Numarul mesajelor : 3260 Localizare : Paradis Data de inscriere : 26/08/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 08:36
CRUCIAT a scris:
Mai Tsepelus, mai, tocmai am citit cind ii cereai doamnei Ostrovna sa-ti compuna un haiku! Ma, tu stii cit semanam noi doi?? daca vrea cineva sa ma dea gata, sa vina cu japonerii de astea...
Snowflakes are our friends They descend when winter comes Making white blankets
Nimicul din spatele porţii Deschid - Doar amintiri
_____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 08:36
La multi ani, Cactus! Azi e si ziua fetitei unui coleg; ce ti-e si cu viata asta: ea face 3 anisori, tu...! Si eu si altii...! De la o varsta incolo, nu prea ma mai bucura trecerea anilor. Dar gata cu tristetea, sa te bucuri de anii ce-i faci si sa o duci mai departe cu sanatate si cat mai mult posibil!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
cactus Trecut în nefiintă :(
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 08:41
once again....
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
Sanja-Adriana
Numarul mesajelor : 82 Varsta : 70 Localizare : Cluj-Napoca Data de inscriere : 14/09/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 09:20
La multi ani, Dane, Dumnezeu sa fie cu tine in fiecare zi!
ostrovna
Numarul mesajelor : 13562 Varsta : 67 Data de inscriere : 03/03/2009
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 11:15
Ieri am trecut prin orasul tau,domnule centura ocolitoare ,suuuper.
Numarul mesajelor : 2464 Varsta : 68 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 16/10/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 11:57
La Multi Ani, Cactus! Multa sanatate, noroc si fericire alaturi de cei dragi.
_____________________ Membru fondator al PSN: Puterea Suntem Noi!
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 13:47
Multzumesc
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 14:07
cactus a scris:
Multzumesc
DECI , acilea Edit nu-i slobod ashea ka io va zik voua, dragi mie, ka am citit ziarele si akuma incepe o dupa-amiaza care este si ...care este .... ca am fost la birt la Karcsi sa ne tzuicarim de ziua mea si acuma o fi ea cumva. Pusici infinitzi, voi drajilor , ka io caut in continuare infinite surse de inspiratzie poietika
si in rest ? bag seama ca v-am zis alta data...
asta pe cand n-oi mai fi...
PeI Sei -m-am piliiiiiiiiiiiiiiiiiiitttt
ostrovna
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 14:48
cactus a scris:
cactus a scris:
Multzumesc
DECI , acilea Edit nu-i slobod ashea ka io va zik voua, dragi mie, ka am citit ziarele si akuma incepe o dupa-amiaza care este si ...care este .... ca am fost la birt la Karcsi sa ne tzuicarim de ziua mea si acuma o fi ea cumva. Pusici infinitzi, voi drajilor , ka io caut in continuare infinite surse de inspiratzie poietika
si in rest ? bag seama ca v-am zis alta data...
asta pe cand n-oi mai fi...
PeI Sei -m-am piliiiiiiiiiiiiiiiiiiitttt
Si io cu palinca d-aia de 56 grade kelvin sau reamuuuuur
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 16:47
Nebunaticilor ! ps: hic!
_____________________ Buna dimineata/ziua/seara/noaptea ! Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
ostrovna
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 21:53
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 22:07
IO Cactus Nebunistikus zik voua - umile umbre ale Pamantului relativ etern - deci cum ziceam, zik voua ca io m-am pilit prashtie; asta n-ar fi cel mai cumplit necaz: chestia-i ca io m-am pilut; de totului tot - adikatelea am decis ca vorbim maine... pusici teribili ....
ostrovna
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 22:10
cactus a scris:
IO Cactus Nebunistikus zik voua - umile umbre ale Pamantului relativ etern - deci cum ziceam, zik voua ca io m-am pilit prashtie; asta n-ar fi cel mai cumplit necaz: chestia-i ca io m-am pilut; de totului tot - adikatelea am decis ca vorbim maine... pusici teribili ....
Api ne lasi cu okiii-n grade bine pupicii maximus:))))))))))))
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 22:14
ostrovna a scris:
cactus a scris:
ma crezi chiar asa de tampit incat sa nu stiu ca..... kam asta e; trebe sa tragi storul si sa faci umbra unui geam. Sorry; Haiku am scris 2 bukatzi si gata. Pusici infinitzi... Dupa cum am zis - m-am pilut; prashtie si nasol e ca s-a terminat si-i tarziu sa merg sa ma mai aprovizionez. Melodia zice tot
ostrovna
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mier 12 Ian 2011, 22:33
cactus a scris:
ostrovna a scris:
cactus a scris:
ma crezi chiar asa de tampit incat sa nu stiu ca..... kam asta e; trebe sa tragi storul si sa faci umbra unui geam. Sorry; Haiku am scris 2 bukatzi si gata. Pusici infinitzi... Dupa cum am zis - m-am pilut; prashtie si nasol e ca s-a terminat si-i tarziu sa merg sa ma mai aprovizionez. Melodia zice tot
Suuuperba
Si a mea zice tatului tat
da-mi si mia o idee cu hahuiu asta no ca si io trag pi dreapta
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Joi 13 Ian 2011, 23:35
ostrovna a scris:
cactus a scris:
ostrovna a scris:
da-mi si mia o idee cu hahuiu asta no ca si io trag pi dreapta
,
Toamna ploiasa, frunze galbene, gandurile mele ?
Cactus da tre sa fie pe silabe? cite si cum?
e forte faina:)
oare ? neaparat ?
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Vin 14 Ian 2011, 20:56
Chiar zilele trecute am cautat regulile haiku-ului si am gasit ceva, dar de aici trebuie sa iei numai cateva, ca toate o data se bat cap in cap. Si le iei gradat, faci mai intai haiku-uri mai usoare, apoi adaugi reguli mai dificile.
1. 17 silabe într-un vers.
2. 17 silabe în 3 versuri.
3. 17 silabe în 3 versuri împărţite 5-7-5.
4. 17 silabe într-un vers (aliniate stînga sau centrate).
5. Mai puţin de 17 silabe în 3 versuri scurt/lung/scurt.
6. Mai puţin de 17 silabe dispuse în trei versuri verticale scurt/lung/scurt.
7. Scrie ce se se poate spune dintr-o răsuflare.
8. Folosirea unui cuvînt sezonal (kigo) sau a unei referinţe sezonale.
9. Foloseşte o cezură la finalul versului întîi sau doi, dar nu la ambele.
10. Niciodată să nu faceţi o singură frază din toate cele trei versuri sau una care să se continue în toate cele trei versuri.
11. Să aveţi două imagini care sînt comparate doar cînd sînt susţinute de cea de-a treia. De pildă: spirit absent / întîi curăţatul sobei / apoi spălatul pe mîini
12. Să aveţi două imagini care sînt asociate doar cînd sînt iluminate de a treia. De pildă: aură de foc alb / în momentul eclipsei / ţi-am observat faţa.
13. Să aveţi două imagini care sînt în contrast doar susţinute de cea de-a treia imagine. De pildă: două lucruri pregătite / dar neatingînd spaţiul dintre / flăcări
14. Totdeauna scris la prezentul lui aici şi acum.
15. Întrebuinţarea limitată (sau nefolosirea) pronumelor personale.
16. Folosirea pronumelor personale scrise cu literă mică (valabil pentru I în engleză).
17. Eliminarea tuturor gerunziilor (cele care se sfârşesc în ING)
18. Uitaţi-vă şi verificaţi articolele. Folosiţi prea multe the’s? prea puţine? Aceleaşi într-un poem sau diferite?
19. Folosirea aceleiaşi simple sintaxe a propoziţiei în ambele propoziţii.
20. Folosirea fragmentelor de propoziţie.
21. Fiţi atenţi la ordinea în care sînt prezentate imaginile. Mai întîi viziunea mai largă, apoi nivelul mediu şi apoi focalizarea. (Mulţumesc lui George Price pentru clarificare!)
22. Păstraţi “versul tare (şoc, poanta)” ca ultim vers.
23. Străduiţi-vă să găsiţi cele mai atrăgător şi seducător vers pentru a fi primul.
24. Scrieţi despre lucruri obişnuite într-un mod simplu folosind cuvinte fireşti.
25. Iniţiaţi-vă în Zen şi lăsaţi haiku-ul să exprime modul de a face imagini fără cuvinte.
26. Înţelegeţi orice credinţă sau filosofie şi lăsaţi acele ecouri în fundalul haiku-ului vostru.
27. Folosiţi doar imagini concrete.
28. Inventaţi expresii lirice pentru imagine.
29. Încercaţi să aveţi nivele diferite de înţeles în haiku. La suprafaţă un set de imagini simple; în profunzime - o filosofie sau o lecţie de viaţă.
30. Folosiţi imagini care evocă singurătatea (părăsirea) rustică sau sărăcia asumată. (sabi)
31. Folosiţi imagini care evocă diferenţe/imagini distincte/autonome clasic elegante(shubumi).
32. Folosiţi imagine care evocă nostalgia romantică. Frumuseţea austeră. (wabi)
33. Folosiţi imagini care evocă singurătatea misterioasă. (yugen)
34. Folosiţi paradoxul.
35. Folosiţi calamburul şi jocurile de cuvinte.
36. Notaţi imposibilul cu cuvinte fireşti.
37. Uzaţi de imagini sublime sau înălţătoare (grandioase, distinse, nobile, înălţătoare). (Nu război, crimă, vulgarităţi)
38. Povestiţi ca şi cum ar fi în lumea de alături, din jur.
39. Folosiţi doar imagini din natură. (nu menţionaţi umanul)
40. Amestecaţi umanul în natură într-un haiku punînd în legătură sentimentul uman faţă de natură.
41. Indicarea umanului ca nefiind natură şi oferirea unui alt titlu acestui haiku. (adică, deşi recunoşti că umanul e separat de natură, să îi oferi un titlu care să îl integreze cumva).
42. Evitaţi să vă referiţi la persoana voastră în haiku.
43. Referiţi-vă la voi indirect ca poet, acel bătrîn sau cu un pronume personal.
44. Nu folosiţi puctuaţie pentru ambiguitate.
45. Folosiţi normal toate semnele de punctuaţie: două puncte, punct şi virgulă, puncte de suspensie, virgulă, linia de pauză, punctul.
46. Scrieţi cu majusculă primul cuvînt al fiecărui vers.
47. Scrieţi cu majusculă doar primul cuvînt.
48. Scrieţi cu majusculă numele proprii în acord cu regulile limbii engleze.
49. Toate cuvintele cu majuscule.
50. Toate cuvintele cu minuscule.
51. Evitaţi rimele.
52. Rimaţi ultimele cuvinte din primul şi ultimul vers.
53. Folosiţi rimele în interiorul haiku-ului.
54. Folosiţi aliteraţia (repetiţia unui grup de sunete în cuvinte care se succed). Ex. (ca mai sus)
55. Folosiţi sunetele cuvintelor pentru a simţi ecoul.
56. Totdeauna sfîrşiţi un haiku cu un substantiv.
57. Scrieţi haiku-ul doar într-un moment de inspiraţie/revelaţie, de declic.
58. Folosiţi orice moment de inspiraţie ca punct de plecare pentru construirea şi scrierea unui haiku. (Acestea sînt cunoscute ca haiku-uri de birou.)
59. Evitaţi prea multe verbe (sau chiar toate verbele).
60. Renunţaţi la prepoziţii (în, pe, la, printre, între) oricînd e posibil; în special în versurile scurte.
61. Eliminaţi adverbele.
62. Nu folosiţi decât un singur articol pentru substantiv. Acesta trebui limitat la înţelesul absolut al haiku-ului
63. Împărtăşiţi haiku-ul adăugîndu-l la finalul scrisorilor.
64. Consideraţi haiku-ul ca poezie; nu ca o carte poştală versificată.
65. Notaţi-vă orice haiku reuşiţi. Chiar cele proaste. V-ar putea inspira următoarele care vor fi sigur mai bune.
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Vin 14 Ian 2011, 20:59
zaraza26 a scris:
Chiar zilele trecute am cautat regulile haiku-ului si am gasit ceva, dar de aici trebuie sa iei numai cateva, ca toate o data se bat cap in cap. Si le iei gradat, faci mai intai haiku-uri mai usoare, apoi adaugi reguli mai dificile.
Numarul mesajelor : 1937 Varsta : 60 Localizare : Deva Data de inscriere : 16/01/2009
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... (III) Mar 18 Ian 2011, 18:12
La mulţi ani Mihai, sănătate multă, să ai putere de muncă şi har să ne încânţi cu poeziile tale în continuare.
_____________________ Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-o ajuta să se ridice! Nu-ţi dori prea multe, nu o să ai unde le pune!