__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Limba română | |
|
+11nicuvar Emil Condor delta Cristina ostrovna VOTAN cactus dolion bulache abbilbal abba 15 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: Limba română Dum 27 Dec 2015, 09:32 | |
| - Ion a scris:
- A propos de pluralul substantivelor in limba romana si intoleranta noastra fata de cei care il gresesc. [...]
Iata un link aici https://autismro.wordpress.com/2008/03/12/pluralul-substantivelor/
Mi-aş permite şi eu un comentariu la o "formă" de plural: lapte/lapţi. Lapte este ceva ce ne dă vaca, lapţi este altceva, ce ni-i dă peştele. Dar am putea admite că şi lapţii sunt tot un fel de lapte... Bine, asta a fost doar glumă: formele de plural lapţi şi lăpturi există... scrie în DEX! _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
Numarul mesajelor : 13562 Varsta : 67 Data de inscriere : 03/03/2009
| Subiect: Re: Limba română Dum 27 Dec 2015, 20:28 | |
| | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: Limba română Dum 27 Dec 2015, 23:50 | |
| Corect este grizonant, pentru că aşa scrie şi la DEX. Însă termenul incorect, grizonat, se foloseşte foarte mult. Este posibil ca în câţiva ani să-l găsim şi în dicţionare. _____________________ Free your mind!
| |
| | | Ion
Numarul mesajelor : 5072 Localizare : USA Data de inscriere : 29/10/2009
| Subiect: Re: Limba română Lun 28 Dec 2015, 04:47 | |
| - Anahoret a scris:
- Corect este grizonant, pentru că aşa scrie şi la DEX.
Însă termenul incorect, grizonat, se foloseşte foarte mult. Este posibil ca în câţiva ani să-l găsim şi în dicţionare. Daca ar exista in romaneste "a grizona", atunci ar fi si "grizonat" Cum " a grizona'' nu e in dictionar, nu e nici participiu corespunztor. Asta pana cand niste politicieni sau jurnalisti, tot gresind, nu-l vor impune... In schimb in franceza exista "grisonner", care inseamna "a incepe sa-ti albeasca parul''. In mod normal, in frantuzeste avem participiul trecut grisonné(e). Romanii au luat numai forma de participiu prezent "grizonant", corespunzator in romaneste cu gerunziu... Asadar eu cred ca nici "grizonat" n-ar fi gresit, daca s-ar incetateni si in romaneste expresia "am grizonat", in loc de "a incepe a albi"....Nu prea suna frumos, nu? Dar ce "a antama" suna mai frumos? Care inceamna, de fapt, tradus, in romana, corect " a incepe ceva" ce a fost neinceput, neatins, virgin inainte... Cititi cartea lui Lucian Boia " Romania lui "ca" si "ca si" '', sau cam asa ceva.... | |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Limba română Lun 28 Dec 2015, 13:12 | |
| | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Limba română Lun 28 Dec 2015, 20:52 | |
| - Ion a scris:
Asadar eu cred ca nici "grizonat" n-ar fi gresit, daca s-ar incetateni si in romaneste expresia "am grizonat", in loc de "a incepe a albi"....Nu prea suna frumos, nu? Dar ce "a antama" suna mai frumos? Care inceamna, de fapt, tradus, in romana, corect " a incepe ceva" ce a fost neinceput, neatins, virgin inainte... Cred că diateza reflexivă ar fi cea mai potrivită: a se grizona. Păi dacă folosim "a antama" atunci de ce n-am folosi şi "a debuşa"?! _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Limba română Lun 28 Dec 2015, 22:08 | |
| - Anahoret a scris:
- Ion a scris:
Asadar eu cred ca nici "grizonat" n-ar fi gresit, daca s-ar incetateni si in romaneste expresia "am grizonat", in loc de "a incepe a albi"....Nu prea suna frumos, nu? Dar ce "a antama" suna mai frumos? Care inceamna, de fapt, tradus, in romana, corect " a incepe ceva" ce a fost neinceput, neatins, virgin inainte... Cred că diateza reflexivă ar fi cea mai potrivită: a se grizona. Păi dacă folosim "a antama" atunci de ce n-am folosi şi "a debuşa"?! de la Busoi ahahahahahahhh | |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 14:41 | |
| - Anahoret a scris:
- Ion a scris:
Asadar eu cred ca nici "grizonat" n-ar fi gresit, daca s-ar incetateni si in romaneste expresia "am grizonat", in loc de "a incepe a albi"....Nu prea suna frumos, nu? Dar ce "a antama" suna mai frumos? Care inceamna, de fapt, tradus, in romana, corect " a incepe ceva" ce a fost neinceput, neatins, virgin inainte... Cred că diateza reflexivă ar fi cea mai potrivită: a se grizona. Păi dacă folosim "a antama" atunci de ce n-am folosi şi "a debuşa"?! In franceza, n-am vazut forma reflexiva.... Dex-ul zice: DEBUȘÁ, debușez, vb. I. Intranz. A ieși dintr-un loc îngust, dintr-un loc acoperit. – Din fr. déboucher. Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalin La fel e si MARȘÁ, marșez, vb. I. Intranz. A cădea de acord, a consimți; a se lăsa antrenat într-o acțiune. ♦ A se lăsa corupt. – Din fr. marcher. Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink Dupa cum se forteza si introducerea verbului " a focusa" din engleza. "Sa ne focusam"... Ce urat suna!!.... In dex este deja FOCUSÁRE s.f. (Rar) Focalizare. [După germ. fokussieren]. Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink FOCUSÁRE s. f. focalizare. (după germ. fokussieren) Sursa: MDN '00 (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink Etc..... Limba romana se imbogateste si ea cum poate... Daca toata lumea alearga dupa imbogatire, de ce n-ar face si limba la fel?!.... | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 20:15 | |
| - Ion a scris:
- In franceza, n-am vazut forma reflexiva....
Era doar o glumă, la ideea că oareşce "jurnalişti" şi politicieni ar putea îmbogăţi DEX-ul. - Ion a scris:
- FOCUSÁRE s.f. (Rar) Focalizare. [După germ. fokussieren].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink FOCUSÁRE s. f. focalizare. (după germ. fokussieren) Sursa: MDN '00 (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
Etc.....
Limba romana se imbogateste si ea cum poate... Daca toata lumea alearga dupa imbogatire, de ce n-ar face si limba la fel?!.... Focusare, în loc de concentrare (chiar dacă este menţionat în dicţionare), mă irită la fel de mult ca locaţie ca substit pentru loc. Uneori mă gândesc ce faţă ar face împricinatul dacă i s-ar cere, la completarea unui formular, "data şi locaţia naşterii". Acu... ai şi tu dreptate: limba, ca şi oamenii, se poate îmbogăţi. Dar, dacă eşti bogat, nu înseamnă că ai şi stil... _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 20:20 | |
| | |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 20:30 | |
| - Anahoret a scris:
- Ion a scris:
- In franceza, n-am vazut forma reflexiva....
Era doar o glumă, la ideea că oareşce "jurnalişti" şi politicieni ar putea îmbogăţi DEX-ul.
- Ion a scris:
- FOCUSÁRE s.f. (Rar) Focalizare. [După germ. fokussieren].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink FOCUSÁRE s. f. focalizare. (după germ. fokussieren) Sursa: MDN '00 (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink
Etc.....
Limba romana se imbogateste si ea cum poate... Daca toata lumea alearga dupa imbogatire, de ce n-ar face si limba la fel?!.... Focusare, în loc de concentrare (chiar dacă este menţionat în dicţionare), mă irită la fel de mult ca locaţie ca substit pentru loc. Uneori mă gândesc ce faţă ar face împricinatul dacă i s-ar cere, la completarea unui formular, "data şi locaţia naşterii".
Acu... ai şi tu dreptate: limba, ca şi oamenii, se poate îmbogăţi. Dar, dacă eşti bogat, nu înseamnă că ai şi stil... Pe noi ne irita, pe altii ii incanta... Fiecare cu auzul lui... Cu generatia lui, cu lumea lui... Dictionarele sunt facute si ele tot de oameni. Ele functioneaza ca o lege, avand la baza o alta lege... | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 20:34 | |
| Dar când legile ies de sub control, ceva trebuie făcut, nu-i așa?
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 20:35 | |
| Aşa este! În fond, am mai spus că limba este vie şi evoluează. În plus (şi am mai dat exemple cu mai mult timp înainte) limba română a mai fost supusă bombardamentelor cu cuvinte turceşti, greceşti, franţuzeşti sau germane şi nu s-a deteriorat foarte tare. Cuvintele care au fost necesare au rămas, celelate au devenit... arhaisme. Înclin să cred că are şi limba anticorpii ei! _____________________ Free your mind!
| |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Mar 29 Dec 2015, 20:39 | |
| - Emil Condor a scris:
- Dar când legile ies de sub control, ceva trebuie făcut, nu-i așa?
Viata isi spune cuvantul. Oricare ar fi domeniul, inclusiv cel lingvistic. Aceasta e cea mai aspra lege. | |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Mier 30 Dec 2015, 04:09 | |
| E ceva ce nu inteleg aici. Din moment ce focusare=focalizare , vezi mai jos:
FOCUSÁRE s. f. focalizare. (după germ. fokussieren) Sursa: MDN '00 (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink,
si focalizare inseamna si focusare, vezi mai jos:
FOCALIZÁRE s. f. acțiunea de a focaliza. ◊ concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în mișcare; focalizație, focusare. ◊
de ce l-am mai luat pe focusare?
Asa ca, de la focusare, sa-l facem pe "a (se) focusa"?
Exact invers. Pentru ca de la verbul la infinitiv se face forma lunga si nu invers.
In plus, pentru focalizare avem, mai intai, verbul "a focaliza", vezi mai jos:
[b]FOCALIZÁ[/b], focalizez, vb. I. Tranz. A face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul. – Din fr. focaliser. Sursa: DEX '09 (2009)
si, apoi, cum e normal, infinitivul lung, focalizare...
Asta e... Vorba poetului:
"Nu cerceta aceste legi, Caci esti nebun de le-ntelegi".....
| |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Limba română Mier 30 Dec 2015, 13:37 | |
| - Ion a scris:
- E ceva ce nu inteleg aici.
Din moment ce focusare=focalizare , vezi mai jos:
FOCUSÁRE s. f. focalizare. (după germ. fokussieren) Sursa: MDN '00 (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink,
si focalizare inseamna si focusare, vezi mai jos:
FOCALIZÁRE s. f. acțiunea de a focaliza. ◊ concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în mișcare; focalizație, focusare. ◊
de ce l-am mai luat pe focusare?
Asa ca, de la focusare, sa-l facem pe "a (se) focusa"?
Exact invers. Pentru ca de la verbul la infinitiv se face forma lunga si nu invers.
In plus, pentru focalizare avem, mai intai, verbul "a focaliza", vezi mai jos:
FOCALIZÁ[/b], focalizez, vb. I. Tranz. A face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul. – Din fr. focaliser. Sursa: DEX '09 (2009)
si, apoi, cum e normal, infinitivul lung, focalizare...
Asta e... Vorba poetului:
"Nu cerceta aceste legi, Caci esti nebun de le-ntelegi".....
Nu l-am luat, l-au luat unii care, nestiind cum trebuie limba romana, li s-a parut prea saraca... Ca sa se dea docti, cititi, atotcunoscatori... | |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Mier 30 Dec 2015, 15:28 | |
| Asa e, Zaraza! Din pacate, sunt multi astfel de "docti"....
Iar noi ne strofocam ( termen popular, sic!) pe aici....
Dar: "Ce-i pasa unei lumi intregi De strofocarea mea?" Si nu de "focusarea" altora?
Sa ma ierte poetul pentru parodie...
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Limba română Mier 30 Dec 2015, 16:44 | |
| - zaraza26 a scris:
- Ion a scris:
- FOCUSÁRE s. f. focalizare. (după germ. fokussieren)
Nu l-am luat, l-au luat unii care, nestiind cum trebuie limba romana, li s-a parut prea saraca... Ca sa se dea docti, cititi, atotcunoscatori... Este exact poziția mea față de noile tâmpenii din limba română: nu le folosesc. Atâta timp cât sună „neromânesc” ( lăsați-mă să zic așa!), le resping. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Limba română Dum 06 Mar 2016, 17:01 | |
| Un articol intresant despre limba română: Doi lingviști ai Academiei Române au predat limba română la Cambridge Generozitate. Acesta este secretul succesului a doi tineri români, lingviști de profesie, cu doctorat și postdoctorat la Cambridge, care tocmai ce au plecat să facă cercetare în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), fiind bursieri Fullbright. Este vorba de generozitatea mentorilor care au dedicat timp pentru a-i forma pe cei doi români și a-i ghida spre o carieră academică de invidiat. Adina Dragomirescu și Alexandru Nicolae cutreieră lumea pe la cele mai mari universități din străinătate, la conferințe de lingvistică, iar acasă, în România, lucrează la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan – Al. Rosetti" al Academiei Române și la Facultatea de Litere a Universității din București. Ce presupune munca lor? Să vegheze asupra limbii române, să cerceteze evoluția acesteia în timp real. Ei au povestit într-un interviu pentru "Viitorul României" cum au ajuns să studieze la Cambridge, ca mai apoi să și predea cursuri de limba română acolo, și cum văd ei evoluția limbii române în prezent. ARTICOLUL INTEGRAL ›› http://goo.gl/qjBx95 _____________________ Free your mind!
