LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
taieri politica reclame padure sibiu mediu comment-143 google Fantasy curiozitati 1 problema CPSF istorie 1918 23 efremovivanantonovici muzica_traditionala humanitas Limba drumetie internet Popasul romana nicuvar brasov
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 I_vote_lcapPOPASUL DOLION (II) - Pagina 40 I_voting_barPOPASUL DOLION (II) - Pagina 40 I_vote_rcap 
Emil Condor
POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 I_vote_lcapPOPASUL DOLION (II) - Pagina 40 I_voting_barPOPASUL DOLION (II) - Pagina 40 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

POPASUL DOLION (II)

In jos 
+13
cactus
Ion
Iisus
Cristina
delta
j0oke
abbilbal
yzzy
Emil Condor
zaraza26
dolion
aurora
Anahoret
17 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 21 ... 38, 39, 40
AutorMesaj
dolion

dolion

Numarul mesajelor : 23191
Varsta : 73
Data de inscriere : 31/05/2009

POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 Empty
MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (II)   POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyDum 08 Mai 2011, 08:40

Ti s-a intamplat sa te intorci din drum ca sa verifici daca ai inchis usa? Numeri din doi in doi sau din sapte in sapte cand ti-e teama de ceva? Daca da, cat de des? Poate fi o banala superstitie. Mai grav, insa, e cand aceste ritualuri se numesc, in limbaj psihiatric "Tulburare obsesiv-compulsiva". E o boala aproape incurabila.

Repetativitatea, o caracteristica

Abrevierea acceptata pentru tulburarea obsesiv-compulsiva este TOC. Boala cu pricina e una din multele manifestari de control ale impulsului. "Exista un "continuum", ca un curcubeu, intre impulsivitate si compulsivitate. Ultima este tendinta de a face un lucru de mai multe ori impotriva vointei tale! Oamenii constientizeaza asta si sunt rusinati ca nu se pot stapani", spune doctorul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica Mindcare.

Cu totii verificam ca usa sa fie inchisa si robinetele oprite. Multi dintre noi nu vor sa se descotoroseasca de hainele vechi, carti nefolositoare sau diverse obiecte care mai mult incurca decat ajuta. Aceste pot fi indicii, dar nu intodeauna argumente. "Dar o persoana cu TOC petrece ore intregi repetand diverse activitati. Unele extrem de ciudate", lamureste medicul problema simptomelor.

Pisica neagra si canalul cu cinci gauri

Medicul Diaconu a avut un pacient special. Un student, de 21 de ani, refuza sa iasa din casa. Motivul era spectaculos. Nasul lui trebuia sa arate intr-un anume fel. Pustiul avea o dismorfofobie. Nasul era OK, dar el credea ca e mare si urat. Atunci, fobic fiind, inainte de a iesi pe usa ii aparea obsesia ca oamenii il vor privi ciudat. Si atunci se apuca sa si-l "indrepte", tragand de el la stanga si in dreapta intr-o ordine stricta! Operatiunea dura cateva ore. Intr-o zi a atins chiar recordul de 13 ore!

"Asta nu inseamna ca toti oamenii care au o imagine distorsionata depre corpul lor, adica dismorfofobie sunt obsesiv-compulsivi. El are obsesia vizavi de nasul lui si de aici comportamentul ritualic care nu il lasa sa doarma, sa invete, sau sa-si intalneasca iubita. E o exceptie notabila pentru ca majoritatea oamenilor au ritualuri mentale ca superstitiile legate de trecutul pe sub scara, pisica neagra, cifra 13, canalul cu cinci gauri sau facutul crucii la trecerea pe langa o biserica. Problema nu e gestul crucii, ci numarul si modul in care sunt facute", te pune pe ganduri psihiatrul. O alta manifestare din popor a TOC-ului, este recitarea unei rugaciuni la un potential deochi, mai adauga medicul. Care e tot o superstitie.

Ritualurile, semnele bolii

O alta pacienta i-a povestit cum isi imagineaza lucruri placute si cum, cand ceva o sperie, simte nevoia irezistibila sa numere din 2 in 2 sau din 13 in 13, din ce in ce mai complicat. Un ritual facut ca sa "scape" de pericolul imaginar. "Totul incepe in copilarie. Una din primele poezii invatate e cu "Melcul codobelc" iar unul din primele cantecele memorate e cel cu "Podul de piatra" care s-a daramat. Au cadenta si repetitivitate si sunt necesare dezvoltarii mintale.

Creierul copiilor e in cautare de modele repetitive dar la unii, cand cresc "le sare acul", ca la pickup. Asta ii selecteaza pe cei cu TOC", e sintetic doctorul. "Freud insusi vorbea despre cazul "micului Hans", un copil cu nevroza obsesionala care, la trei ani, vazand penisul unui armasar, s-a speriat si a rams cu teama ca ar putea fi violat anal. Copilul avea ritualuri legate de defecatie", istoriseste Diaconu. Important este ca aceste probleme incep devreme, dar pacientul ajunge la medic cand cedeaza.

Cheia de bolta: medicatia

TOC-ul e mai frecvent ca diabetul. "Un om din 50 are TOC. Poate fi dublu, dar nu sunt statistici. Daca ar fi doar unul din o suta, 200.000 de romani ar fi obsesiv-compulsivi. Multi!", execlama psihiatrul. Cu totii avem ganduri parazite, cum e o melodie pe care nu ti-o poti scoate din cap. Avem si automatisme ca atunci cand spui "Doamne fereste!" la auzul unei vesti proaste. Psihiatrul rade: "Astia sunt sanatosi!".

Cheia de bolta a tratamentului e medicamentul. “Rezultatele sunt mai bune decat in depresie. Clomipramina, leac vechi de 50 de ani, e eficace in doza mare. Psihoterapia dezvolta abilitatile sociale in conditiile in care boala persista. Dar tratamentul medicamentos complex, cauta sa rezolve si complicatiile redutabile ale bolii", recunoaste psihoterapeutul.

Jocurile pe net, un pericol

Unii se scarpina pana la sange, isi rod unghiile pana la carne sau isi smulg parul. "Acestea sunt cazurile grave, dar cele mai multe sunt manifestarile usoare. Orice comportament repetitiv care dureaza mai mult de o ora si care interfereaza cu alte activitati poate fi o "compulsie". Cand o persoana cu TOC capata si o dependenta de jocuri, risca sa moara. Ori de epuizare, ori se sinucide", avertizeaza psihiatrul cu referire stricta la adolescentii dependenti de jocurile de pe net.

Sursa: Evenimentul Zilei - (Mihnea-Petru Parvu)

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (II)   POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptyJoi 12 Mai 2011, 19:48

Rugăciune
”Lasă-mă să nu mă rog pentru adăpost din calea primejdiilor, ci să fiu neînfricat în înfruntarea lor.
Lasă-mă să nu mă rog pentru ostoirea durerilor mele,
ci ca inima-mi să fie în stare să le învingă.
Lasă-mă să nu caut aliați pentru a duce
bătăliile vieții, ci să-mi găsesc propriile puteri.
Lasă-mă să nu implor salvarea, scăldat în temeri si neliniști,
ci să sper că voi avea răbdarea de a-mi câștiga libertatea.
Dă-mi siguranța că nu voi fi un laș, ce simte
doar mila ta oglindită în succesele mele,
ci lasă-mă să simt mâna ta și la originea greșelilor mele.”

Rabindranath Tagore, Culesul fructelor.

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (II)   POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptySam 14 Mai 2011, 06:20

dolion a scris:
Ti s-a intamplat sa te intorci din drum ca sa verifici daca ai inchis usa?
Numeri din doi in doi sau din sapte in sapte cand ti-e teama de ceva? Daca da, cat de des?
Niciodată! smile

dolion

dolion

MesajSubiect: Re: POPASUL DOLION (II)   POPASUL DOLION (II) - Pagina 40 EmptySam 14 Mai 2011, 09:38