Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Mar 2010, 13:11
Ortodocşii şi catolicii vor serba împreună Paştele în 2010, adică în 4 aprilie, dar şi în 2011, respectiv în 24 aprilie, potrivit calendarului Pascal.
“Dacă Paştile a fost prăznuit încă de la început de toată lumea creştină, au existat, totuşi, în Biserica veche, mari diferenţe regionale în ceea ce priveşte data sărbătoririi. Aceste diferenţe cu privire la data serbării Paştilor au dat naştere la serioase discuţii şi controverse. Din această cauză, o prima uniformizare a datei serbării Paştilor s-a încercat să se introducă în toată lumea creştină la Sinodul I ecumenic (Niceea, 325 d. Hr.)”, a explicat, pentru MEDIAFAX, părintele Bogdan Teleanu, de la Patriarhia Română.
Părinţii acestui sinod au adoptat practica cea mai generală, bazată pe calculul datei Paştilor la Alexandria, care se reducea la următoarele norme, respectiv Paştile se va serba totdeauna duminica.
Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (pentru că aşa calculau şi iudeii data Paştelui lor, de care era legată data Paştilor creştine). A treia normă spune că, atunci când 14 Nisan (sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară) cade duminica, Paştile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.
Sinodul de la Niceea a mai stabilit că data Paştilor din fiecare an va fi calculată din vreme de către Patriarhia din Alexandria (unde ştiinţa astronomiei era în floare), iar aceasta o va comunica, la timp, şi celorlalte Biserici creştine.
Din pricina echinocţiului de primăvară, care nu era fixat pretutindeni la aceeaşi dată şi din pricina imperfecţiunilor legate de calculul astronomic al vechiului calendar iulian, nici după Sinodul din Niceea n-au încetat deosebirile între diferitele regiuni ale lumii creştine în ceea ce priveşte data serbării Paştilor.
Pe de o parte, luna plină de după echinocţiul de primăvară face ca data Paştilor să varieze în fiecare an, căci luna plină pascală apare pe cer în unii ani mai aproape de echinocţiu, în alţii mai departe de el.
Din această cauză, data Paştilor poate varia într-un interval de 35 de zile, între 22 martie şi 25 aprilie. Pe de altă parte, calendarul iulian, adoptat de romani, făcea ca între anul calendaristic şi cel astronomic să existe o diferenţă (ce se cumula de la an la an) de 11 minute şi 14 secunde.
Papa Grigorie al XIII-lea, la sugestia unor astronomi ai vremii, a îndreptat pe 24 februarie 1582 calendarul, suprimând cele 10 zile cu care rămăsese în urmă anul calendaristic (5-14 octombrie) şi restabilind echinocţiul de primăvară la 21 martie. Calendarul gregorian a fost acceptat apoi, treptat, de toate ţările occidentale, Biserica Ortodoxă Română adoptându-l în 1924 (de unde celebrarea Naşterii Domnului - Crăciunul, 25 decembrie, în aceeaşi zi a anului calendarisitic), după ce statul român îl adoptase deja din anul 1919.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 13 Mar 2010, 02:14
dolion a scris:
13 lucruri interesante despre cutremure
1. Pământul a fost seismologic mai activ în ultimii 15 ani sau cel puţin aşa susţine Stephen S. Gao, geofizician de la Missouri University of Science & Technology. Nu toţi oamenii de ştiinţă sunt însă de acord.
Si eu am impresia că au fost cam mnulte în ultima perioadă. Poate doar impresie!
Citat :
2. San Francisco se deplasează către Los Angeles cu circa cinci centimetri pe an, aceeaşi viteză cu care ne cresc unghiile. Oraşele se vor întâlni în câteva milioane de ani.
Dacă nu cumva se va accelera miscarea respectivă...
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 13 Mar 2010, 07:50
Cum se tine postul Pastelui
Regulile bisericeşti au stabilit ca zilele rânduite pentru ajunare, adică abţinerea totală de la mâncare şi băutură, sunt lunea şi marţea din prima săptămână a Postului, iar în ultima săptămână a postului, numită şi a patimilor, se ajunează luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă. În aceste zile se pot consuma seara pâine şi apă.
În zilele de miercuri şi vineri din post se ajunează până seara, când se consumă pâine şi legume fierte, fără untdelemn.
În celelalte zile din săptămâna, din tot timpul Postului Mare, se mănâncă o singură dată pe zi, seara, hrană uscată, iar sâmbăta şi duminica untdelemn şi puţin vin.
În toată această perioadă sunt două dezlegări la peşte pe 25 martie, de Buna Vestire, şi apoi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Florii).
Postul alimentar trebuie insoţit de abstinenţă sexuala, dar mai ales de conduită morală.
Credincioşii trebuie să se spovedească în prima săptămână din post şi apoi în ultima şi apoi, dacă primesc dezlegare din partea părintelui duhovnic, să primească Sfânta Împărtăşanie după ce şi-a făcut rugăciunile dinaintea Împărtăşaniei.
În Postul Paştelui nu se fac cununii religioase. În ceea ce priveşte botezurile, nu se fac doar pentru că după aceea se manâncă de dulce. În fond, un copil poate să fie botezat în orice zi de post dacă după aceea nu se face masă în care să se bea alcool şi să se mănânce de dulce. Întrucât nimeni nu face doar botezul fără masa de după, nu este bine să se facă în post. Despre post gasiti amanunte la Canoanele Fericitului Dionisie, mai jos: http://canoaneortodoxe.net/can_sf_parinti.html Sa va fie de folos!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 13 Mar 2010, 10:12
Dolion ştii că, în marea sa înţelepciune, ţăranul român spune: "Nu-i păcat ce bagi în gură, e păcat ce scoţi pe gură". Cred că în fraza asta este cuprinsă esenţa postului.
_____________________ Free your mind!
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 13 Mar 2010, 15:59
Ai dreptate Anahoret, spusele tăranului român în cazul de fată îsi au originea în Biblie unde, aproape cu exactitate scrie ce ai spus mai sus, că nu este păcat ce intră în gură ci, ceea ce iese, pentru că iese din prinosul inimii si arată, de fapt, cine esti.
Mai mult, Cuvântul sustine spusele tale referitoare la Post: adevăratul post este să faci bine aproapelui.
Personal nu am tinut nicicând post de niciun fel - vorbind despre asta: adevăratul post este cel negru.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 08:19
MISTERELE CUVINTELOR/ Minunata lume a shop-ului
Englezescul shop are origini germanice neindoielnice. Intrebarea pe care si-o pun etimologistii si istoricii limbii engleze este daca s-a dezvoltat intern (continuând un paleogermanic, de altfel neatestat, skoppan ) sau este de fapt un imprumut al englezei medii (prima atestare dateaza de pe la 1300) din vechiul francez eschoppe (actualul echoppe, "baraca, constructie din scânduri cu acoperisul intr-o apa lipita de zidul unei cladiri, imprumutat din vechiul olandez schoppe.
Sau si una, si alta?
Pe de alta parte, nu este exclusa o influenta a englezului shop in aparitia francezului echoppe. Oricum, este clar ca in franceza echoppe a ramas stingher, fara o familie de cuvinte in jurul lui, pe când engleza l-a cultivat asiduu pe shop , imbogatindu-l cu noi sensuri si formând cu el noi constructii. In engleza actuala, substantivul shop are doua sensuri principale: 1. mic magazin; 2. atelier, iar verbul to shop tot doua sensuri de baza: 1. a bate magazinele; 2. a cauta un chilipir. Sensurile sunt relevante si pentru explozia recenta a lui shop in limba româna. Sa remarcam de la bun inceput ca, in pofida prezentei de circa o jumatate de secol in limba româna, shop este un anglicism, un imprumut doar partial asimilat (grafia continua sa fie cea din engleza, dar in pluralul shopuri desinenta este a substantivelor neutre românesti). Agentul anglo-american al consumismului, shop-ul, s-a infiltrat in româna profitând de timida deschidere, initiata spre sfârsitul anilor '60, a comunismului ceausist spre Occident si occidentali (turisti, parteneri de afaceri ai statului, studenti straini). Pentru mâna de supusi ai altor state trecatori prin tara noastra, au fost create magazine speciale (nu prea numeroase, ca sa poata fi tinute sub permanenta observatie), buticuri cu circuit inchis de unde, "pe valuta" (dolari sau, mai rar, marci vest-germane) se puteau achizitiona marfuri de lux precum tigari, cafea, cosmetice si alte asemenea exotisme. Daca strainului ratacit prin România "ICS Comaliment" sau "ICL Tutunul" nu-i spuneau nimic, discreta inscriptie "Shop" atârnata pe o usa de la parterul vreunui hotelul central sau din aeroport era suficient de transparenta ca sa stie ca de acolo poate cumpara lucruri pe care nu le gasea nici la alimentara, nici in tutungerii. Shop era asadar, pentru români, magazinul din care se cumpara in valuta: "Hotel «Continental» din Calea Victoriei (...) cu restaurant, gradina, snackbar si shop" (I.B. 18 V 74 p. 6). Abia apoi a devenit minimagazinul specializat in desfacerea anumitor produse. "Organul central de presa" al Partidului Comunist, "Scânteia", relata in iunie 1983 despre un spargator de locuinte ca: "De la un medic din Deva a plecat cu o mini-colectie de cojoace, o jumatate de duzina, putea deschide cu ele un mic shop". Citatul este savuros pentru ca surprinde o ambiguitate semantica pe care ziaristul o exploateaza: cojoacele de blana intoarsa (Alain Delon-urile), râvnite de tot românul, se gaseau "la liber" numai in shop, contra dolari, o jumatate de duzina de astfel de obiecte vestimentare constituind o mica avere care ar fi putut constitui capitalul de pornire a unui mic magazin - evident, daca in România acelor ani ar fi fost posibil asa ceva. In presa de dinainte de 1990, atunci când se prezentau (in majoritatea cazurilor, spre a fi infierate) realitati occidentale, era preferata calchierea (traducerea) termenilor din engleza americana. Astfel, in aceeasi "Scânteia", dar din 1977, avem prima, dupa stiinta noastra, referire la sex-shopuri ("De pe urma sutelor de milioane de reviste tiparite anual si ale celorlalte «produse» pornografice, desfacute in «sex-magazine» cu autoservire si program non-stop (...) se realizeaza profituri fabuloase la adapostul libertatii individuale", Sc. 24 VII 77 p. 6). Dupa 1990, sex-magazin este exclusiv numele unor reviste "de specialitate" sau, pe internet, numele alternativ al unor magazine virtuale de produse erotice. In 1995, Formula AS isi intitula, parodic, un reportaj: "Cu bastonul prin sex-shopurile din Bucuresti", iar in urma cu aproape un an, "România libera" propunea "Scoaterea sex-shop-urilor de pe marile artere si mutarea acestora in alte zone". Pet-shop-ul pare a fi un imprumut din categoria celor necesare, pentru care limba româna nu avea un nume: "Dintre magazinele specializate, cea mai mare crestere a fost consemnata pe zona de pet-shop (magazine pentru animale), numarul acestor locatii crescând de patru ori in ultimii patru ani" (G. 18 X 06 p. 5). In ultima vreme, weed-shop-urile (magazine in care se vând amestecuri de ierburi cu efect psihtrop) par a fi desteptat vigilenta autoritatilor: "Weed shop-urile din Iasi, vânate de comisarii OPC" (Fin. 29 VI 09). Pâna la cafenelele olandeze (coffee shops), din care se poate cumpara iarba (dar nu si tutun!), sa speram ca mai este cale lunga ("Guvernul olandez a limitat la 5 grame cantitatea de hasis care se poate cumpara in acele inselator numite «coffee shops»", R.l. 1 X 09 p. 6). Daca un workshop este un atelier, un grup de discutii a carui aparitie, in limbajul teatral, a fost consemnata de presa culturala dinainte de 1989 ("Seminare si mese rotunde (organizatorii le-au numit workshop-uri)", R.lit. 5 IV 79 p. 24), funshop-ul este o inventie recenta, pare-se autohtona (fals anglicism), menita a amagi ca nu invatam, ci de fapt ne distram: "Life After Work organizeaza funshop-uri de creativitate (in opozitie cu ideea de «workshop»)", Z. fin. 18 XII 09). Alt fals anglicism creat in româna imediat dupa 1990 este jobshop: "(O) manifestare unicat in tara noastra, primul jobshop, care in limbaj românesc ar insemna un «târg» al fortei de munca" (R.l. 14 VI 93 p. 9). Rod al "progresului" si al "libertatii", stergând discriminarea om-animal, târgul anual de vite de munca poarta numele aseptic si cu iz globalizant de jobshop. Sweatshop-ul este atelierul sordid in care se munceste pe brânci pentru un salariu de mizerie, ca la inceputurile capitalismului ("Viitorul muncitorului industrial din tarile dezvoltate parea subminat de lucratorii din sweatshop-urile asiatice", Z. fin. 11 II 03). Shopaholic (sau shopalcoolic) este individul care a capatat adictie la cumparaturi - idealul societatii de consum. Daca e de fapt un workaholic, adica dependent de munca, fara vreme de pierdut in expeditii de shopping, se lasa cuprins de febra achizitiilor numai in rastimpurile rostuite: "Sunt shopalcoolic, dar nu tot timpul, ci numai in perioada sarbatorilor" (G. 16 XII 08 p. 10). Este, in lumea contemporana secularizata, varianta infrânarii... Exemplificari si datari pentru sensurile si cuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR (Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la Editura Logos.
ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolvent de spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator si publicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia. Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aiba nepoti.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 08:34
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 08:54
Suntem corupti. Si eu, si tu, si el, si ea... de la mic la mare. Ar trebui sa ne nastem din nou sa incercam sa facem ceva bine. Avem deja in sange hotia si nepasarea, lenea sociala si inavutirea... Ar trebui sa fie dati toti jos si adusi straini... ca in timpul dominatiei fanariote. Sincer, cred ca nu conteaza cine-i presedinte. Poa` sa fie si "Bunicu`", secretul bunastarii sta in fiecare din noi. Daca am fi OAMENI, daca am avea suflete, daca ne-am ajuta reciproc, daca am proteja mediul, daca am lupta pentru cauza noastra, atunci am avea prosperitate si fericire. Dar atata timp cat fiecare trage pentru el, sa fie cat mai bogat, sa-si costruiasca palate, n-o sa ajungem prea departe. Adica n-o sa ajungem niciunde. Oamenii mor. Si cei bogati, si cei saraci. Si pacatele nu se sterg cu bani. Dupa ce nu vom mai fi, ramane parerea celorlalti despre noi. Banii se duc, palatele se darama.
Cata dreptate are fata asta si spune ca nu se pricepe la politica; are in schimb, mult bun simt!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 08:57
Iertare
Am gasit citatul asta pe un site: “Nu exista razbunare mai completa ca iertarea” si m`a facut sa reflectez... Nu ca as fi o persoana razbunatoare, departe de mine gandul asta... Dar avem cu totii momente cand am vrea sa intoarcem roata in favoarea noastra, nestiind ca viata insasi stie cum(si cand!) s`o intoarca. Sincer, la mine e valabila chestia cu roata, intotdeauna cand fac ceva mai mult sau mai putin rau platesc... Si din acelasi motiv poate nu ma razbun. Adica daca e in datoria cuiva sa intoarca roata, de ce sa`i iau eu painea de la gura? Iar atunci cand ierti, te eliberezi pe tine insuti... iti oferi libertate si pace interioara, factor pozitiv pentru sine. O intrebare ma framanta... Cel iertat trebuie sau nu sa stie ca a fost iertat? Iertam doar pentru noi insine sau si pentru ceilalti? Tu, daca ai gresi cu ceva cuiva, ai vrea sa stii ca ai fost iertat?
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 08:59
De ce?
Let`s talk about... zile speciale versus zile obisnuite... De ce sunt unele zile mai "speciale" ca altele? De ce nu facem ca fiecare zi sa fie una speciala? De ce purtam anumite haine(hainele "bune") doar in anumite zile? De ce pastram tacamuri intacte, pe care le folosim 1-2-3 ori pe an, doar de sarbatori? De ce asteptam o aniversare sau un eveniment sa zicem "te iubesc"? De ce nu bem sampanie cand avem pofta? De ce asteptam o data pe an sa fie "ziua mea", cand o putem celebra in fiecare zi? De ce asteptam Ziua Mamei pentru a`i zice cat de mult o pretuim? Mai bine... hai sa traim azi, ca si cum ar fi maine ultima zi, sa iubim ca si cum s`ar termina lumea, dar sa lasam intotdeauna vie speranta unui nou inceput...
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 10:13
Triumph des Willens (triumful vointei) este un film/documentar al masinariei propagandiste Germane in timpul regimului Nazist, documentarul a fost realizat de celebra regizoare germana Leni Riefenstahl, inventatoarea unei largi serii de modalitati de filmare printre care filmarea in caruri suspendate. Germania fiind prima tara din lume care a inventat programele TV educationale si de stiri, reportajele si interviurile.
In Triumph des Willens este infatisata toata tehnologia germana dinainte de razboi. Manifestatiile militare si civile fac spuma acestui documentar. Hitler fiind primul lider mondial care si-a cumparat avion pentru guvern, avion cu are mergea in raliuri prin toata tara in discursuri de propaganda.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 10:15
Rusia este una dintre putinele natiuni care pastreaza inca traditia paradelor militare fastuase, in fiecare an pe data de 9 Mai, ziua incetarii focului in cel de-al II-lea Razboi Mondial. Parada din 2009 o gasiti mai jos.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 10:18
Cu mult inainte sa apara Islamul, cu mult inaintea cruciadelor crestine, in Spania (Granada) a locuit o civilizatie veche musulmana pe numele de Moors, aceasta civilizatie stearsa din capitolele istoriei de catre crestinii Europeni in lupta lor pentru dominare religioasa a Europei a lasat totusi in urma cateva urme ale acestei civilizatii, cateva castele si moschei. Incredibila metoda de constructie, simpla, cu proportii matematice si creativitate pitagoreana. Incredibil documentar de 1 ora si 42 min.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 10:20
Daca ne gandim ca unui PET ii trebuie aproximativ 300 de ani sa se descompuna, facem o calatorie imaginara la ceea ce lasam urmasilor nostrii in urmatorii 300 de ani. Cu speranta ca o sa descopere sau sa descoperim o metoda de reciclare a acestor sticle sau, mai bine, o solutie care ne poate duce spre alte planete, oricum, peste aproximativ 5 miliarde de ani planeta noastra o sa fie inghitita de soare, so, let’s dance!
Cum sa arate Romania, asa cum arata Canada, de exemplu? Cu jigodii, ce arunca gunoaiele pe unde apuca?
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Mar 2010, 20:57
Trebuie educati! Nu doar cu vorba bună, ci cu aplicarea legilor "la sânge", deci cu forţa.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 16 Mar 2010, 20:10
SEMNIFICATII ISTORICE PENTRU 16 MARTIE
In 1957 a incetat din viata sculptorul Constantin Brancusi (n. 1876).
1521 - Navigatorul portughez Fernando Magellan ajunge in Filipine (insula Homonhon).
1789 - S-a nascut fizicianul Georg Simon Ohm, cel care a descoperit legea ce-i poarta numele (Legea lui Ohm). In cinstea sa, unitatea internationala de masura a rezistentei electrice ii poarta numele. (m.1854)
1821 - "Proclamatia catre bucuresteni", prin care Tudor Vladimirescu ii cheama pe acestia la lupta antiotomana.
1839 - S-a nascut poetul francez Sully Prudhomme, primul cistigator al Premiului Nobel pentru Literatura. (m. 1907)
1856 - S-a nascut scriitorul rus Maxim Gorki. (m. 1936)
1882 - S-a nascut Nicolae Titulescu, om politic roman (m. 1941).
1888 - S-a nascut poetul Alexei Mateevici, autorul poeziei "Limba romana" (m. 24 aug 1917)
1894 - Are loc, la Paris, premiera operei "Thais" de Jules Massnet.
1925 - A incetat din viata August von Wassermann, medic si bacteriolog, descoperitorul reactiei de diagnostic a sifilisului (n. 21 feb 1866)
1940 - A incetat din viata Selma Lagerlof, scriitoare suedeza, laureata a premiului Nobel pentru Literatura in 1909 (n. 1858). A scris romanele "Minunata calatorie a lui Niels Holgerson prin Suedia" si " Saga lui Gosta Berling".
1965 - A avut loc premiera filmului "Padurea spinzuratilor", in regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.
1990 - A fost infiintat Serviciul Roman de Informatii (SRI).
1999 - Comisia Europeana si-a inaintat demisia in bloc, prima din istoria Uniunii Europene, ca urmare a unui raport acuzator al expertilor independenti cu privire la practicile frauduloase si la neregulile descoperite in gestiunea fondurilor europene.
2005 - A incetat din viata, in noaptea de 16 spre 17 martie, Adrian Marino, istoric, teoretician literar si eseist roman. (n. 5 septembrie 1921)
Sursa: Mediafax
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 16 Mar 2010, 20:17
Imaginea zilei de 15 martie 2010 / Armata de furnici
Fotografia zilei a fost făcută în Alpii Elveţieni, la Maloja, unde se desfăşoară anual un maraton de schi. Cei aproximativ 11.200 de schiori, bărbaţi şi femei, care au participat la eveniment, au fost fotografiaţi de la înălţime, ei părând astfel o imensă armată de furnici.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Vizitator Vizitator
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 16 Mar 2010, 22:15
dolion a scris:
SEMNIFICATII ISTORICE PENTRU 16 MARTIE
Wow, ce zi importanta e 16 martie!
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mier 17 Mar 2010, 21:05
SEMNIFICATII ISTORICE PENTRU 17 MARTIE
In 1919 s-a nascut Nat King Cole (Nathaniel Adams Coles), pianist, compozitor, interpret de jazz si cantaret american (m. 15 feb 1965).
1819 - S-a nascut poetul Alecu Russo, autorul volumului "Cantarea Romaniei" (m. 5 feb 1859).
1883 - S-a nascut, la Curtea de Arges, scriitorul Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzau) (m.
23 noiembrie 1923).
1921 - A incetat din viata Nikolai Jukovski, savant rus, unul dintre fondatorii hidro si aerodinamicii moderne, considerat "parintele" aviatiei ruse
1936 - Au fost promulgate Codul Penal si Codul de Procedura Civila, intrate in vigoare la data de 1 ianuarie 1937.
1938 - S-a nascut balerinul si coregraful Rudolf Nureiev (m.1993).
1940 - A incetat din viata actorul Ion Brezeanu (n. 1 decembrie 1869). A interpretat personaje comice din opera lui Ion Luca Caragiale (Ipingescu din "O noapte furtunoasa" si Cetateanul turmentat din "O scrisoare pierduta").
1941 - A incetat din viata, la Cannes (Franta), Nicolae Titulescu. Acesta a fost un diplomat si om politic roman, in repetate randuri ministru, fost presedinte al Ligii Natiunilor.
1944 - S-a nascut Paul Cornel Chitic, dramaturg, critic de teatru si critic de arta. A fost membru al Uniunii Artistilor Plastici si al Uniunii Scriitorilor, precum si laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor 1966. A murit pe 8 iulie 2007.
1959 - Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului se autoexileaza in India, dupa o rascoala armata nereusita a populatiei tibetane.
1973 - A incetat din viata scriitorul si publicistul Demostene Botez (n. 29 iul 1893).
1976 - A incetat din viata regizorul Luchino Visconti. A regizat filmele "Ghepardul" (1963) si "Nopti albe" (1957), a fost scenaristul filmului "Rocco si fratii sai" (1960). S-a nascut la 2 noiembrie 1906, la Milano.
1990 - A fost inaugurata Opera Bastille la Paris.
2005 - A incetat din viata Adrian Marino, critic, istoric si teoretician literar (n.1921)
Sursa: Mediafax
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 23 Mar 2010, 18:48
FARMACISTUL ROMAN CARE ADMINISTRA MOARTEA
Ultimul farmacist-sef al lagarului de la Auschwitz si printre putinele cadre medicale condamnate pentru crime impotriva umanitatii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Victor Capesius e o fila a odiseei criminale naziste. Povestea sa a revenit la suprafata dupa ce, duminica, au fost descoperite in Polonia cateva sute de documente intocmite de oficialii de la Auschwitz. Printre semnatari, Victor Capesius, farmacistul nascut in Miercurea Sibiului, capitanul de mai tarziu al armatei romane, SS-istul zelos din perioada razboiului si omul de afaceri lipsit de remuscari in deceniile asezate peste memoria lagarului.
„Ne mana spre dusuri. Vad valvataile care se inalta dintr-un sant lung, aud tipete, plans de copii, latrat de caini, focuri de arma. Flacarile inalte acopera umbrele care topaie. Fumul, funinginea si mirosul de par si carne arsa umplu aerul. Nu pot sa cred”.
Asa incepe romanul documentar al sighisoreanului Dieter Schlesak, un supravietuitor al Auschwitz-ului si, mai mult, un scriitor care a avut rabdare sa documenteze, vreme de trei decenii, o poveste. Una atat de reala si dramatica incat numele ei nu putea fi decat acesta: “Capesius, farmacistul de la Auschwitz”.
O poveste care incepe in Sighisoara interbelica, la farmacia “Zur Krone”, mirosind a caldura si a menta, si se termina in Polonia, in abatoarele umane de langa Oswiecim, mirosind a Cyclon B si a moarte. Dieter Scheslak l-a cunoscut in copilarie pe Victor Capesius si si-l amintesteste asa: “putea sa-mi fie tata”.
Fiul unui doctor si al unei farmaciste, Victor absolvise scoala primara in Miercurea Sibiului si gimnaziul in Sibiu. Nascut in Ardealul aflat sub dominatie austro-ungara, Capesius si-a trait tineretea in interiorul granitelor Romaniei Mari, absolvind, pe traseul Cluj-Viena, un curs farmaceutic.
Casatorit in 1934, Capesius a lucrat o perioada ca reprezentant al IG Farbenindustrie AG, cunoscand mai multi doctori si farmacisti in Transilvania, carora le distribuia produsele firmei. Majoritatea erau evrei, un detaliu neimportant mai tarziu, pe peronul de la Birkenau, cand Capesius decidea cine traieste si cine moare.
Capesius se scrie cu SS
Anexarea Transilvaniei din 1940 l-a trimis pe Capesius direct la Bucuresti, unde si-a satisfacut stagiul militar. Apoi, razboiul l-a aruncat la periferia frontului, la conducerea farmaciei unui spital militar apartinand armatei romane. In paralel s-a ocupat si de afacerea IG Farben, pana in august 1943.
La sfarsitul acelei veri, Capesius s-a inrolat in Wehrmacht si a servit masinaria de razboi a Germaniei naziste, din postura sanitarului, la Varsovia, Berlin si Dachau. Chiar de la prima detasare in capitala Poloniei a fost incadrat in Waffen SS si a primit gradul de Hauptsturmfuhrer (capitan).
Ca membru SS a fost trimis de catre SS-WVHA (departamentul din SS care se ocupa de administrarea lagarelor de concentrare) la Oranienburg si, ulterior, la Auschwitz, pentru a-l inlocui pe seful farmaciei de acolo. Dupa moartea acestuia din urma, in februarie 1944, Capesius i-a luat locul si a ocupat postul pana la eliberarea lagarului, in ianuarie 1945. In calitatea sa, farmacistul-sef se ocupa de procurarea medicamentelor, dar si de „administrarea” gazului Cyclon B, utilizat pentru gazare.
National-socialistul convertit la capitalism
Avansul Armatei Rosii l-a obligat pe Capesius sa se retraga spre Berlin, dar sfarsitul razboiului l-a prins in landul Schleswig-Holstein, unde a fost capturat de englezi. Eliberat rapid, Capesius s-a mutat la Stuttgart si a incercat sa-si construiasca o viata noua, studiind electrotehnica.
O vizita la Munchen si memoria intacta a unui supravietuitor de la Auschwitz, Leon Czekalski, l-au trimis pe Capesius in mainile politiei militare americane. Au urmat inca doua lagare de internare, la Dachau si Ludwigsburg, incapacitatea americanilor de a dovedi natura criminala a activitatilor lui Capesius si eliberarea sa din august 1947.
Revenit la Stuttgart, unde s-a angajat la o farmacie, romanul s-a lansat in octombrie 1950 in propria afacere. La Goppingen, Capesius a cumparat propria unitate farmaceutica si, desi ipoteza n-a fost confirmata niciodata, s-a vehiculat ca succesul sau in afaceri a fost doar rezultatul aurului furat de la evreii ucisi la Auschwitz.
La mijlocul anilor '50, Capesius gestiona si un salon de cosmetica in Reutlingen, iar in 1958 proportiile antreprenoriatului sau erau considerabile: avea 12 angajati si o cifra de afaceri de 400.000 de marci germane.
IN BOXA ACUZATILOR
Halatul alb, patat de sangele celor 8000 de victime
Viata idilica a lui Capesius nu era practic amenintata de nimic la sfarsitul anilor '50, intr-o Germanie de Vest a carei elita politica si juridica transformase tema condamnarii tortionarilor nazisti intr-una tabu. Pe 1 martie 1958 insa, o scrisoare adresata procurorului general din Stuttgart avea sa schimbe totul.
Expeditorul, Adolf Roegner, fost detinut si tortionar la Auschwitz, inchis la Bruchsal, cerea condamnarea celorlalti calai, oferind exemplul unui anume Wilhelm Boger, impreuna cu adresa sa. Spirala era deja pornita: autoritatile s-au sesizat si, in octombrie 1958, Boger era arestat.
In paralel, o serie de documente ale SS, descoperite la Breslau in 1945, i-au parvenit procurorului general din Frankfurt, Fritz Bauer. Intamplarea i-a permis acestuia sa reclame jurisdictie asupra evenimentelor de la Auschwitz si sa demareze o investigatie care avea sa se incheie sase ani mai tarziu cu prima sentinta majora de condamnare a criminalilor nazisti din Germania Federala.
359 de martori din 19 tari, zeci de mii de germani prezenti la audierile deschise publicului si 22 de persoane asezate in boxa acuzatilor – printre ele, Victor Capesius, ultimul farmacist-sef al lagarului care a curmat peste un milion de destine. La inceputul lui decembrie 1959, Capesius era arestat in Goppingen, dupa ce lantul “deconspirarilor” fusese pornit de scrisoarea lui Adolf Roegner.
Cercetat in arest, Capesius a fost condamnat in august 1965 la noua ani de inchisoare, fiind eliberat in ianuarie 1968. In dreptul lui scria asa: complice la omorul a cel putin 8000 de oameni.
BANALITATEA RAULUI
Aplauze pentru un criminal
Regretul n-a fost niciodata o optiune pentru Victor Capesius. Omul care efectua experimente farmaceutice pe detinutii de la Auschwitz a negat in permanenta ca ar fi facut rau cuiva. Mai mult, in perioada procesului, s-a limitat sa spuna ca totul nu este decat o inscenare comunista, menita sa-l discrediteze.
Argumentul? “Cum au primit martorii romani dreptul de a veni la Frankfurt pentru a participa la audieri?”. In perioada detentiei, Capesius a lasat afacerea farmaceutica pe mana sotiei. Cetatenii din Goppingen isi aduc aminte ca, la eliberarea din ianuarie 1968, fostul tortionar, prezent la un concert in oras, a fost aclamat de public.
La final, raman cuvintele lui Dieter Schlesak, dintr-un interviu acordat EVZ in august 2008: “La Auschwitz se intalnesc pe rampa victime si faptasi, cunoscuti, ba chiar cunoscuti apropiati. Ofiterul SS Capesius din Ardeal si victimele evreiesti din Ardeal, pe care farmacistul le-a trimis cu sange rece la gazare. Acesti criminali SS erau oameni „absolut normali”, capi de familie care faceau excursii, concedii, in timp ce crematoriile fumegau”.
Sursa: Evenimentul Zilei - (Vlad Stoicescu)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 23 Mar 2010, 18:55
SALARII "NESIMTITE" LA MINISTERUL AGRICULTURII: 9000 DE LEI PE LUNA PENTRU SEFUL DIRECTIEI DE PESCUIT
Salarii mai mari decat ale ministrului si spor de conditii "vatamatoare". Salarii de-a dreptul nesimtite, ar spune probabil premierul Emil Boc. Se intampla in Ministerul Agriculturii, unde seful Directiei de Pescuit are aproape 9.000 de lei, in vreme ce ministrul incaseaza cu vreo 1.400 de lei mai putin.
Si asta intr-o perioada in care profesorii si functionarii ies in strada, pentru ca primesc bani mai putini, uneori chiar cu 40%.
Sursa: VideoNews
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 23 Mar 2010, 19:02
Albert Gubay si-a facut o promisiune in tinerete, cand era un adolescent fara nici o lira in buzunar, spunand ca va dona jumatate din averea sa la batranete daca Dumnezeu il va ajuta sa devina bogat.
Au trecut zeci de ani de atunci, timp in care Albert s-a imbogatit, dar nu a uitat de promisiunea facuta in fata lui Dumnezeu. Acesta a donat aproape toata averea sa unor organizatii umanitare. Detinator al unui lant de magazine si al unei retele de sali de gimnastica, afaceristul de 82 de ani a donat 400 de milioane de lire din totalul de jumatate de miliard pe care l-a strans de-a lungul vietii.
El va pastra doar 10 milioane de lire, restul urmand sa fie plasati intr-o noua organizatie de caritate, relateaza cotidianul Daily Mail.
Sursa: Libertatea - (Redactia Libertatea)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 23 Mar 2010, 21:14
dolion a scris:
SALARII "NESIMTITE" LA MINISTERUL AGRICULTURII: 9000 DE LEI PE LUNA PENTRU SEFUL DIRECTIEI DE PESCUIT
Normal, Dolion! Ăla era şeful peştilor; ăia care livrează prospătură la Parlament şi la Guvern! Nu trebuiau să-i dea o leafă pe măsură?
_____________________ Free your mind!
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mier 24 Mar 2010, 10:04
dolion a scris:
SALARII "NESIMTITE" LA MINISTERUL AGRICULTURII: 9000 DE LEI PE LUNA PENTRU SEFUL DIRECTIEI DE PESCUIT
Salarii mai mari decat ale ministrului si spor de conditii "vatamatoare". Salarii de-a dreptul nesimtite, ar spune probabil premierul Emil Boc. Se intampla in Ministerul Agriculturii, unde seful Directiei de Pescuit are aproape 9.000 de lei, in vreme ce ministrul incaseaza cu vreo 1.400 de lei mai putin.
Si asta intr-o perioada in care profesorii si functionarii ies in strada, pentru ca primesc bani mai putini, uneori chiar cu 40%.
Sursa: VideoNews
Daca cei 40% se refera la salariile marite cu 50% de catre Adomnitei in invatamant, inseamna ca totusi iau 10% in plus. In conditiile in care la primarii nu au fost deloc cresteri, dar nefiind bani, am ramas fara sporul zis "norma de hrana". Am ajuns aproape de salariul minim pe tara. Dar nu au scazut cu 40%, asta se poate intampla numai in invatamant, din cauza mai sus mentionata. Fiecare primarie a primit sume diferite de la buget, asa ca unele au bani de salarii, altele trebuie sa taie de unde pot si cat pot.