LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
brasov padure humanitas muzica_traditionala curiozitati 23 nicuvar mediu Limba istorie drumetie comment-143 Fantasy CPSF internet efremovivanantonovici reclame sibiu Popasul politica taieri problema romana 1918 1 google
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 I_vote_lcapLIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 I_voting_barLIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 I_vote_rcap 
Emil Condor
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 I_vote_lcapLIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 I_voting_barLIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

LIBERTATEA ILUZIEI

In jos 
+7
Iisus
zaraza26
abbilbal
yzzy
dolion
Emil Condor
Blake
11 participanți
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul
AutorMesaj
zaraza26

zaraza26

Numarul mesajelor : 8994
Varsta : 59
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 Empty
MesajSubiect: Re: LIBERTATEA ILUZIEI   LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptySam 12 Dec 2009, 19:51

Iisus a scris:
Zaraza, doar doua intrebari:

1) de ce-ai devenit atee?
2) de ce-ai re/devenit credincioasa?

Caci vezi tu, eu am aceasta viziune asupra lumii ca odata cunoscut un lucru atunci nu te poti intoarce catre opusul sau. Asa cum Nichita idealiza spunand "nu-l poate spune pe Da decat cel care-l stie pe Nu", eu spun "il va spune pe Da doar cel care nu-l cunoaste pe Nu". Mai succint, ceea ce neg eu este tocmai aceasta transformare a ta, de la ateism la crestinism si/sau invers. Ma indoiesc ca-n deplinatatea cunoaterii, un om care a fost candva ceva se va transforma in opusul a ceea ce-a fost. Desi nu neg devenirea, acest chinuitor daimon ce ne bantuie, totusi nu poti, intr-adevar, sa detii doua adevaruri si sa alegi sa aderi la oricare dintre ele. Imi vei spune, fara indoiala, ca perioada in care ai fost atee a fost una de ratacire, iar acum ai inceput sa cunosti si sa vezi. Iar eu iti voi spune ca n-ai fost atee (fara putinta de-a stii cu siguranta daca acum esti sau nu, intr-adevar, credincioasa), ci doar ai avut o perioada de ratacire.

Cum nu prea ne cunoastem, trebuie sa incep cu inceputul. Si inceputul spune asa: eu atac problematica ateism/credinta din ambele perspective, probabil de aceea m-ai intrebat cum am devenit atee. N-am devenit, am fost la inceput si am devenit credincioasa. Acum sunt in cautarea adevarului si de aceea uneori joc rolul avocatului diavolului. Uneori ma pun in rol de atee, si incerc sa ma lamuresc mai bine intr-o discutie; alteori ma pun in rolul de credincioasa, presupunand ca asa voi descalci mai bine problema. De fapt incerc sa reconciliez cele doua aspecte ale aceleiasi realitati. Sa il fac pe credincios sa inteleaga ateul, si invers. Sa ii aduc mai aproape pe unul de altul.

Am fost crescuta intr-un mediu preponderent ateu. Incet-incet am ajuns la concluzia ca oamenii credinciosi fie sunt firi slabe si au nevoie de credinta, fie au o puternica educatie religioasa de acasa si continua obiceiurile din inertie, simtindu-se mai bine asa - firi traditionaliste.
La 23 de ani am parasit mediul in care am crescut si am ajuns in Nasaud cu locul de munca. L-am cunoscut pe viitorul sot, care nu se potrivea prejudecatilor mele. Era, si este, un om deschis stiintei, deschis spre societate, si totusi era credincios. N-am fost bulversata de aceasta realitate, dar probabil ca in sinea mea s-a intamplat ceva. La un moment dat, cum mergeam pe strada, o voce din interior mi-a spus: "Eu exist." Presupun, caci am cam uitat de atunci, ca ma intrebam daca poate exista Dumnezeu. De atunci am avut convingerea ca exista ceva mai presus de noi. Cu timpul, convingerea s-a modificat, in sensul ca acel ceva mai presus de noi e totusi in interiorul nostru, al fiecaruia, si numai de noi depinde sa il "intalnim" si sa ii acordam posibilitatea de a exista. smile
Poate ma contrazic pe ici, pe colo, dar realitatea insasi e contradictorie. Numai prin mici contradictii iti dai seama ca urmaresti adevarul. Cand totul e limpede, s-ar putea sa te amagesti... Nu putem cunoaste Adevarul.
Sus In jos
http://www.zarazaitsme.blogspot.com/
Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: LIBERTATEA ILUZIEI   LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptySam 12 Dec 2009, 19:56

Iisus a scris:
...eu am aceasta viziune asupra lumii ca odata cunoscut un lucru atunci nu te poti intoarce catre opusul sau.
Cunosti un lucru dar cunoasterea aceea este doar opinie personală, apoi cunoscând altceva mai aproape de realitate, îti schimbi viziunea. Se întâmplă foarte frecvent în viata oamenilor. Vezi ce simplu e?

Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Varsta : 65
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

MesajSubiect: Re: LIBERTATEA ILUZIEI   LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptySam 12 Dec 2009, 19:58

zaraza26 a scris:
...incerc sa reconciliez cele doua aspecte ale aceleiasi realitati. Sa il fac pe credincios sa inteleaga ateul, si invers. Sa ii aduc mai aproape pe unul de altul.
Misiune imposibilă! mwah!

Iisus

Iisus

Numarul mesajelor : 355
Data de inscriere : 11/12/2009

MesajSubiect: Re: LIBERTATEA ILUZIEI   LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptySam 12 Dec 2009, 20:04

Zaraza, iti multumesc foarte mult pentru timpul acordat. Dupa cum poti sa-ti dai seama, nu am niciun drept sa te judec in vreun fel. Cu toate acestea te aprob, trebuie ca mai intai sa cunoastem lucrurile si abia apoi sa alegem dintre ele pe cele care ni se potrivesc mai bine. Oameni deosebiti, asa cum tu-l vezi pe sotul tau, sunt peste tot si nu cred ca acest lucru tine de religie sau de orice altceva. E doar o stare a firii...
Cat despre adevar... asa cum o mare personalitate spunea "nu te-ncrede in cei ce pretind a cunoaste adevarul, ci-n cei ce-l cauta", eu as adauga simplul fapt ca nu exista un adevar.

Emil (sper ca-mi permiti sa folosesc acest nume), nu cred ca mi-ai inteles afirmatia in plinatatea ei si de aici se pot naste tot felul de neajunsuri. Am vorbit despre lucruri care-si au opusuri. Daca iti menti pozitia atunci te-as ruga sa-mi exemplifici, ca sa ma faci si pe mine sa inteleg.

zaraza26

zaraza26

Numarul mesajelor : 8994
Varsta : 59
Localizare : Nasaud
Data de inscriere : 02/10/2008

MesajSubiect: Re: LIBERTATEA ILUZIEI   LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 EmptySam 12 Dec 2009, 20:06

Anahoret a scris:
zaraza26 a scris:
Ateii isi imagineaza ca oamenii care cred intr-un Spirit Atotputernic nu misca nimic fara sa se roage, fara sa Ii astepte ajutorul, ca au mereu o scapare in cuvintele "Dumnezeu nu a vrut."
Sărut mâna Zaraza, că nu spusesem în dimineaţa asta...
LIBERTATEA ILUZIEI - Pagina 2 Bd3

N-aş spune că ateii nu iau în considerare un oarecare determinism al lumii.
Cât despre rugăciune, în afară că ne mijloceşte legătura cu Dumnezeu, cred că undeva, la un nivel mult mai subtil, este şi o cale pentru empatie între oameni.

Bi-bi-bine te-am gasit! Inca nu mi-am revenit din uimire! hug

Apropo de ce scriam mai sus... habar n-am ce determinism puteam lua eu in considerare pana la 23 de ani. Imi aduc aminte ca ma uitam la nori, ce frumos alunecau pe bolta cereasca... Iubeam si iubesc si acum natura.
Vezi tu, as vrea sa fac oamenii sa inteleaga ce important e ca, indiferent ca esti ateu sau credincios, sa iubesti dezinteresat, sa fii atent cu ceilalti etc. Multe din descoperirile din ultima vreme arata ca ceea ce ne invata religia e spre binele nostru fizic si psihic.
Acum cateva saptamani am pus pe aici, cred, un filmulet despre inima: