Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 07 Feb 2010, 11:30
TERAPIE
Masajul, sport naţional in Thailanda
* Vestitul masaj thailandez a fost inventat de indieni, încă de acum vreo trei mii de ani.
* Importat în Evul Mediu şi armonizat recent în funcţie de scopuri şi finalitate (sau finalizare...), acum este o combinaţie de poziţii din yoga dublate de presopunctură, fiind mai energizant şi mai riguros decât multe alte forme de masaj.
* Preţul nu este mai mare de 20 de euro.
* Masajul poate fi combinat cu un amestec de ierburi fierbinţi, cu ulei sau prin călcarea în picioare.
* Un alt gen, numit happy-massage, se aplică fără bluza largă şi pantalonii lălâi care trebuie purtaţi obligatoriu în primele cazuri.
* Cea mai mare calitate a acestui de pe urmă tip de tratament kineto-terapeutic este că îl face pe pacient să se relaxeze atât fizic, cât şi sexual.
2,8 milioane de prostituate există în acest moment în Thailanda, conform estimărilor
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 07 Feb 2010, 11:32
O imagine tipică pentru turismul thailandez: un moşneguţ în slipi, de mână cu o fetişcană ce i-ar putea fi nepoată!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 07 Feb 2010, 11:50
Il cheama Lucian Valeriu Pisica si locuieste in comuna Valea Viilor, judetul Sibiu. Nimic neobisnuit pana acum, doar ca omul nostru are blog. Si nu orice blog... Este un blog mai special, dintr-o alta lume. Lucian, are 42 de ani si vorbeste in paginile sale despre tot ceea ce se intampla in comuna lui.
Ion
Numarul mesajelor : 5072 Localizare : USA Data de inscriere : 29/10/2009
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 07 Feb 2010, 15:41
dolion a scris:
Sămânţa… de scandal Nimeresc, întâmplător, vineri după-amiază, într-un tramvai ce ţine drumul supermarketurilor „Billa” şi „Real” şi se tot duce spre Işalniţa. Recunosc, circul mai rar cu tramvaiul şi nu prea ştiu cât bate omul din picior în staţie, în aşteptarea lui, cât e de aglomerat la orele de vârf şi cât e de curat, în general. Dar bănuiesc că nu-i prea mare diferenţa în comparaţie cu autobuzele ponosite ce circulă, spre exemplu, pe traseul Gară – Romaneşti, pe care le folosesc în mod frecvent şi în care nu o dată mi-am blestemat dimineţile într-o aglomeraţie cruntă de lume pestriţă, în care se mai amestecă un boschetar tocmai trezit din gunoaie şi în care ferească-te Sfântu’ să nimereşti între doi burtoşi, că afiş te fac! Nu mai vorbesc de figurile de acrobaţie pe care trebuie să le execuţi ca, la vreo frână, să te menţii pe propriile picioare şi nu pe-ale vecinului sau ca să nu te faci grămadă peste plăsoaiele şi gentoaiele înşirate cu nonşalanţă pe culoarul de mijloc, din care se iţeşte câte o coadă de mătură sau câte un cap de caniche. Nu mai vorbesc de zilele ploioase, în care aglomeraţia pare şi mai mare dat fiind faptul că nimeni nu se înghesuie pe scaunele ude sau de miezul de vară în care câte unul – şi e suficient! – îşi expune dezinvolt subsioara dezagreabilă. Intru în sfera regulilor elementare de bun simţ şi chiar nu mai e cazul să dezvolt ideea, pentru că, în ultima vreme, din joi în paşti îmi e dat să văd un tânăr care îi cedează locul unei bătrâne, o duduie înzorzonată care vorbeşte în şoaptă la telefonul mobil şi nu zbiară ca să audă toţi călătorii ce a gătit aseară sau un ins care îşi păstrează biletul taxat sau ambalajul de la îngheţată şi nu-i face vânt pe sub scaun sau pe geam. O adevărată aventură călătoria cu autobuzul, în care atenţia distributivă joacă, aşadar, un rol esenţial şi se înteţeşte rapid atunci când te simţi flancat de două feţe dubioase… „Eu? Seminţe? Care coji? Unde sunt?” Dar să revin la povestea de vineri după-amiaza, din tramvaiul ce ţine drumul supermarketurilor „Billa” şi „Real” şi se tot duce spre Işalniţa. Şase fără un sfert să fi fost. Lume la fel de pestriţă ca în orice alt mijloc de transport, dar deloc aglomerat. Oameni mai bine sau mai prost îmbrăcaţi, figuri obosite şi-un soare moleşitor. Ţaca-ţaca, ţaca-ţaca… tramvaiul îşi vede de drumul lui, schimbând macazul în porţiunea pe care se efectuează lucrări de reabilitare a şinei. În dreapta mea – un individ cam pe la 50 de ani, apreciez. Se ţine la bagajele de lângă scaun (vreo trei plase, parcă), dar cu greu, pentru că are mâinile ocupate. Le duce la gură când pe una, când pe alta: din stânga alege la întâmplare câte o sămânţă de dovleac, iar în dreapta scuipă cojile. Ţaca-ţaca, ţaca-ţaca… tramvaiul îşi vede de drum, iar omul de