__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE | |
|
+5Ion abbilbal yzzy Emil Condor Mihai LEONTE 9 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Mihai LEONTE
Numarul mesajelor : 580 Varsta : 83 Localizare : Moldova Noua Romania Data de inscriere : 04/01/2009
| Subiect: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Lun 02 Mar 2009, 18:04 | |
| Mihai LEONTE AGATE MAGICE Editura ANAMAROL Bucureşti, 2006 Coperta: Nina Vizireanu Editor: Rodica Elena LUPU Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României Leonte, Mihai AGATE MAGICE / Mihai Leonte Bucureşti, Anamarol, 2006 ISBN: (10) 973-8931-07-X ISBN: (13) 978-973-8931-07-7 821.135.1-1 Soţiei mele Ana. Dragei mele! | |
| | | Mihai LEONTE
Numarul mesajelor : 580 Varsta : 83 Localizare : Moldova Noua Romania Data de inscriere : 04/01/2009
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Lun 02 Mar 2009, 18:06 | |
| Cuvântul editorului
Viaţa sa, viaţa lui Mihai LEONTE, trecând prin copilăria plină de necazuri, plină de lovituri nemeritate, dar ,,la umbra” binefăcătoare a unei mame extraordinare, a bunicii şi a unor prieteni de calitate, constituie bilanţul firesc al unui băiat pe care experienţa l-a înarmat cu mult bun simţ, cu un mod de a vedea lucrurile foarte onest şi cu măsură exactă în evaluarea oamenilor şi evenimentelor din jur. ,,Programul” său de viaţă prezentat cu luciditate şi francheţe în versurile pe care le scrie, reprezintă expresia acestei experienţe şi a educaţiei primite, reprezintă prin urmare ,,arta de a trăi” a unui bărbat în multe privinţe: miner foarte bun şi cinstit, soţ corect, părinte iubitor, bun coleg. ,,Agate magice” e, într-un anume sens, cartea unei formaţii spirituale. Evocându-şi copilăria şi adolescenţa, Mihai LEONTE pune în versurile sale rolul moderator al mamei, imaginile rechemate din trecut se grupează în firul personalităţii exemplare a acestei femei, care exercită, mereu, asupră-i o putere călăuzitoare. Poetul reface cu acest prilej, un întreg sistem etic, de factură ţărănească, în care ethosul autohton, cu adânci rădăcini în istorie, îşi spune, apăsat, cuvântul. Intervine aici de asemenea recompunerea minuţioasă de situaţii şi caractere, aparţinând unor vremi mai îndepărtate sau apropiate. Dispoziţia subiectivă a autorului nu-l împiedică să-şi îndrepte, cu un interes egal, atenţia spre lumea dinafară, pe care o evocă în realitatea ei vie, concretă. Sunt de reţinut în acest sens poeziile dedicate minei unde lucrează până îndeplineşte condiţiile pensionării, a celor care încheie viaţa bunicii, prietenilor şi nu în ultimul rand cele în care îşi arată dragostea sa faţă de soţie şi copii. Scrise comunicativ aş zice, versurile lui Mihai LEONTE se citesc uşor şi fãrã îndoială sunt pe gustul acelora care iubesc poezia. De altfel, toate poeziile lui Mihai LEONTE ar putea fi considerate o pledoarie pentru înţelegerea vieţii ca act de culturã dacã vreţi, în care trebuie investitã, cu generozitate, toatã inteligenţa şi capacitatea de înţelegere a omului pentru a-i dãrui frumuseţe. Poetul Mihai LEONTE nu se află la prima sa ispravă de acest gen. El a mai publicat şi alte cărţi. În ,,Agate magice”, poetul s-a srtăduit să facă din fiecare poezie o adevărată ,,gură de rai”, şi a izbutit. Această carte este o ,,nostimă “ conversaţie despre lume, adică despre fapte reale, despre trăiri, precum şi despre reacţia faţă de ele. Şi cum faptele noastre sunt în mod obligatoriu, relieful istoric al timpului trăit de fiecare, iată-ne în faţa reacţiei noastre vizavi de epocă şi de principiile pe care le ilustrează sau le calcă în picioare, faţă de cei care ies mereu învingători. Până la urmă, o să vă daţi seama, ceea ce titlul cărţii ascunde paginile ei divulgă! Acest volum de poezii este o apariţie memorabilă în stil românesc, de clasă înaltă. Rodica Elena LUPU | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Lun 02 Mar 2009, 18:07 | |
| RIDICAREA IN GRAD
Contactul cu poetul Mihai LEONTE, si ale sale ,,Agate magice” este binevenit, noi, cititorii, câştigând prin aceasta, nu numai o mare bogăţie de informaţii, de momente de meditaţie şi spirit. Dar, ceea ce este mai preţios, pătrundem, astfel, în acel sanctuar intim al gândurilor proprii unui om cum este Mihai LEONTE, care prin exemplul personal de competenţă cultură, de integritate morală, şi-a adus contribuţia la sporirea tezaurului făurit de omenire în poezie, şi care va fi ,,recompensat” de noi cititorii, printr-o nouă, autentică şi sperăm viitoare inspiraţie. Bucuroasă că am putut împărtăşi din înţelepciunea adevărurilor versurilor sale, din experienţa binecuvântărilor vieţii, care-i aduc pace, bucurie şi dragoste în toate clipele, apreciez melodicitatea şi calitatea poetică a textului. Exprimarea este minunată, uşor de citit, versurile curg simplu, simetric, logic şi constant, fiind accesibile tuturor. Cuvintele rostite sunt simboluri de bucurie, adevăr şi dragoste, evocă sensibilitate şi bunăvoinţă, un caracter vesel şi optimist,şsi un farmec aparte de o minunată simplitate. Pe lângă sentimente şi gânduri foloseşte ca un important mijloc de comunicare experienţa, individualitatea proprie făcând un nou efort de creaţie benefică purtând în sufletul lui anumite doruri, răbdări şi temeri, pe care poetul nu caută să le alunge prin uitare. Agatele magice sunt un fel de ierarhizare militară. Poetul Mihai LEONTE a fost ridicat în grad, şi înălţat la un anumit rang superior. Din acest moment, acestuia i se va decerna un anumit obraz, un anumit chip, o anumită valoare superioară, din care nu are voie sa iasă. Îi doresc grade cât mai înalte de acum încolo, în ierarhia poeziei. Acest volum va aduce o şi mai mare satisfacţie prietenilor, şi o plăcută surprindere celor care nu l-au cunoscut până în prezent.
Colonel.(r.) Conferenţiar Universitar Doctor Doina BUMBUŢ | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Lun 02 Mar 2009, 18:07 | |
| DRAGĂ CITITORULE
Parcurgând în clipele de răgaz ceea ce am scris, îţi vei pune întrebarea firească: cine mai e şi ăsta? Sigur nu am pretenţia de a fi cineva. Am fost şi am rămas un om simplu, plecat nu de la opincă, ci de la copilul desculţ, care de la Sfântul Gheorghe şi până la Ziua Crucii umbla desculţ şi era foarte fericit că piciorul nu-i era încorsetat de nimic. Carte am învăţat mai mult iarna, dar ceea ce odată învăţam nu mai uitam. Nu aveam toate cărţile, dar când le găseam le citeam şi le ţineam minte. Regret că nu am ţinut un jurnal, căci acum după trecerea anilor, mi se pare că tot ce aş scrie nu ar mai fi autentic. Dintre poeziile scrise, acum când le-am tipărit, nu am schimbat aproape nimic. Oricine poate încerca să scrie, făcându-şi din asta un crez. Trebuie însă să citeşti mult, trebuie să cauţi mereu şi poate vei reuşi. Nu vă feriţi să scrieţi, căci scrisul rămâne un document. Tu cititorule, gândeşte-te că propria ta conştiinţă îţi va fi întotdeauna judecătorul suprem. Sigur, cei care m-au învăţat carte nu mai sunt. Le păstrez o veşnică recunoştinţă, pentru că, adevăratul mormânt se află în sufletul fiecăruia dintre noi. Citind ceea ce am scris, vei găsi părţi din mine şi regret că nu am reuşit să-ţi dau mai mult. Personal nu mă pot autodefini, pentru că nu-mi găsesc adevăratele valenţe. Dintre poeziile scrise unii cititori mi-au găsit faţete pe care sincer fiind, eu nu mi le-am descoperit. Să fie aceasta sclipirea diamantului neşlefuit? Singurul regret pe care îl am, este că nu mi-am folosit timpul pe care l-am avut în faţă. Sfatul pe care îl dau celor care citesc scrierile mele este să se folosească de acea sfântă trinitate: muncă, recreaţie, odihnă. Vă doresc multă sănătate şi optimism! | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Lun 02 Mar 2009, 18:08 | |
| DIN AL VIEŢII Cu toată dragostea soţiei mele ANA
Din al vieţii larg pridvor, Te uiţi la diverse suveniri, Închise cu lacăte fragile de dor, Bătrâneţe scrin cu amintiri.
Alergând prin Univers, Am cules stea după stea, Astfel m-am oprit din mers, mi-am găsit perechea mea.
Ai observat că eu trăiesc, Mereu cu zâmbetul pe buze, Îţi spun sincer te iubesc, Fiind tu singură-ntre muze.
Când iubeşti e lumea plină, De trandafiri şi multe flori, Orice zi e mai senină, Chiar cu cerul plin de nori. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Sam 14 Mar 2009, 08:32 | |
| PENSIONAR MINER
Reumatisme, Unul peste altul, Care fac psihoze, Adunate în picioare Nelipsitele artroze. Obrajii reci, Lipsiţi de roze, Copastii strâmbe, Dezgolite, Plămânii plini De silicoze. | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Dum 15 Mar 2009, 05:47 | |
| - Mihai LEONTE a scris:
- Nu vă feriţi să scrieţi, căci scrisul rămâne...
Citind ceea ce am scris, vei găsi părţi din mine şi regret că nu am reuşit să-ţi dau mai mult. Dintre poeziile scrise unii cititori mi-au găsit faţete pe care sincer fiind, eu nu mi le-am descoperit. Să fie aceasta sclipirea diamantului neşlefuit? Semnătura mea se potriveste celor spuse de tine: esti ceea ce lasi în urma ta. Felicitări pentru modul acesta de a gândi! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Lun 23 Mar 2009, 07:18 | |
| SIMFONIA CIOFULUI
Nu vreau cedrii din Liban, Nici să mă scald în Nil, Vreau răchiţi în satul meu natal, Să mă simt din nou copil.
Am ascultat la Ciofu simfonia, Din ape limpezi curgătoare, Cântând prin unde veşnicia, Trimisă prin susur de izvoare.
Oare de ce de multe ori, Mă cuprinde dor de casă, De fânaţele cu flori, Şi grădini cu iarba grasă?
Drumule să mă asculţi, Revin în satul meu natal Încălţat, şi nu desculţ, Cu două cârje de metal. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mar 24 Mar 2009, 07:50 | |
| BLOCURI
Piramidele pătrate, Cu ochi sparţi, Pietre măcinate, Foste munţi înalţi. Varul cu semne
Vechi, soroc, Dragul meu, Eşti la bloc. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mar 24 Mar 2009, 07:50 | |
| DE CE SĂ MORI?
mamei mele decedata in 23 mai 1943
Mama mea nu te-am uitat, Îţi păstrez poza ta veche Într-un tablou la cap de pat, Ca icoană în perete.
Mama mea frumoasă zână, A plecat în zi de primăvară, Plângea ţinându-mă de mână, În suflet cu durere amară.
Când pleci în luna Mai de acasă, Cu alai de plânsete şi flori, O întrebare simplă nu te lasă, De ce să mori? De ce să mori? | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mier 25 Mar 2009, 07:34 | |
| GÂNDURI…
Gânduri volatile, Care merg departe, Gânduri comprimate, În viaţă şi moarte. Gândul efemer, Neelucidat, Devenind concis, Pe tine, Te-a chemat. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Dum 29 Mar 2009, 09:20 | |
| VEŞNICUL RESPECT
Le păstrez veşnic respect, Celor ce mi-au dat povaţă, Nu mai am nici un regret, Am trecut timid prin viaţă.
Aşternute-s peste noi, Amintirile păstrate, Anii tineri, anii noi, Au plecat departe.
Anii cei trăiţi din plin, Transformaţi în amintiri, Descătuşatele trăiri.
Din toţi anii tinereţii, Cu trăiri acuma arse, Am trecut în cartea vieţii, Nu mai clipele frumoase. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Vin 03 Apr 2009, 05:41 | |
| PLEC ÎN TIMP
Plec în timp, Într-un adânc de timp, Care a fost cândva, Când mama mă legăna. Mi-a rămas doar unda, Trimisă şăgalnic, De ochii ei vioi, Deveniţi trişti Mai apoi, Înainte de a pleca. Dormi liniştită mamă, Te păstrez curată, Neîntinată icoană. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mar 07 Apr 2009, 04:30 | |
| SPRE APOGEU
Nu-ţi lăsa în suflet mucegai, Nici păianjeni de tot felul, Valorifică tot ce ai, Atingându-ţi astfel ţelul.
Stăruitor continuă în luptă, Obstacolele să le ignori, Orice greutăţi tu le înfruntă, Cu cer senin fără de nori.
N-am vrut să stau mai liniştit, În râul vieţii eu m-am avântat, Orice obstacol am întâlnit, L-am trecut, în urmă l-am lăsat.
Privesc senin în amintire, Fără să-mi reproşez ceva, Mă cuprinde sfânta liniştire, Care este viaţa mea.
Am învins tot ce a fost greu, Cu popasuri foarte scurte, Mergând încet spre apogeu, Am urcat pe trepte rupte. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mar 07 Apr 2009, 04:31 | |
| SENECTUTE
Bătrâne păstrează În suflet, Amintiri albe, Ca părul tău. Albul te va face Mai puternic, Pentru a continua Paşii în timp. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Dum 12 Apr 2009, 07:57 | |
| ORICÂTE CUIE !!
Oricâte cuie mi-aţi bătut, Încercând să fiu distrus, Eu am luptat şi am tăcut, Pentru a ajunge sus.
Nu mai încercaţi zadarnic, Să demolaţi ce am construit, Voi merge înainte falnic, Cu paşi mărunţi spre infinit.
Mă criticaţi că nu-s modest, Eu vă arăt doar cine sânt, Cum am trecut al vieţii test, N-am fost o umbră pe pământ.
Am să trec şi eu în nefiinţă, Fiind un simplu muritor, Am avut o singură dorinţă, Să fac ceva folositor. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mar 14 Apr 2009, 07:20 | |
| TĂCEREA…
Tăcerea nu e De aur Plăcută nu e, Căci nimeni Nu spune, Ce frumos, A tăcut. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mar 14 Apr 2009, 07:21 | |
| BĂTRÂNI...
Am rămas doar, Două străchini de lut, Ciobite de vreme, Muşcate de timp, Una arsă şi neagră, Din transilvanul Corund, Cealaltă albă, Cumpărată demult. Avem feţe brăzdate, De plugul anilor mulţi, Smochine uscate, Ochii martori tăcuţi. Vocile ne sunt, Sugrumate, De amintirea, Anilor trecuţi. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Mier 15 Apr 2009, 07:10 | |
| Lui Nicolae LABIŞ
in memoriam
Unde eşti băiete drag? Să-ţi revezi copilăria, Codrii cei înalţi de brad, Să te cuprindă nostalgia.
Tu ai plecat de mult în vreme, Puţini îşi mai aduc aminte, Încercând să te recheme, Prin nescrisele cuvinte.
Pasărea cu clonţ de fier, Lupul rău care a muşcat, Din pământ, dar şi din cer, Te-au distrus şi ai plecat. | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Joi 16 Apr 2009, 02:44 | |
| Mă bucur când văd că românii mei îsi amintesc de talente ce-am avut precum acest Nicolae Labis. V-am spus că este poetul meu favorit? Un mare talent! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Joi 16 Apr 2009, 06:08 | |
| - Emil Condor a scris:
- Mă bucur când văd că românii mei îsi amintesc de talente ce-am avut precum acest Nicolae Labis.
V-am spus că este poetul meu favorit? Un mare talent! --- Distinsule Emil Condor, Nicolae LABIS, nu mai este, dar trebuie pastrat in inimile noastre ale romanilor. Nicolae LABIS, a fost o victima a sistemului. Moartea lui a ramas un MISTER? | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Sam 18 Apr 2009, 07:07 | |
| NAVIGÂND PE MĂRI...
Gânduri navigând pe mări, Înfruntând aprige furtuni, Iluzorii ţărmuri peste zări, Zburând neîncetat peste genuni.
Ele pleacă din inima în clocot, Care se zbuciumă în a vieţii luptă, Bătăile ei fac mai puţin zgomot, Atunci când amintirile-şi ascultă.
Bătrână trecută prin mulţi ani, Rezistă prin magice forţe îndrăzneţe, Uită de greutăţi şi de duşmani, Se bucură de bătrâneţe.
Astfel de gânduri aleargă în hoarde, Vizitând prieteni, neamuri, copii, Încă mai rezistă uzatele-i coarde, Păstrând frumuseţe şi bucurii. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Dum 26 Apr 2009, 07:22 | |
| ZÂMBEŞTE
Zâmbeşte Şi vei fi fericit. Zâmbind vei face Şi pe alţii fericiţi. Nu te costă nimic, Dacă vei zâmbi. Zâmbind, Vei avea în suflet, Soare şi lumină, Pentru a dărui Şi celor din jur, Făcându-i fericiţi. Cât de frumos, Este când zâmbeşti. | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Vin 01 Mai 2009, 05:52 | |
| CAUT
Caut cuvântul Armă şi cruce, Ce face răni În suflet, Dar şi alinări Aduce.
Caut iarba, Simbol de viaţă. Iarba verde, Necosită, Care murind Se face fân, Iar fânul Se face viaţă.
Caut colbul. Nu cel de aur!!! Colbul, colb, Din care am venit Şi în care Mă voi întoarce.
Ciclul e PERPETUU… | |
| | | Mihai LEONTE
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE Joi 07 Mai 2009, 06:59 | |
| CASA BUNICILOR
De ce-mi stăruie în minte, Vechiul bucium de la stână, Prins de cureaua cu albe ţinte, Lângă uşa scârţâind, bătrână?
De ce mi se pare frumoasă, Acea construcţie simplă de lemn, A bunicilor veche casă? Cred că e al amintirilor semn.
Odăile cu duşumele de pământ, Ferestre mici, tăiate de vergele, Pentru mine este locul sfânt, Al copilăriei mele.
Nu pot să alung din amintiri, Să pun în locul lor palate, Să înlocuiesc vechile trăiri, Vă spun! Asta nu se poate. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE | |
| |
| | | | AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |