__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică | |
|
+5ostrovna zaraza26 abbilbal Emil Condor Anahoret 9 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
ostrovna
Numarul mesajelor : 13562 Varsta : 67 Data de inscriere : 03/03/2009
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mar 23 Iun 2009, 22:32 | |
| | |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mier 24 Iun 2009, 20:05 | |
| O alta paranteza a Galeriei trebuie sa aduge si un alt fel de istorie...o scena istorica. Ramasitele pamintesti ale celuilat poet,al marelui poet,caruia Ariel,ca un mosneag mic si rau din basme ii luase o vreme locul,sunt expuse in incinta Ateneului romanin 1967,intr-o sedinta de doliu national. intresanta e continuarea ca in livada defunctului pina si corcodusele erau numarate .... pag 164. | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mier 24 Iun 2009, 20:25 | |
| Da... îmi amintesc! Dar şi tu mi-ai amintit să mai pun un citat. Să vedem ce mai găsesc prin tolbă. Ştii că mă bate gândul să încarc cartea pe scribd? Şi că veni vorba de scribd... am promis ceva cuiva. Trebuie să trag un ochi şi p-acolo. _____________________ Free your mind!
| |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mier 24 Iun 2009, 20:29 | |
| O definiţie a liberului arbitru
Suntem înaintea unei sumedenii de căi, îi vorbea el nepotului despre liberul arbitru în pridvorul episcopiei năpădit de cârciumărese – ceea ce făcea să bombăne în barbă bătrâna dogmă ortodoxă – căi toate posibile, şi din ele alegi prin limpezimea cugetului şi prin puterea lui de a desluşi sau prin lipsa limpezimii şi a puterii de discernere, doar una. Astfel încât "destinul" pe care toate tragediile dau vina blestemând cerul, nu este decât ori suma unor decizii lucide şi adecvate situaţiilor, ori gândite cu mintea tulbure şi nepotrivit împrejurărilor; un şir de stăruinţe bine însoţite, ori de neglijenţe, ori pur şi simplu de stupidităţi. Ia aminte la zicerile populare, îi punea el în vedere lui Cavadia: "prost ca noaptea"... "prost de dă în gropi": beznă a minţii şi dezorientare aşadar, jucând şi ea un rol pe drumul sorţii, la care se adaugă şi necunoaşterea terenului pe care Domnul ţi-a hărăzit să umbli, atât; cum umbli, nu mai e treaba Sa, aceasta depinde numai de tine... Dumnezeu îi acordă omului toată libertatea. "Dilige et quod vis fac". Iubeşte şi fă ce vrei! Sfântul Augustin este primul "om modern". El le cerea bogaţilor să renunţe la o parte din drepturile lor, în folosul celor nevoiaşi. Propunere naivă, desigur, şi utopică, tipică acestui "umanism augustinian", dar ea arăta, spre sfârşitul mileniului întâi, o cale a echilibrului social...
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 331 _____________________ Free your mind!
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 09 Iul 2009, 22:41 | |
| Igiena păgânilor
... ca să mă exprim potrivit principiului şcolăresc al fizicii, principiu, fie vorba între noi, descoperit, nu întâmplător, cum se zice azi cu o expresie foarte la modă, anume de un păgân, cunoscând că păgânii făceau mai des baie, nu ca fraţii noştri monarhi de mai târziu, jegoşi, trăind ca vai de ei în peşteri, în piei de animale, că până şi Domnul le asculta rugile ţinându-se cu mâna de nas...
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 334 _____________________ Free your mind!
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 09 Iul 2009, 22:43 | |
| Răul din noi
Un singur concurent are omul, continuă arhiereul [...] un singur adversar în înjghebarea iscusită a tot felul de minunăţii... Nu-i pot rosti numele, legea mă opreşte. [...] deşi el s-a învăţat şi cu aceste trucuri, şi când se aude chemat [...] nu întârzie să se arate îndată, de unde nici nu te aştepţi, luând câte o dată propria noastră înfăţişare (subl. mea).
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 336 _____________________ Free your mind!
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Vin 10 Iul 2009, 00:40 | |
| - Anahoret a scris:
- Răul din noi
Suntem chiar noi... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mier 15 Iul 2009, 21:39 | |
| Inventivitatea umană ... episcopul povesti ce-i dăduse prin minte unui călugăr închis în chilia lui pentru post şi rugăciune... [...] şi aici, la mănăstire, ca şi în orice viaţă de recluziune izolată de viaţa de afară, există o vizetă. Un ochi adică prin care superiorul se uită când şi când, să vadă ce face penitentul. Acesta stă de obicei cu spatele la uşă, aşa încât el simte totdeauna ochiul superiorului în ceafă. Şi stareţul trece de dimineaţă în inspecţie, se uită la fratele din celulă, adâncit în postul cel mare, post greu, de grea meditaţie şi pocăinţă. Călugărul pare foarte concentrat. Mai trece stareţul peste trei-patru ceasuri, se uită, fratele întru Cristos nu s-a clintit nici măcar cu un milimetru. Mai trece şi spre seară... Pocăitul parcă era bătut în cuie... Foarte mirat şi bucuros în acelaşi timp de această tărie sufletească, stareţul îi cheamă şi pe ceilalţi fraţi, să-l vadă pe celălalt, să ia aminte cum se petrece un post, în reculegere şi pierdere de sine. Stau ei aşa, îi apucă întunericul privindu-l prin vizetă, la lumina candelei, până către miezul nopţii... Atunci apare stareţul, temându-se să nu i se fi făcut rău fratelui rupt de viaţa lumească, bate la uşă, zicând în loc de e voie? cum zic călugării: "Miluieşte-ne Doamne pre noi" – formula monastică de politeţe – şi dacă cel dinăuntru răspunde "Amin!" înseamnă că-i voie, "Intră!"... "Ce faci aici?" (stareţul). Ruşinat, călugărul n-are încotro şi mărturiseşte că el, postind, poftise să mănânce un ou şi că de azi-dimineaţă îl cocea pe furiş la o lumânărică, în sertarul mesei, pe care-l scobise cu un cuţit, să pătrundă flacăra, lumânarea ţinând-o cu cealaltă mână dedesubtul sertarului găurit. [...] "Dracu' m-a pus!" – să mănânc oul interzis. În clipa aceea s-a auzit o voce de sus, de pe sobă, unde aerul este întotdeauna mai dogorâtor: "Minte, părinte stareţ, nu-i adevărat! Şi eu stau acilea şi mă uit de azi-dimineaţă să văz ce face, una ca asta n-am mai pomenit!" Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 337-338 _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 16 Iul 2009, 15:43 | |
| - Anahoret a scris:
- Inventivitatea umană
... episcopul povesti ce-i dăduse prin minte unui călugăr închis în chilia lui pentru post şi rugăciune... [...] şi aici, la mănăstire, ca şi în orice viaţă de recluziune izolată de viaţa de afară, există o vizetă. Un ochi adică prin care superiorul se uită când şi când, să vadă ce face penitentul. Acesta stă de obicei cu spatele la uşă, aşa încât el simte totdeauna ochiul superiorului în ceafă. Şi stareţul trece de dimineaţă în inspecţie, se uită la fratele din celulă, adâncit în postul cel mare, post greu, de grea meditaţie şi pocăinţă. Călugărul pare foarte concentrat. Mai trece stareţul peste trei-patru ceasuri, se uită, fratele întru Cristos nu s-a clintit nici măcar cu un milimetru. Mai trece şi spre seară... Pocăitul parcă era bătut în cuie... Foarte mirat şi bucuros în acelaşi timp de această tărie sufletească, stareţul îi cheamă şi pe ceilalţi fraţi, să-l vadă pe celălalt, să ia aminte cum se petrece un post, în reculegere şi pierdere de sine. Stau ei aşa, îi apucă întunericul privindu-l prin vizetă, la lumina candelei, până către miezul nopţii... Atunci apare stareţul, temându-se să nu i se fi făcut rău fratelui rupt de viaţa lumească, bate la uşă, zicând în loc de e voie? cum zic călugării: "Miluieşte-ne Doamne pre noi" – formula monastică de politeţe – şi dacă cel dinăuntru răspunde "Amin!" înseamnă că-i voie, "Intră!"... "Ce faci aici?" (stareţul). Ruşinat, călugărul n-are încotro şi mărturiseşte că el, postind, poftise să mănânce un ou şi că de azi-dimineaţă îl cocea pe furiş la o lumânărică, în sertarul mesei, pe care-l scobise cu un cuţit, să pătrundă flacăra, lumânarea ţinând-o cu cealaltă mână dedesubtul sertarului găurit. [...] "Dracu' m-a pus!" – să mănânc oul interzis. În clipa aceea s-a auzit o voce de sus, de pe sobă, unde aerul este întotdeauna mai dogorâtor: "Minte, părinte stareţ, nu-i adevărat! Şi eu stau acilea şi mă uit de azi-dimineaţă să văz ce face, una ca asta n-am mai pomenit!"
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 337-338 Vai cit am putut sa rid | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 16 Iul 2009, 19:20 | |
| Uite cum arată un om tâmpit (eu): am scanat cartea şi acum o iau la puricat ca să o încarc pe Scribd. Fac cam vreo 5-6 pagini pe zi. Cum cartea are vreo trei sute de pagini... în secolul ăsta am s-o termin! _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 16 Iul 2009, 19:26 | |
| - Anahoret a scris:
- Uite cum arată un om tâmpit (eu): am scanat cartea şi acum o iau la puricat ca să o încarc pe Scribd. Fac cam vreo 5-6 pagini pe zi. Cum cartea are vreo trei sute de pagini... în secolul ăsta am s-o termin!
Eu am doua na sic:) Esti mare de tot om bun:) Vezi ca la camera ti-am pus ceva special sa te gindesti sa-mi torni un pahar de vin | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 16 Iul 2009, 19:28 | |
| Am văzut! Este fantastic! _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 16 Iul 2009, 19:34 | |
| - Anahoret a scris:
- Am văzut!
Este fantastic! sper ca-i savurat-o:) | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 16 Iul 2009, 19:38 | |
| _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 23 Iul 2009, 20:00 | |
| Comunismul lupta impotriva instinctelor primitive,deci prima lui grija va fi eliberarea de orice abuzau constringere bazata pe forta oarba si cinica.In comunism,omul va trai in sistemul sau echitabil de legi asumat in deplinatatea costiintei,ceea ce va fi ca o a doua natura a sa .
pag 264 | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Joi 23 Iul 2009, 22:53 | |
| Tristeţe şi curaj Acest băiat, – spusese prea fericitul părinte, rămânând o clipă singuri, e un băiat trist. E frumos, dar trist. Cred că e trist... nu ştiu de ce... poate fiindcă n-o fi având curaj. Curajul simplifică şi simplificând purifică; or el nu e pur, fiind complicat.
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 340 _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Vin 24 Iul 2009, 10:40 | |
| - Anahoret a scris:
- Tristeţe şi curaj
Acest băiat, – spusese prea fericitul părinte, rămânând o clipă singuri, e un băiat trist. E frumos, dar trist. Cred că e trist... nu ştiu de ce... poate fiindcă n-o fi având curaj. Curajul simplifică şi simplificând purifică; or el nu e pur, fiind complicat.
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 340 corect | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Lun 27 Iul 2009, 18:58 | |
| Blesteme şi pedepse Un alt episcop îi denunţă pe cei doi îndrăgostiţi. De aici iese un scandal mare [...] După douăzeci de ani... vingt ans après... cei doi îndrăgostiţi păcătoşi, izgoniţi şi blamaţi de toată lumea, ajunşi la vârsta rece a senectuţii, se duc, mână în mână, pe o iarnă grea cu viscol, suie aşa prin nămeţi, sus, în vârful muntelui, să-i ceară iertare episcopului neîndurător, demult retras într-o aspră singurătate. Între timp blestemul fusese săpat în piatră, versiunea chirilică. [...]
... Şi acel episcop sever ce aruncase anatema – aşa mi s-a spus – a murit cu degetul pe butonul soneriei, imobilizat de boala lui, fără a mai avea forţa să apese şi să apară cineva să-i dea medicamentul, nitroglicerina cred, chiar în momentul în care îndrăgostiţii aceia doi, bătrâni şi pocăiţi persecutaţi de el, urcau prin troienele iernii ca să-i ceară iertare... Ciudată revanşă a iubirii! [...] Primul care a murit, "singur şi fără lumânare", cum ziceau fraţii călugări, a fost cel care a interzis, autorul blestemului, adică (sublinierea mea).
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 355 _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Lun 27 Iul 2009, 19:09 | |
| - Anahoret a scris:
- Blesteme şi pedepse
Un alt episcop îi denunţă pe cei doi îndrăgostiţi. De aici iese un scandal mare [...] După douăzeci de ani... vingt ans après... cei doi îndrăgostiţi păcătoşi, izgoniţi şi blamaţi de toată lumea, ajunşi la vârsta rece a senectuţii, se duc, mână în mână, pe o iarnă grea cu viscol, suie aşa prin nămeţi, sus, în vârful muntelui, să-i ceară iertare episcopului neîndurător, demult retras într-o aspră singurătate. Între timp blestemul fusese săpat în piatră, versiunea chirilică. [...]
... Şi acel episcop sever ce aruncase anatema – aşa mi s-a spus – a murit cu degetul pe butonul soneriei, imobilizat de boala lui, fără a mai avea forţa să apese şi să apară cineva să-i dea medicamentul, nitroglicerina cred, chiar în momentul în care îndrăgostiţii aceia doi, bătrâni şi pocăiţi persecutaţi de el, urcau prin troienele iernii ca să-i ceară iertare... Ciudată revanşă a iubirii! [...] Primul care a murit, "singur şi fără lumânare", cum ziceau fraţii călugări, a fost cel care a interzis, autorul blestemului, adică (sublinierea mea).
Constantin Ţoiu – Galeria cu viţă sălbatică, editura Eminescu, Bucureşti 1979, pag. 355 Foarte trist si interesan:t) | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Lun 27 Iul 2009, 19:25 | |
| Ar fi o altă reprezentare a zicalei "Cine ridică sabia, de sabie va muri"! D-asta-mi place mie Constantin Ţoiu! _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Lun 27 Iul 2009, 19:26 | |
| - Anahoret a scris:
- Ar fi o altă reprezentare a zicalei "Cine ridică sabia, de sabie va muri"!
D-asta-mi place mie Constantin Ţoiu! O sa mai scriu si eu:) | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Lun 27 Iul 2009, 19:30 | |
| Abia aştept! _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mar 28 Iul 2009, 20:20 | |
| Toti vazura scintei,un virtej de nuante,ignorant,ca intr-o experienta chimica de laborator cu storurile trase. Era si verdele cimpiei si aurul din pupilele tigrilor,si violetul marii inversunate,ce continua discret si dupa ce spunem noi "Intuneric bezna" si rosul singelui si portocaliullampii de carbid arzind cu intensitate si albastru primordial al oceanului,feerie de culori pe care toti jurasera ca o vazuse.
DESPRE CULORI.
pag.343 editia 1976 | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mar 28 Iul 2009, 21:40 | |
| întunericul este materia primă a luminii
tot de-acolo... _____________________ Free your mind!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică Mier 29 Iul 2009, 11:16 | |
| - Anahoret a scris:
- întunericul este materia primă a luminii
tot de-acolo... Prin descompunere? | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică | |
| |
| | | | Constantin Ţoiu - Galeria cu viţă sălbatică | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |