Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mar 26 Oct 2010, 11:47
Culoarea verde – semnificaţii şi beneficii Mihaela Codreanu
Kandinsky afirma că „verdele este culoarea cea mai caldă existentă. Nu se mişcă, nu exprimă bucurie, tristeţe, pasiune; nu doreşte şi nu cere nimic...” Dar este o culoare bivalentă: exprimă liniştea dar şi gelozia; este o culoare secundară datorită unirii a două culori primare: galben şi albastru. Situată întotdeauna între doi poli: energie – calm, pozitivitate – pragmatism, renaştere – decădere, este o culoare neutră, perfectă în orice situaţie. Simbolizează renaşterea, speranţa, tinereţea, seninătatea şi stabilitatea.
„Trăind în culori” ar putea însemna că trăim bine, deoarece culorile sînt capabile să influenţeze pozitiv sau negativ starea noastră de spirit. Iată un pretext de a ne însoţi în viaţa cotidiană de culorile preferate. Culorile exercită asupra noastră efecte psihologice şi emoţionale. Cînd spunem: „roşie de nervi”, „albă de frică”, „neagră de supărare”, „înroşit de ruşine” exprimăm, de fapt o anumită stare de suflet, aceste fraze presupunînd o strînsă legatură între culoare şi sentiment.
Verdele este culoarea naturii şi durează din primăvară pînă toamna. Arată trezirea sau reîntoarcerea la viaţă şi este simbolul speranţei – una dintre cele trei virtuţi (credinţă – roşu, milostenie - alb).
În toate religiile vechi vedem cum este adorat, ilolatrizat spiritual copacului, pădurile fiind primele temple ale omului primitiv. Copacului îi este asociat conceptul de creştere, dezvoltare, protecţie, rezistenţă, înrădăcinare şi îmbătrînire. El este simbolul stabilităţii reprezentînd viaţa, moartea şi renaşterea.
Pe lîngă toate atributele pozitive să nu uităm că ea are şi o însemnătate negativă: în evul mediu nebunii erau pictaţi în verde, vipera este de culoare verde şi este veninoasă.
Cuvintele cheie ale culorii verzi sînt: echilibru, armonie, pace. Mama-natură este cea care ne dă semnificaţia verdelui: simbolul reînnoirii şi a rezistenţei. Această culoare ne însoţeşte pe toată perioada primăverii şi a verii dar sub diverse tonuri. Nevoia de calm, linişte şi echilibru predomină. Este momentul verdelui, culoarea cea mai echilibrată, bariera între culorile calde şi reci.
„Personalitatea-verde” reprezintă un sprijin bun atît pentru ei înşişi, cît şi pentru cei din jurul lor, dar cînd verdele este în exces atunci ies la iveală părţile fixe ale personalităţii arătînd chiar şi un comportament duşmănos. Cei cu o astfel de personalitate sînt senzuali, le plac banii, se menţin constant în echilibru fiind diplomaţi, au sentimente profunde şi de durată dar sînt şi posesivi, geloşi, încăpăţînaţi.
Nuanţele închise de verde cu tentinţa către albastru arată o personalitate dură, rece, puţin dispusă schimbărilor. Nuanţele deschise, cu tendinţa către galben arată o mare flexibilitate şi capacitate de adaptare în orice situaţie, acceptarea sfaturilor sau a ideilor externe. Verdele închis arată gusturi simple dar rafinate, ordine, o persoană logică dar puţin deschisă criticilor. Verdele apă arată o persoană practică, senină, stăpînă pe propriile emoţii, care are simţul esteticului şi este o fire romantică. Verdele măr arată o persoană sociabilă cu capacitatea de a se face înţeleasă de toţi, cu predispoziţie pentru lucrul în echipă.
Efectele culorii verzi asupra organismului sînt surprinzătoare, ea intervenind în congestii, are efect calmant, creşte autostima, favorizează relaxarea fizică şi psihică, întăreşte sistemul imunitar. Verdele împreună cu galbenul este un optim dezintoxicant şi antiinflamator.
Culoarea verde a verdeţurilor, legumelor şi fructelor este dată de clorofilă, aceasta fiind bogată în magneziu şi avînd un aport bogat de vitamine: C, K, B, iar ceaiul verde este foarte bun pentru ten, oase, minte, inimă, circulaţie, sistem imunitar.
Biografie Kandinsky S-a născut pe 4 decembrie 1866, într-o familie de burghezi bogați și moderni din Moscova. În 1871, familia Kandinski părăsește Moscova și se mută la Odessa. De la vârsta de 8 ani, Vasili începe să ia lecții de pian și violoncel. Frecventează cursurile liceului clasic și studiază desenul. În 1882, la vârsta de 26 ani se însoară cu verișoara lui, Anna Semiakina. În anul 1885, se întoarce la Moscova pentru a urma cursurile Facultății De Drept și apoi lucrează ca profesor la facultate. În 1896 ia o decizie irevocabilă: va deveni pictor. Pleacă la München, unde se afla una dintre cele mai renumite Academii de Artă din Europa acelor vremuri.
După ce sosește în Germania, în decembrie 1896, începe să studieze între 1897-1899 la o școală celebră condusă de pictorul Anton Azbe (1855-1905). În 1900, este primit în Academia de Arte Frumoase. Dezamăgit, părăsește școala renunțând definitiv la educația academică. În primăvara anului 1901, înființează grupul "Phalanx". Această societate, născută în spiritul opoziției față de academismul omipotent și omiprezent în artă, organizează în cursul celor 4 ani de existență un număr de 12 expoziții care luau apărarea curentelor cele mai novatoare. "Phalanx" își deschide propria școala unde Kandinski devine profesor de desen și pictură. În 1902 se îndrăgostește de una dintre elevele sale, Gabriele Munter (1877-1962).
De la "Neue Kunstlervereinigung" la "Der Blaue Reiter"
Din luna ianuarie 1909, Kandinski înființează împreună cu prietenii săi Neue Kunstlervereinigung (Noua Societate Artistică). Ei sunt animați de același nonconformism față de arta oficială. Organizează expoziții care prezintă –pe lângă lucrările membrilor societății- operele unora dintre cele mai marcante personalități ale lumii artistice: Picasso, Braque, Derain. Aceste manifestări declanșează un scandal de proporții nu numai în rândul publicului, ci și în cercul criticilor. Tânărul pictor Franz Marc va fi alături de Kandinski, unul dintre fondatorii noului grup Der Blaue Reiter (Călărețul Albastru), care apare la München în anul 1911. În mai 1912, vede lumina tiparului ediția specială a revistei intitulate Almanach. Der Blaue Reiter, care prezintă lucrările câtorva artiști aparținând unor direcții și discipline dintre cele mai variate.
Perioada rusă
După izbucnirea primului război mondial este constrâns să părăsească Munchenul, fiind cetățean rus, deci persona non grata. Kandinski se întoarce la Moscova, unde o cunoaște pe Nina Nikolaievna Andreevska cu care se va căsători în anul 1917. În septembrie, se va naște primul lui fiu, Vsievolod. Din păcate, copilul va muri la doar trei ani. În 1920, devine profesor la universitatea din Moscova, iar un an mai târziu înființează Academia de Știință și Artă. Concepțiile lui Kandinski vor fi în scurtă vreme din ce în ce mai mult criticate. În decembrie 1921, pleacă cu soția la Berlin. Nu se va mai întoarce niciodata în Rusia.
Ultimii ani
În 1922, la Weimar este numit profesor la Bauhaus. După ce naziștii închid facultatea Bauhaus, în 1933 pleacă la Paris. La sfatul lui Marcel Duchamp se stabilește împreună cu soția la periferia de vest a orașului, la Neuilly-sur-Seine. Duce aici o viață liniștită, departe de lume.
În martie 1944, este diagnosticat cu arteroscleroză, dar va continua să lucreze până în iulie. Moare la Neuilly-sur-Seine, pe 13 decembrie 1944 ca urmare a unei hemoragii cerebrale.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Vin 29 Oct 2010, 18:20
Da, asa este în fiecare vară, acolo, pe Mont Royal si pe încă o stradă din Montreal. Oamenii stiu să se relaxeze.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 02:02
Şi la noi cine vrea se poate relaxa nu doar să facă politică.
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 02:04
abbilbal a scris:
Şi la noi cine vrea se poate relaxa nu doar să facă politică.
Politica ocupă prea mult timp din viata românului, si prin asta pierde mult din frumusetea vietii.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 19:51
Film documentar referitor la regimul Antonescu:
continuare
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 19:52
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 19:52
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 20:14
Dana Lazăr: La masă cu Majestatea Sa Regele Mihai
Peste două luni, băimăreanca va pleca în India, Noua Zeelandă şi Insulele Fidji, în cadrul Programului „Action for Life". Este singura româncă acceptată în acest program şi una dintre cei 20 de participanţi. După aproape şase ani în presa locală din Baia Mare şi apoi în cea naţională, ca şi corespondent al unui post naţional de televiziune, Dana Lazăr a realizat că banii nu sunt totul în viaţă. Iar la începutul acestui an s-a înscris în „Club for Young Leaders" din Baia Mare şi a aplicat pentru un schimb de experienţă internaţional.
Egala Familiei Regale
În luna iulie a acestui an, Dana a trebuit să plece la un training în Elveţia, la Caux, unde timp de o lună a participat la mai multe traininguri şi workshopuri, dar a lucrat şi ca voluntar la acest centru. „Toţi participanţii trebuie să dea câte o mână de ajutor, indiferent de statutul social sau de rang. Puteai să speli vase la bucătărie cot la cot cu preşedintele unui stat", explică băimăreanca.
Acolo i-a întâlnit pe Regele Mihai a României şi pe Regina Ana, aflaţi în vizită la centru. „Familia Regală venea de ani buni la acest centru. Cred că a fost un miracol faptul că ne-am aflat în acelaşi timp, în acelaşi loc, şi că au auzit de mine", continuă Dana explicaţiile.
A petrecut mai bine de două ore în compania acestora şi a avut o revelaţie. „A fost un şoc pentru mine când regele a spus că nu trebuie să mă adresez conform etichetei cu formule de politeţe, ci firesc, pe numele mic. Mi-a replicat că onoarea este de partea lui că poate lua cina cu un român într-un centru care promovează schimbarea şi egalitatea în lume. Chiar am fost mândră că sunt româncă şi îmi pot reprezenta cu mândrie ţara", povesteşte Dana.
Cinci luni departe de casă
În 28 octombrie, băimăreanca va pleca în India pentru două luni , iar apoi îşi va continua călătoria spre Noua Zeelandă şi Insulele Fidji, în cadrul Programului „Action for Life". Alături de un tânăr din Ucraina, este singura europeancă acceptată în acest proiect, unde sunt alţi 19 tineri din întreaga lume.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 20:16
Transalpina, denumita si "Drumul Regelui", este şoseaua (DN 67C) face legatura intre Transilvania si Oltenia. Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România care poate fi traversat cu maşina, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).
Desi mai inalta decat Transfagarsanul este mai putin cunoscuta decat acesta pentru ca nu a fost niciodata asfaltat chiar daca figureaza ca si drum national pe toate hartile, fie ele tiparite sau GPS.
In 2009 a inceput asfaltarea si modernizarea acestui drum pe o distanţă de 148 de kilometri, între Sebeş, judeţul Alba si Bengesti judeţul Gorj. La inceputul verii 2010 mai mult de jumatate din acest traseu era deja asfaltat. Se preconizeaza ca intreaga Transalpina va fi asfaltat si modernizata pana la finele anului 2011.
Începuturile acestui drum sunt neclare. Unele surse susţin că a fost construit prima dată de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de "coridorul IV strategic roman".
Există şi o legendă locală, care spune că, la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie de localnici a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile fizice şi financiare ale sale.
Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului razboi mondial , din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită. Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea. Drumul a mai fost reabilitat în timpul celui de-al doilea razboi mondial, când germanii aveau nevoie de această cale de acces din motive militare. De atunci Transalpina a fost foarte puţin întreţinuta.
Traseul era folosit din timpuri stravechi de catre pastorii din Marginimea Sibiului care isi treceau turmele in Oltenia, fiind nu mai mult decat o cararuie prapastioasa pentru cai, numita sugestiv "Poteca Dracului".
Inaugurarea Transalpinei s-a facut in primele zile ale anului 1935, de catre regele Carol al II-lea, la Poiana Sibiului. La acea vreme, drumul era considerat o mare realizare tehnica, cu rol economic, strategic si militar, cu atat mai mult cu cat oamenilor le era proaspata in minte perioada in care li se impusese religia catolica si cand unele familii au plecat pe acest drum pentru a-si pastra traditia.
Conform memoriilor localnicilor, circa 200 de localnici din Jina, aflat acum in judetul Sibiu, insotiti de preotul satului, au luat drumul bejaniei, traversand muntii pe "Poteca Dracului" si stabilindu-se in localitatea Corbii de Piatra din actualul judet Arges. Asa se explica si faptul ca locuitorii din Marginimea Sibiului si cei din localitatile Novaci, Vaideeni si Babeni, aflate dincolo de munti, in judetul Valcea, au aceleasi costume nationale, aceleasi traditii si aceeasi ocupatie: pastoritul, fiind cunoscuti sub numele de "ungureni".
Transalpina, Drumul Regelui, porneste din Jina de unde coboara pe o distanta de 7 km pana la Sugag. De aici incepe urcusul. Dupa cativa kilometri se ajunge la barajul Tau si apoi la barajul Oasa. Transalpina continua traversand in partea stanga Barajul Oasa mergand apoi pana la Obarsia Lotrului.
Tot de la barajul Oasa, in dreapta, se poate lua spre colonia de la "Fetita", unde s-a construit o manastire. De acolo, urcand la Sureanu, se trece prin "Luncile Prigoanei", un loc de trista amintire pentru localnici, deoarece aici erau pedepsiti cei ce vroiau sa plece in bejenie, si se ajunge la Cabana si iezerul Sureanu, magnific descris de Lucian Blaga, in acelasi "Hronicul si cantecul varstelor".Vechea cabana Oasa este acoperita acum de apele lacului de la barajul cu acelasi nume, ca de altfel si celebrul "brad stramb" al lui Mihail Sadoveanu de pe Valea Frumoasei, iar de aici se ajunge in localitatea Sadu si apoi in Talmaciu, dupa ce se parcurg 62 km de peisaj minunat.
De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati: se poate merge in stanga spre Brezoi ce se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila, care e cale de 28 de km. Pentru a continua insa Drumul Regelui, Transalpina, DN 67C trebuie mers inainte spre Novaci. De fapt, de abia acum incepe cea mai spectaculoasa parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpina, adevarata Transalpina. Serpentinele se insiruie una dupa alta, ducandu-ne in locuri tot mai inalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa de unde se coboara in Statiunea Ranca si apoi la Novaci unde ia sfarsit Transalpina.
In 1935, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea si suita sa au parcurs traseul Jina - Novaci in opt ore. In zilele noastre datorita lucrarilor aflate in curs pe traseul Jina - Sugag, Transalpina este parcursa pe traseul Sebes - Sugag - Obarsia Lotrului - Ranca - Novaci intr-un timp de aproximativ 3 - 4 ore.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 20:17
dolion a scris:
Dana Lazăr: ...am fost mândră că sunt româncă şi îmi pot reprezenta cu mândrie ţara"
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 21:27
"Mandria de a fi roman"
eseu de Andrei Plesu
Nu poti fi mandru (sau rusinat) de o calitate pe care n-ai obtinut-o prin merit sau prin optiune.
Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile. Te-ai trezit roman, asa cum te-ai trezit barbat sau femeie, brunet sau blond, inalt sau scund. A spune, asadar, “sunt mandru ca sunt roman” e totuna cu a spune “sunt mandru ca am nasul carn”, sau “sunt mandru ca am ochi albastri”. Intrucat a fi roman nu e o alegere personala si nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare innascuta, nici mandria, nici jena, nici recunostiinta, nici insatisfactia n-au ce cauta aici. Mai departe: nu poti fi mandru de a apartine unei categorii atat de largi, incat ea contine, inevitabil, elemente contradictorii. Nu poti spune “sunt mandru ca sunt om”. Exista oameni care justifica, eventual, mandria de a fi om, dar exista si cazaturi, ticalosi, rebuturi, care fac specia de ras. La fel, exista romani de a caror concetatenie poti fi flatat si exista altii care ne strica firma. Poti fi mandru de Eminescu, dar nu poti fi mandru de Alexandru Draghici sau de Ramaru. In cel mai bun caz, ai putea fi deci indreptatit sa fii mandru ca esti om cumsecade (nu om in general), sau roman de isprava (nu roman in general), desi a fi “mandru” de o calitate proprie, chiar reala, e oricum un comportament discutabil. Pe de alta parte, e cu totul nedrept ca romanii nereusiti sa se simta mandri ca fac parte din aceeasi categorie cu romanii reusiti. E scandalos ca Mischie sa fie mandru ca e din neamul lui Stefan cel Mare. Daca romanii sunt P.P.Carp, Bratienii, Maniu, Elisabeta Rizea, Enescu si Brancusi, ma bucur sa fac parte din aceeasi comunitate cu ei. Dar daca romanii sunt Ionescu-Caion, Horia Sima, Emil Bobu, Aurelian Bondrea si altii ca ei, nu sunt prea incantat de vecinatate. Romanii de anvergura, romanii de buna calitate slujesc frecvent de paravan, sau de instanta legitimatoare pentru tot soiul de derbedei, grabiti sa-si asume merite cu care n-au nimic in comun. Unii se comporta ca si cum meciul castigat de o echipa romaneasca e o victorie personala, o isparava a muschilor proprii. Copiii care se disting la olimpiade, gimnastele, campionii, muzicienii, scriitorii care ajung la o notorietate transnationala sunt resimtiti ca alibiuri ale valorii proprii. Chibitul e mandru de talentul celui din teren si ajunge sa se identifice cu el. Au castigat “ai nostri”, i-au batut “romanii nostri”, “suntem cei mai buni” sunt expresiile candide, dincolo de care se ascunde convingerea absurda ca cel care le profereaza e el insusi subiectul succesului. Nea Ghita il aplauda pe Ilie Nastase, ca pe un delegat al competentei proprii. Ilie nu e decat prelungirea pe teren a lui nea Ghita, instrumentul lui de lupta, mana lui dreapta. Romanul e cand Hagi, cand Nadia Comaneci, cand Tiriac, cand Brancusi, cand Mircea Eliade. Epuizat de atatea performante, el adoarme, in cele din urma, obosit, dar mandru. A invins pe toate fronturile. In dimineata urmatoare, lucrurile reintra, pentru o vreme, in normal: mici chiuluri si triserii cotidiene, stazi cu gropi, preturi mari, politicieni mincinosi etc. (“Treaba romaneasca...”) Intrebat, in particular, ce mai face, romanul raspunde cu obida: “Fac pe dracu! Nu vezi in ce hal suntem? Ce tara e asta?”. Dar intrebat de un reporter, in fata camerei de luat vederi, el se recompune, isi aduce aminte de stramosi si zice, fara sa clipeasca: “Sunt mandru ca sunt roman!”.
Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri. Fiecare roman ar trebui, dimpotriva, sa-si puna problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins. Altfel, in loc sa fie un combustibil energizant, ea va ramane ceea ce este de multa vreme: un drog si un somnifer.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 21:30
Te întreabă cineva aşa care nu are ce face: "Eşti mândru că eşti român? "DA!", urli din toţi rărunchii. "De ce?", vine o altă întrebare. Un pic de pauză, apoi răspunzi la fel de convins: "Pentru că sunt din acelaşi neam cu Ştefan, Mihai Viteazu, pentru că suntem viteji şi pentru că i-am bătut pe toţii duşmanii, pentru că avem o ţară cu munţi şi văi şi Deltă etc". Cam pe aici se învârte argumentul.
Iată ce aş răspunde eu: Că te-ai născut în neamul ăsta e o chestie de destin. Nu trebuie să te mândreşti cu ce au făcut alţii sau cu ce a făurit natura. Tu ca român mândru de vrei să fii trebuie să înţelegi că nu suntem nici cei mai tari dar nici cei mai de la coadă. Avem neşte calităţi dar şi neşte defecte. Fii mândru că eşti român punând TU în valoare calităţile şi moştenirile curate şi fii la fel de mândru recunoscându-ţi tarele, pe care încearcă să le elimini pe cât posibil.
Băi române care te dai mândru,
- Nu te mândri că eşti urmaşul nu ştiu cui ci fă ceva, Ionescule, Popescule, Matache, pentru a duce mai departe crezul acelor înaintaşi. Şi atenţie la ce fel de strămoşi te raportezi! - Nu te mândri că ai o ţară minunată ci fă ceva ca ea să fie la fel de strălucitoare. Nu te mai mândri cu asta, lasă-i pe alţii să observe. -Nu mai spune că eşti atât de mult de credincios ci şterge ura, bârfa, calmează-ţi instinctele violente. Nu mai sta cu "p- - a mea" în gură la orice oră.
Român eşti
-când îţi cinsteşti străbunii, când îţi iubeşti copii, când dai altora din prea puţinul sau prea multul tău -când noţiunea de "casă" trece dincolo de semnificaţia unor pereţi. Înseamnă Dumnezeu, mamă, tată, copii, proprietate -când cineva îţi spune sincer "prietene" -când îţi vezi lungul nasului şi nu râvneşti la foloasele altuia -când îţi iubeşti cu patimă femeia sau bărbatul -când te întorci la natură şi o respecţi -când ştii să te bucuri şi când suporţi durerea -când hrăneşti orătăniile chiar dacă îţi vor ţine de foame la un moment dat -când laşi un copac să crească -când eşti om simplu, nu grandoman -când ştii să te adaptezi fără să faci rău altuia -când faci haz de necaz -când întinzi mâna unui necunoscut -când eşti înţelegător cu cei din jur -când eşti capabil să ierţi -când te sui pe un munte, când stai într-un cort pe malul mării, când priveşti un foc de tabără şi depeni amintiri -când conştientizezi că bornele vieţii sunt naşterea, căsătoria, moartea.
Dar român eşti şi
-când eşti lipsit de iniţiativă -când nu ai curaj -când te resemnezi -când ţii capul în pământ -când priveşti cu pasivitate -când foloseşti pumnul sau parul asupra copiilor, femeii, bărbatului, vecinilor, necunoscuţilor -când destrami familii pentru că vrei un metru de avere în plus -când spui "se poate şi aşa" -când mergi la biserică dar înjuri -când arunci hârtia şi PET-ul pe stradă şi urli apoi că nu e curat -când nu ai gusturi estetice, când imporţi la greu pseudoculturi -când frumosul se rezumă la neşte ţâţe sau la neşte muşchi cu BMW -când ridici şmecheria negativă la rang de existenţă primordială -când exporţi mizeria din ţară în locuri minunate de afară -când te macină invidia şi faci tot posibilul să-l depăşeşti pe cel de lângă tine -când plesneşti pe stradă pe unul care te-a călcat din greşeală pe picioare.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 21:43
Dunarea la cazane:
Oamenii de la Severin se plâng că aceste minunăţii ale naturii sunt foarte slab valorificate turistic. Cică a venit un nene din SUA sau Canada care a vrut să reinventeze Ada Kaleh pe insula Şimian. "Foarte tare", au zis românii, "dar noi nu primim nimic?" Nenea respectiv s-a făcut nevăzut.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 21:45
Un oras fantoma
Aţi auzit vreodată de Oradour-sur-Glane, Wittenoom, Prypiat, Tyneham, Kayakoy, Kowloon, Agdam, Balestrino, Klomino? Sunt neşte foste localităţi de prin diferite ţări. Din varii motive ele au fost părăsite şi au devenit oraşe fantomă. În sudul Turciei, în regiunea Licia, aflată la doi paşi de Antalya, zac urmele urbei Kayakoy. A fost creată şi locuită de greci. Asta până în 1923 când turcii şi grecii, după un război crâncen, izvorât din ambiţii care datează de prin secolul XIV, au zis ei aşa să facă neşte schimburi de populaţie. Toţi cei 3.500 de greci au plecat din Kaya şi urma ca în locul lor să vină neşte musulmani macedoneni. Ăştia din urmă, cu neşte superstiţii de nu ştiu ce fel, au spus că locul este blestemat şi au zis pas. În felul ăsta Kayakoy a ajuns o ruină. Casele, construite de prin secolul XIX şi începutul secolului XX, s-au degradat natural.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 21:49
Ăştia de la AC/DC nu se îmbolnăvesc deşi sunt mult mai veterani decât unii cu probleme la stomac. Iar dacă vrei să îi vezi la tine în ţară pe ăştia aşa de veterani cum sunt trebe să dai dovadă de maximă seriozitate şi să nu păcăleşti neşte lume mult iubitoare de muzică performantă. Sârbii au fost foarte serioşi şi i-au avut pe "nebuni" pe Partizanul lor de la Belgrad, pe 26 mai 2009.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:03
Ai nimerit exact: sunt foarte flămând. Sotia a plecat cu fata noastră si văd că nu mai vine, iar singur refuz să mănânc.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:07
Nu prea are farmec mancatul de unul singur, decat numai daca, doamne fereste, trebuie sa iei de trei ori pe zi niste bumbi, inainte de mancare si atunci e musai sa mananci si de unul singur!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:08
Multumesc că Dumnezeu m-a tinut mereu departe de acei bumbi!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:13
Felicitari, nici eu nu sunt nevoit sa iau vreun tratament si nici nu-mi doresc! Nici mie, nici altuia, chiar dusman de-mi este!!!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:13
La capatul Europei
La Cabo de Roca, în Portugalia, se termină Europa continentală. "FIM da EUROPA"! Pe neşte stânci acoloşa, care se înalţă vreo 100 metri şi ceva deasupra oceanului, eşti la propriu cel mai vestic cetăţean al lumii ăsteia considerată vechi. Eşti un vestic extrem într-un loc semisălbatic. Să ajungi acolo tre sa iei un tren de la Lisabona către Sintra iar de acolo un autobuz, care e condus de regulă de un "nebun", vreo 30 km. Totul cu vreo 12 euro.
Stâncile şi Oceanul Atlantic. Peste apa asta este Statuia Libertăţii:
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:18
Mama vinului de Porto
Vinul de Porto, cel tare şi dulce, se coace de secole întregi în pivniţele din Vila Nova de Gaia. Urbea priveşte Porto de pe partea opusă a râului Douro copiind ceva-ceva din malul abrupt al marelui oraş. Sunt patru poduri ce leagă cele două entităţi urbane. Cel mai spectaculos este Dom Luiz I.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 30 Oct 2010, 22:28
Nu mai continui, dar e interesant blogul acestui Cristian Matache. A calatorit mult (fiind jurnalist), dar asa cum spune el, a avut noroc de un sponsor darnic: "salariul propriu"! Asta inseamna ca e platit foarte bine. Daca nu-mi pot permite calatorii exotice, ma multumesc cu pozele altora mai norocosi!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.