LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Romanii si sarbatorile lor EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
Romanii si sarbatorile lor EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
Romanii si sarbatorile lor EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
Romanii si sarbatorile lor EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
Romanii si sarbatorile lor EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Romanii si sarbatorile lor EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Romanii si sarbatorile lor EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
Romanii si sarbatorile lor EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
Romanii si sarbatorile lor EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
Romanii si sarbatorile lor EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Romanii si sarbatorile lor EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
comment-143 drumetie brasov romana efremovivanantonovici 1 Popasul humanitas internet Limba problema politica nicuvar CPSF taieri curiozitati mediu padure 1918 muzica_traditionala Fantasy google 23 sibiu istorie reclame
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
Romanii si sarbatorile lor I_vote_lcapRomanii si sarbatorile lor I_voting_barRomanii si sarbatorile lor I_vote_rcap 
Emil Condor
Romanii si sarbatorile lor I_vote_lcapRomanii si sarbatorile lor I_voting_barRomanii si sarbatorile lor I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Romanii si sarbatorile lor

In jos 
+13
Ion
ostrovna
Doina
dolion
abbilbal
yzzy
nicuvar
Emil Condor
aurora
abba
zaraza26
Anahoret
zuum
17 participanți
Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul
AutorMesaj
zuum

zuum

Numarul mesajelor : 3492
Varsta : 60
Data de inscriere : 29/09/2008

Romanii si sarbatorile lor Empty
MesajSubiect: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 02:59

Intentia nu este de a scrie despre ele ( oricine poate da un gugal) ci cum trecem prin ele. De exemplu se apropie o multime de sarbatori de primavara. Cum faceti fata ?
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

Numarul mesajelor : 7444
Varsta : 63
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 05:37

Da, trebuie să recunosc, cu 1 martie este cam dificil. Dai mărţişoare la gagici şi trebuie să faci faţă la o mulţime de pupături. Şi, dacă vii acasă cu ceva ruj pe gulerul cămăşii, atunci chiar că trebuie să faci faţă! oh da! Romanii si sarbatorile lor 154834

Acum să zic şi eu ceva serios.
1 martie îmi place cel mai mult; nu neapărat că pot să-mi pup colegele de serviciu fără să fiu acuzat de alte alea Wink (nu pot fi serios, ce vreţi?) ci, pur şi simplu, că vine primăvara. Cu mărţişoarele este cam greu pentru că, în ultimul timp, piaţa a fost invadată de kitsch-uri. Este greu să găseşti ceva frumos. Au fost ani când luam câte un agat sau câte un muţunel simpatic de artizanat. În ultimul timp prefer să iau flori. Sunt efemere ca şi primăvara.

Altcineva la rând?

zuum

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 06:09

Dar pana la martisor mai sunt niste sarbatori. Ce e cu dragobetele ala ca eu nu l-am apucat ! Aici e cu Valentina...dar de ce si in Romania? Chiar ii copiem p americani la toate?
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 08:27

Dragobetele (24 februarie) a căpătat importanţă naţională din momentul în care a început să se impună Valentine's Day, dorindu-se a fi o contrapondere a sărbătorii importate. Eu, unul, habar n-aveam de sărbătoarea asta până acum câţiva ani.

Şi pe mine mă enervează că-i copiem şi cu Valentine's şi cu Halloween. De fapt, nu neapărat că-i copiem (în fond mai este încă un motiv de distracţie) ci faptul că dăm o importanţă exagerată respectivelor "sărbători".

zaraza26

Numarul mesajelor : 8994
Varsta : 59
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 11:06

Of, grea misie sa scriu despre asa ceva... In Moldova eram obisnuita sa dau martisoare la toate rudele apropiate, fie ei barbati sau femei. Aici a trebuit sa schimb multe... Crying or Very sad
Aici e obiceiul...nu la toti, dar parca poti sa-i intrebi... scratch daca le faci cadou martisor de 1 Martie cica ii obligi sa-ti faca de 8 Martie. Asa ca probabil de aia socrul s-a uitat crucis cand i-am facut cadou primul si ultimul martisor. Apoi...n-am mai avut cui sa-i fac...ii faceam cadou sotului, dar el copia pe vremea aia purtarea tatalui lui si nu facea cadouri. Se pare ca taica-su era de parere ca femeile nu trebuie invatate cu cadouri. Trimiteam scrisori, dar incet-incet mi-a pierit entuziasmul. Odata cu micsorarea veniturilor si disparitia martisoarelor interesante.

Normal ca i-am dat si soacrei martisor, dar zau daca imi mai aduc aminte. Multe am uitat din perioada aia...psihicul meu a facut curatenie...s-a opus acestor amintiri.
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 11:20

Anahoret a scris:
Dragobetele (24 februarie) a căpătat importanţă naţională din momentul în care a început să se impună Valentine's Day, dorindu-se a fi o contrapondere a sărbătorii importate. Eu, unul, habar n-aveam de sărbătoarea asta până acum câţiva ani.

Şi pe mine mă enervează că-i copiem şi cu Valentine's şi cu Halloween. De fapt, nu neapărat că-i copiem (în fond mai este încă un motiv de distracţie) ci faptul că dăm o importanţă exagerată respectivelor "sărbători".

Da, se da o importanta prea mare, pe de o parte comerciantii au interese, pe de alta, a devenit cool sa iei cadouri de sf. Valentin, si mai ales kitsch-uri. Niet cultura!
Dar imi place sa cumpar ceva dulce de sf. Valentin sau sa fac un tortuletz. Sa avem ceva mai special in ziua aia.
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 11:28

zaraza26 a scris:
Da, se da o importanta prea mare, pe de o parte comerciantii au interese, pe de alta, a devenit cool sa iei cadouri de sf. Valentin, si mai ales kitsch-uri. Niet cultura!
Romanii si sarbatorile lor Shake2

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 11:37

zuum a scris:
Dar pana la martisor mai sunt niste sarbatori. Ce e cu dragobetele ala ca eu nu l-am apucat ! Aici e cu Valentina...dar de ce si in Romania? Chiar ii copiem p americani la toate?

De regula, de Dragobete imi pun la avatar, la messenger, unu' care seamana a Cavemaaaan!.... oh da!
Sus In jos
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 11:40

Anahoret a scris:
Da, trebuie să recunosc, cu 1 martie este cam dificil. Dai mărţişoare la gagici şi trebuie să faci faţă la o mulţime de pupături. Şi, dacă vii acasă cu ceva ruj pe gulerul cămăşii, atunci chiar că trebuie să faci faţă! oh da! Romanii si sarbatorile lor 154834

Acum să zic şi eu ceva serios.
1 martie îmi place cel mai mult; nu neapărat că pot să-mi pup colegele de serviciu fără să fiu acuzat de alte alea Wink (nu pot fi serios, ce vreţi?) ci, pur şi simplu, că vine primăvara. Cu mărţişoarele este cam greu pentru că, în ultimul timp, piaţa a fost invadată de kitsch-uri. Este greu să găseşti ceva frumos. Au fost ani când luam câte un agat sau câte un muţunel simpatic de artizanat. În ultimul timp prefer să iau flori. Sunt efemere ca şi primăvara.

Altcineva la rând?

Aici nu prea vine primavara de 1 sau 8 martie. Intr-un an de ambele sarbatori au fost la amiaza sub minus 5 grade, asa ca nu stiu daca s-au bucurat doamnele si domnisoarele de flori...s-or fi ofilit a doua zi... Sad
Sus In jos
abba

abba

Numarul mesajelor : 677
Varsta : 65
Localizare : Neaparat pe langa Dunare...
Data de inscriere : 03/10/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 12:49

De Valentainsu ala , nu sesizez personal nimic deosebit, dar la scoala, e un prilej de sarbatoare la nivel de clasa si ora de dirigentie. De Dragobete, se mai pastreaza obiceiul calcatului pe picior urmat de sarutul obligatoriu, ceea ce creeaza oarece panica si agitatie printre adolescenti si tineri. In plus, se organizeaza serbari scolare care prilejuiesc scoaterea de la naftalina a costumelor populare mostenite de la bunici. La astea se mai adauga proiecte realizate de elevi (de genul PPS) si articole in revistele scolii. Ideea e sa nu uite de existenta acestei sarbatori si sa si-o asume ca facand parte din randuiala fireasca a tuturor celorlalte evenimente traditionale din an.

aurora

Numarul mesajelor : 6983
Varsta : 73
Localizare : Hd România
Data de inscriere : 04/09/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyJoi 22 Ian 2009, 16:57

Pe noi ne bucura orice sarbatoare. chiar daca nu o petrecem intr-un mod deosebit, mai ales ca e zi de munca. Dar stim ca e sarbatiare, parca ne imbracam mai ... mai, ne aranjam ne dichisim (desi asa suntem in fiecare zi, dar...).

Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 04:30

Românii sărbătoresc ceva, în fiecare zi! Laughing

zuum

zuum

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 04:49

abba a scris:
De Valentainsu ala , nu sesizez personal nimic deosebit, dar la scoala, e un prilej de sarbatoare la nivel de clasa si ora de dirigentie. De Dragobete, se mai pastreaza obiceiul calcatului pe picior urmat de sarutul obligatoriu, ceea ce creeaza oarece panica si agitatie printre adolescenti si tineri. In plus, se organizeaza serbari scolare care prilejuiesc scoaterea de la naftalina a costumelor populare mostenite de la bunici. La astea se mai adauga proiecte realizate de elevi (de genul PPS) si articole in revistele scolii. Ideea e sa nu uite de existenta acestei sarbatori si sa si-o asume ca facand parte din randuiala fireasca a tuturor celorlalte evenimente traditionale din an.

N-ai idee ce ma oftica Valentina asta la romani. Aici nu e cine stie ce desi asa s-ar crede. De la 1 ianuarie marfa de Mos Craciun a fost inlocuita cu inimi , bomboane si ursuleti de plus roz, rosu si alb. Copiii isi vor trimite 'carduri' deja tiparite, unii soti isi vor aduce aminte sa vina cu o floare la sotie. Cei mai activi sunt tinerii plini de hormoni care se folosesc de prilej sa mai faca o lipeala. Ceva emisiuni la teveu cu cereri publice in casatorie si cam atat.
Ma intreb cat o sa tine la romani. Daca asta e cum e ....ziua 'recunostintei' chiar ca nu vad ce rost are in RO !!!
Romanii de aici...unii ca noi, trec peste evenimentele astea cu mare nepasare, altii ...aprind si lumanari!
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 06:37

Câteodată îmi vine să cred că suntem un popor de maimuţe. Imităm totul şi nu de ieri de azi; încă de pe vremea fanarioţilor.

zuum

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 06:39

Anahoret a scris:
Câteodată îmi vine să cred că suntem un popor de maimuţe. Imităm totul şi nu de ieri de azi; încă de pe vremea fanarioţilor.

Unde o fi eroarea de fabricatie ? Rolling Eyes
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 06:44

Cred că la strămoşi... Cioran zicea că suntem un popor născut din dezertori romani şi curve dace. Uneori îmi vine să-i dau dreptate.

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 08:02

Citat :
mai, ne aranjam ne dichisim

Mi-am pus camasa de nylon
Aceea cu pasmanterii,
Si-n suflet inca un zorzon.

thumb_yello
Sus In jos
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 08:06

Anahoret a scris:

Sigur ca o sa imitam! Ca simtim ca ne da mana... Si in legatura cu asta, romanii invata mai usor ca altii o limba straina, o rostesc mai usor! thumb_yello
Sus In jos
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 08:12

Anahoret a scris:
Cred că la strămoşi... Cioran zicea că suntem un popor născut din dezertori romani şi curve dace. Uneori îmi vine să-i dau dreptate.

Razz

Problema cu noi nu e ca avem defecte si de care, ci ca ne punem cenusa in cap in loc sa ne vedem de treaba ca sa progresam, sa se vada si calitatile. oh da!
Sus In jos
nicuvar

nicuvar

Numarul mesajelor : 2464
Varsta : 68
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 16/10/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 13:02

zuum a scris:

N-ai idee ce ma oftica Valentina asta la romani...

Si pe mine, mai ales ca pe cumnata mea o cheama Silvia Valentina si are pretentia sa ii urez La Multi Ani ! Evil or Very Mad

zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 13:08

nicuvar a scris:
zuum a scris:

N-ai idee ce ma oftica Valentina asta la romani...

Si pe mine, mai ales ca pe cumnata mea o cheama Silvia Valentina si are pretentia sa ii urez La Multi Ani ! Evil or Very Mad

Dar ii place sa auda cati ani face in anul respectiv? Adu-i aminte de fiecare data ca e cu un an mai in varsta!! oh da!
Sus In jos
abba

abba

Numarul mesajelor : 677
Localizare : Neaparat pe langa Dunare...
Data de inscriere : 03/10/2008

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 13:36

Poate ca va revolta tendinta imitatiei, dar imitatia a avut si partile ei bune. Ganditi-va la saltul facut de literatura romana prin teoria sincronismului, cand am imprumutat din literatura occidentala noutatile vremii, ajungand si noi in randul lumii, chiar daca prin "arderea etapelor". Aici ma gandesc la romanele lui Camil Petrescu sau la expresionismul lui Blaga sau la simbolism...ba chiar am fost in capul trebii in avangardism! Pe de alta parte, integrarea in UE ne obliga la interculturalitate (2008 a fost anul interculturalitatii) si in toate scolile din tara s-au organizat manifestari specifice, de exemplu Ziua recunostintei, de care amintea Zuum, sau Halloweenul.

zuum

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 15:27

abba a scris:
Poate ca va revolta tendinta imitatiei, dar imitatia a avut si partile ei bune. Ganditi-va la saltul facut de literatura romana prin teoria sincronismului, cand am imprumutat din literatura occidentala noutatile vremii, ajungand si noi in randul lumii, chiar daca prin "arderea etapelor". Aici ma gandesc la romanele lui Camil Petrescu sau la expresionismul lui Blaga sau la simbolism...ba chiar am fost in capul trebii in avangardism! Pe de alta parte, integrarea in UE ne obliga la interculturalitate (2008 a fost anul interculturalitatii) si in toate scolile din tara s-au organizat manifestari specifice, de exemplu Ziua recunostintei, de care amintea Zuum, sau Halloweenul.

De acord dar poate m-ar ajuta sa inteleg mai bine cat de pozitiva este aceasta influenta daca mi-ai arata ecourile Valentinei si a Halowinei in literatura si arta romaneasca
Cat despre Ziua Recunostiintei...care este semnificatia ei la romani ? Aici are de a face cu invazia Americii si exterminarea indienilor, in Romania cu ce se asociaza?
Sus In jos
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 15:49

abba a scris:

Sa stea linistit Zuum, ca pe aici n-am auzit ca s-ar fi serbat interculturalitatea, cu atat mai putin sa aud de Ziua Recunostintei la romani. Very Happy
Nici vorba de implementarea Zilei Recunostintei la romani. A fost vorba doar de cunoasterea obiceiurilor altor popoare.
Sus In jos
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor EmptyVin 23 Ian 2009, 15:52

zuum a scris:
abba a scris:

De acord dar poate m-ar ajuta sa inteleg mai bine cat de pozitiva este aceasta influenta daca mi-ai arata ecourile Valentinei si a Halowinei in literatura si arta romaneasca
Cat despre Ziua Recunostiintei...care este semnificatia ei la romani ? Aici are de a face cu invazia Americii si exterminarea indienilor, in Romania cu ce se asociaza?

Pentru aceste ecouri trebuie sa astepti vreo 200 de ani, nu mai mult! Am luat sf. Valentin si Halloween pentru ca sunt mishto, dar Ziua Recunostintei nu, ca recunostinta nu umbla la drumul mare, e rara avis.
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Romanii si sarbatorile lor   Romanii si sarbatorile lor Empty

Sus In jos

Romanii si sarbatorile lor
Sus 
Pagina 1 din 7Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna