__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Traditia ortodoxa | |
|
+12alex andrei VOTAN Diaporevomenos cactus zaraza26 Emil Condor TRISTAN delta abbilbal Cristina Anahoret zuum 16 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 22:02 | |
| - Ciprian a scris:
- abbilbal a scris:
- De ce este necesar sî-ţi spună "tovarăşii" că adevărul şi minciuna sunt noţiuni relative? Consideri cumva că adevărul meu este şi adevărul tău? Daă eu văd la semafor culoarea verde, nu este nimeni care s-o vadă roşie sau invers roşu cu verde?
La toate cele mofturi inainte de citatul asta nu ma obosesc. Nici nu trebuie că-i prea complicat. - Citat :
- No acuma, despre tovarasi: Filozofia lor despre adevar e din start gresita si ilogica. Ei vor ca tot adevarul sa fie relativ, in afara de adevarul lor, ca adevarul e relativ. ASTA adevar, despre relativitatea adevarlui, e unul ABSOLUT! ASTA e logica tovarasilor! Ba mai mult, cand ei invata poporul, tot ce invata ei pretind ca este adevar absolut. Cine se indoieste de el, are ocazia sa faca filozofie in puscarie, in cel mai bun caz.
Te-ai ambalat cam tare şi ai deviat mult de la dialogul nostru. - Citat :
- Cat despre tovarasul abbilbal: ...
De când noi doi suntem tovarăşi? Cu ce ocazie am păşit împreună pe acelaşi drum? - Citat :
- Faceti confuzie intre natura adevarului si modalitatile de testare, de verificare ale acestuia.
Tot ce se poate. Mai rumegă puţin afirmaţiile mele. - Citat :
- Culoarea verde este verde, indiferent cine o percepe ca atare sau ba, iar culoarea rosie este rosie, indiferent. Realitatea exista indiferent de capabilitatile noastre de percepere, iar lumina de la semafor este dupa cum urmeaza,.....
Da, este o afirmaţie adevărată, dar asta nu înseamnă că adevărul este obsolut atîta timp cât eu percep culorile altfel decât tine. Chiar dacă văd verdele verde poate-l văd într-o gamă mai restrânsă. - Citat :
-
- Citat :
- Da, printre alte activităţi, economicul ocupând prima poziţie, secretarii de partid se ocupau şi de munca organizatorică, fără de care nu se puteau desfăşura activităţile economice, politice şi sociale.
Sau, pe scurt, cu propaganda. Propaganda nu este "pe scurt" la ceea ce am spus ci o activitate cu totul diferită. - Citat :
-
- Citat :
- Da, atâta timp cât un om se ocupă de mai multe probleme nu poţi spune că doar de aici până aici eşti ateu şi de aici până aici eşti creştin.
Poate ca nu, poate ca se poate si asa. Dar nu credeti ca ar fi mai bine? Daca tot sunt ocupat, cred ca ar fi mai bine sa fiu si disciplinat: Sa stiu cand, ce si de ce fac ceea ce fac. Altfel, nu iese nimic. Dupa cum zicea Christos- daca e sa-I dam crezare, cine nu aduna cu El risipeste, si cine nu face cu El, strica! - Citat :
- Cât priveşte ortodoxia ar fi bine să nu fi ironic pentru că eu nu ţi-am luat în derădere credinţa. Dar şi aici există afirmaţia: da, ortodoxia este mai permisivă.
Nu am luat in deradere nimic! E doar un fapt: membrul de partid putea sa fie si ortodox si activist. Ba mai mult, asta nu este permisivitate. Puteti sa o numiti cum vreti - si pentru ca vad ca am atins un nerv, am sa va las singur sa caracterizati situatia aceasta antitetica- dar permisivitate ba, dupa cum nici uleiul nu e "permisiv" cu apa! - Citat :
- De bună seamă eşti adeptul sintagmei: "crede şi nu cerceta".
Ba deloc! Ceea ce am spus eu mai sus este exact ceea ce Scriptura sustine, ba mai mult, biserica sustine, si ca sa ne intoarcem la subiect, (corect, Alex Andrei?) si traditia, inclusiv cea ortodoxa, o sustine! Prin urmare, cercetat si crezut. In ce priveste credibilitatea Scripturilor, nu am sa ma repet, vedeti aici Ca ucenicii nu au fost mincinosi cand au redat cuvintele Mantuitorului? Unde e dovada ca mint? Dar, din nou, tovarasia va distorsioneaza modul de abordare: la comunisti, cand e vorba de evidente, omul trebuie sa-si demonstreze nevinovatia!
Puteti sa va numiti cum doriti, chiar si crestin, daca nu stiti, sa ignorati cu buna stiinta, care este intelesul, cel putin din DEX, al cuvantului. Sau si intelesul asta e relativ, prin urmare... | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 21 Feb 2012, 22:57 | |
| Pentru că mi-a expirat timpul de redactare continui aici dialogul cu Ciprian. - Citat :
- Citat:
Da, atâta timp cât un om se ocupă de mai multe probleme nu poţi spune că doar de aici până aici eşti ateu şi de aici până aici eşti creştin.
Poate ca nu, poate ca se poate si asa. Dar nu credeti ca ar fi mai bine? Daca tot sunt ocupat, cred ca ar fi mai bine sa fiu si disciplinat: Sa stiu cand, ce si de ce fac ceea ce fac. Altfel, nu iese nimic. Dupa cum zicea Christos- daca e sa-I dam crezare, cine nu aduna cu El risipeste, si cine nu face cu El, strica! Depinde cât poţi duce şi cum eşti în stare să te descurci. - Citat :
-
- Citat :
- Citat:
Cât priveşte ortodoxia ar fi bine să nu fi ironic pentru că eu nu ţi-am luat în derădere credinţa. Dar şi aici există afirmaţia: da, ortodoxia este mai permisivă. Nu am luat in deradere nimic! E doar un fapt: membrul de partid putea sa fie si ortodox si activist. Ba mai mult, asta nu este permisivitate. Puteti sa o numiti cum vreti - si pentru ca vad ca am atins un nerv, am sa va las singur sa caracterizati situatia aceasta antitetica- dar permisivitate ba, dupa cum nici uleiul nu e "permisiv" cu apa!
Nu, membrul de partid nu putea fi ortodox sau de oricare altă confesiune. Cei care optau pentru a merge la biserică erau excluşi din partid. Dar nimeni nu mă putea opri să cred în Dumnezeu fără să o declar, pentru că nimeni numi citea gândul. - Citat :
-
- Citat :
- Citat:
De bună seamă eşti adeptul sintagmei: "crede şi nu cerceta". Ba deloc! Ceea ce am spus eu mai sus este exact ceea ce Scriptura sustine, ba mai mult, biserica sustine, si ca sa ne intoarcem la subiect, (corect, Alex Andrei?) si traditia, inclusiv cea ortodoxa, o sustine! Prin urmare, cercetat si crezut. Eşti bine documentat. Felicitări. [quote] - Citat :
- Ca ucenicii nu au fost mincinosi cand au redat cuvintele Mantuitorului? Unde e dovada ca mint? Dar, din nou, tovarasia va distorsioneaza modul de abordare: la comunisti, cand e vorba de evidente, omul trebuie sa-si demonstreze nevinovatia!
Nu am spus niciunde şi nicicând că ucenicii lui Hristos mint. Am spus doar că şi ei au putut denatura Cuvântul Mântuitorului în scrierile lor. Este cu totul altceva. - Citat :
- Puteti sa va numiti cum doriti, chiar si crestin, daca nu stiti, sa ignorati cu buna stiinta, care este ....
Eu nu mă numesc nicium. Îi las pe cei care mă cunosc să mă numească aşa cum apreciază ei. | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 22 Feb 2012, 02:36 | |
| - abbilbal a scris:
- ...când nu mai răzbeşti sau ţi se termină argumentele îl chemi pe Emil în ajutor.
Nu, nu a fost cazul! Apoi, Ciprian nici nu ar avea nevoie de sprijin căci el însusi cunoaste bine Cuvântul lui Dumnezeu. E foarte greu să-l aducem la punctul în care să termine argumentele când el stie bine Cuvântul lui Dumnezeu si stie si multe despre religiile acestei lumi. Totodată e dotat cu mai multă cunoastere, nu doar cea religioasă. - Citat :
- Ciprian a scris:
- abbilbal a scris:
- În primul rând, nu ştim care este adevărul. Doar presupunem. Ceea ce penru mine este adevărat, pentru tine poate fi fals. Şi cum spunea Emil, doar Dumnezeu cunoaşte adevărul.
Emil subscrie la asa ceva?! Era vorba despre altceva - a se vedea mai în fată. Aici, întrebarea lui Ciprian o înteleg foarte bine: se mira ( pe bună dreptate) că eu as putea sustine astfel de lucruri, el stiind în mare parte credinta mea, ce de fapt coincide în multe cu a lui. Noi discutăm despre credintă de mult timp, doi trei ani înainte de a ne întâlni aici la Popas si ne cam cunoastem. Este ca atunci când cineva ar spune despre Ciprian că a fost de acord cu faptul că moastele vindecă. În astfel de situatie, reactia mea ar fi: „Ciprian subscrie la asa ceva?!” pentru că stiu că nu ar face-o. Am venit cu mesajul acesta doar să clarific faptul că nimeni nu mi-a cerut sprijin în dialogurile de aici. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 22 Feb 2012, 02:49 | |
| - abbilbal a scris:
- ...membrul de partid nu putea fi ortodox sau de oricare altă confesiune. Cei care optau pentru a merge la biserică erau excluşi din partid.
Am cunoscut membri de partid care si-au botezat noii născuti fără să fie exclusi. Cred că asta nu era o regulă, pretutindeni în PCR. Sau era si nu se respecta? _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mier 22 Feb 2012, 04:09 | |
| - Emil Condor a scris:
- abbilbal a scris:
- ...membrul de partid nu putea fi ortodox sau de oricare altă confesiune. Cei care optau pentru a merge la biserică erau excluşi din partid.
Am cunoscut membri de partid care si-au botezat noii născuti fără să fie exclusi. Cred că asta nu era o regulă, pretutindeni în PCR. Sau era si nu se respecta? Erau cazuri şi cazuri. Dacă cineva mergea la biserică fără să facă tam-tam pe tema asta era trecut cu vederea. Dacă împotriva cuiva apăreau sesizări sau reclamaţii, trebuiau luate măsuri. Am avut cazuri când am exlus din partid oameni care au aderat la diverse confesiuni religioase. Dar pedeapsa s-a rezumat doar la atât pentru că mi-am asumat răspunderea asupra activităţii lor, cu toate că "lătrătorii" au informat şi organele de securitate. La alţii nu ştiu cum se proceda în astfel de cazuri. | |
| | | alex andrei
Numarul mesajelor : 252 Varsta : 77 Localizare : colţisorul meu Data de inscriere : 01/12/2011
| Subiect: 310 - Începe folosirea semnului crucii Vin 24 Feb 2012, 11:49 | |
| Aşa cum am promis, Emile, îndată ce voi avea puţin timp şi mă voi dumiri verificând datele pe care le am la îndemână voi reveni cu tradiţiile. Iată momentul. 310 - Începe folosirea semnului crucii * Istoria semnului crucii poate fi întâlnită pentru prima oară la Tertulian (160 – 220/225). Scrie în „De corona” 3,4: „Dacă plecăm la drum, dacă ieşim sau intrăm, dacă ne îmbrăcăm, dacă ne spălăm sau mergem la masă, la dormit, dacă ne aşezăm să ne odihnim, în acestea şi în toate celelalte acţiunii ale noastre ne însemnăm fruntea cu semnul crucii”. Tot Tertulian atât în „Apologetica” sa cât şi-n „Ad Nationes” polemizează cu păgânii, care şi ei – în cea mai înaltă virtute militară – vexilla sau labari – adoră o cruce, numai că o „acoperă cu o pânză” deoarece „se ruşinează să o adoare dezvelită”. * În „Faptele Sfântului Toma” (Acti Thomae), 50: „Zicând acestea, a făcut asupra pâinii semnul crucii” (scriere de pe la 250 e.c.). * „Traditio apostolica” (circa 215 e.c.) scrie: „Înseamnă-ţi fruntea cu semnul crucii”. În prima perioadă creştină – luând în consideraţie studiul catacombelor – semnul crucii, scrijilit în piatră sau trasat cu culoare deşi se întâlneşte mult mai rar decât celelalte simboluri creştine (peşte, pâine, ancoră) nu lipseşte complet. Mai răspândit a fost folosirea „crucii criptate” (ascunse, disimulate) obţinută de ex. prin folosirea aparent fără motiv a literei greceşti „T” (tau) la jumătatea numelui defunctului. ** Se pare că la început creştinii foloseau numai motive iconografice comune culturii clasice (ex. Bunul Păstor) sau criptice, cum sunt peştele (pus în legătură cu Isus numai de cristograma Ichthys), ancora (simbol care, răsturnat, aminteşte o cruce şi este pusă în legătură cu Christos de Scrisoarea către evrei, 6,19-20). *** Paradoxal e că, tocmai absenţa semnului crucii din catacombe şi din alte „locuri publice” creştine din primele veacuri demonstrează că încă de atunci crucea era un semn creştin fără echivoc şi tocmai de aceea periculos de expus în locuri publice cum erau catacombele. În plus nu e de mirare şi nici din pură întâmplare faptul că unul dintre desenele cele mai vechi ale crucii – grafitul lui Alexamene – a fost făcut de un păgân undeva prin anul 85 e.c.. Grafitul lui Alexamene sau al Palatinului (locul unde a fost descoperit) este un grafit blasfem; o reprezentare pe cruce a lui Isus cu cap de măgar, un om înaintea crucii în poziţie de adoraţie şi o inscripţie (ΑλΕξΑΜΕΝΟς CεΒΕΤΕ ΘΕΟN = Alexamenos sebete theon = Alexamene îl adoră pe Dumnezeul său).
n.b. ceea ce însă n-am reuşit eu să înţeleg e legătura dintre acest semn şi tradiţie: în evanghelii găsim deseori îndmnul lui Isus făcut apostolilor şi ucenicilor săi de a "lua crucea" şi a-l urma; moartea lui pe cruce despre care apostolul Paul spunecă nu se mândreşte cu nimic altceva decât "în crucea Domanului nostru Isus Christos". în mintea mea îngustă, de găină, originea biblică a acestui semn este evidentă, nu este o "invenţie" a tradiţiei creştine. cu bine! _____________________ dacă într-o zi va trebui să aleg între moarte şi ignoranţă..., ei bine: voi supravieţui! alex andrei
| |
| | | Diaporevomenos
Numarul mesajelor : 1815 Varsta : 77 Localizare : Patria lui Homer si a lui Dionisie Areopagitul Data de inscriere : 05/10/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Vin 24 Feb 2012, 13:28 | |
| - alex andrei a scris:
- Aşa cum am promis, Emile, îndată ce voi avea puţin timp şi mă voi dumiri verificând datele pe care le am la îndemână voi reveni cu tradiţiile. Iată momentul.
310 - Începe folosirea semnului crucii * Istoria semnului crucii poate fi întâlnită pentru prima oară la Tertulian (160 – 220/225). Scrie în „De corona” 3,4: „Dacă plecăm la drum, dacă ieşim sau intrăm, dacă ne îmbrăcăm, dacă ne spălăm sau mergem la masă, la dormit, dacă ne aşezăm să ne odihnim, în acestea şi în toate celelalte acţiunii ale noastre ne însemnăm fruntea cu semnul crucii”. Tot Tertulian atât în „Apologetica” sa cât şi-n „Ad Nationes” polemizează cu păgânii, care şi ei – în cea mai înaltă virtute militară – vexilla sau labari – adoră o cruce, numai că o „acoperă cu o pânză” deoarece „se ruşinează să o adoare dezvelită”. * În „Faptele Sfântului Toma” (Acti Thomae), 50: „Zicând acestea, a făcut asupra pâinii semnul crucii” (scriere de pe la 250 e.c.). * „Traditio apostolica” (circa 215 e.c.) scrie: „Înseamnă-ţi fruntea cu semnul crucii”. În prima perioadă creştină – luând în consideraţie studiul catacombelor – semnul crucii, scrijilit în piatră sau trasat cu culoare deşi se întâlneşte mult mai rar decât celelalte simboluri creştine (peşte, pâine, ancoră) nu lipseşte complet. Mai răspândit a fost folosirea „crucii criptate” (ascunse, disimulate) obţinută de ex. prin folosirea aparent fără motiv a literei greceşti „T” (tau) la jumătatea numelui defunctului. ** Se pare că la început creştinii foloseau numai motive iconografice comune culturii clasice (ex. Bunul Păstor) sau criptice, cum sunt peştele (pus în legătură cu Isus numai de cristograma Ichthys), ancora (simbol care, răsturnat, aminteşte o cruce şi este pusă în legătură cu Christos de Scrisoarea către evrei, 6,19-20). *** Paradoxal e că, tocmai absenţa semnului crucii din catacombe şi din alte „locuri publice” creştine din primele veacuri demonstrează că încă de atunci crucea era un semn creştin fără echivoc şi tocmai de aceea periculos de expus în locuri publice cum erau catacombele. În plus nu e de mirare şi nici din pură întâmplare faptul că unul dintre desenele cele mai vechi ale crucii – grafitul lui Alexamene – a fost făcut de un păgân undeva prin anul 85 e.c.. Grafitul lui Alexamene sau al Palatinului (locul unde a fost descoperit) este un grafit blasfem; o reprezentare pe cruce a lui Isus cu cap de măgar, un om înaintea crucii în poziţie de adoraţie şi o inscripţie (ΑλΕξΑΜΕΝΟς CεΒΕΤΕ ΘΕΟN = Alexamenos sebete theon = Alexamene îl adoră pe Dumnezeul său).
n.b. ceea ce însă n-am reuşit eu să înţeleg e legătura dintre acest semn şi tradiţie: în evanghelii găsim deseori îndmnul lui Isus făcut apostolilor şi ucenicilor săi de a "lua crucea" şi a-l urma; moartea lui pe cruce despre care apostolul Paul spunecă nu se mândreşte cu nimic altceva decât "în crucea Domanului nostru Isus Christos". în mintea mea îngustă, de găină, originea biblică a acestui semn este evidentă, nu este o "invenţie" a tradiţiei creştine. cu bine! Of, of, of, si iar of! | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 25 Feb 2012, 00:35 | |
| - Diaporevomenos a scris:
- alex andrei a scris:
- [...] în evanghelii găsim deseori îndemnul lui Isus făcut apostolilor şi ucenicilor săi de a "lua crucea" şi a-l urma [...]
Of, of, of, si iar of! Înteleg cât se poate de bine răspunsul tău, Dia. Dar vezi tu, multi nu-l vor întelege si de aceea te rog dacă vrei să dai un răspuns mai detaliat. După aceea voi veni si eu, eventual cu unele completări (cu toate că mă îndoiesc să mai fie nevoie ). Multumim mult! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 25 Feb 2012, 00:56 | |
| - alex andrei a scris:
- Aşa cum am promis, Emile, îndată ce voi avea puţin timp şi mă voi dumiri verificând datele pe care le am la îndemână voi reveni cu tradiţiile. Iată momentul.
310 - Începe folosirea semnului crucii * Istoria semnului crucii poate fi întâlnită pentru prima oară [...] Minunat! Ok, acum după ce te-ai dumirit: Istoria „crucii” nu neapărat exprimă datele la care acel semn a fost impus bisericii. După datele istorice pe care le avem, anul 310 este cel despre care vorbim. Spui ceva despre a "lua crucea" şi a-L urma - faptul că ai folosit acele ghilimele pentru „luarea crucii”, de fapt ce înseamnă? O exprimare metaforică, nu? Asa cred si eu. L-am rugat pe Dia să explice ce înseamnă „a lua crucea si a-L urma”. Deci îl voi lăsa pe el să o facă, din moment ce a fost primul ce a reactionat la postarea ta cu acel „ of, of, of...”. ...si sunt de acord cu el. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 25 Feb 2012, 15:39 | |
| - abbilbal a scris:
- ...vreau să fac următoarea remarcă: Cât ai fost copil şi adolescent (să zicem în primii ani) ai fost şi tu ortodox. De ce?
Nu, nu se potriveste în cazul meu - sunt născut în familie, de fapt, neam de Crestini După Evanghelie. Am avut tangentă cu ortodoxismul prin alianta cu alte neamuri, prin vizite la bisericile lor si prin studiu. La întrebare zic că nu, nu am fost Crestin După Evanghelir de la nastere, doar m-am născut între ei. De fapt, niciodată nu am făcut parte din Cultul respectiv, nici măcar o secundă. Botezul pe care l-am făcut în jurul vârstei de 30 de ani este într-o credintă pe care am considerat eu că se potriveste cerintelor Cuvântului sfânt. Interesant este că am fost crestin si înainte de botez, dar atunci am făcut oficial alegerea mea. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Sam 25 Feb 2012, 23:28 | |
| - Emil Condor a scris:
- abbilbal a scris:
- ...vreau să fac următoarea remarcă: Cât ai fost copil şi adolescent (să zicem în primii ani) ai fost şi tu ortodox. De ce?
Nu, nu se potriveste în cazul meu - sunt născut în familie, de fapt, neam de Crestini După Evanghelie. .... Îmi cer scuze pentru afirmaţia eronată dar ştiam de undeva de pe forumuri, fără să pot preciza de unde, că părinţii tăi ar fi fost ortodocşi. | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 04:49 | |
| Nu e ceva pentru care să ceri scuze! Totul e perfect! Din câte stiu (două generatii înaintea mea), au fost Crestini După Evanghelie. Pe ceilalti nu-i stiu... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Ciprian
Numarul mesajelor : 1574 Data de inscriere : 17/12/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 06:00 | |
| - Abbilbal a scris:
- Te-ai ambalat cam tare şi ai deviat mult de la dialogul nostru.
Si nu mi se permite sa deviez? De deviat insa nu am deviat deloc. Comentariul meu de mai sus se leaga direct de asta: - Abbilbal a scris:
- În primul rând, nu ştim care este adevărul. Doar presupunem. Ceea ce penru mine este adevărat, pentru tine poate fi fals. Şi cum spunea Emil, doar Dumnezeu cunoaşte adevărul.
- Citat :
- De când noi doi suntem tovarăşi? Cu ce ocazie am păşit împreună pe acelaşi drum?
De pasit, am pasit fortat. Slava Domnului ca nu mai suntem pe acelasi drum si ca drumul s-a terminat intr-o fundatura. Putea sa fie mai rau. Va deranjeaza "tovaras", acum? - Citat :
- Da, este o afirmaţie adevărată, dar asta nu înseamnă că adevărul este obsolut atîta timp cât eu percep culorile altfel decât tine. Chiar dacă văd verdele verde poate-l văd într-o gamă mai restrânsă.
Nu ati inteles, dar nu ma surprinde. Tovarasii nu aveau nici un folos pentru educatia clasica, perimata. Adevarul nu este in functie de simturi sau preferinte, si nici nu e macar dependent de cunostintele noastre. Culoarea verde sede frumos la 510 nm din-nainte de descoperirea spectrului ori de masurarea acestuia. Si are sa ramana asa pe veci, cata vreme are sa existe lumina, nu ochi. - Citat :
- Nu, membrul de partid nu putea fi ortodox sau de oricare altă confesiune.
Pe hartie. - Citat :
- Nu am spus niciunde şi nicicând că ucenicii lui Hristos mint. Am spus doar că şi ei au putut denatura Cuvântul Mântuitorului în scrierile lor. Este cu totul altceva.
Interesant cum, pentru unul care afirmati asta: - Citat :
- În primul rând că adevărul şi minciuna este una şi aceeaşi treabă. O iluzie. Căci cea mai bună minciună (minciuna perfectă) este adevărul şi adevărul perfect este minciuna.
stiti foarte bine sa faceti distinctie intre adevar si "denaturare", ca sa nu mai zic minciuna! Oricum, punctul ridicat de mine mai sus ramane, acuzati si sunteti suspicios inainte de a avea nici cea mai mica dovada de denaturare. - Citat :
- Eu nu mă numesc nicium. Îi las pe cei care mă cunosc să mă numească aşa cum apreciază ei.
Ce zic oamenii e irelevant. Important e sa ne cunoasca, si recunoasca, Christos! _____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord?Who Am I | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 06:05 | |
| - Citat :
- Apoi, Ciprian nici nu ar avea nevoie de sprijin căci el însusi cunoaste bine Cuvântul lui Dumnezeu.E foarte greu să-l aducem la punctul în care să termine argumentele când el stie bine Cuvântul lui Dumnezeu si stie si multe despre religiile acestei lumi. Totodată e dotat cu mai multă cunoastere, nu doar cea religioasă.
Emil, nu am cuvinte. Ca de obicei, mult prea amabil si generos cu complimentele. Multumesc, dar toate alea sunt doar aspiratii pentru mine! God bless! _____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord?Who Am I | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 10:17 | |
| - Ciprian a scris:
- Abbilbal a scris:
Si nu mi se permite sa deviez? De deviat insa nu am deviat deloc. Comentariul meu de mai sus se leaga direct de asta:
- Abbilbal a scris:
- Citat :
- De când noi doi suntem tovarăşi? Cu ce ocazie am păşit împreună pe acelaşi drum?
De pasit, am pasit fortat. Slava Domnului ca nu mai suntem pe acelasi drum si ca drumul s-a terminat intr-o fundatura. Putea sa fie mai rau. Va deranjeaza "tovaras", acum? - Citat :
- Da, este o afirmaţie adevărată, dar asta nu înseamnă că adevărul este obsolut atîta timp cât eu percep culorile altfel decât tine. Chiar dacă văd verdele verde poate-l văd într-o gamă mai restrânsă.
Nu ati inteles, dar nu ma surprinde. Tovarasii nu aveau nici un folos pentru educatia clasica, perimata. Adevarul nu este in functie de simturi sau preferinte, si nici nu e macar dependent de cunostintele noastre. Culoarea verde sede frumos la 510 nm din-nainte de descoperirea spectrului ori de masurarea acestuia. Si are sa ramana asa pe veci, cata vreme are sa existe lumina, nu ochi. - Citat :
- Nu, membrul de partid nu putea fi ortodox sau de oricare altă confesiune.
Pe hartie. - Citat :
- Nu am spus niciunde şi nicicând că ucenicii lui Hristos mint. Am spus doar că şi ei au putut denatura Cuvântul Mântuitorului în scrierile lor. Este cu totul altceva.
Interesant cum, pentru unul care afirmati asta: - Citat :
- În primul rând că adevărul şi minciuna este una şi aceeaşi treabă. O iluzie. Căci cea mai bună minciună (minciuna perfectă) este adevărul şi adevărul perfect este minciuna.
stiti foarte bine sa faceti distinctie intre adevar si "denaturare", ca sa nu mai zic minciuna! Oricum, punctul ridicat de mine mai sus ramane, acuzati si sunteti suspicios inainte de a avea nici cea mai mica dovada de denaturare. - Citat :
- Eu nu mă numesc nicium. Îi las pe cei care mă cunosc să mă numească aşa cum apreciază ei.
Ce zic oamenii e irelevant. Important e sa ne cunoasca, si recunoasca, Christos! [quote] - Ciprian a scris:
- Abbilbal a scris:
Si nu mi se permite sa deviez? Din partea mea poţi devia de câte ori doreşti că nu mă deranjează. - Citat :
- Va deranjeaza "tovaras", acum?
Nu. Dacă mă deranja acest lucru nu spuneam că am fost secretar de partid. Nu doar acum, ci de când am intrat pe forum. - Citat :
- Ce zic oamenii e irelevant. Important e sa ne cunoasca, si recunoasca, Christos!
Cu atât mai irelevant ar fi să spun eu. | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 10:20 | |
| O completare la cele de mai sus: - Citat :
- Adevarul nu este in functie de simturi sau preferinte, si nici nu e macar dependent de cunostintele noastre. Culoarea verde sede frumos la 510 nm din-nainte de descoperirea spectrului ori de masurarea acestuia. Si are sa ramana asa pe veci, cata vreme are sa existe lumina, nu ochi.
Este adevărat când te referi la adevărul absolul, dar adevărul de toate zilele este altul. | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 17:39 | |
| - Ciprian a scris:
- ...generos cu complimentele. Multumesc, dar toate alea sunt doar aspiratii pentru mine! God bless!
Chiar si când atingem stadiul la care aspirăm, dorim să ne perfectionăm mai mult, deci e cât se poate de normală pozitia ta! God bless all! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Diaporevomenos
Numarul mesajelor : 1815 Varsta : 77 Localizare : Patria lui Homer si a lui Dionisie Areopagitul Data de inscriere : 05/10/2008
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 19:55 | |
| - abbilbal a scris:
- O completare la cele de mai sus:
- Citat :
- Adevarul nu este in functie de simturi sau preferinte, si nici nu e macar dependent de cunostintele noastre. Culoarea verde sede frumos la 510 nm din-nainte de descoperirea spectrului ori de masurarea acestuia. Si are sa ramana asa pe veci, cata vreme are sa existe lumina, nu ochi.
Este adevărat când te referi la adevărul absolul, dar adevărul de toate zilele este altul. Culorile mai depind si de lumina care cade, sau pica, pe ele. Se numește culoare percepția de către ochi a uneia sau a mai multor frecvențe (sau lungimi de undă) de lumină. În cazul oamenilor această percepție provine din abilitatea ochiului de a distinge câteva (de obicei trei) analize filtrate diferite ale aceleiași imagini. Percepția culorii este influențată de biologie (de ex. unii oameni se nasc văzând culorile diferit, alții nu le percep deloc, vezi daltonism), de evoluția aceluiași observator sau și de culorile aflate în imediata apropiere a celei percepute (aceasta fiind explicația multor iluzii optice).
Culoarea, noțiune perceptivă, nu trebuie confundată cu lungimea de undă, noțiune fizică. Ochiul uman este incapabil să distingă între galbenul monocromatic (lumină cu o singură lungime de undă) și o compoziție de verde și roșu. Această iluzie optică permite afișarea culorii galbene pe ecranul monitorului cu ajutorul componentelor elementare verde și roșu, și, în general, sinteza tricromă „RGB”.
Știința culorii, denumită „cromatică”, include printre altele percepera culorii de către ochiul uman, originea culorii în diversele materiale, teoria culorii în artă și aspectele fizice ale culorii în spectrul electromagnetic.
Culoarea (lungimea de undă) este doar una din proprietățile luminii, altele fiind de ex. direcția, viteza, intensitatea, coerența, polarizarea. Dintre acestea ochiul uman nu e sensibil la viteza, coerența sau polarizarea luminii, având nevoie pentru evidențierea acestora de aparate de măsură corespunzătoare.http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gpagWPsOD6YJ:ro.wikipedia.org/wiki/Culoare+lumina+culori&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 20:52 | |
- abbilbal a scris:
- Citat :
Este adevărat când te referi la adevărul absolul, dar adevărul de toate zilele este altul. Culorile mai depind si de lumina care cade pe ele. Lumina, ăsta e cuvântul cheie! Nu toti au aceeasi Lumină pentru a vedea Adevărul asa cum este. Si Lumina aceea vine doar de la Cel ce este Lumina Lumii. Nu toti avem parte de aceeasi Lumină, iar asta depinde de fiecare în parte, cum si cât cere de la Sursă. Si depinde cel mai mult de Cel ce dă lumina, atât cât vrea El. Că unii văd altă culoare decât cea reală, asta nu înseamnă că asa este - precum a spus si Ciprian, culoarea rămâne aceeasi, ochiul e diferit si la el trebuie lucrat pentru a vedea ceea ce există si nu poate fi schimbat datorită deficientelor noastre. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Ultima editare efectuata de catre Emil Condor in Dum 26 Feb 2012, 21:00, editata de 1 ori | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 20:57 | |
| - abbilbal a scris:
- Citat :
Este adevărat când te referi la adevărul absolul, dar adevărul de toate zilele este altul. Adevărul este ADEVĂR si asa rămâne, indiferent de pozitia fiecăruia dintre noi. „Adevărul de toate zilele”, îl numesc realitate, realitatea în care trăim fiecare dintre noi, dar asta, de cele mai multe ori nu înseamnă Adevăr. Pur si simplu trăim niste realităti personale departe de Adevăr. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Dum 26 Feb 2012, 23:12 | |
| Isus, Lumina lumii (Ioan 08: 12)
Mergi fără nici o tintă, e noapte furtunoasă, Eşti plin de suferintă, durerile te-apasă.
Pe întuneric bâjbâi un drum total gresit Ti-e greu a recunoaste că esti un rătăcit!
Esti orb si nu găsesti cărarea către casă Învăluit fiind de-o ceată nemiloasă.
Cu inima zdrobită, rătăcitor mereu Nu vrei s-accepti lumina din bunul Dumnezeu.
Avem un far în noapte lăsat de Domnul Sfânt Să lumineze lumea pe-acest întreg pământ.
Isus l-a pus lumină să fie pentru neamuri Si raza lui cea dulce să ne pătrundă-n geamuri.
Deschide doar ferestra cu geamurile mate Si raza cea divină în casă va străbate.
Cuvântul ne arată cu sfântă claritate, Isus este Lumina, Salvarea de la moarte.
Dacă-L urmezi pe Isus, usoară e umblarea, Lumina se revarsă si-ti luminează calea.
“Eu sunt Lumina lumii si cine mă urmează Nu va rămâne-n noapte. Aveti credinta trează!
Mărturisesc de Mine Insumi si-i adevărat Căci Eu stiu de unde vin si unde am plecat.
Voi nu Mă stiti pe Mine si nici peTatăl Meu Că nu aveti credintă în Sfântul Dumnezeu.
Dacă M-ati sti pe Mine, ati sti pe Dumnezeu Că toate sunt făcute în Sfânt Numele Meu.” EC - 02 Oct. 2004
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Diaporevomenos
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 27 Feb 2012, 00:38 | |
| - Citat :
- Lumina, ăsta e cuvântul cheie!
Nu toti au aceeasi Lumină pentru a vedea Adevărul asa cum este. Si Lumina aceea vine doar de la Cel ce este Lumina Lumii. Nu toti avem parte de aceeasi Lumină, iar asta depinde de fiecare în parte, cum si cât cere de la Sursă. Si depinde cel mai mult de Cel ce dă lumina, atât cât vrea El.
Vedem atît de puţin, auzim tot atît de puţin, si toate celelalte simţuri, sunt atît de limitate, încît suntem inferiori, multor animale. Dar sunt atît îndeajuns aceste simţuri ca sa-L cunoaştem si sa-L iubim pe El, Lumina Lumii! 17 Tot nu pricepeţi şi tot nu înţelegeţi? Aveţi inima împietrită? 18 Aveţi ochi, şi nu vedeţi? Aveţi urechi, şi nu auziţi? Şi nu vă aduceţi aminte deloc? 19 Cînd am frînt cele cinci pîni la cei cinci mii de bărbaţi, cîte coşuri pline cu fărămituri aţi ridicat?” „Douăsprezece”, I-au răspuns ei. 20 „Şi cînd am frînt cele şapte pîni la cei patru mii de bărbaţi, cîte coşniţe pline cu fărămituri aţi ridicat?” „Şapte”, I-au răspuns ei. 21 Şi El le-a zis: „Tot nu înţelegeţi?”Emile, am cules un martisor din colectia ta. | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 27 Feb 2012, 06:05 | |
| - Emil Condor a scris:
- Diaporevomenos a scris:
- abbilbal a scris:
- Citat :
Este adevărat când te referi la adevărul absolul, dar adevărul de toate zilele este altul. Culorile mai depind si de lumina care cade pe ele. Lumina, ăsta e cuvântul cheie! Nu toti au aceeasi Lumină pentru a vedea Adevărul asa cum este. Si Lumina aceea vine doar de la Cel ce este Lumina Lumii. Nu toti avem parte de aceeasi Lumină, iar asta depinde de fiecare în parte, cum si cât cere de la Sursă. Si depinde cel mai mult de Cel ce dă lumina, atât cât vrea El.
Că unii văd altă culoare decât cea reală, asta nu înseamnă că asa este - precum a spus si Ciprian, culoarea rămâne aceeasi, ochiul e diferit si la el trebuie lucrat pentru a vedea ceea ce există si nu poate fi schimbat datorită deficientelor noastre. Corect. Si adevarul acesta este sustinut de... Christos! Interesant cum discutia asta despre adevar a luat o cotitura neasteptata, de catre mine, cand ziceam cele de mai sus. Insa este Christos Insusi Cel care face o paralela intre adevar si lumina. Iar El nu da vina pe lumina, ci pe ochi, intotdeauna: - Luca 11:34 a scris:
(RDCT) Ochiul este lumina trupului tău. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău este plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, trupul tău este plin de întunerec. (ROB) Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci şi trupul tău e întunecat. - Matei 6:23 a scris:
(RDCT) dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întunerec. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întunerec, cît de mare trebuie să fie întunerecul acesta! (ROB) Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult! Exact subiectul nostru: "Cine are urechi de auzit, sa auda, si cine are ochi de vazut, sa vada!" _____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord?Who Am I | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Lun 27 Feb 2012, 06:10 | |
| - alex andrei a scris:
310 - Începe folosirea semnului crucii * Istoria semnului crucii poate fi întâlnită pentru prima oară la Tertulian (160 – 220/225). Scrie în „De corona” 3,4: „Dacă plecăm la drum, dacă ieşim sau intrăm, dacă ne îmbrăcăm, dacă ne spălăm sau mergem la masă, la dormit, dacă ne aşezăm să ne odihnim, în acestea şi în toate celelalte acţiunii ale noastre ne însemnăm fruntea cu semnul crucii”. Tot Tertulian atât în „Apologetica” sa cât şi-n „Ad Nationes” polemizează cu păgânii, care şi ei – în cea mai înaltă virtute militară – vexilla sau labari – adoră o cruce, numai că o „acoperă cu o pânză” deoarece „se ruşinează să o adoare dezvelită”. * În „Faptele Sfântului Toma” (Acti Thomae), 50: „Zicând acestea, a făcut asupra pâinii semnul crucii” (scriere de pe la 250 e.c.). * „Traditio apostolica” (circa 215 e.c.) scrie: „Înseamnă-ţi fruntea cu semnul crucii”. În prima perioadă creştină – luând în consideraţie studiul catacombelor – semnul crucii, scrijilit în piatră sau trasat cu culoare deşi se întâlneşte mult mai rar decât celelalte simboluri creştine (peşte, pâine, ancoră) nu lipseşte complet. Mai răspândit a fost folosirea „crucii criptate” (ascunse, disimulate) obţinută de ex. prin folosirea aparent fără motiv a literei greceşti „T” (tau) la jumătatea numelui defunctului. ** Se pare că la început creştinii foloseau numai motive iconografice comune culturii clasice (ex. Bunul Păstor) sau criptice, cum sunt peştele (pus în legătură cu Isus numai de cristograma Ichthys), ancora (simbol care, răsturnat, aminteşte o cruce şi este pusă în legătură cu Christos de Scrisoarea către evrei, 6,19-20). *** Paradoxal e că, tocmai absenţa semnului crucii din catacombe şi din alte „locuri publice” creştine din primele veacuri demonstrează că încă de atunci crucea era un semn creştin fără echivoc şi tocmai de aceea periculos de expus în locuri publice cum erau catacombele. În plus nu e de mirare şi nici din pură întâmplare faptul că unul dintre desenele cele mai vechi ale crucii – grafitul lui Alexamene – a fost făcut de un păgân undeva prin anul 85 e.c.. Grafitul lui Alexamene sau al Palatinului (locul unde a fost descoperit) este un grafit blasfem; o reprezentare pe cruce a lui Isus cu cap de măgar, un om înaintea crucii în poziţie de adoraţie şi o inscripţie (ΑλΕξΑΜΕΝΟς CεΒΕΤΕ ΘΕΟN = Alexamenos sebete theon = Alexamene îl adoră pe Dumnezeul său).
n.b. ceea ce însă n-am reuşit eu să înţeleg e legătura dintre acest semn şi tradiţie: în evanghelii găsim deseori îndmnul lui Isus făcut apostolilor şi ucenicilor săi de a "lua crucea" şi a-l urma; moartea lui pe cruce despre care apostolul Paul spunecă nu se mândreşte cu nimic altceva decât "în crucea Domanului nostru Isus Christos". în mintea mea îngustă, de găină, originea biblică a acestui semn este evidentă, nu este o "invenţie" a tradiţiei creştine. cu bine! Inainte de toate, ce vreti sa ziceti, care este rostul celor de mai sus? _____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord?Who Am I | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa Mar 28 Feb 2012, 02:23 | |
- Emil, am cules un martisor din colectia ta.
Sunt toti, cu drag, pentru voi toti! Alegeti! Nu vă fie teamă că se termină, luati cât doriti, căci altii le vor lua locul... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Traditia ortodoxa | |
| |
| | | | Traditia ortodoxa | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |