LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
internet sibiu google muzica_traditionala nicuvar comment-143 romana Fantasy reclame brasov humanitas efremovivanantonovici drumetie Limba taieri mediu curiozitati padure 23 politica 1918 Popasul 1 CPSF problema istorie
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 I_vote_lcapPOPASUL DOLION (I) - Pagina 13 I_voting_barPOPASUL DOLION (I) - Pagina 13 I_vote_rcap 
Emil Condor
POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 I_vote_lcapPOPASUL DOLION (I) - Pagina 13 I_voting_barPOPASUL DOLION (I) - Pagina 13 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

POPASUL DOLION (I)

In jos 
+13
Ion
silverstar
yzzy
cactus
zuum
Cristina
zaraza26
Anahoret
Emil Condor
aurora
ostrovna
dolion
abbilbal
17 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40  Urmatorul
AutorMesaj
dolion

dolion

Numarul mesajelor : 23191
Varsta : 73
Data de inscriere : 31/05/2009

POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 Empty
MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 20:36

5. Onestitatea
La capitolul onestitate noi romanii nu stam foarte bine. Cel putin asta mi-a aratat experienta mea si spusele celor pe care-i cunosc. Prima tendinta in negociere este aceea de a lua de la un partener mai mult decat are el de oferit: „Vreau sa-l ard de nu se vede”, „Acum are nevoie de mine, pretul este altul” etc.
Gandurile nerostite ale multora dintre noi, ca romani, sunt: “Nu stie care e treba. Il fac de nu se vede”. Aceasta strategie win-louse, creaza proasta reputatie. Am fi mult mai castigati daca, inainte de a ne gandi la cum sa-l pacalim, ne-am gandi la cum pot castiga si eu si el.
Atunci cand ambii parteneri sunt deschisi fiecare poate castiga si fiecare poate fi multumit. Aceasta onestitate iti ofera si permisiunea de a fi creativ, sa gasesti solutii inovatoare care pot duce la un castig pentru ambele parti.
Gandindu-ne la doi copii care vor sa imparta o portocala, mentalitatea win - louse, este aceea in care unul dintre copii vrea toata portocala, iar celaalat nu se va alege cu nimic. O varinata win - win este accea in care cei doi copii discuta. Poate unul doreste numai o felie de pofta sau ei o pot imparti. Este posibil ca unul dintre ei nu doreasca neaparat portocala, ci poate vrea numai un fruct. Poate chiar intamplator, celalalt copil are un alt fruct sau ii poate face rost de unul. Sau poate ambii au cate 5 banuti si decid impreuna sa mai cumpere o portocala si astfel fiecare dintre ei va avea o portocala.
Pot fi multe solutii, trebuie insa ca cei doi copii sa discute si sa fie dispusi sa afle nevoile celuilalt. Este un efort mic, dar cu un rezultat mare.
Fii onest cu celalalt si nu-i vinde ceva de care acesta nu are nevoie. Incercati sa aflati de ce anume are nevoie si cautati impreuna solutia optima. Numai in acest fel vei construi o relatie pe termen lung. In acest fel vei fi considerat un partener. Atunci cand partenerul nu va ramane multumit, a doua oara te va ocoli. Daca vei fi onest vei fi o rara avis.
Atunci cand simti un dezechilibru si mai sti ca peste cateva zile partenerul tau de negociere va intelege ca a facut o afacere proasta, nu te grabi sa-i vinzi, incerca sa-l avertizezi. Chiar daca astazi vei „rata o negociere” de 2000 de euro, construiesti de fapt premisele unei negocieri viitoare bazate pe incredere. Este posibil ca peste doua saptamani sa faci o afacere de 20 000 de euro cu acelasi client.
Cand ai un client sau un partener la care observi ca va incheia o afacere proasta poti sa-l avertizezi. Este foarte probabil ca in scurta vreme acest favor, in care nu l-ai lasat sa arunce cu banii pe fereastra, sa ti se intoarca, uneori chiar inzecit.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 20:36

6. Intreruperile
Nu putine sunt cazurile in care negociatorul vrea sa dea impresia de om cautat. Astfel el isi pune secretara sau pe coleg sa-l sune atunci cand are intlniri. Aceasta tehnica nu pare tocmai barbateasca, insa ea are avantajul ca in orice moment, odata ce ai fost sunat poti spune ca trebuie sa reprogramati intalnirea pentru ca a intervenit ceva foarte urgent. Aceste intreruperi sunt bune in momentul in care negocierea a luat o directie pe care nu ti-o doresti si te dezvantajeaza foarte mult.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 20:37

7. Concluziile comune preliminare
In principiu, este bine sa tii un jurnal al negocierii cu lucrurile pe care vi le stabiliti. Acest lucru iti va permite sa notezi o concluzie si sa-ti rogi totodata partenerul sa-ti confirme ca asa este.
In cazul unor negocieri complexe pentru a lua un puls al negocierii, redactezi pe o foaie impreuna cu partenerul concluziile la care s-a ajuns. Este momentul in care poti verifica daca ati vorbit aceeasi limba si daca lucrurile care erau subintelese sunt acum intelese. Totodata, va fi si o ocazie in care expresii de genul: „am putea sa….” se transorma in „putem sa”.
Aceasta foaie poate fi trimisa pe e-mail sau pe fax partenerilor tai. Este o strategie buna care, dincolo de avantajul clarificarii, are si avantajul ca obtii timp. Astfel ca partenerii sau sefii tai pot fi la curent asupra discutiei si concluziilor preliminare.
Aceasta maniera este utila mai ales cand ai un partener care a deviat cam mult de la subiect si a trecut superficial pe peste anumite lucruri. Retineti asadar ca un jurnal al negocierii (notitele tale) iti permite sa fii la curent cu stadiul negocierii pe de o parte, iar pe de alta parte, un jurnal comun al negocierii, trimis prin fax sau pe e-mail partenerilor, asigura un prilej de clarificare asupra stadiului negocierii si obliga ambele parti la clarificari ce vor putea fi fi prinse cel mai probabil intr-un viitor contract.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 20:37

8. Schimburile
In cadrul intalnirii este de preferat sa ai o recuzita corespunzatoare, insotita de arsenalul tehnologic necesar. Nu este insa sfarsitul lumii daca nu ai un pix si astfel partenerul iti poate imprumuta unul. Este un bun prilej pentru a initia o serie de schimburi. Schimbul sau simplul fapt ca-ti ofera ceva creeaza bune premise psihologice in cadrul intalnirii.
Atunci cand ti se ofera ceva, accepta. Fie ca ti se ofera o cafea, un pahar cu apa, un pix, o bricheta, o foaie, etc accepta. Spunand un „Nu, multumesc. Am si eu” sau „Nu multumesc. Nu-mi este sete” este un refuz care il va face pe partenerul tau care ti-a oferit ceva sa se simta inconfortabil.
Se spune de multe ori ca exista o placere mai mare in a oferi ceva, decat in a primi ceva. Daca partenerul tau iti ofera ceva, acepta cu mare placere si incerca sa-i oferi si tu ceva in schimb. Schimbul este primul pas catre o buna comunicare. Daca-ti face cadou un pix, incearca sa-i faci si tu cadou un pix (chiar si pe cel personal), o agenda sau ceva asemanator care-ti este la indemana. Partenerul se va simiti obligat sa accepte.
Negocierea in acel moment este inceputa, iar primii pasi au fost facuti deja. Daca nu ai ceva material pentru a-i oferi, fa-i o promisiune sau ofera-i o vorba buna, un compliment sau o apreciere.

dolion

9. Confidentialitatea
Atunci cand ii vei cere partenerului de negociere sa pastreze confidentialitatea asupra celor ce urmeaza sa fie discutate acesta va lua mult mai in serios discutia.
Aceasta solicitare poate crea premisele unei relatii de incredere. Totodata, poti invoca faptul ca este pentru tine nu doar un client, ci un partener de afaceri, astfel ca esti dispus sa cautati si sa gasiti cele mai bune solutii, lucruri pe care nu le acordati in mod obisnuit tuturor oamenilor cu care lucrati.
Probabil ati observat si in viata de zi cu zi. Cand spuneti cuiva: „Vreau sa-ti spun ceva, dar vreau sa ramana intre noi” dintr-o data partenerul tau va fi mai interesat si va da o atentie mai mare detaliilor si lucrurilor spuse de tine.
Trebuie sa ai grija ca in timpul discutiei sa se justifice confidentialitatea, fie ca este vorba de un discount pe care nu-l acordati in mod obisnuit, de un termen de plata, de o favoare, sau de o informatie care l-ar putea ajuta.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 20:38

9. Confidentialitatea
Atunci cand ii vei cere partenerului de negociere sa pastreze confidentialitatea asupra celor ce urmeaza sa fie discutate acesta va lua mult mai in serios discutia.
Aceasta solicitare poate crea premisele unei relatii de incredere. Totodata, poti invoca faptul ca este pentru tine nu doar un client, ci un partener de afaceri, astfel ca esti dispus sa cautati si sa gasiti cele mai bune solutii, lucruri pe care nu le acordati in mod obisnuit tuturor oamenilor cu care lucrati.
Probabil ati observat si in viata de zi cu zi. Cand spuneti cuiva: „Vreau sa-ti spun ceva, dar vreau sa ramana intre noi” dintr-o data partenerul tau va fi mai interesat si va da o atentie mai mare detaliilor si lucrurilor spuse de tine.
Trebuie sa ai grija ca in timpul discutiei sa se justifice confidentialitatea, fie ca este vorba de un discount pe care nu-l acordati in mod obisnuit, de un termen de plata, de o favoare, sau de o informatie care l-ar putea ajuta.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:02

10. Punctul comun
Cine se aseamana se aduna. Este o vorba veche si cu mult mai mult adevar decat credem. Poate ca tu nu semeni cu partenerul tau de negociere, poate va intalniti pentru prima data si este impropriu spus ca poti semana instantaneu cu partenerul tau. Poti insa sa faci ceva in acest sens, anume sa cauti puncte comune cu el.
Poate fi un hobby, poate fi un loc pe care l-ati vizitat, poate fi postul TV preferat, pot fi copiii, vestimentatia, pot fi principiile, sau, de ce nu, valorile.
Un negociator experimentat nu incepe negocierea pana nu a gasit unul sau doua puncte comune cu partenerul. Negocitatorii neexperimentati intra direct in negociere, insa acest lucru nu ii avantajeaza foarte mult.
In negociere acest punct se numeste carlig sau ancora. Retine: cauta punctul comun, identifica-l si discuta pe marginea lui. Vei avea parte astfel de o negociere mult mai deschisa si mult mai relaxata.
Inconstient sau nu, partenerul de negocieere, odata ce vei identifica puncte comune, iti va acorda mai multa incredere decat in mod obisnuit. Ganditi-va la dumneavoastra! De multe ori veti acorda mai multa incredere persoanelor care intr-un fel sau altul va seamana.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:03

Plimbarea cainilor si pisicilor in parcuri sau pe strazile Riyadhului, capitala Arabiei Saudite, precum si vinderea acestora ca animale de companie este interzisa din august 2008.

Autoritatile spun ca interzicerea patrupedelor pufoase in capitala va ajuta la separarea tinerilor de sex diferit care nu sunt casatoriti, si va preveni situatiile in care barbatii se folosesc de dragalasenia animalelor de companie pentru a atrage femei, informeaza FOX News.

"Cresterea numarului de persoane care detin animale de companie reprezinta o amenintare la conduita publica decenta in pietele publice si in mall-uri", a declarat Othman al-Othman, directorul general al Comisiei pentru Promovarea Virtutii si Prevenirea Viciilor.

Orice persoana care va fi surprinsa insotita de un caine sau o pisica pe strazile capitalei risca sa ramana fara animalul de companie, care va fi confiscat de politia religioasa, si obligat sa semneze un document prin care se angajeaza sa nu mai repete fapta. Aceasta masura a fost impusa si in orase ca Mecca si Jiddah, insa nu a fost respectata cu strictete.

Pana acum, nu s-au observat efecte vizibile ale prohibitiei, avand in vedere ca in Ryiadh nu exista foarte multi posesori de animale de companie. Conservatorii din Arabia Saudita spera ca prin aceasta masura sa loveasca in "moda" importata din Occident, considerata daunatoare, la fel ca si fast-food-ul, pantalonii scurti, jeansii, precum si muzica pop.

Conform credintelor islamice, cainii sunt necurati si periculosi, insa pisicile beneficiau, pana acum, de tratament special. Un apropiat al Profetului Mahomed era supranumit "tatal pisicilor", pentru ca avea mereu o pisica langa el, si chiar si Profetul indemna oamenii sa le trateze bine, spunand ca o femeie care tine o pisica inchisa, fara hrana, va ajunge in Iad.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:09

Crezi ca stii tot ce gandeste blanosul tau? Esti convins ca ai ajuns la performanta de a-i traduce fiecare latrat? Te temi sa-l castrezi, de frica sa nu se ingrase?

Daca da din coada, e fericit!

Nu neaparat. Depinde si de cat de repede da din coada si cat de sus o ridica. In mod normal, cu cat mai repede da din coada si cu cat mai sus o tine, cu atat mai mult este agitat.
Priveste-i corpul in ansamblu, incercand sa-i descifrezi limbajul. Priveste, de asemenea, imprejurimile.
Daca da din coada foarte tare si latra, pivind peste strada, unde eventual se afla un beagle, cu siguranta nu e vorba despre o conversatie calma, ci de faptul ca e in alerta de cel mai inalt nivel. Iti vei da seama ca este vorba doar despre o conversatie amicala cand va fi cazul.

Nu poti invata un caine batran trucuri noi

Nu numai ca este fals, dar este si un sfat extrem de prost. A-ti antrena cainele, a va juca impreuna este o activitate pe viata.
Aceste activitati ii tin mintea in alerta, il tin motivat si stimulat mental. In plus, e o modalitate minunata si pentru tine de a-ti petrece timpul. Orele pe care le petreceti impreuna vor strange si mai mult legatura dintre voi.

Apartamentele nu sunt locuri pentru caini de talie mare

Exista si rase de caini mai impunatoare care se simt foarte bine la bloc, printre care Mastiffii sau Marele Danez. Nu uita insa ca orice caine, indiferent de rasa, are nevoie de exercitiu fizic si aer curat; de tine depinde sa i le oferi pe amandoua.
In general, cainii cu un temperament placut, voios, prietenos, dar mai moale, se simt perfect in apartament.

Un caine castrat se ingrasa si devine lenes

Lipsa exercitiului si mancatul in exces iti ingrasa si secatuieste de energie cainele.
Un caine castrat e mai putin predispus sa muste sau sa fuga de acasa, mai predispus sa se inteleaga cu alti caini, mai multumit de viata sa si mai aparat de cateva tipuri de cancer.

Cainele si pisica nu pot trai in aceeasi casa

Nu este recomandat sa aduci un caine agresiv intr-o casa in care se afla o pisica timida. Insa nu putine sunt cazurile in care in aceeasi casa convietuisc in pace (e drept, nu si liniste) un caine si o pisica.
Secretul este ca cei doi sa socializeze de la varste mici. De preferat este ca puiul de caine sa nu aiba mai mult de 12 saptamani cand il prezinti pisicii.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:15

Crezi ca-ti cresti bine prietenul blanos? Esti sigur ca nu te lasi condus de mituri si povete care nu au niciun argument stiintific?
MSNBC a adunat sapte "adevaruri" unanim acceptate printre crescatorii de animale "dupa ureche" si a cerut sfatul mai multor veterinari.
S-a dovedit ca majoritatea acestor "adevaruri" nu erau decat niste mituri fara substanta.

1. Niciodata nu-i da animalului tau mancarea pe care o mananci tu

Daca este vorba despre pizza, ceapa sau bucate condimentate, este adevarat. Dar exista si pepenele galben, legumele fierte in aburi sau carnea cu putina grasime, care sunt de-a dreptul irezistibile pentru multe animale de companie. Si nici nu le fac rau.
In plus, morcovii, merele si popcornul sunt excelente pentru catei. De fapt, atat timp cat folosesti doar ingrediente de calitate, ai o reteta buna si ai grija ca patrupedul tau sa-si ia tot ce are nevoie din mancarea pe care i-o servesti, nu e nicio problema sa imparti cu el mancarea ta.
Problema apare doar atunci cand animalul este supraalimentat, iar dieta este incompleta sau deloc variata.
Totusi, n-ar trebui niciodata sa-ti imbii animalul de suflet cu ciocolata, ceapa, struguri, stafide, alcool, tigari, ciuperci salbatice, peste crud, frunzele plantei care-ti da cartoful sau rosia, coca de paine sau cozonac.

2. Pisica ta iti uraste bebelusul

Umbla vorba ca pisicile sunt extrem de geloase si vor face orice le sta in putinta sa faca rau bebelusului tau. Parca ii si citesti felinei tale in privire planurile diabolice.
Intr-adevar, au existat cazuri in care bebelusii si-au pierdut viata subit, iar langa corpul lor a fost gasita o pisica. Era evident ca aceasta avea sa fie invinovatita. Pe nedrept, insa. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, bebelusii murisera din cu totul alte cauze.
Singura vina a pisicii este a ceea ca adora sa stea la caldura, in locuri stramte, cum ar fi patutul unui bebelus.
In realitate, milioane de bebelusi traiesc in deplina armonie cu felinele de casa si se dezvolta sanatosi, fara a avea de suferit de pe urma pisicilor.
Parintii trebuie sa fie, insa, atenti sa nu lase niciodata copilul nesupravegheat. Pisica va vrea sa stea alaturi de el, poate prea aproape, pentru a se incalzi, ea nefiind in stare sa judece daca pozitia sa pune in vreun pericol bebelusul.
Astfel, inainte cu aproximativ o luna ca bebelusul sa fie adus acasa de la maternitate, pisicii trebuie sa-i fie restrictionat accesul in camera unde va sta copilul, spun specialistii.
Majoritatea pisicilor vor sta departe de bebelusi tocmai pentru ca acestia sunt galagiosi si toata agitatia din jurul lor sperie si deranjeaza micile feline.
Interactiunea dintre bebelus si animal trebuie sa se faca treptat, natural, sub stricta supraveghere.
Niciodata un bebelus nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta cainilor sau pisicilor. Cat despre cei din urma, asigurati-va ca primesc toata dragostea si atentia, in afara camerei bebelusului, pentru a nu se simti abandonati.

3. Cainii si pisicile mananca iarba atunci cand nu se simt bine

Deloc adevarat. In realitate, sunt niste mari cunoscatori in ceea ce priveste iarba. Iar daca e proaspata, abia ivita, iar roua sau picaturile de ploaie inca nu s-au desprins de fire, e cu atat mai apetisanta.
"Cainii si pisicile adora gustul si textura ierbii", explica specialistul in patrupede Marty Becker, care a scris mai multe carti pe aceasta tema.
Mitul a aparut, probabil, din cauza ca, uneori, cainii consuma o mare cantitate de iarba, care ii ajuta la digestie.

4. Respiratia urat mirositoare e normala

Daca te-ai obisnuit tu cu ea, asta nu inseamna ca asa si trebuie sa fie. In realitate, un animal sanatos va avea o respiratie proaspata. Ca si in cazul oamenilor, o respiratie urat mirositoare poate trada prezenta unor probleme de sanatate sau o alimentatie deficitara.
Daca patrupedul tau e sanatos, poate ar trebui sa iei in considerare periuta si pasta de dinti si in cazul sau. Asigura-te ca pasta de dinti este special conceputa pentru a fi folosita de animale si ajuta-ti patrupedul, zilnic, sa scape de halena.
Daca nu poti zilnic, si saptamanal e mai bine decat nimic, te sfatuiesc specialistii. O sanatate orala buna ajuta animalul sa traiasca cu 15% mai mult, ceea ce, in cazul cainilor si pisicilor, inseamna nu mai putin de doi ani.

5. Daca da din coada, e prietenos

Nu conta pe asta. Un caine misca din coada in zeci de feluri si fiecare miscare inseamna altceva.
Este esential ca patrupedul sa fie privit in ansamblu. Intreaga sa postura iti da de inteles in ce ape se scalda.
Exista, insa, si cateva situatii pe care te poti baza. Daca este relaxat sau se simte confortabil, va da din coada usor, cu coada aproape paralela cu pamantul sau chiar usor lasata in jos.
Cainii siguri pe ei, increzatori, tind sa-si tina cozile in sus, perpendiculare pe sol.
Cateii care isi tin cozile in jos sunt, de obicei, precauti, prietenosi si chiar respectuosi cu cei pe care ii intalnesc.
Daca si coada e jos si capul asemenea, privirea fixa, cu ochii larg deschisi, botul inchis, urechile date pe spate e semnalul ca trebuie sa te retragi.
Coada "intre picioare" simbolizeaza anxietatea, supunerea sau precautia.

6. Daca a gresit, plimba-i mizeria pe la nas

Multi proprietari de caini sau pisici, din dorinta de a-si invata patrupedul ca nu are voie sa se usureze oricand si oriunde simte nevoia, obisnuiesc sa ii plimbe acestuia mizeria pe la nas.
Specialistii sunt de parere ca aceasta abordare este complet gresita. Cainele nu va intelege altceva decat ca trebuie sa se teama de tine. In loc sa invete ca doar afara poate "merge la toaleta", va evita sa-si faca treaba in prezenta ta, preferand, de multe ori, sa caute unghere ascunse in casa.
O abordare mult mai sanatoasa si care da rezultate este recompensa, atunci cand animalul procedeaza intocmai cum l-ai educat. Pentru asta, scoate-l din casa doar in lesa si recompenseaza-l cand e cazul cu "ceva bun", o jucarie sau chiar o repriza de joaca.

7. Pisicile aterizeaza intotdeauna in picioare

Aproape exact. Aceasta teorie este, in general, valabila. Dar la fiecare cateva dati in care te uimeste cu acuratetea sariturii si aterizarii, exista cate o situatie in care si priceputa felina rateaza, cazand, uneori, chiar in cap.
Asa ca nu miza pe faptul ca, ori de cate ori te joci cu ea, va fi in deplina siguranta. N-ai vrea ca blanoasa ta sa aiba un accident.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:18

Academia Americana de Pediatrie avertizeaza parintii ca multe dintre animalele de companie "confortabile" - care nu trebuie plimbate, nu lasa par si nu vomita pe canapea - sunt un pericol pentru sanatatea copiilor, mai ales a celor mici.
Tot mai multe familii renunta la ideea de a avea un caine sau o pisica, pentru ca sunt considerate greu de ingrijit comparativ cu un animal "netraditional".
Nimeni nu-i impiedica sa achizitioneze totusi aceste animale, atata vreme cat cunosc riscurile la care isi expun copiii. Publicatia UsNews a intocmit topul animalelor de companie periculoase pentru copiii de pana la 5 ani:

Reptile. Broastele testoase mici pot avea salmonella, care cauzeaza probleme intestinale si poate fi fatala copiilor mici. Alte reptile, precum iguanele, soparlele si serpii sunt de asemenea purtatoare de salmonella.

Hamsterii. Aceste mici rozatoare pufoase nu sunt doar dragute. Poarta salmonella si un virus care produce coriomeningita limfatica, ce poate determina inflamarea creierului si vatamarea ireversibila a sistemului nervos.

Aricii. Aceste animalute nocturne incep sa devina animale de casa in pofida faptului ca sunt purtatoare de salmonella, pseudotuberculoza (cu simptome similare apendicitei) si turbare.

Maimutele si alte primate. Macacii raspandesc virusul herpesului B, care poate declansa meningita la oameni si primatele raspandesc o intreaga gama de germeni periculosi, inclusiv tuberculoza.

Puisori sau alte pasari. Sunt pufosi si galbiori si purtatori de salmonella.

Felinele mari, ratonii si alte animale salbatice. Sunt exotice, dar prea periculoase pentru a se afla in apropierea copiilor.

Si cele mai comune animale de casa sunt riscante pentru copii.

Pestii. Pestii de acvariu raspandesc infectii micobacteriale, care pot conduce la boli de plamani si infectii ale pielii. Copiii nu ar trebui lasati sa-si bage manutele in acvariu si trebuie sa-si spele mainile de fiecare data dupa ce hranesc pestii.

Cainii si pisicile. Aproximativ 15% dintre copii sunt alergici fie la caini fie la pisici. Si cainii si pisicile pot raspandi paraziti intestinali, toxoplasmoza si boli raspandite de purici.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:20

Politistii rusi au descoperit o fetita salbatica, in varsta de 5 ani, care a stat inchisa toata viata intr-un apartament impreuna cu caini si pisici.
Fetita, care traieste in orasul siberian Chita, nu poate vorbi ruseste si s-a comportat ca un caine atunci cand politia a luat-o din apartament, informeaza Reuters.
"Timp de cinci ani, fetita a fost crescuta de caini si pisici si nu a iesit niciodata afara", se arata intr-un comunicat al politiei.
"Fetita, nespalata, era imbracata in haine murdare si avea clar atributele unui animal, sarind la oameni...Cand ies ceilalti din camera, se repede la usa si latra", continua textul.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:23

O familie din Boca Raton, Statele Unite, si-a clonat labradorul galben, la un an dupa ce acesta a murit de cancer.
Familia Otto nu a putut sa reziste fara catelul lor, pe care il vedeau ca pe un membru al familiei, informeaza NBC.
Dupa moartea labradorului Lancelot, stapanii acestuia au acceptat ideea de a-si clona catelul. "Mi-am spus ca nu o sa il doara pe Lancelor daca ii luam o proba de ADN", a declarat Nina Otto.

Laboratoarelel BioArts International au creeat clona in Coreea de Sud, in urma cu doua luni. Cercetatorii au luat o mostra din ADN-ul lui Lancelor introducandu-l intr-un ovul de labrador, dupa care celula fertilizata a fost introdusa in cainele gazda.
Rezultatul a fost cel asteptat si noul Lancelot a ajuns in Miami, cu avionul, luni. Acest proces i-a costat pe membrii familiei Otto 155.000 de euro. Totusi, familia Otto a fost intrebata de ce a recurs la aceasta tehnica, foarte scumpa, cand in SUA sunt multi caini, fara stapan, care sunt eutanasiati.
"A fost un caine foarte, foarte, foarte special pentru noi si am contribuit cu mult mai multi bani pentru societate, decat am cheltuit cu acest proiect", a declarat Ed Otto.

Familia Otto mai detine noua caini, patru pasari, mai multe pisici si oi, avand o ferma mare in localitatea Boca Raton. Stapanii clonei lui Lancelot sunt curiosi sa vada daca animalul va fi la fel de destept si devotat ca "Lancelot cel Vechi".

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:25

Doi politisti din orasul Cuero, Texas, au produs un val de isterie dupa ce au facut publica o inregistrare, a carei veridicitatea a fost confirmata de catre experti, in care apare miticul animal-vampir El Chupacabra.
Seriful Brandon Riedel si colegul acestuia, Ellie Carter, au urmarit si filmat un animal ciudat, dintr-o specie necunoscuta, dupa ce acesta a aparut brusc in fata masinii de politie.
"Cercetam gardurile unei ferme unde au fost semnalate mai multe atacuri asupra animalelor. Toate victimele animale prezentau semnele, deja clasice, ale atacului unui Chupacabra. Mai precis, erau golite de sange, fara ca pradatorul sa se fi atins de carnea acestora.
In acel moment am vazut straniul animal sarind in fata masinii. Pot spune cu siguranta ca nu era nici caine si nici coiot. Nu am vazut niciodata asa ceva. Nu poate fi decat Chupacabra", a declarat seriful Brandon Riedel, citat de CNN.
Animalul filmat de cei doi reprezentati ai politiei are corpul complet lipsit de par, membrele posterioare extrem de lungi si un cap terminat cu un bot imens.

Un exemplar identic a fost capturat anul trecut de proprietara unei ferme din Texas, dupa ce animalul ii ucisese opt pisici si mai multe zeci de gaini. Toate vietatile fusesera golite de sange, fara ca animalul sa se atinga de carnea acestora.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:33

Calatoriile sunt o pasiune pentru multi si chiar daca nu sunt, atunci pot deveni. Sa mergi in locuri exotice, sa faci multe poze si sa te lauzi prietenilor este visul multora. Unii isi pot permite, altii nu si raman cu un gust amar atunci cand se gandesc ce frumos ar fi putut fi.

Dar ce te faci atunci cand destinatia ta are o denumire mai mult decat neconventionala. Cum ar fi sa le zici amicilor tai ca ai mers in calatorie in Wagga Wagga, French Lick sau in My Large Intestine. Cu siguranta ai starni hohote de ras si ai fi doar prilejul glumelor ulterioare. Insa asemenea orase chiar exista, nu sunt o "inventie turistica", ci au aceste denumiri inca din trecut.

So... do you like "Fucking" in Austria? Nu de alta, dar in topul celor mai interesante nume de localitati am putea situa fara dubii o "bucata" din Austria - un oras numit "Fucking". Daca austriecii au activitati interesante, nu acelasi lucru putem spune despre locuitorii din statul Oregon, SUA, unde exista un oras numit Boring. Boring este o localitate de langa Oregon, SUA, si a fost numita astfel dupa W. H. Boring, unul dintre primii locuitori ai zonei. Este inca o localitate care nu face parte din niciun municipiu in ciuda incercarilor locuitorilor de a incorpora comunitatea in statul Oregon.

Tot in SUA, de data aceasta in statul Virginia, poti trece prin orasul Fart. Vecinii nordici ai Statelor Unite, canadienii, au si ei o localitate cu un nume cat se poate de nonconformist: Dildo.

Si asta nu e tot. Ramanem in sfera denumirilor care trimit cu gandul la sex identificam poate cel mai explicit nume de oras: - - - din Croatia, o asezare foarte frumoasa de altfel. Trebuie doar sa speri ca nu te intreaba nimeni cum te-ai simtit in... acest loc.

Big Bone Lick este o comunitate aflata in sudul orasului Boone County din Kentucky, Statele Unite. Numele a fost dat in urma descoperirii a numeroaselor orase, printre acestea regasindu-se chiar oase de mamuti. Acestia se pare ca au fost atrasi in regiune de ceea ce se numeste "salt lick", adica depozite de sare foarte cautate de animale deoarece le asigura sursa de sodiu, calciu, fier, fosfor si zinc necesare pentru intarirea oaselor.

Dar cum ar fi sa mergi in Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch? Traducerea numelui este St. Marys Church in the Hollow of the White Hazel Near to the Rapid Whirlpool of Llantysilio of the Red Cave. Numele a fost dat in secolul XIX, atunci cand se dorea dezvoltatea comunitatii si transformarea ei intr-un centru turistic si comercial.

French Lick este un oras din Indiana, SUA si a fost fondat in anul 1811. Este un oras bogat in ape termale exploatate inca din 1840, fiind cunoscut ca un "oras-spa". Incepand cu secolul XX, zona a atras multe celebritati ca Al Capone sau Joe Lewis, datorita cazinourilor sale.

Truth Or Consequences este situat in New Mexico, Statele Unite ale Americii. Initial s-a numit Hot springs deoarece era o zona foarte bogata in ape termale. Numele a fost schimbat in 1950 dupa o emisiune de radio numita "Truth Or Consequences" (Adevar sau provocare). Atunci, gazda emisiunii dupa care a fost preluat numele a hotarat sa isi continue programul chiar din acest oras.

Wagga Wagga este o localitate din Australia. Locuitorii acestei regiuni se numeau Wiradjuri, iar numele orasului vine de la Wiradjuri aboriginal language, limba pe care o foloseau aceastia. Se pare ca Wagga Wagga in aceasta limba ar inseamna "Cioara".

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu din Noua Zeelanda, este un deal care a devenit faimos prin faptul ca detine cel mai lung nume din lume. Localnicii acestei regiuni scurteaza adesea numele in "Taumata" pentru a facilita comunicarea.

Bird in Hand este o comunitate mica din Pennsylvania, SUA, care nu are mai mult de 300 de locuitori. Povestea numelui este una destul de interesanta. Totul a inceput atunci cand a fost ridicata o bariera intre Lancaster si Philadelphia. Atunci supraveghetorii si-au pus intrebarea daca ar trebui sa ramana unde erau ori sa treaca in Lancaster. Iar raspunsul unuia dintre ei a fost: "A bird in the hand is worth two in the bush" adica in traducerea romaneasca "Nu da cioara din mana pe vrabia de pe gard". Asa ca s-au hotarat sa ramana unde erau.

Hooker este o comunitate foarte mica din Texas County, Oklahoma. La recensamantul din anul 2000 din Statele Unite, Hooker nu adapostea decat 1788 de locuitori.

Plain City este un alt oras de dimensiuni foarte mici din Utah, SUA. El ocupa 9,7 Km patrati dintre care 3,7 km patrati sunt acoperiti de apa. La recensamantul din 2000 numara 3,489 de locuitori.

Lista numelor ar putea continua cu denumiri intregi care ar putea starni amuzamentul. Printre acestea se mai numara si Why (Arizona, USA), Blowhard (Australia), Climax (Michigan, USA), Dwarf (Kentucky, USA), Dead Chinaman (Papua New Guinea), Assawoman (Virginia, USA), Burning Well (Pennsylvania, USA), Acme (West Virginia, USA), Sexi (Peru), Poopoo (Hawaii, USA), Beer Bottle Crossing (Idaho, USA), Needmore (Texas, USA), ii (Finland), My Large Intestine (Texas, USA), Ass (Ukraine), Can Do (North Dakota, USA), Disappointment (Kentucky, USA), Hell (Michigan, USA), Whiskey Dick Mountain (Washington State, USA), Hygiene (Colorado, USA), Okay (Oklahoma, USA), Normal (Illinois, USA), Odd (West Virginia, USA), Hooker (Oklahoma, USA), No Name (Colorado, USA) sau Hot Coffee (Mississippi, USA).

Nici la noi in tara oamenii nu au fost inhibati cand au botezat orase si astfel au aparut cateva nume "grele", dar care au fost inlocuite inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Sate precum "Pizdeni", "Futesti" si "Targul de Floci" au primit dupa reforma lui Cuza alte denumiri, mai putin... solicitante verbal.

Insa nu toate aceste denumiri au fost "cosmetizate", existand inca multe localitati romanesti care sa iti fure macar un zambet atunci cand treci pe langa ele. Printre ele amintesc Capatana Porcului (Brasov), Amarastenii de Sus (Dolj), Craciunelu de Jos (Alba), Spermezeu (Bistrita-Nasaud), Mirosi (Arges), Labasint (Arad), Mierlestii de Sus (Olt), Cacacioasa (Valcea), Partestii de Sus si de Jos (Suceava), Maciuca (Valcea),Buda (Ilfov), Fierbinti (Ialomita), Iepureni (Iasi), Fundatura (Cluj), Cioara de sus (Alba), Cotofenii din dos (Dolj), Capruta (Arad), Prajesti (Neamt), Belis (Cluj), Calu (Neamt), Iapa (Maramures), Afumati (Ilfov), Toporu (Giurgiu), Varsatura (Braila), Cumparatura (Suceava), Jena (Timis), Jupa (Caras-Severin), Ciperceni (Golj), Cocosesti (Alba), Sculeni (Iasi), Cacaina (Vaslui ), Sacu (Caras-Severin), Carpa (Caras- Severin), Vartescoiu (Vrancea), Milcoiu (satul cu 500 de barbati! Valcea), Muereasca (Valcea), Bulbucata (Giurgiu), Paros (Hunedoara), Lungesti (Valcea), Udati-Manzu (Buzau), Flamanzeni (Ilfov) si Gogosari (Giurgiu).

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:36

Poate tie iti plac ciocolata, fructele si nucile, dar aceastea pot fi chiar letale pentru micul tau prieten cu patru picioare.

Un studiu recent derulat de ASPCA a scos la iveala faptul ca nu mai putin de 140.000 de animale au fost aduse de urgenta la spital anul trecut, primind diagnosticul de otravire, conform AOL. Exista o serie intreaga de alimente pe care stomacul patrupedelor nu le poate tolera.

Strugurii sunt sanatosi, dar numai pentru tine. In cazul cainilor si pisicilor, acestia pot cauza probleme la rinichi. Stafidele sunt chiar mai periculoase, ele continand un numar mult mai mare de toxine care dauneaza animalelor.

Nu putine au fost cazurile in care gospodinele care faceau paine in casa s-au intors in bucatarie si si-au gasit animalul de companie cu botul varat adanc in coca. Nici in gluma, animalele nu ar trebui servite cu asa ceva, aluatul riscand sa creasca in stomacul patrupedului, "incurajat" de caldura corporala. Durerile abdominale rezulate sunt de-a dreptul insuportabile, in unele cazuri, chiar letale.

Guma de mestecat prezinta interes si pentru catei, iar copiii sunt adesea tentati sa imparta bunatatea cu animalul lor de suflet. Dar toate substantele care intra in componenta ei, precum xylitolul sau indulcitorii artificiali pot face nivelul de zahar din sangele patrupedului sa scada brusc, acesta putand face chiar o criza.

Nucile sau alunele nu trebuie lasate intr-un loc unde cainele sa aiba acces. Consumul lor poate cauza slabiciunea organismului, instabilitate, depresie, un ritm prea rapid al inimii si o crestere alarmanta a temperaturii corpului. Vestea buna e ca acestea nu sunt letale, cainele revenindu-si in cateva zile.

Desi ar putea parea ciudat ca un caine sa manance tigari, unora, mai ales celor obsnuiti sa roada tot ce prind, li se poate intampla. Nicotina este o substanta extrem de toxica, care poate induce cainele in coma sau, in cel mai rau caz, il poate omori.

A-ti trata cainele cu ciocolata poate fi un gest mortal. Cafeina din ciocolata poate produce diaree, varsaturi, sete excesiva si urinare abundenta, hiperactivitate, ritm cardiac anormal si, uneori, moartea.

Se intampla, ocazional, ca animalul de suflet sa guste cate un paharel, dupa o petrecere, cand stapanii sai, obositi, au adormit inainte de a strange ramasitele desfraului. Chiar daca e, poate, amuzant sa-ti privesti animalul in stare de ebrietate, e bine de stiut ca acesta e mult mai sensibil la alcool si poate ajunge usor in situatia in care chiar viata i-ar putea fi pusa in pericol. Din nou, finalul poate fi unul nefericit, chiar tragic.

Calmantele sunt special concepute pentru oameni, in niciun caz pentru animale, dar majoritatea posesorilor de patrupede par sa uite asta, dupa cum dovedesc statisticile. O singura tableta poate ucide un animal. Ibuprofenul este printre cele mai periculoase calmante pentru animale.

Nici banalul si aparent inofensivul ceai nu e bun pentru pisica sau cainele tau, din cauza cafeinei. In functie de cantitatea consumata si de talia animalului, acesta poate fi chiar letal.

Poate ca nu te-ai gandit sa-i oferi animalului tau de suflet o felie de ceapa pana acum. Nici sa nu-ti treaca prin cap vreodata! Ceapa e toxica atat pentru catei, cat si pentru pisici, indiferent daca este gatita sau proaspata. Animalul poate deveni letargic si poate avea dificultati de respiratie. Pisicile sunt chiar mai sensibile decat cateii la aceast aliment.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyLun 14 Sept 2009, 21:39

Fricile de cuvinte lungi, de sunete amuzante, de soacre, de Franta si cultura franceza, de gaini sunt doar cateva dintre fobiile cele mai ciudate din lume, arata The Telegraph.

Doctorii definesc fobia drept o frica constanta, extrema sau irationala de un animal, obiect, loc sau situatie, care in mod obisnuit nu ar ingrijora majoritatea oamenilor.

Astfel, una dintre cele mai ciudate fobii este frica de cuvinte lungi, cunoscuta si drept hippopotomonstrosesquippedaliofobia. Conditia medicala, prescurtata cateodata si sesquippedaliofobia, ii face pe bolnavi sa isi piarda respiratia, tragand aer sacadat, sa transpire. Pe de alta parte se poate instala si o senzatie de voma, iar inima incepe sa bata din ce in ce mai tare.

Lutrafobia este frica de blana de vidra, globofobia este frica de baloane, iar cei care sufera de pteronpfobie se tem sa fie gadilati cu pene. Exista chiar si frica de gaini, numita alektorofobie.

Generatii de comedianti ar fi ramas fara slujbe daca mai multa lume ar fi suferit de pentheeafobie, sau frica de soacre. Pe de alta parte exista si frica de Franta si cultura franceza, numita generic Genufobie.

Temerile se dezvolta de obicei in copilarie si adolescenta, atunci cand un eveniment deosebit marcheaza o persoana.

Fobiile simple au legatura cu obiecte, situatii sau activitati obisnuite, ca insecte, sobolani, microbi, spatii inchise, inaltimi sau zbor.

Totusi, una dintre cele mai intalnite frici, ramane cea de a vorbi in public.

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMar 15 Sept 2009, 04:36

abbilbal a scris:
Emil Condor a scris:
Faine postări, Dolion! Le-am citit cu plăcere. thumb_yello

Este o enciclopedie ambulantă !
Si am sesizat că multe din istorisirile lui vin din Engleză ceea ce mă face să cred că stie limba lui Washington foarte bine.
Asa este, Dolion? Ne spui si nouă unde ai învătat Engleza asa bine?

Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyMar 15 Sept 2009, 04:38

dolion a scris:
una dintre cele mai intalnite frici, ramane cea de a vorbi in public.
Cred că este cea mai des întâlnită, ai dreptate. Nu văd altceva înaintea ei!

dolion

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyVin 18 Sept 2009, 11:20

Simion Andrei, locuitorul unui sat care nu mai exista

HUNEDOARA. De 15 ani, barbatul traieste singur intr-un catun uitat in Muntii Poiana Ruscai. Pur si simplu, i se pare ca nu si-ar gasi rostul nicaieri in alta parte. De aproape 30 de ani, localitatea Mosoru exista mai mult pe hartie, decat in realitate. In catunul care depinde administrativ de comuna Toplita, pe langa cinci case ruinate si alte sapte vetre de casa invadate de verdeata, mai exista o singura locuinta: cea a lui a lui Simion Andrei, zis "Nica".

Povestea casei de la numarul cinci

Pana in Toplita ajungi usor: mergi pe drumul asfaltat spre "baraj", cum numesc hunedorenii lacul de acumulare de la Cincis, treci de el si ajungi in resedinta de comuna. De aici, sunt slabe sansele sa apuci corect drumul spre Mosoru. Nu-ti va spune nimeni ca nu ar exista un sat cu asemenea nume, dar nici nu e vreun indicator care sa-ti arate calea.

Drumul trece peste o apa, prin curtea unui localnic, se afunda in ograda acestuia si, printr-un colt al gradinii, intra intr-o padure de fag. De acolo te asteapta un urcus lung de doua ceasuri pana sus, in Mosoru. Iar cand esti pe punctul de a crede ca in acel colt de salbaticie din Muntii Poiana Ruscai esti doar tu, padurea si cerul, o cana verde de tabla, cu smaltul sarit, asezata langa un izvor iti schimba perspectiva.

Un pic mai incolo, pe drumul acoperit de iarba, iti iese in cale o catelusa, o corcitura de lup, dar extrem de jucausa. Lipiciosul patruped te conduce apoi spre ceea ce nu ti-ai fi dat seama ca ar fi putut fi un sat: o casa netencuita, mandra purtatoare a numarului "5", situata in dosul unei ramasite dintr-o casa din barne de lemn captusite odata cu lut.

Catelusa intra singura pe sub poarta de lemn, prin locul pe care l-a sapat vreo doua zile pentru a "evada" din curtea dotata cu un lant special pentru ea, mai ales atunci cand intrece masura. Latraturile voioase il aduc apoi la poarta pe proprietar, un barbat ce arata de vreo 50 de ani si pe care nu-ti vine sa-l crezi cand iti spune ca are cu 10 ani mai mult.

Andrei Simion, fost miner, este acum pensionar si s-a incapatanat sa traiasca in casa unde s-a nascut, a copilarit si a iubit. Aveam sa aflam ca, pur si simplu, nu si-ar gasi rostul in alta parte.

A pierdut sirul anilor

Nica, asa cum ii spun localnicii din Toplita, a ramas singur in sat cu vreo 15 ani in urma, cand au murit ultimii batrani din Mosoru.
A renuntat pana si la numaratul anilor care-l despart de evenimentele importante din viata lui.
"In 1951, ba nu, in 1952, am gatat scoala, patru clase. Pa restul pana la a opta le-am facut dupa ce m-am angajat ca mecanic de locomotiva la Mina Teliuc. In 1957 a murit tata. In 1963, ba nu, in 1969 a murit batrana, mama. Pana sa moara ei, am avut vaci, oi, gaini, porci. Am tinut de tate-n curte. Fratii mei or plecat si ei decum or prins ocazia. Unul s-o dus la Hateg, dar s-o prapadit saracul, alalalt ii acuma-n Racastie (aproape de Hunedoara) si mai vine pe la mine din cand in cand. Ultima data o fost aici de Paste. Eu am iesit la pensie in 1991. Am lucrat la mina s-am iesit mai iute la pensie decat altii", povesteste Nica dintr-o suflare.

"Plamanilor mei de miner le prieste aerul curat"

Din satul natal nu vrea sa plece sub nici o forma. "N-am vrut sa ma duc la oras. Aici ii aer curat, iara plamanilor mei de miner le prieste tare mult aeru' curat, de-aici, de-acasa. Cat oi mai putea sa-mi port de grija, tot aici o sa stau. Cand n-oi mai putea, oi vedea ce-oi face", spune raspicat barbatul.
Nica raspunde simplu la intrebarea despre lipsa unei familii. "Am avut si eu o fata. Loredana o chema. Era frumoasa, bruneta. Am adus-o aici, dar dupa o vreme n-o mai vrut sa sada. Era de la oras si nu i-o placut. S-o dus si dusa o fost. De-atunci, nu mi-o mai trebuit nevasta", se confeseaza Simion Andrei.

Martor la moartea satului

Cand Nica era copil, in Mosoru traiau "cel putin 50 de oameni". Pe cele doua ulite ale satucului rasunau zilnic glasurile copiilor de padureni. Micutii au crescut, au terminat cele patru clase, rand pe rand, si au plecat ori la scoala, in Teliuc sau la Hunedoara, ori la munca, in mina ori in padure, ca lucratori forestieri.
Pe la 1952, spune Nica, scoala primara din Mosoru a trebuit sa fie desfiintata: deja nu prea mai erau copii care sa invete aici. A fost primul semn ca satul avea sa dispara.
Barbatul mai povesteste ca, in anii ´70, scoala era folosita pe post de camin cultural si-atat. Ultima nunta pe care a gazduit-o a fost cea a fratelui sau mai mic, cu mai bine de 20 de ani in urma. "Tinerii or plecat, batranii or murit. De vreo 15 ani is sangur aici. Damian Paran o fost ultimul meu vecin, dar nimeni nu-i vesnic", spune Nica.
Toti tinerii de acum 40-50 de ani si-au facut un rost prin satele apropiate ori pe la Hunedoara. Nu puteau sa se multumeasca doar cu traiul de pe o zi pe alta, intr-un varf de munte. Oarecum la fel a facut si Nica, plecat sa lucreze la mina, la Teliuc. Doar ca el atat de mult si-a iubit satul incat, in vremea in care a avut serviciu, a facut naveta la Teliuc cate patru-cinci ore zilnic, dintre care trei mergea pe jos.

"Prin 1963 am vazut ultima oara un popa pe aici"

Nici nu-si mai aminteste cand a vazut ultima data un preot in satul sau. "Cred ca prin 1963 am vazut ultima oara un popa aici. Postasul nu mai vine nici el de mult. Eu cobor la Toplita si-mi iau pensia. Doctor, iara n-o mai fost aici de zeci de ani", conchide el.
Apa o aduce cu galeata de la vreo 300 de metri distanta, de mancare isi face singur, inclusiv specialitatile traditionale de Sarbatori, iar de televizor nu a avut niciodata parte. "Aici nu-i curent. N-o fost niciodata. Inainte de Revolutie s-o pus problema sa bagam curent, dar trebuia sa dam 100.000 de lei fiecare. Eram numa eu si batranii aici, iar batranii or zas ca pot s-o mai duca si fara curent cum or dus-o atata vreme", explica Nica.
Apoi, se ofera sa ne conduca intr- un tur al catunului. "Aici o stat familia Vlaiconi. Aici o sezut fiul lui, dar o plecat de zeci de ani. Aici o fost familia Lupu, mai in sus, dar nu se vede, o fost casa familiei Toplicean", povesteste exact ca un ghid batranul.

Din cele 13 case ale satului, doar doua mai sunt acum in picioare, pe langa cea a lui Andrei Simion. Din alte doua au ramas doar ziduri ruinate, care mai ies deasupra solului cate un metru si jumatate. Celelalte sunt toate ascunse sub radacini de pruni, nuci sau aluni.

Singurele sale momente de divertisment sunt cele oferite de un aparat de radio Albatros. Are si un casetofon, dar nu-l prea foloseste pe motiv ca "motorasul care invarteste banda consuma bateriile prea iute".

Cand vine vorba de teama de singuratate, Simion Andrei spune ca nu-i este deloc greu sa face haz de o asemenea intrebare. "Tat asa le zac alora care intreaba de mi-i urat sau nu: "Ce urat omule, care urat? Unde-i uratul ala, ca io nu-l vad nicaieri"", spune razand Nica.

Barbatul mai zice ca, datorita Pusei, lupii nu se apropie de gospodaria lui. Doar cate-un Mos Martin mai pofticios mai vine pe aproape cand vrea prune. Dar asta se-ntampla destul de rar, pentru ca in zona Mosorului, prunele "se fac" doar o data la trei-patru ani.

"Aici nu ii curent si n-o fost niciodata. Inainte de Revolutie, s-o pus problema sa bagam curent, dar trebuia sa dam 100.000 de lei fiecare.

FARA ELECTRICITATE. Noptile lui Nica au lumina doar de la stele si de la o lampa veche, pastrata din vremea cand era miner

RUTINA ZILNICA

Merge la magazin o data pe saptamana

Pentru Nica, viata are acelasi ritm ca in urma cu 20 de ani, cand iesea la pensie. Se trezeste dimineata, isi face o cafea, trage o tigara, dupa care se apuca de treburile gospodaresti.

Vara, gradina in care cultiva fasole, varza, ceapa, rosii sau crumpeni, ii acapareaza destul de mult timp. Spre toamna, programul zilnic este completat si de taiatul lemnelor. In Poiana Ruscai iarna vine cam pe la sfarsitul lui septembrie si, de fiecare data, nu pleaca decat dupa jumatatea lui aprilie.

Atunci, Nica isi face de lucru prin casa ori prin atelierul de tamplarie, amenajat intr-o parte a vechii case batranesti. Aici, mestereste pentru "vecinii" din alte sate greble, cozi de furci sau de coase.

Cu animalele nu are de lucru. Singurul suflet pe care-l are in gospodarie e catelusa. "De cand o murit mama, am zis ca n-are rost sa mai tinem porci, ori gaini. Ii mai simplu sa cumperi de la magazin", explica barbatul.

Vinerea, zi de cumparaturi

O singura zi din saptamana, programul lui Simion Andrei e usor diferit. Vinerea, cam pe la 8.00, isi ia in spinare o ranita mare, cu doua compartimente principale, si-apuca drumul Toplitei.

Ajunge la magazinul din comuna, isi cumpara tigari, ulei, zahar, faina, ceva mezeluri si opt paini, "ca sa fie si pentru Pusa pana saptamana viitoare". Zaboveste o vreme in magazin, mai schimba cate-o vorba cu cei pe care-i intalneste, dupa care se intoarce spre casa lui din catunul parasit. "

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyVin 18 Sept 2009, 11:26

Afacere de 7 milioane de euro pe an in catacombele Bucurestiului

Capitala Romaniei are o traditie de secole in materie de tainite si coridoare secrete. Acestea aveau zeci de metri si erau atat de largi incat se circula prin ele cu carele. In secolul al XIX-lea au aparut edificiile care aveau tuneluri de refugiu. Constructia de cai subterane s-a dezvoltat in perioada interbelica si a culminat in timpul dictaturii lui Ceausescu. Informatiile ne-au fost furnizate de Dan Falcan, istoric in cadrul Muzeului Municipiului Bucuresti. Unul dintre tunelurile secrete din centrul orasului e deosebit de interesant din punct de vedere economic, dupa cum vom vedea.

Deasupra tunelului de metrou dintre Piata Universitatii si Piata Victoriei, mai precis intre metrou si calea rutiera, exista o caseta betonata, inalta de 4 metri, lata de 30 de metri si lunga de 2.500 de metri. Inauntru nu sunt conducte, nu sunt cabluri, nu este inundatie, deci ar putea fi transformata in parcare subterana.

La un calcul simplu ar rezulta o capacitate de 25.000 de masini. La o taxa de 1 leu pe ora, ar rezulta un venit de 25.000 de lei pe ora, respectiv 250.000 de lei pe 10 ore. Daca in fiecare luna s-ar incasa aceasta suma doar 10 zile, ar rezulta 2.500.000 de lei pe luna. Pe an ar fi 30 de milioane de lei, adica 7 milioane de euro beneficiu net. Investitia pentru amenajarea locului si introducerea ventilatiei nu ar depasi 4 milioane de euro. Deci, intr-un an ar fi amortizata si ar aduce si beneficii.

Un alt tunel, denumit C 500, leaga Palatul Cotroceni de Piata Revolutiei si merge mai departe, catre fosta resedinta a lui Ceausescu din cartierul Primaverii, dar are ramificatii si catre alte 80 de imobile din Bucuresti.

Hrubele haiducilor Tunsu si Grozea

Sub Palatul Golescu, situat langa stadionul Giulesti, a fost descoperit un coridor subteran care da inspre lunca Dambovitei. Tunelul a fost folosit si de Tudor Vladimirescu. "Tot pe aici se refugiau, la 1826, vestitii haiduci Tunsu si Grozea", ne-a spus Dan Falcan.

Catacomba din parcul Cismigiu

In nordul parcului Cismigiu, Biserica Schitu Magureanu e legata prin subterane de Palatul Cretzulescu. Tunelul a fost folosit ani de zile drept "iesire de salvare" a boierilor.

Linie de metrou sub Parlament

De sub Palatul Parlamentului pleaca un tunel, cu sine pentru metrou, care face legatura cu Ministerul Apararii. Un alt tunel, pietonal, leaga fosta Casa a Poporului de statia de metrou Izvor.

Sursa: Libertatea
(Sorin Golea,Florian Bichir)

abbilbal

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptyVin 18 Sept 2009, 19:32

Eu cred că pe sub pământ mai este o Românie ce trăieşte în epoci diferite.

dolion

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptySam 19 Sept 2009, 07:22

E toamna si ar trebui sa ne bucuram de ea, ca de altfel de tot ce ne inconjoara! Spunea Emil ca il ingrijoreaza toamna, pentru ca vine iarna dupa ea. Toate au farmecul lor si importanta lor. Sa revenim la toamna: mi-am adus merele si incepem sa profitam de ele.

Merele

In lume exista peste 7500 de varietati de mere. Exista soiuri de vara, cu coacerea in lunile iulie – august, soiuri de toamna si soiuri de iarna, care se recolteaza in septembrie – octombrie.
In medie, un mar are 5 grame de fibre si aproximativ 80 de calorii. Chiar daca sunt dulci, contin zaharuri simple, cum este fructoza, care este eliberata lent in sange, fara a creste glicemia.
Substantele antioxidante din mere ajuta la reducerea colesterolului, mai ales a lipo-proteinelor cu densitate scazuta, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule.

Potasiul care se gaseste in mere este important in normalizarea presiunii arteriale.

Consumate in cursul iernii si primaverii, merele ajuta la cresterea imunitatii si la prevenirea racelilor si a infectiilor aparatului respirator.

Sucul de mere contine celuloza, saruri minerale, vitaminele C, A, B1 si este indicat in astenia fizica, anemie, reumatisme, stari de febra, obezitate, guta, ulcer gastric sau insomnii. Datorita aciditatii reduse, merele ajuta digestia, iar cuprul, fierul si zincul inlesnesc arderile in organism.

In gradina casei am un par cu fructele tare aromate; saptamana viitoare le voi culege.

Perele

Inrudite cu merele, perele sunt de obicei mai zemoase si mai aromate.

Perele contin clorofila, apa, albumine, grasimi, hidrati de carbon, celuloza, vitaminele A, B, C, oligoelemente si saruri minerale de calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, clor, sulf. Contin circa 8% zahar, in cea mai mare parte levuloza. Sunt usor de digerat si pot intra si in alimentatia diabeticilor.

Principapele proprietati terapeutice sunt: diuretice, depurative, laxative, remineralizante, nutritive, astringente, sedative.

Medicii recomanda perele in tratarea unor afectiuni precum bolile cardiovasculare si afectiuni renale. Stimuland formarea globulelor rosii, ajuta la combaterea anemiei si la intarirea imunitatii.
Perele combat efectele stresului si anemiei, inlatura oboseala si sporesc capacitatea de poducere a celulelor cu rol imunitar. Sucul de pere ajuta la tratarea tusei si regleaza digestia. Decoctul de fructe uscate se poate consuma indulcit cu miere, avand efect antiseptic.
In afara efectelor terapeutice, perele sunt indicate si in cosmetica. Mastile din acest fruct sunt folosite in tratamentele antiacneice, au rol astringent, hranitor si revitalizant, ajutand la hidratarea si curatarea fetei.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptySam 19 Sept 2009, 07:30

Toamna si sanatatea plamanilor

"A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva!", ne indeamna trubadurul tineretii noastre, Nicu Alifantis. M-am gandit mult la versurile acestea, mai ales azi cand am scris articolul, si imi dau seama ca ascund foarte mult adevar.

Ma pregatisem sa scriu cateva randuri despre remedii de Medicina Traditional Chineza (TCM) pentru racelile de toamna, raceli care de obicei ne iau prin suprindere, desi multi trecem pe acolo mai in fiecare an. As vrea insa sa va impartasesc din perspectiva TCM cate ceva despre acest anotimp, si despre simbolistica pe care o are in legatura cu functionarea organismului omenesc.

Toamna este simbolizata de elementul Metal in teoria celor cinci elemente (lemn, foc, pamant, metal, apa) si dintre organe rezoneaza cu Plamanul (Yin) si Colonul (Yang).

Plamanii si sistemul imunitar

Plamanul primeste forta vitala qi din aerul pe care il respiram pe care o amesteca cu qi-ul extras din alimente. Combinatia acestor energii (i se spune "wei qi") este distribuita pe suprafata intregului corp (inclusiv mucoasele si suprafata interioara a plamanilor) pentru a ne apara de atacurile agentilor patogeni (bacterii, virusi, etc.). Sanatatea plamanilor depinde de acest wei qi.

Din punct de vedere energetic, qi-ul plamanilor este caracterizat de abilitatea de a consolida (asemeni metalului din beton), de a uni toate fortele organismului spre a se putea apara la nevoie, de la nivelul pielii pana la fiecare celula in parte. Personalitatea celor cu plamani puternici este influentata de acest qi: au spirit de echipa, isi mentin punctul de vedere, creaza ordine in jur, si sunt eficienti in ceea ce fac. Felul in care ei "tin" sau "lasa lucrurile in voia lor" se exprima in termeni de atasamant emotional (clarificam mai departe acest aspect). Colonul este organul pereche al plamanilor, de energie Yin si functia sa este in mod evident de elimina ceea ce nu mai este nevoie. Din punct de vedere TCM aceasta eliminare se petrece la nivel emotional cat si la cel fizic

Sanatate plamanilor si emotiile

Cei cu plamani puternici tin la principiile lor, isi tin promisiunile, dar cand se intampla (vine timpul) sa renunte la un obiect sau la o relatie, ei simt adanc aceasta "pierdere", cu tristete si durere, insa se linistesc si se vindeca, la scurta vreme. In comparatie, cei cu plamanii slabi, reactioneaza la "pierdere" cu o mai mare incarcatura emotionala, cu confuzie chiar si in general nu pot (in cele mai multe cazuri nu vor) sa alunge complet tristetea. In cazurile grave, pot deveni bipolari: fie renunta cu prea mare usurinta la ceva, fie pastreaza un atasament nerezonabil fata de un lucru sau de o relatie.

Durerea/tristetea (in engleza i se spune foarte sugestiv: grief) la pierderea a ceva sau cuiva este emotia care se asociaza cu plamanul si colonul. Tristetea exprimata si rezolvata intareste/caleste starea de sanatate in timp ce durerea inabusita in suflet produce contractia plamanilor care interfera in mod negativ cu distributia energiei qi. In consecinta, rezistenta sistemului imunitar scade in intregul sau.

In general cei cu probleme de plamani sau de colon , indiferent de sursa problemei, au o tristete nerozolvata care trebuie clarificata. Intelegerea, cu rabdare, ale tuturor aspectelor acestei emotii ofera de cele mai multe ori calea spre rezolvare. Discutarea problemelor respective cu prieteni apropiati poate fi de mare ajutor. De asemenea intelegerea a cat rau pricinuieste tristetea propriei stari de sanatate, este un pas inainte pentru vindecare. Nu in ultimul rand emotiile de acest tip pot fi curatate (macar partial) prin respiratii adanci si prelungi.

Alimentele care pot ajuta la insanatosirea plamanilor sunt cele iuti si aromate cum ar fi: rozmarin, usturoi, ceapa, scortisoara, ghimber (ginger), piper negru, ardeii iuti, cayenne, fenicul anason, marar, mustar, hrean, busuioc, nucsoara, etc.

Cum ne pastram sanatatea plamanilor

In afara de tristete, plamanii si colonul pot fi afectati si de o viata sedentara, deoarece o activitate fizica insuficienta afecteaza buna respiratie si eliminarea toxinelor. Problemele plamanilor se pot datora in egala masura si unei alimentatii "nesanatoase", exceselor alimentare, lipsei alimentelor praspete din alimentatie, a prea multa carne sau produse lactate, consumarii drogurilor, ale alimentelor procesate… si fumatului. Proastele obiceiuri alimentare genereaza mucus in exces, care se depoziteaza in plamani si blocheaza incet-incet buna lor functionare. De aici rezulta de cele mai multe ori raceli, alergii, sinuzite, bronsite si astma. Mai departe toxinele se acumuleaza in plamani si in colon generand o stare continua de tensiune, oboseala, probleme ale pielii si ale parului.

De aceea, acum toamna, cand se numara bobocii (cei din vara asta sau de peste ani), este un prilej de exceptie de a ne face o reevaluare a problemelor de ordin emotional, sa rezolvam ce este de rezolvat si ne sta in putinta. In egala masura trebuie sa aruncam o privire atenta, nu neaparat critica, ci mai degraba obiectiva la obiceiurile noastre de zi cu zi. Micile schimbari pot aduce o intarire generala a sistemului imunitar, pe termen lung, mai ales impotriva imbolnavirilor grave ale plamanilor si colonului. Iar despre remediile pentru raceala, cum acupunctura sau si plantele medicinale ne pot ajuta la cele de mai sus, vorbim poate data viitoare.

Multa sanatate!
Dan Micu, D.Acupuncturist

Soothe - Pain and Stress Management Clinic
335 Sheppard Avenue East (Bayview & Sheppard);
North York, ON, Canada
www.soothe.ca
Tel: 416-805-4997

Data postarii pe Web: 31 august 2009

Articolul de fata nu reprezinta recomandari pentru tratament, sau pentru punerea unui diagnostic. In acest scop va rugam sa va adresati medicului Dumneavostra de familie sau a celui specialist.

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 EmptySam 19 Sept 2009, 07:34

Vorbind despre un posibil guturai, am putea aplica rapid cateva retete destul de placute:

Se prepara o portie normala de spaghete, la care se adauga 25g ceapa verde proaspata si 25g ghimber proaspat, amestecand foarte bine. Preparatul se va consuma seara, inainte de culcare, deoarece urmeaza o noapte de transpiratie intensa.

Se face un decoct din 10g menta verde si 10g ceapa verde (partea alba) strivita, in prealabil, in 250ml apa; astfel, durerile de cap generate de raceala se vor risipi.

Daca, pe langa durerea de cap, mai apare si un frison, atunci puneti continutul unui ou de gaina proaspat intr-un pahar de vin de orez, amestecati bine, incalziti pe flacara mica, pana cand oul este pe jumatate fiert, adugati si putin zahar brun; se bea preparatul fierbinte, in special seara.

Daca semnele sunt mai apropiate de cele ale unei gripe, va recomand sa fierbeti 10g soia galbena in 250ml apa, timp de 15 minute; apoi, se adauga 30g pastarnac si se mai fierbe inca 15 minute. Se bea, de asemenea, seara, inainte de culcare, pentru ca urmeaza o noapte de transpiratie abundenta.

O metoda atat preventiva, cat si curativa pentru gripa o constituie inhalatiile din cateva felii de ceapa verde sau usturoi (strivite) puse intr-o masca respiratorie.

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (I)   POPASUL DOLION (I) - Pagina 13 Empty

Sus In jos

POPASUL DOLION (I)
Sus 
Pagina 13 din 40Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» POPASUL DOLION (II)
» POPASUL DOLION (III)
» __Nu sta in poartă, intră!__
» POPASUL ABBILBAL
» POPASUL LIE, LIE, CIOCÂRLIE

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: POPASURI personalizate si întretinute de autori :: DOLION-
Mergi direct la: