Formula clatitei perfecte O profesoara din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca bucatarii amatori sau profesionisti au nevoie,
pentru prepararea clatitelor perfecte, de o complicata formula algebrica.
Ruth Fairclough, profesoara de matematica la Universitatea Wolverhampton, spune ca
100 - s(10L - 7F A C(k - C) A T(m - T)t/(S - E)
ajuta la prepararea unuia dintre cele mai delicioase deserturi.
"L" arata de cate ori trebuie amestecata compozitia
iar "C" densitatea acesteia.
"F" indica numarul de "rotiri" ale clatitei,
"k" consistenta aluatului
iar "T" temperatura recipientului in care se coace clatita.
Temperatura ideala este determinata de "m",
"S" este timpul de dospire a compozitiei inainte de fi pusa in tigaie
iar "E" durata care trebuie sa treaca de la coacerea clatitei pana la servire.
Cu cat rezultatul final al formulei se apropie de 100, cu atat clatita este mai gustoasa.
"Am inventat aceasta formula pentru ca ador sa le prepar clatite celor doua fiice ale mele", precizeaza profesoara.
_____________________
Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi.
( Nicolae Steinhart )