Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
Subiect: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 04:15
Multi nu inteleg ce inseamna asta, altii si mai multi sar cu critica....Eu cred ca una e "traditia ortodoxa" a credintei ortodoxe si altele sunt obiceiurile locului inventate de fiecare generatie si de multe ori uitate de urmatoarea. Acum la Inviere ma gandeam cat de plictisiti trebuie sa fie Alice si cu Cyrus, amandoi obligati sa stea in picioare 3 ore si sa asculte niste cantari arhaice venite de pe ce lume! O diferenta enorma intre scara melodica din canturile ortodoxe si muzica saltareata, ritmata si galagioasa a asazisilor penticostali unde merg ei. Ca si anul trecut, Cyrus a tinut sa ne spuna ca atat popa cat si canteretii au nevoie de niste lectii de muzica ( de la el bineinteles) , de o baterie si un pian si totul ar merge ca pe roate! Ma gandeam sa-i mai duc la biserica, poate in felul asta merg si io mai des !
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 06:10
Cidat! Dar, oricum, ei au alte ritmuri în sânge, care nu prea se "înfiletează" cu cele bizantine. Îmi amintesc că Celine Dion s-a cununat în ritul ortodox tocmai pentru că i-au plăcut slujbele şi "fastul" cum s-a exprimat ea (sau, cel puţin, aşa a fost tradus).
Ceea ce-i adevărat este că, la o cununie ortodoxă, chiar te simţi împărat!
_____________________ Free your mind!
Cristina
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 10:31
zuum a scris:
O diferenta enorma intre scara melodica din canturile ortodoxe
Scara melodica o fi la voi, Zuum, ca aici numai melodica nu o poti numi ... Mormaiala guturala si bolboroseala caraghioasa practicata aici la slujbele ortodoxe, indiferent ca e botez sau inmormintare, sunt de-a dreptul penibile .
Cristina
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 10:42
In plus: 1- sa-ti afisezi opulenta poleita cu aur, limuzine la scara si cladiri de lux (valabila atit la ortodocsi, cit si la catolici), consider ca este o "traditie" proasta si in totala contradictie cu spiritul unei credinte smerite, curata si in folosul celor nevoiasi; ca sa nu mai vorbesc despre fondurile pentru care nu da nimeni socoteala, ce si cum sunt cheltuite, ca sa nu mai vorbesc despre evaziunea fiscala practicata pe scara larga, asta in conditiile in care sunt finantati inclusiv din fondurile publice; 2- sa tii oamenii in picioare ore-ntregi (spre deosebire de catolici unde exista bancute), consider ca e un obicei prost (inteles), ca sa nu spun de-a dreptu' sado/masochist .
_____________________ Buna dimineata/ziua/seara/noaptea ! Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 13:15
Cristina a scris:
zuum a scris:
Scara melodica o fi la voi, Zuum, ca aici numai melodica nu o poti numi ... Mormaiala guturala si bolboroseala caraghioasa practicata aici la slujbele ortodoxe, indiferent ca e botez sau inmormintare, sunt de-a dreptul penibile .
Depinde cât de cântăreţ este popa, tu Cristino şi cât de cântăreţi sunt cantorii. Un popă care-i cântăreţ nu de puţine ori se bagă peste cantori pentru a-i aduce pe drumul bun când o iau razna. Eu, spre exemplu, prefer să tac, oricât de mult mi-ar cere popa să cânt.
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 13:23
Cristina a scris:
sa-ti afisezi opulenta poleita cu aur, limuzine la scara si cladiri de lux
Dar numai ortodocşii şi catolicii o fac? Pastorii celorlalte culte nu o fac? Câţi dintre slujitorii lui Dumnezeu mai sunt cuprinşi de adevărata smerenie? Până şi călugării au cam uitat de ea.
Citat :
sa nu mai vorbesc despre fondurile pentru care nu da nimeni socoteala
Paraclisul (biserică amenajată în baracă) la care am fost la Înviere a fost inaugurat în decembrie, de Crăciun. Atunci tot ce avea erau obiecte de împrumut de la alte biserici sau mănăstiri. Acum, de Paşti, enoriaşii, foşti mineri la Roşia Poieni, au cumpărat, fără să le ceară popa, pentru Paraclis şi viitoarea biserică: patru rânduri de veşminte (vişinii, albe, cian şi galbemne), obiecte de cult şi sfeşnice aurite, prapuri (doi vişinii şi doi albastru închis) au donat o mulţime de icoane vechi, dar şi icoane noi.
Deci poleiala cu aur nu este generată de popă sau de biserică, ci de oamenii care frecventează acea biserică.
Despre fondurile donate am mai discutat odată. Dacă la voi nu se dă socoteală de ele, la noi se dă şi încă până la ultimuil bănuţ, iar treaba asta nu o ştiu de la o singură biserică, ci de la mai multe. Ca "pui de popă" m-am vânzolit pe la mai multe biserici. Unde popa face abuz, oamenii sar cu jalba-n proţap la ahiepiscopie şi gazeta locală "Unirea".
Cristina
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 17:33
abbilbal a scris:
Cristina a scris:
sa-ti afisezi opulenta poleita cu aur, limuzine la scara si cladiri de lux
Dar numai ortodocşii şi catolicii o fac?
Eu am vazut doar la ortodocsi si la catolici si nu-mi place sa vorbesc aiurea (in necunostinta de cauza) despre altii.
abbilbal a scris:
Pastorii celorlalte culte nu o fac?
La budisti -de exemplu- eu nu am vazut opulenta afisata de catolici si ortodocsi.
abbilbal a scris:
Câţi dintre slujitorii lui Dumnezeu mai sunt cuprinşi de adevărata smerenie?
Nu stiu, nu i-am numarat .
abbilbal a scris:
Citat :
sa nu mai vorbesc despre fondurile pentru care nu da nimeni socoteala
Deci poleiala cu aur nu este generată de popă sau de biserică, ci de oamenii care frecventează acea biserică.
abbilbal a scris:
Despre fondurile donate am mai discutat odată. Dacă la voi nu se dă socoteală de ele, la noi se dă şi încă până la ultimuil bănuţ, iar treaba asta nu o ştiu de la o singură biserică, ci de la mai multe. Ca "pui de popă" m-am vânzolit pe la mai multe biserici. Unde popa face abuz, oamenii sar cu jalba-n proţap la ahiepiscopie şi gazeta locală "Unirea".
Eu nu vorbesc despre comunitatile mai mici unde probabil ca (mai) exista un control , daca exista . Si nici despre donatii nu vorbesc, ci despre fondurile date de catre stat bisericilor, din taxele si impozitele mele. Vorbesc despre banii pe care ii dau bisericii si pentru care nu primesc chitante, tocmai pentru a li se pierde urma prin buzunarele prea-"sfintilor" si prea-"fericitilor" si prea-prea-"cinstitilor" .
delta
Numarul mesajelor : 1385 Data de inscriere : 23/03/2010
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 19:06
Cristina a scris:
La budisti -de exemplu- eu nu am vazut opulenta afisata de catolici si ortodocsi.
Păi, ăia-s muritori de foame de oarece secole şi milenii, aşa că nu-şi permit luxul de a avea ceva palpabil prin viaţa asta...
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 19:25
Cristina a scris:
Eu nu vorbesc despre comunitatile mai mici unde probabil ca (mai) exista un control bravo , daca exista. Si nici despre donatii nu vorbesc, ci despre fondurile date de catre stat bisericilor, din taxele si impozitele mele.
Cristina, fondurile primite de la stat sunt mai date dracului decât cele ale comunităţii. Modul în care sunt utilizate se urmăreşte de organele de resort ale Direcţiilor Financiare şi nu cred că popii au asemenea pile încât să scape de acele controale.
zuum
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 22:04
Cristina a scris:
zuum a scris:
Cand merg in tara intotdeauna merg macar o data duminica dimineata la slujba la o biserica ...aproape de expozitie, langa Arcul de Triumf, am uitat cum ii zice, ti se face pielea gaina de cantarile de acolo. In cor sunt fosti solisti de la opera sa auzi acolo un Tatal Nostru....
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 22:25
O mormăială ortodoxă care-mi place:
_____________________ Free your mind!
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 22:26
Zuumule, Cristina are dreptate că sunt şi biserici cu preoţi afoni, sau care mormăie de numai ei ştiu ce spun. Parcă le este lene să deschidă gura. Ba mai sunt şi cântăreţi de strană care se pierd în linia melodică. Şi aici intervine un popă bun să-l aducă pe cantor pe linia de plutire. Dar pentru astra popa trebuie să fie bun cântăreţ. Altfel, este cum spune Cristina. Mormăie fiecare în legea lui.
Dar oare Dumnezeu ţine seama de cum se cântă într-o biserică? sau poate ţine seama doar de credinţa naturală a fiecăruia şi nu de cea prefăcută?
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 07 Apr 2010, 22:28
Anahoret a scris:
O mormăială ortodoxă care-mi place:
Lasă călugăre, că asta nu-i mormăială şi nu orice grup vocal poate "mormăi" aşa.
Cristina
Cand merg in tara intotdeauna merg macar o data duminica dimineata la slujba la o biserica ...aproape de expozitie, langa Arcul de Triumf, am uitat cum ii zice, ti se face pielea gaina de cantarile de acolo. In cor sunt fosti solisti de la opera sa auzi acolo un Tatal Nostru....
Daca te referi la Minastirea Casin, imi amintesc ca am fost acum citiva ani acolo, de Paste, iar cind am observat ca preotul era beat, de "fericire" evideeent , am plecat urgent si nici ca am mai calcat pe-acolo. Poate ca s-au mai indreptat lucrurile-ntre-timp...
Cristina
Daca te referi la Minastirea Casin, imi amintesc ca am fost acum citiva ani acolo, de Paste, iar cind am observat ca preotul era beat, de "fericire" evideeent , am plecat urgent si nici ca am mai calcat pe-acolo. Poate ca s-au mai indreptat lucrurile-ntre-timp...
Cristina, nu este vorba de mănăstire. Ştiu la ce biserică se referă Zuum, dar nici eu nu ştiu cum se numeşte. Este o biserică mare, cu multe scări pe un colţ de intersecţie. Când am fost eu acolo, probabil era în renovare.
abbilbal
stiu sigur ca oamenii carora le place frumusetea cintarilor tin seama.
Oamenii cărora le place frumuseţea cântărilor ştiu ce lăcaşuri de cult să aleagă, la fel cum ştiu şi cei care caută arhitectură sau pictură, dar de regulă aceste trei forme de artă se îmbină armonios. De acest lucru m-am convins odată în plus în noaptea de Înviere şi a doua zi de Paşti, când la Paraclisul unde am fost am întâlnit oameni care nu aparţineau de comunitatea respecteivă, ci au venit să asculte cum face slujbă popa. Păcat că nu are cantori pe măsură, dar este doar la început de drum. Dorinţa preotului de acolo este ca biserica ce se va construi să aibă o acustică şi rezonanţă bună. Prezenţa mea acolo avea un cu totul alt motiv.
Cristina
Cristina, nu este vorba de mănăstire. Ştiu la ce biserică se referă Zuum, dar nici eu nu ştiu cum se numeşte. Este o biserică mare, cu multe scări pe un colţ de intersecţie. Când am fost eu acolo, probabil era în renovare.
Cu multe scari pe un colt de intersectie si in apropierea Arcului de Triumf este Minastirea Casin, asa i se spune, chiar daca e biserica in toata regula. ps: crede-ma. cunosc zona destul de bine, mai ales ca pe-acolo am copilarit ...
abbilbal
Cristina, n-am să dau lecţii "grădinarilor", dar nu ştiam că acea biserică este mănăstire, sau a fost mănăstire. Când am fost eu era foarte multă lume şi o slujbă frumoasă făcută de vreo trei preoţi. Unul mai bătrân şi doi mai tineri.
zuum
Cristina, n-am să dau lecţii "grădinarilor", dar nu ştiam că acea biserică este mănăstire, sau a fost mănăstire. Când am fost eu era foarte multă lume şi o slujbă frumoasă făcută de vreo trei preoţi. Unul mai bătrân şi doi mai tineri.
Da abi, Casin este, a fost manastire si asa i-a ramas numele. N-am vazut niciodata popa beat, acum stau sa ma gandesc daca chiar am vazut vreodata......nu. Stiti de ce? Fiindca merg destul de rar la "slujbe"! La biserica intram cand nu era nimeni, sa ma pot concentra la ale mele...sa stau de vorba cu Dumnezeu. Icoanele ma inspira, au un fel de mister care le incoanjoara...ochii sfintilor....linistea din bolte ! Mai des am mers aici in Diaspora la slujbe dar asta din spirit de turma, asa se intampla cand esti departe de tara. La Casin o sa merg din nou, tot intr-o duminica dimineata sa aud cum canta Tatal Nostru.....si nici nu ma bag in fata sa ma uit la popi...stau cuminte intr-un colt si incerc sa ma rup de toate...
abbilbal
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 13 Apr 2010, 22:28
De fapt, în singurătate este dialogul cu Dumnezeu.
TRISTAN
Numarul mesajelor : 125 Data de inscriere : 03/01/2009
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Joi 27 Mai 2010, 14:31
Daca in Biserica nu ar fi si "corul" barfitoarelor care sa se ocupe de "probleme crestinesti" cum ar fi: cu ce e imbracat x si y, cum arata coliva lu' Pandele sau Georgel, ce urat "canta" popa, cat ai dat pentru inmormantare, botez, nunta ... intreaga credinta crestina nu si-ar mai avea rostul. De aceea mergem noi la biserica...Ce rugaciune sau comuniune cu Iisus, Dumnezeu? Hai sa fim seriosi! Avem lucruri mai importante de dezbatut si transmis...de exemplu ce culoare aveau tenesii popii. A spus cineva mai inainte...daca vrei sa asculti cantare bizantina urmaresti un asemenea eveniment organizat si mergi acolo sa vezi cum canta profesionistii. Daca mergi la Biserica sa te rogi si sa asculti ce are de zis Dumnezeu stai cu capul plecat si iti deschizi sufletul. Si mie imi plac "bolboroselile" ...bizantine sau...gregoriene. Sunt ferm convins ca si evreii dupa eliberarea din sclavia egipteana tot asa isi criticau preotii (cu aprofundate studii muzicale ) cand incantau cate ceva. Sunt zvonuri ca daca il prindeau pe unul beat il trimiteau direct la dezalcoolizare.
Cristina
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Joi 27 Mai 2010, 16:51
abbilbal a scris:
Asa este si tocmai de aceea nu consider ca mersul la biserica inseamna automat credinta. Deseori, altarul unei biserici -poate mai curate si sigur mai apropiata de Dumnezeu- il poti gasi in natura, departe de lumea dezlantuita, admirind grandoarea unui rasarit de soare, ascultind trilul unei timide privighetori, sau descoperind mireasma unui cimp de flori.
zuum
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Joi 27 Mai 2010, 18:18
Cristina a scris:
abbilbal a scris:
Asa este si tocmai de aceea nu consider ca mersul la biserica inseamna automat credinta. Deseori, altarul unei biserici -poate mai curate si sigur mai apropiata de Dumnezeu- il poti gasi in natura, departe de lumea dezlantuita, admirind grandoarea unui rasarit de soare, ascultind trilul unei timide privighetori, sau descoperind mireasma unui cimp de flori.
Da, dar astea nu mai apartin de crestinism
delta
Numarul mesajelor : 1385 Data de inscriere : 23/03/2010
Subiect: Re: Traditia ortodoxa Joi 27 Mai 2010, 18:38
zuum a scris:
Cristina a scris:
abbilbal a scris:
Da, dar astea nu mai apartin de crestinism
Deci relația cu Dumnezeu are loc doar prin intermediari de genul preoților? Atunci de ce draq se mai roagă unii seara, înainte de culcare?
P.S. Nu-mi pomeni de eventualitatea că e nevoie de loc sfânt pentru a te adresa inchipuitul zeu, deoarece multitudinea de biserici de cartier te pot contrazice. Zi-mi tu mie că era loc sfânt zona falezei unde au trântit o coșmelie cu cruce-n vârf, ca ăla care ulterior a construit fix pe același loc actualul hotel Esplanada să plătească gras pentru suprafața "bisericii" (mutate undeva lângă poliție, unde terenul era mai ieftin... ). Nu mai spun de altă hidoșenie construită ceva mai sus în cartier, de la care vine popa în fiecare 1 ianuarie cu o conservă în care are apa "sfințită"... cică pentru a o-mprăștia pe pereții din casele sau apartamentele oamenilor. N-ai idee cu ce elan îi trântesc de fiecare dată ușa-n nas!
Oricum faza cea mai haiosă mi s-a părut când au ridicat o cruce și au adus un placaj decupat de forma unui om și vopsit astfel încât figura bărboasă să aducă a Iisus, pe care l-au prins de cruce cu ajutorul unor... cuie! Simplă ironie a sorții...