LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
sibiu reclame 1 padure Limba taieri mediu drumetie internet brasov comment-143 CPSF politica istorie efremovivanantonovici problema curiozitati humanitas 23 muzica_traditionala Popasul Fantasy romana nicuvar google 1918
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 I_vote_lcapRECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 I_voting_barRECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 I_vote_rcap 
Emil Condor
RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 I_vote_lcapRECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 I_voting_barRECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

RECVIEM pentru cazul DATIV

In jos 
+6
zaraza26
abba
abbilbal
yzzy
Anahoret
aurora
10 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
AutorMesaj
aurora

aurora

Numarul mesajelor : 6983
Varsta : 73
Localizare : Hd România
Data de inscriere : 04/09/2008

RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 19 Iun 2009, 02:02

Anahoret a scris:
Da... şi tot în perioada aia s-au implementat o mulţime de expresii vis-a-vis de limba română! Iar fenomenul s-a petrecut pe undeva pe la APACA. Wink

"Nu vrem bani, nu vrem valuta.... "... care-i faza cu "... fenomenul s-a petrecut pe undeva pe la APACA." ca nu pricep idee

Anahoret

Anahoret

Numarul mesajelor : 7444
Varsta : 63
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 19 Iun 2009, 05:43

Păi nu de la Petrică au început ăştia cu "implementatul" şi cu "vis-a-vis" şi pe la radio şi la TV şi prin ziare? Nimic nu se mai punea în aplicare, totul se implementa iar neaoşul "faţă de" era înlocuit cu vis-a-vis într-o veselie!

Cam cum se întâmplă acum cu locaţia.
Orice loc este locaţie, că nu dă bine să spui "Am ales un loc frumos pentru casă". Se spune "Am amplasat casa într-o locaţie superbă"... :really:
Stau şi mă întreb ce faţă ar face o persoană dintr-asta, emancipată, dacă la un ghişeu ar fi întrebată: "Data şi locaţia naşterii, vă rog?" Laughing Laughing Laughing

zaraza26

Numarul mesajelor : 8994
Varsta : 59
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 19 Iun 2009, 09:05

Anahoret a scris:
Păi nu de la Petrică au început ăştia cu "implementatul" şi cu "vis-a-vis" şi pe la radio şi la TV şi prin ziare? Nimic nu se mai punea în aplicare, totul se implementa iar neaoşul "faţă de" era înlocuit cu vis-a-vis într-o veselie!

Cam cum se întâmplă acum cu locaţia.
Orice loc este locaţie, că nu dă bine să spui "Am ales un loc frumos pentru casă". Se spune "Am amplasat casa într-o locaţie superbă"... :really:
Stau şi mă întreb ce faţă ar face o persoană dintr-asta, emancipată, dacă la un ghişeu ar fi întrebată: "Data şi locaţia naşterii, vă rog?" Laughing Laughing Laughing

Ahaa, ma inspaimanta cuvintele si expresiile care ne fac viata un kitsch. Si pe mine ma surprind vorbind anapoda. Mai este un obicei... din doua verbe iese al treilea si devine tot mai greu sa stii daca nu cumva exista deja. De exemplu a inviora + a revigora = a invigora.

Ce ar face o persoana emancipata? Ar fi incantata ca la ghiseu au invatat sa vorbeasca elevat! Twisted Evil
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
aurora

aurora

Numarul mesajelor : 6983
Varsta : 73
Localizare : Hd România
Data de inscriere : 04/09/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 19 Iun 2009, 09:43

N-am stiut ca de la Petrica Roman a inceput "evolutia" limbii romane.
Ce sa zic... e o sabie cu doua taisuri.
Am trecut de la franceza la engleza.
Interesant ca frantuzeasca de pe vremea noastra nu a "prins" atat de
mult ca englezeasca... poate avalansa de informatii, aparatura, internet, toate in engleza, multe intraductibile... si tinerii nostri mult prea rapid receptivi.

Cred ca mult au contribuit si diverse formulare (la ghisee de ex)
preluate de la firmele "mama" in special prin companiile multinationale,
prin banci... care au termini foarte multi de neinteles pentru "civili".

Ce ne-om face daca pe langa euro-moneda unica, ne-om trezi si cu
euro-limba.

Evolutie? Ma uit cumva cu jale, sau doar constat?!?!, cum sub ochii mei a disparut o industrie... combinatul de la Hunedoara care s-a "macinat" efectiv sub ochii mei, s-au daramat complet hectare intregi de cladiri, terenul a devenit parc industrial, cu cladiri noi.
Alet zei de hectare trebuie sa intre inttr-un program de ecologizare de lunga durata.

zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 19 Iun 2009, 11:15

aurora a scris:
N-am stiut ca de la Petrica Roman a inceput "evolutia" limbii romane.
Ce sa zic... e o sabie cu doua taisuri.
Am trecut de la franceza la engleza.
Interesant ca frantuzeasca de pe vremea noastra nu a "prins" atat de
mult ca englezeasca... poate avalansa de informatii, aparatura, internet, toate in engleza, multe intraductibile... si tinerii nostri mult prea rapid receptivi.

Cred ca mult au contribuit si diverse formulare (la ghisee de ex)
preluate de la firmele "mama" in special prin companiile multinationale,
prin banci... care au termini foarte multi de neinteles pentru "civili".

Ce ne-om face daca pe langa euro-moneda unica, ne-om trezi si cu
euro-limba.

Evolutie? Ma uit cumva cu jale, sau doar constat?!?!, cum sub ochii mei a disparut o industrie... combinatul de la Hunedoara care s-a "macinat" efectiv sub ochii mei, s-au daramat complet hectare intregi de cladiri, terenul a devenit parc industrial, cu cladiri noi.
Alet zei de hectare trebuie sa intre inttr-un program de ecologizare de lunga durata.

Frantuzeasca a avut vremea ei de "glorie", amintita de Alecsandri in "Coana Chirita". Acum avem de-a face cu ms. Chirita.

Industria nu dispare asa, Romania a avut o industrie hiperdezvoltata haotic. Si tot haotic revenim la normal. Oare se poate asa ceva? Revenind haotic... stim oare unde ajungem?
Sus In jos
Anahoret

Anahoret

Numarul mesajelor : 7444
Varsta : 63
Localizare : Deocamdată pe lumea asta
Data de inscriere : 11/12/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptySam 20 Iun 2009, 19:17

Cu implementatul şi vis-a-vis-ul sigur Roman a început-o! Îmi aduc aminte ca ieri. Stela şi Arşinel chiar începuseră să facă mişto de el la vremea respectivă.

Cam asta cred şi eu, Aruroa. Inţial avalanşa de barbarisme s-a datorat necesităţii de cunoaştere. A venit foarte multă documentaţie din Vest, aproape în toate domeniile de activitate, şi a tradus fiecare cum s-a priceput. Apoi semidocţii au făcut restul: ca să pară inteligenţi au început să folosească cuvinte al căror sens nu l-au priceput. Iar acum avem o "limbă" nouă pe care un cunosctut denumea cu umor Romgleza! Laughing

zaraza26

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyLun 22 Iun 2009, 11:49

Anahoret a scris:
Cu implementatul şi vis-a-vis-ul sigur Roman a început-o! Îmi aduc aminte ca ieri. Stela şi Arşinel chiar începuseră să facă mişto de el la vremea respectivă.

Cam asta cred şi eu, Aruroa. Inţial avalanşa de barbarisme s-a datorat necesităţii de cunoaştere. A venit foarte multă documentaţie din Vest, aproape în toate domeniile de activitate, şi a tradus fiecare cum s-a priceput. Apoi semidocţii au făcut restul: ca să pară inteligenţi au început să folosească cuvinte al căror sens nu l-au priceput. Iar acum avem o "limbă" nouă pe care un cunosctut denumea cu umor Romgleza! Laughing

Eu zic ca au folosit cuvinte al caror sens il cunosteau. Dar din dorinta de a epata, nu i-a interesat limba romana. Habar n-aveau ca exista si care-o fi ala corespondentul lui in romana. Uneori se strecurau "false friends" la care intr-adevar nu stiau sensul.
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyJoi 25 Iun 2009, 23:14

aurora a scris:
..... Evolutie? Ma uit cumva cu jale, sau doar constat?!?!, cum sub ochii mei a disparut o industrie... combinatul de la Hunedoara care s-a "macinat" efectiv sub ochii mei,

Şi alturi de el, Călanul, Copşa Mică, Zlatma, Mârşa, Reşiţa....

Să mai continui ?

IRBESTRA

IRBESTRA

Numarul mesajelor : 79
Varsta : 28
Localizare : Shielia
Data de inscriere : 12/08/2012

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 17 Aug 2012, 06:18

Limba unui popor este evolutiva.Numai limbile moarte nu evolueaza.Eu am invata romaneste ca autodidacta.Gramatica limbii romane oficiale a fost impusa intr-o anumita forma de sus,de cativa elitisti ,fara a tine cont de gramatica utilizata de milioane de vorbitori si alti elitisti ar dori sa o mentina fixa ca o dictatura.Nu este posibil asa ceva/Stiti de ce a ajuns engleza limba internationala?Pt ca a evoluat mereu si au existat elitisti de valoare care au actualizat mereu regulille!

:http://abcd.top-me.com

l-am descoperit si ca necristina il recomand crestinilor!
Sus In jos
zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyVin 17 Aug 2012, 08:46

IRBESTRA a scris:
Limba unui popor este evolutiva.Numai limbile moarte nu evolueaza.Eu am invata romaneste ca autodidacta.Gramatica limbii romane oficiale a fost impusa intr-o anumita forma de sus,de cativa elitisti ,fara a tine cont de gramatica utilizata de milioane de vorbitori si alti elitisti ar dori sa o mentina fixa ca o dictatura.Nu este posibil asa ceva/Stiti de ce a ajuns engleza limba internationala?Pt ca a evoluat mereu si au existat elitisti de valoare care au actualizat mereu regulille!

Gramatica limbii romane nu e fixa, ba e chiar prea mult in schimbare. Ma refer la ortografie in principal. In ultimii 150 de ani am scris ba cu â, ba cu e/o/u cu accentul circumflex, ba cu î. Parca asta ne-ar face mai atenti cu limba latina din care cica ne tragem!... Dimpotriva, acum apar ortografieri de toata groaza: forme care niciodata nu au fost corecte, ca: sânt in loc de sunt, paşalâc si altele. La ultima modificare, undeva prin 2000 s-a schimbat "nici o" cu "nicio" si altele.

Engleza a ajuns limba internationala pentru ca trebuia sa fie una! Si este vorbita in S.U.A., acolo unde a aparut internetul. Bineinteles si suficient de versatila ca sa faca fatza cerintelor internetului, noului limbaj.
Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptySam 18 Aug 2012, 20:34

În mare parte asa-i, la care adăugăm si faptul că engleza este formată din limbile pământului, deja formate, "ciugulind" de la fiecare ce a fost potrivit.

Limba română cred că este supusă unor schimbări violente, chiar fortate si nu o să aibă rezultate deosebite foarte curând.

IRBESTRA

IRBESTRA

Numarul mesajelor : 79
Varsta : 28
Localizare : Shielia
Data de inscriere : 12/08/2012

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptySam 18 Aug 2012, 21:58

Da cand la voi era ,,oficiala''gramatica'' doamnei CODOI era mai bine?

:http://abcd.top-me.com

l-am descoperit si ca necristina il recomand crestinilor!
Sus In jos
Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyDum 19 Aug 2012, 16:48

Eu nu pun problema că era sau nu era mai bine atunci,
dar schimbările trebuie să fie spre bine nicidecum în directia opusă.

zaraza26

zaraza26

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 EmptyDum 19 Aug 2012, 23:08

IRBESTRA a scris:
Da cand la voi era ,,oficiala''gramatica'' doamnei CODOI era mai bine?

Da-mi un exemplu de gramatica a doamnei C...
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV   RECVIEM pentru cazul DATIV - Pagina 2 Empty

Sus In jos

RECVIEM pentru cazul DATIV
Sus 
Pagina 2 din 2Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
 Subiecte similare
-
» RECVIEM PENTRU MAMA
» Cazul Ciomu
» SCRIERI INOCENTE...proza de Mihai LEONTE
» Cum se schimba personalitatea in cazul distrugerii partiale a creierului.

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: ARTA SI CULTURA :: LIMBA si LITERATURA ROMÂNĂ-
Mergi direct la: