Ei, lasa ca nu e chiar asa. A fost in tara asta mai multa saracie, si am muncit si ne-am facut din nou ce ne trebuie. Copiii astia n-au nevoie decat de o clasa conducatoare care sa stie gospodari o tara. Sa nu se mai umfle in pene cu banii si luxul pe care-l au la indemana. Sa nu-si mai bage mana in avutul tarii. Am raspuns si pe site-ul respectiv.
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 25 Sept 2010, 11:19
Un ceai in sahara
Este numele unei carti minunate scrisa de Paul Bowles care mi-a amintit de ceaiul pe care l-am baut in Paris la un mic restaurant marocan unde am descoperit ceaiul verde cu menta; este singurul ceai pe care il beau cu zahar pentru ca asa se prepara si se serveste fierbinte in pahare speciale .
Iubesc ceaiul acesta pentru aroma unica si modul in care aceasta aroma imi ramane ancorata de alte amintiri. Poate credeti ca nu e nimic in comun intre ceremonia ceaiului in japonia si ceaiul baut de nomazi in desert. Si totusi …
Desertul este locul unde omul se confrunta cu el insusi si nomazii contempla desertul asa cum contempla timpul care trece in timp ce beau ceai: momente infinite in nisipul fierbinte.
Sosirea ceaiului in viata marocanilor a umplut un gol real; infuziile de plante nu erau prea placute, vinul era interzis prin religie, cafeaua era prea scumpa si nu atat de cunoscuta. Ceaiul a ajuns din intamplare in Maroc, cand dupa razboiul din Crimea tarile slave au instaurat blocada pentru marfurila destinate pietelor englezesti. Porturile marocane, foarte aproape de Gibraltar au devenit puncte de tranzit ale ceaiurilor catre Anglia si apoi au devenit puncte importante ale comertului cu ceai.
Ceaiul a devenit o bautura populara in Maroc, iar ceaiul cu menta indulcit cu zahar, a devenit bautura nationala. In anii care au urmat, aceasta bautura a castigat nu numai Marocul ci si Sahara, Algeria si Tunisia unde turcii introdusesera cafeaua.
S-a nascut un ritual ce a corespuns unei nevoi reale, s-au creat obiceiuri, s-au adaptat obiecte si accesorii speciale. Incet - incet s-a pus in miscare un intreg ceremonial in care ceaiul oferit este semn al ospitalitatii, el se pregateste de catre capul familiei si difera ca gust de la o familie la alta, in functie de cantitatea de zahar folosita si de menta verde folosita. Sunt diferite sortimente si recolte de menta asa cum sunt in Franta diferite sortimente de vinuri; nu exista oras sau sat care sa nu aiba propria recolta si aroma specifica de menta.
Ceremonia ceaiului in Sahara este legata de ospitalitate, de contemplarea caravanelor care trec si de asteptare. A oferi ceai unor calatori tacuti si insetati este un gest de ”bine ai venit”, chiar si pentru cei veniti cu rea-intentie, spun marocanii, aceasta expresie devenind o exemplificare a modului lor de viata. Daca pentru japonezi ceremonialul ceaiului este unul plin de cumintenie, liniste, armonie, pentru cei ce locuiesc in oaza ceremonialul se bazeaza pe cautarea echilibrului intr-un mediu ostil prin cantece, proverbe sau povestiri; ceremonialul propriu-zis consta in prepararea si oferirea a 3 pahare de ceai turnate din 3 ceainice diferite. Se toarna de la inaltime ca sa se formeze putina spuma, acest lucru fiind simbol al norocului. Primul pahar oferit poate fi fara menta, fara zahar, doar ceai; al doilea pahar este cu zahar si menta pentru aroma, iar al treilea este indulcit lejer si cu menta din belsug. E nevoie de un cos mare din lemn sau piele in care se tin ustensilele necesare, adica o tava mare, emailata, ceainice, pahare, recipient pentru apa. Este vocea ceaiului care le dicteaza ceremonialul; acceptand ceaiul, ii acceptam pe cei din jurul nostru si ne acceptam si pe noi in cele mai dificile momente din viata.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 25 Sept 2010, 11:23
MARAIS - ar putea fi cea mai fascinanta zona a Parisului; candva o zona mlastinoasa , dupa cum sugereaza si numele (marais inseamna mlastina), cartierul acesta a devenit important in secolul XIV, pentru ca se afla in apropiere de Luvru. Perioada de glorie a fost in secolul XVII cand a devenit cartierul claselor bogate; multe din conace au fost renovate si au devenit hoteluri, muzee… va propun o mica plimbare in acest cartier pentru a putea intra in salonul de ceai ” Mariage Fréres ” .
Etajere din lemn, cutii pictate pentru ceai, arome condimentate sau fructate, o ambianta de muzeu al ceaiului si in acelasi timp o ambianta boema, chic si primitoare. Plante mari, verzi, separa mesele si completeaza aceasta atmosfera coloniala, aducand exotismul pe care il cautam cand intram aici si vrem sa alegem un ceai. Marmura, picturi venetiene, un sarm discret printre care se plimba chelnerii cu manusi albe si cu tavi pline de portelanuri pretioase si care te fac sa uiti de secolul in care traim. Putem gusta patiserie, dulceata pe baza de ceai sau chiar putem manca unul dintre felurile de mancare cu care s-ar mandri orice maestru bucatar: rata cu ceai fumé din formosa; escalop de somon cu ceai verde Matcha; pui aromatizat cu ceai din condimente dulci; spuma din ceai verde Matcha…
Bineinteles ca toate acestea se intampla datorita ceaiului. Sortimente unice aduse din cele mai renumite plantatii au o singura si importanta calitate: te scot din absurdul vietii cotidiene si iti aduc armonia, chiar daca este pret de o clipa…
Dintre cele 500 sortimente ceai, ceiurile Darjeeling reprezinta in lumea ceaiurilor ceea ce reprezinta sampania in lumea vinurilor franceze. O mica vale din India a dat numele sau acestui ceai devenit celebru in lume. Plantatiile din Darjeeling sunt situate intre 1000-2500 metri altitudine, pe versantul sudic al lantului Himalaya.
Aceasta altitudine inalta, o temperatura proaspata, un climat umid, un sol exceptional, au dat frunzelor de ceai Darjeeling un gust delicat , o savoare ca si de muscat, migdala, fructe coapte, o aroma si un buchet de exceptie.
Nu ramane decat sa vreti sa decoperiti lumea plina de mister si magie a ceaiurilor…
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 25 Sept 2010, 11:26
Fleur de Buddha
Mugur facut manual din frunze de ceai verde cu o floare in mijloc, care in timpul infuziei se desface intr-un buchet de flori; Se recomanda ca ceainicul sa fie din sticla ca sa se poata urmari cum se deschide buchetul de flori; gustul ceaiului este de iasomie;
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 25 Sept 2010, 11:32
Istoria Ceaiului
Legende
Povestea ceaiului a inceput in China, conform unei legende care dateza de mai bine de 5000 de ani. Cea mai veche legenda e legată de împăratul chinez Shen Nung ( 2737-2697 î.C. ) "Împaratul Shen Nung, ca o precauţie igienica, bea numai apa fiarta firebinte. Bucătarii trebuiau să fiarbă permanent apa, 24 ore din 24. Legenda spune că, într-o buna zi, împaratul intră în bucătărie să bea apa şi în acel moment un vânt puternic aduse în încapere frunze si crenguţe din grădina. Nu se stie daca erau frunzele şi crengile de pe lemnele de foc stivuite sub geamurile bucătăriei, sau erau frunze şi crenguţe din tufişurile de ceai sălbatic ce creşteau în zonă. Oricum acestea căzura în vasul cu apa clocotită. În faţa bucătarilor stupefiaţi, împaratul se apropie de vasul în care apa începu sa-si schimbe culoarea şi în acelaşi timp emana o aroma necunoscută. Împaratul a pus bucătarii să guste, şi vazând că aceştia au supravieţuit, a gustat el însuşi licoarea." Şi astfel - spune legenda - era ceaiului începu. Era anul 2700 î.C., aceasta fiind data în care s-a preparat primul ceai. O altă legendă spune că Bodhiharma, unul dintre călugării care au întemeiat cultul zen, medita de cinci ani ca să atingă "trezirea interioară" când, slăbind vigilenţa, a adormit. Pentru a se pedepsi şi pentru a rămâne mereu cu ochii deschişi îşi tăie ploapele. În locul unde acestea căzura ieşi în scurt timp o tulpina care se transformă în planta ceaiului.
O altă legendă spune că în dinastia Song (960-1279), în satul Longjing trăia o bătrână singură. Unica sursă de venit pentru ea era cultivarea celor 18 arbuşti de ceai. Într-un an, ceaiul a ieşit de calitate slabă şi nu s-a vândut. Bătrâna nu mai ştia cum să se descurce. Într-o zi, a intrat un moş în curtea casei sale. S-a uitat cu atenţie la piua de piatră dintr-un colţ. A întrebat-o pe baba dacă vinde piua pe 5 arginţi. Era o sumă mare. Baba a acceptat cererea. Moşul i-a spus că va veni puţin mai târziu cu câţiva inşi să ia piua aceea, care era destul de grea. Bucuroasă că a obţinut un preţ bun pe piuă, baba a curăţat-o frumos de praf şi de frunzele putrezite de pe ea. Unde să pună frunzele putrezite? Le-a îngropat lângă arbuştii de ceai. La întoarcere, moşul a întrebat-o pe bătrână unde a pus gunoiul din piuă şi baba i-a răspuns cinstit. Supărat, moşul, i-a spus că-i nedumerit. După câteva zile, minune! Din arbuştii de ceai răsăriseră muguri verzi, de o prospeţime rară.
Ceaiul in Europa Europa afla despre ceai
In timp ce in Japonia si China culturile de ceai erau la un nivel inalt de dezvoltare, informatiile depre noua bautura misterioasa au inceput sa patrunda si in Europa. Conducatorii de caravane mentionau cate ceva despre ceai, insa nu se stia mai nimic despre modul de consum si despre infatisarea acestuia. Primul european care a avut un contact cu ceaiul si a scris despre acesta era Parintele portughez Jasper de Cruz in 1560. Portugalia, cu flota sa avansata din punct de vedere tehnologic, a castigat primul drept de comert cu China. Parintele de Cruz testase ceaiul in prima misiune comerciala in China. Portughezii au dezvoltat o ruta comerciala prin care trimiteau ceaiul la Lisabona si apoi vasele olandeze le transportau in Franta, Olanda si in tarile Baltice.
Ceaiul patrunde in Europa
Datorita succesului flotei olandeze in Pacific, ceaiul a devenit o moda in capitala olandeza, Haga. Acest lucru se datora in special costului ridicat al ceaiului care a intrat in apanajul celor bogati. Treptat, cantitatea de ceai importat a crescut si preturile au inceput sa scada. Disponibil initial in farmacii impreuna cu condimentele rare precum ghimbirul si zaharul, in 1675 se putea deja gasi in magazinele alimentare din Olanda.
Cum consumul de ceai a crescut rapid in societatea olandeza, doctorii si autoritatile universitare au inceput sa dezbata despre efectele pozitive si negative ale ceaiului. Cunoscuti ca „ereticii ceaiului”, publicul a ignorat in mare dezbaterea acestora si a continuat sa savureze noua bautura cu toate ca contrversa a durat din 1635 pana in 1657. De-a lungul acestei perioade, Franta si Olanda au indreptat Europa spre consumul de ceai. Cum fascinatia pentru lucrurile orientale a pus stapanire pe Europa, ceaiul a devenit parte din stilul de viata. Criticul social Marie de Rabutin-Chantal. Marchiza de Seven face prima mentiune in 1680 despre adaugarea laptelui la ceai. In aceeasi perioada, hanurile olandeze incep sa serveasca ceai. Proprietarii de taverne vor oferi clientilor un set complet de preparare a ceaiului cu o unitate de incalzire. Ceaiul a ramas popular in Franta doar pentru aproximativ 50 de ani, fiind inlocuit de preferintele mai puternice pentru vin, ciocolata si cafele exotice.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 25 Sept 2010, 11:35
Despre Triangle D'Or
Triangle D'or - a fost incepand cu 1950 centru de productie ilicita a opiumului consumat in intreaga lume si este o zona situata la nordul Thailandei, celelalte laturi ale triunghiului fiind Birmania si Laos; pentru ca opium-ul se platea in aur numele acestei zone a devenit Triangle D'Or. Acum nu se mai cultiva opium, ci varietati de ceai, cafea, tutun, de o calitate deosebita, datorita climei si pamantului muntos.
Triangle D'or - este denumirea data unei zone exclusiviste din Paris, situata intre bulevardele Champs- Elysees si George V si Avenue Montaigne, "galerii comerciale virtuale" in inima Parisului, aceasta zona adaposteste cele mai mari nume in moda, bijuterii, muzee, cafenele, hoteluri, etc, reflectand atmosfera de lux care da renumele Parisului.
Triangle D'or - este triunghiul de aur al lui Pitagora, cel al carui raport al laturilor este egal cu numarul de aur . Acest numar de aur este o cifra magica, proportia divina, armonia perfecta in creatie. Se presupune ca intregul Univers ar fi fost creat urmand aceasta proportie - dispunerea petalelor de trandafir, cochiliile melcilor, forma spiralei vartejului de apa, etc - ceea ce demonstra existenta unei sfere de constiinta a armoniei si frumusetei existente in intregul cosmos si care il ghideaza.
Triangle D'or - ceainarie din Bucuresti isi propune sa fie putin din fiecare, o combinatie de lux, mister, in care ceaiurile frantuzesti aduse de la celebra casa de ceaiuri Mariage Freres din Franta sunt in armonie cu sortimente inedite de cafea (reci sau fierbinti), cu cocktailurile sau cu deserturile ceanariei. Poti intra intr-un labirint in care simturile o iau razna, pentru ca aceste ceaiuri sunt servite in accesorii pretioase produse de aceeasi casa de ceaiuri, care nu degeaba este fondatoarea a ceea ce se numeste Arta Franceza A Ceaiului.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Joi 30 Sept 2010, 17:29
Ei au renunţat la tot pentru Dumnezeu! - Vedete care au lăsat în urmă celebritatea, alegând credinţa absolută
12 Septembrie 2010 Articol semnat de Gabriel Penes
Au fost artişti de renume, aveau o carieră şi o viaţă plină de plăceri ori păcate omeneşti. Erau vedete ale timpului lor. Cu toate acestea, intr-un moment al vieţii, ceva s-a schimbat in fiinţa lor, iar destinul i-a făcut să o ia pe altă cale. Au ales să se apropie de credinţă şi să se dedice lui Dumnezeu.
Actorul Dragoş Pâslaru s-a retras la Mănăstirea Frăsinei
Cândva, era un actor bine-cunoscut. Imaginea lui în rolul lui Horia Sima, conducătorul legionar din filmul “Drumeţ în calea lupilor”, a rămas în memoria tuturor cinefililor. De aproape două decenii însă, Dragoş Pâslaru (59 de ani) trăieşte ca simplu călugăr la Mănăstirea Frăsinei, din judeţul Vâlcea. Dacă l-ai întâlni astăzi pe Dragoş Pâslaru, ar trebui să-i spui “frate Valerian”. Acesta e numele sub care fostul actor îşi duce existenţa, de aproape două decenii, ca simplu călugăr al mănăstirii vâlcene Frăsinei. Chipul osos, dăltuit parcă de mâna unui sculptor furios, privirea rece, dar incredibil de expresivă, îl apropiaseră de rolurile de “duri” ai ecranului. Jucase în magnifice piese de teatru, precum “Karamazovii”, dar şi în filme ca “Pruncul, petrolul şi ardelenii”, “Concurs” sau “Să mori rănit din dragoste de viaţă”. Totuşi, emblema realizărilor lui cinematografice rămăsese excepţionala portretizare a fostului conducător legionar Horia Sima, în filmul din 1988, “Drumeţ în calea lupilor”.
Adus în moarte clinică de mineri
Regizat de Constantin Vaeni, pelicula avea să fie proiectată în cinematografe şi la televiziune abia în primăvara lui 1990. Poate de aceea chipul lui Dragoş Pâslaru, implicat activ în evenimentele ce au constituit fenomenul “Piaţa Universităţii”, avea să fie recunoscut uşor de minerii veniţi, pe 14 iunie 1990, “să facă ordine” în Bucureşti. Avea să fie asociat cu răul, cu legionarii. Pâslaru a fost bătut până la comă, fiind dus la spital în moarte clinică. Şocul produs l-a făcut să plonjeze într-o altă dimensiune. Cea a credinţei şi a iertării. Astfel, la scurtă vreme, actorul de 39 de ani a pus punct unei cariere de succes, dar şi vieţii obişnuite. A lăsat totul în urmă şi s-a retras la mănăstirea din Vâlcea.
Mariana Buruiană a fost considerată o actriţă de o sensibilitate ieşită din comunMariana Buruiană şi «Taina Mărturisirii» Actriţă de prim rang a scenei şi cinematografiei româneşti, Mariana Buruiană (55 de ani) s-a retras, la câţiva ani după 1990, din lumina reflectoarelor. Chiar dacă nu s-a călugărit, ea şi-a dedicat viaţa credinţei întru Hristos, fiind şi autoarea unei cărţi, “Taina mărturisirii”. O apariţie angelică, un chip diafan şi-o sensibilitate aparte. Acestea o definiseră pe Mariana Buruiană, pe vremea în care era una dintre renumitele actriţe ale Teatrului Bulandra, dar şi ale cinematografiei noastre. Zecile de roluri în teatru, dar şi din filme - dintre care rămâne de neuitat cel din “Domnişoara Christina” (1994) - o transformaseră într-una dintre cele mai apreciate artiste ale generaţiei sale. La câţiva ani după Revoluţie însă, Mariana Buruiană a abandonat cariera ce-i oferise un nume în ochii publicului. Ca într-o adevărată revelaţie, s-a apropiat de credinţă şi de Hristos.
“Noi ucidem nu numai cu armele”
“Totul a plecat de la «să nu ucizi!». Am stat fixată pe aceste cuvinte, nu mă puteam dezlipi de ele. Era în vremea Revoluţiei. M-am gândit că nimeni nu respectă poruncile. Noi ucidem tot timpul, nu numai cu armele, ci şi cu vorba şi cu gândul. Meseria mea era legată de vorbă şi de gând. Şi m-am gândit că încalc porunca şi nu voiam să mai încalc porunca”, dezvăluia fosta actriţă în Evenimentul Zilei, acum câţiva ani. Nu s-a călugărit, dar a scris cartea “Taina mărturisirii”, propria poveste a apropierii de Hristos, mergând, în continuare, pe calea rugăciunii, a smereniei şi a iertării.
Dan Bădulescu, de la chitarist rock la preot
Dan Bădulescu (58 de ani) a fost unul dintre marile nume ale rockului românesc din anii ’70, chitarist în trupe faimoase ale genului. A emigrat în Suedia în 1986, apoi a renunţat la chitară pentru apropierea de Dumnezeu. Întors în ţară, a absolvit Teologia, fiind, de câţiva ani, preot la o biserică din Bucureşti. Preotul Dan Bădulescu slujeşte la o biserică din Bucureşti. Născut în 1952, Dan Bădulescu devenise în anii ’70 una dintre figurile importante ale muzicii rock din România. Absolvent de Conservator, Bădulescu a fost membru al unor formaţii binecunoscute în epocă, de neuitat vreodată pentru cei care au trăit acele vremuri. A cântat alături de Dan Andrei Aldea în celebrul grup Sfinx, a fost chitaristul trupei Roşu şi Negru, condusă de Liviu Tudan, în perioada 1979-1982, dar şi al altor formaţii, precum Iris, Post Scriptum, Pro Musica.
A stat 11 ani în Suedia
Chitarist şi compozitor de mare talent, Bădulescu s-a apropiat şi de yoga, chiar melodiile sale, mult elaborate, reflectând tendinţa de înţelegere a misterului vieţii. În anul 1986 a emigrat în Suedia, unde, în scurtă vreme, a ajuns să cânte în strana unei biserici ortodoxe. În 1997 s-a întors în România, unde a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, câţiva ani mai târziu fiind hirotonit şi slujind ca preot la o biserică bucureşteană din strada Avrig. “Mi-am dat seama că l-am căutat pe Cel Viu între cei morţi. Dumnezeu este în biserică. Eu am pierdut cam mulţi ani din viaţă până să realizez acest lucru”, declara Dan Bădulescu într-una dintre puţinele apariţii în presă.
Monica Fermo, călugăriţă în Ierusalim
Una dintre blondele fatale din anii ’70 ale scenei Teatrului Naţional din Bucureşti, Monica Fermo (56 de ani), trăieşte de peste două decenii la o mănăstire din Ierusalim. Era blondă, era tânără, era sexy, era actriţă. Monica Fermo devenise, spre sfârşitul anilor ’70, una dintre cele mai provocatoare prezenţe actoriceşti de pe scena Naţionalului bucureştean. După cum mărturisea ea însăşi mai târziu, “primii mei paşi în viaţă au fost în monstruozitatea patimilor. La 15 ani m-am apucat de fumat, la 17 ani am avut primul amor spiritual şi fizic şi, de acolo, totul s-a derulat cu o viteză extraordinară către hăul de nepătruns cu mintea”. Evreică prin naştere, Fermo a decis, în 1986, la sfatul părintelui Argatu, să îmbrăţişeze ortodoxia, botezându-se la vârsta de 32 de ani. “Întâlnirea cu Hristos a fost pentru mine uluitoare, devastatoare”, spunea ea. A luat calea Ierusalimului, în Israel, unde trăieşte şi astăzi, cu numele de maica Ecaterina, în chilia unei mănăstiri din apropierea Sfântului Mormânt al Mântuitorului.
Fiul lui Octavian Cotescu şi al Valeriei Seciu este monah pe Muntele Athos
Mult mai puţin cunoscut publicului larg, Alexandru Cotescu (42 de ani) are o ascendenţă nobilă, din punct de vedere artistic, fiind fiul marilor actori Octavian Cotescu şi Valeria Seciu. A avut o apariţie meteorică în filmul “Păcală” (1974), dar a urmat, mai târziu, calea monahală. Trăieşte de ani buni la Mănăstirea Vatopedu de la Muntele Athos, în Grecia, luând numele bisericesc de Daniil. A lucrat la traducerea unei importante antologii de texte liturgice şi vieţi ale sfinţilor.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Dum 03 Oct 2010, 06:28
E frig la noi, trebuie sa merg la Bucuresti si nu am chef! Era asa de bine sub plapuma! Ce sa fac, daca trebuie, trebuie; diseara sunt inapoi si recuperez si caldura si somnul. Va doresc la toti o duminica placuta!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mar 05 Oct 2010, 07:54
Băutura salvează România
Nu există criză urâtă, există români care n-au băut destul. Cam asta e filozofia mioritică de combatere a recesiunii, dezvăluită de Institutul Naţional de Statistică. Cifrele seci, nediluate cu false indignări, arată că în 2010, al doilea an al crizei, românii dau mai mulţi bani pe băutură şi ţigări decât în 2007. În structura cheltuielilor totale de consum creşterea asta e cu 50% mai mare decât toţi banii folosiţi pentru Educaţie, care reprezintă doar 0,8% din total. La fel, restaurantele, hotelurile, cafenelele au "mâncat" mai mult din fondurile cetăţenilor. Nu vă gândiţi că a dispărut criza. Au scăzut serios cheltuielile pentru întreţinerea şi dotarea locuinţei, mobilier, îmbrăcăminte sau încălţăminte. Când vezi structura asta de cheltuieli, poţi să juri că Guvernul a lansat cu succes programul "Prima vodcă", nu "Prima casă".
De fapt, asta e marea ciudăţenie statistică. Amânarea şi reducerea investiţiilor personale pe termen mediu şi lung, cum ar fi hainele şi casa, sunt un semn de sărăcie. În schimb, creşterea productivităţii lucrului cu paharul trădează faptul că filozofia "După noi, potopul!" câştigă teren. Nu întâmplător, acest lucru are o legătură cu încrederea în guvernanţi sau în viitorii guvernanţi, oricare ar fi ei. Şi, vorba lui Dem Rădulescu, ce avem noi aici? Avem, mari şi late, două şcoli de gândire politico-economică (PNL-ul nu contează ca eventual nr. 1) a căror acţiune poate fi rezumată simplu: PDL-ul face prost nişte lucruri bune, iar PSD-ul va face bine nişte lucruri proaste. În esenţă, echilibrarea bugetară, reducerea deficitului fondului de pensii, reforma administrativă sunt măsuri de care România chiar are nevoie.
Dar problema cabinetului Boc nu e atât programul de guvernare, ci mocăiala sa îngrozitoare, amânarea până în ultimul moment a aplicării unor hotărâri neplăcute şi hei-rup-ismul ridicat la politică de stat. Reducerea salariilor bugetarilor, dacă era aplicată cu nouă luni înainte, se putea face numai cu 5%, nu cu 25%. Dar Guvernul a aşteptat ba să moară măgarul, ba să moară criza, iar deficitele au crescut zi de zi. La fel, TVA-ul s-a modificat peste noapte, drepturile de autor au fost impozitate şi la o lună după aia s-au clarificat normele. Un ultim exemplu mărunt, dar edificator: rovinieta electronică. Se ştia de luni de zile că UE ne cere s-o introducem de la 1 octombrie, dar n-am făcut nimic. Acum am introdus-o, iar procedura e năucitoare. Maşinile cu rovinietă abţibild clasică sunt filmate de camerele noului sistem, apoi, fireşte, sunt amendate. După aia proprietarii trebuie să se ducă cu chitanţa, ca să demonstreze ei că sunt nevinovaţi, adică au o rovinietă veche, dar valabilă.
În schimb, partidul lui Victor Ponta exploatează perfect tema solidarităţii tuturor în faţa crizei. Fireşte, pentru asta e necesară introducerea impozitului progresiv pe venit, nu-i aşa, se ia de la bogaţi şi se dă la săraci. Din păcate, în România, impozitul ăsta e pe muncă. Nici măcar argumentul că şi alte ţări îl aplică nu stă în picioare. Acolo, acest impozit e doar o parte dintr-un sistem fiscal care te stimulează să consumi, că de aia trăim într-o societate de consum. Există impozit progresiv, dar există şi zeci de deduceri de impozite pentru cei cu venituri peste medie care investesc în asigurări de viaţă, de sănătate, în modernizarea locuinţelor etc. La noi, deducerile sunt o glumă, există numai pe hârtie. Din acest motiv, un român cu credite şi cu două slujbe o va duce aproape la fel de rău ca un şomer social-democrat. În aceste condiţii, având în vedere că vorbele lungi şi goale ale lui Antonescu se digeră greu, ce să "consume" românul pus să aleagă între hapul PDL-ului şi zeama PSD-ului?
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mar 05 Oct 2010, 20:38
În urmă cu zeci de mii de ani, erupţia puternică a unui vulcan din Asia a transformat India în cenuşă, omorând trei sferturi din oamenii care trăiau acolo. Jon Williams, scritor american, spune că există în lume şase supervulcani, dintre care trei se află în SUA.
Ar putea fi o cauza a sfarsitului lumii!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mar 05 Oct 2010, 20:38
Răspândirea unei gripe la nivel mondial poate duce la dispariţia omenirii, dacă virusul este unul foarte contagios şi nu s-ar găsi antidot pentru acesta.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 07:21
Meteorologii britanici estimeaza ca romanii vor avea parte de o iarna "traditionala", cu temperaturi sub zero grade Celsius, insotite de viscol si zapada din abundenta.
Iarna se va instala in Romania peste o luna. Asa estimeaza specialistii Centrului International de Prognoza Meteorologica din Marea Britanie, potrivit carora romanii vor avea parte de o iarna "traditionala", cu temperaturi sub zero grade Celsius, carora li se vor adauga viscolul si zapada din abundenta.
"Cert este faptul ca ar trebui sa incepem sa ne obisnuim inca de pe acum cu temperaturile mai scazute, deoarece vara nu se va mai intoarce", a conchis unul dintre meteorologii consultati de EVZ. Astfel, pana la finele acestei luni, in vestul, sudul si estul tarii, media temperaturilor va fi de 10 grade Celsius, in timp ce in centru se vor inregistra cel mult 8 grade Celsius.
Nu vor lipsi nici ploile, care vor cadea din abundenta in vestul Transilvaniei, in vestul Munteniei si in nordul tarii (intre 80 si 100 de litri/metrul patrat).
Noiembrie aduce ninsori in aproape toata tara
In noiembrie, temperatura medie va fi de 4,2 grade Celsius, iar temperaturi mai scazute, de pana la minus 4 grade Celsius, se vor inregistra in nordul Transilvaniei si al Moldovei, dar si la Targu-Mures. Ninsori abundente vor cadea in aproape toata tara, mai putin afectata urmand sa fie Dobrogea.
In ultima luna din an, mercurul termometrelor va cobori pana la minus 4 grade Celsius, dar maximele nu vor depasi zero grade Celsius, dupa cum au estimat specialistii. Zapada nu va lipsi, dar de troiene vor avea parte doar locuitorii din nordvestul tarii.
Sursa: Evenimentul Zilei - (Antoaneta Etves)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 07:43
CUM POTI SA IEI 10.000 € DE LA STAT
«Oferta» Guvernului e valabila doar pentru persoanele care nu au implinit varsta de 35 de ani.
Persoanele cu varste de pana la 35 de ani, care nu au detinut niciodata actiuni intr-o firma si vor sa debuteze in afaceri, vor primi ajutoare de la stat in valoare de maximum 10.000 de euro.
Aceasta masura e reglementata printr-un act normativ la care se lucreaza din luna martie si care va fi aprobat, cel mai probabil, in sedinta de Guvern de maine.
Andreea Paul Vass, consiliera primului-ministru, a explicat ca societatea care urmeaza sa se infiinteze trebuie sa aiba asociat unic sau cel mult cinci asociati, toti debutanti in afaceri. “Facilitatile propuse implica un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru restul de bani necesari, tinerii au doua optiuni: fie vin cu resurse proprii, fie au nevoie de un credit bancar. Statul va garanta maximum 80% din valoarea imprumutului, dar nu mai mult de 80.000 de euro”.
Vor fi scutiti de unele taxe
In plus, beneficiarii vor fi scutiti de la plata taxelor, in valoare de 200 de lei, pentru operatiuni efectuate la Registrul Comertului. O alta facilitate e scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru patru angajati.
Pentru a primi ajutorul de la stat, tanarul debutant trebuie sa angajeze minimum doi salariati, sa reinvesteasca 50% din profit si sa depuna semestrial un raport la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Prioritare vor fi proiectele care vizeaza activitati productive si sunt excluse afacerile gen intermedieri financiare.
Fonduri de 1.000.000 €
Suma totala care va fi alocata de stat prin Ministerul Economiei, pentru afacerile incepatorilor, va fi anul acesta de un milion de euro.
Sursa: Libertatea - (Mihaela Barbu)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 08:39
Europarlamentarul Laszlo Tokes a anuntat ca luna viitoare va fi infiintat un nou partid care va milita pentru autonomia tinuturilor din Transilvania unde traiesc minoritatile maghiare.
Anuntul lui Tokes a fost facut la Oradea, in cadrul sedintei Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). “Nu am decis inca denumirea partidului”, a declarat europarlamentarul, care a adaugat ca, cel mai probabil la jumatatea lunii viitoare, va fi prezentat oficial noul proiect politic.
Programul noii formatiuni se va axa pe sprijinirea solicitarilor de autonomie teritoriala facute de locuitorii din Tinutul Secuiesc (judetele Harghita, Mures si Covasna) si Tinutul Partium (judetele Bihor si Satu Mare).
Ungaria, acuzata ca-i sprijina pe autonomisti
Vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, a declarat ca proiectul initiat de Laszlo Tokes are sprijinul Budapestei. “Atragem atentia Ungariei sa nu mai incurajeze extremismul maghiar din Romania. E inadmisibil ca autoritatile ungare au permis organizarea, pe 19 noiembrie, a sedintei Consiliului National Secuiesc in Parlamentul de la Budapesta, unde este posibil sa se anunte denumirea noii formatiuni extremiste a lui Tokes”, a spus Diaconu.
Sursa: Libertatea - (Radu Nistor)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 09:19
Actorul britanic Norman Wisdom a murit luni, la vârsta de 95 de ani, potrivit bbc.co.uk. Wisdom s-a născut la 4 februarie 1915 la Londra şi a devenit celebru datorită comediilor produse între 1953 şi 1966 în care a interpretat rolul personajului burlesc Norman Pitkin.
Ulterior, şi-a construit o carieră solidă pe Broawday şi în televiziune, fiind apreciat pentru rolul dramatic din lungmetrajul TV „Going Gently" (1981), în care a interpretat rolul unui pacient bolnav de cancer. În anul 2000, Wisdom a fost numit Cavaler, de regina Marii Britanii.
A renunţat la actorie la vârsta de 90 de ani. În ultimele şase luni, actorul a suferit o serie de atacuri cerebrale care i-au afectat sănătatea fizică şi mintală. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă într-un azil de bătrâni din Isle of Man. Michael Grade, fost şef la BBC, a declarat: „A fost un superstar. A fost un al doilea Charlie Chaplin. Norman era un geniu la comediei".
„Clovnul" preferat al lui Chaplin
La rândul lui, Charlie Chaplin obişnuia să spună că Norman Wisdom este „clovnul" lui preferat. Norman Wisdom a fost foarte popular în Albania, unde, în urmă cu peste două decenii, filmele sale erau singurele permise de regimul comunist .
„El ne făcea să râdem într-o perioadă în care nu prea aveai motive să râzi. Filmele sale erau o fereastră spre Marea Britanie, spre umorul englezesc", a declarat Zef Mazi, ambasadorul Albaniei în Marea Britanie.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 09:19
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 09:20
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Mier 06 Oct 2010, 09:27
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Joi 07 Oct 2010, 07:27
SEMNIFICATII ISTORICE PENTRU 7 OCTOMBRIE
1883 - A fost inaugurat Castelul Peles, resedinta de vara a regilor Romaniei, construit la dorinta regelui Carol I (1866 - 1914). Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Romania si din Europa.
1849 - A incetat din viata Edgar Allan Poe, scriitor si poet american: "Aventurile lui Gordon Pym", "Prabusirea casei Usher", "Pisica neagra", "Carabusul de aur" (n. 1809).
1885 - S-a nascut Niels Bohr, fizician danez de origine evreiasca. A avut contributii esentiale la intelegerea structurii atomice si a mecanicii cuantice. A fost laureat al premiului Nobel pentru fizica (d. 1962).
1946 - A incetat din viata Emanoil Bucuta (Emanoil Popescu), scriitor si biolog, membru corespondent al Academiei Romane (n.1887).
1968 - A incetat din viata Emil Petrovici, lingvist roman, membru al Academiei Romane (n. 1899).
1910 - S-a nascut Eusebiu Camilar, prozator, poet si traducator: "Povestiri eroice", "Cartea de piatra", "Cordun", "Focurile" (d.1965).
1949 - Zona de ocupatie sovietica din Germania devine Republica Democrata Germana.
1993 - Romania a fost primita la Consiliul Europei, in urma solicitarii din 21 martie 1990.
2006 - A fost ucisa jurnalista rusa Anna Politkovskaya, cunoscuta pentru opozitia sa fata de conflictul cecen si fata de presedintele de atunci, Vladimir Putin. Cazul nerezolvat al uciderii sale continua sa atraga atentia internationala (n.1958).
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Joi 07 Oct 2010, 10:44
O teorie interesanta si, cred eu, pertinenta!
"Un barbat nu isi bate nevasta doar de dragul de a face sport, o bate pentru ca, la randul lui a fost contaminat de anumite idei, idei ce dainuie in abisul constiintei sale si formeaza un uragan, o tensiune care, dupa cum iti poti da si singur seama nu se rasfrange decat in momentul in care are o confirmare exterioara ca este un om rau, si-a gasit si justificarea comportamentului sau, a respectat si o directiva parentala (anume, ca este un om rau, doar oamenii rai isi bat nevestele).
Or, cum poate un om care “asculta” asa de bine parintii care i-au spus ca e rau sa fie un om bun? Face ce ziceau ei, le respecta scenariul stabilit de ei, isi bate nevasta, e un om rau, unde greseste?
Greseste prin faptul ca, urmare a loviturilor sale ofera suferinta unei alte persoane mai slabe din punct de vedere fizic?
Dar ganditi-va, daca, cumva, prin copilaria nevestei sale parintii ei, la randul lor, i-au spus ca este o femeie rea, ca nu stiu ce o sa se aleaga de capul ei, ca viitorul ei este pecetluit?
Oare aceasta femeie nu sta si indura aceste batai, doar pentru a-si accepta soarta? A unei femei rele? Oare nu duce ea la indeplinire o profetie stabilita de o autoritate in viata ei la un moment dat? Doar femeile rele sunt batute!
Constient sau inconstient respecta fiecare dintre cei doi directivele, isi urmeaza liniile vietii deja stabilite.
Pentru ei aceasta este soarta, viata, lovituri si vanatai, betie si violenta, haideti sa dansam cu totii Kamarinskaya si sa sarbatorim cu ei frumusetea vietii!"
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Joi 07 Oct 2010, 13:13
S-a demonstrat că plantele pot trăi în medii de viaţă deosebit de ostile: secetă, temperaturi scăzute sau foarte ridicate, sol sărac în substanţe hrănitoare.
Dar iată că există o plantă care, asemeni cârtiţei trăieste în pământ. Este vorba despre planta numită popular Muma Pădurii ( Lathraea squamaria ) care, din cele 12 luni ale anului, 10 şi le petrece sub pământ, timp în care sapă cu perseverenţă solul cu ajutorul rizomilor săi albi.
Tulpinile subpământene sunt cărnoase şi acoperite cu un fel de solzi foarte deşi, care seamănă cu tentaculele unui animal neobişnuit.
Ramificaţiile acestor tulpini capătă forme neobişnuite, pe măsură ce cresc dând naştere la fantastice figuri care formează adesea intersecţii caracteristice în formă de cruce, intersecţii de la care provine şi denumirea rusească a acestei „cârtiţe vegetale” („Crucea Sf. Petru").
Planta nu poate fi găsită oriunde pentru că preferă locurile sălbatice, nu se ştie din ce cauză. Poate că ea nu şi-ar face niciodată apariţia din ascunzişul său întunecos dacă n-ar trebui să se îngrijească şi de urmaşi. În adâncul pământului nu poate să-şi împrăştie seminţele, şi chiar dacă le-ar împrăştia, nu ar avea cine să facă polenizarea într-o astfel de ambianţă atât de nefavorabilă .Astfel planta este obligată ca, măcar pentru un termen scurt, să apară la lumina zilei.
La sfârşitul iernii, imediat ce se topeşte zăpada, în pădurea încă dezgolită planta se grăbeşte să iasă din temniţa sa la suprafaţă, arătându-şi tulpinile cărnoase, arcuite, total depigmentate. De departe seamănă cu ghearele unui animal de pradă care aşteaptă să-şi înhaţe prada. Tulpinile în formă de gheare, mai exact florile care le acoperă des îşi aşteaptă, într-adevăr, prada.Dar ele nu fac niciun rău „pradei”, dimpotrivă, pentru polenul adus aici de vreo insectă o vor răsplăti pe aceasta cu nectar dulce. Musafirii cei mai aşteptaţi şi cei mai des întâlniţi sunt bărzăunii. Dar planta îşi oferă trataţia oricărei alte insecte când aceasta, cercetînd minuţios rezervele dulci din flori, asigură şi polenizarea acestora.
Dacă polenizarea nu s-a realizat cu ajutorul insectelor, se va face cu ajutorul vântului. Tot vântul este cel care răspândeşte pretutindeni seminţele mici ale acestei curioase plante. Seminţele se maturizează rapid. Dar pentru a încolţi ele au nevoie de o gazdă care să le ofere adăpost şi apoi hrană. Gazda primitoare este de obicei o rădăcină de alun, de anin sau de tei. Rădăcinile acestor plante nu sunt bucuroase de astfel de musafiri, de aceea cea mai mare parte a seminţelor nu germinează. Muma-Pădurii mai are însă o variantă de înmulţire şi anume, prin rizomii din sol.
Deoarece planta încearcă să se dezvolte folosind hrana preparată de o altă plantă , ea este o plantă parazitară. Dacă îi scoatem rizomul din pămînt vom observa că tulpinile sale, ca nişte tentacule de caracatiţă se încolăcesc în jurul rădăcinilor plantei-gazdă. Pe rădăcinile parazitului se pot observa uşor nişte dispozitive speciale prin care el se hrăneşte cu seva plantei gazdă. Tot anul se hrăneşte pe seama altuia. Pe dinăuntru solzii ce înfăşoară tulpina sunt acoperiţi cu mici glande foarte asemănătoare cu cele ale plantelor insectivore. Aici se pot găsi adesea rămăşiţe ale unor insecte moarte. Pe baza acestei observaţii botaniştii au tras concluzia că planta aparţine plantelor insectivore.
Cercetările au arătat că acele cavităţi de sub solzi au o destinaţie foarte paşnică. Ele sunt utilizate de plantă ca un fel de rezervoare pentru evaporarea excesului de umiditate — adaptare foarte necesară în subteran. Se mai găsesc şi alte „plante-cârtiţă” — sugătoarea (Monotropa hypopithys), burzişorul (Corallor-hiza), trânjii (Neottia), aşa încît planta menţionată nu constituie un fenomen unic.
Informaţiile sunt luate din cartea "Botanica distractiva" de S. Ivcenko
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Joi 07 Oct 2010, 13:27
Prin 1819, botanistul olandez R. Arnold străbătea desişurile nepătrunse ale Insulei Sumatera, însoţit de câţiva servitori malaiezi. Pe atunci insula era colonie olandeză şi colonialiştii voiau să-i cunoască mai în amănunţime bogăţiile naturale. Scopul Expediţiei Arnold era tocmai descoperirea şi inventarierea lor, în vederea exploatării. Întîmplarea a făcut ca Arnold să găsească în pădurea ecuatorială cea mai mare floare cunoscută pe Pământ. Ea a primit numele de Rafflesia Arnoldi, după numele exploratorului.
Ca să aflăm cum s-a făcut descoperirea, reproducem mai jos chiar relatarea botanistului, făcută după ce s-a întors din Sumatera.
«Mergeam prin pădure, cu câţiva paşi mai înaintea celorlalţi, foarte atent la tot ce apărea în jurul meu. Păsările ţipau strident, câte un animal micuţ o zbughea din faţa mea, speriat ca şi mine. Eram atent mai ales să nu calc pe vreun şarpe; mi-ar fi putut fi fatal.
Deodată, unul dintre servitorii malaiezi strigă spre mine: — Domnule, domnule!... Veniţi repede! Am văzut o floare minunată!... într-un suflet am fost lângă el. Sub nişte mărăcini mi-a apărut înaintea ochilor ceva de vis: o floare imensă, roşie, lipită de pământ. M-am hotărît pe loc s-o culeg — dacă se poate spune «culege» când este vorba despre o floare cât roata carului! Înarmat cu un cuţit malaezian, m-am apucat s-o desprind. Am fost însă surprins constatând că nu era fixată decât cu un fel de rădăcinuţă târâtoare, nu mai lungă de două degete. Am luat cu mine această comoară, nemaivăzută de niciun european. Dacă aş fi descoperit-o singur n-aş fi îndrăznit s-o descriu, căci cine ar crede că o floare poate avea dimensiuni atât de mari...»
Într-adevăr, Rafflesia Arnoldi este o floare imensă. Gândiţi-vă, această minune a Sumaterei are aproape 1 m diametru, 3 m circumferinţă şi cîntăreşte circa 9 kg! Planta cu asemenea flori uriaşe creşte parazită, pe rădăcinile copacului Cissus, ea neputînd să-şi fabrice singură hrana, deoarece-i lipsită de frunze şi clorofilă. Micile ei rădăcini îi servesc la fixarea pe rădăcinile plantei gazdă, din vasele căreia se înfruptă cu sevă gata preparată.
Floarea reprezintă organul de reproducere al plantei şi este alcătuită din 5 petale cărnoase şi suculente, de un roşu viu, străbătute de reţele fine, colorate cafeniu şi galben. Partea superioară a cupei florale este îngroşată ca un inel. De el sunt prinse staminele şi pistilul. Fundul cupei — o adevărată crăticioară — este plin cu o cantitate mare de nectar: câteva pahare. Planta mai are o caracteristică: emană un miros de carne stricată. Rostul nectarului şi al mirosului este să atragă insectele, în vederea polenizării. Bobocul florii este pe măsura dimensiunilor ei: cît o varză.
În Insula Java, din aceeaşi regiune, se întîlneşte o altă rafflesie, dar cu floarea mult mai mică: cu un diametru de «numai» 0,5 m. Numele ei botanic este Rafflesia padna. Culoarea petalelor sale este roz, mijlocul florii fiind sângeriu. Ca şi aceea din Sumatera, exaltă un miros respingător, de cadavru, menit să atragă insectele, pentru acelaşi scop: polenizarea.
dupa Aurelian Baltaretu
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 09 Oct 2010, 09:51
Romanii sunt din ce in ce mai speriati in fata mortii, dar mai ales a vietii. In ambele cazuri, pentru greutatile intampinate exista o solutie spirituala - pomelnicul. Cea mai noua si sigura moda este insa pomelnicul sfintit printr-un offshore din Cipru.
Daca v-ati gandit vreodata sa depuneti un pomelnic la o bisericuta, dar nu mergeti pentru ca nu este in drumul dumneavoastra spre serviciu, uitati ca v-a trecut prin minte asa ceva. Acum avem la dispozitie ceva mult mai simplu si in acelasi timp bazat pe facilitatile de care ne bucuram cu totii zilnic - new media, mai exact internetul, un mijloc de comunicare la moda.
Ce ofera acest serviciu? Sub invitatia seaca "Trimite pomelnic" este postata promisiunea: "ajutor romanilor de pretutindeni sa fie pomeniti la sfintele slujbe, pentru a-si intari credinta stramoseasca si a primi mai repede putere in vreme de necaz".
Si atunci, de ce sa nu exploatam un astfel de potential comod si foarte modern? Doar cu totii avem nevoie de putin ajutor spiritual, cu totii vrem sa primim putere divina, cat mai repede, in vremurile grele pe care le traim - recesiune, mitinguri, reduceri salariale, reduceri de personal, catastrofe naturale ...
Site-ul ofera "ajutor sfant" foarte bine targetat, avand categorii pentru: "pomenirea mortilor pentru iertarea pacatelor", "vindecarea celor aflati in suferinta trupeasca si sufleteasca", "reusita la examene si alte momente importante din viata", "pomenirea in cadrul Sfintei Liturghii", dupa cum scrie pe site-ul pomelnicelor.
Chiar daca nu avem nicio garantie ca respectivele pomelnice nu vor poposi in folderul "Recycle Bin" de pe Desktop-ul vreunui hacker, ne putem multumi cu certitudinea ca macar acolo "sus" cineva se gandeste la noi si vrea sa ne usureze... viata.
"Noi facem doar un serviciu de curierat - trimitem pomelnicele catre manastirile solicitate. Pomenirea este facuta in locuri sfintite de Dumnezeu, de persoane care au primit harul si puterea ca rugaciunile lor sa fie auzite", se dau asigurari pe respectivul site.
Trimiterea unui pomelnic direct din fata monitorului nu este, totusi, la indemana oricui. Credinciosii care nu sunt foarte largi la punga pot sa opteze intre mai multe variante de preturi, perioade de citire a pomelnicelor si produse: "Acatist - pomelnic pentru reusita la examene si alte momente importante din viata", "Sfanta Liturghie - pomelnic prin care sunt pomeniti atat cei vii, cat si cei morti, pentru iertarea pacatelor", "Sfantul Maslu - pomelnic pentru vindecarea celor aflati in suferinta trupeasca si sufleteasca" si "Parastas - pomelnic dat pentru iertarea pacatelor celor morti".
Spre exemplu, cei care opteaza online pentru un "Acatist" (slujba bisericeasca in cinstea Fecioarei Maria sau a altor sfinti) - in care se poate citi, la solicitarea credinciosului interesat, "un pomelnic pentru reusita la examene si alte momente importante din viata" - au la dispozitie mai multe variante de pret: 1 euro/ zi, 1,84 euro/ 2 zile sau 2,80 euro/ 3 zile.
Pacatosii care au nevoie de o alinare mai mare au la dispozitie si varianta de pomelnic pentru o saptamana, la un pret de 6,16 euro, sau, si mai sigur, pe o luna - 24 de euro. Pentru plata "datoriilor" catre divinitate se poate apela la clasicele mijloace moderne: sistemul de plata online PayPal sau cardurile Visa, MasterCard si American Express.
Beneficiarii acatistelor divine oferite prin acest site trebuie sa stie insa ca pomelnicele lor vor fi citite doar la patru biserici: Schitul Stejarul, Manastirea Sfantul Ioan Casian, Manastirea Dumbraveni si Manastirea Sfanta Elena de la Mare.
Site-ul pomelnicelor nu precizeaza de ce toate aceste sfinte lacase de rugaciune sunt din Dobrogea sau zona Marii Negre si nu acopera toata tara. O legatura ar putea exista totusi, avand in vedere ca principalul actionar al acestui site este tot de la...mare, respectiv este un offshore din Cipru - un stat insular din Marea Mediterana.
In mod concret, potrivit informatiilor disponibile pe site, administratorul www.crestinortodox.ro este societatea Active Soft S.R.L. cu sediul in sectorul 2, Bucuresti.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarul majoritar al Active Soft S.R.L este Romarta SRL din Bucuresti (98,8664 % din actiuni), care la randul sau are ca actionar majoritar societatea Broadhurst Investments Limited din Cipru (98,4178 %).
Site-ul are o utilitate indiscutabila, avand potential sa devina o legatura intre generatii, mai ales pentru persoanele in varsta care nu se pot deplasa pana la biserica si care isi pot ruga de acum nepotii sa le plaseze cate un acatist online. Asteptam in curand impartasania online, spovedania online si, de ce nu, botezul, cununia si... trecerea la cele sfinte. Online. La "cele de pe urma" s-au gandit deja cei care au inventat televiziunea online Funerar TV.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 09 Oct 2010, 09:55
Romani, pregatiti-va pentru o iarna de cosmar! Cine vedea luminita de la capatul tunelului dupa disponibilizarile in lant care au avut loc de la inceputul anului si drasticele taieri de salarii, s-a inselat amarnic! Va fi si mai rau! Vor urma noi scumpiri la mancare si la gaze, majorari ce vor transforma viata multora intr-un iad!
Se scumpeste mancarea!
Dupa ce, acum doua saptamani, producatorii anuntau cresterea, in urmatoarea perioada, a preturilor alimentelor, ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, confirma acum scumpirile ce vor veni. El afirma insa ca majorarile de pret vor fi in medie de 8-10%. “E posibil sa fie o reajustare de preturi, dar nu acelea care se vehiculeaza. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luati-o, va rog, ca pe o presupunere la aceasta data, rezultatul final vi-l dau dupa o analiza corecta. Ma refer in general de alimentele de baza, pentru ca acestea intra, de regula, pe masa consumatorului”, a declarat Tabara. Producatorii il contrazic. Ei vorbesc de scumpiri care ajung si la 30% pentru paine. Preturile alimentelor se vor majora din cauza costurilor mai mari cu materia prima si a instabilitatii monedei nationale.
Pe 27 septembrie, Libertatea a publicat o lista a preturilor alimentelor dupa scumpirile anuntate de producatori
Se va dubla numarul restantierilor
Potrivit lui Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), scumpirea gazelor ii va afecta atat pe cei care au centrale termice de apartament, cat si pe cei care nu au. “Nu se va mari doar pretul gazelor, dar si gigacaloria va creste, fiindca CET-urile (de unde pleaca energia termica pentru blocuri - n.r.) folosesc si ele tot gaze. Asadar, va fi o iarna grea, iar numarul restantierilor se va dubla, pentru ca facturile vor creste cu pana la 10 la suta”, ne-a declarat Opaina. Astfel, daca doua persoane cu centrala, intr-un apartament cu doua camere, plateau, anul trecut in ianuarie, in jur de 200 de lei doar pentru apa calda si caldura, in ianuarie 2011 vor da 220 de lei. Trei persoane care locuiesc intr-un apartament cu trei camere au platit in ianuarie circa 300 de lei, iar in prima luna a anului viitor vor da aproximativ 330 de lei doar pentru apa calda si caldura.
Tariful la gaze va creste cu cel mult zece la suta
Fostul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat miercuri, la un post de televiziune, ca, in opinia sa, pretul gazelor naturale va creste. Scumpirea va fi de 5, maximum 10%. Totusi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Iulius Plaveti, a declarat, ieri, ca nu face speculatii privind evolutia pretului gazelor, acesta stabilindu-se in baza unei metodologii complexe.
80.000 de sindicalisti vor iesi in strada
Iesirile in strada ale bugetarilor, din ultima perioada, n-au avut nici un ecou. Suparati ca nimeni nu le-a luat in seama, pana acum, nemultumirile legate de lefurile mici, sindicalistii au decis sa picheteze, in fiecare zi de vineri, pana pe 22 octombrie, sediile partidelor. Daca nici asa nu vor obtine nimic, ei ameninta ca vor organiza un miting de amploare, chiar istoric, la care vor participa cel putin 80.000 de persoane. Megaprotestul va avea avea loc intr-o zi din intervalul 25-30 octombrie.
Profesorii nu vor mai avea voie sa isi mediteze elevii de la clasa
Daca sperau sa se “incalzeasca” iarna aceasta cu banii din meditatii, profesorii pot sa-si ia adio de la acest gand. Dascalii nu vor mai avea voie sa le dea lectii contracost elevilor de la clase.
Vestea vine ca un trasnet pe capul cadrelor didactice, una din categoriile de bugetari cu cele mai mici salarii. Profesorii care le vor da lectii pe bani elevilor de la clasa vor fi exclusi din invatamant.
“Am considerat ca nu e moral ca profesorii sa desfasoare meditatii cu elevii de la clasa lor”, a declarat Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educatiei. Sindicalistii din invatamant sunt de acord cu noua masura. “Nu poti fi in acelasi timp si profesor la clasa si meditator. Mi se pare o taxa pe impotenta de a trece clasa sau un mod ilegal de a dobandi niste bani”, a precizat Anton Hadar, presedintele Alma Mater
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (II) Sam 09 Oct 2010, 17:29
Reportaj de pe frontul de cuvinte
Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe anul 2009, a declarat luni seara, la Ateneul Român, la o lectură publică şi un dialog cu Gabriel Liiceanu, că nu şi-a dorit niciodată să devină scriitoare, ci a fost obligată să scrie pentru a înţelege ce se întâmplă cu viaţa sa. În aceeaşi seară de gală, scriitoarea germană de origine română i-a administrat lui Gabriel Liiceanu, probabil, cea mai usturătoare lecţie din viaţă. Poate că momentul de graţie va fi înregistrat în memoria colectivă ca începutul sfârşitului carierei unui intelectual ce se voia altceva decât este. Prin felul cum a încasat lovituri şi nu a ştiut să pareze, demonstrează, că inteligenţa sa nu e decât un element din registrul de propagandă.
Ateneu, 27 septembrie 2010, ora 19.50
Gabriel Liiceanu îşi scoate şcolăreşte notiţele. Tremurul din glas îi trădează emoţia. Pe scaunul ei, laureata Premiului Nobel pentru literatură are pumnii strânşi. Filosoful român propune o temă legată de patrie. Autoarea germană, cunoscută pentru obsesia ei legată de dezrădăcinare, ripostează, în arc: “Aş prefera cuvântul acasă. E cu mult mai mult şi puţin mai puţin”. Dar patria e limba, insistă amfitrionul de la Humanitas. “Sintagma a fost folosită prea des de emigranţii urmăriţi politic de naţional-socialişti”, precizează Herta Müller, întrebându-se, mai mult pentru sine: “Dacă limba-mi este duşmănoasă, la ce îmi foloseşte?” Tot ea îşi dă singură răspunsul, în aplauzele celor aproape o mie de participanţi: “’Patria este ceea ce nu poţi lăsa, dar nici nu poţi lua cu tine(…) Tâmpita asta de patrie vine cu tine. Nu scapi!” –~~~~~~~~~~~~–
Gânditorul român incearcă să egaleze avansul, în partida de vorbe de pe ringul de la Ateneu: “Obsesiile dumneavoastră au fost şi ale altora.” Scriitoarea apreciază că aceia care afirmă că au fost ‘minoritari’ în timpul comunismului ar fi trebuit să-şi fi dat drumul pentru a se vedea că sunt ‘minoritari’. Aluzie fină la pretinsa dizidenţă a unora. După ce povesteşte despre bucuria tinerilor occidentali, pe care i-a văzut într-o seară la Barcelona dansând în piaţa publică, desculţi, fără obsesii, Gabriel Liiceanu nu poate ieşi din corzi. Insistă cu tema trecută pe curat: “A fost o generaţie care nu s-a simţit niciodată acasă în limba ei. Sunt oamenii şi acum traumatizaţi?” Herta Müller punctează: “Timpul lui Franco a trecut” şi aminteşte cum firul cu “acasă” s-a înterupt, “atunci în 1987, când am fost dată afară (din ţară n.a.)! Gabriel Liiceanu: “…unii au rămas cu insensibilităţile”. “Românii au rămas într-un colaj cu multe găuri,” punctează din noul scriitoarea de limbă germană, luând discuţia pe cont propriu: “Dacă aş vrea să vin, nu mai am pentru cine. Toţi sunt plecaţi. Ce aş fi făcut aici cu nişte cărţi?” (Din memorie îmi sare un gând, precum un iepure. În dimineaţa deliberărilor de la Stockholm, când cărţile ei umpleau rafturile cu reduceri, la 5 lei, Editura Humanitas trimitea presei un comunicat în care prezenta potenţialii câştigători ai Nobelului. Nici un cuvânt despre şansele Hertei Müller. Ulterior prin Simona Kesller, aceiaşi instituţie obţinea drepturile de autor…) –~~~~~~~~~~~~–
“De ce sunteţi atât de încrâncenată? Avansaţi pe un drum pe care alţii nu vor să-l avanseze” (Gabriel Liiceanu) “Eu nu oblig pe nimeni să lectureze cărţile mele. În faţa unei cărţi fiecare se poate simţi individual. Nu ştiu dacă sunt mulţi care vor să se confrunte cu aceste probleme (n.r. cu trecutul dictaturii comuniste). Nu mă mir că sunt atât de mulţi oameni care nu spun că a fost un chin, pentru că este greu să se confrunte cu trecutul lor. Pentru o societate, dacă nu se discută aceste probleme, ele pun în pericol societatea. Când nu te aştepţi ele ies la suprafaţă’”, gândeşte cu voce tare, semn că nu se poate elibera de obsesiile, care i-au adus Nobelul. Sigură pe sine punctează din nou: “Au fost oameni care au avut multe privilegii. Nu mă mir că nu recunosc dictatura”. Urmăresc reacţia sălii. Îngheţ şi uimire. Probabil că multe persoane din public se simt vizate. Dimineaţă, la conferinţa de presă, a precizat: “Urmăritorii mei nu au dispărut în aer. Sunt peste tot.” Când Gabriel Liiceanu întoarce fila pregătită, invitata gândeşte cu voce tare: “în România n-a fost o dizidenţă organizată, Radu Filipescu sau preotul Calciu Dumitreasa erau singuri, ceea ce nu s-a întâmplat în alte state foste comuniste. În România nu m-am simţit dizidentă. Am vrut să trăiesc normal. Mi-a fost greaţă de nulităţile pe care le-am văzut în fabrică, la poştă…’, a spus Herta Muller. “Încă de atunci vulpea era vânătorul” rămâne cartea ei care descrie perfect profilul românului: turnător, hoţ, murdar…Dar nimeni din sală probabil că nu a citit. Majoritatea a venit ca la un spectacol. “Sunt rea. E adevărat. Nu am ce să fac.” Spectacol spun, spectacol urmează. “limba nu e a scriitorului, ci a celor care nu scriu”, “la poştă, la fabrică, am fost tratată de parcă aş fi fost un c- - -t”, “scriu pentru că nu pot altfel, trebuie să-mi aranjez viaţa care a trecut, trebuie să-mi pun sub semnul întrebării propriul trecut – ceea ce majoritatea oamenilor din România refuză să facă”, “n-am încotro, n-am vrut să scriu cum n-am vrut să trăiesc în România”. “literatura e un mod de a căuta, fiecare dintre noi suntem o taină” reprezintă doar câteva dintre gândurile autoarei expuse sec în faţa unui auditoriu care la un moment dat aplaudă ca pe stadion. Când Herta Müller îi spune lui Gabriel Liiceanu că ea nu este scriitoare, doar obligă cuvintele să exprime gândurile, stupoare. “Dar aici sunteţi…” zice gazda. “Scriitoare sunt doar când sunt singură cu mine. Aici sunt la circ”. Hohote de râs. Şi continuă să acuze cohortele de ceauşişti şi securişti pe care, vorba ei, “dacă îi deranjam mai mulţi”. Un pic de tăcere. “Dar au fost mulţi care au scris…” simte Liiceanu nevoia să completeze. “Eu nu învinovăţesc decât pe cei care au făcut literatură la comandă. Ceea ce vreţi dumneavoastră să laud e prea puţin.” “Sunteţi dizident, eu nu sunt!” Scriitoarea germană rememorează povara vremurilor când trebuia să meargă la Miliţie să-şi declare maşina de scris. Filosoful de la Păltiniş zice că el nu s-a dus. “Deci sunteţi disident!” Spre finalul dialogului, care în multe momente este condus de Herta Müller, nu de amfitrionul de la Humanitas, cum mă aşteptam, invitata serii trage concluzia: “Sunt rea. E adevărat. Nu am ce să fac.”