Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Vin 17 Feb 2012, 15:12
Noa serbus Emil. Ai înţeles greşit tot ce ai înţeles. Şi asta pentru că aşa ai vrut. Cu asta închei discuţia despre religii ţi credinţă.
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Vin 17 Feb 2012, 15:16
Ciprian a scris:
Ca sa conturez mai bine ilustratia din intrebare: In gara, in compartiment in trenul stationat, dincolo de geam, acelasi lucru, un tren stationat. Deodata, imaginea e in miscare; cum stiti care din trenuri se misca?
Mă uit spre traverse unde pot vedea piatra sau peronul ce-mi indică cine merge şi cine stă.
Ciprian
Numarul mesajelor : 1574 Data de inscriere : 17/12/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 18 Feb 2012, 00:45
Corect! Deci nu luati repere dupa cum va convine sau vi se potriveste. Ca nu cred ca ati face exceptie cu credinta, (sau religia?)!
_____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord? Who Am I
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 18 Feb 2012, 09:58
Ciprian a scris:
Corect! Deci nu luati repere dupa cum va convine sau vi se potriveste. Ca nu cred ca ati face exceptie cu credinta, (sau religia?)!
De ce nu? Dacă era un stâlp privem spre el nu spre traverse căci la stâlp se potrivea mai uşor pentru a fi privit şi-mi convenea mai mult.
La fel şi cu religia. Din multitudinea confesiunilor puteam alege cu totul şi cu totul altă fereastră spre Dumnezeu, dar am preferat ortodoxia.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 18 Feb 2012, 16:47
Păi ce facem, alegem o fereastră să ne uităm la ea, ori intrăm pe Usa care e Hristos? Atât avem: o Usă, intrăm prin Ea, ori stăm afară.
abbilbal a scris:
Noa serbus Emil. Ai înţeles greşit tot ce ai înţeles. Şi asta pentru că aşa ai vrut.
Am înteles cât/ce ai scris, nu mai mult, nu mai putin. Dacă vrei să dai mai multe detalii, poate ajungem la un numitor comun, iar acel numitor comun în situatia asta nu poate fi decât Hristos Isus, nu-i asa?
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 18 Feb 2012, 20:43
Emil Condor a scris:
Păi ce facem, alegem o fereastră să ne uităm la ea, ori intrăm pe Usa care e Hristos? Atât avem: o Usă, intrăm prin Ea, ori stăm afară.
abbilbal a scris:
Noa serbus Emil. Ai înţeles greşit tot ce ai înţeles. Şi asta pentru că aşa ai vrut.
Am înteles cât/ce ai scris, nu mai mult, nu mai putin. Dacă vrei să dai mai multe detalii, poate ajungem la un numitor comun, iar acel numitor comun în situatia asta nu poate fi decât Hristos Isus, nu-i asa?
Consider că nu merit să merg spre Dumnezeu pe uşa larg deschisă şi că trebuie să depun un mare efort pentru a ajunge la El.
În rest, nu mai am ce comenta.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 18 Feb 2012, 22:16
abbilbal a scris:
Consider că nu merit să merg spre Dumnezeu pe uşa larg deschisă...
Atunci, Isus e chiar ceea ce vrei: e Usa (Calea) îngustă - asa Îl descrie Cuvântul.
O întrebare: ce te face să crezi că esti pe Calea îngustă si nu tocmai exact pe cea largă?
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 19 Feb 2012, 02:01
Emil Condor a scris:
abbilbal a scris:
Consider că nu merit să merg spre Dumnezeu pe uşa larg deschisă...
Atunci, Isus e chiar ceea ce vrei: e Usa (Calea) îngustă - asa Îl descrie Cuvântul.
O întrebare: ce te face să crezi că esti pe Calea îngustă si nu tocmai exact pe cea largă?
În primul rând pentru că evit festivismul, apoi, în drumul meu spre Mureş, merg numai pe poteci, la biserică nu mă proţăpesc în faţă ci undeva în spate, aproape de uşă, pe drum nu umblu băţos ci puţin adus de spate, nu caut să-mi impun punctul de vedere ci las pe fiecare să aprecieze dacă este ceva de luat în seamă în ceea ce spun. Şi ca atare te las şi pe tine să apreciezi dacă merg pe calea largă sau pe poteca strâmtă, unde cu uşuriţă poţi să cazi în păcat.
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 19 Feb 2012, 02:12
Emil Condor a scris:
abbilbal a scris:
La dialogul precedent vreau să fac următoarea remarcă: Cât ai fost copil şi adolescent (să zicem în primii ani) ai fost şi tu ortodox. De ce?
Ciprian
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 19 Feb 2012, 20:23
abbilbal a scris:
La fel şi cu religia. Din multitudinea confesiunilor puteam alege cu totul şi cu totul altă fereastră spre Dumnezeu, dar am preferat ortodoxia.
1. Tin minte cand discutam cu ceva in urma despre predestinare ca ati fost de parere, atunci, ca omul e "ca o frunza pe apa". Parerile se schimba, vad, si nu e nici o problema. 2. E nu spun ca omul nu poate sa aleaga si nu poate avea preferinte. Ce eu spun e ca musai trebuie sa fie implicate alte criterii, obiective, altele decat
Citat :
Dar cred în Dumnezeu aşa cum consider că mi se potriveşte şi mă declar aparţinător religiei care-mi convine.
Care sunt aceste criterii, si unde, in cele de mai sus? 3.Pentru ca sa ma raportez la realitate, nu-mi este permisa orice consideratie, oricepreferinta. Preferintele acestea trebuiesc subordonate realitatii obiective. Credinta nu e ceva periferic, ci este la centrul conceptiei noastre despre lume si viata, este prisma prin care vedem si intelegem tot ceea ce este, realitatea, adevarul. Prin urmare, adevarul, si Adevarul nu ne ingaduie orice alegere, orice preferinta, din doua motive, cel putin: a. nimeni nu detine acea libertate, ca sa aleaga orice, si mai cu seama b. crestinul nu este liber, ci sclav. Cineva care afirma cele de mai sus, oricare dintre citate, nu da dovada de crestinism, ci de paganism, pentru ca doar acolo fiecare vine cu jucaria lui.
_____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord? Who Am I
Emil Condor
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 19 Feb 2012, 22:45
abbilbal a scris:
...las pe tine să apreciezi dacă merg pe calea largă sau pe poteca strâmtă...
Nu, nu-mi permit să vin eu cu decizia aceea - acolo sus e un Altul mai mare ce se ocupă cu asta. Eu pot, eventual să spun ce este bun sau rău în credinta cuiva, dar nu-i pot judeca viata.
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 20 Feb 2012, 11:17
Ciprian a scris:
abbilbal a scris:
1. Tin minte cand discutam cu ceva in urma despre predestinare ca ati fost de parere, atunci, ca omul e "ca o frunza pe apa". Parerile se schimba, vad, si nu e nici o problema. .......
Citat :
Dar cred în Dumnezeu aşa cum consider că mi se potriveşte şi mă declar aparţinător religiei care-mi convine.
Care sunt aceste criterii, si unde, in cele de mai sus? 3.Pentru ca sa ma raportez la realitate, nu-mi este permisa orice consideratie, oricepreferinta. Preferintele acestea trebuiesc subordonate realitatii obiective. Credinta nu e ceva periferic, ci este la centrul conceptiei noastre despre lume si viata, este prisma prin care vedem si intelegem tot ceea ce este, realitatea, adevarul. Prin urmare, adevarul, si Adevarul nu ne ingaduie orice alegere, orice preferinta, din doua motive, cel putin: a. nimeni nu detine acea libertate, ca sa aleaga orice, si mai cu seama b. crestinul nu este liber, ci sclav. Cineva care afirma cele de mai sus, oricare dintre citate, nu da dovada de crestinism, ci de paganism, pentru ca doar acolo fiecare vine cu jucaria lui.
În primul rând, nu ştim care este adevărul. Doar presupunem. Ceea ce penru mine este adevărat, pentru tine poate fi fals. Şi cum spunea Emil, doar Dumnezeu cunoaşte adevărul. Nici acum nu susţin altceva. "Omul este ca frunza pe apă" Se duce acolo unde este dus de val, căci valul poartă până şi pe cel mai bun înotător.
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 20 Feb 2012, 11:18
Emil Condor a scris:
abbilbal a scris:
...las pe tine să apreciezi dacă merg pe calea largă sau pe poteca strâmtă...
Nu, nu-mi permit să vin eu cu decizia aceea - acolo sus e un Altul mai mare ce se ocupă cu asta. Eu pot, eventual să spun ce este bun sau rău în credinta cuiva, dar nu-i pot judeca viata.
Tu de unde ştii ce este bun sau rău în credinţa cuiva?
Emil Condor
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 20 Feb 2012, 18:24
Eu am aflat de la apostolii ce au trăit cot la cot cu Isus. Si mai e un loc de unde vin informatiile: din mine, acolo unde locuieste Cel fără sfârsit.
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 20 Feb 2012, 18:56
Emil Condor a scris:
Eu am aflat de la apostolii ce au trăit cot la cot cu Isus. Si mai e un loc de unde vin informatiile: din mine, acolo unde locuieste Cel fără sfârsit.
De unde ştii că ceea ce vezi tu este identic cu ceea ce văd ei.
Emil Condor
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 20 Feb 2012, 18:59
Confrunt mesajul din mine cu adevărul biblic, dacă nu corespund, atunci sunt sanse să fie fals. Din cauza aceea există Cuvântul: să-l folosim ca ghid.
Fiecare din noi primim anumite mesaje dumnezeiesti, doar trebuie să le detectăm, unii nu o fac.
Ciprian
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 01:26
abbilbal a scris:
În primul rând, nu ştim care este adevărul. Doar presupunem. Ceea ce penru mine este adevărat, pentru tine poate fi fals. Şi cum spunea Emil, doar Dumnezeu cunoaşte adevărul.
Asta este din filozofia marxist-leninista, si din conceptia atee despre lume si viata. Emil subscrie la asa ceva?! Faceti pe Christos Domnul mincinos? Si daca nu stiti care e adevarul, stiti care e minciuna? Deciacum afirmati ca nu puteti stii daca trenul se misca sau nu! Atunci e bine sa nu treceti calea ferata vre-odata!
Citat :
Nici acum nu susţin altceva. "Omul este ca frunza pe apă" Se duce acolo unde este dus de val, căci valul poartă până şi pe cel mai bun înotător.
cum se impaca cu asta:
Citat :
Imi pare mie ca frunza este extem de capabila.
Emil Condor
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 01:40
Ciprian a scris:
abbilbal a scris:
În primul rând, nu ştim care este adevărul. Doar presupunem. Ceea ce penru mine este aAsdevărat, pentru tine poate fi fals. Şi cum spunea Emil, doar Dumnezeu cunoaşte adevărul.
Emil subscrie la asa ceva?!
Era vorba despre altceva - a se vedea mai în fată. Nu putem sluji fără cunoastere - ce fel de slujbă ar mai fi aceea?
Citat :
Până la primul firicel de vânt...
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 09:39
Ciprian a scris:
abbilbal a scris:
În primul rând, nu ştim care este adevărul. Doar presupunem. Ceea ce penru mine este adevărat, pentru tine poate fi fals. Şi cum spunea Emil, doar Dumnezeu cunoaşte adevărul.
Asta este din filozofia marxist-leninista, si din conceptia atee despre lume si viata. Emil subscrie la asa ceva?! Faceti pe Christos Domnul mincinos? Si daca nu stiti care e adevarul, stiti care e minciuna? Deciacum afirmati ca nu puteti stii daca trenul se misca sau nu! Atunci e bine sa nu treceti calea ferata vre-odata!
Citat :
Nici acum nu susţin altceva. "Omul este ca frunza pe apă" Se duce acolo unde este dus de val, căci valul poartă până şi pe cel mai bun înotător.
cum se impaca cu asta:
Citat :
În primul rând că adevărul şi minciuna este una şi aceeaşi treabă. O iluzie. Căci cea mai bună minciună (minciuna perfectă) este adevărul şi adevărul perfect este minciuna. Depinde ce vrem să credem. Mai departe te joci cu vorbele pentru că îţi place să o faci. Este alegerea ta, iar când nu mai răzbeşti sau ţi se termină argumentele îl chemi pe Emil în ajutor. Cât despre frunză este bine să ştii că "înoată" mai bine decât cel mai bun înotător şi se duce la fundul apei mult mai târziu decât înotătorul.
Citat :
Asta este din filozofia marxist-leninista, si din conceptia atee despre lume si viata.
Văd că ai studiat bine marxismul. Eu nu, cu toate că am fost secretar de partid. În afirmaţia care am făcut-o a fost doar o părere personală.
Citat :
Faceti pe Christos Domnul mincinos?
De unde până unde ai scos treaba asta? Doar pentru că nu dau crezare la tot ce mi se spune şi afirm că şi Biblia este scrisă tot de oameni? Ai altă părere? Susţii cumva că Biblia este scrisă de Iisus în persoană? Sau cei care l-au auzit pe Iisus vorbind nu i-au putut răstălmăci vorbele când le-au aşternut pe pergament? Mai ales că mulţi au scris cu mult timp în urma rosrtirii lor.
Ciprian
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 11:01
abbilbal a scris:
În primul rând că adevărul şi minciuna este una şi aceeaşi treabă. O iluzie. Căci cea mai bună minciună (minciuna perfectă) este adevărul şi adevărul perfect este minciuna. Depinde ce vrem să credem.
Ce fel de filozofie cu iz poetic de carciuma mai e si asta, ca suna mai degraba a ceva romanta de dragoste esuata si refulata?!
Citat :
Mai departe te joci cu vorbele pentru că îţi place să o faci. Este alegerea ta, iar când nu mai răzbeşti sau ţi se termină argumentele îl chemi pe Emil în ajutor.
Daca vreti mostra de joc de cuvinte, din cel fara de reguli, mai ales, ia cititi cele ce le-ati scris mai sus.Cat despre mine, eu am incercat sa ma folosesc de imagini, care de obiecei, la mai toti, sunt mai usor de perceput. Unde l-am chemat pe Emil in ajutor?
Citat :
Văd că ai studiat bine marxismul. Eu nu, cu toate că am fost secretar de partid. În afirmaţia care am făcut-o a fost doar o părere personală.
De studiat, l-am invatat in scoala. Concret, despre subiectul de fata, sunt ei, tovarasii, care sustineau ca adevarul e relativ, si ca nu exista adevar absolut, adica independent, de "sine statator". Secretatii de partid presupun ca nu aveau nevoie de aste lectii. Presupun ca erau prea ocupati cu organizatul.
Citat :
De unde până unde ai scos treaba asta? Doar pentru că nu dau crezare la tot ce mi se spune şi afirm că şi Biblia este scrisă tot de oameni? Ai altă părere? Susţii cumva că Biblia este scrisă de Iisus în persoană? Sau cei care l-au auzit pe Iisus vorbind nu i-au putut răstălmăci vorbele când le-au aşternut pe pergament? Mai ales că mulţi au scris cu mult timp în urma rosrtirii lor.
De buna seama ca aici vorbeste secretarul de partid, nu crestinul. Ba pardon, am uitat ca la ortodocsi se putea de ambele! In primul rand, crestinul crede ca ceea ce Scriptura zice, Dumnezeu zice. In al doilea rand, daca nu credeti ce zice Scriptura, nu vad cum puteti sa va numiti crestin. In al treilea rand, Scriptura pe care nu o credeti afirma ca Christos Domnul a spus despre adevar ca toti ai lui il vor cunoaste, si astfel vor deveni liberi (pentru unul care nu crede Scriptura, un verset cred ca ajunge) Prin urmare, prin faptul ca nu credeti Scriptura, nu credeti pe Mesia, nu cunoasteti adevarul si nu sunteti liber. Adica crestin.
alex andrei
Numarul mesajelor : 252 Varsta : 77 Localizare : colţisorul meu Data de inscriere : 01/12/2011
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 13:15
dragii mei, văd că se vorbeşte de credinţă, de adevăr, de Dumnezeu, de Scriptură şi altele asemenea cu patul lui procust în casă..., oare chiar e posibil????
_____________________ dacă într-o zi va trebui să aleg între moarte şi ignoranţă..., ei bine: voi supravieţui! alex andrei
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 15:41
alex andrei a scris:
dragii mei, văd că se vorbeşte de credinţă, de adevăr, de Dumnezeu, de Scriptură şi altele asemenea cu patul lui procust în casă..., oare chiar e posibil????
Când nu te închistezi în dogme da, este posibil.
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 16:12
Ciprian a scris:
abbilbal a scris:
În primul rând că adevărul şi minciuna este una şi aceeaşi treabă. O iluzie. Căci cea mai bună minciună (minciuna perfectă) este adevărul şi adevărul perfect este minciuna. Depinde ce vrem să credem.
Ce fel de filozofie cu iz poetic de carciuma mai e si asta, ca suna mai degraba a ceva romanta de dragoste esuata si refulata?
Citat :
Mai departe te joci cu vorbele pentru că îţi place să o faci. Este alegerea ta, iar când nu mai răzbeşti sau ţi se termină argumentele îl chemi pe Emil în ajutor.
Daca vreti mostra de joc de cuvinte, din cel fara de reguli, mai ales, ia cititi cele ce le-ati scris mai sus.Cat despre mine, eu am incercat sa ma folosesc de imagini, care de obiecei, la mai toti, sunt mai usor de perceput. Unde l-am chemat pe Emil in ajutor?
Citat :
De studiat, l-am invatat in scoala. Concret, despre subiectul de fata, sunt ei, tovarasii, care sustineau ca adevarul e relativ, si ca nu exista adevar absolut, adica independent, de "sine statator". Secretatii de partid presupun ca nu aveau nevoie de aste lectii. Presupun ca erau prea ocupati cu organizatul.
Citat :
De buna seama ca aici vorbeste secretarul de partid, nu crestinul. Ba pardon, am uitat ca la ortodocsi se putea de ambele! De buna seama ca aici vorbeste secretarul de partid, nu crestinul. Ba pardon, am uitat ca la ortodocsi se putea de ambele! In primul rand, crestinul crede ca ceea ce Scriptura zice, Dumnezeu zice. In al doilea rand, daca nu credeti ce zice Scriptura, nu vad cum puteti sa va numiti crestin. In al treilea rand, Scriptura pe care nu o credeti afirma ca Christos Domnul a spus despre adevar ca toti ai lui il vor cunoaste, si astfel vor deveni liberi (pentru unul care nu crede Scriptura, un verset cred ca ajunge) Prin urmare, prin faptul ca nu credeti Scriptura, nu credeti pe Mesia, nu cunoasteti adevarul si nu sunteti liber. Adica crestin.
Deci s-o luăm pe rând:
Citat :
Ce fel de filozofie cu iz poetic de carciuma mai e si asta, ca suna mai degraba a ceva romanta de dragoste esuata si refulata?!
Din moment ce ai ajuns la aceată cocluzie înseamnă că frecventezi cârciumile ca un adevărat creştin.
Citat :
Daca vreti mostra de joc de cuvinte, din cel fara de reguli, mai ales, ia cititi cele ce le-ati scris mai sus.
Da, mie-mi place să mă joc cu vorbele când am cu cine. Concluziile ce le tragi îţi aparţin. Eu nu ţi le aprob, dar nici nu le contest.
Citat :
Unde l-am chemat pe Emil in ajutor?
Caută şi vei găsi.
Citat :
De studiat, l-am invatat in scoala. Concret, despre subiectul de fata, sunt ei, tovarasii, care sustineau ca adevarul e relativ, si ca nu exista adevar absolut, adica independent, de "sine statator".
Ai fost un bun elev, felicitări. Spre ruşinea mea, eu nu mă pot lăuda cu aşa ceva. De ce este necesar sî-ţi spună "tovarăşii" că adevărul şi minciuna sunt noţiuni relative? Consideri cumva că adevărul meu este şi adevărul tău? Daă eu văd la semafor culoarea verde, nu este nimeni care s-o vadă roşie sau invers roşu cu verde?
Citat :
Secretatii de partid presupun ca nu aveau nevoie de aste lectii. Presupun ca erau prea ocupati cu organizatul.
Da, printre alte activităţi, economicul ocupând prima poziţie, secretarii de partid se ocupau şi de munca organizatorică, fără de care nu se puteau desfăşura activităţile economice, politice şi sociale.
Citat :
De buna seama ca aici vorbeste secretarul de partid, nu crestinul. Ba pardon, am uitat ca la ortodocsi se putea de ambele! In primul rand, crestinul crede ca ceea ce Scriptura zice, Dumnezeu zice.
Da, atâta timp cât un om se ocupă de mai multe probleme nu poţi spune că doar de aici până aici eşti ateu şi de aici până aici eşti creştin. Cât priveşte ortodoxia ar fi bine să nu fi ironic pentru că eu nu ţi-am luat în derădere credinţa. Dar şi aici există afirmaţia: da, ortodoxia este mai permisivă.
Citat :
In primul rand, crestinul crede ca ceea ce Scriptura zice, Dumnezeu zice.
De bună seamă eşti adeptul sintagmei: "crede şi nu cerceta".
Citat :
nu vad cum puteti sa va numiti crestin.
Eu văd.
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 16:27
Ortodocşii îşi permit să audieze şi astfel de muzică:
Ciprian
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 19:51
abbilbal a scris:
De ce este necesar sî-ţi spună "tovarăşii" că adevărul şi minciuna sunt noţiuni relative? Consideri cumva că adevărul meu este şi adevărul tău? Daă eu văd la semafor culoarea verde, nu este nimeni care s-o vadă roşie sau invers roşu cu verde?
La toate cele mofturi inainte de citatul asta nu ma obosesc. No acuma, despre tovarasi: Filozofia lor despre adevar e din start gresita si ilogica. Ei vor ca tot adevarul sa fie relativ, in afara de adevarul lor, ca adevarul e relativ. ASTA adevar, despre relativitatea adevarlui, e unul ABSOLUT! ASTA e logica tovarasilor! Ba mai mult, cand ei invata poporul, tot ce invata ei pretind ca este adevar absolut. Cine se indoieste de el, are ocazia sa faca filozofie in puscarie, in cel mai bun caz. Cat despre tovarasul abbilbal: Faceti confuzie intre natura adevarului si modalitatile de testare, de verificare ale acestuia. Culoarea verde este verde, indiferent cine o percepe ca atare sau ba, iar culoarea rosie este rosie, indiferent. Realitatea exista indiferent de capabilitatile noastre de percepere, iar lumina de la semafor este dupa cum urmeaza, indiferent daca este cineva care sa o vada sau nu:
Imaginea aceasta ne arata ca lumina rosie are lungimea de unda cam la 650 nanometri , pe cand cea verde o are la 510 nanometri
Citat :
Da, printre alte activităţi, economicul ocupând prima poziţie, secretarii de partid se ocupau şi de munca organizatorică, fără de care nu se puteau desfăşura activităţile economice, politice şi sociale.
Sau, pe scurt, cu propaganda.
Citat :
Da, atâta timp cât un om se ocupă de mai multe probleme nu poţi spune că doar de aici până aici eşti ateu şi de aici până aici eşti creştin.
Poate ca nu, poate ca se poate si asa. Dar nu credeti ca ar fi mai bine? Daca tot sunt ocupat, cred ca ar fi mai bine sa fiu si disciplinat: Sa stiu cand, ce si de ce fac ceea ce fac. Altfel, nu iese nimic. Dupa cum zicea Christos- daca e sa-I dam crezare, cine nu aduna cu El risipeste, si cine nu face cu El, strica!
Citat :
Cât priveşte ortodoxia ar fi bine să nu fi ironic pentru că eu nu ţi-am luat în derădere credinţa. Dar şi aici există afirmaţia: da, ortodoxia este mai permisivă.
Nu am luat in deradere nimic! E doar un fapt: membrul de partid putea sa fie si ortodox si activist. Ba mai mult, asta nu este permisivitate. Puteti sa o numiti cum vreti - si pentru ca vad ca am atins un nerv, am sa va las singur sa caracterizati situatia aceasta antitetica- dar permisivitate ba, dupa cum nici uleiul nu e "permisiv" cu apa!
Citat :
De bună seamă eşti adeptul sintagmei: "crede şi nu cerceta".
Ba deloc! Ceea ce am spus eu mai sus este exact ceea ce Scriptura sustine, ba mai mult, biserica sustine, si ca sa ne intoarcem la subiect, (corect, Alex Andrei?) si traditia, inclusiv cea ortodoxa, o sustine! Prin urmare, cercetat si crezut. In ce priveste credibilitatea Scripturilor, nu am sa ma repet, vedeti aici Ca ucenicii nu au fost mincinosi cand au redat cuvintele Mantuitorului? Unde e dovada ca mint? Dar, din nou, tovarasia va distorsioneaza modul de abordare: la comunisti, cand e vorba de evidente, omul trebuie sa-si demonstreze nevinovatia!
Puteti sa va numiti cum doriti, chiar si crestin, daca nu stiti, sa ignorati cu buna stiinta, care este intelesul, cel putin din DEX, al cuvantului. Sau si intelesul asta e relativ, prin urmare...