__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Sam 06 Sept 2008, 16:42 | |
| Cantitati: -2 pahare de linte -1 ceapa mare -1/2 pahar orez alb -1/2 pahar ulei de masline(sau de oricare) -sare,piper(cumin daca aveti) Se pune la fiert lintea.dupa cateva clocote se arunca apa si se pune alta curata.apa trebuie sa depaseasca stratul de linte cu inca pe atat cat este cel de linte(nu stiu daca explic bine).se fierbe pana bobitele devin fragede(se strivesc usor intre degete).Se paseaza lintea intr-un food processor sau o unealta de pasat(ca o sita cu manivela) foarte fin,impreuna cu apa in care au fiert.lintea pasata se transfera intr-o oala si se pune iar pe ochiul cel mai mic al aragazului.se sareaza,pipereaza dupa gust.orezul spalat bine se arunca in oala si se fierbe amestecand in continuu,pana orezul e bine fiert.in final compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantane mai groase.daca s-a ingrosat si orezul nu e inca fiert se mai adauga jum. de pahar de apa.daca compozitia e prea lichida se fierbe pe foc mic pana se mai scade.Important:lintea se lipeste f. usor de fundul cratitei.de aceea trebuie amestecat in continuu.atentie ca sare,la fel ca mamaliga. separat se taie ceapa marunt si se caleste in uleiul de masline(sau de care aveti).se arunca peste mujadra din oala,se mai da in cateva clocote si se rastoarna intr-un vas termorezistent(sau orice farfurie incapatoare).Se serveste cu cartofi prajiti si salata sau muraturi. | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Sam 06 Sept 2008, 21:40 | |
| - Karima a scris:
- Cantitati:
-2 pahare de linte -1 ceapa mare -1/2 pahar orez alb -1/2 pahar ulei de masline(sau de oricare) -sare,piper(cumin daca aveti)
Se pune la fiert lintea.dupa cateva clocote se arunca apa si se pune alta curata.apa trebuie sa depaseasca stratul de linte cu inca pe atat cat este cel de linte(nu stiu daca explic bine).se fierbe pana bobitele devin fragede(se strivesc usor intre degete).Se paseaza lintea intr-un food processor sau o unealta de pasat(ca o sita cu manivela) foarte fin,impreuna cu apa in care au fiert.lintea pasata se transfera intr-o oala si se pune iar pe ochiul cel mai mic al aragazului.se sareaza,pipereaza dupa gust.orezul spalat bine se arunca in oala si se fierbe amestecand in continuu,pana orezul e bine fiert.in final compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantane mai groase.daca s-a ingrosat si orezul nu e inca fiert se mai adauga jum. de pahar de apa.daca compozitia e prea lichida se fierbe pe foc mic pana se mai scade.Important:lintea se lipeste f. usor de fundul cratitei.de aceea trebuie amestecat in continuu.atentie ca sare,la fel ca mamaliga. separat se taie ceapa marunt si se caleste in uleiul de masline(sau de care aveti).se arunca peste mujadra din oala,se mai da in cateva clocote si se rastoarna intr-un vas termorezistent(sau orice farfurie incapatoare).Se serveste cu cartofi prajiti si salata sau muraturi.
Eu mananc totul crud sau infuzat in apa la maxim 70 grade Celsius.Ai mancat vreodata salata de cruditati de sezon amestecata cu faina integrala si adaos de ulei de floarea soarelui?Sa vezi ce buna este!Cum se fac conservele de legume?Ai o reteta de paine?Ce a copt DUMNEZEU TATAL CERESC nu mai trebuie sa coacem noi!Cine mananca totul copt si prajit i se vor coace multe boli in trupul lui. Ce spune Allah ca avem voie sa mancam noi oamenii?Trupul este sustinut numai de hrana pamanteasca? | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 00:19 | |
| Nu nu am mancat acea salata,banuiesc ca e buna,nu am timp sa ma hranesc ca la carte sau dupa nr de vitamine,mai mananc si la fast-food in timpul serviciului,asta e. O sa-ti caut o reteta de paine normala ca banuiesc ca nu vrei sa manaci paine arabeasca,asta care seamana cu o lipie,nu? Ce spune Allah despre mancare?: Islamul a venit în timpul când oamenii s-au împãrtit în douã grupe privind mâncãrurile de origine animalã: un grup ce nu oprea nimic din ele si un alt grup care se retinea de la cele mai multe dintre ele. Ca urmare, Islamul a fãcut apel la toti oamenii, în Coran: "O, oameni, mâncati din ceea ce se aflã pe pãmânt si este îngãduit si bun [ca hranã] si nu urmati pasii lui Seitan, cãci el vã este dusman mãrturisit!" (Al-Baqara : 168) Coranul le-a poruncit - în calitatea lor de oameni - sã mãnânce din bunãtãþile acestei mese pe care le-a pregãtit-o lor - aceastã masã fiind pãmântul, pe care Allah a fãcut ca tot ceea ce este pe el sã fie al omului - si sã nu urmeze cãile si rânduielile Seitanului, care a ademenit pe unii sã opreascã ceea ce Allah a îngãduit si astfel ei au fost lipsiti de cele bune din cauza rãtãcirii lor. -interzis mortaciunea si sangele -interzis tot ceea ce s-a taiat pentru mancare fara a fii pomenit numele lui Allah -interzisa tot ce s-a sacrificat pt idoli -intrezis porcul
O sa continui sunt multe de spus,din pacate timpul ma preseaza | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 08:22 | |
| - Karima a scris:
- Nu nu am mancat acea salata,banuiesc ca e buna,nu am timp sa ma hranesc ca la carte sau dupa nr de vitamine,mai mananc si la fast-food in timpul serviciului,asta e.
O sa-ti caut o reteta de paine normala ca banuiesc ca nu vrei sa manaci paine arabeasca,asta care seamana cu o lipie,nu? Ce spune Allah despre mancare?: Islamul a venit în timpul când oamenii s-au împãrtit în douã grupe privind mâncãrurile de origine animalã: un grup ce nu oprea nimic din ele si un alt grup care se retinea de la cele mai multe dintre ele. Ca urmare, Islamul a fãcut apel la toti oamenii, în Coran: "O, oameni, mâncati din ceea ce se aflã pe pãmânt si este îngãduit si bun [ca hranã] si nu urmati pasii lui Seitan, cãci el vã este dusman mãrturisit!" (Al-Baqara : 168) Coranul le-a poruncit - în calitatea lor de oameni - sã mãnânce din bunãtãþile acestei mese pe care le-a pregãtit-o lor - aceastã masã fiind pãmântul, pe care Allah a fãcut ca tot ceea ce este pe el sã fie al omului - si sã nu urmeze cãile si rânduielile Seitanului, care a ademenit pe unii sã opreascã ceea ce Allah a îngãduit si astfel ei au fost lipsiti de cele bune din cauza rãtãcirii lor. -interzis mortaciunea si sangele -interzis tot ceea ce s-a taiat pentru mancare fara a fii pomenit numele lui Allah -interzisa tot ce s-a sacrificat pt idoli -intrezis porcul
O sa continui sunt multe de spus,din pacate timpul ma preseaza Am mancat lipie libaneza este foarte buna,dar are drojdie si cred ca si alte ingrediente.Da te rog reteta painii libaneze si a celei arabesti pe care o mananci tu.Eu imi fac turte din faina de grau alba "650" si tarate de grau si pentru doua turte cu grosimea de 3-4 mm iata reteta: -6-7 linguri cu mot de faina de grau alba "650"+4 linguri cu mot de tarate de grau+200 grame de apa -nu adaug sare -se omogenizeaza in uscat apoi se adauga apa in 2-3 transe -se amesteca cu o lingura pentru a se forma aluatul si se fac 2 turte cu grosimea de 3-4 mm. -se incinge o cratita de clatite,nu se adauga ulei -se pune cate o turta in cratita si se usuca punand-o pe o parte si pe alta fara sa se arda Pofta buna! Eu mananc doar peste care are solzi si aripioare crud sau prajit,oua crude,lapte crud,lactate,legume si fructe crude de sezon iar iarna legumele le conserv prin congelare.La pasti mananc carne de miel fripta si racita cu malai oparit vartos si/sau turte.Imi place foarte mult seul rece de oaie.Cand voi vrea sa plec mai repede dincolo voi manca carne de porc,salamuri,pasare,etc.Din meniul meu zilnic nu lipseste ceapa cruda si usturoiul crud.De ce 99,99%din femei prepara mancarea zilnica pentru familia ei? | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 08:53 | |
| Da, cruditătile sunt foarte sănătoase dar si un grătar cade tare bine, în mod special ciupercile cărora le rupi cozile pentru a face loc la un pic de unt cu ceva ingrediente. | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 18:35 | |
| - Emil Condor a scris:
- Da, cruditătile sunt foarte sănătoase dar si un grătar cade tare bine, în mod special ciupercile cărora le rupi cozile pentru a face loc la un pic de unt cu ceva ingrediente.
Ciupercile le mananc crude cu smantana. | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 21:12 | |
| - Restauratorul a scris:
- Am mancat lipie libaneza este foarte buna,dar are drojdie si cred ca si alte ingrediente.Da te rog reteta painii libaneze si a celei arabesti pe care o mananci tu.Eu imi fac turte din faina de grau alba "650" si tarate de grau
Batabot(painici arabesti)o jumatate de kg de faina, desi nu se cantareste, cam doua lingurite de drojdie inmuiata in apa calduta, sare si apa calduta. Se framanta bine, bine de tot, se lasa la dospit pana creste suficient. Apoi se intinde o foaie subtirica, se taie rondele cu o cana, se lasa din nou la dospit, cam o jumatate de ora, apoi se coc pe o tigaie de tuci, sau ceva cu fundul(asta e) gros. Ar trebui sa iasa destul de umflatele, pentru a fi taiate si umplute dupa gust. Asta in ramadan, pentru ca altfel se fac mai mari, se pune unt din belsug deasupra si se mananca cu un pahar de ceai cu menta alaturi(reteta kossir) Interesanta reteta turtitelor tale,o sa incerc si eu cand o sa am timp | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 21:39 | |
| - Karima a scris:
- Restauratorul a scris:
- Am mancat lipie libaneza este foarte buna,dar are drojdie si cred ca si alte ingrediente.Da te rog reteta painii libaneze si a celei arabesti pe care o mananci tu.Eu imi fac turte din faina de grau alba "650" si tarate de grau
Batabot(painici arabesti)o jumatate de kg de faina, desi nu se cantareste, cam doua lingurite de drojdie inmuiata in apa calduta, sare si apa calduta. Se framanta bine, bine de tot, se lasa la dospit pana creste suficient. Apoi se intinde o foaie subtirica, se taie rondele cu o cana, se lasa din nou la dospit, cam o jumatate de ora, apoi se coc pe o tigaie de tuci, sau ceva cu fundul(asta e) gros. Ar trebui sa iasa destul de umflatele, pentru a fi taiate si umplute dupa gust. Asta in ramadan, pentru ca altfel se fac mai mari, se pune unt din belsug deasupra si se mananca cu un pahar de ceai cu menta alaturi(reteta kossir) Interesanta reteta turtitelor tale,o sa incerc si eu cand o sa am timp Lipiile libaneze erau subtiri si nu pareau a fi dospite incat sa se umfle dar scria ca au in continut faina integrala sare si drojdie. Eu prefer fara drojdie pentru ca drojdia imi place sa o mananc separat.Eu mananc cate o turta de-a mea pe zi! Trimite-mi si mie un batabot prin mail! | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 21:47 | |
| Reteta pe care am postat-o este a painii arabesti care o manac eu. Compozitia lipiei libaneze nu difera doar ca foaia se face foarte subtire si se coace pe acel tuci deja incalzit,si de regula se foloseste faina foarte alba. Fii pe faza ca o sa-ti trimit | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 21:54 | |
| - Karima a scris:
- Reteta pe care am postat-o este a painii arabesti care o manac eu.
Compozitia lipiei libaneze nu difera doar ca foaia se face foarte subtire si se coace pe acel tuci deja incalzit,si de regula se foloseste faina foarte alba. Fii pe faza ca o sa-ti trimit Multumesc frumos!Sa fii iubita de DUMNEZEU TATAL CERESC!Cat e ceasul acum in Liban? | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 21:56 | |
| - Karima a scris:
Interesanta reteta turtitelor tale,o sa incerc si eu cand o sa am timp Cu ce-ti ocupi timpul? | |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Dum 07 Sept 2008, 22:16 | |
| - Karima a scris:
- Cantitati:
-2 pahare de linte -1 ceapa mare -1/2 pahar orez alb -1/2 pahar ulei de masline(sau de oricare) -sare,piper(cumin daca aveti)
Se pune la fiert lintea.dupa cateva clocote se arunca apa si se pune alta curata.apa trebuie sa depaseasca stratul de linte cu inca pe atat cat este cel de linte(nu stiu daca explic bine).se fierbe pana bobitele devin fragede(se strivesc usor intre degete).Se paseaza lintea intr-un food processor sau o unealta de pasat(ca o sita cu manivela) foarte fin,impreuna cu apa in care au fiert.lintea pasata se transfera intr-o oala si se pune iar pe ochiul cel mai mic al aragazului.se sareaza,pipereaza dupa gust.orezul spalat bine se arunca in oala si se fierbe amestecand in continuu,pana orezul e bine fiert.in final compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantane mai groase.daca s-a ingrosat si orezul nu e inca fiert se mai adauga jum. de pahar de apa.daca compozitia e prea lichida se fierbe pe foc mic pana se mai scade.Important:lintea se lipeste f. usor de fundul cratitei.de aceea trebuie amestecat in continuu.atentie ca sare,la fel ca mamaliga. separat se taie ceapa marunt si se caleste in uleiul de masline(sau de care aveti).se arunca peste mujadra din oala,se mai da in cateva clocote si se rastoarna intr-un vas termorezistent(sau orice farfurie incapatoare).Se serveste cu cartofi prajiti si salata sau muraturi.
Nu stiu daca pricepui bine... un fel de supa-crema de linte in care fierb orezul? Adica un fel de pilaf fiert in supa-crema de linte? Si ceapa calita in ulei care se adauga ma duce cu gandul la fasolea noastra frecata. Uf, nu prea imi imaginez, nu "vizualizez" ce trebuie sa iasa... dar mi se pare tare interesant... eu nu am mancat niciodata linte, am vazut ca sunt niste bobite ca mazarea... la gust cu ce seamana? Am mancat la niste prieteni evrei humus, care mi-a placut foarte mult, dar numai cel facut de ei. In Israel am incercat sa mananc la restaurant (m-a atras instantaneu prin culoare si aspect, asemenator cu fasolea frecata! dar era atat de amar ca nici o inghititura nu am putut manca!) Humusul se face din naut. | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 03:47 | |
| - Restauratorul a scris:
- Karima a scris:
- Reteta pe care am postat-o este a painii arabesti care o manac eu.
Compozitia lipiei libaneze nu difera doar ca foaia se face foarte subtire si se coace pe acel tuci deja incalzit,si de regula se foloseste faina foarte alba. Fii pe faza ca o sa-ti trimit Multumesc frumos!Sa fii iubita de DUMNEZEU TATAL CERESC!Cat e ceasul acum in Liban? Ameen inshallah asa sa fie. Nu stiu cat e ceasul in Liban nu locuiesc in Liban dar cu un google afli | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 03:53 | |
| - aurora a scris:
- Karima a scris:
- Cantitati:
-2 pahare de linte -1 ceapa mare -1/2 pahar orez alb -1/2 pahar ulei de masline(sau de oricare) -sare,piper(cumin daca aveti)
Se pune la fiert lintea.dupa cateva clocote se arunca apa si se pune alta curata.apa trebuie sa depaseasca stratul de linte cu inca pe atat cat este cel de linte(nu stiu daca explic bine).se fierbe pana bobitele devin fragede(se strivesc usor intre degete).Se paseaza lintea intr-un food processor sau o unealta de pasat(ca o sita cu manivela) foarte fin,impreuna cu apa in care au fiert.lintea pasata se transfera intr-o oala si se pune iar pe ochiul cel mai mic al aragazului.se sareaza,pipereaza dupa gust.orezul spalat bine se arunca in oala si se fierbe amestecand in continuu,pana orezul e bine fiert.in final compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantane mai groase.daca s-a ingrosat si orezul nu e inca fiert se mai adauga jum. de pahar de apa.daca compozitia e prea lichida se fierbe pe foc mic pana se mai scade.Important:lintea se lipeste f. usor de fundul cratitei.de aceea trebuie amestecat in continuu.atentie ca sare,la fel ca mamaliga. separat se taie ceapa marunt si se caleste in uleiul de masline(sau de care aveti).se arunca peste mujadra din oala,se mai da in cateva clocote si se rastoarna intr-un vas termorezistent(sau orice farfurie incapatoare).Se serveste cu cartofi prajiti si salata sau muraturi.
Nu stiu daca pricepui bine... un fel de supa-crema de linte in care fierb orezul? Adica un fel de pilaf fiert in supa-crema de linte? Si ceapa calita in ulei care se adauga ma duce cu gandul la fasolea noastra frecata. Uf, nu prea imi imaginez, nu "vizualizez" ce trebuie sa iasa... dar mi se pare tare interesant... eu nu am mancat niciodata linte, am vazut ca sunt niste bobite ca mazarea... la gust cu ce seamana?
Am mancat la niste prieteni evrei humus, care mi-a placut foarte mult, dar numai cel facut de ei. In Israel am incercat sa mananc la restaurant (m-a atras instantaneu prin culoare si aspect, asemenator cu fasolea frecata! dar era atat de amar ca nici o inghititura nu am putut manca!) Humusul se face din naut. Probabil atunci cand ai mancat humus pentru prima data ti s-a parut mai amar caci intr-adevar are o tenta amaruie dar cine stie sa-l gatesca bine dispare amareala. Da ,un fel de supa crema de linte si se poate face fara orez atunci iese mai subtire si o manaci chiar ca pe o supa dar daca adaugi orezul va iesi mai groasa ca o smantana groasa sau ca un piure As putea zice ca gustul aduce mai mult a mazare | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 08:25 | |
| Cacik (Supa rece de castravete cu iaurt)
Ingrediente:
* 5 castraveti medii * 1 kg iaurt gras * 6 catei usturoi, tocati * 2 cani apa * 1/2 cana ulei de masline * boia (iute sau dulce, dupa gust) * marar proaspat * sare * piper
Indicatii
Se curata castravetii in dungi alternative, se taie pe lungime in 4-8 bucati, apoi se taie bucatele mici. Se amesteca cu iaurtul intr-un vas mai mare. Se adauga usturoiul, sare si piper si se amesteca bine. Amestecand continuu, se adauga apa treptat, cate putin. Se toarna deasupra uleiul de masline si se decoreaza cu marar si boia. | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 08:27 | |
| متنتلاب(mancare de grau cu carne)
-500-700 gr carne de miel(sau vita) frageda -7-8 cepe mici -1 pahar de naut boabe fiert -2 pahare burghul -1 pahar de ghee(unt clarificat) sau ulei -sare,piper,caraway sau ce piperuri mai aveti optional-seminte de pin sau migdale,fistic
Se taie carnea in cuburi egale.Se caleste ceapa intreaga in jumatate de pahar ghee/ulei.Cand prinde culoare se scoate pe un platou.Se caleste carnea in acelasi ulei,cu putina sare,jumate din piperuri.Cand e rumenita se adauga 5 pahare de apa sau supa de pui/vita(daca aveti in congelator).Se fierbe pna se fragezeste carnea.Separat se caleste burghul(grau) intr-o tigaie in cealalta jumatate pahar de ghee/ulei cateva minute.Se adauga peste carne si se fierbe la fel ca orezul.Daca e nevoie se mai adauga apa.Aproape de sfarsit se adauga nautul,ceapa calita si restul de piperuri.Se serveste calda cu seminte de pin/fistic/migdale calite deasupra. | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 09:31 | |
| - aurora a scris:
- Karima a scris:
- Cantitati:
-2 pahare de linte -1 ceapa mare -1/2 pahar orez alb -1/2 pahar ulei de masline(sau de oricare) -sare,piper(cumin daca aveti)
Se pune la fiert lintea.dupa cateva clocote se arunca apa si se pune alta curata.apa trebuie sa depaseasca stratul de linte cu inca pe atat cat este cel de linte(nu stiu daca explic bine).se fierbe pana bobitele devin fragede(se strivesc usor intre degete).Se paseaza lintea intr-un food processor sau o unealta de pasat(ca o sita cu manivela) foarte fin,impreuna cu apa in care au fiert.lintea pasata se transfera intr-o oala si se pune iar pe ochiul cel mai mic al aragazului.se sareaza,pipereaza dupa gust.orezul spalat bine se arunca in oala si se fierbe amestecand in continuu,pana orezul e bine fiert.in final compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantane mai groase.daca s-a ingrosat si orezul nu e inca fiert se mai adauga jum. de pahar de apa.daca compozitia e prea lichida se fierbe pe foc mic pana se mai scade.Important:lintea se lipeste f. usor de fundul cratitei.de aceea trebuie amestecat in continuu.atentie ca sare,la fel ca mamaliga. separat se taie ceapa marunt si se caleste in uleiul de masline(sau de care aveti).se arunca peste mujadra din oala,se mai da in cateva clocote si se rastoarna intr-un vas termorezistent(sau orice farfurie incapatoare).Se serveste cu cartofi prajiti si salata sau muraturi.
Nu stiu daca pricepui bine... un fel de supa-crema de linte in care fierb orezul? Adica un fel de pilaf fiert in supa-crema de linte? Si ceapa calita in ulei care se adauga ma duce cu gandul la fasolea noastra frecata. Uf, nu prea imi imaginez, nu "vizualizez" ce trebuie sa iasa... dar mi se pare tare interesant... eu nu am mancat niciodata linte, am vazut ca sunt niste bobite ca mazarea... la gust cu ce seamana?
Am mancat la niste prieteni evrei humus, care mi-a placut foarte mult, dar numai cel facut de ei. In Israel am incercat sa mananc la restaurant (m-a atras instantaneu prin culoare si aspect, asemenator cu fasolea frecata! dar era atat de amar ca nici o inghititura nu am putut manca!) Humusul se face din naut. Lintea proaspata o mananc cruda,fasole cruda mananc crude inmuiate in apa calduta vreo 100 de boabe pe an,orez nedecorticat si grau nedecorticat le mananc ca pe seminte sau incoltite.Mananc boabe de porumb "in lapte" adica crud si boabe de porumb mature dar crude ,foarte rar mananc malai oparit. | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| | | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 09:35 | |
| - Karima a scris:
- Cacik (Supa rece de castravete cu iaurt)
Ingrediente:
* 5 castraveti medii * 1 kg iaurt gras * 6 catei usturoi, tocati * 2 cani apa * 1/2 cana ulei de masline * boia (iute sau dulce, dupa gust) * marar proaspat * sare * piper
Indicatii
Se curata castravetii in dungi alternative, se taie pe lungime in 4-8 bucati, apoi se taie bucatele mici. Se amesteca cu iaurtul intr-un vas mai mare. Se adauga usturoiul, sare si piper si se amesteca bine. Amestecand continuu, se adauga apa treptat, cate putin.
Se toarna deasupra uleiul de masline si se decoreaza cu marar si boia. Am sa incerc sa mananc caci vad ca nu e trecut prin foc! | |
| | | Restauratorul
Numarul mesajelor : 327 Data de inscriere : 27/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Lun 08 Sept 2008, 09:39 | |
| - Karima a scris:
- متنتلاب(mancare de grau cu carne)
-500-700 gr carne de miel(sau vita) frageda -7-8 cepe mici -1 pahar de naut boabe fiert -2 pahare burghul -1 pahar de ghee(unt clarificat) sau ulei -sare,piper,caraway sau ce piperuri mai aveti optional-seminte de pin sau migdale,fistic
Se taie carnea in cuburi egale.Se caleste ceapa intreaga in jumatate de pahar ghee/ulei.Cand prinde culoare se scoate pe un platou.Se caleste carnea in acelasi ulei,cu putina sare,jumate din piperuri.Cand e rumenita se adauga 5 pahare de apa sau supa de pui/vita(daca aveti in congelator).Se fierbe pna se fragezeste carnea.Separat se caleste burghul(grau) intr-o tigaie in cealalta jumatate pahar de ghee/ulei cateva minute.Se adauga peste carne si se fierbe la fel ca orezul.Daca e nevoie se mai adauga apa.Aproape de sfarsit se adauga nautul,ceapa calita si restul de piperuri.Se serveste calda cu seminte de pin/fistic/migdale calite deasupra. Nu-mi place ceapa calita!Nu-mi place grau fiert!Ce varsta trebuie sa aiba mielul si ce greutate pentru al putea manca fript?Carne de miel fiarta e voie sa mananci?Ce spune Allah? | |
| | | Karima MODERATOR
Numarul mesajelor : 1735 Data de inscriere : 25/08/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Mier 10 Sept 2008, 21:49 | |
| Salata de ton o fac asa: -1/2 pachet de paste fainoase(melci,cochilii,fundite etc) cam 250 de gr -o cutie de ton in suc propriu -porumb fiert -castraveti murati -castraveti proaspeti -masline -un morcov ras -un sos din:maioneza,zeama de lamaie,mustar,sos de soia-sare daca e nevoie
Fierb pastele fainoase si le scurg.Intr-un castron de salata incapator prepar sosul,apoi adaug tonul,porumbul,castravetii tocati marunt,maslinele fara samburi.Adaug pastele si amestec.Se poate varia in functie de ce ingrediente ai la indemana-se pot suprima castravetii de ex.se poate adauga salata verde sau varza etc. | |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) Joi 11 Sept 2008, 22:10 | |
| - Karima a scris:
- Salata de ton o fac asa:
-1/2 pachet de paste fainoase(melci,cochilii,fundite etc) cam 250 de gr -o cutie de ton in suc propriu -porumb fiert -castraveti murati -castraveti proaspeti -masline -un morcov ras -un sos din:maioneza,zeama de lamaie,mustar,sos de soia-sare daca e nevoie
Fierb pastele fainoase si le scurg.Intr-un castron de salata incapator prepar sosul,apoi adaug tonul,porumbul,castravetii tocati marunt,maslinele fara samburi.Adaug pastele si amestec.Se poate varia in functie de ce ingrediente ai la indemana-se pot suprima castravetii de ex.se poate adauga salata verde sau varza etc. dada, asta da, e mai aproape de stilul in care mancam noi, in Romania si noua ne place mult tonul ... am gasit file de ton proaspat, a fost foarte bun, la gratar, n-am stiut ca are o consistenta asa de tare, mai degraba asemanator cu carnea de vita decat de peste. eu fac salata de varza dulce cruda cu ton (conserva) si cu diverse alte adaosuri, dupa ce am prin casa (porumb, masline, rosii, altele la inspiratie) | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) | |
| |
| | | | Mujadra-mancare de linte(reteta libaneza) | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |