__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| POPASUL DOLION (I) | |
|
+13Ion silverstar yzzy cactus zuum Cristina zaraza26 Anahoret Emil Condor aurora ostrovna dolion abbilbal 17 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
delta
Numarul mesajelor : 1385 Data de inscriere : 23/03/2010
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 28 Mar 2010, 18:35 | |
| - dolion a scris:
- Pachet de salvare economica!!!
Sa presupunem ca... guvernul acorda fiecaruia din noi cam 100.000 de roni. Daca cheltuim acesti bani... Să-i cheltuieşti în condiţiile în care din dobânda sau acţiunile de pe urma acelor 10 miliarde de lei vechi ai putea trăi cel puţin decent? Cca 45 milioane de leci vechi / lună este echivalentul unui salariu mulţumitor de net (că nu-i brut)... - dolion a scris:
- Singura posibilitate de a pastra acesti bani acasa in Romania, este de a-i cheltui pe curve, gustosul vin românesc sau pe tuica, deoarece acestea sunt garantat produse autohtone.
Eu asa incerc sa fac! Dar mi-e cam greu sa-mi conving sotia ca fac aceste lucruri numai din patriotism! Păi, dacă tot e vorba de ism-uri, ăla-i mai degrabă alcoolism, decât patriotism. | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 28 Mar 2010, 19:39 | |
| _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Lun 29 Mar 2010, 11:16 | |
| - dolion a scris:
- Un ucrainean de 115 ani ar putea fi cel mai batrân om din lume. Hryhory Nestor a fost descoperit de ziaristii de la Reuters. El pretinde ca nu s-a îmbolnavit niciodata, ca nu a fost niciodata la spital si nici macar nu a facut o vizita unui doctor. Simpaticul batrânel a dovedit ca este înca plin de vitalitate.
Nestor a facut dovada vârstei cu pasaportul pe care scrie negru pe alb ca este nascut pe 15 martie 1891. Ucraineanul îsi aduce aminte ca vremurile erau mai bune în timpul imperiului austro-ungar. Tot ce îsi doreste acum este sa continue sa traiasca si sa prinda cea de-a 116-a aniversare. Singurele lui probleme sunt ca merge greu si nu aude prea bine.
Nestor marturiseste ca secretul longevitatii sale este credinta în Dumnezeu, si, adauga el în gluma, faptul ca nu s-a casatorit niciodata. Pâna acum, cel mai batrân om din lume era considerat a fi Yone Minagawa, o japoneza de 114 ani.
ScienceLine.ro - februarie 2007 Pai n-ai gasit stirea despre Antisa Khvichava de 129 de ani din Georgia? | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Lun 29 Mar 2010, 11:19 | |
| - dolion a scris:
- La Manastirea Radu-Voda din Bucuresti, intr-o racla, se afla particele din moastele Sfantul Nectarie Taumaturgul pe care si l-a ales ca protector incepand cu anul 2002.
Sfantul Nectarie s-a nascut in Silivria din nordul Greciei, la 1 octombrie 1846. Dupa ce face Facultatea de Teologie din Athena este este numit predicator principal al Patriarhiei Egiptului. Ajunge Mitropolit de Pentapolis, director al Seminarului Teologic de la Rizareon, parinte duhovnicesc al Manastirii "Sfanta Treime" din Eghina. In 1920 moare si printr-o intamplare trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir. Canonizarea sa a avut loc in 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie. Numeroase marturii contemporane sustin minunile savarsite de Sfantul Nectarie pana in zilele noastre - mai ales vindecari de cancer si alte boli grave - ce se savarsesc la moastele sale, ori cu untdelemn de la candela sa.
ScienceLIne.ro - noiembrie 2007
Cred ca e mai mult autosugestia oamenilor! Eu zic asa: daca s-au vindecat sau si-au imbunatatit starea, ce mai conteaza? Asta e important. Exista mai multe tratamente, fiecare alege tratamentul in care are incredere. | |
| | | delta
Numarul mesajelor : 1385 Data de inscriere : 23/03/2010
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Lun 29 Mar 2010, 11:22 | |
| - zaraza26 a scris:
- Pai n-ai gasit stirea despre Antisa Khvichava de 129 de ani din Georgia?
Adică din Gruzia? De acolo era şi Iosif Visarionovici Stalin, da' har Domnului ăla n-a apucat decât anul 1953... | |
| | | zaraza26
| | | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 30 Mar 2010, 04:36 | |
| _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 30 Mar 2010, 12:12 | |
| Nu sunt sigur, dar cred ca erau; nu asa ramoliti, cum lasau ei impresia ca sunt, dar erau destul de inaintati in varsta! _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 30 Mar 2010, 12:33 | |
| O lecţie de iertare şi îndreptare Teodora Loghin
Am citit într-o carte (IERTAREA - cea mai mare putere vindecătoare - Gerald G. Jampolsky) că într-un trib sud-african Babemba există tradiţia potrivit căreia dacă un membru acţionează nedrept sau iresponsabil, el este izolat în centrul satului, fără a fi însă împiedicat să fugă, dacă doreşte acest lucru. Toţi sătenii încetează lucrul şi se adună într-un cerc în jurul persoanei acuzate, după care încep să îi povestească acesteia toate faptele bune pe care le-a făcut de-a lungul vieţii. Sătenii de toate vîrstele îşi aduc aminte şi descriu detaliat toate atributele pozitive, toate faptele bune, toate calităţile şi gesturile minunate pe care le-a făcut vreodată acuzatul. Aceste poveşti sunt relatate cu toată sinceritatea şi iubirea. Nimeni nu are dreptul să exagereze faptele petrecute, şi cu atît mai puţin să inventeze unele care nu s-au petrecut, cu atît mai mult cu cît toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Atunci cînd iau cuvîntul, oamenii sunt absolut sinceri şi nimeni nu foloseşte sarcasmul. Ceremomia continua pînă cînd toţi sătenii termină de povestit tot ce aveau de spus în legatură cu persoana din mijlocul cercului, dovedindu-i astfel acesteia că o consideră un membru responsabil şi respectat al comunităţii lor. Uneori, procesul durează mai multe zile. În final, oamenii rup cercul şi începe o sărbătoare plină de bucurie, prin care fostul acuzat este primit din nou în comunitate. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 30 Mar 2010, 12:56 | |
| Cuvîntul Ghiocel Balan
Nu-ţi vei regăsi sinele decît în faţa adevărului - Pearl Bailey
Am citit în ultima vreme mai multe romane a căror acţiune se petrecea în urmă cu cîteva sute de ani. Ceea ce m-a frapat cel mai mult a fost importanţa cuvîntului rostit şi cît de mult s-a deteriorat în prezent. Azi funcţionează cu totul alte legi nescrise, alte obiceiuri de comportament, iar noi nici măcar nu ne dăm seama cît am decăzut.
Cînd cineva spunea că va face un anumit lucru, nimeni nu se îndoia că aşa va fi, că măcar acel om va face tot ce-i stă în putinţă să-şi respecte cuvîntul. Era de neconceput altfel. Cu siguranţă că existau şi minciuni, dar erau aşa de evidente şi cu urmări atît de negative din partea întregii comunităţi, încît legea firii filtra mincinoşii printr-o selecţie socială inexorabilă. Cel ce nu-şi respecta cuvîntul era deposedat de onoare, iar cei tentaţi să-i urmeze exemplul trebuiau să se gîndească de zece ori înainte de a îndrăzni să încalce această obligaţie morală elementară.
Nu ştiu cînd s-a produs trecerea la împărăţia minciunii, dar iată ce constat azi:
Toţi politicienii mint de sting.
Reclamele comerciale – la fel.
Băşcălie pe toate canalele. Bîrfe, calomnii, toate modurile greşite de a folosi cuvîntul.
Ca să nu mai spun de maltratarea limbii romîneşti, de parcă am fi o ţară de analfabeţi.
Iar Minciuna domneşte ca la ea acasă.
Pînă şi prietenii promit să dea măcar un telefon, dar mereu găsesc altceva mai important şi mai urgent. Stabileşti o întîlnire? Cîţi vin la timp? Mai ales femeile consideră că a fi punctuale la o întîlnire de dragoste denotă o slăbiciune. Iar oricine e nepăsător cu adevărul în lucrurile mărunte, nu e demn de încredere nici în cele importante (constatarea îi aparţine lui Einstein)
Ne-am obişnuit cu minciuna, a nu-ţi respecta o promisiune e ceva banal, toată lumea o face. Mark Twain spunea că nu mai e nevoie să ţinem minte pe cine am minţit, ce minciuni am spus şi cui - doar rostind adevărul.
Dar e grav. E foarte grav. Nu-l putem primi astfel pe Dumnezeu în inimile noastre, căci, minţind atît, L-am alungat fără să ne dăm seama făcînd loc pentru altcineva. Degeaba mergem la biserică să ne spovedim, cu o floare nu se face primăvară. Dacă ne mărturisim păcatele odată pe an, iar în rest reîncepem să promitem şi să ne călcăm cuvîntul iar şi iar, nu schimbă nimic, aşadar nimic nu se va schimba în bine în jurul nostru.
La început a fost Cuvîntul. Dar ce-a mai rămas acum din el? _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Joi 01 Apr 2010, 09:11 | |
| SEMNIFICATII ISTORICE PENTRU 1 APRILIE
In 1881 s-a nascut Octavian Goga, poet, publicist si om politic. A fost prim-ministrul Romaniei in perioada 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938. Este autorul volumelor "Poezii" - 1905, "Din umbra zidurilor" - 1913, "Ne cheama pamantul" - 1909, "Cantece fara tara" - 1916, "Din larg", poeme postume - 1939 (m. 7 mai 1938).
1578 - S-a nascut medicul englez William Harvey (d.1657), format la Cambridge si la Padova, descoperitorul sistemului circulator la animale in 1616, cercetare publicata in 1628.
1582 - Regele Carol IX al Frantei ordona schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian (papa Grigore IX: 24.02.1582), renuntandu-se la sarbatorirea Anului Nou la 1 aprilie pentru 1 ianuarie, persoanele care uitau fiind pacalite cu invitatii false de sarbatoare la 1 aprilie.
1697 - S-a nascut abatele Prevost, ziarist si romancier francez.
1815 - S-a nascut Otto von Bismarck (d. 1898), cancelar prusian si apoi german (1862-1890), principal actor politic al unificarii Germaniei intre anii 1864-1871.
1866 - A fost infiintata Societatea Literara Romana, care se va numi, din 1867, "Societatea Academica Romana", iar din 1879 se va transforma in "Academia Romana".
1873 - S-a nascut Serghei Rahmaninov (d.1943), compozitor, pianist si dirijor rus de origine tatara, reprezentant al curentului romantic tarziu in muzica.
1873 - Vasul cu aburi britanic ''Atlantic'' se scufunda in largul insulei canadiene Nova Scotia din Oceanul Atlantic, provocind moartea a 547 de persoane.
1875 - S-a nascut Edgar Wallace (d. 1932, Hollywood), corespondent de razboi, dramaturg si scriitor de romane politiste britanic, autor a 175 de romane si 24 de piese de teatru.
1891 - William Wrigley infiinteaza compania care-i poarta numele, oferind initial promotional pentru fiecare pachet de praf de copt lama de guma de mestecat care-l va face celebru.
1918 - Infiintarea Royal Air Force in Marea Britanie, in contextul efortului de cistigare a primului razboi mondial, prin unificarea Royal Flyng Corps (1912) cu Royal Navy Air Service (1914).
1920 - S-a nascut Toshiro Mifune (d.1997), actor japonez care a jucat in peste 170 de filme, cunoscut prin rolurile din filmele ''Cei sapte samurai'' (1954) si ''Shogun'' (1980).
1922 - S-a nascut William Manchester, scriitor si biograf american, autor a 18 carti traduse in 20 de limbi, cea mai cunoscuta fiind ''Moartea unui presedinte'' (1967), referitoare la J.F. Kennedy.
1924 - Politicianul german nazist Adolf Hitler este condamnat la 5 ani de inchisoare pentru participarea la puciul de la Munchen de la 9.11.1923, dar va efectua numai 9 luni din pedeapsa.
1929 - S-a nascut, in Cehoslovacia, Milan Kundera, scriitor si disident in regimul comunist din aceasta tara, promotor al ''Primaverii de la Praga'' (1968), refugiat in Franta in 1975.
1937 - Portul arab Aden, ocupat de Royal Navy in 1839 pentru a proteja comertul cu India, devine colonie a Coroanei britanice pina la obtinerea independentei in 1967 (Yemenul de Sud).
1948 - Fortele sovietice din Germania blocheaza caile de comunicatie catre sectoarele de ocupatie american, britanic si francez din Berlin, declansand prima criza a ''Razboiului Rece''.
1960 - La Cap Canaveral (Florida, SUA), NASA lanseaza primul satelit meteorologic, TIROS 1 (120 kg si doua camere TV), care a fost operational timp de 78 de zile.
1970 - Presedintele american Richard Nixon semneaza Public Health Cigarette Smoking Act, prin care se interzice aparitia reclamelor pentru tigari la radio si tv si se impune obligativitatea tiparirii pe pachete a textului: "Warning: The Surgeon General Has Determined that Cigarette Smoking Is Dangerous to Your Health."
1973 - Lansarea ''Proiect Tiger'', program de protectie a tigrilor din India initiat de premierul Indira Gandhi (1966-1974), al carui succes va determina chiar diminuarea aplicarii sale.
1976 - Fondarea companiei ''Apple Computers'', in Silicon Valley (California, SUA), de catre Steve Jobs si Steve Wozniak, care va lansa in anii '80 computerul personal MacIntosh.
1979 - Instaurarea Republicii Islamice in Iran avind ca ghid spiritual pe viata pe ayatollahul Ruhollah Khomeiny, prin votul a 98% din participantii la referendumul organizat dupa revolutia care l-a rasturnat de la putere pe sahul Reza Pahlavi in ianuarie-februarie.
2001 - Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici (1997-2000) se preda fortelor politiei, pentru a fi trimis in fata Tribunalului international pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie de la Haga.
2008 - A murit Sabin Balasa, pictor roman, autor si regizor de filme de pictura animata, cat si scriitor (n. 17 iunie 1932). Sursa: Mediafax _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 03 Apr 2010, 19:42 | |
| De ce bunatatea ne face bine
I-am admirat mereu pe cei care fac binele. Cercetatorii au descoperit ca bunatatea nu te face doar mai fericit, ci si mai longeviv, de Claire Buckis, cu informatii suplimentare de Ada Bucur.
Atatea lucruri care ne fac viata grea - precum o zgarietura intamplatoare pe masina sau o usa trantita in fata - sunt cauzate de nepasarea celor din jur. Imagineaza-ti pentru un minut cum ar arata lumea daca toti ar fi un pic mai amabili. Cand incerci sa intri in trafic, cineva te lasa sa o faci. La supermarket, lasi o persoana mai grabita sa treaca inaintea ta la casa.
O noua teorie, numita "supravietuirea celui mai bun", spune ca, datorita amabilitatii, rasa umana a progresat ca specie. Profesorul Sam Bowles, de la Institutul Santa Fe, din Statele Unite, a analizat civilizatii stravechi si a descoperit ca amabilitatea a fost componenta-cheie care a ajutat la supravietuirea comunitatilor. "Grupurile cu mai multe persoane altruiste tind sa supravietuiasca", spune el. "Oamenii generosi contribuie la starea de bine a unui grup." Cu alte cuvinte, avem capacitatea innascuta de a-i ajuta pe altii, in special pe cei apropiati, si asta asigura supravietuirea unei comunitati.
Ofera si primeste
Cercetarile arata ca amabilitatea poate creste si nivelul nostru de fericire. Profesor Sonja Lyubomirsky, de la Universitatea din California - Statele Unite, le-a cerut participantilor la un studiu sa faca diverse gesturi de amabilitate la intamplare timp de zece saptamani. A observat ca starea de fericire a crescut in timpul studiului si nu numai: cei care au facut diverse gesturi amabile - au tinut usa deschisa pentru un strain, au spalat vasele colegului de camera - au spus ca sunt mai fericiti chiar si la o luna dupa incheierea studiului.
Nu are nicio importanta pentru starea noastra de spirit daca ajutam o persoana draga sau un necunoscut, dar rezultatele pot fi diferite.
"Un gest marunt si anonim te poate face sa te simti un om bun", spune profesorul Lyubomirsky. "Un gest mare indreptat catre cineva cunoscut poate avea consecinte sociale: poti sa-ti faci un prieten nou sau sa fii rasplatit generos." Daca ii platesti cafeaua unui necunoscut, asta are un ecou de scurta durata, dar, daca iti ajuti vecinul, asta poate duce la strangerea unei relatii. Amabilitatea este buna pentru tine si din alte puncte de vedere. Profesorul Stephen Post, autorul cartii "De ce oamenilor buni li se intampla lucruri bune" ("Why Good Things Happen to Good People"), a adus dovezi ca un comportament amabil imbunatateste starea de sanatate.
