După ce mi-am primit mailul care îmi spunea că sunt o fiinţă fără inimă, mi-am adus aminte că de fapt eu despre România mea voiam să vorbesc. Tocmai pentru că mi-am lăsat inima pe undeva prin maternitate. Cu siguranţă ştiţi de nebunia de pe facebook, de manifestul cu „Asta nu e România mea”. Domnişoara respectivă a explicat ea cum există oameni deştepţi şi incoruptibili care ar putea schimba guvernul. Eu sunt de acord şi cu faptul că există români deştepţi şi cu faptul că există români incoruptibili, până la un punct. Iată că există un punct care se clatină. Orice om are un preţ. Chiar dacă unii se vând pe două boabe şi alţii pe două tone. Bine, să presupunem că 99% din guvernul acestei domnişoare sunt cei mai nepătaţi oameni din lume şi că pe ei nu îi convingi nici dacă le omori mama, tatăl, soţia, copilul etc. Ăia, cu stoicism, trec peste orice şi se gândesc la români. Dar, dintre ăştia unul tot se va găsi să trădeze, că doar aţi văzut cum e treaba cu Brutus. Şi e suficient să trădăze unul ca spiritul de turmă să-şi urmeze cursul. Şi mai e o problemă. Eu nu o cred pe domnişoara aia. Privirea aia fixă ce mi-o arunca prin ecran mi-a spus clar că ea urmăreşte altceva. Cred că i se rupe de ţara asta cum i se rupe şi lui Băse. Serios acum. Pasivitatea nu e bună? Păi nu o fi, dar şi de facem altă revoluţie, din câte mi-a arătat mie istoria, tot la corupţie şi nebunie ajungem. Poate nu la acelaşi nivel. Dar să fim serioşi, pentru Dumnezeu. Dacă sunt 500 de naivi pe zi care cred în scopurile nobile, eu n-am nici o problemă. Dar să nu îmi vândă mie gogoşi la colţul străzii şi să-mi spună că sunt papanaşi că nu mai am cinci ani.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Medical, inca nu se stie daca e o boala sau cine stie ce anomalie genetica, incurcaturi de canale lacrimare sau sangvine exista in acest baiat dar, dupa cum am vazut in clip, in loc de lacrimi ii curge sange…
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Fostul general Victor Athanasie Stanculescu, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul revolutiei de la Timisoara si eliberat in luna mai din motive medicale, a fost filmat, marti seara, in timp ce se afla intr-un cazinou din Capitala. Potrivit HotNews, care a postat pe site, miercuri dimineata, o inregistrare video in care Stanculescu apare in fata unui aparat de jocuri electronice dintr-un cazinou din Capitala, fostul general a petrecut peste doua ore in locul respectiv.
Conform sursei citate, la iesirea din sala de jocuri, Stanculescu a declarat ca starea de sanatate nu il impiedica sa joace la cazinou. Intrebat daca are un mesaj pentru urmasii victimelor revolutiei, Stanculescu a raspuns: "Du-te si intreaba acolo, inauntru, in cazinou", relateaza HotNews.
Conform sursei citate, acesta era insotit de o femeie, care s-ar fi repezit la camera de filmat si apoi a continuat: "De ce faci porcaria asta? Termina! Vrei sa-ti sparg camera?" In 11 mai 2009, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a admis cererea lui Stanculescu de intrerupere a executarii pedepsei de 15 ani la care fusese condamnat pentru omor deosebit de grav si a dispus ca, timp de un an, acesta sa fie liber pentru a-si rezolva problemele de sanatate.
Narcisist exagerat, Stanculescu a fortat nota, sfidand pe toata lumea
Victor Atanasie Stanculescu sufera de un narcisism exagerat. Acesta este diagnosticul pe care i l-a pus prof. dr. Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Universitar Bucuresti. Specialistul a adaugat ca "acest personaj este dincolo de limita binelui si a raului si nu a a mai ramas decat sa-si incerce puterile cu hazardul si cu Dumnezeu".
Unul din ele l-a facut deja, petrecandu-si noaptea in cazino. A sfidat nu numai Justitia, ci si opinia publica, crezand ca are puteri nelimitate, a mai precizat psihiatrul. Cardiologii au gandit mai multe scenarii in cazul Stanculescu. Ar fi putut sa mearga la cazino linistit, fara sa-l intereseze cati bani va pierde, ceea ce nu i-ar fi pus viata in pericol, deoarece doar ar fi privit hazardul, care este cea mai probabila varianta.
In schimb, daca ar fi mers cu o suma mica de bani si ar fi pierdut-o, ba mai mult, ar fi ramas cu datorii, stresul si efectele hazardului l-ar fi afectat enorm si ar fi putut sa-i provoace un atac vascular cerebral, explica prof. dr. Mircea Cinteza, cardiolog la Spitalul Universitar Bucuresti.
"Cu toate acestea, o persoana cu patologia lui Stanculescu are un risc calculat in urma unor factori – varsta, tensiune arteriala, starea vaselor de sange si a arterelor – de zece ori mai mare decat o persoana sanatoasa de a face un atac vascular cerebral, care ar putea fi cauzat prin fortarea notei", a mai adaugat Mircea Cinteza.
(Florin Pupaza)
Sursa: Gardianul
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Sambata, la Ordorheiul Secuiesc, Consiliul National Secuiesc va propune alesilor locali adoptarea autonomiei, a imnului, a drapelului, a statutului, a stemei si a semnului distinctiv regional ale Tinutului Secuiesc. Daca acestea vor fi adoptate, vom vedea pe institutiile statului roman drapelul Tinutului Secuiesc, iar in Secuime nu se va mai intona "Desteapta-te romane".
Reprezentatii romani din Secuime ai partidelor politice aflate in parlament au cerut printr-o scrisoare deschisa, alesilor UDMR si PCM, sa nu se lase "antrenati in derapaje anticonstitutionale periculoase" pentru "himera unei autonomii teritoriale anacronice".
Conducerea Consiliului National Secuiesc a facut publice proiectele de hotarari care vor fi votate de alesii locali din secuime la adunarea de sambata, de la Odorheiu Secuiesc, acestea vizand adoptarea imnului, a drapelului, a statutului, a stemei si a semnului distinctiv regional ale Tinutului Secuiesc. Presedintele pe probleme de comunicare al Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, a declarat, ieri, ca la adunarea alesilor locali din secuime de sambata vor fi votate sase proiecte de hotarari, primul referindu-se la sustinerea proiectului de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc elaborat de CNS.
Un alt proiect de hotarare are in vedere organizarea de referendumuri locale in fiecare unitate administrativ-teritoriala din secuime, "in vederea crearii premiselor infiintarii unitatii administrativ-teritoriale autonome Tinutul Secuiesc". Conducerea CNS a precizat ca, in cazul in care aceasta initiativa va fi anulata in justitie, se va adresa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru a "convinge" autoritatile romane sa isi respecte angajamentele internationale asumate.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Al treilea proiect de hotarare se refera la adoptarea simbolurilor Tinutului Secuiesc. "Imnul Tinutului Secuiesc este cel folosit de zeci de ani, compus de catre Mihalik Kálmán, pe textul lui Csanády György", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul CNS.
Potrivit sursei citate, stema Tinutului Secuiesc este cea adoptata de CNS in 17 ianuarie 2004, iar drapelul Tinutului Secuiesc este acela adoptat la data mentionata, tot de CNS (infatiseaza Soarele si Luna de culoare galbena, pe un fond albastru-deschis, n.r.
). Semnul distinctiv regional al Tinutului Secuiesc este SIC, iar acesta semnifica, potrivit lui Ferencz Csaba, "soarele, luna si implinirea, pe fond albastru ca cerul". Conform sursei citate, autoritatile locale din Tinutul Secuiesc vor acorda tot sprijinul ca aceste simboluri sa fie inregistrate la Organizatia Internationala de Standardizare.
Insemnele Tinutului Secuiesc pe institutiile publice
Totodata, conducerea CNS solicita autoritatilor locale din regiune sa depuna "toate eforturile" ca insemnele Tinutului Secuiesc sa fie folosite de institutiile publice aflate in subordine, "in mod adecvat si cu respectarea demnitatii colectivitatii". O alta propunere are in vedere asocierea autoritatilor administratiei publice locale din scaunele secuiesti in opt asociatii, in vederea reprezentarii si protejarii intereselor lor regionale specifice, precum si pentru realizarea unor programe comune.
In opinia CNS, cele opt asociatii ar urma sa fie: Scaunul Miclosoara-Bradaut, cu sediul la Baraolt, Scaunul Ciuc, cu sediul la Miercurea Ciuc, Scaunul Gheorgheni, cu sediul la Gheorgheni, Scaunul Kezdi, cu sediul la Targu Secuiesc, Scaunul Mures, cu sediul in Targu Mures, Scaunul Orbai, cu sediul la Covasna, Scaunul Sepsi, cu sediul la Sfantu Gheorghe, Scaunul Odorhei, cu sediul la Odorheiu Secuiesc. Totodata, se doreste ca adunarea alesilor locali din Tinutul Secuiesc sa devina un for decizional similar Parlamentului, care sa se intruneasca cel putin o data pe an "pana la obtinerea autonomiei prin lege".
Proclamarea Tinutului Secuiesc
Alesii locali participanti la intalnirea de sambata vor proclama si o declaratie privind reforma administrativa. "Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei.
La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european conform caruia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste", se arata in documentul CNS. Alesii locali vor mai discuta despre reprezentarea "aspiratiei la autonomie a Tinutului Secuiesc" in structurile Consiliului Europei si ale Uniunii Europene.
Potrivit lui Ferencz Csaba, pentru adunarea alesilor locali din Secuime, CNS a trimis 2.159 de invitatii parlamentarilor, primarilor, consilierilor locali si judeteni. Evenimentul organizat de CNS are loc sambata, la ora 11.00, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, la o zi dupa o manifestare similara, organizata de UDMR si CNMT, la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc.
"Himera unei autonomii teritoriale anacronice"
Alesi locali romani din judetul Covasna au adresat ieri o scrisoare deschisa alesilor UDMR si PCM, cerandu-le ca la adunarile de la Miercurea Ciuc si Odorheiul Secuiesc sa nu se lase "antrenati in derapaje anticonstitutionale periculoase" pentru "himera unei autonomii teritoriale anacronice". "Nadajduim sa dovediti cu acest prilej, in interesul general al convietuirii interetnice, ca aveti demnitatea si intelepciunea de a va onora juramantul de credinta depus la investirea in functie, nelasandu-va antrenati in derapaje anticonstitutionale periculoase, si ca doriti sa alegeti, ca si noi, calea conlucrarii in normalitate si legalitate a romanilor si maghiarilor, si nu calea periculoasa a invrajbirii si conflictelor, pentru himera unei autonomii teritoriale anacronice, pe care noi, romanii, nu o vom accepta niciodata", arata alesii locali romani in scrisoarea catre PCM si UDMR.
Romania este indivizibila
In sprijinul argumentelor aduse de acesti reprezentanti ai comunitatii romanesti ei aduc o serie de articole din Constitutia Romaniei, prin care le reamintesc ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil", ca "nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu" sau ca "fidelitatea fata de tara este sacra" si "sunt interzise defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa". Totodata, alesii locali romani le reamintesc si obligatiile care le revin conform legii privind statutul alesilor locali si de faptul ca investirea in functia publica pe care o exercita ca alesi locali s-a facut in baza juramantului de credinta pe care l-au depus.
"Va revine obligatia morala si legala - pe care v-ati asumat-o ca alesi locali atunci cand v-ati angajat prin juramant sacru sa respectati Constitutia si legile Romaniei spre binele locuitorilor - sa nu dati girul unor astfel de demersuri politice neavenite, care nu sunt doar neconstitutionale si contraproductive, ci de-a dreptul periculoase pentru linistea si prosperitatea zonei", mai sustin alesii locali romani din judetul Covasna.
Scrisoarea deschisa este semnata de alesi locali ai PDL, PSD, PNL, PRM si PC din judetul Covasna, insemnand consilieri judeteni, locali, primari si viceprimari.
Sursa: Gardianul (Eduard Pascu)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
După ce mi-am primit mailul care îmi spunea că sunt o fiinţă fără inimă, mi-am adus aminte că de fapt eu despre România mea voiam să vorbesc. Tocmai pentru că mi-am lăsat inima pe undeva prin maternitate. Cu siguranţă ştiţi de nebunia de pe facebook, de manifestul cu „Asta nu e România mea”. Domnişoara respectivă a explicat ea cum există oameni deştepţi şi incoruptibili care ar putea schimba guvernul. Eu sunt de acord şi cu faptul că există români deştepţi şi cu faptul că există români incoruptibili, până la un punct. Iată că există un punct care se clatină. Orice om are un preţ. Chiar dacă unii se vând pe două boabe şi alţii pe două tone. Bine, să presupunem că 99% din guvernul acestei domnişoare sunt cei mai nepătaţi oameni din lume şi că pe ei nu îi convingi nici dacă le omori mama, tatăl, soţia, copilul etc. Ăia, cu stoicism, trec peste orice şi se gândesc la români. Dar, dintre ăştia unul tot se va găsi să trădeze, că doar aţi văzut cum e treaba cu Brutus. Şi e suficient să trădăze unul ca spiritul de turmă să-şi urmeze cursul. Şi mai e o problemă. Eu nu o cred pe domnişoara aia. Privirea aia fixă ce mi-o arunca prin ecran mi-a spus clar că ea urmăreşte altceva. Cred că i se rupe de ţara asta cum i se rupe şi lui Băse. Serios acum. Pasivitatea nu e bună? Păi nu o fi, dar şi de facem altă revoluţie, din câte mi-a arătat mie istoria, tot la corupţie şi nebunie ajungem. Poate nu la acelaşi nivel. Dar să fim serioşi, pentru Dumnezeu. Dacă sunt 500 de naivi pe zi care cred în scopurile nobile, eu n-am nici o problemă. Dar să nu îmi vândă mie gogoşi la colţul străzii şi să-mi spună că sunt papanaşi că nu mai am cinci ani.
Sincer, Zaraza, cele enumerate de mine sunt cunoscute, foarte cunoscute si nu cred că se pot numi taine. Eu le cunosc, deci nu-s taine.
Sunt Taine, deoarece omul nu stie ce se intampla la botez cand fiinta umana scapa de pacatul lui Adam si Eva, omul nu stie cum se face ca Dumnezeu iarta prin preot pacatele lui, cum se transforma trupul lui Isus in paine la impartasanie, nu stie cum casatoria face din doua fiinte una singura, cum prin hirotonie preotul poate ierta pacatele si prezenta la liturghie trupul si sangele lui Hristos, cum la maslu omului bolnav i se iarta pacatele.
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 05 Sept 2009, 09:30
zaraza26 a scris:
Emil Condor a scris:
Sincer, Zaraza, cele enumerate de mine sunt cunoscute, foarte cunoscute si nu cred că se pot numi taine. Eu le cunosc, deci nu-s taine.
Sunt Taine, deoarece omul nu stie ce se intampla la botez cand fiinta umana scapa de pacatul lui Adam si Eva, omul nu stie cum se face ca Dumnezeu iarta prin preot pacatele lui, cum se transforma trupul lui Isus in paine la impartasanie, nu stie cum casatoria face din doua fiinte una singura, cum prin hirotonie preotul poate ierta pacatele si prezenta la liturghie trupul si sangele lui Hristos, cum la maslu omului bolnav i se iarta pacatele.
(Poate ca) Nu stie, dar simte ... Sunt multe lucruri (si mai ales stari/emotii/vibratii) care nu pot fi explicate "stiintific", prin (simple) cuvinte . Asta nu inseamna ca ele nu sunt cunoscute intim, simtite, percepute ca atare. Miracolele nu pot fi intelese de mintea omeneasca, asta nu inseamna ca ele nu sunt cunoscute/dezvaluite omului sensibil, zi-de-zi.
_____________________ Buna dimineata/ziua/seara/noaptea ! Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
zuum
Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 05 Sept 2009, 10:41
Citat :
La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european conform caruia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste
Ce ghimpe mai au ungurii si sasii cu "reimpartirea" Romaniei. Si daca citesc bine principiul european este satisfacut, regiunile in chestiune sunt deja recunoscute , ceea ce vor ei este MARCAREA, delimitarea si separarea, alea nu mai sunt principii europene. Ce fel de PREROGATIVE sporite vor? Daca devin autonomi inseamna ca ies de sub tutela unui stat si se auto gospodaresc. Le taiem curentul electric, gazele si livrarile de alimente care vin dinafara. Aaaaa , pai stai asa! Dupa ce dumnealor devin autonomi atunci semneaza un tratat de subordonare si aliniere la...Ungaria sa zicem sau Republica Absurdistan care se instaleaza si cu niste bombardiere ( pentru aparare, de) si uite asa vezi, mai fac americanii si rusii niste bani de buzunar dintr-un nou razbel!
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 05 Sept 2009, 13:15
Azi despre Bunastare , de Stefan N. MAIER
V-ati intrebat vreodata ce este bunastarea? Am auzit foarte des in ultima vreme sintagma “sa traim mai bine”. Logica imi spune ca a trai mai bine este sinonim cu… a avea o bunastare mai mare. Fac aceasta tranzitie de la a trai mai bine la bunastare pentru ca a trai mai bine are multiple conotatii culturale, pe cand conceptul de bunastare poate fi aplicat unor grupuri largi de oameni fara a incepe taman de la considerentele culturale.
Scoala de sociologie americana recunoaste sase componente principale ale conceptului de bunastare: Sociala, Ocupationala, Spirituala, Fizica, Intelectuala si Emotionala.
Nu-mi propun sa adresez acest subiect la nivel academic, dar am sa fac, in viteza, o comparatie a bunastarii americane cu cea romaneasca, folosind paralele pe toate aceste coordonate.
In plan social, americanii sunt un popor foarte gregar. In pofida unor accente rasiste care reprezinta totusi cazuri izolate, "xenofobia americana" nu se compara nici cat negru sub unghie cu xenofobiile "de tip european". Americanii au nu doar o deschidere virtual nelimitata fata de orice popor si cultura, absorbind noul cu curiozitate vie si admiratie, invitand la diversitate si dezinvoltura, dar si din punct de vedere religios au un respect incetatenit pentru orice religie diferita de a lor – cu conditia sa nu fie fundamentalista. Diferentele fata de Romania va invit sa le evaluati singuri. Iar daca va intrebati ce fac americanii cu etniile care sufera de infractionism endemic (stiu ca multi va puneti intrebarea), ei bine pentru ei au un raspuns foarte simplu: le aplica legea.
Bunastarea ocupationala (si nu numai) in America este asigurata de o (una) slujba. De cele mai multe ori, intr-o familie, daca unul dintre parteneri munceste, este suficient pentru a-si asigura lui insusi, celuilalt partener si pentru copii, o paine pe masa si un acoperis deasupra capului. In Romania de azi, destul de des o slujba nu este suficienta nici pentru cel angajat.
Sub aspect spiritual, pe langa toleranta proverbiala, americanii sunt mari amatori de spectacol. Ceea ce in culturile traditionaliste europene este adesea centrat pe divinitate, pe supranatural si ritual, in America isi muta centrul de greutate pe individ si pe calitatile neobisnuite ale omului, impinse uneori la extrem. Bunastarea spirituala devine in acest fel mai degraba o exacerbare a Ego-ului decat o “integrare cu un Spirit”. Romania copiaza cu nesat acest model, reflectat in special de canalele de televiziune. Noul Spirit este dictat atat in SUA cat si in Romania de … Zeul Televizor!
Fizic vorbind si incepand din perspectiva alimentatiei, SUA este lovita de obezitate iar Romania de proasta nutritie. Decalajul este atat de mare intre cele doua tari incat cred ca familii egale din cele doua tari consuma de la simplu (Romania) la dublu (SUA). Nu e vorba doar de mancat in cazul SUA, ci si de o risipa incredibila, efectiv de multa mancare aruncata. Bunastarea fizica devine incet-incet in SUA o problema nationala. In Romania este complet neglijata. Se va putea vorbi despre bunastare fizica in Romania atunci cand va avea sens, si va avea sens cand Bucurestiul va avea o piscina de agrement accesibila acelui angajat despre care vorbeam mai sus, caruia deocamdata nu-i ajunge salariul pentru chirie, mancare si imbracaminte.
Despre bunastarea intelectuala, a carei definitie o vad ca fiind accesul neingradit si nelimitat la posibilitati de cultivare a calitatilor intelectuale, se pot spune multe. In continuare insa, si fara ipocrizie, mi se pare ca persista un paradox: te poti cultiva intelectual de cateva ori mai bine in Romania decat in SUA. Pe de alta parte, te poti afirma intelectual de cateva ori mai bine in SUA decat in Romania.
In fine, bunastarea emotionala… cred ca este o “constanta de individ”. Nu se pot compara popoare intregi pe coordonate emotionale. Pretutindeni exista fericiti si nefericiti, indiferent de latitudine si longitudine.
Cineva imi spunea mai zilele trecute ca gandesc cum gandesc pentru ca traiesc in lumea in care traiesc – oarecum o lume a bunastarii, la adapost de griji. Nu cred ca este asa. Cred ca ma aflu unde ma aflu si fac ceea ce fac tocmai pentru ca periodic fac o evaluare a bunastarii mele si aleg sa traiesc mai bine luand masuri ca sa fiu echilibrat din toate aceste puncte de vedere: social, ocupational, spiritual, fizic, intelectual si emotional.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:00
You gentlemen who think you have a mission To purge us of the seven deadly sins Should first sort out the basic food position Then start your preaching, that’s where it begins
You lot who preach restraint and watch your waist as well Should learn, for once, the way the world is run However much you twist or whatever lies that you tell Food is the first thing, morals follow on
So first make sure that those who are now starving Get proper helpings when we all start carving What keeps mankind alive?
What keeps mankind alive? The fact that millions are daily tortured Stifled, punished, silenced and oppressed Mankind can keep alive thanks to its brilliance In keeping its humanity repressed And for once you must try not to shriek the facts Mankind is kept alive by bestial acts
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:06
Ce spun romanii despre Statele Unite ale Americii
Partea I – Romani care au fost in America si s-au intors in tara
Daca acesta ar fi un curs pe care trebuie sa-l sustin, as incepe cu o clasificare. Exista romani care au fost in America si s-au intors in Romania, romani care au venit in America si au ramas, hotarati sa isi deseneze altfel viitorul, si romani care traiesc in Romania si viseaza sa calce macar odata in viata pe pamant american sau sa se stabileasca aici definitiv.
Am vorbit cu cativa oameni care au fost in America si redau gandurile lor pentru aceia care nu au vazut-o, dar spera sa ajunga aici intr-o zi. O parte dintre romanii care au fost in SUA si s-au intors in Romania, au plecat acasa pentru ca au fost nevoiti sa o faca – le-a expirat viza, contractul de munca, bursa de studii, li s-a facut dor de casa si de viata lor de acasa, alte motive. Unii au plecat pentru ca nu le-a placut America si nu li s-a potrivit acest stil de viata.
Cei care au venit aici si au ramas, sunt cei care au primit burse de studii si apoi oferte de munca tentante in SUA. Sunt romani care au venit cu contracte de munca pe durate mai lungi sau mai scurte de timp si s-au hotarat sa ramana in SUA. Sunt romance care s-au casatorit cu romani din America sau cu americani cunoscuti pe Internet si sunt romani care au castigat o rezidenta in SUA prin Loteria Vizelor.
Ce au in comun cei care au ramas? Dorinta de a-si implini visele, de a-si trai propriul vis american. Ce au in comun cei care au plecat? Inadaptarea, incapacitatea de a accepta sistemul american si de a se intregra in “sistem”. Aceasta este concluzia pe care o trag in urma discutiilor purtate cu romanii care au vizitat SUA si cu cei care locuiesc aici si sunt hotarati sa ramana.
I-am rugat sa-mi raspunda la cateva intrebari si iata ce am aflat:
Octavian Radu, din Bucuresti, 53 de ani, inginer. A venit in America in anul 2001 cu o viza J1 prin intermediul firmei Procer, firma care a adus in SUA in perioada 2000 – 2002 circa 300 de ingineri si electricieni romani. Iata ce spune Octavian despre America:
“ Trebuie sa recunosc un lucru: niciodata nu as fi crezut ca voi ajunge sa spun ca nu-mi place America. De ce? Pentru ca in toata perioada pe care am trait-o acolo - nu mare, doar cateva luni, nu am gasit nimic din tot ce am visat eu zeci de ani. Stiti cum e! Nimic mai trist decat dezamagirea. Sper ca prin ceea ce spun, sa ajut oamenii sa iasa din amalgamul plecarilor la intamplare. Probabil ca multi romani isi doresc sa mearga in State la fel de mult precum mi-am dorit si eu, dar ei trebuie avizati, sa stie ce-i asteapta. Multe din experientele mele de acolo au fost foarte placute si asta a contrabalansat cumva starea cotidiana de discomfort traita pe continentul nord-american. Am trecut putin parleazul si pana dincolo, in Canada. Probabil ca nu multi dintre cititori au fost in America, tocmai de aceea imi permit sa am un punct de vedere ce contrasteaza cu tot ce tine de mirajul "taramului tuturor posibilitatilor". Unii, mai ales cei ce au ales sa-si aseze viata acolo, ii spun in traducere inadaptare. Eu ii spun altfel: conservare a tot ceea ce inseamna cultura si civilizatie, care isi are radacinile mult in urma vremurilor, caci in esenta asta caracterizeaza europeanul.
Sunt un dusman inrait al imixtiunii englezismelor in vocabularul autohton. Am constatat asta dupa ce am ajuns in America. Ma refer la acele cuvinte si expresii care isi gasesc foarte bine corespondentul in limba romana. A le folosi nu este altceva decat un mod de a te ploconi in fata lor, ati pierde identitatea care oricum este alterata de multimea de obiceiuri si standarde ce navalesc peste tine tot mai agresive si in SUA si acasa. Am constientizat cat de mult ar trebui sa ne pese de limba romana, am constientizat cat este de important sa-ti conservi autenticitatea atat de des incercata, mai ales printre straini. Practic ea te defineste acolo, in SUA: apartenenta la neamul romanesc. Nu-i asa ca Sfantul Valentin a devenit o mare sarbatoare? Are ceva in comun cu noi, un popor eminamente ortodox? Normal ca nu are, atata vreme cat izul ei a devenit comercial si nicidecum laic. Dragobetele cui l-am lasat? Veti spune ca nu are nicio legatura cu tema acestui interviu. Ba are si veti vedea imediat.
America m-a invatat sa utilizez denumirile in limba engleza si traditiile asa cum le-am perceput acolo, doar atunci cand nu au corespondent in limba romana. Acum mi se pare cat se poate de normal si m-am intrebat multa vreme de ce infatuatul de american nu gandeste ca mine, incercand macar sa fie mai intelegator cu tot ce tine de comunicare (aia care a mai ramas saraca). De ce trebuie ca eu sa-i suport slang-ul si abrevierile pe care numai el le stie si sa se mire peste poate ca eu, europeanul, habar nu am de asta. Am inceput sa-i apreciez mai mult pe francezi, tot cu aceasta ocazie, pentru ca ei nu accepta derogari de la limba lor pe teritoriul francez si ii obliga pe americani sa se supuna aceleiasi reguli, ca pe oricare cetatean al planetei. Am ramas perplex cand am vazut cat de apreciati sunt francezii in SUA, spre deosebire de noi, care vorbim o romana impanzita cu nenumarate cuvinte englezesti. Oare de ce-i admira astia pe francezi, si pe noi ne ignora, ca doar din ’90 incoace facem eforturi sa fim ca ei, sa vorbim ca ei! Am inteles traind in America: pentru ca francezii isi dovedesc puterea si individualitatea, ca natiune, cand lupta pentru autenticitate. Francezii sunt nationalisti, americanii la fel. Chapeau!
Sa nu uit! Niciodata dupa sederea mea in America, nu m-am considerat pur si simplu cetatean roman, ci cetatean european! Am invatat in America cat este de important sa faci parte dintr-o organizatie puternica. Tot acolo am simtit cat de norocos am fost ca m-am nascut in Europa– cel mai frumos continent, vioara intai! Voi incerca, in cuvintele ce-mi stau la indemana, sa incropesc o mica poveste in care sa prezint locurile pe unde am poposit, in America, cu sau fara treaba.
Appalachiens Mountains - se intind de-a lungul coastei de est de la granita cu Canada pana in zona New York-ului, asta daca vorbim dupa amanuntele descoperite in ghidurile turistice. Nu sunt foarte inalti, undeva in jurul a 9.000 de picioare, adica mai putin de 3.000 de metri, ceva mai inalti decat Carpatii nostri. Candva muntii au constituit o cale naturala impotriva expansiunii nou-venitilor in cucerirea vestului. I-am vazut intaia oara atunci cand am hotarat sa vad New York-ul. Stateam undeva in nordul Americii, in Michigan, aproape de cascada Niagara, intr-un ranch al prietenilor mei. Trebuie sa recunosc ca acolo, in ranch, ma regaseam intotdeauna pe mine ca om, eram protejat de tot ce inseamna “civilizatie tehnologica” si ma simteam cu adevarat in vacanta. Faceam opt-noua ore pana la destinatie. Aveam o masina, evident, caci altfel nu te poti descurca in America. Aveai mult de mers de la o locatie la alta; puteai si altfel, cu avionul, dar era mai comod si mai ieftin cu masina, iar in plus puteai sa admiri peisajul in voie.
Ca o paranteza, va spun ca America am pus pe mine multe kilograme, si nu din cauza sedentarismului, ci din cauza mancarurilor suprasaturate in grasimi, a zaharului, a siropurilor de porumb, miere si artar. Au tot felul de “nimicuri” atragatoare, carora cu greu le rezisti fara ispita de a le gusta macar. Asortate cu mersul cu masina, asa se justifica marea de supraponderali ce iti izbesc privirea pretudindeni in America.
Nu vi se pare ca incepem sa regasim tot mai mult acest “peisaj” si la noi? Consider ca am fi putut lua ceva bun de-acolo. Shunci si rap, in traducere, un fel de gunoi social, asta am luat. Stilul lejer – femei in pijamale la cumparaturi, care calca intr-un salon de coafura o data pe an, barbati in slapi si pantaloni scurti, nici un pic de pedanterie, foarte rar vezi o femeie bine proportionata, bine imbracata si cocheta. Mi s-a facut dor foarte repede de femeile din Romania, frumoase, ingrijite, bine imbricate. In fine, de fapt de ce va spun despre muntii astia, ma veti intreba? Ei bine, pentru ca acolo am fost izbit pentru prima oara de sistem.
Mergeam linistit pe o autostrada nesfarsita, cu un numar inimaginabil de benzi, si ma tot uitam in stanga si in dreapta ca nu cumva sa pierd ceva din ce mi se arata ochilor. La un moment dat am vazut un soi de motel. M-am uitat la ceas si mi-am zis ca ar fi o tampenie sa alerg ca nebunul pana la New-York. Am pus mana pe telefon si i-am sunat pe ceilalti, spunandu-le ca mi-as dori sa sa innoptam la cabana. Parca avusesem gura aurita, pe loc am fost confirmat ca un om cu idei extraordinare. Aveam sa fiu pentru prima oara pus in fata lenei proverbiale americane. Am luat-o la dreapta spre munti. In sfarsit am ajuns. Frumos, curat, masini ... Am propus sa parcam si sa dam o tura. Expresiile fetelor celor ce ma insoteau s-au pleostit dintr-o data. Cum adica? Sa urcam pe munte? Nu se poate, suntem obositi si mai avem atat de mers, este imposibil – mi-au spus. I-am lasat la cabana si am inceput sa urc. Am mers incet, admirand peisajul care imi arata natura in toata splendoarea sa si ma bucuram in sinea mea ca a ramas asa cum a lasat-o Dumnezeu. Bucurie de scurta durata, caci mi-au aparut in cale scari turnate din beton, balustrade nichelate si, intr-un final, acel ceva ce a pus capac la toate: o scara rulanta!!!! Mi s-a facut greata si am revenit la cabana; mi s-a explicat apoi ca era montata pentru eventualii turisti cu handicap motor; si m-am gandit atunci la eroii care au cucerit inaltimile din Hymalaia. Pentru cei care au ramas mutilati in urma experientelor hymalaiene, ar fi fost buna scara. Ii scutea de crezul potrivit caruia “daca exista, trebuie cucerit”. Doar lenea nu poate fi invinsa, caci profitand de existenta scarii, toata lumea o foloseste”.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:07
Mircea Bocanet are 45 de ani si este din Ploiesti. De profesie inginer, in calitate de manager, a avut ocazia sa calatoreasca de mai multe ori, pentru perioade scurte de timp in SUA. Iata cu ce impresii a venit de pe pamantul fagaduintei:
“Sunt foarte multe lucruri de spus despre America, despre alte culturi si civilizatii, despre modul in care le percep strainii ajunsi acolo. Este o tema vasta si sper sa lamurim cateva aspecte importante. Ar fi interesant sa spunem studentilor ce inseamna un program AU PAIR de exemplu, sau ce inseamna un contract de munca in SUA, Loteria Vizelor si alte lucruri care se vad altfel acolo decat aici. Eu sunt deschis la discutii, cu umila-mi experienta de dincolo de ocean, cu cateva intimplari ale caror personaje au fost americanii. Intelegindu-i pe ei, vom putea sa ne intelegem mai bine, eventual sa ne si asumam identitatea noastra, atita cata e - Romana si Europeana. Caci doar in doua locuri din lumea asta am simtit ca, intr-un fel sau altul, sunt european si ca Europa e cumva “acasa”: in America de Nord si in China.
Vreau sa impartasesc un lucru care ar trebui sa ramana bine intiparit in mintea fiecarui roman, cand se gandeste la SUA. Americanii nu au istorie, sunt un popor tanar, dar au valori! Ei pot gasi reprezentari foarte usor. Sa presupunem ca ar vinde cineva chiloti cu rosu, galben si albastru. Toate bocitoarele neamului, toti romanii verzulii, toti banalistii de TV ar avea o piine alba de mincat vreo 3 zile. Parca-i si aud: atentat la identitatea noastra nationala; sau “pangarirea valorilor nationale”; sau “biata tarisoara pe miinile cui a ajuns”!!! Pe la noi, la Ploiesti, se vor scandaliza multi. Sigur, e ceva minor, dar cred ca spune intr-un fel simplu ceea ce Cioran, Vulcanescu, iar mai recent Patapievici, au identificat si blamat in lucrarile lor. In timp ce in SUA este ceva banal, la noi se iese cu steaguri doar dupa victorii in meciurile de fotbal.
In America am remarcat, in primul rand, nationalism adevarat si sincer si asta mi-a placut enorm. Zice-se ca avem si noi o zi a drapelului. Se prea poate! Dar habar n-avem cand este si, mai ales, ce sarbatorim! Probleme identitare, “asperitati” istorice, lipsa de sistem, stupidul “las' ca merge si-asa”, frustrari, neputinte provinciale, regrete ardelenesti, mica smecherie moldoveneasca? Ce-ar fi de sarbatorit de ziua aceea? O fi Ziua drapelului din Ciad, ca al nostru nu pare a fi, din moment ce nu rezonam cu ea. Se va putea sa param, fireste, si sa aducem argumente invinsului nedemn, cu istoria potrivnica, cu geografia splendida si ademenitoare, bla bla bla, insa problema ramane. Astept cu interes sa-mi povestiti voi, romanii care locuiti in SUA, ce inseamna pentru voi Ziua steagului american, eventual pentru alte popoare/etnii de acolo, si daca s-a schimbat in vreun fel perceptia voastra fata de simbolurile nationale romanesti, de cand ati ajuns peste ocean.
Despre America … asta trebuia sa-ti spun, am deviat! Avem multe de invatat de la ei, despre drumuri, despre turism, despre valori nationale. Faptele glorioase nu sunt date uitarii, indiferent daca sunt recente sau vechi, iar oamenii isi amintesc cu adevarat si isi respecta sincer eroii nationali. Noi vedem ca poarta razboaie peste tot in lume. Daca ai avea ocazia sa-i asculti acolo, in tara lor, ai sa primesti explicatii despre motivele care ii conduc la asta. Motive cu totul altele decat cele pe care ti le imaginai tu, ca european. Americanii sunt constienti ca sunt emigranti acolo si isi au radacinile undeva, in lumea larga. In oricare alta tara din lume traiesc rude, parinti, frati, sau au trait candva stramosii lor. Ei spun ca America a ajuns o mare natiune prin contributia emigrantilor, adica a tuturor natiunilor lumii si de aceeea, se simt responsabili de bunastarea acestor natiuni si se implica in solutionarea conflictelor lumii. Spun asta cu atata convingere, incat eu unul i-am crezut pe cuvant de onoare!
Atunci cand un strain se plange in America de salariul sau prea mic, replica favorita a americanului este: “Stramosii nostri au luptat si au murit pentru libertatea noastra si pentru banii pe care-i castigam. Voi ce-ati facut ca sa meritati mai mult?” Cred ca raspunsul corect ar fi ca noi nu am bombardat niciodata Statele Unite, chiar daca am luptat impotriva lor candva, avem o afinitate pentru ei si de aceea venim cu drag si cu sperante in America.
Mi s-a intamplat sa vorbesc cu americani despre tara mea, despre diferentele majore dintre ei si noi. Le-am explicat ca noi suntem o tara mica si ca istoria noastra zbuciumata, de 2.000 de ani la granita dintre marile imperii, ne-a determinat de multe ori sa facem “cum e mai bine” si nu asa cum am simtit, ca sa ramanem o natiune, sa nu fim inghititi de altii. Le-am spus ca identitatea nationala a Romaniei s-a pastrat cu sacrificii si sange, mult sange; ca teritoriul Romaniei a fost stirbit de multe ori si doar norocul si gandirea inaintasilor nostri ne-a salvat de la o faramitare similara cu cea a Iugoslaviei. Le-am mai spus ca noi i-am oprit pe turci sa treaca Europa prin foc si sabie.
Le-am atras atentia si ca odata, in secolul XX, la masa tratativelor ei, marile popoare, au impartit lumea si conducatorii lor si ne-au lasat in sfera de influenta a rusilor. Ce m-a uimit a fost raspunsul lor, puterea de a-si asuma responsabilitatea si de a-si cere scuze, felul in care au stiut sa-si exprime liber regretele. Cam asta am spus eu acolo despre tara mea; era politica externa, daca vrei!
Ramas singur in camera de hotel, m-am gandit ca n-am fost sincer cu ei 100%. Un mic codicil care poate fi subiect de frustrari locale romanesti. Noi suntem o tara mica si istoria noastra zbuciumata, de 2.000 de ani la granita dintre marile imperii, ne-a determinat de multe ori sa facem “cum e mai bine” si nu asa cum am simtit ... ca sa ramanem o natiune, sa nu fim inghititi de altii. Sigur, este un punct de vedere onest, pe care mi l-au acceptat ca atare. Si totusi, singur in camera mea de hotel, imi venea in cap o mica comparatie cu o alta “tara mica” la granita dintre marile imperii - Elvetia. Si, zau, daca jucam in aceeasi liga!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:08
Nicolae Popa, 41 de ani, inginer IT, locuieste in Constanta.
“Am fost in Florida, la Orlando. Cand am hotarat sa merg la Gartner (cea mai mare reuniune IT din lume), ma gandeam la Orlando cu un fel de curiozitate care nu-ti da pace. Dupa 14 ani de la revolutie aveam ocazia sa-mi vad visul cu ochii, America!
Sigur - undeva in subconstietul meu era si lectura “America ogarului cenusiu” care, atunci, demult, m-a marcat spunandu-mi mie, care nu aveam dreptul sa ies nici macar la rusi, ca nu voi avea sansa sa-l combat pe Romulus Rusan, pentru ca nu voi reusi sa o vad niciodata. Acum am vazut ca de fapt acea America s-a schimbat esential, nu neaparat in bine, dar si pozitiv in anumite domenii, care atunci in ’79, erau in faza de pionierat sau deloc. Unul dintre ele este distractia, centrata acum la Orlando datorita parcului Walt Disney. Vizitind acest spatiu plin de tehnologie de ultima ora si kitch cat cuprinde, am inteles, cred profund, ce inseamna societatea de consum ce functioneaza aproape ireprosabil in America. Evident “aproape ireprosabil”, pentru mine, calatorul, ce cauta “nod in papura” si in putina mizerie de pe plaja de la Miami.
Sa vorbesti despre o arie de distactie tipic americana, facuta de americani si nu de francezi, este evident un act de curaj, deoarece aprecierile sunt europene si poate marcate de subiectivitatea unui intoxicat de comunism, dar care a reusit sa-si pastreze spiritul liber chiar si atunci cand asculta Vocea Americii sau, mai apoi, Europa Libera si comentariile politice. Deci tehnologie de ultima ora, inclusiv in show biz si mult kitch. Pentru o vizita cu copii, mai ales daca nu au apucat sa vada o gradina zoo ca lumea, sau macar Baneasa, poate fi OK daca este bine organizata. (http://disneyworld.disney.go.com/wdw/index?bhcp=1) pentru rezervari. In aria propriu zisa sunt doua categorii de parcuri: de distractie, Magic Kingdom, Epcot, Disney's Hollywood Studios, Disney's Animal Kingdom Park si de apa. Blizzard Beach , Typhoon. Insa trebuie sa vedeti neaparat si spectacole, unele dintre ele reusite, cu muzica si dans de buna calitate, dar si proiectiile in 3D, extrem de “live”. Sigur, gurmanzii cu gusturi americane vor fi satisfacuti de cantitatea de mancare de unde nu lipseste traditionalul curcan.
O vacanta in zona inseamna minimum 3 zile pentru ca, in afara de parcul propriu zis, mai sunt de vazut Downtown Disney Area, Cirque de Soleil si World of Sports. Disney reuseste sa adune anual o avere imensa pentru actionari, dar mai ales pentru statul american.
Am apreciat in America felul in care oamenii reusesc sa scoata bani din piatra seaca. E acel spirit de intreprinzatori, de vanzatori, bine impamantenit la americani. Am ramas si cu gustul ciudat al kitch-ului (care totusi se cere) si am asociat locul acela, in mintea mea, cu bancul: “Cum se numeste un individ destept in America? Raspuns: turist!”
Toata lumea vorbeste despre stilul american, despre piata americana si se uita la United States of America ca la un lider mondial. O privesc ca pe o tara care da tonul, si celelelalte se aliniaza. Am avut ocazia sa constat ca si sistemul lor, asa zisa democratie perfecta, are lacune. De exemplu discriminarea salariala a femeilor. Femeia este perceputa ca un simbol al libertatii, al oportunitatilor, al sanselor egale, o mare putere mondiala ce pune la zid rasismul si discriminarea. Si totusi, America plateste femeia, pentru aceleasi studii si aceeasi munca, cu mai putini bani decat pe barbatul american. E un paradox!
Mai sunt si alte paradoxuri americane. De multe ori, am comparat “sistemul” american cu un fel de comunism cu fata umana. E un soi de libertate inchisa dupa garduri, unde dreptul de exprimare este limitat de reguli si regulamente, de cele mai multe ori, stupide! M-au izbit cateva similitudini cu sistemul fost comunist din Romania. Am avut o senzatie de rau cand am auzit ca vecinii suna la politie cu placere, ca te toarna acolo fara urma de regret, desi ieri ati iesit impreuna la o bere. Pentru omul de rand, lucrurile stau mai bine in SUA decat la noi acasa. M-au socat preturile, care sunt exact ca in Romania sau chiar mai mici, mai ales la masini, benzina si electronice. Dar nu m-a tentat sa raman. Castig cam la fel de mult si in Romania ca si acolo, iar programele noastre se vand in occident. Sunt acasa, cu ai mei, in tara mea, de ce as pleca acolo? Studiate in profunzime, nici in America lucrurile nu sunt ceea ce par a fi la prima vedere. Am impresia, adesea, ca romanii au, de fapt, mai multa libertate decat americanii, doar ca nu prea stiu ce sa faca cu ea!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:09
Teodor si Maria D - o familie de romani din Ardeal, 35 si respectiv 33 de ani, cu doi copii. El este ofiter, ea a renuntat la cariera si s-a dedicat familiei. Acum sunt intr-o baza militara NATO din vestul Europei, inainte au locuit in SUA – California, South Carolina si Virginia. I-am intrebat despre America, experientele si amintirile lor de aici.
Maria: „ Inca mai visez la SUA, mi-e dor de ea desi au trecut 4 ani de cand am plecat. Prima data cand am fost in America era octombrie, am fost acolo de Halloween. Imi amintesc cu placere totul, aerul, oamenii, cladirile, atmosfera.
Mi-e dor de reducerile de la Macy’s, de zilele petrecute in mall, la WalMart si la Costco, de linistea casei, de ora de jogging pe malul oceanului, de gazonul meu … Mi-e dor de soarele Californiei, de buritos, de tortilla, de cursurile de la Cocoa Dance si de sala de GYM, de iesirile de week end … Mi-a placut foarte mult in America. M-am simtit acasa! Din solda lui Teodor traiam bine trei persoane. Baiatul nostru era foarte mic cand am ajuns in State, avea 8 luni. N-am simtit nici un moment ca trebuie sa renunt la ceva ca sa pot cumpara pampers pentru copil, mancare sau haine ca in Romania. Inca mai sper sa revin! Poate cand vor creste copiii, acum sunt doi si ne pornim mai greu. Baiatul e deja la scoala, fetita la cresa. Cateodata nu-mi vine sa cred in cate locuri am fost, de cate ori ne-am mutat! Fetita noastra s-a nascut intr-o baza militara … asa e viata noastra! Poate cand va iesi Teodor la pensie o sa ma stabilesc in SUA, sau vin la voi in vizita macar. O sa vin cand sunt reduceri, in februarie, sau de Craciun, de Tanksgiving Day. Daca va fi sa aleg, am sa aleg sa ne mutam in America! Am fost in multe locuri, dar acolo mi-a placut cel mai mult … in California, la Monterey.”
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:09
Vladimir Apostol este din Iasi, student la ISE si are 20 de ani. Ne-am cunoscut la piscina la care era angajat supraveghetor pentru sezonul estival 2008.
“Tu stii cum am venit si de ce! Am venit cu un contract pentru studenti, din mai pana in septembrie la 8$/ora si mi s-a spus ca voi lucra 10 ore/zi, sambete si duminici. Credeam ca sunt bani multi si o sa imi pot cumpara o masina cand ma intorc acasa. Mama are cancer. Am sperat ca voi putea trimite bani acasa. Tata are o mica afacere. Mi-a zis sa raman acasa si sa-l ajut in vacanta asta cu firma. Nu s-a opus, dar m-a rugat. Acum cred ca era mai bine sa fi facut cum a spus el.
Cand am ajuns in State am constatat ca nu pot sa inchiriez un apartament singur, e prea scumpa chiria. Locuiam cu inca doi baieti, unul din Serbia si unul din Rusia. Lucram cu totii la aceeasi firma. Imparteam cheltuielile. Locuiam la 7 mile de serviciu si faceam naveta cu bicicleta. N-am putut sa cumpar o masina, era prea scumpa si n-avea sens pentru cateva luni de zile.
De fapt, nu am ramas pana in septembrie, aproape tot ce castigam mergea pe mancare, chirie si nu puteam sa pun bani deoparte. Cu greu reuseam sa trimit si acasa cate ceva. Mi-am zis ca nu are sens! Lucrez foarte mult, iar fara masina, nu reusesc sa vad nici zona, nu mai spun de restul Americii. E o experienta, atat! Cred ca voi pleca acasa, macar sa stau cu mama … nu stiu cat timp mai are. Poate am sa ma intorc dupa ce termin facultatea, eventual cu un altfel de contract mai lung, sau nu stiu … Poate voi prinde o bursa, un master, dupa facultate. Sunt dezamagit de acest contract, nu este ceea ce mi-am imaginat. Cei care ne-au adus aici nu ne-au spus tot, ne-au spus doar ce era frumos, ca sa ne convinga sa venim. Tot adevarul l-am vazut abia dupa ce am ajuns pe Taramul Fagaduintei.
Am avut probleme cu politia intr-o zi. Stii ca nu e voie cu bicicleta decat pe piste amenajate, dar noi folosim bicicleta ca sa ajungem la serviciu, nu e o chestie de agrement. S-au legat si de plasele cu alimente pe care le aveam cu mine. Trebuie sa mananc, nu? Nu m-au amendat, dar nici n-am avut impresia ca m-au inteles. Nu cred ca e de vina doar engleza mea, este si altceva la mijloc. Ma gandesc ce vor spune cei de acasa daca le povestesc toate astea. Nu regret nici ca am venit si nici ca plec, dar mi-e teama ca cei de acasa nu ma vor intelege. Oricum, voi fi mai atent pe viitor! Poate ca alti tineri care au venit in America au avut mai mult noroc“.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 09:24
Experiment cu 5 maimute
Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor.
Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.
Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 12 Sept 2009, 21:18
dolion a scris:
Experiment cu 5 maimute
"Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 13 Sept 2009, 11:40
România, al doilea “district federal american”
de Adrian Firica [adrian_nairda ] 2009-09-04 Sub titlul “Bucureşti - aer antiamerican” (Cotidianul, 02 Sep. 2009), Cornel Nistorescu lansează o bombă, ori o trompă, ori o prostie titanică (vorba lui Karl Marx!): “Cu câţiva ani în urmă, România părea un fel de stat american. Sau o ţară hotărâtă să devină al 43-lea stat al SUA.”.
Păi, d-le Nistorescu, SUA să tot aivă 50 de state bătute pe muchie în graniţele lor şi un district federal, care răspunde la numele de Columbia. Aşa că, sfatul meu urgent în ceea ce vă priveşte e să lăsaţi aerele de mare presar deoparte şi să puneţi mâna pe carte, ori pe Google – adică să vă înfrângeţi aversiunea declarată faţă de Internet şi lumea computerelor, fără discuţie! Apoi, dacă stau să mă gândesc bine, dumneavoastră dacă v-aţi fi încercat forţele pentru o carieră de jurnalist, în Franţa să zicem, păi nu ajungeaţi jurnalist cât e lumea şi pământul, că aşa sunt exigenţele profesionale acolo, în Franţa, iară în Anglia, păi acolo intraţi la zdup, iară în Germania chiar nu mai vedeaţi lumina zilei, pentru că vă închideau pe viaţă şi vă sechestrau şi averea ... că aşa stau pe acolo aranjamentele privitoare la exigenţele profesionale, versus slobozenia de gură a presei.
În aceeaşi ordine de idei, trebuie, mai urgent decât orice urgenţă a urgenţelor, să vă revizuiţi sistemul de gândire, care mie unul mi se pare că stă la originea bazaconiilor pe care le debitaţi, bazaconii mai mari, chiar, decât dumneavoastră şi toată cariera de jurnalist pe care o căraţi în spate şi o afişaţi cu suficienţă sfidător-sforăitoare pe faţă. Ca să nu mă suspectaţi de cine ştie ce, domnule Nistorescu, am să vă urmăresc “filonul gândirii”, citându-vă copios, în cele de mai jos.
Conform convingerii dumneavoastră, domnule Nistorescu, criza relaţiilor noastre politice cu SUA, precum şi criza politică internă au fost declanşate, nici mai mult, nici mai puţin decât de către Mircea Mihăieşi, care a scris două articole, pe la începutul anului 2009 în Evenimentul Zilei. Scriind aceste articole, Mircea Mihăieşi a determinat un miraculos ante factum, adică schimbarea atitudinii defunctei Administraţii Bush faţă de România, iar, post factum, a declanşat un fel de isterie anti-românească a Administraţiei Obama faţă de România, coroborată cu făcutul varză al “Axei băsesciene Bucureşti-Londra-Washington”. Vă citez şi citez ce aţi citat, domnule Nistorescu: “Astfel, Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, un fel de secretar de stat la un Minister al Propagandei Culturale în străinătate, l-a terfelit pe preşedintele american mai abitir decât presa de la Phenian, Teheran sau Tripoli la un loc: reproducem două citate din articolele demnitarului şi scriitorului român, altfel un filoamerican notoriu, publicate anul acesta în ziarul „Evenimentul zilei“: (...) „A doua categorie o reprezintă tinerii stângişti, intens hrăniţi cu burse şi invitaţii la simpozioane în mediile radical-comuniste din Occident. Simpozioane populate cu fauna isteroid-socialistă care l-a dus la putere pe Barack Obama, liderul planetar ale cărui soluţii de «redresare» încep să semene tot mai mult cu anteriul lui Arvinte: se taie o bucăţică de stofă din partea de sus şi se coase în partea de jos. Obişnuiţi cu «redistribuirea», cu para mălăiaţă căzută direct în gura nătăfleţului, ei nu şi-au pus şi nu-şi pun problema producţiei. Ca să poată avea loc splendidele colocvii internaţionale, e nevoie ca undeva, la capătul lanţului economico-social, cineva să dea în disperare la şaibă. Perversiunea lor a ajuns atât de mare, încât s-au autointitulat fraţi de cruce ai muncitorimii, pe care o îndeamnă să abandoneze uneltele, pentru că munca în fabrici îi îmbogăţeşte pe patroni!” („Evenimentul zilei“, 9 .02.2009); “(...) Planeta şi l-a dorit atât de mult pe Obama, salvatorul băncilor, uliul păcii, strategul prompterelor, încât nu vede găunoşenia implacabilă a individului. Ajuns la Casa Albă, constatăm că discursurile bine ticluite nu-i mai folosesc la nimic, iar soluţiile ce păreau invincibile pe hârtie nu valorează nici cât o ceapă degerată în planul vieţii reale.” (“EVZ”, 13.04.2009).
Şi, ca să nu existe dubii, cum că eu contrafac ideile dumneavoastră, vă dau drumul la gură, adică vă las să sloboziţi ce vă duce mintea: “(...) Din păcate, conservatorii lui George Bush jr. au descoperit destul de repede că la Bucureşti nu prea au un partener pe care să se bazeze. Doar un zgomotos mânuitor de vorbe. Schimbarea de la Casa Albă a adus şi o schimbare de atitudine faţă de Bucureşti. Ea poate fi definită ca evaluare şi expectativă. Adică tăcere şi observaţie. Cu toate eforturile emisarilor de la Bucureşti, uşile de la Casa Albă au rămas închise. Încercările ministrului român de Externe de a obţine măcar o promisiune au devenit neputincioase. Mai mult, de o vreme, la Bucureşti, se înmulţesc semnele de nelinişte, de nemulţumire sau chiar de isterie. Astfel, Traian Băsescu le-a spus ambasadorilor străini, într-o întâlnire petrecută ieri, că regretă că nu a primit acordul unei vizite oficiale în SUA şi nici un răspuns pentru o vizită a lui Barack Obama la Bucureşti. Proiectul cu Bechtel merge rău, iar portavocile prezidenţiale au înteţit atacurile la adresa noului preşedinte american.”.
A, pierdusem esenţialul: “(...) Dacă mai luăm în calcul şi veştile proaste primite din Olanda, ajungem la concluzia că puterea de la Bucureşti este în criză şi se îndreaptă spre un blocaj cu lumea civilizată. Poate de aceea încearcă să clintească nepăsarea americanilor!”.
Tocmai mă bătea gândul să cer demiterea dumneavoastră din fruntea ziarului, dar m-am gândit că o astfel de prostie poate să mă coste mai mult decât efectele crizei pe care personal le resimnt – vorbesc despre efectele financiare, nu de cele intelectuale, Doamne fereşte! Mie, personal, mi-e mai la-ndemână să fiu un liniştit desfăcător de cutii de bere, decât un făcător de opinii false.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 13 Sept 2009, 19:10
Faine postări, Dolion! Le-am citit cu plăcere.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Idei practice pe care le puteti folosi si adapta in negocieri sau in vanzari. Aceste idei practice pleaca de la premisa ca micile lucruri pot declansa schimbari mici, dar impreuna pot creste semnificativ eficienta procesului in care sunt folosite.
1. Numele Partenerului de negociere Fie ca vorbim despre nume, fie despre prenume, oamenilor le place sa li se pronunte numele. Pentru a retine numele persoanei este important ca, imediat dupa ce facem cunostinta cu ea sa folosim numele de cateva ori. Un secret este acela de a folosi chiar si la telefon numele persoanei de la capatul celalalt al firului, iar daca dorim un impact maxim trebuie, ca intr-o conversatie sa–i folosim ca ultim cuvant numele, cum ar fi: „Va doresc o zi buna, domnule Rujoiu” , „O sa va sun eu maine, domnule Rujoiu” sau „A fost o adevarata placere sa va intalnesc, domnule Rujoiu” etc. Trebuie sa retinem ca este important sa folosim numele celui cu care vorbim, dar mai ales in finalul discutiei, iar daca se poate, numele acestuia sa fie chiar ultimul cuvant.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
2. Asezarea in incapere In principiu, pozitia cea mai dezavantajoasa este cu spatele la usa si cu fata la geam. Aceasta este o pozitie care creeaza disconfort, in primul rand pentru ca totdeaunea vei avea un sentiment de nesiguranta atunci cand se deschide usa, iar in al doilea rand pentru ca geamul poate fi un factor perturbator care iti diminueaza puterea de concentrare, iar o posibila actiune pe care o vezi pe fereastra te poate distrage si mai mult. Negociatorii care vor dori sa te puna in dificultate te vor aseza fix in aceasta pozitie. Nu-ti ramane decat sa eviti aceasta pozitie, iar eventual la un moment dat sa gasesti un prilej sa muti scaunul intr-o pozitie ceva mai avantajoasa. Ca sfat, iti recomand o pozitie in lateral, cu spatele la un perete, de unde poti vedea atat usa cat si geamul, cumva acestea sa fie in stanga si in dreapta ta. Cand tu vrei sa pui un partener de negociere in dificultate il poti aseza intr-o asemenea pozitie si eventual rogi pe cineva sa foloseasca usa mai mult decat de obicei. Trebuie sa folositi aceasta tehnica cu masura pentru ca folosita in exces poate deranja. E bine sa-ti amintesti aceasta tehnica chiar si atunci cand mergi undeva in oras. Alege-ti astfel un loc cu vizibilitate maxima, eventual o masa situata in lateralul unei sali, iar scaunul sa fie situat la perete.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
3. Asezarea la masa Majoritatea negocierilor se poarta la masa. Pozitia cea mai putin comunicanta este fata in fata. Daca este o masa dreptunghiulara partenerii asezati intr-un capat si celalalt al mesei vor avea tendinta sa poarte discutii in contradictoriu, ambii dorind sa aiba un control asupra discutiei. Chiar si la sedintele informale, pozitia din capul mesei este „predispusa” la a prelua initiativa, la a-si impune punctul de vedere. Revenind la negociere, evitati pe cat posibil pozitiile opuse. Daca totusi partenerul de negociere este asezat in capul mesei, incercati sa gasiti o pozitie cat mai apropiata de el pe laterala mesei, eventual primul scaun. Daca scaunul este departe il poti muta imediat langa el. Spre deosebire de pozitia opusa care blocheaza comunicarea, pozitia in diagonala faciliteaza comunicarea. Pozitiiile fata in fata nu sunt indicate. Negociatorii neexperimentati considera aceasta pozitie, fata in fata, ca fiind cea mai favorabila (fiecare dintre negociatori stand pe cele doua laturi mai lungi ale mesei). Cercetarile au aratat ca cea mai „comunicativa” pozitie dintre doi parteneri de negociere este cea alaturata. Cumva, metaforic vorbind, este pozitia din care partenerii vorbesc aceeasi limba, stau de aceeasi parte a baricadei si privesc problema din acelasi unghi. De asemenea, lucrul pe documente, explicatiile oferite de un suport vizual, o schema sau un desen sunt mult mai usor de discutat si de vizualizat de catre ambii parteneri cand acestia stau alaturi, putin intorsi unul catre altul.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
4. Marturiile Dovada ferma a calitatii serviciilor pe care le oferi este ceea ce spun clientii tai despre tine. Cu cat mai multe marturii, cu atat mai bine. Aceste marturii nu trebuie sa fie scrisori complete si bine elaborate. Cele mai bune sunt marturiile spontate oferite in momentul in care clientul a fost multumit. Retineti asadar ca o marturie a unui client se culege in momentul impctului maxim. Cand ai un client care-ti spune ceva de genul: „Multumesc foarte mult, mi-ai fost de un real ajutor!” roaga-l in acel moment sa-ti scrie cateva cuvinte, chiar si de mana, daca nu ai tehnologia necesara la indemana. Cu cat va trece mai mult timp, cu atat va fi mai greu sa obtii marturia respectiva. Sansa de a ti se oferi marturia (recomandarea) in momentul satisfactiei maxime este undeva la 50%. Dupa cateva zile insa, acest procent al probabilitatii scade spre 10%. Strange recomandari si retine ca acestea vor fi mult mai credibile atunci cand sunt scrise chiar de mana. Cand o sa ai peste o suta de recomandari probabilitatea de a convinge un nou client creste considerabil. Poate fi chiar o provocare, fiecare client multumit poate fi ocazia unei recomandari. In cazul in care doresti o strategie pe termen lung roaga-l sa scrie ceva si despre tine ca om, nu doar despre companie. In vremuri grele, aceste recomandari pot fi aur curat si pot fi folosite indiferent de compania la care lucrezi.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.