| |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Limba română Mar 08 Mar 2016, 11:26 | |
| - Anahoret a scris:
- Un articol intresant despre limba română:
Doi lingviști ai Academiei Române au predat limba română la Cambridge
Generozitate. Acesta este secretul succesului a doi tineri români, lingviști de profesie, cu doctorat și postdoctorat la Cambridge, care tocmai ce au plecat să facă cercetare în lingvistică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), fiind bursieri Fullbright. Este vorba de generozitatea mentorilor care au dedicat timp pentru a-i forma pe cei doi români și a-i ghida spre o carieră academică de invidiat. Adina Dragomirescu și Alexandru Nicolae cutreieră lumea pe la cele mai mari universități din străinătate, la conferințe de lingvistică, iar acasă, în România, lucrează la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan – Al. Rosetti" al Academiei Române și la Facultatea de Litere a Universității din București. Ce presupune munca lor? Să vegheze asupra limbii române, să cerceteze evoluția acesteia în timp real. Ei au povestit într-un interviu pentru "Viitorul României" cum au ajuns să studieze la Cambridge, ca mai apoi să și predea cursuri de limba română acolo, și cum văd ei evoluția limbii române în prezent.
ARTICOLUL INTEGRAL ›› http://goo.gl/qjBx95 Foarte interesant, multumesc! | |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Mar 08 Mar 2016, 14:52 | |
| | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Limba română Dum 13 Mar 2016, 11:57 | |
| - Ion a scris:
Cat vor reusi, vom vedea. Trebuie dusa o lupta sustinuta si continua. Cu cat tehnica avanseaza, cu atat mai mult, in mod paradoxal, lupta este mai grea. In acest sens, televiziunile trebuie folosite ca aliate in aceasta lupta. Pe internet lupta e si mai dura..... Dar trebuie dusa si aici, cu atat mai mult.
Spre deosebire de epocile trecute, acum comunicarea între oameni se realizează mult mai uşor (datorită sau din cauza internetului) iar împrumuturile lexicale sunt mai numeroase. Însă rămân la părerea mea – şi m-am bucurat să constat că, intuitiv, sunt pe aceeaşi soluţie cu cei doi specialişti – limba va reţine ce este necesar iar barbarismele cu pretenţie de neologisme folosite astăzi vor ajunge, în timp, arhaisme. Pe mine mă îngrijorează tendinţa de "oficializare" a unor termeni construiţi greşit sau folosiţi greşit. Spre exemplu, singularul sanda a fost acceptat în paralel cu varianta corectă sandală. Dar, poate sunt eu mai tradiţionalist. În fond, limba trebuie să evolueze, dovadă că acum se vorbeşte altfel decât pe vremea lui Neculce. _____________________ Free your mind!
| |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Dum 13 Mar 2016, 14:26 | |
| Eu ma cert mereu cu Patraru, care "se ia" de politicieni. Ii corecteaza, dar mai greseste si el. I-am facut observatie cu pluralul substantivelor in "uri". A "comis-o" si el cu pluralul de la "parapet". Si a recunoscut. Recent s-a luat de Rizea. Iar de el s-au luat ai lui, de la "Vorbeste corect". Iata ce i-am scris eu pe http://www.patraru.ro/2016/03/11/patraru-adjectiv-in-tvr/Stimate Domnule Patraru, In emisiunea dvs., din 9 martie, il acuzati pe politicianul Rizea ca folosea un termen gresit pentru genunchi, respectiv invechitul „genunche”. D-l Rizea se apara spunad ca, intr-un dictionar mai vechi, era admisa si aceasta forma. In emisiunea dvs., din 10 martie, ne spuneti ca emisiunea „Vorbeste corect” va acuza ca spuneti „bombanesc”, in loc de „bomban”. Iar dvs., la randu-va, incercati sa va scuzati ca asa ati invatat la scoala.. E vreo deosebire intre felul in care se scuza d-l Rizea si felul in care va scuzati dvs? Chiar daca e, aceasta deosebire e nesemnificativa. Important este faptul ca , privind lucrurile dintr-un anumit punct de vedere, atat d-l Rizea, cat si dvs. ati facut o greseala de exprimare. Corect ar fi recunoastera greselii, daca e vreo greseala. In opinia mea, nu e chiar o grava greseala, daca te exprimi folosind termeni, exagerand un pic aici, arhaici. Zic asa pentru ca termenii respectivi nu sunt atat de vechi ca sa fie considerati arhaici. Folosirea arhaismelor era considerata ca metoda literara pentru redarea culorii unei epoci. ........................................................................................................................... In acest sens, cu trecerea la "arhaisme" a unor cuvinte ramane de vazut. Nu orice cuvant poate sa devina arhaic. Eu as fi de parere ca unele cuvinte, introduse fortat, precum barbarismele, sa nici nu aiba dreptul de a fi trecute in dictionar. Iar dictionarul, fie el si dex-ul, nu da decat "reguli relativ-corecte in timp" de folosire a unor cuvinte. Pentru ca si ele, dictionarele, in ziua de azi, se schimba mult mai radid decat altadata. Ce e corect azi, maine e incorect. Se trece foarte usor si relativ mult mai repede azi decat altadata de la "corect la incorect". Vezi cearta intre Patraru si Rizea si, apoi, intre Patraru si "Vorbeste corect". Pana si "succesuri" se folosea odinioara. Apoi, EBA a fost facuta analfabeta. La o emisiune de stiinta, un prof.dr.ing. a folosit forma de plural pentru hotel, "hotele". Se intampla si la case si mai mari, asadar. Cert este ca romanul nu e dispus sa invete ceva. Mai degraba suntem gata de harta. Asa cum e si limba noastra: "numai buna pentru o cearta conjugala", cum zicea un mexican unui profesor roman, aflat in Mexic, auzindu-l cum discuta "un pic rastit", cu sotia lui. | |
| | | Ion
| Subiect: Re: Limba română Lun 04 Apr 2016, 22:38 | |
| Pluralul substantivelor neutre in "uri" sau "e". Sau in amandoua?
Iata ce zice dex-ul, la rubrica "declinari":
1. succes
a. nominativ-acuzativ singular succes succesul plural succese succesele,
dar si
b. nominativ-acuzativ singular succes succesul plural succesuri succesurile
2. hotel
a. nominativ-acuzativ singular hotel hotelul plural hoteluri hotelurile dar si
b. nominativ-acuzativ singular hotel hotelul plural hotele hotelele
3. bordel
a. nominativ-acuzativ singular bordel bordelul plural bordeluri bordelurile
dar si
b. nominativ-acuzativ singular bordel bordelul plural bordele bordelele
4. paradis
a. nominativ-acuzativ singular paradis paradisul plural paradisuri paradisurile
b. nominativ-acuzativ singular paradis paradisul plural paradise paradisele
5. vis
a. nominativ-acuzativ singular vis visul plural vise visele
dar si
b. nominativ-acuzativ singular vis visul plural visuri visurile
Si, poate, mai sunt si alte exemple....
Drept este ca forma ''b'' nu (mai) e folosita. Sau e folosita mai rar.
De aici si ''aprecierile'' facute la adresa unora care le mai folosesc. Inca
Asa incat eu cred ca ar trebui sa fim mai toleranti cu acei ce folosesc (inca) forma "b".
Nu credeti? | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Limba română Lun 04 Apr 2016, 23:06 | |
| Forma b) de la vis se foloseşte mai ales atunci când se vorbeşte despre planuri de viitor, pe când forma a) este asociată mai mult somnului. Ex: a) Astă noapte am avut nişte vise groaznice. b) El are visuri măreţe: vrea să schimbe lumea. Punctul 1 are oarecare bătaie şi spre familia lui Flatulescu, cumva? Mi-a plăcut cum a căzut alăturarea hotel-bordel... da, foarte apropiate... Acu' sunt iar serios. Interesant ce-ai scris! În afară de vise-visuri, credeam că celelalte forme sunt demult la reforme! _____________________ Free your mind!
| |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Limba română | |
| |
| | | | Limba română | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |