__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| ROMÂNII si MINORITĂTILE | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 05:05 | |
| - Citat :
- ...tara e condusa de comunisti de la 45 incoace! Si de unguri!
Este adevărată afirmatia de mai sus? În ce măsură? La acest topic putem discuta absolut orice despre cei ce locuiesc în România, nu doar români, ci si despre nationalitătile conlocuitoare, despre relatiile dintre ei, despre cum am vedea ca ideală evolutia relatiilor dintre toate nationalitătile ce trăiesc pe teritoriul României, cum ar fi germani, sârbi, chinezi, maghiari, arabi, evrei (dacă mai sunt!) si oricare altă nationalitate ce avem în tară. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | ostrovna
Numarul mesajelor : 13562 Varsta : 67 Data de inscriere : 03/03/2009
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 13:41 | |
| - Emil Condor a scris:
-
- Citat :
- ...tara e condusa de comunisti de la 45 incoace! Si de unguri!
Este adevărată afirmatia de mai sus? În ce măsură?
La acest topic putem discuta absolut orice despre cei ce locuiesc în România, nu doar români, ci si despre nationalitătile conlocuitoare, despre relatiile dintre ei, despre cum am vedea ca ideală evolutia relatiilor dintre toate nationalitătile ce trăiesc pe teritoriul României, cum ar fi germani, sârbi, chinezi, maghiari, arabi, evrei (dacă mai sunt!) si oricare altă nationalitate ce avem în tară. Este adevărată afirmatia de mai sus? În ce măsură? In masura in care este chiar adevarat,ungurii au inclinat balanta in ducerea tarii de rapa si pe linga ei ceilalti minoritari,avem vicepremier ungur deci e adevarat. Comunistul cel mai mare si normal si securistul ceausit de la anvers e basescu cu ai lui. | |
| | | Ion
Numarul mesajelor : 5072 Localizare : USA Data de inscriere : 29/10/2009
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 15:16 | |
| Atata timp cat nu ne vom corecta exprimarea cu privire la minoritatile nationale, vom putea fi acuzati de nationalism-sovin.
In Romania nu exista unguri, ci romani de nationalitate maghiara. Exprimandu-ne astfel nu facem altceva decat sa ne maghiarizam si mai mult prin vorbire.
Pentru intelegerea unei minoritati trebuie sa te pui in locul ei. Adica sa judeci lucrurile prin empat(h)ie. Empatizare-simpatizare, si nu discriminare.
Dar si minoritatea sa se puna in locul majoritatii atunci cand cere anumite lucruri.
Iata ca, chiar aici, in Tara tuturor minoritatilor, la alegerea Presedintelui, minoritatea careia ii apartinea Presedintele, i-a cerut sa faca lucruri "bune" pentru ea. Raspunsul a venit prompt: Eu sunt Presedintele tuturor, indiferent ce esti. Ceea ce e bun trebuie sa fie bun pentru toti, nu numai pentru unii.
Ce se intampla la noi, cred ca are cauze usor de surmontat. Pana una alta, suntem "condamnati" sa traim impreuna. Nimic si nimeni nu ne poate separa de nicio minoritate.
Toleranta de ambele parti, sau din toate partile.
Intelegerea e primul pas spre intelepciune. Nu stiu cine a zis-o, dar imi place.
O zi buna! Ion | |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 16:02 | |
| Pentru intelegerea unei minoritati trebuie sa te pui in locul ei. Adica sa judeci lucrurile prin empat(h)ie. Empatizare-simpatizare, si nu discriminare. Crede-ma Ioane ca am crescut printre ei.maghiari,germani sarbi,bulgari,pe vremea lui ceausescu erau clase la scoala unde invatam eu in limba lor,ne jucam impreuna. Eu nu am fost educata spre sovinism dovada ca eu sunt casatorita cu un maghiar iar copiii mei vorbesc perfect maghiara pe linga engleza. Deci toleranta de care spui este valabila pentru mine. O zi buna Geta! | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 17:03 | |
| _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | nicuvar
Numarul mesajelor : 2464 Varsta : 68 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 16/10/2008
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 19:32 | |
| Depinde ce intelegem prin minoritati. La cele "nationale", nu le consider "minoritati". Bine, ma deranjeaza un pic daca sunt considerat "minoritate" undeva in Romania. Nu am patit-o de multe ori, dar mi s-a intamplat. Se prefaceau ca nu stiu sa vorbeasca romaneste. Da, aveti dreptate, este loc pentru toti in lumea asta ... dar daca esti cetatean roman care traiesti pe teritoriul Romaniei, ar fi cat de cat decent sa stii sa vorbesti romaneste. Nu trebuie sa fii Pruteanu, nici vorba. Sunt multi romani care habar n-au de gramatica sau sa lege doua vorbe. Chiar foarte multi, unii foarte sus. Dar sa ajungi intr-un oras din Romania, sa ai nevoie de ajutor intr-o farmacie si sa nu fi inteles cand vorbesti romaneste mi se pare de neconceput. Oricat de intelegator si de conciliant pot sa fiu, dar asa ceva nu pot sa accept. Si eu am crescut in Timisoara, impreuna cu unguri, nemti si sarbi, ne-am inteles foarte bine, dar am patit asa ceva in alta parte, in Romania. Si nu m-am simtit prea bine atunci. Se mai intampla. Nu am nimic cu minoritatea maghiara, cea despre care povestesc. Nici vorba. Cuscrul meu este maghiar, dar preda matematica in limba romana la Orsova. Suntem cei mai buni prieteni. Cuscra este romanca, get-beget. Deci se poate. Nora este jumi-juma, nici-nici sau si-si. Dar toti ne intelegem foarte bine. Pentru ca ne intelegem in romana. Cum ar fi fost sa am un cuscru sau o nora care sa imi spuna "nem ertem" aici, in Romania? _____________________ Membru fondator al PSN: Puterea Suntem Noi!
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Dum 29 Ian 2012, 20:17 | |
| - nicuvar a scris:
- Depinde ce intelegem prin minoritati. La cele "nationale", nu le consider "minoritati". Bine, ma deranjeaza un pic daca sunt considerat "minoritate" undeva in Romania. Nu am patit-o de multe ori, dar mi s-a intamplat. Se prefaceau ca nu stiu sa vorbeasca romaneste.
Da, aveti dreptate, este loc pentru toti in lumea asta ... dar daca esti cetatean roman care traiesti pe teritoriul Romaniei, ar fi cat de cat decent sa stii sa vorbesti romaneste. Nu trebuie sa fii Pruteanu, nici vorba. Sunt multi romani care habar n-au de gramatica sau sa lege doua vorbe. Chiar foarte multi, unii foarte sus. Dar sa ajungi intr-un oras din Romania, sa ai nevoie de ajutor intr-o farmacie si sa nu fi inteles cand vorbesti romaneste mi se pare de neconceput. Oricat de intelegator si de conciliant pot sa fiu, dar asa ceva nu pot sa accept. Si eu am crescut in Timisoara, impreuna cu unguri, nemti si sarbi, ne-am inteles foarte bine, dar am patit asa ceva in alta parte, in Romania. Si nu m-am simtit prea bine atunci. Se mai intampla. Nu am nimic cu minoritatea maghiara, cea despre care povestesc. Nici vorba. Cuscrul meu este maghiar, dar preda matematica in limba romana la Orsova. Suntem cei mai buni prieteni. Cuscra este romanca, get-beget. Deci se poate. Nora este jumi-juma, nici-nici sau si-si. Dar toti ne intelegem foarte bine. Pentru ca ne intelegem in romana. Cum ar fi fost sa am un cuscru sau o nora care sa imi spuna "nem ertem" aici, in Romania? Si eu am patit-o la TG-MURES,ni s-a stricat autocarul si trebuia sa mergem la IRA ,au intrebat baietii unde e si dadeau din umar,sotul meu fiind conducator de grup,a intrebat in limba maghiara si imediat ne-au dirijat la adresa. | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Lun 30 Ian 2012, 10:01 | |
| Ei uite că s-a născut un subiect fain, dar periculos. Cei despre care vorbiţi nu sunt nici unguri nici maghiari. Ungurii şi maghiarii născuţi în România vorbesc româneşte. Ceilalţi nu. Chiar dacă sau născut în oraşe locuite în totaliatate de români. Dar nu numai naţionalitatea maghiară este cu probleme. Până în 1989 am fost prieten şi mă înţelegeam foarte bine cu nişte saşi. După 1989 mă priveau de sus. Vezi Doamne cine erau ei şi ce gunoi eram eu. Despre alţii nu mă mai pronunţ pentru că nu ştiu cum sunt. Aveam un prieten polonez şi unul tătar, dar nu i-am mai văzut de vreo patruzeci de ani. | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 01:02 | |
| - abbilbal a scris:
- Ei uite că s-a născut un subiect fain, dar periculos.
Asa am gândit si eu când am prins ideea asta undeva prin Parcare, la Religii. Interesant să fie cât se poate... nu răneste! ...în cazul în care devine periculos, mai tragem un pic de hături dacă altfel nu merge. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 02:51 | |
| Voi veni si eu cu povestiri din trecutul meu trăit în mijlocul nationalitătilor conlocuitoare. Am fost între unguri, nemti, rusi, sârbi, greci evrei si mi-am făcut si eu anumite idei despre ei. Stiu un lucru: niciodată nu am avut nici un fel de ciocniri cu grecii si germanii. Despre ceilalti... voi reveni. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | cactus Trecut în nefiintă :(
Numarul mesajelor : 3260 Localizare : Paradis Data de inscriere : 26/08/2008
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 03:41 | |
| ce bine de mine ca-s corcitura... _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 03:48 | |
| - cactus a scris:
- ce bine de mine ca-s corcitura...
Adică... majoritar. Asa cum sunt si eu româno-canadian. Chiar tu cum esti, româno-german sau germano-român? _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 03:49 | |
| - Emil Condor a scris:
- Adică... majoritar.
Asa cum sunt si eu româno-canadian. Chiar tu cum esti, româno-german sau germano-român?
mai baga si ceva urme de ungur si sarb...Una din bunici a fost nascuta in Kikinda - asta-i in Voivodina (cred...) _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 03:51 | |
| Aoleu că... multi au muncit să te aducă printre noi! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 03:58 | |
| _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 04:01 | |
| Eh, nici măcar să înjuri nu ai învătat? Asta se învată prima, nu-i asa? După cum stii am locuit 10 luni la ei si am învătat sârbeste fără să vreau. Adevărat că rusa mea a ajutat. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 04:04 | |
| - Emil Condor a scris:
- Eh, nici măcar să înjuri nu ai învătat? Asta se învată prima, nu-i asa?
După cum stii am locuit 10 luni la ei si am învătat sârbeste fără să vreau. Adevărat că rusa mea a ajutat. nu; in schimb am invatzat sa injur pe slovaceshte _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
| |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 06:55 | |
| - Emil Condor a scris:
- Voi veni si eu cu povestiri din trecutul meu trăit în mijlocul nationalitătilor conlocuitoare.
Am fost între unguri, nemti, rusi, sârbi, greci evrei si mi-am făcut si eu anumite idei despre ei. Stiu un lucru: niciodată nu am avut nici un fel de ciocniri cu grecii si germanii. Despre ceilalti... voi reveni. Înţeleg că te-ai împăcat bine cu nemţii, dar cu saşii ? Că IO m-am împăcat bine cu ei doar până au dat cu nasul de Germania. Şi asta nu mi s-a întâmplat doar mie, ci şi altora. | |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Mar 31 Ian 2012, 11:04 | |
| | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Lun 13 Feb 2012, 01:00 | |
| Nu stiu cum dar minoritătile îsi fac vocea mai bine auzită în lume! Vedeti o anume explicatie la acest fapt? _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Lun 13 Feb 2012, 01:06 | |
| - abbilbal a scris:
- Emil Condor a scris:
- Voi veni si eu cu povestiri din trecutul meu trăit în mijlocul nationalitătilor conlocuitoare.
Am fost între unguri, nemti, rusi, sârbi, greci evrei si mi-am făcut si eu anumite idei despre ei. Stiu un lucru: niciodată nu am avut nici un fel de ciocniri cu grecii si germanii. Despre ceilalti... voi reveni. Înţeleg că te-ai împăcat bine cu nemţii, dar cu saşii ? Că IO m-am împăcat bine cu ei doar până au dat cu nasul de Germania. Şi asta nu mi s-a întâmplat doar mie, ci şi altora. Nu contest cele spuse de tine. Eu am avut doar o ocazie să reîntâlnesc un german plecat si reîntors. Era un tip fain, un caracter sănătos si nu am remarcat nicio schimbare. Adevărat că am plecat din tară înainte de „ căderea cortinei”... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Lun 13 Feb 2012, 08:21 | |
| Vecinul meu a plecat in Germania, in '90, iar cand a venit cu prima masina, ce numar credeti ca avea? OF-UT 9458. Dupa ce s-a casatorit si a avut fetitele, si-a mai revenit... _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE Vin 17 Iul 2015, 16:40 | |
| "S-a prăbuşit bătrânul stejar. A fost uriaşul unei păduri cât un oraş. A crescut mare prin puteri proprii şi a reprezentat timp de 26 de ani forţa şi energia puse în slujba oraşului".Se împlinesc, azi, o sută de ani de la trecerea în nefiinţă, la vârsta de 83 de ani, a lui Salacz Gyula, cel mai longeviv primar al Aradului şi una dintre cele mai prolifice personalităţi ale urbei – edilul reformist al oraşului! S-a stins din viaţă la Şiria, iar arădenii, în ciuda unei ploi torenţiale, l-au însoţit în număr extrem de mare la locul de veci. La înmormântarea sa, notarul oraşului a rostit memorabilele cuvinte de mai sus. S-a născut la 31 ianuarie 1834, în orăşelul Gyula, din părinţi intelectuali. Tatăl său, Lajos, a fost avocatul conţilor Wenckheim (moşieri în zona Sebişului, proprietarii băilor de la Moneasa, unii dintre cei mai bogaţi aristocraţi din Ungaria). A fost militar, apoi avocat, apoi stabilindu-se la Arad a devenit procurorul oraşului. În tinereţe participă la luptele din timpul Revoluţiei paşoptiste (1848-1849) fiind înrolat în Garda Naţională. După anii revoluţiei studiază ştiinţele juridice şi devine avocat în anul 1861. Din 1872 se stabileşte la Arad şi devine procuror-şef în perioada 1872-1875. S-a pensionat la vârsta de 73 de ani. În timpul administraţiei lui a încurajat dezvoltarea oraşului şi a încercat să crească competitivitatea economică a produselor arădene organizând numeroase expoziţii şi prezentări internaţionale. Alături de Aczel Peter, este cel mai prodigios primar arădean. Lui i se datorează, printre altele, crearea parcului de pe malul Mureşului, din spatele Palatului Administrativ. Dar şi cele mai importante obiective locale au fost construite tot în perioada sa, Aradul câştigându-şi atunci renumele de Mica Vienă. În recenzia cărţii lui Puskel Péter, "Interesele urbei înainte de toate" (Editura „Gutenberg Univers", Arad, 2013), Cornel Ungureanu puncta câteva repere din lista realizărilor administrative arădene din mandatul primarului Salacz. Şi nu sunt puţine! În vremea sa "a fost proiectat şi realizat sistemul de îndiguire a Mureşului, au fost amenajate faleza râului şi parcul din spatele primăriei, au fost construite şcoli în cartierele oraşului, a fost ridicată clădirea seminarului ortodox; în 1887 s-a deschis banca Victoria (cu capital integral românesc), în 1893 s-a înfiinţat Societatea Feroviară Arad-Cenad (care avea să asigure legătura feroviară a Aradului cu alte centre economice din Ungaria), în 1890 s-a înfiinţat Societatea Filarmonică, apar primele monografii ale Aradului (a lui Lakatos Ottó, în 1881, şi cea în două volume a lui Márki Sándor, în 1892 şi 1895). În 1893 se deschide pentru public primul muzeu al Revoluţiei de la 1848-1849, se termină construcţia palatului Hermann, a şcolii normale de băieţi, a palatului Cenad, a palatului Neumann, a şcolii profesionale de industrie a lemnului şi a fierului, a Hotelului Central. În 1897 apare cea mai influentă publicaţie românească din Arad, Tribuna poporului şi continuă să apară publicaţia Neue Arader Zeitung, în limba germană. S-au ridicat „monumentele dedicate revoluţiei – obeliscul de lângă Cetate (1881), respectiv Statuia Libertăţii (1890). Turnul de apă (construcţie emblematică pentru Arad) a fost dat în folosinţă în 1896, odată cu terminarea sistemului de canalizare şi apă potabilă. Tot în anul 1896 se trece la electrificarea oraşului" Nu întâmplător Aradul devine atractiv pentru investitori, astfel că unul dintre cei mai importanţi industriaşi din epocă, austriacul Johann Weitzer construieşte aici o fabrică de vagoane. Şi tot în acea perioadă sunt edificate moara şi fabrica de spirt ale fraţilor Neuman şi fabrica de roţi dinţate şi maşini, Hendl. Se deschid băile publice ale oraşului, în Piaţa Catedralei şi luxosul edificiu al învăţătorului Simay István, dotat cu cabine de lux şi foraj de apă termală! În mandatul său, Aradul investeşte în educaţie, într-un avânt fără precedent! Se deschid Liceul de Băieţi (actualul «Moise Nicoară»), Liceul de Fete (actuala «Elena Ghiba Birta»), Şcoala pentru nevăzători, actualul Liceu de Industrie Alimentară, Colegiul Economic. În 1883 este reconstruit teatrul, mistuit de flăcări. A dispus drenarea braţelor Mureşului care străbăteau oraşul şi construirea de locuinţe noi. Concomitent a amenajat faleza pentru promenadă. Dar tot în mandatul său se termină lucrările la Palatul Administrativ, se înfiinţează „Societatea Filarmonică Arădeană”, este inaugurat Cazinoul (pavilionul central al primului târg economic şi comercial din provincie, în anul 1890), se deschide fabrica de mobilă L.E.Lengyel, furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române. Se încheie construirea Palatului Andrényi (cunoscut azi ca Palatul Copiilor), a Palatului de Justiţie şi începe construirea Palatului Neuman şi a Palatului Cenad. Practic se conturează aspectul de astăzi al centrului Aradului, cu construcţiile sale monumentale de o splendoare unică! În 1895 intră în funcţiune reţeaua de electricitate a oraşului, după ce se dă în folosinţă şi reţeaua de canalizare şi aducţiune de apă. Şi pentru că o astfel de dezvoltare favorizează investiţiile în sport, se inaugurează primul club de canotaj din România de azi şi se joacă la Arad şi primul meci de fotbal din ţară. Salacz Gyula a fost primar timp de 26 de ani, până în anul 1901. Până în 1906 este reprezentant al oraşului în parlamentul de la Budapesta. I-a fost acordat titlul de „Cetăţean de onoare al Aradului” , cu cinci ani înainte de trecerea în nefiinţă, în 1910. Astăzi, în oraş o stradă îi poartă numele, după ce timp de câteva decenii actualul parc Eminescu, pe care l-a fondat, fusese botezat cu numele Salacz. Pe strada Episcopiei a fost ridicat, în anul 2012, un bust în memoria sa. Pentru viziunea pe care a avut-o, pentru inovaţiile revoluţionare şi schimbarea radicală a aspectului oraşului, Aradul poate fi recunoscător acestei importante personalităţi – poate cea mai semnificativă din istoria administrativă a urbei. Am avut privilegiul şi şansa să fim conduşi de această personalitate cu caracter şi viziune. Şi astăzi, după mai bine de un secol, influenţa sa se simte în viaţa cotidiană a oraşului, iar dacă privim azi cu admiraţie Aradul şi avem pretenţia că e unul dintre cele mai frumoase oraşe din regiune, primarului Salacz i se datorează în primul rând! http://www.vestic.ro/articol_45605/o-suta-de-ani-de-la-moartea-primarului-providential-care-a-revolutionat-aradul-salacz-gyula.html _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: ROMÂNII si MINORITĂTILE | |
| |
| | | | ROMÂNII si MINORITĂTILE | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |