Zoom. INTERVIU. Shane MacGowan
octombrie 27, 2009 de clickzoombytes
Concert la Festivalul Insulei (Sziget, Ungaria. 1998) 7 august.
Warner Music (A&A Records) a facilitat acest interviu pe vremea când lucram la revista TV Satelit.
Autoritate în scena punk britanică, de văzut în primul rând la toate concertele Sex Pistols şi The Clash, ca jurnalist adolescent la un fanzin, Shane MacGowan a descoperit şi promovat formaţia The Jam. Ajuns artist, Shane MacGowan este un pion important în dezvoltarea scenei muzicale anglo-saxone. Fiind fan adevărat punk, a crescut în Irlanda într-o perioadă în care valorile trdiţionale erau ignorate de tineret. Ce a făcut? S-a apucat să reorchestreze melodiile din folclorul irlandez pe ritmuri punk cu instrumentele tradiţionale locale. Rezultatul a fost şapte albume alături de The Pogues, hituri pe locuri fruntaşe în clasamentele britanice de muzică, turnee mondiale şi milioane de discuri vândute.…
Arrr mai fi de menţionat latura umană a artistului, acest Iuliu Merca sau Cristi Minculescu al Irlandei, căruia, de vreo 15 ani de zile, medicii spun că mai are 6 luni de trăit.…
Eu am descoperit The Pogues în facultate, printr-un vecin grec de la cămin, care a adus cu el de acasă două viniluri, Love and Peace, şi Hell’s Ditch. Eu nu am fost mare fan de alternativ, nici de punk. Până în 1992. Nu o să uit niciodată drumul făcut până la fabrica de bere să mituim portarul să ne facă rost de un butoi pentru petrecere, şi tot drumul am ascultat Hell’s Ditch, un album minunat, de şase semne. Versurile sunt profunde; Shane MacGowan este un adevărat poet. M-a fermecat muzica lui; cumpărasem toate albumele. Ajungând în branşă şi având acces ca reporter la Festivalul Sziget de la Budapesta acum 11 ani, am avut ocazia să şi cunosc persoana. Am avut şansa vieţii mele să îi iau interviu. Artistul era un idol pentru mine.…
M-am dus la cortul presei, unde am stat … şi am stat … şi am stat … în căldura caniculei de după-amiază … şi am aşteptat. Într-un târziu, a sosit … tava artistului, plină de sticle pe jumătate goale, sau jumătate pline, în funcţie de dispoziţia pesimistă sau optimistă în care citeşti aceste rânduri.
Au mai trecut 30 de minute. Organizatorii îşi cereau scuze; mulţi din presă, care tratau acest interviu ca pe o obligaţie punctuală a meseriei, şi-au pierdut răbdarea şi au plecat … şi apoi a sosit Shane MacGowan, sprijinit de Managerul lui, Joey Cashman. Ajuns în scaun, la masă, duhnind a băutură, cu privirea departe de acel loc pe malul Dunării, în mijlocul câmpiei Panoniei, suntem invitaţi (toţi cei 10 rămaşi) să e apropiem de artist şi să punem pe rând întrebări individuale, dacă mai dorim.
M-am dus în faţă şi m-am aşezat lângă el.
Am fost profund decepţionat. Părea o epavă … şi omul este MARE.
I-am pus prima întrebare, legată de literatură … pentru că aşa citisem despre el, că este foarte citit.
Am stat mult timp în tăcere. Simţeam picăturile de transpiraţie curgând pe spate. Era să deschid gura şi să pun a doua întrebare … moment în care primesc răspunsul la prima, încet, răspicat, cu o voce răguşită (oare ce o fi făcut aseară, dimineaţă, în avion şi înainte de a sosi aici?).
…
Eram complet dezolat de idolul meu; totodată a fost un moment important în viaţa mea.
L-am cunoscut pe Shane MacGowan.
Aici aveţi interviul complet, ce am apucat să discut cu el, cu alte nouă perechi de ochi ţintiţi pe noi (mie-mi plac interviurile individuale, în locuri retrase). … Urma să-l văd în spectacol, peste câteva ore, în umbra unui soare care apunea.
CZB: Te consideri o persoană timidă?
Shane MacGowan: Eram. Am trecut peste problema asta…
CZB: Crezi în Dumnezeu?
Shane MacGowan: Da.…
CZB: Ce părere ai despre Papa de la Roma?
Shane MacGowan: Nu-mi place de el şi nu-mi place funcţia pe care o reprezintă. Nu-mi place modul în care Biserica Catolică este condusă.…
CZB: Cum i-ai adunat pe cei din The Popes (tradus, pluralul de la Papă)?
Shane MacGowan: Toţi sunt prieteni care ştiau să cânte la diverse instrumente.…
CZB: Ce părere ai de englezi?
Shane MacGowan: Sunt mârlani pentru că au condus politica lumii prea mult timp. Au cotropit toate civilizaţiile care le-au stat în cale. Nu le pasă de nimeni. Indienii din America au fost aproape complet nimiciţi de ei. Ei se cred buricul pământului şi încă se consideră a fi imperiu!…
CZB: Crezi în reunificarea Irlandei în viitorul apropiat?
Shane MacGowan: Cred în reunificare, sper şi visez să se întâmple, dar nu cred că va avea loc în curând.…
CZB: Cum te-ai decis să cânţi piese populare revoluţionare irlandeze în barurile Londrei?
Shane MacGowan: Asta face parte din educaţia mea. M-am întors la rădăcinile mele.…
CZB: Nu-ţi era teamă că englezii nu vor înţelege umorul tău?
Shane MacGowan: Dacă mi-era frică, n-o făceam.…
CZB: Ai crescut într-o casă plină de cărţi. Care sunt scriitorii tăi preferaţi?
Shane MacGowan: James Joyce, Ernst Hemingway… foarte mulţi.…
CZB: Cine te inspiră în poezie?
Shane MacGowan: Sute de oameni, de la Brennan Beaghn la Tom Waits. …
CZB: Cine te inspiră pe plan muzical?
Shane MacGowan: Am crescut într-o familie muzicală din Irlanda. Cea mai mare influenţă au avut-o The Dubliners.
CZB: La ce instrumente ştii să cânţi?
Shane MacGowan: Chitara, bouzouki, banjo, chitara bas, muzicuţa … nu sunt priceput la nici unul din ele, dar ştiu să le cânt.…
CZB: Cum ai ajuns să fii vocalist?
Shane MacGowan: La The Pogues cântam împreună cu Spider. El se pricepea mai bine la fluiere şi cu timpul am trecut de la chitară la microfon.
CZB: Consideri că ţi-a trecut vremea?
Shane MacGowan: Nu ştiu. Cred că răspunsul la această întrebare depinde de starea în care mă aflu.…
CZB: Dacă s-ar pune problema reunirii formaţiei The Pogues, ai accepta?
Shane MacGowan: Nu, Este un capitol încheiat.…
CZB: Pe cine respecţi dintre cântăreţii contemporani?
Shane MacGowan: Bono, Nick Cave, Tom Waits, The Dubliners, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, o grămadă de oameni.…
CZB: Cine te dezgustă?
Shane MacGowan: Chris DeBurgh, Take That … …
CZB: Ce impresie ţi-a făcut America?
Shane MacGowan: Iubesc New York City… restul Americii este prea mare … lipsită de personalitate şi de suflet.…
CZB: Ai văzut întreaga lume; care este locul tău preferat?
Shane MacGowan: Irlanda…
CZB: Dacă ai putea să schimbi un singur lucru în lume, care ar fi acesta?
Shane MacGowan: Cifra din contul meu bancar.
Seara, la concert, am văzut o epavă de om pe scenă. Rezemat de microfon, a stat nemişcat întreg recitalul, în afară de un refren mai lung, care era instrumental, unde s-a dezlipit de stativ, a făcut câţiva paşi spre tobe, s-a aşezat pe micul podiu al setului de tobe. S-a mai dres cu o duşcă de ceva transparent la culoare, s-a ridicat la loc şi a ajuns la microfon exact în momentul când trebuia să ducă melodia mai departe cu vocea. Show? Show-ul îl făceam în mintea mea. Vocea era a lui, muzica era live, dar trebuia să închid ochii ca să văd concertul aşa cum mi l-aş fi dorit. … cred că cei şase-şapte muzicieni de pe scenă aveau numai zile fripte şi un morcov constant în spatele lor … dacă nu ajunge la timp, dacă pică lat undeva, dacă se împiedică pe scenă, dacă, dacă dacă ……
Cu toate astea, rămân fan Pogues, dar din păcate nu pot sfătui pe nimeni să meargă la un concert cu Shane MacGowan decât dacă este într-adevăr un Fan adevărat al artistului sau împătimat al genului.
Discografia irlandezului este distribuită în România de A&A Records. Astfel, dacă ajungi la un Cărtureşti, poţi comanda orice album din repertoriul The Pogues, dacă nu ai încredere în transferul bancar la Yahoo.com
Eu vă propun să începeţi cu Hell’s Ditch, dacă sunteţi mai cheflii; să începeţi cu Red Roses For Me dacă sunteţi punker; să ascultaţi Love and Peace dacă vreţi să ascultaţi şi compoziţiile celorlalţi din trupa de spate.
http://clickzoombytes.wordpress.com/2009/10/27/zoom-interviu-shane-macgowan/