| Oua de Pasti | |
|
+5abbilbal yzzy nicuvar aurora zuum 9 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
zuum
Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
| Subiect: Oua de Pasti Mar 30 Mar 2010, 06:40 | |
| Cum le incondeiati? Cu ceara? Eu nu inteleg cum se tin ca sa poti desena de jur imprejur.
Hai sa vedem cine are oua mai frumoase???? | |
|
| |
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Mier 31 Mar 2010, 13:06 | |
| Maine e Joia Mare! Vopsim ouale! _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
|
| |
nicuvar
Numarul mesajelor : 2464 Varsta : 68 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 16/10/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Mier 31 Mar 2010, 13:28 | |
| Doina vopseste ouale vineri. _____________________ Membru fondator al PSN: Puterea Suntem Noi!
| |
|
| |
yzzy
Numarul mesajelor : 1937 Varsta : 60 Localizare : Deva Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: Oua de Pasti Mier 31 Mar 2010, 19:39 | |
| - nicuvar a scris:
Doina vopseste ouale vineri. Şi eu, şi eu. _____________________ Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-o ajuta să se ridice!Nu-ţi dori prea multe, nu o să ai unde le pune! | |
|
| |
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Mier 31 Mar 2010, 23:32 | |
| - aurora a scris:
- Maine e Joia Mare! Vopsim ouale!
Eu ştiu că pentru Paşti oule se vopsesc Vineri. Joi se fac prăjituri, cozonaci, se taie mieii. | |
|
| |
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 00:15 | |
| Doamnelor şi domnilor de la Popas,
Nu este suficient să-mi cer scuze... ştiu!
Vă rog să mă iertaţi pentru mesajul ofensiv postat aseară, aici!
A fost o greşeală nedorită... un moment de inconştienţă.
Mulţumesc pentru bunătatea şi înţelegerea voastră! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 00:57 | |
| Greseala recunoscuta si reparata, este iertata! Sa fim sanatosi si luminosi, Emil. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
|
| |
aurora
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 00:59 | |
| De data asta nu avem de ales cu vopsitul oualor. Vineri dimineata sotul pleaca la Bucuresti sa o aduca pe Oana cu Pascal acasa de Paste. Se intorc sambata, cine stie pe la ce ora ajung. Asa ca e musai sa vopseasca ouale joi. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 07:40 | |
| Primele oua din fel de fel de vopsele americane ..au iesit spalacite....maine am misiune sa ma duc sa iau alte vopsele | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 07:42 | |
| - Emil Condor a scris:
- Doamnelor şi domnilor de la Popas,
Nu este suficient să-mi cer scuze... ştiu!
Vă rog să mă iertaţi pentru mesajul ofensiv postat aseară, aici!
A fost o greşeală nedorită... un moment de inconştienţă.
Mulţumesc pentru bunătatea şi înţelegerea voastră! S-a ofensat cineva? Eu nu ! Ca doar nu suntem la manastire! | |
|
| |
Vizitator Vizitator
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 08:16 | |
| - nicuvar a scris:
- Doina vopseste ouale vineri.
Eu le vopsesc sambata Vineri seara merg la biserica pentru ca imi place foarte mult slujba de prohod |
|
| |
zuum
| |
| |
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 19:11 | |
| Puterea magica a cojilor de la ouale de Pasti Spalatul ritualic se practica si in satele de pe Valea Marei. In revista Memoria Ethnologica a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, fiind pomenita o relatare a Luchianei Fat, in care apar amanunte si despre incondeiatul oualor, ciocnitul oualor si modul de folosire a cojilor de pe ouale sfintite.
Maramureseanca a povestit ca ”ouale le festem cu coji de ceapa, cu frunza de ghiocei sau cu luscuta. Luscuta dadea galben. Incondeiatu’ oualor sa face cu un condei ca un ciocan si ceara de stup curata. Modelele le fac cum stiu femeile: stic, frunza. Faci si flori cum o fost pe haine mai demult: puit, roate, pene, flori. Ouale rosii sa dau la saraci. La lasare (n.r. – Lasata Secului) avem cate-un ou fiecare si acela era ultimu’ pa care il mancam, ca sa uitam de dulce ca si cum uita gaina de ou”. Aceasta a mai spus ca ”in dimineata de Pasti iara am mancat ou prima data. Ciocanem ouale. Cojile de ou le tapam in vale, in apa margatoare (n.r. – curgatoare), ca sa stie inecatii ca-s Pastile. Cojile le punem si-n bota-n gradinuta. Faceam scoarta si-o punem in bota. Cojile nu-i slobod sa le arunci sa treaca vacile, ori oile pasta iele, ca atunce sa starpesc. In gunoi nu-i bine sa le arunci. Nici la gaini nu le dadem, ca atunci isi mananca ouale”. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
|
| |
dolion
| Subiect: Re: Oua de Pasti Joi 01 Apr 2010, 19:13 | |
| Ciocnitul oualelor de Pasti
Ouale se ciocnesc la masa de Pasti (in toate cele trei zile ale sarbatorii) dupa un anumit ritual. Astfel, persoana mai in varsta – barbatul casei - ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de un comesean, in timp ce rosteste cunoscuta formula ”Hristos a inviat!“, la care se raspunde „Adevarat a inviat!“. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Oua de Pasti Vin 02 Apr 2010, 21:38 | |
| | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Oua de Pasti Vin 02 Apr 2010, 21:39 | |
| Iata ouale, mele sa le vad pe ale voastre! | |
|
| |
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Vin 02 Apr 2010, 21:45 | |
| - dolion a scris:
- Ciocnitul oualelor de Pasti
Ouale se ciocnesc la masa de Pasti (in toate cele trei zile ale sarbatorii) dupa un anumit ritual. Astfel, persoana mai in varsta – barbatul casei - ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de un comesean, in timp ce rosteste cunoscuta formula ”Hristos a inviat!“, la care se raspunde „Adevarat a inviat!“. La noi acelaşi lucru se întâmplă şi când se iau paştile (pâinea şi vinul) înainte de mâncare. Bărbatul mai în vârstă din casă dă paşti la toţi membrii familiei. Când dă paştile spune: "Hristos a Înviat!" şi i se răspunde ce către cel care primeşte paştile "Adevărat, a Înviat !" La urmă ia şi el paştile spunând: Hristos a Înviat !" şi i se răspunde în cor: "Adevărat, a Înviat !" | |
|
| |
abbilbal
| Subiect: Re: Oua de Pasti Vin 02 Apr 2010, 21:54 | |
| Uite-le: | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Oua de Pasti Vin 02 Apr 2010, 22:44 | |
| Te-am intrebat de ce ale tale sunt asa de maro ? | |
|
| |
abbilbal
| Subiect: Re: Oua de Pasti Vin 02 Apr 2010, 23:30 | |
| Păi ţi-am răspuns. Sunt vopsite cu frunze uscate (foi) de ceapă. | |
|
| |
zuum
| Subiect: Re: Oua de Pasti Sam 03 Apr 2010, 04:23 | |
| as fi zis ca sunt de lemn | |
|
| |
abbilbal
| Subiect: Re: Oua de Pasti Sam 03 Apr 2010, 12:40 | |
| - zuum a scris:
- as fi zis ca sunt de lemn
Dacă te uiţi mai atent la cofragul cu ouă mai puţine, poţi vedea că din unul a ieşit gălbenuşul şi toate cele de acolo sunt crăpate. Au fost prea reci şi apa prea fierbinte. | |
|
| |
nicuvar
Numarul mesajelor : 2464 Varsta : 68 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 16/10/2008
| Subiect: Re: Oua de Pasti Sam 03 Apr 2010, 13:07 | |
| _____________________ Membru fondator al PSN: Puterea Suntem Noi!
| |
|
| |
dolion
| Subiect: Re: Oua de Pasti Sam 03 Apr 2010, 13:26 | |
| Daca nu reusiti sa le gatati de mancat, cereti ajutor! Sarbatori fericite, dragii mei si pofta buna, stiu ca aveti la ce, cu o gospodina ca Doina! _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
|
| |
Vizitator Vizitator
| Subiect: Re: Oua de Pasti Sam 03 Apr 2010, 15:01 | |
| Si le-am terminat si eu pe ale mele. (de facut, nu de mancat ). Nicu, ale voastre sunt artistice, normal, ma asteptam Cam asa arata ale mele (o parte din ele): |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Oua de Pasti | |
| |
|
| |
| Oua de Pasti | |
|