__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| POPASUL PRISMA CONDOR (I) | |
|
+17Cristina dolion rolia cactus ostrovna Layla yzzy ACCENT Anahoret Karima nicuvar zuum abba zaraza26 aurora abbilbal Emil Condor 21 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Joi 17 Iun 2010, 23:42 | |
| - zaraza26 a scris:
- ... daca am sti sa apreciem ceea ce avem!
Perfect de acord cu tine, Zaraza dragă: dacă stim a aprecia ceea ce posedăm, nu putem fi decât fericiti, oriunde ne-am găsi. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Joi 17 Iun 2010, 23:49 | |
| - dolion a scris:
- Pentru ca ai amintit de dus in Canada, prin ce fericit joc al intamplarii ai ajuns in acele locuri? Daca-ai scris pe undeva la popas, spune-mi si mie unde! Daca vrei, nu-i musai. M-ar interesa din punct de vedere al destinului omului, cum ajunge el sa-i schimbe soarta!
Am scris la Zbor de Condor, pe la începuturi, dar pot pe scurt să mai zic odată: initial am plecat pentru USA dar americanii m-au respins si asa am ajuns în Canada, tara unde tatăl meu a vrut să emigreze în 1952 însă mama s-a împotrivit. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Vin 18 Iun 2010, 11:36 | |
| Cand aveam un an, bunicul meu a vrut sa plece in Canada. Asadar in 1952! La fel ca tatal tau! Numai ca eu nu i-am dus visul mai departe si-mi pare rau acum. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Ion
Numarul mesajelor : 5072 Localizare : USA Data de inscriere : 29/10/2009
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Vin 18 Iun 2010, 14:38 | |
| Nu! Nu trebuie sa-ti para rau, dolion! Nu trebuie sa regreti nimic din ce n-ai facut, sau din ce n-ai putut sa faci. Acolo unde esti, indiferent unde, e bine. Numai ca trebuie sa cauti acel bine. Sa-l scoti la iveala, sa nu-l lasi sa-l napadeasca buruienile.
Asta ti-o spune unu' care a avut ocazia sa plece de acasa de cateva ori. In 1976 am refuzat sa raman la Paris. In 1984 nu trebuia sa ma mai intorc, asa cum au tacut altii. In 1990, dupa '89, n-am ramas in Franta. Am incercat dupa '95 si nu s-a mai putut.
Am cerut, a cerut fiul meu de fapt, sa emigram in America. Si am castigat Loteria Viz(s)elor in 1999.
Din 2000 sunt aici.
E bine, e rau, sunt aici. acum. Cu cinci ani in urma am devenit:
AMERICAN la 64 de ANI “ I’m proud to be an American!” M-am nascut intr-o comuna cu oameni foarte harnici. Numai ca, in comunism, toata lumea trebuia sa fie la fel. Asa ca nu conta ca locuitorii acestei comune, care se ocupau in principal cu gradinaritul, munceau zilnic, din zori si pana-n seara, 365 de zile pe an, exceptand sarbatorile religioase si duminicile. Pentru a-i aduce la acelasi nivel material cu ceilalati tarani, care lucrau mai putin si relativ mai usor, li se impuneau cote si impozite insuportabile; asa de mari incat, de cele mai multe ori, nu te alegeai decat cu oasele rupte.La camp, aveam un vecin :Nitu lu’ Gige. Cand nu mai putea sa dea cu sapa de oboseala, isi lua o mica pauza si striga la mine : »Bã, Ioane! Mã’e mult pan’a trai bine? Asta insemna in limbaj cifrat, spus incet, cu frica si aproape de ureche : »Mã’e mult pana vin americanii? » Atunci, pentru omul de rand, venirea americanilor era o mare speranta de mai bine. Si, pentru ca ei n-au venit atunci, in prag de pensie, m-am hotarat sa dau curs « norocului « pe care l-am avut castigand Loteria Vizelor. Asa ca, intr-o frumoasa zi de primavara am plecat in America, unde am ajuns in ziua de Sfantu’Gheorghe, in anul 2000 . Aceasta tara m-a primit si m-a adoptat ca cetatean, exact in ziua cand, cu 64 de ani in urma, a fost atacata de Japonia. » I’m proud to be an American! » am cantat dupa depunerea juramantului, la numai 5 zile de la interviu. American la 64 de ani! Dar, nu mai putin mandru sunt de faptul ca la origine(curios imi suna acest cuvant, pe care-l folosesc pentru prima oara ca american) sunt roman. »Un bun american, zicea Abraham Lincoln, nu-si uita niciodata tara de origine ». Ma bucur de aceasta realizare. Paradoxal insa ,acum, mi-e dor de-acasa. Mai mult decat oricand. Mi-e dor de apa rece de izvor. Mi-e dor de umbra deasa si racoroasa a dudului crescut razlet in camp. Mi-e dor de mirosul holdelor si de linistea profunda a campiei. Mi-e dor, parca-i vad si acum, de taranii cu fetele adanc brazdate de suferinte si de griji si cu palmele batatorite de coada sapei. Mi-e dor… si de americanii pe care-i asteptam atunci si n-au mai venit.Alta ar fi fost, banuiesc, situatia noastra acum. Daca mai e mult pana a trai bine? Raspund si acum la intrebarea vecinului meu din camp, plina de subantelesuri, la fel ca si atunci : »Nu stiu mã’ Nea Nitule! Nu stiu! Pentru ca si acum, si aici, fac ceea ce am invatat de cand am inceput sa merg :muncesc. Aici se munceste cum se muncea odata la noi, la gradina :tot timpul. Nu prea sunt sarbatori.De fapt, aceasta este poteca pe care am mers si am batatorit-o toata viata:poteca muncii.La fel ca multi, foarte multi alti romani, »nemuritori de rand « , care au plecat de acasa definitiv sau temporar in cautarea « binelui », pentru o viata mai demna. Multi dintre cei plecati, odinioara sau mai recent, vor fi venind mereu inapoi-acasa. Pentru ca ,oriunde ai fi, nu poti spune cu adevarat ca esti « acasa » decat acolo unde te-ai nascut si ai crescut.
Ion (articol publicat in editia scrisa a Revistei romanesti din New York,"Conexiuni Magazin", nr 6 din ianuarie 2006) | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Vin 18 Iun 2010, 15:35 | |
| Dolioane, nu ştiu dacă tatăl meu şi-ar fi dorit să vină americanii peste npoi, dar ştiu că moşul meu mai scăpa câteodată cu năduf că americanii tot vin şi nu mai ajung. Dar uite că tu şi eu i-am văzut şi ajungând în România. Cu ce este mai bun Gyon ori Jean sau Iohan decât Ivan? Nu ţi se pare că sunt la fel de hrăpăreţi? | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 03:28 | |
| - abbilbal a scris:
- Cu ce este mai bun Gyon ori Jean sau Iohan decât Ivan? Nu ţi se pare că sunt la fel de hrăpăreţi?
Sunt hrăpăreti cum spui dar diferentele sunt multe si mari. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 03:30 | |
| - dolion a scris:
- Cand aveam un an, bunicul meu a vrut sa plece in Canada. Asadar in 1952! La fel ca tatal tau! Numai ca eu nu i-am dus visul mai departe si-mi pare rau acum.
Hmmm! Acum am fi plecat la pescuit împreună! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Ion
Numarul mesajelor : 5072 Localizare : USA Data de inscriere : 29/10/2009
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 04:44 | |
| - abbilbal a scris:
- Dolioane, nu ştiu dacă tatăl meu şi-ar fi dorit
să vină americanii peste npoi, dar ştiu că moşul meu mai scăpa câteodată cu năduf că americanii tot vin şi nu mai ajung. Dar uite că tu şi eu i-am văzut şi ajungând în România. Cu ce este mai bun Gyon ori Jean sau Iohan decât Ivan? Nu ţi se pare că sunt la fel de hrăpăreţi? Nu stiu cat sunt de la fel de avari Gyor, Jean, Iohan, Ivan sau, as adauga eu, si pe John. Care, tocmai a ajuns in Romania. Oare, sa fi ajuns cu adevarat? Sau e numai umbra lui? Sau numai vorba e de el? Sau noi speram sau visam mai mult? Stapanu' tot stapan e. Oricare ar fi el. Dar, ia sa ne mai gandim si la supus. Noi am fost tot timpul suspusi. Si ne-au schimbat stapanii pe noi, nu noi pe ei.. Nu ni ii-am ales niciodata. Dar nici noi n-am stiut sau n-am putut sa-i pasttram pe cei buni, daca asa ceva exista, si nici sa-i alungam, la timp vreau sa zic, pe cei rai. Rai exista. Pentru orice supus, in general, stapnul e rau.. Prin simplul fapt ca e stapan. Eu cred ca solutia e la noi, si nu la cei care vin sau ii asteptam sa vina. Din atata experienta de supus, ar trebui sa stim ce avem de facut. Ca sa ne fie mai bine decat pana acum. Nu trebuie sa vrem prea mult dintr-odata, nu? In priumul rand ar trebui sa scapam de acea mentalitate ca de vina sunt cei care vin sau nu vin. Cei care promit ca dau si nu dau. Sa avem mentalitatea aceluia care stie ce are de facut in orice imprejurare. Stie ce vrea, si poate ce vrea. Doua maini, doua picioare si, pe deasupra cap, cred ca avem si noi. Va trebui insa sa le folosim. Cum? Usor de spus, greu de facut. Stiu ca romanul e capabil sa sufere mult. A invatat asta. Sper insa ca stie si cum sa-si diminueze suferintele, sa si le aline, si sa caute si sa gaseasca binele. Noapte buna, romane! Oriunde te-ai afla acum. Ion | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 04:53 | |
| - Ion a scris:
- abbilbal a scris:
Cu ce este mai bun Gyon ori Jean sau Iohan decât Ivan? Nu ţi se pare că sunt la fel de hrăpăreţi?
Eu cred ca solutia e la noi, si nu la cei care vin sau ii asteptam sa vina. Din atata experienta de supus, ar trebui sa stim ce avem de facut. Ca sa ne fie mai bine decat pana acum. Nu trebuie sa vrem prea mult dintr-odata, nu?
In priumul rand ar trebui sa scapam de acea mentalitate ca de vina sunt cei care vin sau nu vin. Cei care promit ca dau si nu dau.
Sa avem mentalitatea aceluia care stie ce are de facut in orice imprejurare. Stie ce vrea, si poate ce vrea. Doua maini, doua picioare si, pe deasupra cap, cred ca avem si noi. Va trebui insa sa le folosim. Cum? Usor de spus, greu de facut. Exact cum zici si tu, Ion: mai usor e de spus... Pentru a realiza ceva trebuie unitate în gândire, iar aceea este foarte greu de obtinut în conditiile existente în România. S-a semănat atâta neîncredere în sânul natiunii noastre încât e foarte greu de realizat ceva. Asa cred eu. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Cristina
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 05:14 | |
| - Emil Condor a scris:
- abbilbal a scris:
- Cu ce este mai bun Gyon ori Jean sau Iohan decât Ivan? Nu ţi se pare că sunt la fel de hrăpăreţi?
Sunt hrăpăreti cum spui dar diferentele sunt multe si mari. Vorba unui prieten: este doar o chestie de proportii - la ei se fura 10% si se dau comunitatii 90%, la romani se fura 90 si se dau 10 ... | |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 07:23 | |
| Românul are o mentalitate de autodistrugere! Decât sa facă ceva sa-i fie bine, dar din care se bucură şi altul, renunţă numai pentru a nu-i da satisfacţie celuilalt. Suferă şi trăieşte în mizerie, mai bine spus, se complace să trăiască în lipsuri, din lene, comoditate sau încăpăţânare! Sau din neştiinţă! De ce credeţi că e scornită vorba: Dă Doamne românului, mintea cea de pe urmă? _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Cristina
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 07:47 | |
| - dolion a scris:
- De ce credeţi că e scornită vorba: Dă Doamne românului, mintea cea de pe urmă?
Pentru ca nu stie/nu vrea sa invete din lectiile trecutului... Nici din lectia data in perioada comunista de factura stalinista, nici din cea data de perioada post-decembrista comunista de factura iliesciana si nici din perioada recenta comunisto-"liberala", a peneleului mina in mina cu pesedeaua lui iliescu. Eu sper sa ne invatam lectia macar acum, cind criza mondiala ne-a aratat ca prosperitate nu inseamna sa consumi mai mult decit produci, nu inseamna sa vinzi resursele pe nimic facind jaf national, ci inseamna sa te implici, sa pui mintea la contributie si osul la munca, inseamna sa pui deoparte atunci cind "duduie" economia in loc sa faci pomeni electorale fara bun-simt. | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| | | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 11:04 | |
| - Cristina a scris:
- dolion a scris:
- De ce credeţi că e scornită vorba: Dă Doamne românului, mintea cea de pe urmă?
Pentru ca nu stie/nu vrea sa invete din lectiile trecutului... Nici din lectia data in perioada comunista de factura stalinista, nici din cea data de perioada post-decembrista comunista de factura iliesciana si nici din perioada recenta comunisto-"liberala", a peneleului mina in mina cu pesedeaua lui iliescu. Eu sper sa ne invatam lectia macar acum, cind criza mondiala ne-a aratat ca prosperitate nu inseamna sa consumi mai mult decit produci, nu inseamna sa vinzi resursele pe nimic facind jaf national, ci inseamna sa te implici, sa pui mintea la contributie si osul la munca, inseamna sa pui deoparte atunci cind "duduie" economia in loc sa faci pomeni electorale fara bun-simt. N-o sa ne invatam minte decat cand o sa ne rupem oasele si o sa ne fie rau la toti. Ai auzit de Ovidiu Hurduzeu? Are niste idei interesante, demne de luat in seama! Vezi eseul "A treia forta' http://www.ovidiuhurduzeu.ro/ | |
| | | dolion
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 14:09 | |
| Fiecare avem idei, unele bune, altele idioate, după câte circumvoluţiuni posedăm, dar cine să ne asculte? Nu mai exista acel sfat al bătrânilor, unde se luau hotărâri importante pentru comunitate! Orice om ce are şapte ani de-acasă, i-a placut cartea şi munca, a avut un anturaj pe măsură, are soluţii optime pentru situaţia de criză, dar, repet, nu-l ascultă nimeni! _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) Sam 19 Iun 2010, 15:50 | |
| - dolion a scris:
- Fiecare avem idei, unele bune, altele idioate, după câte circumvoluţiuni posedăm, dar cine să ne asculte? Nu mai exista acel sfat al bătrânilor, unde se luau hotărâri importante pentru comunitate! Orice om ce are şapte ani de-acasă, i-a placut cartea şi munca, a avut un anturaj pe măsură, are soluţii optime pentru situaţia de criză, dar, repet, nu-l ascultă nimeni!
Problema nu e ca nu ne asculta nimeni, ci ca toti vorbesc... Cate capete, atatea pareri si nu se face nimic. ------- http://luminalumii.forumz.ro/viewtopic.forum?t=1364 | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: POPASUL PRISMA CONDOR (I) | |
| |
| | | | POPASUL PRISMA CONDOR (I) | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |