Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
Subiect: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 11:38
Mi-am adus aminte de un spectacol de teatru pe care l-am văzut de mai multe ori, adică şi la teatru şi la tv şi chiar un film.
Oare se mai joacă undeva, la vreun teatru?
A văzut cineva spectacolul? Sau filmul?
Piesa jucată la noi cu numele "Nora" este drama "O casă de păpuşi" scrisă de dramaturgul norvegian Henrik Ibsen în 1879. Piesa pune în discuţie rolul femeii în societate. Nora joacă rolul de păpuşă într-o căsătorie în care bărbatul (Hermer) crede că are singurul cuvînt, iar soţia nu se poate ridica mai sus de nivelul de "sticlete", "vrăbiuţă", "păsăruică", "ciocîrlie","bunul lui cel mai de preţ", a cărei însă cea mare responsabilitate poate fi doar tarantela sau educaţia copiilor. Nora se complace în această situaţie, din iubire, pînă într-o zi cînd află că în această căsătorie ea a venit cu dragostea şi sacrificiul personal, el cu egoismul masculin. Părerile de rău ale lui Hermer vin prea tîrziu, cînd Nora este deja hotărîtă să înceteze să mai fie soţia - păpuşă, jucărie a bărbatului ei, aşa cum fusese fiică-păpuşă pentru tatăl său. Decide să fie în sfârşit un om liber şi să respecte acele mai sfinte dintre indatoriri”, îndatoririle faţă de ea însăşi.
Întrebări: Cui recomandaţi spectacolul "Nora" spre vizionare? Părinţilor? Copiilor? Unei femei? Unui bărbat? Unui student? Unui elev? Unui cadru didactic?
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 11:45
Replici din "Nora"
Nora: "Cu orgoliul lui de bărbat ar fi fost prea umilitor să ştie că-mi datorează ceva. Asta ar dăuna mult relaţiilor dintre noi, căsătoria noastră atît de frumoasă şi de fericită n-ar mai fi cum este”.
"Voi nu m-aţi iubit niciodată. Vi s-a părut numai. În realitate pentru voi am fost doar un amuzament. Tata mă numea păpuşa lui şi se juca mereu cu mine aşa cum mă jucam eu cu păpuşile mele. Pe urmă am intrat în casa ta, să fiu o paiaţă, atit cereai de la mine, Torvald”.
"Casa noastră n-a fost decît o casă de păpuşi. Aici eram păpuşa - soţie, după cum la tata fusesem păpuşa - copil. Iar copiii noştri la rîndul lor au fost păpuşile mele”.
Mai sunt oare actuale aceste replici?
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 12:14
Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart )
abba
Numarul mesajelor : 677 Varsta : 65 Localizare : Neaparat pe langa Dunare... Data de inscriere : 03/10/2008
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 15:36
In primul rand, recomand piesa oricarei tinere peste 16 ani. Apoi, oricarei femei casatorite. In final, as recomanda-o si barbatilor...cei mai multi au tendinta sa-si transforme sotia in "copil" sau chiar in "obiectul decorativ" al casei, un bun aflat in proprietate, la fel ca masina. Circula si glume pe tema asta...
_____________________ Nici viitorul nu mai e ce-a fost candva!
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 16:41
dada... ca niciodata nu se imprumuta nevasta si masina
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 17:11
Nu e valabil ori unde.La eschimosi si la musulmani ti-se ofera ca oaspete una din neveste.
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 17:41
În "Nora" soţia este obiect, pur şi simplu (păpuşă, veveriţă, ciocârlie etc.). Interesant este cum a prins Ibsen spiritul de dăruire al femeii. Voi, femeile, aţi da orice, chiar şi pe voi înşivă, pentru cel pe care-l iubiţi. În timp ce noi suntem năclăiţi în principii! http://www.trilulilu.ro/iculici/e445ffa2c30d22
_____________________ Free your mind!
Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 17:58
bulache a scris:
Nu e valabil ori unde.La eschimosi si la musulmani ti-se ofera ca oaspete una din neveste.
Bineinteles ca nu este adevarat.Nici macar nu se discuta sub forma de gluma referitor la femei sau la orice fel de relatii de genul asta.Este interzis din orice punct de vedere,etic,moral,religios. Cine o mai fi scos si asemenea ineptii?
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 18:06
Karima a scris:
Cine o mai fi scos si asemenea ineptii?
"Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce spun!" Dacă ar fi aşa, de unde atâta "pază" în jurul femeii musulmane?
_____________________ Free your mind!
aurora
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 18:10
Karima a scris:
bulache a scris:
Bineinteles ca nu este adevarat.Nici macar nu se discuta sub forma de gluma referitor la femei sau la orice fel de relatii de genul asta.Este interzis din orice punct de vedere,etic,moral,religios. Cine o mai fi scos si asemenea ineptii?
Karima, Ma bucur ca subiectul meu, si nesabuinta declaratiei lui bulache, te-a adus pe forum!!! Iti simteam lipsa, am crezut ca esti prea ocupata. Sper sa scrii mai des pe forum.
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Joi 21 Mai 2009, 18:15
Aurora
Si eu ma bucur sa fiu printre voi,de altfel mai intru si citesc dar au aparut multe subiecte noi,se scrie mai mult despre ceea ce este de actualitate in Romania si eu nu prea am mai avut unde sa replic. Si cu adevarat sunt si foarte ocupata,oricum aici intru ori de cate ori am putin timp liber Va imbratisez cu drag pe toti
Subiect: golfleading Sam 26 Iun 2010, 09:22
golfleading
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: "O casă de păpuşi" ("Nora") Sam 26 Iun 2010, 11:48
outman02 a scris:
golfleading
The Studio Select
Perhaps the biggest change, however, is the removable circular sole weights located in the heel and toe. No longer are you held to a certain weight for a certain length shaft as you can send the discount golf clubs[/url] Studio Select into the Custom Shop and get some different weights for your particular putting stroke ishiner.
Dacă vrei să faci doar reclamă, renunţă. (If you only want to advertise, leave.)
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL