| Casuta din padure (I) | |
|
+17yzzy Layla ACCENT ostrovna Mihai LEONTE zuum Anahoret cactus Diaporevomenos Karima Administrator nicuvar abba Emil Condor aurora abbilbal zaraza26 21 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Joi 16 Apr 2009, 15:00 | |
| Celalalt aranjament e tot din 2007. Ma lasa memoria... Cel putin asa apare la data fotografiei pe calculator. Ouale din iarba sunt foarte vechi, le-am facut cu mama undeva dupa 1995, cand a venit ea la noi de Pasti si era inflorit liliacul. Le am si acum. | |
|
| |
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Joi 16 Apr 2009, 22:20 | |
| - zaraza26 a scris:
- Nu cumva taiatul lastarilor se face la sfarsitul iernii, cand inca e frig? Cred ca stie Emil!
Fa-i treptat. Noua vad ca mesterul nu ne-a taiat visinul si corcodusul. Visinul e unul tanar si a crescut inalt. Nici nu prea face fructe. Din câte ştiu eu, pomii se taie prin februarie pentru că atunci nu circulă seva prin crengi. Aşa sunt feriţi de bolile provocate de paraziţi. Cel puţin aşa am citit prin cărţi. Dar şi riscul de a da gerul şi a strica pomii tăiaţi este mai mic. La fel ca vişinul tău este şi al meu. Tânăr şi foarte înalt, pentru că a crescut aşa cum a vrut el. Nu s-a ocupat nimeni să-i dea o formă. Probabil d-aia nu face nici fructe multe. Seva este dirijată spre întreţinerea lăstarilor şi nu spre fructe. Este doar o părere. Dar am să încep cu curăţatul pomilor! Mulţumesc de idee. Şi, a propos, am şi eu doi corcoduşi mari în curte. Astă-vară au fost încărcaţi de fructe, mai-mai să li se rupă crengile. Şi ei cresc în voie, ca şi vişinul şi ca ceilalţi pomi de la mine din curte... _____________________ Free your mind!
| |
|
| |
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Joi 16 Apr 2009, 23:38 | |
| Pomii diferiti se taie diferit. Visinul, ciresul si piersicul se taie mult mai devreme decât mărul, părul, gutuiul, prunul, nucul... Primele trei (în bold) se taie oricând după ce recolta este trecută. Eu zic că luna Septembrie este ideală pentru acesti pomi să fie tăiati. Să nu se facă iarna sau când e foarte frig, pentru că acestia sunt mai sensibili. Mlăditele lor să se taie, aproximativ 3-5 cm de la locul unde au început să crească. Tăierea nu este obligatoriu să se facă în fiecare an. Vârful copacului, retezat fără milă! Dacă este lăsat să crească în înăltime, suge seva ce ar trebui disatribuită în flori si fructe. În interiorul coroanelor se taie după cum fiecare crede că i se face un iluminat mai bun copacului, adică unde este mai des, se retează.
Mărul, părul si celelalte trebuiesc tăiate chiar în pragul iernii sau la iesirea din iarnă, oricum, nu prea târziu ca să nu înceapă îmbobocirea lor! Eu indic să se facă toamna, târziu.
Anahoret, corcodusul face fructe multe si fără să fie tăiat dar la acesta, tăierea ajută la consolidarea ramurilor care vor rezista mai bine recoltelor viitoare. Oricum, corcodusul nu trebuie scalpat precum mărul, părul sau ciresul. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Vin 17 Apr 2009, 05:55 | |
| Echipamentul de baza pentru efectuarea taierilor la pomi fructiferi este: o foarfeca, un bomfaier cu panza de fierastrau, un cosor si o piatra abraziva. Calitatea uneltelor de gradinarit determina calitatea taierilor. La tăiere este bine să nu se jupească coaja de pe crengutele ce rămân. În seara asta am căutat pe Google ceva referitor la acest subiect. Uite ce am găsit, poate fi de folos: http://www.incasa.ro/Taierile_de_intinerire_la_pomi_4086_815_1.html _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Vin 17 Apr 2009, 06:09 | |
| Multumesc! Le-am copiat şi le-am pus la păstrare. Sper ca în toamna asta să mă pot ocupa de vişin şi de piersici. _____________________ Free your mind!
| |
|
| |
Emil Condor
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Vin 17 Apr 2009, 06:55 | |
| O plăcere!
Mlăditele nu se taie niciodată în cazul gutuiului, ramurile vegetative de 1 an se scurtează doar când sunt foarte slabe, iar măciuliile se răresc.
La cires si visin ramurile buchet nu se taie, ramura mijlocie se scurtează pentru a stimula formarea de noi formatiuni de rod. Ramurile pleată necesită o tăiere mică, la vârf. La prun si la cais ramurile buchet si ramurile mijlocii neramificate si ramificate nu se taie, doar când sunt bătrâne se scurtează deasupra primei ramificatii. La piersic aceste taieri de fructificare se fac în fiecare an. La această specie nu se taie buchetele de mai ; ramura mixtă se scurtează la 6-8-10 muguri (1-3 vegetativi la bază, 4-5 floriferi) intotdeauna ultimul mugure va rămâne vegetativ pentru a se asigura o bună circulatie a sevei.
Taierile elementelor vegetative se fac asemănător la toate speciile cu exceptia piersicului. Se taie ramurile vegetative la 2-3 muguri, când are diametrul de 2,5 cm ; se taie la 4-5 muguri când are diametrul de 4-5 cm ; se taie la 6-7 muguri când are diametrul mai mare de 6 cm. Ramurile vegetative la piersic se scurtează la 2 muguri bine dezvoltati, această operatiune având drept scop stimularea formării de noi elemente de rod. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
cactus Trecut în nefiintă :(
Numarul mesajelor : 3260 Localizare : Paradis Data de inscriere : 26/08/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Vin 17 Apr 2009, 11:01 | |
| io vreau AGRISHE - muuuuuuulte agrishe verzi.... Dumnezeieshti fructe - le haleshti ca pe semintze, zeama de agrishe e UNICA ; sosul de agrishe - la fel si sa nu mai vorbim de sarmalele in foi de vitza acrite cu AGRISHEEEEEE si cu MACRISH sau numai cu AGRISHE sau numai cu MACRISH - sunt superioare oricarei zemi de lamaie - ca sa nu mai vormbim de otzet... AGRISHELE rulz forever si macrishul la fel... _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
| |
|
| |
zuum
Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Vin 17 Apr 2009, 15:56 | |
| - zaraza26 a scris:
- Paste 2007
Asta sunt oule tale????? Mai ce faine is! Am cerut reteta de vopsea si nu mi-ai dat, egoisto! | |
|
| |
Anahoret
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Vin 17 Apr 2009, 18:32 | |
| Agrişe verzi???!!! Nu mi-a dat niciodată prin minte să mănânc aşa ceva! Am aşteptat întotdeauna să se coacă, până se făceau negre!
Dar dulceaţă de prune verzi, aţi mâncat? _____________________ Free your mind!
| |
|
| |
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Dum 19 Apr 2009, 09:24 | |
| | |
|
| |
Emil Condor
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Dum 19 Apr 2009, 16:43 | |
| - Anahoret a scris:
- Agrişe verzi???!!!
Nu mi-a dat niciodată prin minte să mănânc aşa ceva! Am aşteptat întotdeauna să se coacă, până se făceau negre!
Dar dulceaţă de prune verzi, aţi mâncat? M-ati lăsat în urmă cu... verzăturile astea iar eu credeam că am mâncat de toate! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Lun 20 Apr 2009, 17:56 | |
| - Emil Condor a scris:
M-ati lăsat în urmă cu... verzăturile astea iar eu credeam că am mâncat de toate! Păi ai cam rămas în urmă cu de toate. | |
|
| |
Emil Condor
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Lun 20 Apr 2009, 23:51 | |
| - abbilbal a scris:
- Emil Condor a scris:
M-ati lăsat în urmă cu... verzăturile astea iar eu credeam că am mâncat de toate! Păi ai cam rămas în urmă cu de toate. Mai concret?! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 08:55 | |
| - zuum a scris:
- zaraza26 a scris:
- Paste 2007
Asta sunt oule tale????? Mai ce faine is! Am cerut reteta de vopsea si nu mi-ai dat, egoisto! E vopsea din comert, eu n-am mai fost la calculator de joi de la ora 16.00. Am facut mai demult cu coji de ceapa rosie si cu vopsea din piata, probabil furata din "fabrici si uzine". | |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 08:58 | |
| - Anahoret a scris:
- Agrişe verzi???!!!
Nu mi-a dat niciodată prin minte să mănânc aşa ceva! Am aşteptat întotdeauna să se coacă, până se făceau negre!
Dar dulceaţă de prune verzi, aţi mâncat? N-as putea manca agrise verzi. Am incercat sa le mananc cand dadeau in copt, dar tot nu merge... Premiul cel mare il dau pentru cine mananca porumbele verzi! | |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 09:13 | |
| Si au trecut si sarbatorile... in mare parte, ca si azi e sarbatoare, iar joi e sfantul Gheorghe... Am facut o pauza vrand-nevrand, ca programul nu mi-l fac eu si prin urmare reiese ca am fost implicata in viata de familie. Pe de alta parte, mi-am programat eu o prajitura si un chec-aperitiv pe care le-am facut, daca va vine sa credeti, duminica si respectiv luni. Si astea au fost marile mele satisfactii, ca mi-au iesit foarte bine. Dar sa reinnodam firul povestii... Vineri am tras o fuga la Bistrita ca sa vedem cum se pregateste de sarbatoare mun'cipiul! Dar tot natura a primit premiul. De pe marginea soselei care uneste Nasaudul cu Bistrita am cules niste ciubotica-cucului si mierea ursului sau, ca sa evitam cacofonia, ciubotica ursului si mierea cucului! | |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 09:23 | |
| Sambata dimineata am inrosit ouale. Cum in fiecare an trebuie sa schimb ceva, anul asta n-am gasit decat niste abtibilduri. Pe urma am vazut niste vopsea sidefata... o las pentru la anul, daca nu uit si daca mai gasesc. Nu mai am timp sa le fac cu frunze... Apoi a venit randul tortului cu un nou look (de fiecare data incerc sa il schimb, nu-mi place monotonia, iar uneori da pe dinafara imaginatia). Langa tort ne face cu ochiul o floare de gutui japonez, luata de fiica mea de pe strada, ca uitase ce parfum are! Pai n-are! | |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 09:43 | |
| - abbilbal a scris:
- Hristos a înviat!
ADEVARAT A INVIAT, Abbilbal! Sarbatori fericite tuturor, cu mic, cu mare! | |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 10:54 | |
| Luni dupa-masa sotul a programat o plimbare cu masina spre Maramures, dar fara niciun plan. Asa ca dupa ce am plecat am deschis harta, ca nu prea stiam drumul, decat in mare... Nu stiam ce am putea vizita... Dupa ce am trecut prin comuna Cosbuc, Telciu, peisajul a inceput sa se schimbe, de langa sosea se ridicau pante abrupte pline de copaci abia infrunziti. Pomii infloriti ramasesera in urma... Imediat dupa Nasaud trecusem prin Salva, unde erau meri infloriti. Marul din curtea noastra, cel expus caldurii soarelui, abia avea cateva flori numai...
Am mers asa trecand prin Sacel, apoi prin Moisei, Borsa, iar in statiunea Borsa unde am vrut sa zabovim la o cafea, n-am gasit nimic la indemana. Am intrat pe niste stradute inguste si asfaltul a cedat, lasand niste pietris in loc. Am renuntat si am facut cale intoarsa, culegand amintiri de pe unde ne-a placut ce-am vazut.
Pensiunea Perla Maramuresului si peisajul invecinat
| |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 11:17 | |
| Am ratat doua poze din cauza ca nu putem opri masina in curbe. Dar daca ne place sa mergem pe jos, cine ne opreste sa oprim mai incolo, chiar daca e putin mai departe? De asta mi-am dat seama mai tarziu! Asta m-a facut sa iau o decizie dupa ce am sosit acasa... Am facut o poza cu dealurile inflorite din zona Moisei-ului. | |
|
| |
zaraza26
| |
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 11:53 | |
| Pe drumul de intoarcere am ajuns la consumul de benzina la dacia logan de 4,9 l/100km. Apoi am ajuns acasa si am prins niste panselute vesele! Dupa care am constatat ca suntem obositi si nervosi... atunci am zis sotului sa facem o iesire, sa mergem pe deal in sus. Era spre ora 19.00. Si am plecat... lasand in urma orasul... | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 15:47 | |
| | |
|
| |
zaraza26
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 15:49 | |
| | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) Mar 21 Apr 2009, 16:46 | |
| Sa stii ca vin! Te trezesti cu mine peste 2 luni! | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Casuta din padure (I) | |