LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Traditia ortodoxa EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
Traditia ortodoxa EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
Traditia ortodoxa EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
Traditia ortodoxa EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
Traditia ortodoxa EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Traditia ortodoxa EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Traditia ortodoxa EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
Traditia ortodoxa EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
Traditia ortodoxa EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
Traditia ortodoxa EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
Traditia ortodoxa EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
Traditia ortodoxa EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Traditia ortodoxa EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
CPSF internet efremovivanantonovici 1918 politica nicuvar padure 23 problema Limba sibiu Popasul romana muzica_traditionala mediu taieri brasov drumetie reclame google Fantasy curiozitati istorie humanitas comment-143 1
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
Traditia ortodoxa I_vote_lcapTraditia ortodoxa I_voting_barTraditia ortodoxa I_vote_rcap 
Emil Condor
Traditia ortodoxa I_vote_lcapTraditia ortodoxa I_voting_barTraditia ortodoxa I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Traditia ortodoxa

In jos 
+12
alex andrei
VOTAN
Diaporevomenos
cactus
zaraza26
Emil Condor
TRISTAN
delta
abbilbal
Cristina
Anahoret
zuum
16 participanți
Mergi la pagina : 1, 2, 3 ... 11, 12, 13  Urmatorul
AutorMesaj
zuum

zuum

Numarul mesajelor : 3492
Varsta : 60
Data de inscriere : 29/09/2008

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 04:15

Multi nu inteleg ce inseamna asta, altii si mai multi sar cu critica....Eu cred ca una e "traditia ortodoxa" a credintei ortodoxe si altele sunt obiceiurile locului inventate de fiecare generatie si de multe ori uitate de urmatoarea.
Acum la Inviere ma gandeam cat de plictisiti trebuie sa fie Alice si cu Cyrus, amandoi obligati sa stea in picioare 3 ore si sa asculte niste cantari arhaice venite de pe ce lume! O diferenta enorma intre scara melodica din canturile ortodoxe si muzica saltareata, ritmata si galagioasa a asazisilor penticostali unde merg ei. Ca si anul trecut, Cyrus a tinut sa ne spuna ca atat popa cat si canteretii au nevoie de niste lectii de muzica ( de la el bineinteles) , de o baterie si un pian si totul ar merge ca pe roate!
Ma gandeam sa-i mai duc la biserica, poate in felul asta merg si io mai des ! Embarassed
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

Numarul mesajelor : 7444
Varsta : 63
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 06:10

Cidat! Dar, oricum, ei au alte ritmuri în sânge, care nu prea se "înfiletează" cu cele bizantine.
Îmi amintesc că Celine Dion s-a cununat în ritul ortodox tocmai pentru că i-au plăcut slujbele şi "fastul" cum s-a exprimat ea (sau, cel puţin, aşa a fost tradus).

Ceea ce-i adevărat este că, la o cununie ortodoxă, chiar te simţi împărat! Very Happy

Cristina

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 10:31

zuum a scris:
O diferenta enorma intre scara melodica din canturile ortodoxe
Scara melodica o fi la voi, Zuum, ca aici numai melodica nu o poti numi Rolling Eyes ... Mormaiala guturala si bolboroseala caraghioasa practicata aici la slujbele ortodoxe, indiferent ca e botez sau inmormintare, sunt de-a dreptul penibile oh da! .
Sus In jos
Cristina

Cristina

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 10:42

In plus:
1- sa-ti afisezi opulenta poleita cu aur, limuzine la scara si cladiri de lux (valabila atit la ortodocsi, cit si la catolici), consider ca este o "traditie" proasta si in totala contradictie cu spiritul unei credinte smerite, curata si in folosul celor nevoiasi; ca sa nu mai vorbesc despre fondurile pentru care nu da nimeni socoteala, ce si cum sunt cheltuite, ca sa nu mai vorbesc despre evaziunea fiscala practicata pe scara larga, asta in conditiile in care sunt finantati inclusiv din fondurile publice;
2- sa tii oamenii in picioare ore-ntregi (spre deosebire de catolici unde exista bancute), consider ca e un obicei prost (inteles), ca sa nu spun de-a dreptu' sado/masochist oh da! .

Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 13:15

Cristina a scris:
zuum a scris:
Scara melodica o fi la voi, Zuum, ca aici numai melodica nu o poti numi Rolling Eyes ... Mormaiala guturala si bolboroseala caraghioasa practicata aici la slujbele ortodoxe, indiferent ca e botez sau inmormintare, sunt de-a dreptul penibile oh da! .

Depinde cât de cântăreţ este popa, tu Cristino şi cât de cântăreţi sunt cantorii. Un popă care-i cântăreţ nu de puţine ori se bagă peste cantori pentru a-i aduce pe drumul bun când o iau razna. Eu, spre exemplu, prefer să tac, oricât de mult mi-ar cere popa să cânt.

abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 13:23

Cristina a scris:
sa-ti afisezi opulenta poleita cu aur, limuzine la scara si cladiri de lux

Dar numai ortodocşii şi catolicii o fac? Pastorii celorlalte culte nu o fac? Câţi dintre slujitorii lui Dumnezeu mai sunt cuprinşi de adevărata smerenie? Până şi călugării au cam uitat de ea.

Citat :
sa nu mai vorbesc despre fondurile pentru care nu da nimeni socoteala

Paraclisul (biserică amenajată în baracă) la care am fost la Înviere a fost inaugurat în decembrie, de Crăciun. Atunci tot ce avea erau obiecte de împrumut de la alte biserici sau mănăstiri.
Acum, de Paşti, enoriaşii, foşti mineri la Roşia Poieni, au cumpărat, fără să le ceară popa, pentru Paraclis şi viitoarea biserică: patru rânduri de veşminte (vişinii, albe, cian şi galbemne), obiecte de cult şi sfeşnice aurite, prapuri (doi vişinii şi doi albastru închis) au donat o mulţime de icoane vechi, dar şi icoane noi.

Deci poleiala cu aur nu este generată de popă sau de biserică, ci de oamenii care frecventează acea biserică.

Despre fondurile donate am mai discutat odată. Dacă la voi nu se dă socoteală de ele, la noi se dă şi încă până la ultimuil bănuţ, iar treaba asta nu o ştiu de la o singură biserică, ci de la mai multe. Ca "pui de popă" m-am vânzolit pe la mai multe biserici. Unde popa face abuz, oamenii sar cu jalba-n proţap la ahiepiscopie şi gazeta locală "Unirea".

Cristina

Cristina

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 17:33

abbilbal a scris:
Cristina a scris:
sa-ti afisezi opulenta poleita cu aur, limuzine la scara si cladiri de lux

Dar numai ortodocşii şi catolicii o fac?
Eu am vazut doar la ortodocsi si la catolici si nu-mi place sa vorbesc aiurea (in necunostinta de cauza) despre altii. smile
abbilbal a scris:
Pastorii celorlalte culte nu o fac?
La budisti -de exemplu- eu nu am vazut opulenta afisata de catolici si ortodocsi. smile
abbilbal a scris:
Câţi dintre slujitorii lui Dumnezeu mai sunt cuprinşi de adevărata smerenie?

Nu stiu, nu i-am numarat smile .
abbilbal a scris:

Citat :
sa nu mai vorbesc despre fondurile pentru care nu da nimeni socoteala
Deci poleiala cu aur nu este generată de popă sau de biserică, ci de oamenii care frecventează acea biserică.
abbilbal a scris:
Despre fondurile donate am mai discutat odată. Dacă la voi nu se dă socoteală de ele, la noi se dă şi încă până la ultimuil bănuţ, iar treaba asta nu o ştiu de la o singură biserică, ci de la mai multe. Ca "pui de popă" m-am vânzolit pe la mai multe biserici. Unde popa face abuz, oamenii sar cu jalba-n proţap la ahiepiscopie şi gazeta locală "Unirea".
Eu nu vorbesc despre comunitatile mai mici unde probabil ca (mai) exista un control bravo , daca exista Wink . Si nici despre donatii nu vorbesc, ci despre fondurile date de catre stat bisericilor, din taxele si impozitele mele. Vorbesc despre banii pe care ii dau bisericii si pentru care nu primesc chitante, tocmai pentru a li se pierde urma prin buzunarele prea-"sfintilor" si prea-"fericitilor" si prea-prea-"cinstitilor" oh da! .
Sus In jos
delta

Numarul mesajelor : 1385
Data de inscriere : 23/03/2010

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 19:06

Cristina a scris:
La budisti -de exemplu- eu nu am vazut opulenta afisata de catolici si ortodocsi. smile
Păi, ăia-s muritori de foame de oarece secole şi milenii, aşa că nu-şi permit luxul de a avea ceva palpabil prin viaţa asta... Laughing
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 19:25

Cristina a scris:
Eu nu vorbesc despre comunitatile mai mici unde probabil ca (mai) exista un control bravo , daca exista. Si nici despre donatii nu vorbesc, ci despre fondurile date de catre stat bisericilor, din taxele si impozitele mele.

Cristina, fondurile primite de la stat sunt mai date dracului decât cele ale comunităţii. Modul în care sunt utilizate se urmăreşte de organele de resort ale Direcţiilor Financiare şi nu cred că popii au asemenea pile încât să scape de acele controale.

zuum

zuum

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 22:04

Cristina a scris:
zuum a scris:

Cand merg in tara intotdeauna merg macar o data duminica dimineata la slujba la o biserica ...aproape de expozitie, langa Arcul de Triumf, am uitat cum ii zice, ti se face pielea gaina de cantarile de acolo. In cor sunt fosti solisti de la opera sa auzi acolo un Tatal Nostru.... wow
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

Numarul mesajelor : 7444
Varsta : 63
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 22:25

O mormăială ortodoxă care-mi place:

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 22:26

Zuumule, Cristina are dreptate că sunt şi biserici cu preoţi afoni, sau care mormăie de numai ei ştiu ce spun. Parcă le este lene să deschidă gura. Ba mai sunt şi cântăreţi de strană care se pierd în linia melodică. Şi aici intervine un popă bun să-l aducă pe cantor pe linia de plutire. Dar pentru astra popa trebuie să fie bun cântăreţ. Altfel, este cum spune Cristina. Mormăie fiecare în legea lui.

Dar oare Dumnezeu ţine seama de cum se cântă într-o biserică? sau poate ţine seama doar de credinţa naturală a fiecăruia şi nu de cea prefăcută?

abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMier 07 Apr 2010, 22:28

Anahoret a scris:
O mormăială ortodoxă care-mi place:

Lasă călugăre, că asta nu-i mormăială şi nu orice grup vocal poate "mormăi" aşa.

Cristina

Cristina

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 07:54

zuum a scris:
Cristina a scris:
zuum a scris:

Cand merg in tara intotdeauna merg macar o data duminica dimineata la slujba la o biserica ...aproape de expozitie, langa Arcul de Triumf, am uitat cum ii zice, ti se face pielea gaina de cantarile de acolo. In cor sunt fosti solisti de la opera sa auzi acolo un Tatal Nostru.... wow
Daca te referi la Minastirea Casin, imi amintesc ca am fost acum citiva ani acolo, de Paste, iar cind am observat ca preotul era beat, de "fericire" evideeent oh da! , am plecat urgent si nici ca am mai calcat pe-acolo. Poate ca s-au mai indreptat lucrurile-ntre-timp...
Sus In jos
Cristina

Cristina

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 08:02

abbilbal a scris:

Dar oare Dumnezeu ţine seama de cum se cântă într-o biserică?
Ma gindesc ca un Dumnezeu care a creeat cintul privighetorii tine seama, dar stiu sigur ca oamenii carora le place frumusetea cintarilor tin seama.
abbilbal a scris:
sau poate ţine seama doar de credinţa naturală a fiecăruia şi nu de cea prefăcută?
Nu exista credinta prefacuta, aia nu e credinta ci doar fason de "bon"-ton.
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 11:09

Cristina a scris:
zuum a scris:
Cristina a scris:
zuum a scris:

Daca te referi la Minastirea Casin, imi amintesc ca am fost acum citiva ani acolo, de Paste, iar cind am observat ca preotul era beat, de "fericire" evideeent oh da! , am plecat urgent si nici ca am mai calcat pe-acolo. Poate ca s-au mai indreptat lucrurile-ntre-timp...

Cristina, nu este vorba de mănăstire. Ştiu la ce biserică se referă Zuum, dar nici eu nu ştiu cum se numeşte. Este o biserică mare, cu multe scări pe un colţ de intersecţie. Când am fost eu acolo, probabil era în renovare.

abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 11:21

Cristina a scris:
stiu sigur ca oamenii carora le place frumusetea cintarilor tin seama.

Oamenii cărora le place frumuseţea cântărilor ştiu ce lăcaşuri de cult să aleagă, la fel cum ştiu şi cei care caută arhitectură sau pictură, dar de regulă aceste trei forme de artă se îmbină armonios. De acest lucru m-am convins odată în plus în noaptea de Înviere şi a doua zi de Paşti, când la Paraclisul unde am fost am întâlnit oameni care nu aparţineau de comunitatea respecteivă, ci au venit să asculte cum face slujbă popa. Păcat că nu are cantori pe măsură, dar este doar la început de drum. Dorinţa preotului de acolo este ca biserica ce se va construi să aibă o acustică şi rezonanţă bună. Prezenţa mea acolo avea un cu totul alt motiv.

Cristina

Cristina

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 17:12

abbilbal a scris:
Cristina a scris:
zuum a scris:
Cristina a scris:
zuum a scris:

Cristina, nu este vorba de mănăstire. Ştiu la ce biserică se referă Zuum, dar nici eu nu ştiu cum se numeşte. Este o biserică mare, cu multe scări pe un colţ de intersecţie. Când am fost eu acolo, probabil era în renovare.

Cu multe scari pe un colt de intersectie si in apropierea Arcului de Triumf este Minastirea Casin, asa i se spune, chiar daca e biserica in toata regula.
ps: crede-ma. cunosc zona destul de bine, mai ales ca pe-acolo am copilarit Wink ...
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 17:44

Cristina, n-am să dau lecţii "grădinarilor", dar nu ştiam că acea biserică este mănăstire, sau a fost mănăstire. Când am fost eu era foarte multă lume şi o slujbă frumoasă făcută de vreo trei preoţi. Unul mai bătrân şi doi mai tineri.

zuum

zuum

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 08 Apr 2010, 21:10

abbilbal a scris:
Cristina, n-am să dau lecţii "grădinarilor", dar nu ştiam că acea biserică este mănăstire, sau a fost mănăstire. Când am fost eu era foarte multă lume şi o slujbă frumoasă făcută de vreo trei preoţi. Unul mai bătrân şi doi mai tineri.

Da abi, Casin este, a fost manastire si asa i-a ramas numele.
N-am vazut niciodata popa beat, acum stau sa ma gandesc daca chiar am vazut vreodata......nu. Stiti de ce? Fiindca merg destul de rar la "slujbe"! La biserica intram cand nu era nimeni, sa ma pot concentra la ale mele...sa stau de vorba cu Dumnezeu. Icoanele ma inspira, au un fel de mister care le incoanjoara...ochii sfintilor....linistea din bolte ! Mai des am mers aici in Diaspora la slujbe dar asta din spirit de turma, asa se intampla cand esti departe de tara.
La Casin o sa merg din nou, tot intr-o duminica dimineata sa aud cum canta Tatal Nostru.....si nici nu ma bag in fata sa ma uit la popi...stau cuminte intr-un colt si incerc sa ma rup de toate...
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyMar 13 Apr 2010, 22:28

De fapt, în singurătate este dialogul cu Dumnezeu.

TRISTAN

TRISTAN

Numarul mesajelor : 125
Data de inscriere : 03/01/2009

Traditia ortodoxa Empty
MesajSubiect: Re: Traditia ortodoxa   Traditia ortodoxa EmptyJoi 27 Mai 2010, 14:31

Daca in Biserica nu ar fi si "corul" barfitoarelor care sa se ocupe de "probleme crestinesti" cum ar fi: cu ce e imbracat x si y, cum arata coliva lu' Pandele sau Georgel, ce urat "canta" popa, cat ai dat pentru inmormantare, botez, nunta ... intreaga credinta crestina nu si-ar mai avea rostul. Laughing De aceea mergem noi la biserica...Ce rugaciune sau comuniune cu Iisus, Dumnezeu? Hai sa fim seriosi! Avem lucruri mai importante de dezbatut si transmis...de exemplu ce culoare aveau tenesii popii.
A spus cineva mai inainte...daca vrei sa asculti cantare bizantina urmaresti un asemenea eveniment organizat si mergi acolo sa vezi cum canta profesionistii. Daca mergi la Biserica sa te rogi si sa asculti ce are de zis Dumnezeu stai cu capul plecat si iti deschizi sufletul.
Si mie imi plac "bolboroselile" ...bizantine sau...gregoriene.
Sunt ferm convins ca si evreii dupa eliberarea din sclavia egipteana tot asa isi criticau preotii (cu aprofundate studii muzicale Laughing) cand incantau cate ceva. Sunt zvonuri ca daca il prindeau pe unul beat il trimiteau direct la dezalcoolizare.