seminţele lui de dovleac. Până într-o staţie, în care uşile se deschid larg, câţiva călători de-abia apucă să coboare, iar omul nostru, fără a se mai sinchisi să se ridice de pe scaun, se lasă pe-o parte şi, cu un gest repezit, face vânt cojilor afară. Nu mai contează dacă acestea au nimerit în capul cuiva sau pe trepte… Apoi îşi aşează mai bine bagajele de la picioare şi aşteaptă. Numai că uşile nu se închid şi nici tramvaiul nu vrea să se pună în mişcare. În momentul următor, vatmanul, o femeie, se îndreaptă hotărâtă spre noi, aruncă o privire pe trepte, unde reperează imediat cojile, şi începe să-i cerceteze în grabă pe călătorii din zonă. Omul nostru, înţelegând ce se întâmplă şi simţindu-se cu musca pe căciulă, se face mai mic decât era… „De ce mâncaţi seminţe în tramvai?”, se încruntă la el vatmaniţa. Linişte. „Ştiţi că nu aveţi voie să mâncaţi seminţe în tramvai? Şi ia uite unde aţi aruncat cojile! Vă rog frumos să coborâţi imediat!”. Atât i-a fost omului nostru… „Eu? Seminţe? Care coji? Unde sunt?”, se înfoaie la ea şi mimează o privire nevinovată de jur împrejur. Mă uit încremenită la el. Cum care seminţe? Doar până acum a tocat mărunt în dreapta mea! Cum care coji? Doar adineauri au zburat ca fluturii, sub privirile mele şi ale celorlalţi călători! Femeia îndreaptă un deget ameninţător către treptele cu pricina şi-l pofteşte din nou pe individ să coboare. Ăsta – nu şi nu, că el n-a mâncat, că nu e picior de coajă în tramvai, se agită, gesticulează, ridică tonul. În drum spre cabină, vatmaniţa ameninţă: „Nu pun în mişcare tramvaiul până nu coborâţi!”. „Fă! Tu nu înţelegi că io vin de la serviciu? Nenorocito!” Nici dacă cineva ar fi anunţat – Doamne fereşte! – că e o bombă sub scaun lumea nu s-ar fi isterizat în asemenea hal! „Femeie, eşti nebună? Mişca-te! Ce dracu’ te-a apucat? Nu eşti sănătoasă la cap?”, răcneau din spatele meu. Pentru o clipă, vatmaniţa a încremenit, dar şi-a revenit repede şi a continuat să-şi menţină poziţia: „Nu plecăm de-aici până când domnul nu coboară!”. Gaz pe foc parcă a pus! Liniştea de-acum câteva minute s-a transformat brusc într-un vacarm. Urlete, înjurături, ameninţări… Un bărbat se ridică de pe scaun, vine glonţ spre ea şi o îmbrânceşte. „Fă! Tu nu înţelegi că io vin de la serviciu? Pe mine să mă duci acasă! Nenorocito!”, zbiară şi ridică palma. „Ce-ai cu omu’ ăsta? Ce făcu? Eşti bolnavă cu capu’! Du-te şi tratează-te”, ţipă o femeie din faţa mea. Mă uit îngrozită în jurul meu. Dumnezeule, unde am nimerit? La nebuni? O demenţă generală iscată într-un minut! Îl caut cu privirea pe omul din dreapta mea, care până mai-nainte tocase impasibil seminţe de dovleac. Urla şi se zbătea cot la cot cu ceilalţi! Nu-mi vine să cred că nimeni nu-i zice nimic, că nu-i spun să coboare. Din cauza lui, oamenii sunt la un pas să o linşeze pe vatmaniţă. De frică, probabil, femeia cere „întăriri” de la câţiva controlori, care cică vor veni să aplice o amendă tocătorului de seminţe, şi coboară din tramvai. Vocea îi e acoperită de cea a masei de nemulţumiţi isterizaţi. De pe trepte, un tânăr împinge afară nervos, cu piciorul, cojile, o înjură neaoş şi o ameninţă cu pumnul. ** După aproape zece minute, cât a durat scandalul, au venit şi „întăririle”: câteva femei-controlor… Oamenii nu se calmează la apariţia lor, ci pentru simplul fapt că tramvaiul se pune, în sfârşit, în mişcare. Comentariile şi injuriile printre dinţi continuă, iar femeia din cabină conduce nervoasă. Bine, totuşi, că n-a încasat vreo palmă sau vreun pumn, îmi zic… Cobor la staţia de la Hanul Craioviţei. În faţa mea, trage cele trei plase după el individul cu musca pe căciulă… Amendă n-a primit, eventual a transpirat un pic în zbaterea sa de a-şi susţine punctul de vedere. Că e nevinovat, bineînţeles! „Eu? Seminţe? Care coji? Unde sunt?”… În ce lume trăim, oameni buni? Şi când ne-om civiliza, oare?
MAGDA BRATU
M-am nascut, am crescut si am copilarit in comuna Isalnita. A doua comuna, ca populatie si marime, dupa Poiana mare, in Judetul Dolj. Locuitorii comunei se ocupau in principal cu gradinaritul. Aceasta preocupare cerea foarte multa munca. Era o vorba, care circula prin satele vecine: Hei, Priene, scoala-te, ce esti asa de lenes! Ca daca nu, te vand la Isalnita! Era amenintarea adresata boilor. Nu toate fetele, care doreau sa aiba de toate, indrazneau sa se marite cu un isalnicean. Decat cele harnice si bune de munca.
Taranii erau vrednici, harnici. Respectuosi unii cu altii, cu vecinii si cu musafirii.
Aproape fiind de oras, de Craiova, numai 10 km., mentalitatea taranului de aci, odata cu colectivizarea, s-a mai schimbat.
Intersul fetelor din celelalte sate insa n-a scazut. Pentru ca, s-a industrializat comuna. Pe teritoriul ei s-au construit Termocentrala si combinatul Chimic de la Isalnita. Dintr-o comuna eminamente agricola a devenit o comuna cu foarte multa industrie. Dar cu o atmosfera aproape insuportabila de respirat. Poluare de la combinat cat tine. Prin coada rosu-galbuie, daca trecea o cioara, cadea jos. Dar oamenii aveau unde sa lucreze. Aveau venituri bunicele. Completau cu ceva din lotul personal si cu zile-munca la CAP, si isi puteau construi case noi, puteau sa-si trimita copiii la scoli si facultati. Comuna era infloritoare. Am si lucrat doi ani ca profesor si director de scoala. Dar, cum in satul tau nu poti fi profet, am plecat la oras. Si asa mai departe. Multe povesti despre satul copilariei mele le-am depanat intr-o revista asici la New york. Poate am sa postez si aici din ele. .................................................................................... Acum, la Combinatul Chimic au inceput deja disponibilizarile.
Povestea Magdei Bratu, din nefericire, este adevarata. Libertatea e ceva nou pentru oameni acum. Gresit inteleasa. Citez din memorie: "A fi liber nu inseamna ca poti face ce vrei tu. Ci sa stii ca poti ce vrei."(J.P. Sartre).
Eu am colindat lumea. Si am vazut multe, am invatat multe.
Omul este animalul superior cel mai greu de domesticit.
O zi buna! Ion
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 07 Feb 2010, 18:17
dolion a scris:
O romanca din Sudan o concureaza pe Barbara Cartland
Bravo ei! De aceea e de apreciat orice initiativă, niciodată nu poti sti unde duce...
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 09 Feb 2010, 18:48
Latratul de Mahmoud Djamal
mă latră câinii răsare soarele mă latră câinii apune soarele mă latră câinii e miezul nopţii mă latră câinii nouri pe cer mă latră câinii vuiet de vânt mă latră câinii miroase a ploi mă latră câinii se înalţă copacii mă latră câinii mă înfig în pământ mă înfig în pământ mă latră câinii mă latră mă latră mă latră câinii.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 09 Feb 2010, 18:50
Cântec de Nichita Stănescu
…”Tristeţea mea aude nenăscuţii câini pe nenăscuţii oameni cum îi latră”…
[Nichita Stănescu, Ordinea cuvintelor, versuri ( 1957-1983), cu un cuvânt înainte de Nichita Stănescu, prefaţă, cronologie şi ediţie îngrijită de Alexandru Condreescu cu acordul autorului, Ed. Cartea Românească, Bucureşti, 1985, p. 153. ]
Aud cum îi va lătra pe viitori oameni…viitori câini, pentru că în tristeţea mea simt cum mă latră pe mine actualii câini…Mă doare că mă latră actualii câini, cum mă doare că îi va lătra nenăscuţii câini pe nenăscuţii oameni de mâine.
Acest articol nu e o parabolă! Ci e o descriere…a ceea ce este aflarea în treabă cu folos. Există o aflare în treabă fără folos şi una cu folos. Poţi să te afli în treabă, să cercetezi şi lucruri care par că nu au niciun folos…şi să te pomeneşti cu mult folos. Asta se numeşte să vrei să te umplii de erudiţie. De erudiţie te umplii când nu mai latri la lună, când nu mai tai frunză la câini…ci când te decizi să cauţi lucruri care să te folosească.
Pr. Dorin
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 09 Feb 2010, 18:51
Sinonime verbale pentru a lătra : a hămăi, a bate ( regionalism), a blehăi ( în Banat), a puidăi ( în Moldova), a zăpăi. A lătra vine de la latinescul latrare, infinitivul de la latro, latrare, latravi, latratus. Câinele latră…Însă când vine vorba de sensul figurat al lătrării, în cazul omului, avem pe cineva care vorbeşte într-una sau calomniază mereu, peste tot, pe altcinva sau pe mai mulţi; care îşi bate gura cu păcate, cu vorbe necugetate.
Şi astfel poţi să latri şi tu la lună, în loc să …pui osul la treabă. Sau eşti lătrău, adică un om vândut altuia/altora, care acţionezi la ordin. Dacă îi spui câinelui să latre sau să muşte pe cineva şi câinele e ascultător, atunci se execută. Aşa stă treaba şi cu cel care e…lătrău: acţionează la comandă!
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 09 Feb 2010, 18:52
Dumitru Panaitescu, alias Perpessicius (pseudonim literar folosit de către autor începând cu anul 1915) redă în Eminesciana 1 [Perpessicius, Studii eminesciene, ediţie îngrijită, prefaţată, cu note editoriale şi tabel cronologic de Ileana Ene, Ed. Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2001, p. 35] un fragment dintr-o scrisoare a lui Vasile Alecsandri, în care acesta mărturisea cum se comportă faţă de cei care îl calomniau:
“la insinuările malicioase sau calomniatoare ce se ating de la persoana mea, am obicei a răspunde prin dispreţ, nesimţind nici măcar curiozitatea de a cunoaşte mutra sau chiar numele calomniatorului. Latre în toată voia cui place să latre, că nu-l onorez nici cu un ţibă haită”.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 09 Feb 2010, 19:14
Ce nu te va întreba Dumnezeu la judecată!
1. Dumnezeu nu te întreabă ce fel de mașină ai condus, dar te întreabă câți oameni ai condus cu ea atunci când aveau nevoie de un mijloc de transport; 2. Dumnezeu nu te întreabă câți metri pătrați are casa ta, dar te întreabă câti oameni au fost bine primiți în casa ta; 3. Dumnezeu nu te întreabă despre hainele la moda pe care le ai în dulap, dar te întreabă pe câți oameni nevoiași i-au îmbrăcat aceste haine; 4. Dumnezeu nu te întreabă ce poziție sociala ai avut, dar te întreabă cum te-ai comportat cu ceilalți; 5. Dumnezeu nu te întreabă câte proprietăți și bunuri materiale ai avut, dar te întreabă cum ți-au condus acestea viața; 6. Dumnezeu nu te întreabă care a fost salariul cel mai mare pe care l-ai avut, dar te întreabă ce compromisuri ai făcut pentru a-l obține; 7. Dumnezeu nu te întreabă cât de mult ai muncit peste program la servici, dar te întreabă cât de mult ai “muncit peste program” cu familia și pentru cei dragi; 8. Dumnezeu nu te întreabă câtă lume te-a recomandat, dar te întreabă pe câți ai recomandat tu la rândul tau; 9. Dumnezeu nu te întreabă ce meserie ai avut, dar te întreabă dacă ai schimbat meseria după cea mai bună abilitate a ta; 10. Dumnezeu nu te întreabă ce ai făcut să te ajuti, dar te întreabă ce ai facut sa îi ajuți pe ceilalți; 11. Dumnezeu nu te întreabă câți prieteni ai avut, dar te întreabă pentru câți oameni ai fost un adevărat prieten; 12. Dumnezeu nu te întreabă cum ți-ai apărat drepturile, dar te întreabă cum ai apărat drepturile altora; 13. Dumnezeu nu te întreabă ce vecini ai avut, dar te întreabă ce fel de vecin ai fost tu lor; 14. Dumnezeu nu te întreabă ce culoare a avut pielea ta, dar te întreabă ce fel de caracter ai avut; 15. Dumnezeu nu te întreabă de cate ori vorbele tale au spus adevărul, dar te întreabă de câte ori nu.
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Mar 09 Feb 2010, 20:13
dolion a scris:
_____________________ Free your mind!
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Joi 11 Feb 2010, 11:02
dolion a scris:
Sinonime verbale pentru a lătra : a hămăi, a bate ( regionalism), a blehăi ( în Banat), a puidăi ( în Moldova), a zăpăi. A lătra vine de la latinescul latrare, infinitivul de la latro, latrare, latravi, latratus. Câinele latră…Însă când vine vorba de sensul figurat al lătrării, în cazul omului, avem pe cineva care vorbeşte într-una sau calomniază mereu, peste tot, pe altcinva sau pe mai mulţi; care îşi bate gura cu păcate, cu vorbe necugetate.
Şi astfel poţi să latri şi tu la lună, în loc să …pui osul la treabă. Sau eşti lătrău, adică un om vândut altuia/altora, care acţionezi la ordin. Dacă îi spui câinelui să latre sau să muşte pe cineva şi câinele e ascultător, atunci se execută. Aşa stă treaba şi cu cel care e…lătrău: acţionează la comandă!
Cuvantul romanesc vine de la cuvantul latinesc, daca nu cumva e invers.
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 19:01
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 19:25
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:28
Ne vorbeste Parintele Cleopa:
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:31
Parintele Argatu despre vraji si farmece:
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:32
Parintele Iustin despre Neam si Tara :
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:33
Parintele Galeriu - Ne spune Iisus...
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:35
Dan Puric, actor, regizor
Un om inteligent cum a fost Immanuel Kant spunea ca libertatea unui om are drept limita libertatea celuilalt. Sunt anumite spatii religioase care trebuie respectate, iar arta se poate circumscrie oriunde vrea ea, dar nu cred ca poti face arta daca iti bati joc de simbolul religios al unei natiuni, indiferent daca tu crezi sau nu. Nici macar nu e vorba de autocenzura, e vorba de bun simt. Libertatea nu inseamna libertinaj. Un lucru care ar trebui sa functioneze ca o lege a devenit timorat si functioneaza ca o recomandare.
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:37
Dan Puric, un apologet ortodox
de Dan CIACHIR
Spre sfarsitul lunii ianuarie, am urmarit intr-o noapte, in reluare, o editie a emisiunii TVR "Universul credintei" continand un documentar consacrat Evangheliei lui Iuda, sireata si falsa alternativa la Evangheliile canonice lansata pe piata vizualului de National Geografic.
Am avut prilejul sa-l vad si sa-l ascult din nou pe Dan Puric. Era la putin timp dupa ce aparuse intr-un program mai amplu, tot la TVR, dedicat unei binecunoscute ofensive neoiconoclaste. Emisiunea aceea i-a adus lui Dan Puric simpatia masei de credinciosi si a clerului ortodox din tara noastra si a relevat un apologet pravoslavnic cum Romania n-a mai avut de mult; un teolog "nespecialist" din speta lui Alexei Homiakov, Nae Ionescu si Mircea Vulcanescu. Pentru ca Dan Puric apartine unei tipologii diferite radical de aceea a intelectualului roman.
Dan Puric gandeste cu propriul sau cap, inclusiv atunci cand vine vorba de Biserica Ortodoxa. Celalalt intelectual continua sa ia cunostinta despre Ortodoxie prin filiera occidentala, catolica sau protestanta. Dan Puric marturiseste Biserica in care a fost botezat, si o face cu simplitate si incredere, intrucat credinta se asuma. Celalalt vrea sa "discute", pentru ca se teme sa nu fie tratat de "obscurantist" si aretrat. De aceea are mereu o propunere in buzunar, care nu-i altceva decat un calc, un sablon strain, de cle mai multe ori expirat: sa facem un Vatican II la noi acasa, sa umblam cu pantahuza protestanta din poarta-n poarta, sa auzim la predica trimiteri la Heidegger sau la Adorno...
Or, ca si iubirea, credinta se traieste - asa cum se vede la Dan Puric; se marturiseste. Pentru ca invatatura ei este revelata de Dumnezeu si formulata sub cea mai inalta egida spirituala - a Duhului Sfant - de catre Sfintii Parinti in Soboarele Ecumenice. Nu prea ai ce sa discuti asupra dogmei, a "adevarului revelat". Tot ce poti face este sa te lupti pentru ca el sa fie pastrat intact cand apare tentativa de corupere sau de ispitire. N-ai ce discuta cu ereticii si cu atat mai putin despre mistificari grosolane gen "Codul lui Da Vinci" ori "Evanghelia lui Iuda". Aici nu incape opozitia vechi/nou in felul disputei dintre clasici si romantici. Insa intelectualul "pune botul" prin natura formatiei sale si prin teama de a nu fi considerat obscurantist sau demodat.
Pe vremuri, multi se temeau sa intre in biserica pentru nu a fi dati afara din partid. Nu era "politic" sa fii perceput credincios. Astazi nu este "european" sa bati matanii si sa te inchini la icoane. Si atunci, cu exceptiile de rigoare, intelectualul roman recurge la jumatatile de masura: toarna sifon in vinul marturisirii si obtine un sprit penibil si mizerabil. Face hermeneutica si istorie a religiilor, denunta lungimea slujbelor ortodoxe si a parastaselor, concede babei Rada frecventarea bisericii si asumarea Tainelor, ba ii mai si sminteste pe unii clerici cu inclinatia lui pentru "dezbateri"... Iar teologie nu stie. Fiindca teologia nu se deprinde in biblioteca, tot asa cum excursiile nu se fac pe harta. Intelectualul nostru nu are priza la popor pentru ca nu-i cunoaste credinta. N-o are de 150 de ani si de aceea n-a avut niciodata dialog cu masele. Din acelasi motiv n-a putut sa existe la noi un sindicat "Solidaritatea". Intre popor si belferi nu avem decat dialogul surzilor.
Dan Puric marturiseste. O face firesc si integral. Si s-ar putea sa faca si scoala, atragand prin autenticitatea lui si prin inteligenta sa luminata de Duh. Este un apologet stralucit. Unul de care comunitatea de credinta si iubire a Bisericii noastre avea realmente nevoie.
ZIUA
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:42
12 februarie este a 43-a zi a calendarului gregorian. Evenimente
* 1541: Întemeierea oraşului Santiago de Chile * 1856: Vasile Boerescu a adresat un memoriu ministrului de externe al Franţei, Alexandre Walewski, în care pleda pentru constituirea unui stat naţional românesc independent sub garanţia celor şapte mari puteri * 1864: Parlamentul votează proiectul de lege pentru organizarea puterii armate în România * 1892: Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie - aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf * 1912: Abdicarea împăratului chinez Pu Yi; sfârşitul dinastiei Qing * 1912: China adoptă calendarul gregorian * 1919: Consiliul militar interaliat de la Paris a aprobat ca armata română să înainteze pe aliniamentul Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad * 1922: Şi-a început pontificatul Papa Pius al XI-lea (n. 1857 - 1939) * 1924: La New York are loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin * 1961: A fost lansată prima staţie interplanetară automată în direcţia Planetei Venus: Venus – 1 * 1994: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Lillehammer, Norvegia * 1996: Yasser Arafat a depus jurământul în calitate de prim preşedinte ales (20 ianuarie 1996) al Autorităţii Naţionale Palestiniene * 1999: Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost găsit nevinovat în procesul cu privire la afacerea Monica Lewinsky * 2000: A avut loc, la Bucureşti, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul şefilor de state şi de guverne, la finele căreia a fost semnată Carta relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est * 2002: La tribunalul de la Haga, începe procesul fostului preşedinte al Iugoslaviei Slobodan Milošević. Acesta va muri în 2006 înainte de terminarea procesului. * 2010: Se deschid Jocurile Olimpice de Iarnă la Vancouver, Canada
Naşteri
* 1768: Francisc I al Austriei (d. 1835) * 1809: Abraham Lincoln, al 16–lea preşedinte al Americii, cel care a abolit sclavia (d. 1865) * 1809: Charles Robert Darwin, naturalist englez (d. 1882) * 1828: George Meredith, poet şi scriitor englez (d. 1909) * 1862: Alexandru Davila, dramaturg român (d. 1929) * 1881: Anna Pavlovna Pavlova, balerină celebră (d. 1931) * 1884: Max Beckmann, pictor şi grafician german (d. 1950) * 1885: Julius Streicher, politician german, fondatorul săptămânalului Der Stürmer, principalul organ de propagandă antisemită nazistă din Al treilea Reich (d. 1946) * 1894: Otilia Cazimir, scriitoare, poetă (d. 1967) * 1901: Jean Georgescu, regizor şi actor român (d. 1994) * 1905: Theodor Burghele, medic român (d. 1977) * 1915: Vasili Nikolaevici Ajaev, scriitor rus (d. 1968) * 1918: Julian S. Schwinger, fizician american (d. 1994) * 1923: Franco Zeffirelli, regizor italian de film * 1939: Ray Manzarek, muzician american (The Doors) * 1942: Ehud Barak, politician israelian * 1948: Octavian-Mircea Purceld, politician român * 1950: Steve Hackett, chitarist englez (Genesis) * 1952: Viorica Cocioiu, pictoriţă româncă * 1954: Sergiu Anghel, coregraf, regizor, scenarist român * 1956: Brian Robertson, muzician scoțian (Thin Lizzy si Motörhead) * 1959: Dan Puric, actor şi regizor de teatru român * 1971: Pascual Candel Palazón, scriitor spaniol * 1980: Christina Ricci, actriță
Decese
* 1554: Lady Jane Grey, regină a Angliei pentru nouă zile (executată) (n. 1537) * 1538: Albrecht Altdorfer, pictor german (n. 1480) * 1799: Lazzaro Spallanzani, biolog italian (n. 1729) * 1690: Charles le Brun, pictor şi decorator francez; reprezentant al clasicismului; a creat decoraţiile interioare la Versailles (n. 1619) * 1763: Pierre de Marivaux, dramaturg francez (n. 1688) * 1804: Immanuel Kant, filosof german (n. 1724) * 1915: Emile Waldteufel, compozitor francez (n. 1837) * 1935: Francisc Hossu–Longin, memorialist (n. 1847) * 1966: Elio Vittorini, scriitor italian (n. 1908) * 1969: Ferenc Agárdi, scriitor, publicist și istoric al culturii maghiar de origine evreiască, membru fondator al Partidului Comunist Maghiar (n. 1898) * 1979: Jean Renoir, regizor francez de film (n. 1894) * 1984: Julio Cortázar, prozator, dramaturg şi poet argentinian (n. 1914)
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Vin 12 Feb 2010, 21:47
13 februarie este a 44-a zi a calendarului gregorian. Evenimente
* 1542: Catherine Howard, a cincea soţie a lui Henric al VIII-lea al Angliei este executată pentru adulter * 1849: Delegaţia condusă de mitropolitul Andrei Şaguna prezintă împaratului Franz Joseph Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania, Banat şi Bucovina, prin care se cerea recunoaşterea naţiunii române (13/25) * 1853: Medicul şi ortopedul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa * 1856: Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris care pune capăt Războiului Crimeii * 1867: Dunărea Albastră a compozitorului Johann Strauss a fost prezentată în premieră la Viena, Austria * 1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris * 1945: Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă * 1960: Franţa a detonat prima bombă nucleară * 1988: Jocurile olimpice de iarnă se deschid la Calgary, Alberta, Canada
Naşteri
* 1599: Papa Alexandru al VII-lea (d. 1667) * 1743: Joseph Banks, botanist şi naturalist englez (d. 1820) * 1769: Ivan Andreevici Krîlov, fabulist rus (d. 1844) * 1873: Feodor Şaliapin, cântareţ rus de operă * 1880: Dimitrie Gusti, filosof, estetician şi sociolog român (d. 1955) * 1885: George Fitzmaurice, regizor (d. 1940) * 1903: Georges Simenon, scriitor belgian (d. 1989) * 1903: Gheorghe Manu, fizician român (d. 1961) * 1910: William Bradford Shockley, fizician american de origine britanică, laureat al Premiului Nobel (d. 1989) * 1911: Faiz Ahmas Faiz, poet pakistanez (d. 1984) * 1922: Horia Căciulescu, actor român de teatru şi film (d. 1989) * 1923: Chuck Yeager, pilot militar şi de încercare american * 1933: Henri Constantin Costa–Gavras, regizor grec de film * 1933: Kim Novak, actriţa americană de film * 1944: Jerry Springer, cunoscut actor şi producător de show-uri de televiziune american * 1950: Peter Gabriel, compozitor şi cântăreţ englez * 1955: Alexandru Dabija, regizor român de teatru * 1956: Emilian Valentin Frâncu, politician român * 1968: Mihai Leu, pugilist român * 1974: Robbie Williams, cântăreţ britanic * 1976: Martin Sastre, artist uruguayan * 1979: Mena Suvari, actriţă americană * 1993: Radu Burca, artist roman * 1990: Ioana Teodora Duta, artist roman
Decese
* 1571: Benvenuto Cellini, sculptor, gravor şi scriitor florentin (n. 1 noiembrie 1500) * 1785: Crişan, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1784 din Transilvania (n. 1733) * 1877: Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg român (n. 1815) * 1883: Richard Wagner, compozitor german (n. 22 mai 1813) * 1895: Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, preot, poet şi prozator (n. 1823) * 1935: Ion Bianu, filolog român, fondatorul şi organizatorul Bibliotecii Academiei (n. 1 octombrie 1856) * 1999: Radu Zaharescu, actor român de teatru şi film * 2007: Elizabeth Jolley, scriitoare australiană (n. 1923)
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Sam 13 Feb 2010, 16:06
dolion a scris:
13 februarie este a 44-a zi a calendarului gregorian.
Iar 14 Februarie este prima zi a Calendarului Chinezesc. 15 Februarie este „Ziua Familiei” aici, în Canada. Dedică si canadienii o zi din an, familiei! E ceva! Eu mă bucur că nu este zi lucrătoare, doar atât...
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Feb 2010, 14:21
14 februarie este a 45-a zi a calendarului gregorian. Evenimente
* 1076: Papa Grigore al VII-lea anatemizează pe episcopii reuniţi în sinodul de la Worms şi îl excomunică pe Henric al IV–lea.Prin acest act, supuşii au fost dezlegaţi de jurământul de credinţă prestat regelui. * 1851: S–a înfiinţat, la Paris, Junimea română, societate politică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris, îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti * 1888: A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 şi 1888, prin stăruinţa lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripţie publică, sub lozinca „Daţi un leu pentru Ateneu". * 1912: Arizona a devenit (din U.S. Territory, Teritoriu al SUA) cel de-al 48-lea stat al Uniunii * 1924: A fost fondată corporaţia IBM * 1929: Înfiinţarea Camerelor de comerţ şi de industrie din România * 1946: A început să funcţioneze primul calculator electronic ENIAC, conceput în 1943, la Universitatea din Pennsylvania * 1952: Jocurile olimpice de iarnă se deschid la Oslo, Norvegia * 1966: În publicaţia „New York Times" a apărut „Apelul către poporul şi Congresul SUA", prin care profesorii din 69 de universităţi cereau încetarea intervenţiei americane în Vietnam * 1968:Plenara C.C.al P.C.R. hotărăşte desfiinţarea împărţirii administrativ-teritoriale copiate în 1950 după URSS şi revenirea la sistemul tradiţional al judeţelor şi municipiilor * 1980: Jocurile olimpice de iarnă se deschid la Lake Placid, New York * 1992: România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Belarus * 1994: Aderarea Bulgariei la Parteneriatul pentru Pace * 1994: Cu ocazia vizitei oficiale la Bucureşti a preşedintelui croat, Franjo Tudjman, a fost semnat „Tratatul de prietenie şi colaborare româno-croat" * 1996: Biblioteca Apostolică a Vaticanului aprobă pentru Arhivele Statului român microfilmarea unor documente referitoare la istoria României * 2002: Repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale lui Carol al II-lea şi ale ultimei sale soţii – Elena Lupescu
Naşteri
* 1602: Pietro Francesco Cavalli, compozitor italian, continuator al lui Monteverdi, unul dintre întemeietorii operei veneţiene (d. 1676) * 1766: Robert Malthus, economist britanic (d. 1834) * 1811: Domingo Faustino Sarmiento, scriitor şi omul politic argentinian (d. 1888) * 1869: Eduard De Max, actor francez de origine română * 1869: Charles Thomson Rees Wilson, fizician scoţian, laureat al Premiul Nobel (d. 1959) * 1891: Gheorghe Banea, prozator român (d. 1967) * 1898: Sorana Ţopa, actriţă, iubită deopotrivă de Mircea Eliade şi de Emil Cioran (d. 1986) * 1901: Miltiade Filipescu, paleontolog, academician român (d. 1993) * 1902: Ion Călugăru, publicist, dramaturg şi prozator român (d. 1956) * 1906: Eugen Macovski, biochimist şi biolog român, membru al Academiei Române (m. 3 aprilie 1985) * 1916: Masaki Kobayaschi, regizor japonez (d. 1996) * 1923: Dumitru Bacu, prozator şi poet român, membru al grupului de rezistenţă anticomunistă Babadag * 1928: Radu Cârneci, poet român * 1931: Gheorghe Achiţei, eseist şi teoretician român * 1931: Octavian Cotescu, actor român de teatru şi film (d. 1985) * 1932: Anca Balaci, prozatoare româncă * 1935: Grigore Vieru, poet român, membru de onoare al Academiei Române (d. 2009) * 1936: Fernando Solanas, regizor argentinian * 1937: Dumitru Ţepeneag, scriitor român * 1937: Paraschiv Oprea, dirijor român (d. 2004) * 1945: Mihai Cantuniari, poet român * 1945: Hans Adam II, suveranul principatului Liechtenstein (încoronat la 15 august 1990) * 1946: Gregory Hines, actor, dansator şi coregraf (d. 2003) * 1946: Gil Dobrică, interpret român de muzică uşoară (d. 2007) * 1946: Marcel Cornis-Pope, critic şi teoretician literar român, stabilit din 1983 în SUA * 1963: Teodor Baconsky, teolog român, fost reprezentant al României la Vatican (1997-2001), secretar de Stat la Ministerul de Externe * 1963: Alice Barb, regizor de teatru şi actriţă româncă * 1965: Laurenţiu Chiriac, realizator de emisiuni radio şi de televiziune, organizator de concerte, jurnalist muzical român * 1968: Gheorghe Craioveanu, fotbalist român * 1971: Gheorghe Mureşan, baschetbalist român
Decese
* 1317: Margareta a Franţei, soţia regelui Eduard I al Angliei (n. 1282) * 1400: Regele Richard al II-lea al Angliei (ucis) (n. 1367) * 1549: Il Sodoma (nume real Giovanni Antonio Brazzi), pictor renascentist italian (n. 1415) * 1779: James Cook, navigator englez (n. 1728) * 1821: Petru Maior, cărturar iluminist, filolog şi istoric român, unul dintre corifeii Şcolii Ardelene (n. 1761) * 1927: George Cosmovici, compozitor român (n. 1859) * 1947: I. Botez, istoric literar şi eseist român (n. 1872) * 1957: Sacha Guitry, actor şi regizor de teatru şi cinema (n. 1885) * 1970: Grigore Vasiliu Birlic, actor român de teatru şi film (n. 1905) * 1975: Sir Julian Huxley, biolog şi filosof englez; primul director general al UNESCO (1946-1948) (n. 1887) * 1976: Oscar Han, sculptor român (n. 1891) * 1981: Vasile Maciu, istoric român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1904) * 2005: Rafic Hariri, fost premier libanez, asasinat într-un atentat cu bomba la Beirut (n. 1944)
Sărbători
* Ziua Sfântului Valentin, ziua darurilor şi a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi în SUA * Liechtenstein: Ziua naţională a principatului * În calendarul romano-catolic: Ss. Ciril, călugăr şi Metodiu, episcop, patroni ai Europei
dolion
Subiect: Re: POPASUL DOLION (I) Dum 14 Feb 2010, 21:23
Dragobetele - sărbătoarea dragostei Marcel Lutic
Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii, în special cei tineri, ţineau sau făceau Dragobetele. Potrivit tradiţiei Dragobetele era "o zi frumoasă pentru băieţii şi fetele mari, ba chiar şi pentru bărbaţii şi femeile tinere." Dimineaţa devreme, tineretul se îmbrăca în haine de sărbătoare şi, dacă vremea era urîtă, se strîngeau în cete pe la casele unora dintre ei; dacă vremea era frumoasă, se ieşea afară din sat, băieţii adunînd lemne pentru foc iar fetele culegînd flori de primăvară, flori folosite apoi în descîntecele de dragoste. Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari să strîngă apa din omătul netopit sau de pe florile de fragi; această apă, păstrată cu mare grija, avea proprietăţi magice, spunîndu-se că este născută din surîsul zînelor, putînd face fetele mai frumoase şi mai drăgăstoase; dacă nu erau omăt şi fragi, se folosea banala apă de ploaie sau cea de izvor, acest lucru făcîndu-se atunci cînd Dragobetele se ţinea în luna martie.
În jurul focurilor aprinse pe dealurile golaşe din jurul satelor, fetele şi băieţii discutau vrute şi nevrute însă, cel mai adesea, se spuneau glume cu substrat erotic. Fetele, cum simţeau apropierea prînzului, începeau să coboare în fugă spre sat, în sudul României această goana fiind numită "zburătorit". Conform obiceiului, fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă; dacă flăcăul era iute de picior şi fetei îi plăcea respectivul urmăritor, atunci avea loc o sărutare mai îndelungată în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica, în fapt, logodna ludică a celor doi, cel puţin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne prefaţînd logodnele adevărate. Dacă nu se făcea Dragobetele, se credea că tinerii nu se vor putea îndrăgosti în anul care urma; în plus, un semn rău era dacă o fată sau un băiat nu întîlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, opinia generală fiind că tot anul respectivii nu vor mai fi iubiţi.
Maturii aveau partea lor în cadrul Dragobetelui. Astfel, femeile credeau că era îndeajuns să pui mîna acum pe un bărbat... străin (de sat) şi deveneai drăgăstoasă bărbaţilor în tot anul care urma! Femeile mai aveau grijă să dea mîncare bună orătăniilor din curte, dar şi păsărilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificată la Dragobete. Îndeobşte, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur pentru treburile mărunte, nu şi pentru cele mari.
Dragobetele era închipuit ca un flăcău voinic, puternic, frumos şi tare iubitor, putînd fi întîlnit prin păduri; unele fete şi femei doreau chiar să fie pedepsite de Dragobete, lucrînd de ziua lui, iar apoi luînd drumul pădurii, aici fiind "nevoite" să se lase iubite de Dragobete. Chiar dacă mai "pedepsea" femeile, se considera că Dragobetele ocrotea şi purta noroc îndrăgostiţilor, tinerilor în general, putînd fi socotit un veritabil Cupidon românesc.
Originea acestei sărbători este în ciclurile naturii, mai ales în lumea păsărilor. Nu întîmplător, pasărea era considerată una din cele mai vechi divinităţi ale naturii şi dragostei. Ei bine, românii numeau sărbătoarea Dragobetele şi Logodnicul Păsărilor, spunînd că acum acestea se împerechează şi îşi fac cuib, de la păsări obiceiul fiind preluat şi de către oameni. Motivaţiile preluării erau profunde, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvîntul grecesc "pasăre" însemnînd chiar "mesaj al cerului".
În final, o întrebare şi o urare. Întrebarea: de ce nu găsim în şirul sărbătorilor noastre locul potrivit şi Dragobetelui, imitînd, în schimb, forma occidentală a aceleiaşi sărbători? Urarea: să ne aducem mai des aminte de păsări, animale şi flori şi vom face din zilele noastre sărbători ale dragostei! Cu atît mai mult cu cît una din funcţiile esenţiale ale sărbătorilor tradiţionale era aceea a repunerii în acord a omului, a comunităţilor, cu Dumnezeu, cu Universul.