LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
GRECIA - Pagina 3 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
GRECIA - Pagina 3 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
GRECIA - Pagina 3 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
GRECIA - Pagina 3 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
GRECIA - Pagina 3 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
GRECIA - Pagina 3 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
GRECIA - Pagina 3 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
GRECIA - Pagina 3 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
GRECIA - Pagina 3 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
comment-143 1 Fantasy Limba nicuvar padure google romana 23 politica mediu CPSF internet problema taieri muzica_traditionala curiozitati humanitas sibiu drumetie 1918 brasov istorie Popasul reclame efremovivanantonovici
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
GRECIA - Pagina 3 I_vote_lcapGRECIA - Pagina 3 I_voting_barGRECIA - Pagina 3 I_vote_rcap 
Emil Condor
GRECIA - Pagina 3 I_vote_lcapGRECIA - Pagina 3 I_voting_barGRECIA - Pagina 3 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

GRECIA

In jos 
+12
Ion
Karima
yzzy
zouzounik
zaraza26
Diaporevomenos
dolion
Cristina
abbilbal
cactus
Emil Condor
CRUCIAT
16 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Urmatorul
AutorMesaj
CRUCIAT

CRUCIAT

Numarul mesajelor : 1568
Data de inscriere : 28/10/2010

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 12:27

Asa cum v-am zis, am plecat pe soare. Va pun citeva poze cu soare si lumina din Grecia
GRECIA - Pagina 3 Imgp2606

GRECIA - Pagina 3 Imgp2604

URL=https://2img.net/r/ihimizer/i/imgp2682.jpg/]GRECIA - Pagina 3 Imgp2682[/URL]

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 13:02

si iata, pe Parnassos....
GRECIA - Pagina 3 P1050002h

GRECIA - Pagina 3 P1050004k

GRECIA - Pagina 3 P1050017p

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 13:11

cer scuze, nu am reusit sa reglez aparatele de foto, de mu;lt nu le-am mai folosit pe astea, de regula am telefonul(!?), un olympus mic, permanent in geanta de lucru si un fudji al sotului...

zaraza26

Numarul mesajelor : 8994
Varsta : 59
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 13:19

CRUCIAT a scris:

Plimbarea si alte obiceiuri grecesti...
[...]

Si noi, eu cu sotul, ne plimbam pe dealurile dimprejurul Nasaudului. In 2009 am facut multe drumetii, sunt poze la Casuta. In 2010, vara am dedicat-o renovarii casei si nu am mai fost in stare sa mergem. Si chiar daca ne-ar fi tentat, vremea a fost mereu impotriva. Ori prea cald, ori ploaie.

Pozele sunt frumoase! smile Esti cam pretentioasa! Wink Si noi avem un Olympus, dar il poarta sotul. Eu car un Nikon cand am nevoie. Nu e de ala mare, profesionist, dar oricum e marisor... smile Cand lucram impreuna era perfect! Aveam ala mic la noi.
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
CRUCIAT

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 13:39

noi am plecat la o excursie de o zi..la mare. Am plecat cam tirziu, era soare si frumos, eu obosita de nebunia din ultimul timp..asa ca am zis-hai la tara sa verificam casa..la 1100 m inaltime, undeva in muntii din Grecia centrala....intoarcerea am facut-o mai prelungit, am urcat cu nicte amici in Parnassos-unde era zapada si schieri si apoi am coborit la mare, la poalele muntilor.
Fizic sint terminata, dar am linistit creerul. Totul a fost in 2 zile, distantele aici sint relativ mici si soselele foarte bune.

zaraza26

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 17:41

CRUCIAT a scris:
noi am plecat la o excursie de o zi..la mare. Am plecat cam tirziu, era soare si frumos, eu obosita de nebunia din ultimul timp..asa ca am zis-hai la tara sa verificam casa..la 1100 m inaltime, undeva in muntii din Grecia centrala....intoarcerea am facut-o mai prelungit, am urcat cu nicte amici in Parnassos-unde era zapada si schieri si apoi am coborit la mare, la poalele muntilor.
Fizic sint terminata, dar am linistit creerul. Totul a fost in 2 zile, distantele aici sint relativ mici si soselele foarte bune.

Foarte frumos pe Parnas! hug
Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 04 Feb 2011, 23:43

Pozele afisate mai sus doar confirmă ceea ce stim despre Grecia: o tară foarte frumoasă! thumb_yello

Asteptăm cât mai multe peisaje de acolo - cu sigurantă ne vor încânta multora din noi, ochii. sunny

CRUCIAT

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 05 Feb 2011, 12:17

Si acum, Kalimera (buna ziua)! de acasa: am norocul sa stau la poalele unui munte nu foarte inalt, numit Imitou si poreclit-"o trelos" (nebunul), pentru schimbarile de vreme pe care le aduce. Si sint doar la 20-30 de minute mare. Si astea...in centrul Atenei.
Am plecat de aici acum 2 zile, pe soare, dar destul de rece. Vremea era in schimbare, asa ca si noi am ..."intors-o" ca la Ploiesti...si am plecat catre munti mai inalti. Pe drum, incepuse deja ploaia...si in Atena a plouat tare. Noi insa urcase pe munti deja...am dat de zapada si cer senin. Norocul nostru.Ne-am intors ieri, cind deja se oprise ploaia in Atena, dar cerul era intunecat si era destul de rece. Azi de dimineata, in restul de padure in care ne facem veacul zilnic aproape cu Inga, am dat de o zi "scaldata in soare" cum zic grecii si deja se incalzeste vremea. Iar am uitat sa iau cu mine aparatul de filmat, asa cum programasem, asa ca va multumiti cu poze de pe mobil Very Happy

GRECIA - Pagina 3 Dsc00644vw

GRECIA - Pagina 3 Dsc00645m

GRECIA - Pagina 3 Dsc006461m

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 05 Feb 2011, 12:31

Padurea aceasta, aflata la 10 minute de mers pe jos de casa mea, e plina de vulpi, iepuri, vipere, sopirle, pasari de tot felul, printre care si cirduri de ciocanitori!! locul are si o puternica incarcatura istorica: aici era poligonul de trageri pe vremuri, dar si locul in care au fost impuscati multi comunisti din rezistenta. E amenajat cu banci, fintini arteziene, terenuri de tenis de cimp, baschet, fotbal, alei pentru ciclisti. Zumzaie de viata, la orice ora vrei: dimineata-pensionarii si proprietarii de ciini ( uitasem sa spun ca exista un loc anume amenajat si pentru ei, ca exista si medic vetererinar voluntar), plus elevii ce chiulesc de la scoala...la prinz vin mamele si bunicile cu copiii, seara, restul, plus indragostitii. Exista adapatori pentru animale si locuri unde se pune de voluntari hrana pentru ciinii si pisicile fara staman, dar si pentru pasarele si restul..Broastele testoase se incalzesc la soare si, bineinteles, sint matusalemice.
GRECIA - Pagina 3 Dsc00647nl

GRECIA - Pagina 3 Dsc006481

Emil Condor

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 05 Feb 2011, 20:31

Oaza asta verde în mijlocul Atenei e o mare binecuvântare pentru localnici. thumb_yello

CRUCIAT

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyMier 16 Feb 2011, 10:11

De ce nu Salonic?
Fiecare drum pe care îl faci reprezintă un pas înainte către cunoaşterea de sine. Nu trebuie să fie neapărat de natură spirituală, deşi dacă eşti suficient de deschis la suflet, orice parte materială de care iei seamă, se poate transforma într-una spirituală.
O călătorie implică griji pentru bagaje, aşteptări, itinerarii, nerăbdare şi desigur bucuria evadării de acasă, uneori de realitate. Dar cea mai frumoasă parte a unei călătorii sunt surprizele legate de oameni, obiceiuri şi locuri care-ţi rămân în memorie şi fac ca totul să fie mai uşor. Pentru prima oară în Salonic şi de fapt pentru prima oară în Grecia, după cinci ore de mers cu maşina din Bucureşti până în Sofia (unde am înnoptat) şi încă cinci ore din Sofia până la destinaţie, am avut minunata şi încântătoarea plăcere să descopăr nişte oameni veseli, tineri, frumoşi, care ieşeau aproape seară de seară în localurile de pe malul mării să bea ceva, să vorbească cu prieŹtenii şi pur şi simplu să trăiască.
Nici vorbă de turişti în Salonic pe o vreme de ianuarie, exceptând rătăciţii. În ianuarie, cu mandarinii şi clementinele în „fruct”, grecii sunt îmbrăcaţi de iarnă la 16 grade Celsius, femeile în vârstă profiŹtând să-şi scoată la plimbare hainele de blană.

La vie en rose
Salonic e un oraş cu o istorie ce datează de peste 3.000 de ani în urmă, care te copleşeşte, iar în aceeaşi măsură, practic vorbind, pare destul de înghesuit la prima vedere, partea nouă mai ales, proiectată de un arhitect italian în secolul trecut. Dar te obişnuieşti uşor cu toate şi ajungi în foarte scurt timp să-l iubeşti.
„Foarte scurt timp” poate să însemne drumul până în centrul vechi, la castel, de unde admiri o panoramă superbă a oraşului care se înclină spre mare. Revenind însă la greci. Pe lângă faptul că par toţi a trăi la vie en rose, sunt şi extrem de amabili şi dornici să-şi ajute semenii, fără să aştepte ceva în schimb. Poate doar un zâmbet.
Dovadă că un taximetrist ne-a dus gratis cu maşina de pe strada pe care l-am oprit (ceea ce n-ar fi trebuit să facem pentru că se pare că e interzis) până la o staţie de taxiuri. N-a acceptat plata pentru cursă şi după vreo 3 „mulţumesc-uri” şi nişte expresii de şoc din partea noastră, a început să râdă şi ne-a urat ceva în greceşte. Sper că de bine. Apoi, unul dintre cele mai interesante obiective turistice este un… cinematograf, aflat într-o piaţă din apropiere de Turnul Alb, zonă supranumită de un tânăr: „the place to be” (probabil barurile, bistro-urile, cafenelele şi restaurantele l-au inspirat în elaborarea acestei descrieri). Aşadar, acest cinematograf în stil clasic, cu un bar micuţ la parter, lângă prima sală şi unul la etajul 3, lângă a doua sală, are – în completarea perfectă a aerului retro-şic pe care îl inspiră – pereţii plini cu fotografii semnate de mari actori şi regizori ai lumii şi m-a frapat să descopăr chiar o imagine cu Marisa Paredes, una din muzele lui Pedro Almodovar.
După ce vezi un film aici, cum ar fi „L'âge de raison”, cu Sophie Marceau, un chick-flick franţuzesc, previzibil, dar simpatic, poţi să mergi direct într-unul din barurile de lângă mare. Eu l-aş recomanda pe cel mai mic, dar cel mai interesant dintre toate, pe numele lui: „Saxofono”. În „Saxofono” asculţi jazz şi „variaţiuni pe teme de jazz”, cum aş îndrăzni să numesc acel gen de muzică, într-un decor modern, dar care aduce un omagiu vintage-ului şi care te face să crezi că Andy Warhol s-a ridicat din mormânt special ca să aranjeze acel loc. Şi pentru ca deliciul – totodată de un kitsch sublim – să fie complet, chipul lui Salvador Dali pe o hârtie de un dolar, sub care scria „Avida dollars”, umplea aproape un perete întreg…
Acesta este Salonicul, un oraş aproape fără vârstă!

Sursa: Jurnalul.ro
13 februarie 2011
Autor: ROZANA MIHALACHE

zaraza26

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyMier 16 Feb 2011, 13:01

CRUCIAT a scris:
De ce nu Salonic?
Fiecare drum pe care îl faci reprezintă un pas înainte către cunoaşterea de sine. Nu trebuie să fie neapărat de natură spirituală, deşi dacă eşti suficient de deschis la suflet, orice parte materială de care iei seamă, se poate transforma într-una spirituală.

Imi plac provocarile spirituale...
Asa ca m-am plimbat putin prin Salonic, am incercat sa ma transpun pe cat posibil in acea atmosfera. Posibil ca din cand in cand, citind descrieri din Grecia, sa se produca un click si sa am vreo senzatie puternica, care de regula ar putea inspira o poezie. daca as avea talent, inspiratie si timp pentru asta. smile Dar si asa e bine. Senzatia produce o stare speciala, ma transpune ea singura intr-o lume numai a mea, compusa ca un caleidoscop din ceea ce sunt si ceea ce sunt altii. hug
Sus In jos
CRUCIAT

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 18 Feb 2011, 21:17

Asaaa...
E seara, ploua, Inga e speriata de tunete si fulgere, sint prea obosita ca sa fac altele...hai sa va mai spun de Grecia.
Va voi spune cite ceva despre...bucataria greaca, in general, nu retete.., sau mai bine, cu mici modificari, va pun ce a scris , desigur mai bine decit as face-o eu, Radu Popovici, in legatura cu asta.
Bucătăria greacă are o tradiţie de peste 4000 de ani, iar în 330 î.H., Archestratos a scris prima carte de bucate din istoria omenirii. Sau, cel puţin aşa se crede. Eu aş zice că este prima carte culinară din istoria lumii occidentale, căci nu cred că, virgula , chinezii au scăpat ocazia de a fi primii şi în acest domeniu. Oricum ar fi, vechii greci mâncau frugal: grâu, ulei de măsline, peşte şi vin, carnea fiind extrem de rară. Frugalitatea aceasta s-a menţinut şi în timpul ocupaţiilor romane, bizantine şi otomane şi s-a schimbat doar recent, când progresele tehnologice au făcut carnea şi alte ingrediente mai uşor accesibile..
Bucătăria bizantină era similară celei greceşti clasice, peştele continuând a fi baza alimentaţiei. Bizanţul fiind un nod al comerţului cu mirodenii, acestea au început să intre în dieta localnicilor, în special nucşoara, scorţişoara şi piperul, plus o serie de ingrediente noi, cum ar fi caviarul şi lămâile..
Cel mai vechi şi definitoriu ingredient al bucătăriei greceşti este uleiul de măsline; el dă gustul caracteristic şi este folosit la orice fel de mâncare, sau desert..
Legumele cele mai folosite sunt vinetele, roşiile, cartofii, fasolea verde, bamele, ardeii graşi şi ceapa. Mierea provine în special de la citrice: lămâi, portocale, portocale amare, dar şi de la cimbru şi pinul mediteranean. Masticul, o răşină aromată, este încă mândria insulei Chios..
Grecii au aromele lor preferate: oregano, mentă, usturoi, ceapă, mărar, foi de dafin. Alte condimente populare sunt busuioc, cimbru şi fenicul. Multe dintre mâncărurile greceşti folosesc condimente „dulci” în combinaţie cu carnea (scorţişoară, cuişoare), trădând astfel o influenţă persană şi arabă..
Pământul Greciei este potrivit mai ales pentru creşterea caprelor şi oilor, de aceea mâncărurile cu carne de vită sunt mai rare. Există, ca urmare, o mare varietate de brânzeturi din lapte de oaie şi de capră: Kefalotyri, Feta, Kasseri, Graviera, Anthotyros, Manouri, Metsovone şi Mizithra.
Restaurantele sunt o adevărată instituţie în Grecia. „Taverna” şi „estiatorio” sunt definitorii pentru mâncarea grecească tradiţională, la preţuri modice. Cu doar câteva mese, rareori mai multe de 20-30, ţinute de o singură familie în care mama găteşte, tatăl se ocupă de clienţi, iar copiii dau o mână de ajutor la spălatul vaselor, micile taverne sunt un simbol al Greciei şi preferatele turiştilor. Mâncarea delicioasă, serviciul atent şi grija pentru detalii, plus personalitatea distinctă şi bine conturată, sunt atuurile acestora.
Gastronomia grecească a evoluat timp de mii de ani, absorbind şi generând cu aceaşi uşurinţă diverse influenţe. Unele mâncăruri îşi trag rădăcinile din vechea Grecie clasică: skordalia (un piure gros preparat din cartofi, nuci, migdale, usturoi şi ulei de măsline), supa de linte, retsina (vin alb, sau rosé, sigilat cu răşină de pin) şi pasteli (desert din seminţe de susan şi miere). Altele provin din perioada elenistică şi romană: loukaniko (cârnaţi de porc uscaţi), sau bizantină: brânza feta, avgotaraho (icre sărate) şi paximadhi (pâine tare, preparată din porumb, orz şi secară)..
Mezze este un termen generic pentru gustări, servite cu vin, ouzo sau tsipouro. Printre acestea, cele mai cunoscute sunt boureki (plăcinţele cu legume şi carne), melitzanosalata (salată de vinete), saganaki (brânză prăjită), spanakopita (plăcintă cu spanac, feta, ceapă, ouă şi condimente), taramosalata (icre amestecate cu cartofi fierţi, sau pâine, ulei de măsline şi suc de lămâie), dolmades (sarmale din viţă-de-vie cu umplutură de orez, legume, sau carne), skordalia şi tzatziki. .
Supele cele mai cunoscute sunt avgolemono (supă de carne, peşte sau legume, îngroşată cu ou, suc de lămâie şi orez), fasolada (supă de fasole cu roşii, morcovi, ţelină şi mult ulei de măsline), psarosoupa (supă de peşte cu legume) şi trahana (un amestec de cereale fermentate şi iaurt). .
Mâncărurile cu carne sunt foarte diverse, cele mai populare fiind giuvetsi (miel gătit în vase de pământ), gyros (frigărui cu sos şi legume), kleftiko (miel marinat în usturoi şi suc de lămâie, apoi gătit în cuptor), keftedes, moussaka, pastitsio (asemănătoare unei lasagna italieneşti), spetsofai (cârnaţi, ardei, ceapă şi vin) şi stifado (vânat cu cepşoare mici, vin roşu şi scorţişoară). .
Deserturile greceşti sunt şi ele vestite: baklava, galaktoboureko (straturi de cremă între foi de plăcintă), kourabiedes (prăjituri din făină, unt şi migdale), loukoumades (un fel de gogoşi cu scorţişoară), loukoumi (rahat), tsoureki (un fel de cozonac) şi nelipsitul iaurt cu miere..
În ce priveşte băuturile, cea mai populară este, de la distanţă, vinul, în special retsina. Ouzo este un rachiu de anason, foarte tare, iar tsipouro, sau tsikoudia, este un rachiu nearomat.
Mavrodafini este un vin foarte dulce, cu conţinut mare de alcool; Metaxa este un cunoscut coniac dulce, cu 40% alcool, iar Tentura este un lichior aromat cu scorţişoară..
Nutriţioniştii socotesc mâncarea mediteraneană a Greciei ca fiind cea mai sănătoasă din Europa. Nu este doar sănătoasă, ci şi foarte gustoasă şi cu o personalitate puternic conturată. Bucate robuste, gătite cu ingrediente proaspete şi hrănitoare, arome pure şi simple, vin uşor şi rece, brânzeturi excepţionale, deserturi răcoritoare, şi, nu în ultimul rând, minunatul ulei de măsline, aromat şi sănătos..

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 18 Feb 2011, 21:27

În primăvara anului 1995 durerea, care ne însoţeşte de-a lungul vieţii mai mult decît bucuria, îşi încheiase unul dintre cicluri. Moartea luase familiei mele doi membri, unul dupa altul, la interval de 11 zile şi m-a lăsat învîrtindu-mă ca o fantomă între amintiri, goală de sentimente, nesigură de scopul şi utilul existenţei mele.
Şi atunci cînd totul era mai întunecat şi parcă fără rost, Creatorul mi-a dat un nou motiv de bucurie, de împăcare cu mine însămi. Încep deci, dînd cîteva amănunte necesare pentru a întregi imaginea; mereu ocupată să rezolv probleme ale mele sau ale altora, să cîştig bani, să întreţin gospodăria, să fiu mamă, soţie şi femeie, rar se indrepta gîndul meu la cele din jur, eram permanent “absentă”.Cu cuvinte simple, eram în stare să trec fără să-i văd , la distanţă de cel mult un metru, pe lîngă soţ sau copil…
Cu atît mai impresionant a fost pentru mine faptul că , la o oră matinală de sfîrşit de iulie, ieşind din casă pentru a duce gunoiul la pubela de la colţul străzii, exact în faţa intrării, îmi atrage atenţia şi “ mă atrage” ceva urît, nedefinit bine în lumina crepusculară, cu o oribilă culoare portocalie. Ceva ca o forţă căreia nu mă puteam şi nici nu voiam să mă opun, m-a îndemnat să adun de pe jos acel “lucru”; întorcîndu-l pe cealaltă parte, nu mică mi-a fost surpriza să descopăr că era vorba de o icoană. Maica Domnului “Vrefokratousa” ţinînd în braţe Pruncul , făcută prin gravură în metal şi cu chipurile pictate pe lemn! Nu sunt profund religioasă, îmi lipseşte educaţia în acest sens (ca la 90% din generaţia mea păcătoasă probabil, rezultat al unui sistem educaţional materialist). Cred însă în existenţa Creatorului, indiferent de numele pe care i-l dăm; cred în scopul anumit pentru care am venit în această lume.
Uimirea mea nu poate fi descrisă: în România, o icoană, chiar tipărită pe hârtie, nu era aruncată pe jos, ci adunată şi pusă, în cel mai rău caz, dacă nu la iconar şi candelă, între filele unei cărti cel puţin. În Grecia, ţara în care se fac cruci, la propriu şi la figurat, atît de mari, cine putea să arunce în drum o icoană a Maicii Domnului??
Cu aceste gînduri m-am întors în casă ţinînd încă în mînă icoana găsită. Comunic şi soţului , aflat deja la locul lui de muncă, cele întîmplate şi dorinţa mea de a păstra sau dona unei biserici icoana. O altă surpriză: soţul încuvinţează intenţia mea, fără ezitări. Şi în timp ce încerc să o curăţ cu clor(!) de mizerie, descopăr marcajul de argint pur aplicat pe icoană…
Nu pot descrie sentimentul de pace lăutrică şi de fericire deplină, care-mi lipsea de mult timp şi care m-a cuprins. Dar şi cel de nerăbdare, de parcă “intraseră zilele în sac”: să găsesc iute un magazin de bijuterii deschis ( în perioada concediilor aproape toate magazinele sînt inchise pe aici) şi să îi aleg rama potrivită. Am găsit cu greu, am găsit şi o ramă simplă tot de argint care, tocmai prin simplitate să sublinieze frumuseţea bizantină a icoanei.
Trebuia rezolvată acum o altă problemă: sfinţirea, ţinerea în altar 40 de zile. A fost foarte grea despărţirea, chiar şi în acest scop de icoana “mea”. Lăsînt preotului icoana, i-am mărturisit şi cele întîmplate şi minciuna spusă soţului, pentru a-l convinge să mă lase să aduc în casă icoana, că aş vrea s-o donez şi faptul că mă măcinau întrebările dacă nu cumva ar trebui, dacă tot am minţit, să fac ceea ce spusesem, tocmai pentru că era vorba de ceva sfînt.
Şi , iarăşi, surpriză: preotul îmi spune că, ţinînd cont de contextul celor povestite, icoana “ a cerut” s-o adun, s-o ţin, să fie protectoarea mea şi a familiei mele. M-a îndemnat chiar ca ea să nu mă mai părăsească, să fie kemilio de familie, să o dau doar copilului meu, pentru a-l proteja şi pe el..
Am numărat cu mare nerăbdare să treacă cele 40 de zile şi am plecat “zburând” să aduc acasă icoana.
Mai trebuie să spun că de atunci locul ei este în centrul salonului meu? că m-a întovărăşit şi m–a ajutat să trec peste momentele mele grele care au urmat ?
Maicii Domnului, protectoarea tuturor femeilor, închin această poveste adevarată si plina de speranţă şi iubire, pentru că acum, după trecerea atîtor ani, pot defini sentimentul care mă invadase atunci: iubirea în forma cea mai pură.

Numarul mesajelor : 60
Localizare : ATENA
Data de inscriere : 15/02/2011

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyVin 18 Feb 2011, 23:40

CRUCIAT a scris:
Si acum, Kalimera (buna ziua
Kalimera===========buna dimineata
......din cata greaca stiu eu cam asta ar fi traducerea...........
Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 19 Feb 2011, 00:08

καλημέρα apare în traducere pentru ambele: bună ziua si bună dimineata.
Să fie oare la fel? Voi stiti mai bine...

Late edit: În altă parte, pentru bună ziua am găsit asta: γειά σου.
În fine! Noi să fim sănătosi. flower

CRUCIAT

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 19 Feb 2011, 02:32

zouzounik a scris:
CRUCIAT a scris:

Inseamna ca mai ai de invatat greaca Very Happy nu-i bai, succes la studiu.
Kalimera inseamna buna ziua si se foloseste si pentru buna dimineata. geia sou inseamna salut ! ( mot a mot inseamna Sanatate!) sunny
PS daca nu ai dictionare si ghid de conversatie, vezi ca se face, gratuit, scoala de limba greaca in Vyronas!

Emil Condor

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 19 Feb 2011, 04:06

CRUCIAT a scris:
Kalimera inseamna buna ziua si se foloseste si pentru buna dimineata.
Deci a fost corectă prima translare ce am găsit-o.

Multumim pentru lectiile de limba greacă! thumb_yello

dolion

dolion

Numarul mesajelor : 23191
Varsta : 73
Data de inscriere : 31/05/2009

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 19 Feb 2011, 04:55

Povestea icoanei, impresionanta, prin interpretarea data de tine acestei intamplari. Ar fi interesant de stiut cum a ajuns ea la usa casei tale. Si de ce atunci cand aveai mai multa nevoie de sprijin! Asta-i viata, presarata cu enigme si tocmai prin momentele stranii, devine mai interesanta si mai atragatoare! La fel ca tine de interesanta si atragatoare; astept in continuare descrierile si trairile tale.

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 19 Feb 2011, 08:04

dolion a scris:
Povestea icoanei, impresionanta, prin interpretarea data de tine acestei intamplari. Ar fi interesant de stiut cum a ajuns ea la usa casei tale. Si de ce atunci cand aveai mai multa nevoie de sprijin! Asta-i viata, presarata cu enigme si tocmai prin momentele stranii, devine mai interesanta si mai atragatoare! La fel ca tine de interesanta si atragatoare; astept in continuare descrierile si trairile tale.

M-a preocupat si pe mine , mai ales ca era vara si usile sint vraiste zi-noapte, deci, daca ar fi fost scandal, as fi auzit..am intrebat, discret in vecini-nici o spargere...si totusi, icoana era acolo.
Faptul ca in crepuscul am adunat de pe jos ceva este iar un mister pentru mne: nu iau de pe jos...in general, pina si bani, cind am gasit, i-am lasat acolo, daca nu am vazut pe cineva sa intreb daca nu-s ai lui...
So, totul converge la concluzia ca, asa a fost sa fie . Si eu am o icoana foarte draga sufletului meu. sunny

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptySam 19 Feb 2011, 16:57

drumul la mare, facut saptamanal, daca nu si mai des..

https://www.youtube.com/watch?v=CzDakmjJ00w

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 20 Feb 2011, 21:04

CRUCIAT a scris:
zouzounik a scris:
CRUCIAT a scris:

Kalimera inseamna buna ziua si se foloseste si pentru buna dimineata. geia sou inseamna salut ! ( mot a mot inseamna Sanatate!) sunny
PS daca nu ai dictionare si ghid de conversatie, vezi ca se face, gratuit, scoala de limba greaca in Vyronas!
serios............?chiar in Vyronas?si cand ajung acolo sa spun ca stiu de la tine de cursul ala ,nu?
so funny!
ca la 9 (parca ,nu stiu sigur nr exact) romani trimisi acolo tu o sa iei 250 de euro...!
asta nu o spui pe forum?
Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 20 Feb 2011, 21:10

zouzounik,
încă un mesaj cu date personale (adevărate sau false, nu contează) despre cineva si esti OUT.

CRUCIAT

CRUCIAT

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 20 Feb 2011, 21:20

zouzounik a scris:
CRUCIAT a scris:
zouzounik a scris:
CRUCIAT a scris:

serios............?chiar in Vyronas?si cand ajung acolo sa spun ca stiu de la tine de cursul ala ,nu?
so funny!
ca la 9 (parca ,nu stiu sigur nr exact) romani trimisi acolo tu o sa iei 250 de euro...!
asta nu o spui pe forum?
Buna seara, Zouzounik draga,
Da, draga Zouzounik, chiar la Vyronas se fac aceste cursuri! Very Happy
Nu tin minte sa-ti fi spus sa te duci in numele meu... oh da! dar, presupunind ca as fi spus aici asa ceva: problema TA este DACA si CIT as cistiga EU daca te-ai duce cu recomandare de la mine, sau DACA poti invata TU, GRATUIT, limba greaca??? confused
Iti dau o solutie: du-te, recomanda TU pe cei 9 sau oriciti vrei romani, sa-i ajuti cu aceasta informatie sa invete gratis limba si...ia cei 250 de euro! Ce zici??? te aranjeaza ? Very Happy
PS Interventia asta a ta se vrea una pozitiva?

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 EmptyDum 20 Feb 2011, 22:02

CRUCIAT a scris:
zouzounik a scris:
CRUCIAT a scris:
zouzounik a scris:
CRUCIAT a scris:

so funny!
asta nu o spui pe forum?
Buna seara, Zouzounik draga,
Da, draga Zouzounik, chiar la Vyronas se fac aceste cursuri! Very Happy
Nu tin minte sa-ti fi spus sa te duci in numele meu... oh da! dar, presupunind ca as fi spus aici asa ceva: problema TA este DACA si CIT as cistiga EU daca te-ai duce cu recomandare de la mine, sau DACA poti invata TU, GRATUIT, limba greaca??? confused
Iti dau o solutie: du-te, recomanda TU pe cei 9 sau oriciti vrei romani, sa-i ajuti cu aceasta informatie sa invete gratis limba si...ia cei 250 de euro! Ce zici??? te aranjeaza ? Very Happy
PS Interventia asta a ta se vrea una pozitiva?
pai mi-as da si eu interesul sa adun cat mai multi oameni
nu stii ca banii ii motiveaza pe oameni....?
Sus In jos
Continut sponsorizat

GRECIA - Pagina 3 Empty
MesajSubiect: Re: GRECIA   GRECIA - Pagina 3 Empty

Sus In jos

GRECIA
Sus 
Pagina 3 din 13Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4 ... 11, 12, 13  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» FMI admite ca a gresit grav fata de Grecia
» Hydra, Grecia