OLTEAN: "CE STIU PREDA SI MACOVEI DESPRE PDL? NU STIU NIMIC!"
EXCLUSIV EVZ. Vicepresedintele PDL estimeaza ca Emil Boc nu va mai candida la sefia partidului daca ar risca sa piarda: "Suntem prea realisti sa-l lasam sa candideze daca am sti ca n-are nicio sansa".
Tezele tandemului Cristian Preda - Monica Macovei referitoare la coruptia din PDL nu le pica deloc bine liderilor partidului. Pe Preda l-ar putea costa inclusiv excluderea. Intr-un interviu acordat EVZ, vicepresedintele Ioan Oltean explica de ce, desi le "respecta valoarea intelectuala", greii PDL ii vor pe cei doi disidenti fie inscrisi in "linia hotarata de partid", fie spunand "pa" si PDL-ului si euro deputatiei.
Cat despre Emil Boc, Oltean e convins ca a confirmat in ipostaza de "Stefan cel Mare al zilelor noastre". Ezita totusi sa-l dea premier cu certitudine si dupa alegerile interne din 2011. "Premierul nu e de capul lui"
EVZ: Mai credeti despre Emil Boc ca poate fi vreun "Stefan cel Mare al zilelor noastre"?
Ioan Oltean: Emil Boc este un Stefan cel Mare al zilelor noastre, nu ca poate fi.
Cum asa?
Pai, cine naiba ar fi avut curajul sa faca ce a facut Emil Boc? Crin Antonescu, Victor Ponta, Adrian Nastase, cine? Nimeni!
Ii dati sanse sa ramana presedintele PDL si dupa Congres?
Sigur. E la ora aceasta un om care are inca o imagine foarte buna in PDL. El este purtatorul de reforme, sustinut de partid. El nu este de capul lui acolo, nu face reformele ca vrea el neaparat sa faca niste reforme. El face reformele pe care partidul l-a mandatat sa le faca. De fiecare data a trebuit sa ia o masura cu impact negativ, partidul s-a pronuntat, l-a sustinut.
"Ne-am prabusit in sondaje, dar am facut-o constient"
Asta l-a prabusit in sondaje. Mai poate un politician prabusit in sondaje sa fie reales de partid?
E prabusit in sondaje si Emil Boc, e prabusit in sondaje si PDL, dar am facut-o in mod constient. Noi am fost constienti de o asemenea cadere. Sunt masuri absolut nepopulare. Ce vrei, sa te pupe omul cand ii tai din salariu?
Atunci il sacrificati sau mergeti si dupa Congres tot pe mana lui?
Nu stiu ce va fi dupa martie 2011, va spun ce este acum. Toate masurile guvernului Boc au avut intotdeauna sustinerea aproape unanima a PDL.
Dar nu puteti ignora faptul ca 2011 este an preelectoral.
Nu-l ignoram. Toate masurile nepopulare se incheie la 1 ianuarie 2011. 2011 trebuie sa fie anul in care aceste masuri sa produca efecte pozitive.
Totusi, Emil Boc nu beneficiaza de un capital de imagine pozitiva. Nu va afecta si partidul?
Asa e. In momentul acesta, Emil Boc nu beneficiaza de un capital de imagine pozitiva aproape deloc. E unul din liderii nostri cu una din cele mai slabe pozitii in ierarhia popularitatii.
"Daca Boc nu va castiga, nu va candida"
Daca nu va candida sau daca nu va castiga un nou mandat la sefia PDL, il mai vedeti prim-ministru dupa alegerile interne?
Eu va asigur ca, daca Emil Boc va candida, va castiga. Daca nu va castiga, nu va candida. E un om mult prea realist. Iar noi suntem mult prea realisti ca sa-l lasam sa candideze daca noi am sti ca n-are nicio sansa. Suntem totusi atatia in jurul lui si nu-i putem face o asemenea figura.
Ce sanse dati scenariului intrarii in Congres cu o singura motiune, negociata de toata lumea, cu un candidat unic practic?
Eu nu sunt adeptul unei singure motiuni in partid. Intotdeauna am fost adeptul concurentei. Unde exista concurenta exista posibilitatea de a alege.
Si totusi nu a existat aceasta competitie pana acum, in deja 30 de filiale.
In unele au concurat, in altele nu. E un lucru pe care eu nu-l agreez, dar daca nu au vrut sa se antreneze... Unde sunt lideri cu un succes incontestabil si a caror sansa de reusita e garantata in proportie de aproape 100% e greu sa intri in competitie, doar ca sa faci figuratie.
"Daca Boc nu candideaza, Blaga ar castiga detasat"
Cum va raportati la eventuala candidatura a lui Vasile Blaga?
Vasile Blaga este un candidat redutabil in PDL. In situatia in care Emil Boc nu va candida, evident ca Vasile Blaga ar fi primul indreptatit, in opinia mea, sa candideze si care ar castiga detasat alegerile.
Care e acum statutul sau in partid, dupa plecarea din minister?
E mai bun decat oricand.
Credeti atunci ca va depune cineva o motiune concurenta?
De ce nu?
Aveti un exemplu?
Nu vreau sa dau exemple, dar ar putea fi. Nu se pune problema lipsei de lideri in PDL. Se pune problema foarte serioasa a vointei unuia sau altuia sa se angajeze sa-si masoare puterile cu Emil Boc, cu Vasile Blaga, cu Adriean Videanu, cu Ghita Falca sau cu altii. Intotdeauna un candidat se raporteaza la contracandidat. Daca sansele lui sunt minime, sigur ca nu se angajeaza intr-o batalie. Daca sansele sunt relativ echilibrate, batalia este deschisa.
Stiti deja cum stau lucrurile in 30 de filiale, adica 70% din partid. Estimati ca poate cineva sa-l bata pe Vasile Blaga azi?
Depinde cine ar fi ceilalti candidati.
Ce spuneti de Gheorghe Falca?
Ghita Falca este un primar excelent, un lider al PDL cu o imagine foarte buna pentru ca a dat cea mai buna organizatie din tara. A luat in Arad tot ce se putea lua. In consecinta, este un lider zonal cu imagine foarte buna si la nivel national.
ALIANTE
"PNL nu e o broasca raioasa"
Va vedeti in 2012 intr-o alianta preelectorala cu PNL?
Nu stiu daca preelectoral, dar postelectoral cu certitudine.
Chiar daca va fi tot Crin Antonescu liderul PNL?
Da. Singura lor sansa e alaturi de noi, asa cum singura noastra sansa e alaturi de ei.
Crin Antonescu spunea recent ca la PDL e plin de teroristi. Ziceati ca ati mai inghitit "o broasca raioasa". Cu PNL ar fi altfel?
Asta nu-i broasca. Eu cred ca trebuie sa construim in continuare o guvernare de dreapta. Nu-l vad pe Mircea Ionescu Quintus de mana cu Ion Iliescu.
La prezidentiale au fost.
Sunt asocieri conjuncturale.
Sunteti dispusi sa-l sustineti pe Antonescu la prezidentiale?
PDL e un partid serios. Nu poate sa nu aiba propriul candidat la prezidentiale in 2014. Dar o alianta de acest fel poate fi gandita pentru turul II.
PLANURI PENTRU PRIMARIA CAPITALEI
"Elena Udrea e un om de partid formidabil"
V-ati descrie ca un fan al Elenei Udrea?
Eu sunt un fan al PDL si al tuturor liderilor care muncesc in acest partid. Fie ca se cheama Elena Udrea, Vasile Blaga, Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Cezar Preda s.a.m.d. Nu ma scoate nimeni din aceasta fidelitate si voi fi categoric impotriva celor care isi permit sa critice, dar si sa se infrupte din roadele muncii noastre.
Ati laudat-o totusi la alegerile de la PDL Bucuresti.
Nu, mi-ati rastalmacit intelesul, cum face mass-media. Eu am spus ca pentru noi, cei din teritoriu, cea mai importanta organizatie a PDL este Bucurestiul si intotdeauna ne-am uitat la Bucuresti la rezultate. In sensul asta, organizatia trebuie sa devina soarele PDL.
Poate sa aduca Elena Udrea "soarele" si in Primaria Capitalei?
Elena Udrea este un om de partid formidabil. E un om de partid care munceste, fidel partidului. Am avut ocazia sa particip la actiuni cu Elena Udrea si a dovedit acest lucru. Si ii admir pe acei oameni care se dovedesc luptatori pentru partid si pentru interesul general. Elena Udrea este un asemenea om. Ce va fi la Primaria Capitalei, vom vedea. Deocamdata este un ministru performant, face treaba. Daca prin sondaje se va pozitiona fruntas, cu sanse mari la primarie si va dori sa candideze, va putea fi candidatul nostru. Daca nu, va fi altul. Nu ne putem permite sa riscam sa pierdem primaria.
"Daca vom gasi in afara PDL un candidat care sa castige primaria nu vom ezita"
Dar daca se repeta scenariul din 2008 cand cei bine pozitionati nu doresc sa candideze si ramane liderul sa intre in campanie?
Nu vom mai face greseala aceasta, va asigur.
Atunci acceptati varianta Elenei Udrea de a lua in calcul si un candidat extern?
PDL trebuie sa castige primaria. Omul pe care PDL il va sustine va trebui sa castige. In principiu, ne orientam spre oamenii din interiorul partidului. Dar, daca nu vom identifica si vom gasi in afara, nu vom ezita in aceasta privinta. Asa cred eu.
DISPUTE INTERNE
Criticile eurodeputatilor Preda si Macovei la adresa PDL ii irita pe liderii partidului. "Cand iei 30.000 de euro pe luna, timp de cinci ani, nu faci pe lupul moralist", e de parere Ioan Oltean
Nu-l va "incurca" pe Gheorghe Falca in Congres dosarul DNA?
Eu nu stiu exact in ce constau aceste probleme. Dar nu sunt de principiul enuntat de Monica Macovei ca, daca ai un dosar, trebuie sa pleci dintr-un partid. Prezumtia de nevinovatie trebuie sa opereze si in cazul oamenilor politici. Sigur, ramane la latitudinea lor, ei stiu cat de grave sunt problemele pe care le au.
"Solomon si Gutau sunt cazuri izolate"
Credeti ca pozitia Monicai Macovei nu e indreptatita? Nici Antonie Solomon, nici Mircia Gutau nu au ales sa se autosuspende.
Sunt cazuri izolate. Pot fi generalizate cu rea-vointa. Eu cred insa ca oamenii care au probleme sunt singurii in masura sa ia o decizie, iar partidul poate sa faca un asemenea demers in fata unei hotarari definitive si irevocabile. Doar pe simpla suspiciune,
pe simpla existenta a unui dosar penal nu putem lua o decizie finala.Adica la Monica Macovei si Cristian Preda e vorba de rea-vointa?
Eu am spus de multe ori despre cei doi ca stiu sa dea lectii de pe margine. E ca la fotbal. In tribuna ai impresia ca, daca ai fi pe tern, ai fi mai bun. Eu ii rog sa coboare in teren. Sa vina sa vada cum merge politica. Ce stie Cristi Preda despre PDL? Nu stie nimic. Ce stie Monica Macovei despre PDL? Mare lucru nu. Dar sunt amandoi beneficiarii unor avantaje extrem de mari de pe urma unor calitati obtinute de la PDL.
Nu ar trebui totusi sa-i chemati sa se si apere cand se discuta despre excluderi si sanctiuni?
Eu nu discut despre excludere, despre sanctiuni. Eu imi exprim dezaprobarea fata de modul in care se manifesta. Eu nu spun ca n-au dreptate, dar cred ca tribuna discutiei trebuie sa fie partidul. Lui Cristian Preda i s-au propus functii, activitati la nivel de partid. Le-a refuzat.
"Partidul nu poate sa ramana nepasator"
Dar i s-a propus si sa vina la aceste discutii care il privesc?
A fost invitat la discutii. N-a venit. Au fost chemati sa dezbatem acolo ce e bine si ce nu e bine. Sunt amandoi doi intelectuali de elita. Valoarea lor intelectuala nu o pun la indoiala si o respect, dar, ca om politic, stiu un singur lucru: ca aceste declaratii ale lor fac foarte rau partidului. Avem o presa ostila care deformeaza adevarul in ce priveste PDL. Daca si noi ii oferim asemenea pozitii nedrepte, necinstite, e incorect.
Daca raman pe aceeasi linie risca excluderea?
E treaba organizatiilor din care fac parte.
Fiind europarlamentari, decizia revine Biroului Permanent.
Da, daca aceste declaratii vor continua sa se manifeste, partidul nu poate sa ramana nepasator. Nu poti sa lasi oameni care aduc deficit de imagine partidului, prin declaratii, sa continue.
In acelasi timp i-ati iertat pe parlamentarii care au votat pentru motiunea de cenzura. De ce acest tratament diferentiat?
Deocamdata, nici fata de Cristian Preda, nici fata de parlamentarii care s-au manifestat la vot impotriva guvernului nu s-a luat nicio decizie. Dar, in mod cert, va trebui sa aratam mai multa exigenta fata de aceste manifestari ale celor care care nu se inscriu intr-o linie pe care partidul o hotaraste.
"Nu-ti place PDL? Atunci spui «pa, domnule partid!»."
Lipseste disciplina in PDL?
PDL a fost intotdeauna discipinat si unitar. Aceste reactii vin de la oameni care n-au avut nicio legatura cu politica, nu stiu ca asemenea declaratii fac rau partidului. Doar vad imaginea pe care ei si-o pot construi criticand PDL si pe cei care au facut eforturi foarte mari pentru ca ei sa fie beneficiarii unor mari avantaje.
Cand iei 30.000 de euro pe luna, timp de cinci ani, iti poti permite sa critici. Normal e sa nu dai lectii de morala, ca un lup moralist. Nu-ti place PDL? Bun, nu-i cu forta. Atunci spui "pa, domnule partid", spui "pa" functiilor primite prin partid. Si critica-ne, asa mi se pare corect.
PDL REVENDICA SEFIA SENATULUI
"Blaga, Berceanu, Peres, oricare i-ar putea lua locul lui Geoana"
Sustineti ideea debarcarii lui Mircea Geoana de la Senat?
Pe noi ne intereseaza ca Senatul sa functioneze. In ultima vreme exista multe obstructii, multe situatii in care Mircea Geoana blocheaza actele Senatului sau initiativele majoritatii parlamentare pentru ca in Biroul Permanent detin majoritatea. Evident ca va trebui sa monitorizam aceste manifestari si, daca ele vor continua sa fie de o gravitate incontestabila, va trebui sa luam foarte in serios chestiunea suspendarii presedintelui Senatului. Cand Roberta Anastase l-a sunat pentru a convoca o sedinta comuna pentru calendarul legii bugetului, din motive absolut neobiective, a refuzat spunand ca exista o intalnire a PSD.
Pe cine vedeti in loc?
Un PDL-ist, in mod cert.
Radu Berceanu?
E o varianta.
Mai sunt si altele?
Este Vasile Blaga acolo, este Radu Berceanu, este Alexandru Peres, ar putea oricare sa conduca Senatul.
BUGETUL, IN BUZUNARELE PARTIDELOR
Cum se negociaza "milioanele lui Boc"
I-ati reprosat premierului Tariceanu ca imparte milioane la liberali. Sunt mai bune milioanele lui Boc decat ale lui Tariceanu?
Sunt mai putine si sunt mai echitabil repartizate. Sa va uitati in ultimele hotarari de guvern.
50% din bani sunt la PDL.
50% PDL, dar stiti cat a avut inainte PNL? Peste 60% PNL, 20% PSD si vreo 5% UDMR.
Dar e fireasca negocierea aceasta inainte de bugetul pe 2011 in contul acestui buget si asa mic?
Intotdeauna cand a fost vorba de dezbaterea legii bugetului au existat negocieri intre putere si opozitie pentru a inlatura obstructionarea intentionata a dezbaterilor. O lege a bugetului cu mii de amendamente, prin sustinerea acestora, se poate intinde cu dezbaterea la o luna.
Veti negocia cu opozitia si acum?
In mod cert va trebui sa avem o discutie cu opozitia pentru a face o dezbatere serioasa, dar nu tendentios organizata pentru a impiedica adoptarea legii intr-un termen relativ scurt.
Vorbind de putere, 2,5 miliarde de lei vechi pentru un vot nu este cam mult?
E o informatie pe care nu o am.
Spune Cezar Preda ca premierul a discutat pe proiecte cu fiecare parlamentar al puterii si ca sunt multumiti de resursele alocate.
Cezar Preda s-a referit la faptul ca legea a fost discutata cu parlamentarii si au primit garantia ca se va incerca o impartire echilibrata a bugetului la nivelul fiecarui judet.
Inclusiv la judetele opozitiei?
Da, pentru ca avem primari si avem obligatii si in aceste judete.
Dar Fondul de rezerva?
Fondul de rezerva nu a fost niciodata in masura atat de mare incat sa creeze dezavantaje la nivelul judetelor. E acest 20% care, sigur, este impartit de obicei politic, dar e o suma totalmente nesemnificativa.
Sursa: Evenimentul Zilei - (Anca Simina,
clarice.dinu@evz.ro(Clarice Dinu)