Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Dum 08 Mai 2011, 08:40
Ti s-a intamplat sa te intorci din drum ca sa verifici daca ai inchis usa? Numeri din doi in doi sau din sapte in sapte cand ti-e teama de ceva? Daca da, cat de des? Poate fi o banala superstitie. Mai grav, insa, e cand aceste ritualuri se numesc, in limbaj psihiatric "Tulburare obsesiv-compulsiva". E o boala aproape incurabila.
Repetativitatea, o caracteristica
Abrevierea acceptata pentru tulburarea obsesiv-compulsiva este TOC. Boala cu pricina e una din multele manifestari de control ale impulsului. "Exista un "continuum", ca un curcubeu, intre impulsivitate si compulsivitate. Ultima este tendinta de a face un lucru de mai multe ori impotriva vointei tale! Oamenii constientizeaza asta si sunt rusinati ca nu se pot stapani", spune doctorul Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica Mindcare.
Cu totii verificam ca usa sa fie inchisa si robinetele oprite. Multi dintre noi nu vor sa se descotoroseasca de hainele vechi, carti nefolositoare sau diverse obiecte care mai mult incurca decat ajuta. Aceste pot fi indicii, dar nu intodeauna argumente. "Dar o persoana cu TOC petrece ore intregi repetand diverse activitati. Unele extrem de ciudate", lamureste medicul problema simptomelor.
Pisica neagra si canalul cu cinci gauri
Medicul Diaconu a avut un pacient special. Un student, de 21 de ani, refuza sa iasa din casa. Motivul era spectaculos. Nasul lui trebuia sa arate intr-un anume fel. Pustiul avea o dismorfofobie. Nasul era OK, dar el credea ca e mare si urat. Atunci, fobic fiind, inainte de a iesi pe usa ii aparea obsesia ca oamenii il vor privi ciudat. Si atunci se apuca sa si-l "indrepte", tragand de el la stanga si in dreapta intr-o ordine stricta! Operatiunea dura cateva ore. Intr-o zi a atins chiar recordul de 13 ore!
"Asta nu inseamna ca toti oamenii care au o imagine distorsionata depre corpul lor, adica dismorfofobie sunt obsesiv-compulsivi. El are obsesia vizavi de nasul lui si de aici comportamentul ritualic care nu il lasa sa doarma, sa invete, sau sa-si intalneasca iubita. E o exceptie notabila pentru ca majoritatea oamenilor au ritualuri mentale ca superstitiile legate de trecutul pe sub scara, pisica neagra, cifra 13, canalul cu cinci gauri sau facutul crucii la trecerea pe langa o biserica. Problema nu e gestul crucii, ci numarul si modul in care sunt facute", te pune pe ganduri psihiatrul. O alta manifestare din popor a TOC-ului, este recitarea unei rugaciuni la un potential deochi, mai adauga medicul. Care e tot o superstitie.
Ritualurile, semnele bolii
O alta pacienta i-a povestit cum isi imagineaza lucruri placute si cum, cand ceva o sperie, simte nevoia irezistibila sa numere din 2 in 2 sau din 13 in 13, din ce in ce mai complicat. Un ritual facut ca sa "scape" de pericolul imaginar. "Totul incepe in copilarie. Una din primele poezii invatate e cu "Melcul codobelc" iar unul din primele cantecele memorate e cel cu "Podul de piatra" care s-a daramat. Au cadenta si repetitivitate si sunt necesare dezvoltarii mintale.
Creierul copiilor e in cautare de modele repetitive dar la unii, cand cresc "le sare acul", ca la pickup. Asta ii selecteaza pe cei cu TOC", e sintetic doctorul. "Freud insusi vorbea despre cazul "micului Hans", un copil cu nevroza obsesionala care, la trei ani, vazand penisul unui armasar, s-a speriat si a rams cu teama ca ar putea fi violat anal. Copilul avea ritualuri legate de defecatie", istoriseste Diaconu. Important este ca aceste probleme incep devreme, dar pacientul ajunge la medic cand cedeaza.
Cheia de bolta: medicatia
TOC-ul e mai frecvent ca diabetul. "Un om din 50 are TOC. Poate fi dublu, dar nu sunt statistici. Daca ar fi doar unul din o suta, 200.000 de romani ar fi obsesiv-compulsivi. Multi!", execlama psihiatrul. Cu totii avem ganduri parazite, cum e o melodie pe care nu ti-o poti scoate din cap. Avem si automatisme ca atunci cand spui "Doamne fereste!" la auzul unei vesti proaste. Psihiatrul rade: "Astia sunt sanatosi!".
Cheia de bolta a tratamentului e medicamentul. “Rezultatele sunt mai bune decat in depresie. Clomipramina, leac vechi de 50 de ani, e eficace in doza mare. Psihoterapia dezvolta abilitatile sociale in conditiile in care boala persista. Dar tratamentul medicamentos complex, cauta sa rezolve si complicatiile redutabile ale bolii", recunoaste psihoterapeutul.
Jocurile pe net, un pericol
Unii se scarpina pana la sange, isi rod unghiile pana la carne sau isi smulg parul. "Acestea sunt cazurile grave, dar cele mai multe sunt manifestarile usoare. Orice comportament repetitiv care dureaza mai mult de o ora si care interfereaza cu alte activitati poate fi o "compulsie". Cand o persoana cu TOC capata si o dependenta de jocuri, risca sa moara. Ori de epuizare, ori se sinucide", avertizeaza psihiatrul cu referire stricta la adolescentii dependenti de jocurile de pe net.
Sursa: Evenimentul Zilei - (Mihnea-Petru Parvu)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Joi 12 Mai 2011, 19:48
Rugăciune ”Lasă-mă să nu mă rog pentru adăpost din calea primejdiilor, ci să fiu neînfricat în înfruntarea lor. Lasă-mă să nu mă rog pentru ostoirea durerilor mele, ci ca inima-mi să fie în stare să le învingă. Lasă-mă să nu caut aliați pentru a duce bătăliile vieții, ci să-mi găsesc propriile puteri. Lasă-mă să nu implor salvarea, scăldat în temeri si neliniști, ci să sper că voi avea răbdarea de a-mi câștiga libertatea. Dă-mi siguranța că nu voi fi un laș, ce simte doar mila ta oglindită în succesele mele, ci lasă-mă să simt mâna ta și la originea greșelilor mele.”
Rabindranath Tagore, Culesul fructelor.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 14 Mai 2011, 06:20
dolion a scris:
Ti s-a intamplat sa te intorci din drum ca sa verifici daca ai inchis usa? Numeri din doi in doi sau din sapte in sapte cand ti-e teama de ceva? Daca da, cat de des?
Niciodată!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 14 Mai 2011, 09:38
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 14 Mai 2011, 09:43
”tare sunt singur, doamne, și pieziș! ”
Arghezi
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 14 Mai 2011, 09:49
”Mi-am dat seama că uneori, ai nevoie de câte o re-vrăjire ca să nu mori pe dinlăuntru, trebuie să re-intri în poveste dacă vrei să-ţi recapeţi luciditatea cu privire la tine şi la lume. Şi dacă n-ai nici o poartă prin care să intri, nici o poveste în care să te pierzi, trebuie să ţi-o inventezi. Apoi să ţi-o spui întreagă, de la cap la coadă, dacă vrei să adormi cum se cuvine şi să te trezeşti viu ca un prunc nou născut.”
Fragment din Lindenfeld, de Voicu Bojan.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 14 Mai 2011, 10:34
Vreau ca tata să fie bine, să-mi fie aproape, pentru ca clipele ce sunt şi vor veni să nu mi se pară goale şi reci… îl vreau alături, să-mi spună iar pe nume, să fiu ”baiatul lui tata” să mă facă să zâmbesc la glumele pe care le spunea, la bancurile pe care le povestea şi la care se pricepea ca nimeni altul. Tata era foarte spontan şi inventiv, ştiind cum să binedispună pe cineva. Nu am întâlnit pe nimeni care să ai aibă simţul umorului atât de dezvoltat. În zilele ce vor urma, sper să pot aşterne în scris mai multe despre fiinţa care mi-a dat viaţă şi cu care aveam o relaţie specială. “Pentru un părinte nimic nu este mai important decât să fie iubit de copilul lui. Dacă nu ştii să-l faci să te iubească, e o cauza pierdută”. Tot ce pot spune este: „Te iubesc, tată!”. Iubirea pentru un părinte e un act atât de natural ca și un izvor ce curge lin, fără opreliști la vale. Tot ceea ce pot face acum este să-mi pun încrederea şi speranţa în Dumnezeu, care ne mângâie în orice durere şi ne dă ocrotire în braţele Sale.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Lun 16 Mai 2011, 08:51
Secvente de la inmormantarea tatalui meu:
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Lun 16 Mai 2011, 08:58
Asta de mult trebuia oprit, si în toată tara, chiar si la secui!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Vin 20 Mai 2011, 18:02
Institutul Cultural Roman si Polirom organizeaza o dezbatere cu ocazia comemorarii a 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu, moderata de Horia-Roman Patapievici.
Pe 21 mai 1991, Ioan Culianu, un tinar de 41 de ani si stralucit profesor de istoria religiilor la Divinity School, Scoala de Religii a Universitatii din Chicago, a intrat in toaleta departamentului sau. Cineva din cabina de alaturi, urcat pe vasul de toaleta, a indreptat spre capul profesorului o arma Beretta 0,25 si l-a ucis. Expert in gnosticism si magie renascentista, eseist si filosof de origine romana, Ioan Petru Culianu, prieten, discipol si protejat al lui Eliade, a fost impuscat cu putin inainte de a primi cartea verde si de a fi angajat ca profesor asociat la Divinity School. Asasinatul nu a fost nici pana astazi elucidat. Numele ucigasului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele si circumstantele crimei au ramas necunoscute. Cum sugera Umberto Eco intr-un articol publicat in 1997 in The New York Review of Books, asasinarea nerezolvata a lui Ioan Culianu proiecteaza figura sa in legenda si mit. "In centrul acestui mit e personalitatea exceptionala a unui tanar savant (42 de ani neimpliniti) care se indrepta spre o intelegere originala a fenomenelor religioase, vazute ca manifestari ale unui sistem autonom, ireductibil al mintii omenesti. In incercarea de a relua contextul, inca nedeslusit, in care a avut loc asasinarea lui Culianu, Institutul Cultural Roman si Editura Polirom organizeaza o masa rotunda cu ocazia comemorarii a 20 de ani de la crima. Sub titlul "Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu. Dupa 20 de ani", dezbaterea se vrea si un dosar al receptarii scrierilor si ideilor savantului.
Evenimentul, gazduit de Institutul Cultural Roman, va avea loc luni, 23 mai, incepand cu ora 18.00, il are drept amfitrion pe Horia-Roman Patapievici, iar printre participanti se numara Andrei Oisteanu, Gabriela Adamesteanu, Andrei Cornea si Paul Cernat.
Ipoteze referitoare la asasinat
Moartea lui Culianu a provocat stupoare. Cum remarca Robert Stein, examinatorul medical din partea districtului Cook, nu e lucru usor sa omori dintr-un singur foc la distanta asta, cu o arma 0,25. Remarca sugera ca ucigasul era un profesionist. Politia n-a avut piste. La inceput a luat in considerare toate explicatiile obisnuite intr-o investigatie: un student nemultumit, o relatie homosexuala, incercare de jaf. Dar Culianu n-a fost pradat, se stia ca are o logodna fericita cu Hillary Wiesner, cercetatoare tanara, sclipitoare si plina de farmec, iar studentii il simpatizau enorm. A reiesit, totusi, ca el era un roman in exil care s-a opus deschis regimului Ceausescu si succesorilor acestuia. Culianu ar fi putut fi ucis de membrul vreunei secte de fanatici cu care avea legaturi sau de agenti inca vietuitori ai serviciului secret notoriu al Romaniei, Securitatea.
Politia din Chicago nu a gasit vinovatul nici pana acum.
Dupa parerea unora, Culianu a platit cu viata cercetarile sale critice asupra trecutului lui Eliade, altii au spus ca executarea a fost o urmare a articolelor acide la adresa lui Ion Iliescu (pe atunci presedinte al Romaniei), publicate in ziarul "Lumea Libera". Personalitati precum Ted Anton, autorul cartii "Eros, Magie si asasinul profesorului Culianu", sutin ca cercetatorul a fost victima "securitatii romane si a cercurilor legionare din Statele Unite, ipoteza la care s-a referit si scriitorul Norman Manea in cateva interviuri acordate in 2004, in care lega acest asasinat de comunitatea romaneasca din Chicago. "In noua mea carte voi scrie mai multe despre moartea lui Ioan Petru Culianu, asasinat la inceputul anilor ‘90 la Chicago. A existat un interviu in sensul acesta, al cuiva pe care prefer sa nu-l numesc, care a luat legatura cu comunitatea romana nationalista din Chicago si a discutat moartea lui Culianu. Iar ei au spus: «Culianu a fost membru al familiei». Dupa cum stiti, in limbajul mafiei, familia are o anumita structura… Cine tradeaza este pedepsit. Acesta era un raspuns pe care m-am bazat cand am scris despre cauza mortii lui Culianu", declara Norman Manea pentru EVZ in 2009, anuntandu-si romanul "Vizuina".
DEZBATERI
Culianu, amintit la Iasi, Cluj sau Oxford
O dezbatere similara, organizata de Editura Polirom, va avea loc luni, la ora 18.00, la Iasi, la Libraria "Orest Tafrali". Printre participanti se numara Nicu Gavriluta (amfitrion), Dan Petrescu, Stefan Afloroaei si Liviu Antonesei.
Miercuri, 18 mai, ora 12.00, Stefan Borbely a tinut conferinta Mostenirea lui I.P. Culianu la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere. De asemenea, pe 21 si 22 mai, la Jesus College Oxford, va avea loc Colocviul cu titlul "In and Out of This World. A Symposium in Memory of Ioan Petru Culianu (1950-1991)", un eveniment la care participa Moshe Idel, Dorin Tudoran, Stefan Borbely, Edward Kanterian, Grazia Machiano si Sorin Antohi.
Sursa: Evenimentul Zilei - (Diana Evantia Barca)
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 25 Mai 2011, 12:39
GRĂDIŞTEA, BRĂILA
Casa memorială "Fănuş Neagu", deschisă ieri.
La Grădiştea, comuna natală a maestrului, deschiderea Casei Memoriale "Fănuş Neagu" a fost devansată cu trei zile. Ultima respiraţie a scriitorului a grăbit ceremoniile. Casa a fost deschisă ieri, după ce Consiliul Judeţean Brăila a cheltuit 80.000 de lei ca să-i întărească pereţii şi s-o vopsească - povesteşte primarul din Grădiştea, Andrei Petre.
Fănuş Neagu o donase în urmă cu un an şi aştepta şi el, deacolo, de pe patul spitalului Elias, să fie gata. Vorbea periodic cu primarul la telefon. Acum trei luni, a fost anunţat: "În mai-iunie, o să terminăm treaba. Vă aşteptăm la inaugurare. Vă suie un prieten în maşină şi v-aduce aici". A primit vestea bucuros, dar a răspuns lucid: "Nu mai am eu zile". Abia ieri-dimineaţă, primarul Petre a putut să-i dea dreptate.
Camerele în care Fănuş a copilărit, paturile unde dormea, mesele, scaunele, covoraşe, pleduri, carpete, perdele, îmbibate cu viaţa scriitorului - asta se poate vedea la muzeul tocmai înfiinţat.
Mama lui Fănuş a murit acum şase ani, lăsând casa goală. Tatăl murise acum zece ani, un frate - cu mult înainte, iar o soră încă-i trăieşte la Piatra Neamţ. De la frate, Fănuş a avut două nepoate: locuiesc în Grădiştea şi-s măritate cu grădişteni. Doar ele duc sângele lui Fănuş mai departe. Mâine, la înmormântarea de la Cimitiru Bellu, două autocare pline cu grădişteni se vor alătura convoiului de adio.
"Ursul acesta blând şi calm şi bleg,/Fănuş, e apucat de nimeni ca de doruri;/ dă cu sărutul numai doar în zboruri/ iar iernii lumii e învârtecuş" NICHITA STĂNESCU, poet
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 25 Mai 2011, 12:40
Dumitru Graur: "Îi făcea pe toţi securişti!"
Fostul comentator sportiv Dumitru Graur spune că Fănuş Neagu nu s-a temut de regimul comunist, pe care l-a ironizat permanent: "Am avut o relaţie cu Fănuş Neagu, ca de la maestru la ucenic. Verbal se exprima greu şi bolovănos, dar în scris era genial. Îi plăcea sportul şi la meciuri îi înjura pe toţi. Îi făcea pe toţi cei din jurul său securişti! Nimeni nu avea tupeu să-i facă ceva. Pe Ceauşescu îl poreclise Balconetti. A fost prieten la cataramă cu un alt mare scriitor, mort şi el, Ion Băieşu.