Nu exista parinte in aceasta lume care sa nu-si doreasca ce e mai bun si mai frumos pentru copilul lui. Si nu putini sunt cei care ar vrea sa afle cum ar putea sa-si protejeze mereu puiul, sa-l vada cu zambetul pe buze, sa-l stie sanatos si fericit, pentru totdeauna.
Ajutor de la specialistiDr. John J. Medina, un biolog specializat in dezvoltare moleculara, a dorit sa ajute parintii si a strans intr-o carte, “Brain Rules for Baby”, cele mai recente descoperiri stiintifice despre elementele dovedite a fi de ajutor la dezvoltarea cerebrala a copiilor cu varste intre 0 si 5 ani, potrivit descopera.ro.
Bebelusul vrea sa fie lasat in pace“Daca ar fi sa ofer intr-o singura propozitie un sfat bazat pe tot ceea ce stim despre dezvoltarea din prima jumatate a sarcinii, ar fi acesta: bebelusul vrea sa fie lasat in pace. Cel putin la inceput. Din punctul lui de vedere, cel mai bun aspect al vietii in uter este absenta stimularii. Uterul este intunecat, umed, cald si rezistent ca un adapost anti-bombardament, in care e mai multa liniste decat in lumea exterioara. Asa si trebuie sa fie, caci pre-creierul embrionului va genera neuroni intr-un ritm uluitor: 500.000 de celule pe minut. Acest ritm de peste 8.000 de celule pe secunda va fi mentinut pret de cateva saptamani. Procesul incepe la trei saptamani dupa conceptie si continua pana la jumatatea sarcinii. Misiunea este complexa, iar timpul este scurt, astfel ca bebelusul are nevoie sa nu fie deranjat”, explica dr. Medina.
De altfel, nu putini sunt oamenii de stiinta care cred ca nevoia de liniste este motivul pentru care femeile insarcinate au greturi matinale. Datorita acestor stari de rau general, viitoarea mama are o dieta foarte usoara si este tentata sa se odihneasca mai mult. Astfel, bebelusul se asigura ca nu este “deranjat”. Mai mult, s-a demonstrat ca, cu cat le este mai rau viitoarelor mame, cu atat este produs mai mult “ingrasamant neuronal”, ceea ce ii face pe bebelusi mult mai destepti.
Dr. Medina este de parere ca, viitoarele mame care doresc sa stimuleze dezvoltarea creierului copilului trebuie sa urmeze patru sfaturi importante:
Sa creasca in greutate atat cat trebuie, s-a dovedit stiintific ca viitoarele mame care se hranesc sanatos vor avea bebelusi mai inteligenti. Medina explica de ce: “IQ-ul bebelusului este o functie a volumului cerebral. Dimensiunile creierului prezic aproximativ 20% din variatia scorurilor IQ. Volumul creierului este legat de greutatea la nastere, ceea ce sugereaza ca, pana la un punct, bebelusii mai mari sunt mai isteti”.
Cat trebuie sa mancati? Acest lucru depinde de greutatea la debutul sarcinii. Daca va numarati printre persoanele supraponderale (cu un indice de masa corporala cuprins intre 25 si 29,9), atunci trebuie sa puneti doar 7-11 kilograme pentru a avea un bebelus sanatos. Este important sa cresteti cu aproximativ 500 de grame pe saptamana in ultimele doua trimestre ale sarcinii. Daca sunteti subponderala sau aveti o greutate normala, trebuie sa luati in greutate 12-18 kilograme, adica aproximativ un kilogram pe saptamana in cea de-a doua jumatate a sarcinii. Medina afirma ca majoritatea femeilor au nevoie sa consume 300 de calorii in plus in fiecare zi din timpul sarcinii.
Sa consume alimentele potrivite: o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume si o sursa de fier (pentru persoanele care nu sunt vegetariene, aceasta poate fi carnea rosie). Dintre cele 45 de elemente nutritive necesare pentru dezvoltarea corpului, 38 joaca un rol cheie si in dezvoltarea neurologica a bebelusului.
Sa evite stresul, care are un impact major asupra creierului bebelusului. In trecut, se considera ca stresul matern nu poate influenta dezvoltarea prenatala, insa acum cercetatorii au descoperit ca acesta poate avea consecinte pe termen foarte lung, mai ales daca viitoarea mama este stresata in ultimele luni ale sarcinii.
Sa faca sport. Mamele in forma au un avantaj: au copii mai destepti decat mamele supraponderale. Aceasta tendinta poate fi explicata prin actiunea a doi factori. Primul ar putea avea legatura cu efectul direct al activitatii fizice, mai ales al exercitiului aerobic, asupra creierului bebelusului. Cel de-al doilea are legatura cu faptul ca exercitiile fizice protejeaza femeile insarcinate de efectele negative ale stresului.
Totusi, cercetatorii subliniaza faptul ca efortul nu trebuie sa fie prea intens. In cazul activitatii fizice foarte intense, fluxul sanguin catre uter incepe sa fie redus, ceea ce afecteaza cantitatea de oxigen ce ajunge la creierul bebelusului.
Specialistii recomanda exercitii aerobice regulate, cu intensitate moderata, iar pe masura ce data nasterii se apropie, ritmul trebuie redus.
Bebelusul are nevoie sa fie inconjurat de dragosteToti parintii trebuie sa stie ca belusul este foarte sensibil la mediul in care este crescut, astfel ca ecologia emotionala in care se dezvolta copilul poate influenta in mod profund modul in care se dezvolta sistemul sau nervos. De aceea, dr. Medina sustine in cartea sa ca parintii trebuie sa acorde atentie emotiilor copilului, daca vor ca acesta sa fie o persoana fericita.
http://d-news.ro/sfaturi-pentru-parinti-cum-sa-ai-copil-sanatos/