__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| RECVIEM pentru cazul DATIV | |
|
+6zaraza26 abba abbilbal yzzy Anahoret aurora 10 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 19 Iun 2009, 02:02 | |
| - Anahoret a scris:
- Da... şi tot în perioada aia s-au implementat o mulţime de expresii vis-a-vis de limba română! Iar fenomenul s-a petrecut pe undeva pe la APACA.
"Nu vrem bani, nu vrem valuta.... "... care-i faza cu "... fenomenul s-a petrecut pe undeva pe la APACA." ca nu pricep _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 19 Iun 2009, 05:43 | |
| Păi nu de la Petrică au început ăştia cu "implementatul" şi cu "vis-a-vis" şi pe la radio şi la TV şi prin ziare? Nimic nu se mai punea în aplicare, totul se implementa iar neaoşul "faţă de" era înlocuit cu vis-a-vis într-o veselie! Cam cum se întâmplă acum cu locaţia. Orice loc este locaţie, că nu dă bine să spui "Am ales un loc frumos pentru casă". Se spune "Am amplasat casa într-o locaţie superbă"... :really: Stau şi mă întreb ce faţă ar face o persoană dintr-asta, emancipată, dacă la un ghişeu ar fi întrebată: "Data şi locaţia naşterii, vă rog?" _____________________ Free your mind!
| |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 19 Iun 2009, 09:05 | |
| | |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 19 Iun 2009, 09:43 | |
| N-am stiut ca de la Petrica Roman a inceput "evolutia" limbii romane. Ce sa zic... e o sabie cu doua taisuri. Am trecut de la franceza la engleza. Interesant ca frantuzeasca de pe vremea noastra nu a "prins" atat de mult ca englezeasca... poate avalansa de informatii, aparatura, internet, toate in engleza, multe intraductibile... si tinerii nostri mult prea rapid receptivi.
Cred ca mult au contribuit si diverse formulare (la ghisee de ex) preluate de la firmele "mama" in special prin companiile multinationale, prin banci... care au termini foarte multi de neinteles pentru "civili".
Ce ne-om face daca pe langa euro-moneda unica, ne-om trezi si cu euro-limba.
Evolutie? Ma uit cumva cu jale, sau doar constat?!?!, cum sub ochii mei a disparut o industrie... combinatul de la Hunedoara care s-a "macinat" efectiv sub ochii mei, s-au daramat complet hectare intregi de cladiri, terenul a devenit parc industrial, cu cladiri noi. Alet zei de hectare trebuie sa intre inttr-un program de ecologizare de lunga durata. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 19 Iun 2009, 11:15 | |
| - aurora a scris:
- N-am stiut ca de la Petrica Roman a inceput "evolutia" limbii romane.
Ce sa zic... e o sabie cu doua taisuri. Am trecut de la franceza la engleza. Interesant ca frantuzeasca de pe vremea noastra nu a "prins" atat de mult ca englezeasca... poate avalansa de informatii, aparatura, internet, toate in engleza, multe intraductibile... si tinerii nostri mult prea rapid receptivi.
Cred ca mult au contribuit si diverse formulare (la ghisee de ex) preluate de la firmele "mama" in special prin companiile multinationale, prin banci... care au termini foarte multi de neinteles pentru "civili".
Ce ne-om face daca pe langa euro-moneda unica, ne-om trezi si cu euro-limba.
Evolutie? Ma uit cumva cu jale, sau doar constat?!?!, cum sub ochii mei a disparut o industrie... combinatul de la Hunedoara care s-a "macinat" efectiv sub ochii mei, s-au daramat complet hectare intregi de cladiri, terenul a devenit parc industrial, cu cladiri noi. Alet zei de hectare trebuie sa intre inttr-un program de ecologizare de lunga durata. Frantuzeasca a avut vremea ei de "glorie", amintita de Alecsandri in "Coana Chirita". Acum avem de-a face cu ms. Chirita. Industria nu dispare asa, Romania a avut o industrie hiperdezvoltata haotic. Si tot haotic revenim la normal. Oare se poate asa ceva? Revenind haotic... stim oare unde ajungem? | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Sam 20 Iun 2009, 19:17 | |
| Cu implementatul şi vis-a-vis-ul sigur Roman a început-o! Îmi aduc aminte ca ieri. Stela şi Arşinel chiar începuseră să facă mişto de el la vremea respectivă. Cam asta cred şi eu, Aruroa. Inţial avalanşa de barbarisme s-a datorat necesităţii de cunoaştere. A venit foarte multă documentaţie din Vest, aproape în toate domeniile de activitate, şi a tradus fiecare cum s-a priceput. Apoi semidocţii au făcut restul: ca să pară inteligenţi au început să folosească cuvinte al căror sens nu l-au priceput. Iar acum avem o "limbă" nouă pe care un cunosctut denumea cu umor Romgleza! _____________________ Free your mind!
| |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Lun 22 Iun 2009, 11:49 | |
| - Anahoret a scris:
- Cu implementatul şi vis-a-vis-ul sigur Roman a început-o! Îmi aduc aminte ca ieri. Stela şi Arşinel chiar începuseră să facă mişto de el la vremea respectivă.
Cam asta cred şi eu, Aruroa. Inţial avalanşa de barbarisme s-a datorat necesităţii de cunoaştere. A venit foarte multă documentaţie din Vest, aproape în toate domeniile de activitate, şi a tradus fiecare cum s-a priceput. Apoi semidocţii au făcut restul: ca să pară inteligenţi au început să folosească cuvinte al căror sens nu l-au priceput. Iar acum avem o "limbă" nouă pe care un cunosctut denumea cu umor Romgleza! Eu zic ca au folosit cuvinte al caror sens il cunosteau. Dar din dorinta de a epata, nu i-a interesat limba romana. Habar n-aveau ca exista si care-o fi ala corespondentul lui in romana. Uneori se strecurau "false friends" la care intr-adevar nu stiau sensul. | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 25 Iun 2009, 23:14 | |
| - aurora a scris:
- ..... Evolutie? Ma uit cumva cu jale, sau doar constat?!?!, cum sub ochii mei a disparut o industrie... combinatul de la Hunedoara care s-a "macinat" efectiv sub ochii mei,
Şi alturi de el, Călanul, Copşa Mică, Zlatma, Mârşa, Reşiţa.... Să mai continui ? | |
| | | IRBESTRA
Numarul mesajelor : 79 Varsta : 28 Localizare : Shielia Data de inscriere : 12/08/2012
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 17 Aug 2012, 06:18 | |
| Limba unui popor este evolutiva.Numai limbile moarte nu evolueaza.Eu am invata romaneste ca autodidacta.Gramatica limbii romane oficiale a fost impusa intr-o anumita forma de sus,de cativa elitisti ,fara a tine cont de gramatica utilizata de milioane de vorbitori si alti elitisti ar dori sa o mentina fixa ca o dictatura.Nu este posibil asa ceva/Stiti de ce a ajuns engleza limba internationala?Pt ca a evoluat mereu si au existat elitisti de valoare care au actualizat mereu regulille! _____________________ Forum Crestin Ortodox Renascut
:http://abcd.top-me.com
l-am descoperit si ca necristina il recomand crestinilor!
| |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 17 Aug 2012, 08:46 | |
| - IRBESTRA a scris:
- Limba unui popor este evolutiva.Numai limbile moarte nu evolueaza.Eu am invata romaneste ca autodidacta.Gramatica limbii romane oficiale a fost impusa intr-o anumita forma de sus,de cativa elitisti ,fara a tine cont de gramatica utilizata de milioane de vorbitori si alti elitisti ar dori sa o mentina fixa ca o dictatura.Nu este posibil asa ceva/Stiti de ce a ajuns engleza limba internationala?Pt ca a evoluat mereu si au existat elitisti de valoare care au actualizat mereu regulille!
Gramatica limbii romane nu e fixa, ba e chiar prea mult in schimbare. Ma refer la ortografie in principal. In ultimii 150 de ani am scris ba cu â, ba cu e/o/u cu accentul circumflex, ba cu î. Parca asta ne-ar face mai atenti cu limba latina din care cica ne tragem!... Dimpotriva, acum apar ortografieri de toata groaza: forme care niciodata nu au fost corecte, ca: sânt in loc de sunt, paşalâc si altele. La ultima modificare, undeva prin 2000 s-a schimbat "nici o" cu "nicio" si altele. Engleza a ajuns limba internationala pentru ca trebuia sa fie una! Si este vorbita in S.U.A., acolo unde a aparut internetul. Bineinteles si suficient de versatila ca sa faca fatza cerintelor internetului, noului limbaj. | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Sam 18 Aug 2012, 20:34 | |
| În mare parte asa-i, la care adăugăm si faptul că engleza este formată din limbile pământului, deja formate, "ciugulind" de la fiecare ce a fost potrivit.
Limba română cred că este supusă unor schimbări violente, chiar fortate si nu o să aibă rezultate deosebite foarte curând. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | IRBESTRA
Numarul mesajelor : 79 Varsta : 28 Localizare : Shielia Data de inscriere : 12/08/2012
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Sam 18 Aug 2012, 21:58 | |
| Da cand la voi era ,,oficiala''gramatica'' doamnei CODOI era mai bine? _____________________ Forum Crestin Ortodox Renascut
:http://abcd.top-me.com
l-am descoperit si ca necristina il recomand crestinilor!
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Dum 19 Aug 2012, 16:48 | |
| Eu nu pun problema că era sau nu era mai bine atunci, dar schimbările trebuie să fie spre bine nicidecum în directia opusă. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Dum 19 Aug 2012, 23:08 | |
| - IRBESTRA a scris:
- Da cand la voi era ,,oficiala''gramatica'' doamnei CODOI era mai bine?
Da-mi un exemplu de gramatica a doamnei C... | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV | |
| |
| | | | RECVIEM pentru cazul DATIV | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |