Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Lun 07 Apr 2014, 06:46
2. Avem nevoie de suplimente cu multivitamine O industrie care în ultimii ani s-a dezvoltat la fel de mult ca aceea a medicamentelor este industria suplimentelor alimentare. O mare problemă în cazul lor este că nu se supun aceloraşi rigori ca tratamentele medicamentoase. De ce? Simplu: pentru că nu există dovezi ştiinţifice clare ale eficienţei lor împotriva vreunei boli, deci nu au proprietăţi terapeutice. În România, toate suplimentele alimentare – de la cele cu vitamine şi minerale, până la cele pentru slăbit sau pentru detoxifierea organismului – sunt scutite de filtrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Cele care conţin doar vitamine şi minerale sunt notificate la Ministerul Sănătăţii, dar nu au nevoie de studii ştiinţifice bine documentate în acest scop, aşa cum se întâmplă în cazul medicamentelor. Iar suplimentele din plante se autorizează la Institutul de Bioresurse Alimentare, care se află în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Mitul nevoii de suplimentele alimentare cu multivitamine şi minerale a fost demontat recent de trei studii de amploare, pe mii de voluntari. Toate au ajuns la aceeaşi concluzie: suplimentele cu multivitamine sunt o pierdere de bani, fiind inutile pentru sănătate. „În ancheta multivitaminele şi sănătatea, cazul este închis, credem noi. Suplimentarea dietei oamenilor bine hrăniţi cu majoritatea suplimentelor de vitamine şi minerale nu are niciun beneficiu clar pentru sănătate şi poate fi chiar nocivă“, au punctat cercetătorii americani de la Şcoala de Sănătate Publică „Johns Hopkins Bloomberg“ din Baltimore, SUA. Specialiştii români confirmă rezultatele acestor studii. „O alimentaţie sănătoasă nu are nevoie de antioxidanţi suplimentari, cum sunt cei promovaţi de industria suplimentelor alimentare, fiindcă aceşti antioxidanţi se găsesc în toate legumele, fructele şi leguminoasele. Dacă doreşte cineva ca, în locul unei alimentaţii sănătoase, să-şi bombardeze organismul cu suplimente, n-are decât să o facă. Noi doar atât le spunem: cel mai bun antioxidant este alimentaţia echilibrată“, subliniază prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Lun 07 Apr 2014, 06:49
3. „Miraculosul“ ulei de măsline Un aliment sănătos şi nimic mai mult, aşa este catalogat uleiul de măsline de medicii nutriţionişti astăzi, deşi acesta a căpătat o aură de panaceu în ultimii ani. „Ar trebui să renunţăm să mâncăm în exces produse din acestea cu tot felul de poveşti în spate. În primul rând, uleiul în general, fie el de măsline sau de cocos, care sunt moderne acum, ar trebui să fie prezent foarte puţin în dieta noastră. În plus, uleiul de măsline presat la rece care ne apără de cancer este mai mult o legendă urbană“, ne lămureşte medicul primar diabet, nutriţie şi boli metabolice Simona Tivadar din Bucureşti. Desigur, acest mesaj nu trebuie înţeles astfel: uleiul de măsline este rău şi trebuie înlocuit cu un alt tip de grăsime, grăsimile în general trebuie să ocupe o foarte mică parte a alimentaţiei noastre. De altfel, la începutul acestui an, publicaţia americană „The New York Times“ a ilustrat printr-o infografie interesantă mitul uleiului de măsline extravirgin, care ar fi, în termeni simpli, o înşelătorie mondială. 69% din uleiul de măsline importat, în special, din Italia şi etichetat ca fiind ulei de măsline extravirgin s-a dovedit a fi, de fapt, inferior, în cadrul unui studiu realizat în 2010 de Universitatea din California. „The New York Times“ explică: unii producători combină uleiul de măsline adevărat cu ulei din soia sau alte uleiuri mult mai ieftine, în vreme ce alţii îl amestecă chiar cu betacaroten şi cu clorofilă.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Lun 07 Apr 2014, 07:37
Am scris si eu de afacerile cu uleiul "extravirgin"... nu inteleg de ce nu se vrea starpirea acestor nenorociti care isi bat joc de noi, oamenii simpli si corecti!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Mar 08 Apr 2014, 03:14
Banul! În numele lui se fac toate relele...
În întreaga mea viată am fost internat o singură dată în spital, de unde am cerut să fiu externat văzând că nu este locul potrivit pentru mine. Dar trecerea prin acel spital din Brasov a însemnat mult pentru mine: am întâlnit doi oameni deosebiti, unul (despre care v-am spus) Chituc, un lăutar la Filarmonica din oras si care a reusit să-mi întărească credinta în capacitatea creierului nostru de a rezolva orice, absolut orice. Datorită acestui fapt sunt si astăzi în viată. Dar stiti povestea, nu vreau să vă plictisesc. Ce voiam să zic este despre celălalt om, Doctor Isaac. el mi-a spus secretul prin care ne putem mentine sănătosi: - Consumă orice există pe piată si când ceva nu-ti cade bine, elimină produsul respectiv. Organismul nostru stie cel mai bine ce e bun si ce nu e.
Da, el (organismul propriu) e cel mai bun doctor.
Am reusit după ani si ani de la întâlnirea cu acel om minunat să pun în practică spusele lui si vă pot transmite cu tot dragul că e adevărat ce zicea el, perfect adevărat. Si e tare simplu: ce nu-mi convine, elimin!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Sam 06 Dec 2014, 17:42
Program de slabire in doar 5 zile
Daca il urmezi neabatut, regimul iti garanteaza o pierdere de 2-4 kg
Cum ai la dispozitie doar cinci zile, nu e recomandabil sa trisezi in nici una dintre ele. Dieta este foarte usor de urmat, dar nici nu lasa loc pentru mici trucuri ori scurtaturi. Asadar, pune-ti vointa la incercare si fa acest exercitiu, daca vrei sa ai o intrare fabuloasa la petrecerea de Revelion. Dieta nici nu poate fi mai simpla de atat: ai la dispozitie o lista de alimente dintre care poti alege cate ceva pentru micul dejun si pranz, precum si cateva variante si solutii pentru masa de seara; de asemenea, o lista cu interdictii pentru saptamana asta. Fara dulciuri rafinate, alcool, sare, biscuiti, saratele, floricele si alte prostioare pe care le mananci din plictiseala. Depinde doar de tine sa te simti perfect la petrecerea care marcheaza sfarsitul de an sau, dimpotriva, sa stai lipita de canapea, incercand sa-ti ascunzi “suplimentele”. Pune-ti la treaba vointa timp de o saptamana si nu vei regreta…
Amestecuri pentru mic dejun si variante
Asigura-te ca iei micul dejun in fiecare zi! Bea o ceasca sau doua cesti cu cafea sau ceai (negru, verde, din plante sau din fructe). Din fiecare lista alege un singur fruct, un singur aliment proteic si unul cu carbohidrati. Poti sa le amesteci cum vrei, important este sa nu mananci mai mult de unul.
Fructe (alege unul din lista)
1 banana mare 1 mar sau o para mare 1 felie mare de pepene galben 1 grepfrut, taiat felii 2 fructe kiwi 80 g ananas, crud sau din compot, fara adaos de zahar un pahar (200 ml) cu suc de fructe (cu pulpa) 80 g capsune, zmeura, afine, simple ori in amestec (fructele de padure inghetate sunt foarte bune).
Proteine (o singura varianta din lista)
2 linguri de iaurt simplu, semidegresat o cana cu lapte degresat un ou mare fiert sau jumari (in teflon, fara grasime) 3 felii subtiri de bacon, prajite pe gratar 85 g somon afumat sau ton, in suc propriu 75 g branza telemea 100 g branza de vaci 2-3 linguri fasole boabe sau linte, sau naut – gatite 40 g de nuci, alune sau fistic, fara sare
Carbohidrati (o singura varianta din lista)
1 felie de paine integrala: neagra, Dieta, Graham, cu tarate, secara, ovaz, cu seminte de in, de floarea-soarelui, de dovleac etc. 5 linguri de muesli, fara adaos de zahar 4 linguri fulgi de porumb, fara adaos de zahar, cu 1/2 cana de iaurt sau lapte degresat 2 biscuiti din ovaz sau 4 din orez expandat, fara adaos de grasime sau zahar 5 linguri de cereale integrale cu fructe, fara adaos de zahar
Amestecuri pentru pranz si variante
La ora pranzului, bea doua pahare mari cu apa. La fel ca la micul dejun, numai ca de data asta poti sa alegi doua produse din lista de fructe si legume, unul din cea cu proteine si unul dintre hidrocarbonati. Incearca sa le combini cat mai diferit.
Fructe (alege doua din lista)
80 g din oricare dintre urmatoarele vegetale: vinete, morcovi, varza, conopida, broccoli, telina, patrunjel (radacina), ardei gras, rosii, praz, spanac, mazare, avocado, banane, struguri, kiwi, prune, portocale, mango, mere, pere, ananas etc.
Proteine (alege o singura varianta)
100 g peste gras: macrou, somon, cod, crap 100 g carne slaba, rosie 150 g piept de pui fara piele 150 g peste alb (salau, pastrav) 1 ou mare 75 g de branza tip Cheddar sau parmezan (densa, cu continut mare de calciu) 100 g branza de vaci degresata
Carbohidrati (alege o singura varianta)
100 g paste integrale, fierte 1 cartof de marime medie 4 cartofi noi, copti/fierti 1 felie de paine integrala: cu tarate, orez brun, soia, ovaz, secara, cu seminte de in, de dovleac sau floarea-soarelui 125 g de boabe: fasole, soia, naut, linte etc. 100 g mamaliga 100 g cuscus fiert 5 turtite din orez expandat
Cina
Foloseste lista pregatita pentru pranz ca baza pentru masa de seara, apoi alege… Cel putin trei portii (sau atat cat sa umpli o jumatate de farfurie intinsa) cu fructele si legumele specificate in lista de mai sus. Un aliment proteic, in asa fel incat acesta sa ocupe un sfert din farfurie. Foloseste o farfurie cu diametrul de 20 cm pentru masa de seara. Alimentele cu proteine trebuie preparate la gratar, cuptor sau microunde. Nu este permisa prajirea lor in adaosuri de grasime animala sau vegetala, inclusiv untdelemn. Peste salate nu pune sosuri sau ulei, ci numai otet (de mere, balsamic) sau lamaie si nu-ti unge felia de paine cu unt (eventual, un strat foarte subtire de margarina). Si nu uita sa bei inca doua pahare mari cu apa plata. Mergi cat mai mult pe jos.
Exclude tentatiile din alimentatia zilnica
Zaharul reprezinta o tentatie importanta daca il consumi regulat. Dupa primele doua zile fara dulciuri, nici nu vei mai simti nevoia lor. In aceasta categorie intra si bauturile nealcoolice dulci. Nu pune zahar (nici miere) in cafea si ceai – eventual, foloseste un indulcitor sintetic si nu te atinge de ciocolata! Alcoolul reprezinta calorii goale, de care nu ai nevoie acum. Sarea in exces duce la retinerea apei in tesuturi, asa ca cel mai bine ar fi sa renunti la ea o vreme – macar o saptamana! Si, oricum, prea multa sare nu e buna nici pentru rinichi, nici pentru inima… Gustarelele sunt, si ele, interzise, cu exceptia cazului in care e vorba doar de un fruct, iar acesta este luat din portia de fructe permise la pranz sau cina. Biscuitii si chipsurile sunt INTERZISE! Hidrocarbonatii rafinati sunt, si ei, interzisi. Cand vine vorba de hidrati de carbon, ai voie sa ii alegi doar pe cei cu un indice glicemic scazut, cum sunt pastele si painea integrala sau cei din ovaz, secara etc. Aceste produse sunt mai satioase decat cele din grau rafinat (albe) si iti mentin constant nivelul glicemiei din sange, eliminand si nevoia de dulciuri. Daca nu-l gasesti pe lista, pur si simplu nu il manca!
Autor: Mihaela Doina Radulescu
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Sam 27 Dec 2014, 02:40
Efectele râsului asupra memoriei Blog Cătălina Oana Curceanu Scris de Cătălina Curceanu
Râsul face bine nu doar asupra inimii, ci şi asupra minţii! Un râs sănătos este un adevărat „medicament natural” care ajută, printre altele, la îmbunătăţirea memoriei. Combate stresul şi ne ajută să trăim mai bine din multe puncte de vedere. Un interesant studiu ştiinţific arată cum râsul are efecte nebănuite asupra memoriei, în special de la o anumită vârstă.
Când aţi râs ultima dată? Un râs venit din inimă, care v-a iluminat întreaga faţă şi poate, v-a „cutremurat” întregul organism? O stare de veselie, manifestată prin râs, are efecte extrem de benefice asupra corpului.
Atât de benefice, încât ar trebui de mult ori să fie medicamentul pe care ni-l prescrie medicul în loc de pastilele de diverse feluri. În loc de o pastilă, un film cu Stan şi Bran sau cu alţi actori comici! Ar fi excelent, nu-i aşa?
Cercetătorii au efectuat diverse studii, în urma cărora au ajuns la concluzia că râsul ajuta inclusiv la îmbunătăţire memoriei, în special la persoanele care au vârsta peste 65 de ani.
Stresul are efecte negative asupra întregului organism – afectează inima, dar şi memoria. Memoria este afectată în urma consecinţelor negative pe care le are stresul asupra nivelului diverşilor hormoni din organism. În timp acumularea acestor efecte duce la pierderea progresivă a memoriei. Este în primul rând afectată memoria de scurtă durată – cea legată de evenimentele recente. Se întâmplă de multe ori ca persoanele în vârstă să îşi amintească perfect episoade de acum 20-30 de ani, însă să nu fie în stare să povestească ce s-a petrecut acum o zi sau două ori chiar în urmă cu câteva ore. Ţinând cont de faptul că în lume creşte şi va continua probabil să crească procentul de persoane în vârstă, acest lucru devine o problemă destul de serioasă a întregii societăţii.
Cum putem lupta împotriva pierderii memoriei? Desigur, în cazurile grave sau în cele care au la bază o boală serioasă este necesar un tratament specializat. În alte situaţii însă, cele pe care le întâlnim cel mai des (persoanele în vârstă au într-adevăr probleme cu memoria de scurtă durată), se poate aplica un tratament extrem de plăcut: râsul!
Un grup de cercetători de la Loma Linda University din California a efectuat diverse teste în sprijinul acestei idei. Cercetătorii conduşi de Singh Bains au supus trei grupuri de persoane în vârstă la teste de memorie. Un prim grup era alcătuit din persoane perfect sănătoase, al doilea grup din persoane care aveau diabet, iar al treilea grup era un grup de control, de persoane în vârstă sănătoase. Aceste grupuri au efectuat două teste de memorie. Între primul şi al doilea test primelor două grupuri le-a fost arătat un film comic cu o durată de 20 de minute (grupul de control nu a văzut nici un film). Rezultatele după cel de-al doilea test de memorie (cel efectuat după vizionarea filmului comic) au fost surprinzătoare! Cei care au râs la film au avut rezultate între 8 şi 25% mai bune decât cei din grupul de control. Memoria lor era mai bună!
Cum este posibil aşa ceva? Râsul ajuta la îmbunătăţirea echilibrului hormonal care are o influenţă mare asupra întregului organism: reglează tensiunea, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi ajută la îmbunătăţirea memoriei. S-au măsurat efecte pozitive inclusiv asupra sistemului imunitar.
Râsul are efecte benefice asupra creierului, în special asupra aşa-numitelor unde gama, care, la rândul lor, au un rol important în memoria de scurtă durată.
Avem deci la dispoziţie un „medicament natural”, care ne îmbunătăţeşte viaţă şi sănătatea – râsul. Ar fi poate cazul să profităm mai mult de efectele sale miraculoase! Un film comic, o glumă bună sau pur şi simplu întâmplările hazlii din jurul nostru au efecte pozitive, dacă ne fac să râdem, asupra sănătăţii.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 04 Ian 2015, 08:34
De ce nu slăbim? Ne spune medicul nutriționist Șerban Damian
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 28 Iun 2015, 15:40
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 27 Dec 2015, 10:23
Nu cred în reţete de slăbire şi nici nu cred în ceea ce spun nutriţioniştii de televizor sau, cu atât mai puţin, cei de internet.
Pornesc de la ideea că fiecare persoană are greutatea sa "specifică", aşa cum are o anumită culoare a părului, a ochilor, o anumită înălţime şi un anumit număr la pantofi. A-ţi supune organismul la chinuri inutile, numai ca să fii la modă, este o tâmpenie. Atât timp cât nu sunt probleme de sănătate, n-are rost să ţii diete. Iar o dietă se concepe de un nutriţionist adevărat, pentru fiecare în parte: nu global, ca la televizor sau ca pe internet.
Apreciez o frază pe care a spus-o mai demult un medic la o emisiune (medicală) pe postul Antena 2: "Luaţi exemplu de la copilul mic: la un moment dat se opreşte din mâncat şi spune ‹‹Nu mai pot!››. Ceea ce înseamnă că organismul lui ‹‹spune›› că a ingerat cantitatea optimă de hrană. Din păcate, atunci părinţii insistă cu mâncarea, fiindcă cel mic ‹‹trebuie›› să mănânce tot."
_____________________ Free your mind!
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 27 Dec 2015, 16:10
De regulă, cei care urmează rețete de slăbire sunt cei mai expuși la tot felul de îmbolnăviri printre care numim și diabetul.
Anahoret, mereu am afirmat cuvintele citite în postarea ta de mai sus, celor din preajmă, despre dietele de slăbire: o tămpenie! Mdeh, prin aceste diete, mulți au ajuns milionari! Pe spinarea celor slabi, bineînțeles.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 27 Dec 2015, 17:51
Am mai postat urmatorul sfat dat de doctorita mea de familie: sa nu-mi fac probleme cu ingrasatul (ma lasasem de fumat, alcool si cafea), deoarece fiecare om are o limita peste care nu trece (cu conditia sa nu sufere de vreo boala de nutritie)... numai ca la mine limita e cam sus, 115 Kg, dar a avut dreptate, peste aceasta greutate nu am trecut, indiferent cat mananc!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 27 Dec 2015, 19:17
Până pe la 40 de ani am făcut eforturi să depăşesc 72 kg. La un moment dat, am încercat chiar o dietă inversă faţă de ce ţinea nevastă-mea, numai să mai pun ceva pe oase! Nema!
Faza cea mai haioasă a fost acum vreo 20 de ani, la un control medical. Am intrat vreo patru sau cinci inşi la radioscopie. Ne-am dezbrăcat la bust şi medicul ne chema pe rând la aparat. Când am ajuns eu, mi-a zis: "Tu treci la fereastră!".
Acum, mulţumesc lui Dumnezeu, am între 76 şi 78 kg la 176 cm înălţime. Şi, a propos: la mine n-a ţinut gluma că dacă te laşi de fumat, te îngraşi. M-am lăsat cu vreo 15 ani în urmă şi n-am pus nici măcar 50g. Iar performanţele fizice au rămas aceleaşi: nici mai bine, nici mai rău.
_____________________ Free your mind!
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Dum 27 Dec 2015, 21:55
Anahoret a scris:
Până pe la 40 de ani am făcut eforturi să depăşesc 72 kg. La un moment dat, am încercat chiar o dietă inversă faţă de ce ţinea nevastă-mea, numai să mai pun ceva pe oase! Nema!
Faza cea mai haioasă a fost acum vreo 20 de ani, la un control medical. Am intrat vreo patru sau cinci inşi la radioscopie. Ne-am dezbrăcat la bust şi medicul ne chema pe rând la aparat. Când am ajuns eu, mi-a zis: "Tu treci la fereastră!".
Acum, mulţumesc lui Dumnezeu, am între 76 şi 78 kg la 176 cm înălţime. Şi, a propos: la mine n-a ţinut gluma că dacă te laşi de fumat, te îngraşi. M-am lăsat cu vreo 15 ani în urmă şi n-am pus nici măcar 50g. Iar performanţele fizice au rămas aceleaşi: nici mai bine, nici mai rău.
Sotul meu a fumat de la... sa zicem 20 de ani pana la 42 de ani cate un pachet pe saptamana. Imediat cum s-a lasat de fumat, a cantat mult mai bine, avea putere mult mai mare pentru asa ceva. A cantat din cand in cand in corul bisericii. De anul asta canta din nou. Asa ca nu poti aprecia beneficiul lipsei fumatului pana nu iti supui organismul la toate testele...
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Mier 22 Feb 2017, 18:13
'Drug companies are not here to bring health to the population but to scam them on one level for vast amounts of money, by treating the symptoms and not addressing the cause.'
-Sir William Ossler, MD (1849-1919)
Absolut adevărat, (chiar și pentru cei ce nu acceptă acest adevăr)!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Ciprian
Numarul mesajelor : 1574 Data de inscriere : 17/12/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Mier 22 Feb 2017, 20:04
Sper că subiectul nu e dacă fumatul e benefic sau nu, acuma? A propos, cică "second hand smoke" nu e așa periculos cum ar fi fost decretat până nu demult:
"But contrary to what for years was considered settled science, secondhand smoke does not appear to cause heart attacks."
_____________________ "We must follow the argument wherever it leads" Plato "We need to know four things: what there is, what to do about what there is, that there is a difference between knowing what there is, and knowing what to do about what there is and what that difference is." Jordan B. Peterson "The vigorous, the healthy, and the happy survive and multiply" Rev. Charles Darwin "Elvis is alive" Yo Why me , Lord? Who Am I
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Mier 22 Feb 2017, 20:27
Eh, eu merg mai adânc de atât și afirm că fumatul nu e cauza cancerului. Că acesta sprijină cauza, e altceva.
PS. Încă nu am intrat în link-ul postat de tine, dar o voi face mai târziu.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Joi 23 Feb 2017, 15:55
Ciprian a scris:
Sper că subiectul nu e dacă fumatul e benefic sau nu, acuma? A propos, cică "second hand smoke" nu e așa periculos cum ar fi fost decretat până nu demult:
"But contrary to what for years was considered settled science, secondhand smoke does not appear to cause heart attacks."
Eu cred ca depinde de oameni. Unii sunt mai speriosi si daca simt vreo jena, chiar cred ca ii paste vreun cancer ceva. Si daca mergi pe la medici, iti gasesc ei ceva...
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Joi 23 Feb 2017, 16:39
zaraza26 a scris:
Eu cred ca depinde de oameni. Unii sunt mai speriosi si daca simt vreo jena, chiar cred ca ii paste vreun cancer ceva.
Da, e adevărat ce spui.
Citat :
Si daca mergi pe la medici, iti gasesc ei ceva...
Bingo! Sfatul meu este legat de ceea ce zici, Zaraza: stați cât mai mult departe de doctori.
Trebuie să menționăm: Cei mai mulți dintre semenii noștri sunt slabi psihic chiar dacă toți susțin contrariul - asta îi face să dezerteze din fața necazului și se expun căderii libere. Șansele lor de supraviețuire sunt infime. Ei nu știu și nici nu vor ști nicicând acest adevăr. Cei puternici merg mai departe...
PS. "So, whenever a doctor tells you that you have an incurable or fatal disease, look him squarely in the eye and tell him--- ---! (whatever is your favorite expletive). Then go out and find yourself another doctor-one who believes in the body and not in the disease." --Lawrence Badgley, M.D.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Vin 24 Feb 2017, 11:37
Emil Condor a scris:
zaraza26 a scris:
Eu cred ca depinde de oameni. Unii sunt mai speriosi si daca simt vreo jena, chiar cred ca ii paste vreun cancer ceva.
Da, e adevărat ce spui.
Citat :
Si daca mergi pe la medici, iti gasesc ei ceva...
Bingo! Sfatul meu este legat de ceea ce zici, Zaraza: stați cât mai mult departe de doctori.
Trebuie să menționăm: Cei mai mulți dintre semenii noștri sunt slabi psihic chiar dacă toți susțin contrariul - asta îi face să dezerteze din fața necazului și se expun căderii libere. Șansele lor de supraviețuire sunt infime. Ei nu știu și nici nu vor ști nicicând acest adevăr. Cei puternici merg mai departe...
PS. "So, whenever a doctor tells you that you have an incurable or fatal disease, look him squarely in the eye and tell him--- ---! (whatever is your favorite expletive). Then go out and find yourself another doctor-one who believes in the body and not in the disease." --Lawrence Badgley, M.D.
E normal sa fim slabi psihic. De fapt extrem de putini sunt cei puternici. Dovada ca afectiunile apar mai peste tot. Terapeutul la care am fost, recomandat de alti oameni care au fost ajutati de el, si de care auzise sotul, practica exact metodele pe care le stiu si eu din citite si despre care m-am documentat in ultimii ani. Simpla tuse, stranutul, raceala, sunt urmari ale gandurilor pline de grija pe care le avem. Mai exact printre cauzele tusei sunt acelea ca tusim cand nu putem sa spunem ce avem de spus, stranutul e cand intalnesti ceva necunoscut si esti in alerta, raceala e cand adulmecam o situatie noua, cand iesim pe usa si e ploaie/soare, dupa ce dureaza adulmecarea asta ceva timp. Daca stii ca a aparut o epidemie sau s-a racit vremea sau cineva aproape e racit, stai ca pe ghimpi si te gandesti cand racesti. Dupa cateva zile de adulmecat vine si raceala, asa cum ai asteptat-o.
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Vin 24 Feb 2017, 18:45
Îmi place explicația ta, Zaraza - totul vine din noi.
Doar un lucru doresc să accentuez: dacă nu încercăm să trecem de limitele normalului, atunci vom rămâne mereu slabi.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: Sfaturi de sanatate Lun 26 Apr 2021, 12:02
Pun aici un articol scris de mine despre medicina. N-am vrut sa-l pun la capitolul medicina alternativa, deoarece nu e ceva alternativ. E despre insasi vindecarea pe care o avem fiecare la indemana. Am inceput cu un scurt istoric. la final aveti si bibliografia.
Adevărul despre medicina oficială
De la Pasteur la Hamer – partea întâi “Ştiinţa se bazează pe experiment, pe dorinţa de a contesta doctrina veche, pe o deschidere de a vedea universul aşa cum este el în realitate. Prin urmare, ştiinţa, uneori, necesită curaj - cel puţin curajul de a pune la îndoială înţelepciunea convenţională.”, Carl Sagan Dacă despre așa-numitele conspirații s-au străduit să își șteargă urmele cenzurând internetul, am găsit în schimb suficiente documente despre falsa valoare a cercetărilor chimistului Louis Pasteur (1822-1895). La vremea când Pasteur își lansa teoriile, mai exista un cercetător, medic, Antoine Béchamp (1816-1908). Concepţia lui Pasteur era aceea că bolile sunt provocate de agenţi patogeni proveniţi din afara corpului. Acesta a început să facă studii de microbiologie. De unde veneau acești agenți patogeni, el nu știa. Cert este că îi întâlnim peste tot. Boala este întâmplătoare, susţinea el. Iar omul trebuie să se apere contra „loviturilor soartei“. Iar contra agenţilor patogeni trebuia luptat cu orice mijloc. O concepţie care se potrivea perfect unei epoci post-napoleoniene, în care totul se regla cu arma în mână. Pentru a preveni bolile, Pasteur recomanda „vaccinarea preventivă“. O vedem şi astăzi, cât de bună este. (exact așa scrie, în articolul Despre boală și păcat, de pe site-ul Ortodoxia cuantica, datat 21.05.2017). Medicii au preluat aceste informații, iar aceasta a dus la o dezvoltare impetuoasă a industriei farmaceutice. Omenirea trebuia să se ferească de bacterii. Faptul că avem de câteva ori mai multe bacterii în corp decât celule proprii, asta desigur că știința nu avea de unde să știe la acea vreme. Teoria germenilor a lui Pasteur nu a fost însă acceptată de toţi. Unul dintre contemporanii lui, Antoine Béchamp, susţinea o concepţie complet opusă. Şi total nerentabilă din punct de vedere financiar. Béchamp nu considera germenii ca fiind ceva străin şi separat de corpul omenesc, duşmănos acestuia, care venea din „afară“, ci pur şi simplu ca pe o premiză a vieţii. În permanenţă Béchamp a susţinut faptul că organismul nu poate fi lipsit de germeni (pur), aşa cum susţinea chimistul Pasteur. Germenii sunt poliformi (îmbracă forme diferite), nu au un anumit „loc“ unde stau (se găsesc), şi nu se comportă capricios, ci conform legilor vieţii. Înmulţirea lor nu se produce în nici un caz necontrolat. Din păcate, concepţia lui Béchamp nu era „rentabilă“. Cu aşa ceva nu se puteau face bani. Aşa ceva nu băga frica în oasele nimănui. Şi pentru aşa ceva nu este nevoie de medicamente, chimioterapii şi antibiotice sau antivirale. Aşa că Béchamp nu-şi mai găseşte locul în manualele medicinei actuale. În anul 1925 noi descoperiri reînvie spiritul lui Béchamp. Articolul găsit este pe site-ul universfarmaceutic.ro. Aici citim despre cercetările microbiologului Gunter Enderlein (1872-1968). Plecând de la cercetările lui Antoine Béchamp, Enderlein a demonstrat că sângele nu este steril şi că microorganismele care-l populează pot apărea în diferite stadii de dezvoltare şi sub diverse forme, fără a-şi pierde caracteristicile lui specifice. Bazându-se pe o imensă muncă de cercetare, el a concluzionat că perspectiva monomorfică asupra bolii, susţinută de Pasteur şi alţii (şi care stă la baza medicinei alopate actuale), nu mai poate fi mult timp menţinută, şi că perspectiva teoriei pleomorfice reflectă mult mai exact procesul de boală. Enderlein şi-a dedicat întrega viaţă şi întreaga muncă de cercetare ştiinţifică pentru a-şi susţine teoriile şi a descoperit remediile izopate care derivă din ele. A publicat peste 500 de articole ştiinţifice. Lucrarea sa de bază “Ciclogenia bacteriei”, Berlin, 1925, descrie în detaliu ciclul de dezvoltare al endobiontului (vezi mai jos explicatia denumirii) în diversele sale forme. Pleomorfismul se bazează pe teoria că fiecare organism cu sânge cald este populat de un germene primitiv de origine vegetală, care-şi poate schimba forma sub influenţa factorilor de mediu extern. Prin examinarea sângelui cu ajutorul microscopiei în câmp întunecat, Enderlein a observat că cele mai mici forme vii (pe care le-a numit endobionţi) trăiesc într-o simbioză naturală cu organismul gazdă, cu beneficii mutuale. Acest articol este semnat de un medic homeopat care oferă un tratament cu remedii izopate. Eu am citit despre tot felul de tratamente, terapii si remedii, de-a lungul timpului. Mereu un tratament apare, este inovator, vindecă, apoi cade în desuetudine. Apoi apare altul, cu aceeași traiectorie. Și altul, și altul. Deja citeam despre ele și nu mă mai interesau. Știam că peste câțiva ani va apare unul și mai bun, chipurile! Așa am ajuns să caut ceva și eram tot nemulțumită. Până am citit despre cauzele emoționale ale bolilor, studiate de dr. Hamer (1935-2017).
Legile biologice descoperite de dr. Ryke Geerd Hamer - partea a doua „Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” (Ioan 8, 32) Când am citit prima dată despre dr. Hamer nu i-am dat mare importanță. Alte teorii, alte vindecări… Apoi nu știu ce am citit, vizionat, că am devenit foarte interesată și cumva mi-am dat seama de importanța lucrurilor despre care vorbește. Am realizat că e ceea ce căutam. Cauza bolilor nu e înafara noastră, nu avem nevoie să găsim o anumită terapie, ci să putem discuta cu noi înșine așa cum nu am făcut-o poate niciodată. Apoi, în ultimii patru ani, am citit atât teoria, cât și despre cazuri discutate pe un grup pe facebook din care nu mai fac parte, deoarece conducătorul grupului nu permitea alte păreri decât cele ale doctorului Hamer și cele ce i se păreau lui corecte. Am fost scoasă de pe grup când am intrat în alt grup, rival din punctul lui de vedere. Fusesem avertizată de patru ori că, dacă mai vin cu păreri proprii, mă elimină. În următorul grup unde am discutat și discutăm despre aplicațiile acestor legi biologice în viața noastră, sunt și azi, și citesc aproape zilnic despre persoane care aflând despre dr. Hamer și descoperirile lui, simt că pot găsi soluții la probleme nerezolvate de către medicina alopată sau se pot vindeca de mici afecțiuni fără a recurge la medicamente. De asemenea îmi expun și eu diverse probleme minore, deoarece între noi sunt câțiva terapeuți. Un lucru minunat este că dacă ești o persoană deschisă, poți descoperi că observi cauzele afecțiunilor altora sau poți căuta în documentele grupului și să ajuți ca alte persoane să facă niște sondări interioare și să descopere cauza afecțiunii. Apoi, cu deschidere și sinceritate, oricine are astfel acces la vindecarea proprie. Un lucru este cert: nu suntem vindecați, ci ne vindecăm! Absolut întotdeauna. Nu tratamentele ne vindecă, ci ele ne ajută să trecem cu bine prin perioada necesară vindecării! Tratamentele de orice fel, administrate corespunzător, ajută organismul să se vindece! De asemenea, orice terapie, absolut oricare, poate fi folosită de oameni, dacă ei simt că i-ar putea ajuta. Totul folosit inteligent, rațional, având încredere în persoana proprie și în Dumnezeu. La un moment dat am citit despre viața medicului Hamer. Când am vrut să scriu acest articol, am regăsit biografia lui cu ajutorul browserului duckduckgo. Dr. Hamer s-a născut în 1935, în Germania, Frisia de Est. În anul 1953 a început să studieze medicina, teologia și fizica la Universitatea din Tuebingen. La 22 de ani și-a finalizat masteratul în teologie și apoi, patru ani mai târziu, și-a primit licența profesională ca doctor în medicină. În 1972, dr. Hamer a terminat specializarea în medicină internă și a început să lucreze la clinica universității din Tuebingen ca internist responsabil de pacienții cu cancer. A arătat și un talent extraordinar pentru inventarea dispozitivelor medicale. Printre altele, deține brevetul pentru un bisturiu non-traumatic care este de douăzeci de ori mai ascuțit ca o lamă de ras, un fierăstrău special pentru os în chirurgia plastică și o masă de masaj care se ajustează automat la contururile corpului. Invențiile i-au permis să se mute cu familia în Italia. Cu soția lui, medic și ea, a condus un cabinet privat în Germania. În Italia a început să trateze gratuit bolnavii din mahalalele Romei. La 18 august 1978 a primit vestea șocantă că fiul lor Dirk a fost împușcat accidental de către prințul italian Victor Emanuel de Savoia. Pe 7 decembrie același an, Dirk a cedat din cauza rănilor și a murit în brațele tatălui său. De aici se despart două surse din care am aflat despre cursul vieții doctorului Hamer. Într-una din ele este descrisă epopeea prin care au trecut părinții încercând să facă dreptate fiului lor. Din păcate, după multe procese și șicane din partea prințului Victor Emanuel de Savoia, prințul a fost găsit vinovat doar de deținerea accidentală a unei puști M1 Garand. A primit o pedeapsă cu închisoare pe șase luni, cu suspendare. Din altă sursă, decesul fiului, care l-a marcat puternic pe tatăl lui, dr. Hamer, nu a fost până la urmă ceva complet negativ, deoarece pe lângă faptul că dr. Hamer a dezvoltat un cancer de testicule care l-a făcut să înceapă cercetări pe pacienții cu diverse forme de cancer, el simțea susținerea fiului său de dincolo de moarte, deoarece era dirijat: “acum mai trebuie să studiezi, să cercetezi mai mult ca să ai mai multe rezultate” - sau – „ai descoperit ceea ce trebuia descoperit”. Acestea erau gânduri care îi veneau ca o inspirație și dr. Hamer era convins că fiul său îl ajuta. Cum spuneam, dr. Hamer a fost diagnosticat ca având cancer de testicule la puțină vreme după moartea fiului. Întrucât nu a fost niciodată grav bolnav, a presupus că acest cancer poate avea legătură cu pierderea neașteptată a fiului. Experiența lui cu cancerul l-a dus pe dr. Hamer într-o călătorie științifică extraordinară. Pe vremea aceea șef al unei clinici din Munchen, deoarece plecase din Italia, el a început să investigheze istoricul pacienților de cancer și a aflat curând că, la fel ca el, toți au experimentat un șoc neașteptat. Urmărind ipoteza că toate procesele corporale sunt controlate de creier, el a analizat scanările cerebrale ale pacienților și a descoperit niște zone albe sub forma unor inele concentrice, în diferite zone din creier, în funcție de tipul șocului suferit. Celulele creierului care primesc șocul trimit un semnal biochimic către celulele corpului corespunzătoare, care răspund prin diverse mecanisme de adaptare a organismului. Motivul pentru care conflictele specifice sunt legate în mod clar de zone specifice din creier este că, în timpul dezvoltării organismului uman, fiecare zonă a creierului a fost programată să răspundă instantaneu la situațiile care ar putea amenința supraviețuirea individului și/sau a speciei. În timp ce trunchiul cerebral, cea mai veche parte a creierului, este programat cu conflicte primordiale legate de respirație (conflict de moarte-frică, dacă nu poți respira, mori), reproducere (conflicte de procreație) și hrană (conflicte legate de bucățica de hrană), cerebelul, cea mai tânără parte a creierului, se corelează cu probleme existențiale avansate (conflict de separare, conflict teritorial). Cercetările doctorului Hamer deranjează însă teoriile existente ale medicinei convenționale. Explicația sa despre boală ca o interacțiune semnificativă între psihic, creier și organul corespunzător infirmă opinia că boala apare întâmplător sau ca urmare a unei greșeli a naturii. Continuând astfel afirmațiile doctorului Béchamp, bazate pe observații susținute de cercetările acestuia, dr. Hamer spulberă miturile celulelor canceroase maligne sau ale microbilor malefici și identifică “bolile infecțioase”, precum și tumorile canceroase ca măsuri de urgență naturale, menite să salveze organismul și nu, așa cum am fost învățați, pentru a-l distruge. În octombrie 1981, dr. Hamer și-a prezentat cercetările la Universitatea din Tuebingen ca teză post-doctorală. Obiectivul a fost ca rezultatele sale să fie testate pe cazuri echivalente, astfel încât Noua Medicină să poată fi predată tuturor studenților la medicină și ca pacienții să poată beneficia de descoperiri cât mai curând posibil. Dar spre marea lui surpriză, comisia universității i-a respins munca și a refuzat să-i evalueze teza. Acesta era un caz fără precedent în istoria Universității. În plus, la scurt timp după ce și-a predat teza, dr. Hamer a primit ultimatum să își nege concluziile sau, în caz de refuz, contractul său nu va fi reînnoit. Era extrem de dificil pentru el să înțeleagă de ce voiau să îl expulzeze din clinică. Și-a dat demisia și s-a retras în cabinetul său privat, unde și-a continuat cercetările. Încercările de a deschide o clinică privată au eșuat din cauza celor care s-au opus. În 1985, după 29 de ani de căsătorie și creșterea a patru copii, soția sa a murit. Nu și-a revenit niciodată după durerea pricinuită de pierderea fiului ei și intimidările nemiloase ale familiei Savoia. Hărțuirea doctorului Hamer a culminat în 1989, când o sentință judecătorească l-a oprit să practice medicina. Deși munca sa științifică nu a fost niciodată studiată pentru a fi respinsă, el și-a pierdut licența medicală pe motiv că a refuzat să renunțe la constatările sale privind originea cancerului și să se conformeze principiilor medicinei oficiale. În 1997, dr. Hamer a fost arestat și condamnat la 19 luni de închisoare pentru că a furnizat informații medicale gratuite fără o licență medicală unui număr de trei persoane. Când dr. Hamer a fost arestat, poliția a căutat dosarele pacienților săi. Dintr-un total de 6500, după mai bine de cinci ani, 5000 erau încă în viață. Cu toate acestea, Universitatea din Tuebingen refuză să testeze activitatea științifică a dr. Hamer. În mod similar, medicina oficială refuză să susțină Noua Medicină Germanică în ciuda numeroaselor sale verificări de către medici și asociațiile profesionale. Cei care au refuzat să îi confirme cercetările, au spus, printre altele, că nu sunt reproductibile. O scuză ușor de găsit, când vindecarea depinde de cât de conștient este omul de gândurile și emoțiile sale. În 2003, dr. Hamer a dorit să înregistreze oficial denumirea de Noua Medicină, dar nu i s-a permis aceasta de către instituțiile abilitate. A reușit să înregistreze denumirea de Noua Medicină Germanică în Marea Britanie. La 8 septembrie 2004, dr. Hamer a fost arestat la domiciliul său din Spania. A fost condamnat la trei ani de închisoare fără probațiune. Acuzațiile au fost de fraudă și complicitatea la practica ilegală a medicinii. El fusese acuzat și găsit responsabil pentru moartea cetățenilor francezi din cauza disponibilității publicațiilor sale în limba franceză. Trebuie menționat că dr. Hamer nu a vorbit niciodată cu niciunul dinntre indivizi în persoană. A fost eliberat în februarie 2006. În martie 2007 a fost forțat să părăsească exilul său spaniol. A plecat în Norvegia, unde a fost în siguranță pentru a-și continua munca vieții. În urma unui accident vascular cerebral, doctorul în medicină Ryke Geerd Hamer a murit pe 2 iulie 2017, în casa sa din Sandjeford la vârsta de 82 de ani. Este înmormântat în Erlangen, Germania, unde s-a căsătorit cu iubita sa soție Sigrid. Epilog Căutând informații, am citit și ce spune wikipedia de limbă engleză. Acolo am găsit că a fost acuzat de anti-semitism, deoarece susținea că chimioterapia si morfina sunt folosite pentru uciderea în masă a civilizației occidentale, în timp ce un astfel de tratament nu este utilizat în Israel. Dr. Hamer mai suspecta că acele ace hipodermice sunt folosite în timpul chimioterapiei pentru a implanta cipuri care conțin microcapsule cu otravă care pot fi activate prin satelit pentru a ucide în mod specific pacienții. Avea suspiciuni că vaccinul împotriva gripei porcine din 2009 a fost folosit și pentru a marca persoanele cu aceste cipuri. În noua medicină germanică învățăm despre înțelepciunea biologică a organismelor noastre din întreaga lume vie, despre incredibila capacitate de a se adapta a fiecărei celule. Fizic, mental, psihic, oamenii în mod specific, dețin uneltele necesare pentru a-și asigura o bună stare de sănătate. În ultimii ani au apărut și alte domenii conexe acestei noi medicini, cum ar fi Recall Healing, care are o abordare mai complexă, bazată pe emoțiile ce le simt oamenii, pe bagajele emoționale preluate de la părinți sau alte persoane foarte apropiate. Eu însămi am observat pe mine aceste legi biologice descoperite de dr. Hamer și mă bucur de sănătate. De câțiva ani nu am mai luat calmante pentru banalele dureri de cap, deoarece îmi trec în decurs de câteva minute, eu știind cauza lor, identificând imediat gândurile și stările mele care au provocat acele dureri. Nu mai țin cu mine medicamente la îndemână, cum făceam când eram mai tânără, când aveam câte o aspirină, algocalmin sau paracetamol. În această perioadă 2020-2021 am decis să am la îndemână bomboane cât mai naturale, ca să evit vreo tuse suspectă în ochii altora. Eu știu că cel mai frecvent, o tuse apare atunci când te-ai abținut să vorbești ceva sau ai fost împiedicat. Sunt sigură că va veni momentul când cercetările doctorului Hamer și ale altora vor fi recunoscute, iar oamenii vor fi stăpâni pe sănătatea lor, nedepinzând decât într-o foarte mică măsură de medicamente. De aceea n-am avut nicio clipă temerea, în ultimii ani, că m-aș putea îmbolnăvi de ceva grav, așa cum vor să ne facă azi unii să credem. Suntem oameni, deci suntem ființe care pot și trebuie să fie stăpâne pe viața și sănătatea lor!
Bibliografie 1. learninggnm.com, Biography of Dr. med. Ryke Geerd Hamer 2. inlpsi.ro, Antoine Béchamp și teoria microzimelor 3. ortodoxiacuantica.ro, Despre boală și păcat 4. universfarmaceutic.ro, Conceptul de pleomorfism și terapia izopată 5. infogalactic.com, Vittorio Emanuele, Prince of Naples 6. en.wikipedia.org, Ryke Geerd Hamer 7. newmedicine.ca