Un studiu realizat pe 2.016 membri ai unei biserici a aratat ca cei care ii ajutau in mod regulat pe ceilalti aveau o stare mai buna de spirit si un procent mai scazut de depresie. Alte studii au scos la iveala ca cei amabili au un sistem imunitar mai bun si o probabilitate mai mica de a dezvolta boli cronice. "Exista o stransa legatura intre o stare de spirit buna, fericire si sanatatea oamenilor", spune Post.
Amabilitatea poate ajuta la temperarea emotiilor, ceea ce are un impact pozitiv asupra sanatatii. Daca reactiile noastre in diverse cazuri sunt exagerate din cauza stresului, ne sunt afectate sistemul cardiovascular si imunitatea. "Este greu sa fii furios, iritat sau temator atunci cand persoana din fata ta arata dragoste neconditionata unei alte persoane", spune Post.
Uneori poate fi foarte greu
Amabilitatea poate fi o calitate, dar asta nu inseamna ca este asa usor sa fii amabil. Valeriu-Stefanescu-Oancea, de 42 de ani, din Bucuresti, a experimentat acest lucru. Intr-o dimineata, dupa ce si-a lasat copilul la scoala, incerca sa iasa din parcare. Cand sa se inscrie in trafic, usa unui alt autoturism i s-a deschis dintr-odata in fata. A reusit sa opreasca la timp, ferind usa si omul neatent din spatele ei.
"Barbatul era foarte necajit. L-am intrebat ce a patit si mi-a povestit ca are probleme cu masina, care nu-i mai pornea cu niciun chip. Nu mai avea curent nici cat sa claxoneze", isi aminteste Valeriu. Priceput in ale mecanicii si avand si instrumentele necesare in masina, Valeriu i-a rezolvat problema in jumatate de ora. "Multumit de reusita, ma indreptam catre portiera masinii mele cand domnul cu pricina ma intampina direct, barbateste, cu mana la portmoneu: «Multumesc mult! Nu stiu ce ma faceam fara dumneavoastra! Cat va datorez?». Surprins, i-am raspuns: "Nu costa nimic. Faceti si dumneavoastra altcuiva un bine!", povesteste Valeriu, care s-a gandit mult la acea intamplare si la semnificatiile ei.
"Nu trebuie sa existe neaparat o similaritate intre binele facut si cel primit. Nici intre directia in care il faci sau de unde vine inapoi. Dar asta nu e oare un bun motiv sa intensificam generozitatea fata de semenii nostri aflati la necaz?", spune Valeriu. Ca nu e intotdeuna usor sa fii bun a aflat si Diego Villaveces. El a hotarat sa inceapa sa faca diverse gesturi frumoase cu niste straini. A daruit invitatii la film, la masa sau carti gratuite unor straini pe strada, dar s-a lovit de cateva reactii ciudate. "Unii oameni sunt de-a dreptul derutati", spune el. "Cei mai multi se simt inconfortabil sa primeasca ceva de la un strain. Unii chiar iti dau inapoi ce le-ai daruit spunand ca nu au nevoie de amabilitatea ta."
Villaveces, in varsta de 38 de ani, care lucreaza in domeniul marketingului si locuieste in Sidney cu sotia si copiii, ofera un card fiecaruia dintre cei care beneficiaza de gesturile lui prin care le cere sa faca mai departe un gest frumos.
"M-am hotarat sa ofer ceva mai mult celor din jurul meu", spune el. "Amabilitatea poate crea un val semnificativ de schimbari in jurul tau."
El a creat site-ul pifaustralia.org pentru a urmari traseul cardurilor, dar recunoaste ca, deocamdata, reactiile sunt modeste. "Am crezut ca va fi mai usor sa-i fac pe oameni sa se implice, dar, pana la urma, si asta face parte din provocare si o accept." Trebuie spus, asa cum a descoperit si Villaveces, ca exista un anumit nivel de cinism in ceea ce priveste amabilitatea. Eticheta de "persoana care face bine" este un compliment. Tuturor ne place ideea de a fi amabili, dar, pe de alta parte, nu cumva cei amabili termina intotdeauna pe ultimul loc? Sa reactionezi in permanenta cu sufletul pus pe tava este in perfecta opozitie cu conceptul "supravietuirii celui mai puternic" si al teoriei evolutiei, care spune ca oamenii alearga in general singuri in competitia pentru supravietuire.
In 1968, cercetatorii Bibb Latane si John Darley au descoperit un fenomen cunoscut sub numele de "efectul de spectator": cand cineva are nevoie de ajutor intr-un loc public, sansa de a primi ajutor este cu atat mai mica cu cat numarul de oameni care asista este mai mare. Cercetatorii cred ca asta se intampla deoarece fiecare paseaza responsabilitatea si se asteapta ca altcineva sa reactioneze. In orasele mari, oamenii nu se simt in siguranta cand interactioneaza cu strainii.
Factorul "ma simt bine"
Niciunul dintre cei enumerati mai sus nu poate spune de ce suntem buni si amabili atunci cand alegem sa fim asa. Medicii romani din Iasi au ramas surprinsi cand, in 2006, un batran de 62 de ani si-a scapat nepotul de 10 ani de chinul dializei, donandu-i un rinichi. Era o premiera, dat fiind atat varsta donatorului, cat si cea a primitorului. "Baiatul suferea de trei ani de insuficienta renala, avand nevoie lunar de sedinte de dializa. A fost un gest extrem de frumos din partea bunicului", a spus atunci Grigore Tinica, un doctor care a facut parte din echipa de transplant. Intr-adevar, asa a fost, dar batranul a facut acest gest si pentru ca era vorba de cineva foarte drag.
Un studiu realizat in 2005 la Universitatea Hebrew, din Israel, a aratat ca exista o legatura intre bunatate si gena care elibereaza dopamina, un neurotransmitator din creier responsabil cu starea de bine. Un studiu prezentat de Alan Luks in cartea sa Puterea tamaduitoare a faptelor bune (The Healing Power of Doing Good) arata ca cei care ajuta au senzatii fizice distincte atunci cand fac un bine.
Multi spun ca se simt mai plini de energie, mai calmi, mai buni si mai increzatori in propria persoana, un fenomen pe care el il numeste "euforia celui care ajuta".
Unii oameni de stiinta spun ca suntem altruisti doar pentru binele unui grup si pentru a obtine un plus de dopamina, ceea ce inseamna ca, de fapt, amabilitatea si bunatatea sunt egoiste.
"Probabil cel mai real altruism este cel indreptat spre propria persoana", spune Bill Von Hippel, profesor de psihologie la Universitatea din Queensland.
Da mai departe
"Cui ii pasa ca amabilitatea este in esenta egoista?", se intreaba autoarea Catherine Ryan Hyde. Cartea sa Da mai departe (Pay It Forward) spune povestea unui baiat care decide ca, pentru fiecare bine care i se face, la randul sau sa dea trei ori mai mult. Cartea s-a ecranizat si a declansat o miscare in viata reala bazata pe principiul "daruieste mai departe". Asta dovedeste cum bunatatea poate fi pur si simplu dezinteresata - oameni care ajuta oameni necunoscuti fara sa astepte vreo recompensa. Ryan Hyde spune ca nu conteaza ce-i face pe oameni sa daruiasca, conteaza doar ca au decis sa faca acest gest.
Daruieste dezinteresat
Amabilitatea se mai aseamana si intr-un alt mod cu fericirea: nu pot fi cumparate. Profesorul Sam Bowles spune ca economistii fac deseori greseala sa creada ca oamenii sunt in mod natural egoisti si ca, daca fac ceva bun, o fac pentru o recompensa financiara sau pentru a evita o sanctiune. Dar un articol al lui Bowles publicat in revista Science dovedeste contrariul. El a relatat cazul a sase centre de ingrijire a copiilor care au introdus amenzi pentru a-i penaliza pe parintii care intarziau sa-si ia copiii. Dupa introducerea amenzilor, parintii au intarziat de doua ori mai mult. Un studiu similar arata ca femeile tind sa fie mai reticente la donarea de sange daca sunt platite pentru asta. Bowles crede ca resimtim ideea ca principiile noastre pot fi cumparate: preferam sa facem fapte bune de dragul gestului in sine.
Din lucruri mici
Un sinonim al cuvantului bunatate este termenul umanitate. Bunatatea este esentiala in definirea noastra ca oameni, o recunoastere a faptului ca vaslim in aceeasi barca. "Unul dintre motivele care face ca viata sa fie traita este ca, uneori, cei din jur sunt altruisti", spune Bowles.
Vestea buna este ca ne putem autoeduca sa devenim mai buni. "Oamenii ar trebui pur si simplu sa faca mai multe gesturi frumoase si sa o faca in mod regulat", spune profesorul Lyubomirsky. Bunatatea este pana la urma o chestiune de alegere, o atitudine care te insoteste tot timpul si poate crea o diferenta oricat de mica in viata altcuiva.
Cum sa fii amabil - ponturile lui Diego
- Cumpara ceva de la supermarket si da-i pachetul unei persoane fara adapost. - Viziteaza un azil de batrani si petrece o ora cu cineva care nu are vizitatori. - Ajuta pe cineva sa care o valiza grea, daca vezi ca ii este greu sa o duca. - Cumpara cateva lozuri si da-le gratis cuiva care nu se asteapta. - Ofera locul tau in tren sau in autobuz unei alte persoane, chiar daca persoana este mai tanara sau mai in forma.
Copiii si amabilitatea
Copiii mici arata o tendinta de a fi amabili chiar inainte de a putea vorbi, dupa cum arata un studiu publicat in revista Science, in 2006. Copiii de numai doi ani vor ridica un obiect scapat pe podea de un adult si-l vor inapoia, dar asta numai daca cei mici cred ca obiectul nu a fost scapat in mod intentionat.
Poti sa-ti inveti copiii sa fie amabili pornind de la cateva reguli de baza: - Aminteste-i sa spuna "te rog" si "multumesc" si fii un exemplu in acest sens. - Invata-l sa fie empatic, incurajandu-l sa inteleaga ce simt ceilalti. - Recompenseaza-i amabilitatea laudandu-l. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 04 Apr 2010, 15:49 | |
| Hristos a înviat, fratele meu drag! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | rolia
Numarul mesajelor : 535 Varsta : 62 Localizare : Baia Mare Data de inscriere : 12/03/2009
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 04 Apr 2010, 22:08 | |
| Sarbatori pline de lumina si caldura sufleteasca, Dolion.
Hristos a-nviat! | |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mier 07 Apr 2010, 17:35 | |
| ÎNTR-O ŞCOALĂ ROMÂNEASCĂ, ÎN ARDEAL, ANUL 2003 - strict autentic şi fără comentarii -
Am fost, zilele trecute, într-un sat din Ardeal. Un sat vechi, atestat de pe la etc. etc. Eram invitat (în calitatea mea oficială, de vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţămînt a Senatului) la un “Bal al Bobocilor”, bobocii fiind nişte proaspăt intraţi la o şcoală profesională. Ghirlande, confetti, muzici, veselie. Sala plină cu săteni, părinţi, profesori, elevi. După un lung moment, în care vreo 7-8 cupluri elev-elevă au fost întrebate de prezentator “care e idolul lor preferat” (şi ei răspundeau că idolul lor preferat e Madonna sau formaţia locală “Hali” sau unul Ricky Nuştiucum), a apărut pe scenă un alt elev, care ne-a anunţat că ne va spune glume. Contorsionîndu-se, strîmbîndu-se şi rîzînd singur de ceea ce zicea, elevul a emis la microfon următorul banc (îl citez... textual): “-Mărie, vino să te regulez în ureche! -Ba nu, că oi rămîne surdă! -Da’ ce, după ce am făcut ieri, ai rămas mută?” Sala, (părinţi, profesori, profesoare, elevi, săteni) se prăpădeşte de rîs. Încurajat de succesul orbitor, elevul de pe scenă continuă, hîţînîndu-se şi bălăngănindu-se mereu, cu un fel de scheci, al cărui text era cam aşa: “Mărie, tu să mă apuci de pu... lpana de la palton, şi să mă tragi de coa... te, şi eu am să te caut la pi... tpalac într-un copac, şi după aia am să te fu... găresc prin curte” etc. Sala, (părinţi, profesori, profesoare, elevi, săteni) se prăpădeşte de rîs. Eu scriu acest text, mă întreb pe ce lume trăiesc şi am sentimentul că n-am să fiu crezut. Şi totuşi asta s-a întîmplat deunăzi, în aprilie 2003, în România, într-un sat, în Ardeal. Într-o şcoală de ţară, în Ardeal.
George Pruteanu _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | yzzy
Numarul mesajelor : 1937 Varsta : 60 Localizare : Deva Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mier 07 Apr 2010, 20:29 | |
| _____________________ Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-o ajuta să se ridice!Nu-ţi dori prea multe, nu o să ai unde le pune! | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) | |
| |
| | | | POPASUL DOLION (I) | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |