__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| ZIUA DOMNULUI | |
|
+6Ciprian Karima sam22 enohabel tomi Emil Condor 10 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: ZIUA DOMNULUI Mier 17 Sept 2008, 12:11 | |
| Sâmbăta, Duminica sau...? Există, biblic vorbind, o zi anume pe care trebuie să o numim "Ziua Domnului"? | |
| | | tomi
Numarul mesajelor : 117 Data de inscriere : 15/09/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Mier 17 Sept 2008, 15:51 | |
| - Emil Condor a scris:
- Sâmbăta, Duminica sau...?
Există, biblic vorbind, o zi anume pe care trebuie să o numim "Ziua Domnului"? Cred ca a 7-a zi este Ziua Domnului. Daca unii considera ca aceasta e sambata iar altii ca e duminica asta e mai putin important. Dumnezeu nu trebuie pierdut din vedere prin discutii pe detalii. | |
| | | enohabel
Numarul mesajelor : 412 Data de inscriere : 31/08/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Mier 17 Sept 2008, 16:37 | |
| 9. Iată, vine ziua* Domnului, zi fără milă, zi de mînie şi urgie aprinsă, care va preface tot pămîntul în pustiu, şi va nimici pe toţi păcătoşii** de pe el. *Mal.4.1. **Ps.104.35. Prov.2.22. 10. Căci stelele cerurilor şi Orionul nu vor mai străluci; soarele se va întuneca* la răsăritul lui, şi luna nu va mai lumina.
11. Voi pedepsi - zice Domnul - lumea pentru răutatea ei, şi pe cei răi pentru nelegiuirile lor; voi* face să înceteze mîndria celor trufaşi, şi voi doborî semeţia celor asupritori. *Cap.2.17. 12. Voi face pe oameni mai rari decît aurul curat, şi mai scumpi decît aurul din Ofir. 13. Pentru* aceasta voi clătina cerurile, şi pămîntul se va zgudui din temelia lui, de mînia Domnului oştirilor, în ziua** mîniei Lui aprinse. _____________________ Crestinism autentic ori este revelatie ori nu este nimic
| |
| | | sam22
Numarul mesajelor : 284 Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Joi 18 Sept 2008, 00:09 | |
| - Emil Condor a scris:
Există, biblic vorbind, o zi anume pe care trebuie să o numim "Ziua Domnului"? Apocalipsa 1.10 .. .despre ziua asta ce spuneti? | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Sam 07 Feb 2009, 19:14 | |
| Primii crestini au respectat o perioada relativ mare de timp Sabatul, avand aici in vedere primele trei secole ale Bisericii Primare. "Ziua Domnului" sau ziua de dedicata Domnului era, prin urmare, sambata si nu duminica. Cel care a decretat schimbarea este Flavius Valerius Constantin, sau imparatul Constantin, cum este numit in Crestinism, pe 7 martie 321 :
Toti judecatorii, locuitorii oraselor si meseriasii sa se odihneasca in prea venerabila zi a Soarelui. Dar cei de la tara, sa se ocupe de agricultura fara a fi impiedicati de lege, pentru ca uneori nicio alta zi nu este mai buna pentru lucrarile agricole.(extras din "Corpus Juris Civilis", vol. III)
Istoricii si chiar carturarii crestini recunosc in lucrarile lor ca imparatul a fost un sustinator al cultului Soarelui Invincibil (Sol Invictus), motiv suficient sa numeasca ziua de duminica conform convingerilor sale, "prea venerabila zi a Soarelui". Acest cult fusese introdus oficial in jurul anului 220 de catre imparatul de origine siriana Heliogabal in Roma, fara a fi obligatoriu si pe cuprinsul imperiului, fapt care s-a realizat 50 de ani mai tarziu cand un alt imparat, Aurelian proclama obligativitatea pentru tot imperiul.
Denumirea din "zi a Soarelui" in "Zi a Domnului" ("Dies Dominica") este instituita de nimeni altul decat Silvestru, episcopul Romei din vremea aceluiasi Constantin. Aceasta schimbare a ramas insa mai mult la nivel teoretic, ea devenind oficiala in anul 386 la sinodul de la Aquilea.
Revenind, acest cult al Soarelui a fost una dintre cauzele care au determinat trecerea de la Sabat la duminica.
O a doua cauza a fost dorinta crestinilor de a nu fi asimilati cu evreii, ruptura care a inceput sa se faca simtita dupa primele razboaie dintre evrei si romani (vezi Iustin Martirul sau "Didascalia" secolului al III-lea, dar si pozitia de forta a gnosticilor). Cu toate acestea exista dovezi scrise conform carora chiar mai mult de 600 de ani o parte a crestinilor a continuat sa tina Sabatul (vezi Sinodul Trullan II din 692) si aceasta nu face altceva decat sa intareasca tensiunile existente in Biserica Crestina a primelor secole intre sustinatorii Sabatului si cei care se opuneau ei. Iata cateva dintre scrierile care s-au pastrat din acea perioada :
Ioan Cassian : In afara slujbelor de seara si de noapte, nu exista servicii divine cu caracter public printre calugarii din Egipt, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, cand se intalnesc impreuna in ceasul al treilea, pentru Sfanta Cina. (in Cele 12 carti, aprox. 395 d.H.)
Epifanie din Constantia : unele zone, crestinii tin adunari si in Sabat. (in Marturisire de credinta, aprox.380 d.H.)
Sozomen : Oamenii din Constantinopol si de pretutindeni se aduna si in Sabat... lucru care niciodata nu este pazit la Roma. (in Istoria bisericeasca, aprox. 430 d.H.).
Aceste tensiuni sunt dovada vie a faptului ca primii crestini s-au confruntat, ca de altfel, in multe probleme care tin de doctrina, nu avand intotdeauna drept resursa Biblia (Noul Testament nici nu era pe deplin definitivat, de altfel) sau invataturile profetilor lui Allah Preainaltul, cat mai degraba cu o politica bisericeasca. _____________________ | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 01:01 | |
| Toate zilele sunt ale Domnului. Nu există una mai importantă ca cealaltă. Cel putin asa reiese din scrierile de după Hristos.
Datele postate de Karima mai sus sunt inspirate din realitătile ce au avut loc în istoria crestinismului timpuriu. Bineînteles că sunt încă multe, multe de spus despre perioadele descrise de Karima. Cu timpul, probabil o să o facem împreună. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Ciprian
Numarul mesajelor : 1574 Data de inscriere : 17/12/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 06:23 | |
| Aiureli si talmes balmes. Si greu de urmarit; tot textul de mai sus este parca rezultatul decuparii de idei din tot felul de locuri. Crestinii dintre neamuri s-au adunat Duminica de timpuriu, dupa cum se poate vedea si din Noul Testament, nu doar dupa trei secole, dupa cum e sugerat. Ca doar dupa nu stiu ce imparat roman ar fi decretat nu stiu ce, s-ar fi adunat crestinii Duminica merge impotriva celor mai elementare notiuni de istorie a crestinismului. | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 06:42 | |
| Si pana la urma urmei, nimic nou sub soare. Crestinii au fost acuzati de la bun inceput de canibalism, inchinare la magar, inchinare la soare, baut de sange etc. Arabii presupun ca o fac si in ziua de astazi, acuza, zic, dupa cum-i acuza pe porcii de caini de evrei de cam aceleasi lucruri. Si cand te gandesti ca Tertulian a raspuns paganilor privitor la ziua soarelui in... 195 A.D.! | |
| | | Karima MODERATOR
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 15:43 | |
| - Emil Condor a scris:
- Toate zilele sunt ale Domnului.
Nu există una mai importantă ca cealaltă. Asa este,mare dreptate ai - Citat :
- Datele postate de Karima mai sus sunt inspirate din realitătile ce au avut loc în istoria crestinismului timpuriu. Bineînteles că sunt încă multe, multe de spus despre perioadele descrise de Karima. Cu timpul, probabil o să o facem împreună.
Eu am incercat sa cuprind putin,dar sunt multe de spus ai dreptate In final chiar am punctat ce era esential si anume: Aceste tensiuni sunt dovada vie a faptului ca primii crestini s-au confruntat, ca de altfel, in multe probleme care tin de doctrina, nu avand intotdeauna drept resursa Biblia (Noul Testament nici nu era pe deplin definitivat, de altfel) sau invataturile profetilor lui Allah Preainaltul, cat mai degraba cu o politica bisericeasca.Este exact ceea ce a fost si s-a transmis,politica bisericeasca,carui multi i-au schimbat numele pompos in ,,Sfanta Traditie,, _____________________ | |
| | | Karima MODERATOR
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 15:46 | |
| Ciprian,vorbe ieftine,neinteresante,fara nici o baza Mai incearca _____________________ | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 22:28 | |
| Care anume sunt vorbe ieftine ( de intereant, nu ma... intereseaza)? Nu scrie in NT ca cei dintre neamuri se adunau Duminica? Nu numeau crestinii Duminica "Ziua Domnului" si nu se adunau ei in acea zi? Ce conteaza ce zicea un imparat roman? Daca Romania a trecut prin comunism, inseamna ca toti crestinii romani au fost comunisti? Nu e adevarat ca paganii au acuzat pe crestini de toate alea? Nu e adevarat ca voi acuzati pe evreii de cele de mai sus, ca rapesc copii, ca-i sacrifica, ca le beau sangele? Nu e adevarat ca Tertulian a raspuns acuzatiilor paganilor? Credeti ca intelegeti crestinismul dupa cum vi-l filtreaza invatatorii vostri? | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 22:41 | |
| - Ciprian a scris:
- Credeti ca intelegeti crestinismul dupa cum vi-l filtreaza invatatorii vostri?
Dar noi cum înţelegem creştinismul, Cipriane? _____________________ Free your mind!
| |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 22:45 | |
| Ca doar nu dupa invatatori musulmani! | |
| | | Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 22:52 | |
| Bineînţeles! După învăţătorii noştri! Dar or fi mai breji decât ceilalţi? _____________________ Free your mind!
| |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 22:53 | |
| Ce inseamna asta? | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 23:01 | |
| Vreau să spun că şi noi am învăţat despre creştinism la "a treia mână". Adică ce-a zis popa.
Asta numai dacă n-ai fost prin preajmă la Qurman când s-au descoperit manuscrisele de la Marea Moartă sau n-ai avut revelaţii divine. N-am zis-o cu ironie, să ştii! _____________________ Free your mind!
| |
| | | Karima MODERATOR
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Dum 08 Feb 2009, 23:12 | |
| - Ciprian a scris:
- Care anume sunt vorbe ieftine ( de intereant, nu ma... intereseaza)?
Nu scrie in NT ca cei dintre neamuri se adunau Duminica? Nu numeau crestinii Duminica "Ziua Domnului" si nu se adunau ei in acea zi? Ce conteaza ce zicea un imparat roman? Daca Romania a trecut prin comunism, inseamna ca toti crestinii romani au fost comunisti? Nu e adevarat ca paganii au acuzat pe crestini de toate alea? Nu e adevarat ca voi acuzati pe evreii de cele de mai sus, ca rapesc copii, ca-i sacrifica, ca le beau sangele? Nu e adevarat ca Tertulian a raspuns acuzatiilor paganilor? Credeti ca intelegeti crestinismul dupa cum vi-l filtreaza invatatorii vostri? Cipriane crede-ma ca iti urmaresc mai demult postarile si am vazut cat esti de manipulat(parerea mea) Ce am scris eu si ce raspunzi tu. Paganii au acuzat pe crestini de ,,toate alea,,?Da,asa zic si eu documentatie.Jos palaria Care,,voi,,acuzam evreii de cele de mai sus?Cine acuza crestinii?Cine acuza evreii? Cum poti sa elaborezi asemenea ineptii?Ai si vreo baza sau e rodul,,gandirii,,tale Rapesc copii???beau sange?????Eu cred ca ori ai dat in science fiction ori ai vazut prea multe filme Tie cine ti-a filtrat crestinismul?Ori ai fost la fata locului vorba lui Anahoret? _____________________ | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 04:51 | |
| - Anahoret a scris:
- Vreau să spun că şi noi am învăţat despre creştinism la "a treia mână". Adică ce-a zis popa.
Asta numai dacă n-ai fost prin preajmă la Qurman când s-au descoperit manuscrisele de la Marea Moartă sau n-ai avut revelaţii divine. N-am zis-o cu ironie, să ştii! Popa, poate, dar in nici un caz muftiu sau ce. Qumran, descoperiri divine? | |
| | | Ciprian
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 04:56 | |
| - Karima a scris:
Cipriane crede-ma ca iti urmaresc mai demult postarile si am vazut cat esti de manipulat(parerea mea) Ce am scris eu si ce raspunzi tu. Paganii au acuzat pe crestini de ,,toate alea,,?Da,asa zic si eu documentatie.Jos palaria Care,,voi,,acuzam evreii de cele de mai sus?Cine acuza crestinii?Cine acuza evreii? Cum poti sa elaborezi asemenea ineptii?Ai si vreo baza sau e rodul,,gandirii,,tale Rapesc copii???beau sange?????Eu cred ca ori ai dat in science fiction ori ai vazut prea multe filme Tie cine ti-a filtrat crestinismul?Ori ai fost la fata locului vorba lui Anahoret? Iata inca un cuvant la care puteti sa folositi expertiza DEX si alti forumisti: "manipulat" Paganii romani si greci au acuzat pe crestini. Iar ce zic eu nu sunt ineptii. Poate ca nu folositi cuvintele ca atare, "baut de sange, sacrificat, rapesc etc", dar ideea e aceeasi. Si voi o faceti privitor la evrei. Si nici nu vad ce amuzant, ca voi cand faceti afirmatiile alea nu cred ca radeti. Sau ma insel? | |
| | | Karima MODERATOR
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 18:27 | |
| - Ciprian a scris:
Iata inca un cuvant la care puteti sa folositi expertiza DEX si alti forumisti: "manipulat" Ciprian despre ceea ce am ingrosat ma refeream si cred ca am folosit expresia exacta,ori poate sfatul de a utiliza DEX era pentru tine??? MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influenţare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acţiuni al căror scop aparţine unei voinţe străine de interesele lor; a influenţa opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. (< fr. manipuler) - Citat :
- Paganii romani si greci au acuzat pe crestini.
Si ce legatura am eu de-mi reprosezi mie??? - Citat :
- Iar ce zic eu nu sunt ineptii. Poate ca nu folositi cuvintele ca atare, "baut de sange, sacrificat, rapesc etc", dar ideea e aceeasi. Si voi o faceti privitor la evrei. Si nici nu vad ce amuzant, ca voi cand faceti afirmatiile alea nu cred ca radeti. Sau ma insel?
Eu ti-am zis ca te inseli amarnic si cu adevarat sunt ineptii pentru ca le sustii in continuare fara argumente.Eu ti-am spus clar ca nici macar nu am auzit de asa ceva este prima data cand am citit asta acum pe forum Deci,exact cum am spus,studiu,nu te lasa manipulat_____________________ | |
| | | Anahoret
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 21:32 | |
| Este greu să nu fii manipulat în ziua de astăzi, Karima. Este ca şi cum ne-am afla într-o vâltoare şi am încerca să ieşim la mal. De cine să te agăţi? Pe ce să te sprijini? Cineva îţi întinde un băţ ca să te tragă la mal şi, când pui mâna pe el, vezi că ai apucat un şarpe.
Cam astea sunt vremurile, Karima. Iertată-mi fie exprimarea "poetică". _____________________ Free your mind!
| |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 22:06 | |
| Cipriane, eşti un bun creştin. Atunci de ce ţii acea bilă mistică ce se învârte în palmă precum planetele mele de la horoscop ? Şi nu lipsită de temei este întrebarea dacă un bun creştin se împiedică de religia şi credinţa semenilor săi, oricare ar fi aceea ? | |
| | | Karima MODERATOR
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 22:15 | |
| Anahoret:no comment Abbilbal:ce zici de un om care inventeaza niste lucruri oribile si le pune pe seama unei alte religii care nu-i apartine lui?Este un bun crestin? Sa stii ca tin mult la parerea ta si apreciez si faptul ca mereu ai fost sincer Deci...... _____________________ | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 22:22 | |
| - Emil Condor a scris:
Există, biblic vorbind, o zi anume pe care trebuie să o numim "Ziua Domnului"? Ei da, aşa cum spuneai domnia ta canadianule plecat din Scheii Braşovului, Ziua Domnului este: duminică, luni, marţi, miercuri, joi, vineri, şi sâmbătă. Şi pentru că lumea a ajuns să fie aşa de păcătoasă, Dumnezeu nu se mai odihneşte de multă vreme şi lucrează permanent, zi şi noapte, pentru mântuirea noastră. Iar noi, oameni inteligenţi, în loc să ne mântuim, ne afundăm tot mai mult în glodul băltoacei aşezată în drumul nostru, dar în loc să ocolim băltoaca, ne este mai uşor să ne afundăm în mocirla urât mirositoare. | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI Lun 09 Feb 2009, 22:27 | |
| Karima, după ce-mi citeşti mesajele, învârte puţin prisma prin care le citeşti şi apoi citeşte din nou acele mesaje. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: ZIUA DOMNULUI | |
| |
| | | | ZIUA DOMNULUI | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |