LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
Popasul mediu muzica_traditionala nicuvar curiozitati google 1 CPSF padure efremovivanantonovici brasov comment-143 sibiu politica taieri reclame 23 drumetie problema Fantasy 1918 humanitas istorie Limba internet romana
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 I_vote_lcapCum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 I_voting_barCum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 I_vote_rcap 
Emil Condor
Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 I_vote_lcapCum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 I_voting_barCum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Cum a luat nastere Crestinismul

In jos 
+12
j0oke
delta
zaraza26
Anahoret
Ciprian
ACCENT
abbilbal
TUDOR
Emil Condor
cactus
MIRCEA
zuum
16 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Urmatorul
AutorMesaj
Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 Empty
MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 00:44

zuum a scris:
Evreii NU PRONUNTA numele lui DUmnezeu.
Ai citit o carte gresită.

Citat :
Yahve este de fapt YHV
YHVH - YHWH

Citat :
Chiar scrie pe undeva ca NUMELE lui Dumnezeu nu este "cunoscut" el a fost dat ORAL celor care l-au intalnit !
Poate aduci versetul acela de „pe undeva” unde scrie ce afirmi fără acoperire (cel putin în acest moment).

Te contrazici pe parcursul aceluias mesaj:
zuum a scris:
apoi...
Citat :
NUMELE lui Dumnezeu [...] a fost dat ORAL

Cum a fost dat oral dacă nu-L pronuntă??!! Oh, ca medicină: pe cale bucală! Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 876722
M-ai impresionat până în pragul lacrimilor Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 154834

Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 06:20

Cristina a scris:
zuum a scris:

Moise a adus legea care spune sa nu ai descat un singur Dumnezeu al carui nume nu se poate pronunta.
Habar n-am avut ca Moise a spus asta, dar asa cred si eu. Si nu sunt moisesista Laughing , crede-ma .
Si totusi... GRESIT!
Dumnezeu S-a prezentat ca Nume.
În Exodus 3:14 Moise L-a întrebat ce Nume să prezinte poporului si Dumnezeu a răspuns: "ehyeh-asher-ehyeh" ( "I AM THAT I AM") care înseamnă „Eu sunt Cel ce sunt”.
Şi a mai adăugat: "Vei răspunde copiilor lui Israel astfel: "Cel ce se numeşte ,Eu sunt', m-a trimis la voi."
Acesta a fost primul Nume, dar au urmat multe altele descrise în Tanach - Vechiul testament.

Cine spune că Dumnezeu nu are Nume, nu-L cunoaste.
El ne zice în multe si diverse situatii ca totul să se facă într-un Nume, Numele Lui, nu aiurea, asa cum vrea Zuum!!!

Cristina

Cristina

Numarul mesajelor : 5897
Localizare : acolo unde ma regasesc
Data de inscriere : 31/03/2009

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 08:50

Emil, iti respect opinia si credinta, dar nu m-ai convins, sorry smile .

Omul este muuuult prea limitat in cunoastere (si mai ales in cunoasterea lui Dumnezeu, a Numelui Sau) ca sa-si poata aroga dreptul de a sti -fara tagada- care este numele Unicului , Celui ce Este, Dumnezeu. Omul poate -in cel mai bun caz- intui numele Sau, dar in niciun caz nu-L poate spune cu certitudine, asa cum nu poate fi sigur nici macar de ziua de miine, nici macar de ce este dupa moartea trupeasca. Repet, poate -doar- intui. Iar numele atribuite Lui au fost inventate doar pentru a putea comunica mai bine, doar pentru a avea un subiect si-un predicat in incercarea de a-L cunoaste mai bine.
Si -te rog- nu-mi aduce iar ca argument biblia si alte scrieri omenesti (ca fiind Cuvintul bla-bla-bla) pentru ca nici asta nu ma convinge complet, stiind foarte bine ca biblia a fost scrisa de oameni supusi greselilor totusi, oameni patrunsi mai mult sau mai putin de Duhul Sfint, dar tot oameni ramin. Pe de-o parte, eu cred ca toate scrierile sfinte si toate religiile au un simbure de adevar - esenta lor fiind aceeasi- anume credinta intr-un Dumnezeu, fie El numit Allah sau Odin sau Ra, credinta de bun-augur propovaduita de oameni buni, preoti si profeti (precum Iisus, Buddha, Mahomed, Ioana D'Arc, Maria Magdalena sau Papesa Ioana). Insa, pe de alta parte, nu consider ca trebuie sa iau ad-literam tot ce scriu oamenii, fie ele si scrieri considerate sfinte, scrieri care au fost alterate de-a lungul vremii, fie fara voie (din greseala, ca deh, e scrisul unui om Wink ), fie voit si in scopuri pur politice (vezi Imparatul Constantin).
Desigur, in fata ta si a altora precis ca gresesc, dar pina una-alta eu asa cred, iar atunci cind gresesc sunt convinsa ca viata si Dumnezeu imi vor trage una dupa ceafa Laughing .
Este o vorba foarte inteleapta cred eu: toate la timpul lor. Asa si cu omul, si cu mine: voi invata -pe toate- dar la timpul lor, pe masura ce ma voi convinge singura. Nu voi fi niciodata o fanatica religiosa, vreo habotnica tributara dogmelor, sunt deschisa tuturor invataturilor, dar doar in masura in care sunt pregatita sa si cred in ele. Toate, la timpul lor smile .

Ultima editare efectuata de catre Cristina in Mar 29 Iun 2010, 08:52, editata de 1 ori
Sus In jos
Diaporevomenos

Numarul mesajelor : 1815
Varsta : 77
Localizare : Patria lui Homer si a lui Dionisie Areopagitul
Data de inscriere : 05/10/2008

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 08:51

zuum a scris:
Diaporevomenos a scris:
Deoarece eu am cules versetele din Biblie care fac referința la aceste evenimente, din acele timpuri si le putem găsi scrise negru pe alb.

Dia , ceva nu e in regula. La vremea cand au fost scrise versetele din Biblie NU EXISTA ACEASTA RELIGIE INCA !
Cei care au scris Biblia nu-si spuneau crestini.

Faptele Apostolilor 11:26 Un an întreg, au luat parte la adunările Bisericii, şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întîiaş dată, ucenicilor li s'a dat numele de creştini în Antiohia.
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 08:54

[quote="zuum"]
Diaporevomenos a scris:

Citat :
Nu aveau israeliți religie? Ba aveau si încă unica in lume, si cea mai adevărata, pentru ca ei sunt singura nație pe pământ care au văzut mana Lui Dumnezeu in viata lor, puterea Lui si au auzit glasul Lui. Au primit legea din mana Lui scrisa pe placi de piatra. Nimeni in lume nu a trăit asa o mare experienta vie cu Dumnezeu ca poporul Israel.

Da. Si inca o au dar nu se numeste crestinism.

E si normal sa nu se numeasca crestinism. Daca ei nu au crezut nici o data in Iisus Hristos!
Sus In jos
Cristina

Cristina

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:06

Diaporevomenos a scris:
Citat :

Citat :
Nu aveau israeliți religie? Ba aveau si încă unica in lume, si cea mai adevărata, pentru ca ei sunt singura nație pe pământ care au văzut mana Lui Dumnezeu in viata lor, puterea Lui si au auzit glasul Lui. Au primit legea din mana Lui scrisa pe placi de piatra. Nimeni in lume nu a trăit asa o mare experienta vie cu Dumnezeu ca poporul Israel.

E si normal sa nu se numeasca crestinism. Daca ei nu au crezut nici o data in Iisus Hristos!

Ei lasa, ca a "crezut" Inchizitia in Isus, de ne-a umplut de "crestinism" intolerant, habotnic, fanatic, dogmatic si adesea fara noima Wink ...
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:19

[quote="zuum"]
Diaporevomenos a scris:

Moise a adus legea care spune sa nu ai descat un singur Dumnezeu al carui nume nu se poate pronunta. Este mai mult decat evident ca o asemenea conceptie nu-l poate cuprinde pe Isus Hristos.

Israeliți au fost si sunt încă, niște încăpățânați.
Intrade var Moise le-a dat legea care spune sa nu ai decât un singur Dumnezeu. Dar Iisus Hristos nu le-a zis sa aibă doi Dumnezei. Tot unul, pentru ca El nu a pretins ca e Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu.

Asa ca tot fraieri au rămas pana in ziua de azi. De-asta si Veroza e asa!

Despre nume ti-a explicat Emil. El e doctor honoris causa in domeniul religiei Creștine.

Ce concepție? Pai tocmai Cartile lui Maise scriu de o mie de ori, ca va veni Hristos.
Dar ei asa de îngrămădiți cum sunt încă il mai așteaptă pe Hristos.

Știi care e nenorocirea cea mai mare?
Ca atunci când o sa vina Anticristul, ei o sa sară in sus de bucurie, ca a venit Iisus Hristos.
Si prostimea o sa-l urmeze pe Anticrist, asa scrie in Biblie.

Apocalipsa scrisa de Ioan 13 : 8-9
8 Şi toţi locuitorii pămîntului i se vor închina, toţi aceia al căror nume n'a fost scris, dela întemeierea lumii, în cartea vieţii Mielului, care a fost jungheat.
9 Cine are urechi, să audă!
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:21

Cristina a scris:
Diaporevomenos a scris:
Citat :

Citat :

Ei lasa, ca a "crezut" Inchizitia in Isus, de ne-a umplut de "crestinism" intolerant, habotnic, fanatic, dogmatic si adesea fara noima Wink ...

Ai dreptate, dar pe tine cine te opreste sa crezi in Iisus Hristos, cu noima si nedogmatic fara fanatism?
Sus In jos
Cristina

Cristina

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:34

Diaporevomenos a scris:

Despre nume ti-a explicat Emil. El e doctor honoris causa in domeniul religiei Creștine.
Asta da "argument"! oh da! Ai impresia ca o diploma constituie automat un argument de necontestat, Dia? Wink
Sus In jos
Cristina

Cristina

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:38

Diaporevomenos a scris:

Ai dreptate, dar pe tine cine te opreste sa crezi in Iisus Hristos, cu noima si nedogmatic fara fanatism?
Nimeni smile ! Eu cred in omul plin de Duh Sfint (si profetul) Iisus, in ceea ce e bun din ceea ce i se atribuie lui, si-atit smile . Cred in iubirea lui curata fata de Maria Magdalena, cred in dragostea lui exemplara fata de semeni, si-atit. smile
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:39

zuum a scris:
Cristina a scris:
zuum a scris:

Moise a adus legea care spune sa nu ai descat un singur Dumnezeu al carui nume nu se poate pronunta.
Habar n-am avut ca Moise a spus asta, dar asa cred si eu. Si nu sunt moisesista Laughing , crede-ma .
Evreii NU PRONUNTA numele lui DUmnezeu. De fapt intreaga Tora este scrisa doar in...consoane ! Vocalele care se pun intre ele pot forma mai multe cuvinte cu mai multe intelesuri. CHEIA o au rabinii care mostenesc aceasta stiinta ORAL !
Daca ai vazut o camera de studiu la evrei , prin filme, ai observat cum se leagana "citind" din scripturi. Se leagana fiindca intoneaza pe de rost cuvintele cu vocalele memorate nu scrise.
Yahve este de fapt YHV si sunetul a si e sunt relative ! Chiar scrie pe undeva ca NUMELE lui Dumnezeu nu este "cunoscut" el a fost dat ORAL celor care l-au intalnit !

Știi ceva zuum.

Scrierea israeliților era in consoane nu ca să nu se pronunțe numele Lui Dumnezeu, ci ei nu descoperiseră încă vocalele.
Tocmai de acea niște înțelepți greci si nu numai, in Egipt in Alexandria, sau apucat si au tradus Vechiul Testament in limba greacă antică care era si este si va fi pentru totdeauna , cea mai bogată limbă din lume.

Cheia o au creștini adevărați cei care au crezut in Iisus Hristos, ca El este trimisul Lui Dumnezeu ca să salveze lumea din puterea păcatului, prin jertfa Sa. Cei care au regretat sincer de păcatele lor și au cerut cu sinceritate smeriți, iertarea păcatelor lor si spălarea cu Sângele Sfânt a Lui Iisus Hristos.

Evanghelia după Ioan 13 : 14-20

14 Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustie, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului,
15 pentruca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.
16 Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică.
17 Dumnezeu, în adevăr, n'a trimes pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mîntuită prin El.
18 ricine crede în El, nu este judecat; dar cine nu crede, a şi fost judecat, pentrucă n'a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.
19 Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunerecul decît lumina, pentrucă faptele lor erau rele.
20 Căci oricine face răul, urăşte lumina, şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 09:54

Cristina a scris:
Diaporevomenos a scris:

Asta da "argument"! oh da! Ai impresia ca o diploma constituie automat un argument de necontestat, Dia? Wink

Nu te-ai prins. Era o gluma. Emil nu are diplome in creștinism, are credința adevărata si sincera, care rezultatul credinței duce la mântuirea sufletului.
Acesta este si scopul credinței in Isus Hristos.
Restul, e apa de ploaie!

Epistola către Evrei 10 : 37-39

37 ,,Încă puţină, foarte puţină vreme``, şi ,,Cel ce vine va veni, şi nu va zăbovi.
38 Şi cel neprihănit va trăi prin credinţă: dar dacă dă înapoi, sufletul Meu nu găseşte plăcere în el.``
39 oi însă nu sîntem din aceia cari dau înapoi ca să se peardă, ci din aceia cari au credinţă pentru mîntuirea sufletului.
Sus In jos
zuum

zuum

Numarul mesajelor : 3492
Varsta : 60
Data de inscriere : 29/09/2008

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 13:18

Diaporevomenos a scris:
Faptele Apostolilor 11:26 Un an întreg, au luat parte la adunările Bisericii, şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întîiaş dată, ucenicilor li s'a dat numele de creştini în Antiohia.[/b][/color]

Citatul acesta nu dovedeste ca exista deja o religie numita crestinism. Arata destul de clar ca apostolii "invatau" pe oameni deci erau la inceput. Cand s-a intamplat asta? Cu mult timp dupa ce Isus nu mai era . In plus "ucenicilor" li s-a dat acest nume, de crestini, doar LOR nu tuturor. Mare diferenta. Citatul nu spune cate evanghelii circulau la data cand ucenicii participau la adunarile din Antiohia si daca circulau deja, e logic ca nimeni din ele nu se numea inca crestin !

Citat :
Scrierea israeliților era in consoane nu ca să nu se pronunțe numele Lui Dumnezeu, ci ei nu descoperiseră încă vocalele

Te referi doar la Scripturi? Vrei sa zici ca vorbeau folosind vocale dar nu le descoperisera in scris? scratch
Nu crezi ca inventarea alfabetului la evrei a PRECEDAT aparitia Scripturilor?
Aici nu ne dam doar asa o parere, se cunoaste probabil destul de bine in istoria poporului evreu.

As fi curios sa aflu daca Psalmii lui David nu contineau vocale! Rolling Eyes

Citat :
Cheia o au creștini adevărați cei care au crezut in Iisus Hristos, ca El este trimisul Lui Dumnezeu ca să salveze lumea din puterea păcatului, prin jertfa Sa. Cei care au regretat sincer de păcatele lor și au cerut cu sinceritate smeriți, iertarea păcatelor lor si spălarea cu Sângele Sfânt a Lui Iisus Hristos

David si Solomon pot fi considerati crestini adevarati?

Citat :
Emil nu are diplome in creștinism, are credința adevărata si sincera, care rezultatul credinței duce la mântuirea sufletului.
Acesta este si scopul credinței in Isus Hristos. Restul, e apa de ploaie!

Eu nu il percep asa pe Emil si am observat ca nici altii. Oare de ce ? "Sfintenia" lui nu emana intotdeauna bunatate si respect fata de altii. Probabil ca reteta lui de mantuire este pur personala si nu implica sacrificiul vanitatii sau "slijirea" altruista.
In rest, vorba ta, apa de ploaie!

Sus In jos
Cristina

Cristina

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 13:42

Diaporevomenos a scris:

Nu te-ai prins. Era o gluma. Emil nu are diplome in creștinism, are credința adevărata si sincera, care rezultatul credinței duce la mântuirea sufletului.
Ok, thumb_yello . E-n regula. smile
Diaporevomenos a scris:
Acesta este si scopul credinței in Isus Hristos.
Acesta este scopul oricarei credinte sincere si bine-voitoare, indiferent de numele dat lui Dumnezeu. smile
Diaporevomenos a scris:

Restul, e apa de ploaie!
Apa de ploaie e mai curata decit crezi, Dia smile ... Ea vine din Cer Wink ... thumb_yello
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 17:00

zuum a scris:
Diaporevomenos a scris:
Faptele Apostolilor 11:26 Un an întreg, au luat parte la adunările Bisericii, şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întîiaş dată, ucenicilor li s'a dat numele de creştini în Antiohia.[/b][/color]

Citatul acesta nu dovedeste ca exista deja o religie numita crestinism. Arata destul de clar ca apostolii "invatau" pe oameni deci erau la inceput. Cand s-a intamplat asta? Cu mult timp dupa ce Isus nu mai era . In plus "ucenicilor" li s-a dat acest nume, de crestini, doar LOR nu tuturor. Mare diferenta. Citatul nu spune cate evanghelii circulau la data cand ucenicii participau la adunarile din Antiohia si daca circulau deja, e logic ca nimeni din ele nu se numea inca crestin !

Citat :
Scrierea israeliților era in consoane nu ca să nu se pronunțe numele Lui Dumnezeu, ci ei nu descoperiseră încă vocalele

Te referi doar la Scripturi? Vrei sa zici ca vorbeau folosind vocale dar nu le descoperisera in scris? scratch
Aici nu ne dam doar asa o parere, se cunoaste probabil destul de bine in istoria poporului evreu.

Citat :
Cheia o au creștini adevărați cei care au crezut in Iisus Hristos, ca El este trimisul Lui Dumnezeu ca să salveze lumea din puterea păcatului, prin jertfa Sa. Cei care au regretat sincer de păcatele lor și au cerut cu sinceritate smeriți, iertarea păcatelor lor si spălarea cu Sângele Sfânt a Lui Iisus Hristos

Citat :
Emil nu are diplome in creștinism, are credința adevărata si sincera, care rezultatul credinței duce la mântuirea sufletului.

Eu nu il percep asa pe Emil si am observat ca nici altii. Oare de ce ? "Sfintenia" lui nu emana intotdeauna bunatate si respect fata de altii. Probabil ca reteta lui de mantuire este pur personala si nu implica sacrificiul vanitatii sau "slijirea" altruista.

Zuum, ai citit mesajul acela in care am scris ca unii ori bat apa in piua, ori cauta nod in papura?
Crede-ma ca am impresia asta uneori.

Adică ce nu e clar ? Ce anume sa explic eu aici când mi se fac 10 întrebări, intr-o singura fraza.
Vreți ceva si va e rușine s-o spuneți direc?

Adică cum :

Desigur ca nu exista o religie care se numea creștinism pana ce nu a apărut Iisus Hristos.

Desigur ca apostoli învățau pe oameni si ca erau la început. Pai dacă creștinismul abia începuse.

Daca nu e clar acest răspuns ca nu mai vreau sa discut fără rost amănunte peste amănunte, urmărește evenimentele minut cu minut.

Anul 0 se naște Iisus Hristos
Anul 30 începe activitatea Sa religioasa. Sau misiunea care i-a fost încredințata de Dumnezeu sa o aducă la bun sfârșit.
Anul 33 este răstignit Iisus.

La numai 40 de zile de la răstignire coboară din ceruri Duhul Sfânt si se umple apostoli si toți cei ce se aflau cu ei împreuna adică 120 de oameni cu Duhul Sfânt.

1 În ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaş loc.
2 Deodată a venit din cer un sunet ca vîjîitul unui vînt puternic, şi a umplut toată casa unde şedeau ei.
3 Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s'au aşezat cîte una pe fiecare din ei.
4 Şi toţi s'au umplut de Duh Sfînt, şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească.

4 Toţi aceştia stăruiau cu un cuget în rugăciune şi în cereri, împreună cu femeile, şi cu Maria, mama lui Isus, şi cu fraţii Lui.
15 În zilele acelea, Petru s'a sculat în mijlocul fraţilor, -numărul celor adunaţi laolaltă era de aproape o sută douăzeci, -şi a zis:

Apoi Petru si ceilalți încep sa predice noua religie a învieri si a Duhului Sfânt, a mântuirii prin pocăința si iertarea păcatelor. Se da Duhul Sfânt la încă 5.000 de oameni care primesc si botezul in apa.

1 Pe cînd vorbeau Petru şi Ioan norodului, au venit la ei pe neaşteptate preoţii, căpitanul Templului şi Saducheii,
2 foarte necăjiţi că învăţau pe norod, şi vesteau în Isus învierea din morţi.
3 Au pus mînile pe ei, şi i-au aruncat în temniţă pînă a doua zi; căci se înserase.
4 Însă mulţi din ceice auziseră cuvîntarea, au crezut; şi numărul bărbaţilor credincioşi s'a ridicat aproape la cinci mii.

In fiecare zi apostoli predicau si făceau minuni in Ierusalim si la Templu si foarte multi credeau in noua religie care nu avea nici un nume.

Ei toți spunea ca sunt credincioși in promisiunea Lui Dumnezeu care l-a trimis pe cel ce il așteptau, adică pe Mesia si Duhul Sfânt.
Anul 34 începe prigonirea primilor adepți ai acestei religii noi care ei o numeau secta Nazarinenilor.

5 Am găsit pe omul acesta, care este o ciumă: pune la cale răzvrătiri printre toţi Iudeii de pe tot pământul, este mai marele sectei ( ereziei) Nazarinenilor.

Apostoli se împrăștiasera si acolo unde se aflau predicau noua religie si multi credeau si se înființează primele biserici.
In anul 35 se numesc primi credincioși creștini si sunt cunoscuți cu acest nume de atunci si pana azi.

27 Crezi tu în Prooroci, împărate Agripa?... Ştiu că crezi.``
28 Şi Agripa a zis lui Pavel: ,,Curînd mai vrei tu să mă îndupleci să mă fac creştin!``

4 Dacă sînteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneşte peste voi.
15 Nimeni din voi să nu sufere ca ucigaş, sau ca hoţ, sau ca făcător de rele, sau ca unul care se amestecă în treburile altuia.
16 Dimpotrivă, dacă sufere pentrucă este creştin, să nu-i fie ruşine, ci să proslăvească pe Dumnezeu pentru numele acesta.

Ce-i asa de greu de înțeles? Se numeau ori nu se numeau creștini. Parca aveau nevoie primi creștine de un titlu sau un nume. Ei erau bucuroși ca au L-au găsit pe Mesia.

41 El, cel dintîi, a găsit pe fratele său Simon, şi i -a zis: ,,Noi am găsit pe Mesia`` (care, tîlmăcit însemnează Hristos).
42 Şi l -a adus la Isus. Isus l -a privit, şi i -a zis: ,,Tu eşti Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa``, (care, tîlmăcit, însemnează Petru).

Acum sa-ti răspund la cealaltă jumate de fraza.
Deci nu numai la apostoli li sa dat numele de creștini, ci la toți cei ce au crezut si au primit Duhul Sfânt. Nu te uita ca azi toți borfași zic ca sunt creștini . La început nu era asa.

Acum cate evanghelii circulau?
Nici una. Extinderea creștinismului se făcea prin predicarea vestei noi. Veste noua, înseamna EVANGHELIE.

Prima Evanghelie a fost scrisa de Apostolul Markos in anul 45.
A doua Evanghelie a fost scrisa de Matei in anul 49-50.
A tria in anul 63 de Luca , atunci când a scris si Faptele Apostolilor;
Si ultima Evanghelie a patra a scris-o Ioan in anul 90.
Aceste sunt cele 4 Evanghelii care sunt acceptate zi de toată lumea.

Desigur ca au mai scris is alți Evanghelii, ori nu sau găsit ori nu au fost admise de cei ce le-au selectat.
Acum sa nu-ti faci vre-o impresie greșita ca dacă erau azi celelalte evanghelii mama-mama ce grozav ar fi fost. Pentru ca nu putea sa scrie ceva deosebit de ceea ce scrie in aceste patru.
Ori nu erau adevărate , ori erau greșit copiate ori acei ce le-au scris nu erau in credința ADEVĂRATA.
In perioada acea exista încă multa confuzie.

Mai zuum, dacă pentru fiecare fraza a ta, eu trebuie sa scriu o pagina întreaga, atunci trebuie sa-mi iau o secretara.

In fine, mie nu mi-e greu să explic , numai să merita osteneala și să înțelegeți ceva și voi.

Hai ca pun si semnătura sa nu-mi fure cineva dreptul de autor.

Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 Semnaturadeschis
Sus In jos
Diaporevomenos

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 17:26

zuum a scris:
Diaporevomenos a scris:

Citat :

Citat :

Citat :

Pentru ca nu ti-am, răspuns la mesajul tău in întregime ci numai la prima parte acum să-ți răspund si la celelalte întrebări.

Desigur ca alfabetul israeliților conținea si vocale, dar Moise a scris numai consoanele.
Exista si pe timpul acela austeritate. Despre TVA nu pot sa spun ca nu știu.

Se pare ca Alfabetul fenician era la moda pe atunci, care este cel mai vechi din lume.
Alfabetul grecesc are foarte multe litere adoptate de la acest alfabet fenician . Numai ca greci erau mai cu moț si au completat ei cu ceva mai delicat de a ieșit asa o scriere grozava.
Vz. Iliada si Odisea, de nenea Homer.

Despre (Psalmi lui David,) nu am avut ocazia sa vad un manuscris original dar cred ca tot numai in consoane era s scris. Pentru ca acești psalmi e greșit spus ca sunt a lui David . Nu sunt numai ai lui, sunt scriși si de Moise si de alți. Ca atare nu cred ca Moise si-a schimbat stilul in Cartea Psalmilor, dimpotrivă ceilalți cred ca sau luat după stilul lui.

David si Solomon au avut ocazia sa audă chiar din gura a Lui Iisus Hristos, vestea cea noua. (Adică Evanghelia) Cine va crede va fi mântui.
Ca atare, atât timp cat cineva crede in Isus Hristos este creștin.

Psalmul 110
1 (Un psalm al lui David.) Domnul a zis Domnului meu: ,,Şezi la dreapta Mea, pînă voi pune pe vrăjmaşii Tăi supt picioarele Tale.`` -

Zuum, daca tu interpretezi acest verset ca lumea, eu iti dau 10 puncte si o excursie la Ierusalim.
Sus In jos
zuum

zuum

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 22:02

Citat :
Emil Condor a scris:
Te contrazici pe parcursul aceluias mesaj:
zuum a scris:
apoi...
Citat :
NUMELE lui Dumnezeu [...] a fost dat ORAL

Cum a fost dat oral dacă nu-L pronuntă??!! Oh, ca medicină: pe cale bucală! Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 876722
M-ai impresionat până în pragul lacrimilor Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 154834

Mesajul original a fost asta: Evreii NU PRONUNTA numele lui DUmnezeu. De fapt intreaga Tora este scrisa doar in...consoane ! Vocalele care se pun intre ele pot forma mai multe cuvinte cu mai multe intelesuri. CHEIA o au rabinii care mostenesc aceasta stiinta ORAL !
N-am sa te acuz ca ai uitat romaneste dar bunavointa si gingasia crestina cu care manipulezi "adevarul" cateodata, ma dezarmeaza la tine. off topic

Sus In jos
zuum

zuum

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMar 29 Iun 2010, 23:19

Diaporevomenos a scris:
Psalmul 110
1 (Un psalm al lui David.) Domnul a zis Domnului meu: ,,Şezi la dreapta Mea, pînă voi pune pe vrăjmaşii Tăi supt picioarele Tale.`` -
Zuum, daca tu interpretezi acest verset ca lumea, eu iti dau 10 puncte si o excursie la Ierusalim.

Dia, Domnul lui David este Mesia, dar Isus Hristos nu este Mesia pentru evrei. David NU ERA CRESTIN . Poti sa faci orice substituire vrei dar Tora este inca la capataiul religiei mozaice si daca spui unui evreu ca Domnul lui David era Isus Hristos ...o incurci!

Citat :
Deci nu numai la apostoli li sa dat numele de creștini, ci la toți cei ce au crezut si au primit Duhul Sfânt. Nu te uita ca azi toți borfași zic ca sunt creștini . La început nu era asa.

Eu doar am analizat citatul dat de tine in care nu spune ca aceia care au crezut si au primit Duhul s-au numit crestini. Asta este o "interpretare" pe langa text.Ai afirmat ca pentru prima oara cuvantul crestin a aparut in Fapte 11:26 Un an întreg, au luat parte la adunările Bisericii, şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întîiaş dată, ucenicilor li s'a dat numele de creştini în Antiohia.
Ce inteleg din asta ? Este vorba de ucenicii care circulau printre oameni si care pana atunci nu se numeau in nici un fel. E de la sine inteles ca o data ce au devenit populari si cunoscuti printre oameni s-a ivit si necesitatea de a-i "numi" cumva si iata ca ucenicii s-au numit pentru prima data "crestini", asta s-a intamplat in Antiohia. Aici avem de a face cu o CRONICA istorica nu o interpretare idealista.

Citat :
Acum cate evanghelii circulau?Nici una. Extinderea creștinismului se făcea prin predicarea vestei noi. Veste noua, înseamna EVANGHELIE.

Eu incarc sa te fac sa intelegi ca exista o cronologie a faptelor si evenimentelor de care trebuie sa tii seama cand te apuci sa analizezi un fenomen de importanta cum este aparitia crestinismului.
Spui, "extinderea crestinismului se facea prin predicare...." ca si cand crestinismul exista deja si in mod constient era dispersat oral ! Tot tu afirmi ca "in perioada aceea era multa confuzie"si este adevarat. Este singura idee apropiata de adevar, atunci era MULTA confuzie. Daca ar fi existat crestinismul ca religie formata si clara, nu ar mai fi fost confuzia asa de mare.
Sa nu uitam de multele epistole ( de care nu prea pomenesti) in care se vede clar cata confuzie exista. Certurile si confruntarile au aparut chiar din primii ani dupa disparitia lui Isus si au fost neintelegeri pe motiv de...DOCTRINA ! Ele au existat de la inceput si continua pana astazi !Pavel s-a luptat cu dezbinarea chiar in randurile "bisericii" noi formate fiindca existau influente si interpretari cu care el nu era de acord.

Citat :
Prima Evanghelie a fost scrisa de Apostolul Markos in anul 45.
A doua Evanghelie a fost scrisa de Matei in anul 49-50.
A tria in anul 63 de Luca , atunci când a scris si Faptele Apostolilor;
Si ultima Evanghelie a patra a scris-o Ioan in anul 90.
Aceste sunt cele 4 Evanghelii care sunt acceptate zi de toată lumea.

Paralel cu acestea circulau mai multe evanghelii, foarte multe ! Acestea 4 care au castigat concursul au fost impuse prin vointa cenaclurilor religioase la putere si nu cred ca politica nu a jucat un mare rol in decizia luata.

Citat :
Acum sa nu-ti faci vre-o impresie greșita ca dacă erau azi celelalte evanghelii mama-mama ce grozav ar fi fost. Pentru ca nu putea sa scrie ceva deosebit de ceea ce scrie in aceste patru.

Cum sa-mi fac o impresie daca nu cunosc ? Care crestin mai citeste si altceva decat Biblia, asa cum vine ea tiparita si hotarata de alti oameni.

Citat :
Mai zuum, dacă pentru fiecare fraza a ta, eu trebuie sa scriu o pagina întreaga, atunci trebuie sa-mi iau o secretara.
In fine, mie nu mi-e greu să explic , numai să merita osteneala și să înțelegeți ceva și voi.

Pai nu suntem "on topic" ? Ce altceva vrei sa discuti la acest subiect ? Daca te-ai plictisit, spune si te las in pace!

Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 01:30

zuum a scris:
Eu nu il percep asa pe Emil...
- Întâi trebuie să fii capabil de a percepe realitatea din jurul tău... ...apoi pe Emil.
- O inimă aflată în întuneric (precum a ta), nu poate să perceapă lumina ce se găseste în alte inimi.
- Un individ al cărui tată este dracul, nicicând nu-l va întelege pe unul ce are ca Tată pe Dumnezeu.
Citat :
"Sfintenia" lui nu emana intotdeauna bunatate si respect fata de altii.
Când spui altii te referi la tine. Da, pentru oameni ce posedă un caracter mizerabil nu pot avea respect, ci doar milă.
Citat :
Probabil ca reteta lui de mantuire este...
...nu tocmai pe întelesul tău.

Ultima editare efectuata de catre Emil Condor in Mier 30 Iun 2010, 02:41, editata de 1 ori
Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 02:41

Mesajul meu precedent a fost receptionat de cine trebuia să fie receptionat, asa că am decis să-l sterg.
Am sters si răspunsul la acel mesaj. Astea doar pentru pacea si linistea ce le dorim aici.

Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 02:45

zuum a scris:
Domnul lui David este Mesia, dar Isus Hristos nu este Mesia pentru evrei.
Pentru 20% din evrei El este Mesia iar pentru 80% din ei, nu este, dar într-o zi, toti îl vor accepta.

Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 03:17

Cristina a scris:
Emil, iti respect opinia si credinta, dar nu m-ai convins, sorry smile .
Multumesc! hug Nu încerc să te conving - asa cum spui: doar tu trebuie să te convingi altfel aceea nu ar fi din credintă personală si nu ar avea valoare în fata lui Dumnezeu. Tu (sau oricine)l nu trebuie să crezi în mine, ci în Creatorul tău. El ti se va descoperi în măsura în care va considera că este bine pentru tine (sau oricine altul).
Totusi trebuie să iei în calcul si faptul că Dumnezeu îti poate vorbi prin orice cale (chiar si prin mine, nu? smile ).
Oricum, relatia omului cu Dumnezeu este cea mai personală relatie ce poate exista sub soare, prin urmare, fii sigură că înteleg foarte bine ce zici.

Citat :
Omul este muuuult prea limitat in cunoastere (si mai ales in cunoasterea lui Dumnezeu, a Numelui Sau) ca sa-si poata aroga dreptul de a sti -fara tagada- care este numele Unicului , Celui ce Este, Dumnezeu. Omul poate -in cel mai bun caz- intui numele Sau, dar in niciun caz nu-L poate spune cu certitudine, asa cum nu poate fi sigur nici macar de ziua de miine, nici macar de ce este dupa moartea trupeasca. Repet, poate -doar- intui. Iar numele atribuite Lui au fost inventate doar pentru a putea comunica mai bine, doar pentru a avea un subiect si-un predicat in incercarea de a-L cunoaste mai bine.

Că omul este limitat, e adevărat dar când Dumnezeu vorbeste (efectiv) omului, iar acesta lasă în scris ceea ce Dumnezeu a spus, cred că e diferit. dacă ar fi să nu credem nimic din ce este scris atunci de ce mai citim atâtea cărti, de ce mai venim la Popas să discutăm? De ce să facem astea si multe altele fără să credem că ar fi reale, corecte?
Citat :
Si -te rog- nu-mi aduce iar ca argument biblia si alte scrieri omenesti (ca fiind Cuvintul bla-bla-bla) pentru ca nici asta nu ma convinge complet, stiind foarte bine ca biblia a fost scrisa de oameni supusi greselilor totusi, oameni patrunsi mai mult sau mai putin de Duhul Sfint, dar tot oameni ramin. Pe de-o parte, eu cred ca toate scrierile sfinte si toate religiile au un simbure de adevar
Cum se face că, ani si ani în urmă ai citit într-o carte scris
Citat :
meni: 1+1 = 2, 2x2= 4 si ai crezut aceea? Ai învătat înmultirea `pe din afară~ apoi, mai târziu i-ai găsit si logica.
Si cu Dumnezeu este la fel: la început citesti anumite date despre El, apoi cu ajutorul Lui vei pătrunde mult mai adânc în cunoasterea Sa.
[quote]- esenta fiind aceeasi- anume credinta intr-un Dumnezeu
Care dumnezeu? Sunt foarte multi dumnezei!

Citat :
pe de alta parte, nu consider ca trebuie sa iau ad-literam tot ce scriu oamenii, fie ele si scrieri considerate sfinte, scrieri care au fost alterate de-a lungul vremii, fie fara voie (din greseala, ca deh, e scrisul unui om Wink ), fie voit si in scopuri pur politice (vezi Imparatul Constantin).
Desigur, in fata ta si a altora precis ca gresesc, dar pina una-alta eu asa cred, iar atunci cind gresesc sunt convinsa ca viata si Dumnezeu imi vor trage una dupa ceafa Laughing
Te înteleg, adică îti înteleg pozitia pe care te afli în ce priveste credinta în Creatorul nostru, si te înteleg pentru că am experimentat aceleasi lucruri în trecut.

Nu, sincer îti spun: nu vreau ca Dumnezeu să îti tragă una după ceafă!
Mie mi-a tras mai multe si nu le doresc în viata nimănui.

Citat :
Este o vorba foarte inteleapta cred eu: toate la timpul lor. Asa si cu omul, si cu mine: voi invata -pe toate- dar la timpul lor, pe masura ce ma voi convinge singura. Nu voi fi niciodata o fanatica religiosa, vreo habotnica tributara dogmelor, sunt deschisa tuturor invataturilor, dar doar in masura in care sunt pregatita sa si cred in ele. Toate, la timpul lor smile .
thumb_yello love

Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 03:27

Diaporevomenos a scris:
Ce-i asa de greu de înțeles?
Dia, pentru multi nu este doar greu de înteles, ci chiar imposibil.
Doar gândeste la poporul evreu: 80% din ei nu-l înteleg pe Mesia după care au tânjit si Avraam, si David, si Solomon, si atâtia altii.
Acel Mesia ce a locuit în mijlocul lor atâtia ani (fără să-L cunoască)!

În acelasi timp, este foarte greu de înteles dacă esti plin de prejudecăti - prejudecătile reprezintă o credintă extrem de puternică si greu de dărâmat.

Da, este greu când nu ai ajutorul potrivit.

Este greu...

Emil Condor

Emil Condor

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 03:37

Diaporevomenos a scris:
...doctor honoris causa in domeniul religiei Creștine.
dance dans Humor à la Homer?

zuum

zuum

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 EmptyMier 30 Iun 2010, 11:15

Emil Condor a scris:
zuum a scris:
Domnul lui David este Mesia, dar Isus Hristos nu este Mesia pentru evrei.
Pentru 20% din evrei El este Mesia iar pentru 80% din ei, nu este, dar într-o zi, toti îl vor accepta.

Cei 20% nu mai sunt evrei iar cei 80% ca si celelate milioane care au alte religii ...au alte religii si credinte. Lasa-i sa existe asa cum i-a lasat si Dumnezeu ! Iubeste-ti aproapele si intoarce si celalat obraz daca poti!
Ambitiile religioase ca si ambitiile politice nu au dus decat la discordie si nenorociri. Nimeni nu e mai presus de Dumnezeu iar Dumnezeu se manifesta in orice, chiar si intr-o piatra!
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: Cum a luat nastere Crestinismul   Cum a luat nastere Crestinismul - Pagina 12 Empty

Sus In jos

Cum a luat nastere Crestinismul
Sus 
Pagina 12 din 13Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Urmatorul
 Subiecte similare
-
» Zile de naștere
» Viziunea lui Gabriel zguduie creştinismul
» AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: RELIGII si CULTE :: CRESTINISM (teme generale)-
Mergi direct la: