LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Limba română  - Pagina 7 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
Limba română  - Pagina 7 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
Limba română  - Pagina 7 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
Limba română  - Pagina 7 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
Limba română  - Pagina 7 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
CPSF nicuvar humanitas muzica_traditionala Popasul mediu problema 1 taieri padure 1918 drumetie google Limba romana reclame Fantasy comment-143 istorie politica efremovivanantonovici sibiu 23 brasov internet curiozitati
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
Limba română  - Pagina 7 I_vote_lcapLimba română  - Pagina 7 I_voting_barLimba română  - Pagina 7 I_vote_rcap 
Emil Condor
Limba română  - Pagina 7 I_vote_lcapLimba română  - Pagina 7 I_voting_barLimba română  - Pagina 7 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Limba română

In jos 
+11
nicuvar
Emil Condor
delta
Cristina
ostrovna
VOTAN
cactus
dolion
bulache
abbilbal
abba
15 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul
AutorMesaj
Ion

Numarul mesajelor : 5072
Localizare : USA
Data de inscriere : 29/10/2009

Limba română  - Pagina 7 Empty
MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyLun 02 Mai 2016, 21:31

Emil Condor a scris:
Ion a scris:
GREȘEALĂ URIAȘĂ...
Ta Ra Rum Pum Pum! Laughing

De când „un păcat făcut în necunoștință” este, de fapt...păcat?
Păi după Biserică, cel puțin 95% din oameni sunt eretici!!!

Răspunsul meu la afirmațiile din articolul la care ne referim este: Rahat în ploaie!

Problema mea cu limba romana e de alta natura.
Ma enerveaza atitudinea unora, care vad paiul din ochiul altora, fara sa vada barna din ochiul lor.
Ce e drept, barna le blocheaza nu numai vederea, dar si mintea....
Ma enerveaza mult mai putin, aproape deloc, nestiinta sau greselile unora.

Eu sunt de alta parere.
Tatal meu, om simplu, de la tara si fara stiinta de carte, imi zicea asa:

"Nimeni nu s-a nascut invatat",

atunci cand ii spuneam ca nu stiu sa fac ceva.

La fel si cu limba romana. Daca am fi mai intelegatori unii cu altii, am invata mult mai multe si mult mai bine.

Un american, dupa ce mi-a spus cum se zice corect, mi-a zis cu blandete in glas:

"Now you know!"

Ceea ce in Europa nu se intampla asa.
Rad de tine, te fac prost, te injosc...
Incat iti ierde pofta de a mai invata...

De altfel ati vazut la tv unii dascali, din Romania, nedemni de acest nume, cum zbierau la elevi si ii insultau.

Un dascal adevarat este acela care invata pe altii, invatand, la randul lui, de la ei.

Sus In jos
Anahoret

Anahoret

Numarul mesajelor : 7444
Varsta : 63
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 04 Mai 2016, 05:27

Ion a scris:
GREȘEALĂ URIAȘĂ ÎN MESAJUL LUI KLAUS IOHANNIS. Președintele României a folosit o expresie considerată de Biserica Ortodoxă ca fiind o gravă carență de cultură creștină

http://www.evz.ro/greseala-uriasa-in-mesajul-lui-klaus-iohannis-presedintele-romaniei-a-folosit-o-expresie-considerata-de-biserica-ortodoxa-ca-fiind-inceputul-ereziei.html
După ce, la începutul anilor '90, "Evenimentul zilei" dădea ştirea-bombă cu găina care a născut pui vii (că la ei animalele nasc, nu fată), acum dă ştirea-bombă cu erezia lui Iohannis! aplauze

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 24 Mai 2016, 15:04

"Tu votezi!
Mai te informeaza!"

Asa e chinuita limba romana pe afise electorale, la Craiova.
Sus In jos
Ion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 24 Mai 2016, 20:00

photo.JPG
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyVin 03 Iun 2016, 21:16

Ion a scris:
"Tu votezi!
Mai te informeaza!"

Poate era vorba despre MAI (Ministerul Afacerilor Interne) care MAI întâi te spionează şi apoi te MAI informează! Laughing

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyVin 03 Iun 2016, 22:48

Anahoret a scris:
Ion a scris:
"Tu votezi!
Mai te informeaza!"

Poate era vorba despre MAI (Ministerul Afacerilor Interne) care MAI întâi te spionează şi apoi te MAI informează! Laughing

Daca era vorba de Mnisterul Afacerilor Interne, atunci trebuia scris M.A.I., nu?

Trecand peste acest aspect, remarca ta, Anahoret, este foarte frumoasa.

Am incercat sa postez intregul afis, dar n-am putut.
Urmeaza 5 sfaturi, cu privire la ce ar trebui sa faca un votant inainte de alegeri.

Avand in vedere ca aceste lucruri ar trebui facute in luna "mai'', cuvant scris in afis "MAI", poate intentionat,
atunci exprimarea ar avea sens, presupun eu, daca am adauga sau ne-am gandi la  "luna mai" si punand doua puncte in loc de semnul mirarii dupa informeaza.
Astfel:

TU votezi!

(Luna) MAI te informeaza:

Verifica perioada de valabilitate a actului de identitate                      V
Voteaza numai in localitatea unde ai domicilulu sau resedinta         V
Nu iti vinde votul                                                                                    V
Pastreaza secretul votului                                                                     V
5 iunie 2016-ziua alegerilor locale                                                       V

Desi  forma imperativa a verbelor, "verifica" de ex.,  distoneaza cu "te informeaza"...

Asa incat incercarea mea de "a repara", nu cred ca merge.

Nu are rost nici semnul mirarii in propozitia afirmativa:
TU votezi!

Pentru a pune semnul mirarii, ar trebui scris "Voteaza!", la imperativ, nu?

In fine, asta e limba romana si astia sunt cei care o folosesc in campania electorala....
Sus In jos
Ion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 16 Iun 2016, 23:07

Romania sub "ocupatie"(!?)

Saturati, probabil, de atata "ocupatie straina", romanii incearca "sa-i ocupe" si ei pe altii asa cum pot. Mai exact ''sa le ocupe'' timpul liber in mod placut. Cu placeri "culturale''.
Cel putin asa se lauda Teatrul National din Craiova ca i-ar fi "atacat" pe vecinii nostri de la Rasarit, cu piesa "Rinocerii", care s-a jucat in cateva orase, cu casele de bilete inchise.

Totusi realitatea ma contrazice.
Iata ca d-l Radu Paraschivescu, in emisiunea "Pastila de limba", djn 12 iunie, a.c.,
ne vorbeste despre "invadarea'' limbii romane cu englezisme.

S-ar parea ca romanilor, cand le e dor de ''o ocupatie straina'' si altii n-o fac, "se ocupa" ei singuri de niste "autoinvazii".
Am putea spune, fara greseala, in acest caz, ca Romania se afla sub "ocupatie lingvistica".

Despre alte "ocupatii" ale romanilor mai vorbesc si unii turisti.
Care, trecand din Ungaria in Romania, observa, fara mare greutate, ca romanii "ocupa'' carciumile de la ore matinale, chiar si in zilele de lucru....

Sus In jos
dolion

dolion

Numarul mesajelor : 23191
Varsta : 73
Data de inscriere : 31/05/2009

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptySam 18 Iun 2016, 07:40

Chiar și vorbitul fără ”englezisme” a devenit o problemă... a devenit o limbă cântată, mai ales ultimul cuvânt din propoziție. Nu pot exemplifica, trebuie să urmăriți cu atenție felul în care mulți oameni de radio și televiziune pronunță cuvintele!

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptySam 18 Iun 2016, 14:30

Nevoia de timp pentru gandire face ca unii comentatori de tv sau radio, in emisiunile in direct, mai ales,
sa prelungeasca ultimele silabe ale unui cuvant,
de la sfarsitul sau chiar din interiorul frazei.
De  aceea, cred eu,  pare ca  limba este "cantata"...
Sus In jos
Ion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 27 Iun 2017, 23:23

Azi 27 iunie, ora 23:05, pe Antena 3, in emisiunea sa, Mihai Gadea, zice asa:

".... sursa de venituri suplimentara..."

Unii zic ca e corect asa, daca se pune accent pe "sursa".
Daca se pune accentul pe "sursa", de ce, atunci , nu zici asa:

"sursa suplimentara de venituri..."

De ce desparti atributul adjectival de substantivul pe care-l determina?

In cazul topicii folosite de MG, eu cred ca ar fi trebuit sa spuna asa:

"sursa de venituri suplimentare..."

In limba romana, nu este caracteristic "acordul la distanta'', ca in alte limbi....
Sus In jos
dolion

dolion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 28 Iun 2017, 06:25

Asta să fie singura greșeală făcută de vorbitorii de limbă română, Ion... deja mi-e acru de ce aud la posturile de radio și televiziune, de ce văd pe forumuri și rețele de socializare! Omenirea a luat-o razna rău de tot...

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyDum 02 Iul 2017, 23:51

Dacă am ajuns să-l luăm pe Gâdea ca reper al vorbirii corecte...
Unii spun că este dificil să te exprimi corect atunci când ești în direct. Eu spun că nu este dificil, dacă în mod curent vorbești corect românește. Atunci n-ar mai fi nevoie să-ți cauți cuvintele când ești în direct.

zaraza26

Numarul mesajelor : 8994
Varsta : 59
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 04 Iul 2017, 11:42

Anahoret a scris:
Dacă am ajuns să-l luăm pe Gâdea ca reper al vorbirii corecte...
Unii spun că este dificil să te exprimi corect atunci când ești în direct. Eu spun că nu este dificil, dacă în mod curent vorbești corect românește. Atunci n-ar mai fi nevoie să-ți cauți cuvintele când ești în direct.

Daca ai emotii e greu. Te gandesti sa nu folosesti expresia cutare si tocmai aia o scoti pe gura. Mie mi s-ar putea intampla!... Laughing
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 04 Iul 2017, 22:49

Da, Zaraza, ție sau mie ni se poate întâmpla, pentru că nu avem exercițiul vorbirii în direct la radio sau TV. Majoritatea oamenilor au emoții atunci când sunt în fața microfonului. Dar Gâdea din asta-și câștigă existența, asta este meseria lui. Ar trebui să se simtă ca peștele-n apă în fața camerelor. D-asta am spus că el nu are "în sânge" vorbirea corectă.

zaraza26

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 05 Iul 2017, 14:25

Anahoret a scris:
Da, Zaraza, ție sau mie ni se poate întâmpla, pentru că nu avem exercițiul vorbirii în direct la radio sau TV. Majoritatea oamenilor au emoții atunci când sunt în fața microfonului. Dar Gâdea din asta-și câștigă existența, asta este meseria lui. Ar trebui să se simtă ca peștele-n apă în fața camerelor. D-asta am spus că el nu are "în sânge" vorbirea corectă.

thumb_yello
Sus In jos
Ion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 18 Oct 2017, 22:34

Ma zgarie in urechi niste "(dez)acorduri'' in gen si numar "la distanta".

Ca de ex.:
Azi, 18 oct., la emisiunea de stiri, pe Digi 24, de la ora 15:05, d-l Tariceanu zice asa:
"Doamna ministru a muncii..."
Sa inteleg de aici ca "doamna e a muncii, nu ministru e al..."?.
Bine ca , aici, doamna respectiva e "la ministre du tramvail"....

Mai mult, ii aud spunand mereu "doamnele ministru"?
Ma intreb, daca n-am putea spune si "domnii ministru"? De ce nu?

Problema aceasta, cu "remasculinirarea" unor functii in Romania, mi se pare in contratimp cu "feminizarea acelorasi functii, in Franta.
In dictionar, spre ex., nu apare "camerista" la masculin.
Ce-ar fi sa zicem atunci "domnul camerista"? Daca aceasta "functie" ar fi indeplinita de un barbat.
Bine ca pentru aceasta "profesie" nici nu se foloseste cu "doamna", in fata.
Aceasta fiind, in opinia mea, o discriminare fata de ocupatia unei persoane.

Pentru a evita acest lucru, eu as propune sa nu se mai puna "domn" sau "doamna" in fata niciunei functii.
Ci sa se spuna, pur si simplu, asa: Domnul sau Doamna Popescu, urmat de functie, la masculin.
Sa nu se mai "domneasca" functiile, ci numai cei ce le detin temporar. Sau tempodes, asa cum sunt unii alesi.
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 19 Oct 2017, 07:54

Ceea ce scrii tu este de bun simţ, însă n-ai cui să-i ceri aşa ceva.
E grele pentru ei gramatica.
Ei e cu altele: e cu şpaga, cu fentat Justiţia, d-astea face ei.

dolion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 08 Noi 2017, 19:02

Ion a scris:
... eu as propune sa nu se mai puna "domn" sau "doamna" in fata niciunei functii.
Ci sa se spuna, pur si simplu, asa: Domnul sau Doamna Popescu, urmat de functie, la masculin.
Sa nu se mai "domneasca" functiile, ci numai cei ce le detin temporar. Sau tempodes, asa cum sunt unii alesi.

Aș merge mai departe cu ideea: nu le-aș mai spune domni și doamne celor ce exercită temporar funcții publice... cum sună:
Popescu Vasile, ministru apelor, s-a întâlnit astăzi cu omologul... sau
Mateescu Felicia, ministru pădurilor, a avut o întrevedere cu...?

dolion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 09 Noi 2017, 08:22

Frumoasa limbă romgleză

Nu mai avem întâlniri sau ședințe la serviciu, avem „meeting”-uri;
Lucrăm într-un „building”;
Fișa postului este „job description”;
Instrumentele cu care lucrăm (la calculator sau nu), sunt „tool”-uri; ne-am obișnuit atât de mult încât, dacă de exemplu, vedem pe calculator niște indicații în limba româna, brusc nu mai înțelegem nimic și nu mai știm să folosim ce-avem înaintea ochilor, fiindcă nu-i în engleză!
După muncă, poți să ieși cu colegii corporatiști la un „drink”; precis va fi „funny” (că doar n-o să zici că te vei distra);
Nu ești întrebat ce poți spune despre cutare situație care trebuia rezolvată, ci „poți să confirmi că....?";
Conținutul diverselor documente este „content”;
Sala de ședințe nu se mai cheamă așa, ci „meeting room”;
Afacerea a dispărut de mult, acum este un „business”;
Nu mai suntem profesioniști, ci „profi”;
Nu mai avem scop, plan, țintă de atins, avem „target”;
Suntem evaluați și dac-am fost buni suntem „bonusați”;
Planul de afaceri este „business plan”;
Relațiile cu publicul sunt „PR”;
Departamentele din companie, sunt „IT”, „Finance”, „HR”, „Operations”, „Sales”, „Research”, etc.;
Nu mai așteptăm reacții și răspunsuri la ceea ce am făcut, așteptăm „feed-back”-uri;
Nu mai mergem la masă în pauză, ci mergem la „lunch”  și ne luăm „lunch break”, „coffee break”;
Nu mai facem cursuri, ci „training”-uri;
Cei care recepționează mesajele noastre, nu mai sunt receptori sau mai bine, destinatari, sunt „recipienți”;
E-mail-urile noastre trebuie să aibă „subject”, nu subiect;
Cu colegii, mergem în „teambuilding”;
Toți șefuleții și șefișorii de echipe sunt „team leaderi”, pentru că echipa-i un „team”;
Nu ne concentrăm pe ceva, ci ne „focusăm”;
Nu mai suntem devotați, ci suntem „dedicați”;
Nu stabilim priorități, ci „prioritizăm”;
Nu avem liste cu probleme de rezolvat, ci avem „task”-uri și „tasklis”t-uri;
Când am terminat de rezolvat o problemă și e gata, ea este „done"; iar dacă nu-i gata, este „in process";
Nu facem, nu executăm practic ceva, ci „implementăm”;
Nu mai avem experiență, ci „expertiză”, cu toate că în limba româna corectă, expertiza înseamnă altceva;
Trebuie să fim „pro-activi” și „dedicated”;
Nu suntem hotărâți, ci „determinați”;
Dacă niscaiva grafice urcă, ele au un „trend ascendent”;
Imprimanta este „printer”;
Scrisorile sunt „letter”-uri;
Serviciul este „job” iar noi suntem „busy”; avem foarte multă „pressure” pe cap;
Nu mai folosim șabloane ci „template”-uri;
Nu mai facem schițe ci „draft”-uri;
Nu oferim suport tehnic ci facem „helpdesk”;
Nu mai avem termen limită la un proiect, ci avem „deadline”, iar treaba trebuie făcută ASAP;
Nu mai suntem dezvoltatori, ci „developeri”, așadar, nu dezvoltam ci developăm;
O chestie la modă printre corporatiști, e „trendy”;
Nu mai zicem „nu am decât o idee" (de exemplu), ci zicem „am decât o idee";
Nu mai reglăm, nu mai stabilim, ci „setăm”;
Nu suntem zăpăciți de cap, ci „confused”;
Tâmpeniile sunt „bullshit”-uri, iar treburile ușoare sunt „peanuts”;
Nu mai atribuim ceva cuiva, ci „asignăm” (assign), „asignăm taskuri”;
Nu mai candidăm la un post, ci „aplicăm” pentru un „job” (apply);
Nu mai stabilim între noi o înțelegere, ci un „agreement”;
Nu mai anulăm, ci „cancelăm”;
O expresie care mă deranjează: a face sens (to make sense); zice Gheorghe la ședință: „Ioane, propunerea ta nu face sens"... îl doare gura să zică „nu are sens"?
Diverșii fluturași cu reclame, sunt „flyer”-e; iar orice afiș este ”banner”;
Apelurile ratate pe telefon sunt „missed call”-uri; apelurile în general, sunt „call”-uri;
Nu mai împart ceva cu cineva, ci „share”-uiesc.

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 09 Noi 2017, 16:10

Pe mine mă amuză cum se acordă, se conjugă şi se declină aceste anglicisme!
De multe ori zic amuzat: "Of, nea Silică cu Chiriţa ta!" Laughing
Şi mă amuz iarăşi, că puţini se prind cine-i nea Silică. oh da!

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyVin 10 Noi 2017, 17:28

Că tot vorbirăm de anglicisme. Ia te uită ce am găsit în "Republica" {https://is.gd/sYR1ON}:
"...toate datele sunt păstrate digital, iar cel care le accesează o pot face logându-se, deci orice scurgere neautorizată de informații se poate track-ui, identifica, iar cel care le-a extras poate fi tras la răspundere."

Deci, nu mai urmărim, trăcuim... OX! (OX cu litere chirilice → OH cu litere latine → Очень хорошо → Oceni haraşo → Foarte bine → OK! Laughing )

Asta ca să nu mai vorbim despre dezacordul pe care l-am vopsit în roşu. Şi tovarăşul este autor fondator, al platformei, chipurile ziarist!!!! rules2
Deci... mai avem presă în Rromânica?!

zaraza26

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyLun 13 Noi 2017, 13:52

Anahoret a scris:
Că tot vorbirăm de anglicisme. Ia te uită ce am găsit în "Republica" {https://is.gd/sYR1ON}:
"...toate datele sunt păstrate digital, iar cel care le accesează o pot face logându-se, deci orice scurgere neautorizată de informații se poate track-ui, identifica, iar cel care le-a extras poate fi tras la răspundere."

Deci, nu mai urmărim, trăcuim... OX! (OX cu litere chirilice → OH cu litere latine → Очень хорошо → Oceni haraşo → Foarte bine → OK! Laughing )

Asta ca să nu mai vorbim despre dezacordul pe care l-am vopsit în roşu. Şi tovarăşul este autor fondator, al platformei, chipurile ziarist!!!! rules2
Deci... mai avem presă în Rromânica?!

Vai de mama ei... Oameni de presa mai sunt foarte putini.
Sus In jos
Ion

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMar 05 Dec 2017, 18:44

Protest faţă de
"Asta-i una dintre găselniţele care mă enervează teribil. Cică e pleonasm să zici „protestează împotriva ceva / cuiva”, e musai să zici „protestează faţă de”. Francezii (cu „protester contre”, în Trésor de la langue française), italienii (cu „protestare contro”, în Garzanti), englezii (cu „protest against”, în Merriam-Webster) sunt proşti. Românul a-nvăţat într-a cincea despre pleonasm şi ştie.''

https://diacritica.wordpress.com/2013/10/26/protest-fata-de/
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyMier 06 Dec 2017, 10:23

Ion a scris:
Protest faţă de
"Asta-i una dintre găselniţele care mă enervează teribil. Cică e pleonasm să zici „protestează împotriva ceva / cuiva”, e musai să zici „protestează faţă de”. Francezii (cu „protester contre”, în Trésor de la langue française), italienii (cu „protestare contro”, în Garzanti), englezii (cu „protest against”, în Merriam-Webster) sunt proşti. Românul a-nvăţat într-a cincea despre pleonasm şi ştie.''

https://diacritica.wordpress.com/2013/10/26/protest-fata-de/

Acu... nu neapărat că este scris în "Diacritica". Dar parcă te zgârie la ureche acel "faţă de", ca să nu mai zic că sensul locuţiunii este mai degrabă pozitiv (ataşamentul faţă de cineva) sau comparativ (deprecierea leului faţă de euro), în niciun caz potrivit pentru a exprima o contradicţie. Dar... na! La televizor totul este modă: nu ne mai concentrăm asupra unui lucru, ne focusăm pe el.

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 EmptyJoi 07 Dec 2017, 20:53

A propos de "te zgarie la ureche".
Il vad acum pe C. Prelipceanu pe DiGi 24.
"Curios e faptul ca toate femeile aflate in spate... nu au reactionat.....", citez aproximativ.
Sau CTP: "Toate sondajele nu au trecut de 9%...."

Asa poate sa se exprime un strain care nu stie ce inseamna "dubla negatie" din limba romana,
inexistenta in engleza, de ex.

Eu as zice asa: "Nicio femeie....nu a reactionat....", respectiv:
"Niciun sondaj nu a trecut de..."

Greseala aceasta e mai grava, cred eu, decat "rom-engleza", la moda.

Faptul ca unii nu sunt de acord cu barbarismele e normal.

Omul, din firea lui, respinge tot ce ii e strain fiziologic.

De ce nu ar respinge si ceea ce ii e strain lingvistic?

Mai ales cand acest lucru se face fortat.

Sunt cazuri, insa, cand avem nevoie. Atunci  luam cuvantul asa cum este in limba respectiva.

Engleza are, de ex., peste 700000 de cuvinte din franceza, fara nicio modificare. Poate numai ca pronuntie, uneori e o deosebire.

Limba romana e o limba "flexibila". Are declinari si conjugari cu terminatii precise.
Dar si cu destule exceptii.
Aceasta "flexibilitate" poate fi considerata drept ceva frumos.
Dar limba e mai grea atunci de invatat, mai ales, de straini.
Simplificarea gramaticii ar fi, probabil, dupa unii, un semn de modernitate.
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Limba română    Limba română  - Pagina 7 Empty

Sus In jos

Limba română
Sus 
Pagina 7 din 10Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Limba rasol cu ciuperci si sos
» BISERICA EVANGHELICĂ ROMÂNĂ
» BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ - scurt istoric
» BISERICA ROMÂNA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: ARTA SI CULTURA :: LIMBA si LITERATURA ROMÂNĂ-
Mergi direct la: