__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| RECVIEM pentru cazul DATIV | |
|
+6zaraza26 abba abbilbal yzzy Anahoret aurora 10 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 17:46 | |
| RECVIEM PENTRU CAZUL DATIV by Doina Doru Rare sunt persoanele care mai stiu sa utilizeze cazul dativ si de obicei au in jur de 40 de ani. Auzim formulari de genul ,,profesorii cer presedintelui sa…”. Corect este ,,ii cer”. De ce ? Raspunsul e in cartea de gramatica. De ce e asa greu de folosit cazul dativ? Nu stiu, dar cred ca trebuie sa inchinam in memoria disparutului pronume de la dativ. Probabil peste 20 de ani o sa fie izgonit si din cartea de gramatica. Cu ajutorul nostru, al tuturor. http://realitatea.net/blog/doinadoru/2009/05/03/recviem-pentru-cazul-dativ/ _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 17:54 | |
| Da, este cam greu cu dativul... este şi ceva mai pretenţios, mai ales la acorduri. Iar graba şi spoiala de educţie (mai ales a "ziariştilor") or să ajungă curând să-i cânte prohodul. _____________________ Free your mind!
| |
| | | yzzy
Numarul mesajelor : 1937 Varsta : 60 Localizare : Deva Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 18:45 | |
| - aurora a scris:
- RECVIEM PENTRU CAZUL DATIV
Probabil peste 20 de ani o sa fie izgonit si din cartea de gramatica. Cu ajutorul nostru, al tuturor.
http://realitatea.net/blog/doinadoru/2009/05/03/recviem-pentru-cazul-dativ/ Aurora, că oamenii pe stradă mai greşesc sau nu folosesc cazurile şi timpurile corect, mai este de iertat. Dar, crainicilor, jurnaliştilor nu li se poate ierta acest lucru.Aici, ar trebui să intervină şi CNA-ul poate. Pentru o gramatică corectă! _____________________ Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-o ajuta să se ridice!Nu-ţi dori prea multe, nu o să ai unde le pune! | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 18:58 | |
| - yzzy a scris:
- aurora a scris:
Probabil peste 20 de ani o sa fie izgonit si din cartea de gramatica. Cu ajutorul nostru, al tuturor.
http://realitatea.net/blog/doinadoru/2009/05/03/recviem-pentru-cazul-dativ/ Aurora, că oamenii pe stradă mai greşesc sau nu folosesc cazurile şi timpurile corect, mai este de iertat. Dar, crainicilor, jurnaliştilor nu li se poate ierta acest lucru.Aici, ar trebui să intervină şi CNA-ul poate. Pentru o gramatică corectă! Atâta vreme cât şi acum apare în gazete "sînt" în loc de "sunt" ţi "î" în loc de "â" nu vă aşteptaţi că se autoderanjeze mai marii limbii române pentru a soluţiona problema dativului. Cineva vorbea pe undeva de "revoluţionarea" limbii române cu diverse "inovaţii" preluate din vorbirea de toate zilele. Aşa că... trăiască "modernizarea limbii române". Azi-mâine noi, bătrânii, nu vom mai şti scrie corect după regulile impuse de "modernisme". | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 19:14 | |
| - yzzy a scris:
- Aurora, că oamenii pe stradă mai greşesc sau nu folosesc cazurile şi timpurile corect, mai este de iertat. Dar, crainicilor, jurnaliştilor nu li se poate ierta acest lucru.Aici, ar trebui să intervină şi CNA-ul poate. Pentru o gramatică corectă!
Din păcate, în domeniul ăsta, CNA-ul nu are nicio putere. Singura "cenzură" ar trebui să vină din redacţie. Însă şi acolo cei care ştiau carte au fost înlocuiţi cu "cârnăţarii de presă". Cel puţin aşa spunea Ion Cristoiu. Şi, oricâte belele ar avea el (inclusiv găina care a născut pui vii), înclin să-i dau dreptate. Ca să nu mai zic că, mai nou, la Jurnalism, la Universitate, se dă numai compunere liberă; fără examen la gramatică! _____________________ Free your mind!
| |
| | | yzzy
Numarul mesajelor : 1937 Varsta : 60 Localizare : Deva Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 19:14 | |
| - Anahoret a scris:
Ca să nu mai zic că, mai nou, la Jurnalism, la Universitate, se dă numai compunere liberă; fără examen la gramatică! Asta e prea de tot, zău aşa! :really: _____________________ Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-o ajuta să se ridice!Nu-ţi dori prea multe, nu o să ai unde le pune! | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 19:25 | |
| Intră pe website-ul Universităţii Bucureşti şi vezi ce se dă la Jurnalism. Ai să te cruceşti şi tu, cum m-am crucit şi eu! _____________________ Free your mind!
| |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 23:45 | |
| Macar noi care stim, putem influenta pe cei din jur. Copiii nostri, care stiu, la fel pe copiii lor...si tot asa.
Ca un mar stricat strica pe toate din cos... macar cei care stiu, sau care vor sa stie, sa nu se ia dupa ceilalti. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | aurora
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 07 Mai 2009, 23:46 | |
| Voi stiti ca atat de mult s-a tot spus in toate mediile "succesuri", incat a inceput sa-mi vina mai repede in gand forma asta decat cea corecta? _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 08 Mai 2009, 07:49 | |
| - aurora a scris:
- Macar noi care stim, putem influenta pe cei din jur.
Ceea ce spui tu este simplu de realizat. Putem începe chiar de aici, din forum! _____________________ Free your mind!
| |
| | | abba
Numarul mesajelor : 677 Varsta : 65 Localizare : Neaparat pe langa Dunare... Data de inscriere : 03/10/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Dum 10 Mai 2009, 21:00 | |
| A multumit la toata lumea; Va multumesc la toti; A scris la parinti; A dat de baut la prieteni... Cateva exemple de folosire gresita a acuzativului in loc de dativ. E si alta problema aici. Limba romana are alt tip de flexiune decat franceza, de pilda. Astfel, cazurile genitiv si dativ se marcheaza in franceza cu ajutorul a doua prepozitii, iar substantivul ramane neschimbat ca forma. Pare mai simplu, nu? Probabil ca tendinta naturala a vorbitorilor este sa foloseasca prepozitii, nu sa modifice forma cuvintelor. In treacat fie spus, unele forme de G-D pun mari probleme, chiar si celor mai grijulii dintre noi. Deci, vorbitorii aleg solutia cea mai simpla si , daca acest lucru se generalizeaza, stiti ce se intampla: devine regula! _____________________ Nici viitorul nu mai e ce-a fost candva!
| |
| | | aurora
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Dum 10 Mai 2009, 22:18 | |
| - abba a scris:
- A multumit la toata lumea; Va multumesc la toti; A scris la parinti; A dat de baut la prieteni...
Cateva exemple de folosire gresita a acuzativului in loc de dativ. E si alta problema aici. Limba romana are alt tip de flexiune decat franceza, de pilda. Astfel, cazurile genitiv si dativ se marcheaza in franceza cu ajutorul a doua prepozitii, iar substantivul ramane neschimbat ca forma. Pare mai simplu, nu? Probabil ca tendinta naturala a vorbitorilor este sa foloseasca prepozitii, nu sa modifice forma cuvintelor. In treacat fie spus, unele forme de G-D pun mari probleme, chiar si celor mai grijulii dintre noi. Deci, vorbitorii aleg solutia cea mai simpla si , daca acest lucru se generalizeaza, stiti ce se intampla: devine regula! Am impresia - nu stiu daca este sau nu asa - ca aceasta forma de adresare cu acuzativ, in loc de dativ, este folosita in unele zone ale tzarii, de ex in Ardeal. Este mai usoara in exprimare, mi se pare mie. De ex, stiu ca este gresit, dar mie mi se pare mai usor sa spun, (total gresit) "o sa-i spun la Oana" decat "o sa-i spun Oanei". (chestie de rasucire a limbii? Dar mama, sau sora mea, care locuiesc in Bucuresti, spun intotdeauna "o sa-i spun Oanei" (nu din motiv ca ele ar sti forma corecta, si eu nu!) _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Lun 11 Mai 2009, 09:23 | |
| - abbilbal a scris:
- yzzy a scris:
- aurora a scris:
http://realitatea.net/blog/doinadoru/2009/05/03/recviem-pentru-cazul-dativ/ Aurora, că oamenii pe stradă mai greşesc sau nu folosesc cazurile şi timpurile corect, mai este de iertat. Dar, crainicilor, jurnaliştilor nu li se poate ierta acest lucru.Aici, ar trebui să intervină şi CNA-ul poate. Pentru o gramatică corectă! Atâta vreme cât şi acum apare în gazete "sînt" în loc de "sunt" ţi "î" în loc de "â" nu vă aşteptaţi că se autoderanjeze mai marii limbii române pentru a soluţiona problema dativului. Cineva vorbea pe undeva de "revoluţionarea" limbii române cu diverse "inovaţii" preluate din vorbirea de toate zilele. Aşa că... trăiască "modernizarea limbii române". Azi-mâine noi, bătrânii, nu vom mai şti scrie corect după regulile impuse de "modernisme". Problema cu "sunt" şi "â" este că academicienii au facut o greseala complicand gramatica. Cei care scriu şi acum cu "sînt" şi "înţelegător" sunt cei care nu sunt de acord cu această schimbare. Dar daca unii scriu cu "sînt" şi "ânţelegător" înseamnă că aplică regulile după ureche. Nici eu nu sunt de acord, dar scriu asa de vreo doi ani... la rugamintea unui prieten care nu se putea obisnui cu noua ortografie cand vedea la mine scris altfel. | |
| | | abba
Numarul mesajelor : 677 Varsta : 65 Localizare : Neaparat pe langa Dunare... Data de inscriere : 03/10/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Lun 11 Mai 2009, 16:40 | |
| Zaraza, nimeni nu scrie cu â la început de cuvânt, ci doar în interiorul cuvântului, aşa cum am scris eu aici. Nu există nicio regulă care să prevadă o astfel de ortografiere. La începutul şi la sfârşitul cuvântului se foloseşte tot î. De asemenea, dacă un cuvânt e format prin compunere şi unul dintre cele două componente începe cu î, chiar la mijlocul cuvântului compus, se păstrează grafia cu î, ca în cuvintele bineînţeles sau neînţeles, de exemplu. _____________________ Nici viitorul nu mai e ce-a fost candva!
| |
| | | aurora
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Lun 11 Mai 2009, 16:43 | |
| - abba a scris:
- Zaraza, nimeni nu scrie cu â la început de cuvânt, ci doar în interiorul cuvântului, aşa cum am scris eu aici. Nu există nicio regulă care să prevadă o astfel de ortografiere. La începutul şi la sfârşitul cuvântului se foloseşte tot î. De asemenea, dacă un cuvânt e format prin compunere şi unul dintre cele două componente începe cu î, chiar la mijlocul cuvântului compus, se păstrează grafia cu î, ca în cuvintele bineînţeles sau neînţeles, de exemplu.
"La începutul şi la sfârşitul cuvântului se foloseşte tot î." ... la inceput stiam, dar la sfarsit? De fapt... exista oare cuvinte cu "î" la sfarsit? _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | aurora
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Lun 11 Mai 2009, 16:44 | |
| ce prostie am scris... bineinteles ca exista cuvinte care se termina cu "î" si stiam ca se scriu cu "î" amărî, chiorî, coborî _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Lun 11 Mai 2009, 17:37 | |
| - abba a scris:
- Zaraza, nimeni nu scrie cu â la început de cuvânt, ci doar în interiorul cuvântului, aşa cum am scris eu aici. Nu există nicio regulă care să prevadă o astfel de ortografiere. La începutul şi la sfârşitul cuvântului se foloseşte tot î. De asemenea, dacă un cuvânt e format prin compunere şi unul dintre cele două componente începe cu î, chiar la mijlocul cuvântului compus, se păstrează grafia cu î, ca în cuvintele bineînţeles sau neînţeles, de exemplu.
Sunt care scriu cu â la inceput de cuvant si in interiorul cuvantului, desi e cuvant compus. De obicei cei care au terminat scoala inainte de introducerea noilor reguli si care "au auzit" ca in loc de î se scrie cu â. | |
| | | abba
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Mar 12 Mai 2009, 13:26 | |
| Atat timp cat nu aveti de dat vreun examen, puteti scrie linistit asa cum ati invatat, cu î peste tot, mai putin in cuvantul România si cuvintele derivate din acesta. _____________________ Nici viitorul nu mai e ce-a fost candva!
| |
| | | aurora
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Mar 12 Mai 2009, 13:32 | |
| Abba, să nu uiţi că, mie cel puţin, îmi place să mi se spună atunci când greşesc. Uneori o fac din viteză, din "prosteală", dar sunt şi situaţii când o fac din neştiinţă, sau din neatenţie la ceva ce ştiu chiar. Deci... trage-ne de mânecă _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | cactus Trecut în nefiintă :(
Numarul mesajelor : 3260 Localizare : Paradis Data de inscriere : 26/08/2008
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Mar 12 Mai 2009, 14:03 | |
| da´ io skriu cum âmi pikă mie binie... trăbă musai vazut cum zâce popa NU cum face... cool - Cactus rulz _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
| |
| | | abba
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Mar 12 Mai 2009, 16:55 | |
| - cactus a scris:
- da´ io skriu cum âmi pikă mie binie... trăbă musai vazut cum zâce popa NU cum face... cool - Cactus rulz
1. Cine e "popa"? 2. Cred ca te-ai chinuit mai mult sa scrii asa...dar apreciez intentia umoristica! _____________________ Nici viitorul nu mai e ce-a fost candva!
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Vin 15 Mai 2009, 18:30 | |
| _____________________ Free your mind!
| |
| | | zaraza26
| | | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 18 Iun 2009, 19:25 | |
| Dupa '89, in vorbirea obisnuita a aparut folosirea exagerata a lui "deci". Suna atat de urat si se intalneste la toate categoriile de oameni. Le spun celor amatori: Mai fratilor, ne tragem din DACI nu din DECI! _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV Joi 18 Iun 2009, 19:46 | |
| Da... şi tot în perioada aia s-au implementat o mulţime de expresii vis-a-vis de limba română! Iar fenomenul s-a petrecut pe undeva pe la APACA. _____________________ Free your mind!
| |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: RECVIEM pentru cazul DATIV | |
| |
| | | | RECVIEM pentru cazul DATIV | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |