| VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE | |
|
+8abba zaraza26 abbilbal zuum Franz Schneider Emil Condor aurora Mihai LEONTE 12 participanți |
|
Autor | Mesaj |
---|
Mihai LEONTE
Numarul mesajelor : 580 Varsta : 83 Localizare : Moldova Noua Romania Data de inscriere : 04/01/2009
| Subiect: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 18:43 | |
| Vrednic amator de cultură
Domnul Mihai LEONTE este un exemplar membrul al Asociaţiei Amatorilor de Cultură şi Ştiinţă din România (înfiinţată în anul 1945). Aceasta pentru că, deşi de profesie maistru miner, cu îndelungată activitate în munca direct productivă, dânsul s-a dovedit a fi şi un neobosit autodidact, îmbogăţindu-şi necontenit sipetul cunoştinţelor din varii domenii: istorie, literatură, filatelie, numismatică, fotografie… Mă voi opri o clipă doar asupra celor trei plachete de poezii personale pe care a reuşit să le publice: Alb Negru (1999), Nostalgii (2000), Reverii adverse (2001). Majoritatea sunt scrise în anii săi de avânt tineresc, sub imboldul firesc pe care i le-au prilejuit dragostea, munca deosebită, natura, societatea. Versurile sale blânde, agreabile, narative, uneori mici spovedanii, dovedesc o rară şi proprie sensibilitate în faţa aspectelor diverse ale vieţii pe care a trăit-o şi a emoţiilor estetice de care a fost cuprins în faţa unora dintre ele. Fără pretenţia de a fi un pisc al poeziei, Mihai LEONTE este cu certitudine un adevărat OM de caracter, un căutător de frumos ce nu conteneşte a alege grâul de neghină şi care oferă celor din jur câte ceva din prea-plinul sufletului său luminos, generos, demn de aprecierea noastră cea mai de laudă.
Profesor universitar doctor Emilian M. Dobrescu Vicepreşedinte A.S.R. 4 iunie 2001 | |
|
| |
Mihai LEONTE
Numarul mesajelor : 580 Varsta : 83 Localizare : Moldova Noua Romania Data de inscriere : 04/01/2009
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 18:44 | |
| ÎNCĂ MAI VISEZ
Am visat de când mă ştiu Iată mai visez şi-acum Versuri simplu ca să scriu Cu ele să merg la drum
Astfel am găsit în viaţă Lucruri multe şi frumoase Care au ieşit în faţă Dintre multe rele scoase.
Azi visez mai mulţi nepoţi Care să-mi zică bunicul Asta vă doresc la toţi Şi apoi vină şi sfârşitul.
24 martie 2000 | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 18:44 | |
| DISPARIŢIE
Unde sunt cuvintele frumoase Dar unde eşti să ţi le ofer? Relaţiile noastre foarte serioase Uneori mă lasă mai stingher.
Am să ţes în jurul tău regrete Le voi împleti cu salbe de dureri, De buzele tale îmi e atât de sete Dar unde eşti să mi le oferi?
Visătoare clipe, în tăcere trec Timpul, tot mai monoton se scurge, Doar în natură pot să-mi reculeg Liniştea ce printre ierburi fuge.
Lăsaţi-mă în plină singurătate! Trist n-o să mă vedeţi, doar gânditor, Voi fi mai mult, şi iarăşi în seninătate Mă voi lăsa cuprins desigur mai uşor.
Valea Călugărească 16 martie 1966 | |
|
| |
Mihai LEONTE
| IARNĂ . . .
În noapte luna de pe cer Ne priveşte cu răceală, E frig, zăpadă şi mult ger Dar sunt cuprins de o căldură, Cum să spun? Aproape ireală.
Dar fiindcă sângele în vene A prins un puls, accelerat, Îmi bag capul între perne Şi mă las de somn furat.
Viselor veniţi la mine Să mă-nconjuraţi când dorm, Chipul ce mi-e drag cu mine Să-mi fie tovarăş de somn | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 18:45 | |
| MÂINE . . .
Mâine ne vom da uitării Fără remuşcări Alungarea depărtării Îndemna-va la visări Găsi-vom poate adăpost Fiecare pentru sine Dorinţa vie care-a fost Iluzii doar senine? Arzânde doruri vor mai fi Esenţa lor pribeagă Lucidă pentru a trăi Rezistentă şi întreagă. Existenţa mea, departe totuşi, Ideală va rămâne, Neştiută printre lotuşi Căutându-te pe tine. Arcuri largi de sentimente, Pur şi simplu întâmplări, Trăi-vor de tine dependente Autentice visări.
Valea Călugărească Mai 1966 | |
|
| |
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 19:03 | |
| hehe... ce tineri eram in '66 si ce de vise aveam... aveam?!?! mai avem? 2000 "Azi visez mai mulţi nepoţi" ... azi mai visezi? cati ai? eu visez, macar unul sa am !!! _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
|
| |
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 19:54 | |
| Mihai,
E o plăcere să te avem în mijlocul nostru, domnule! Asteptăm să ne delectezi cu poezia ta frumoasă.
Îti propun să mutăm acest subiect la Popasuri personalizate. Cred că e locul perfect pentru el, pentru un scriitor plin de inspiratie ce are puterea de a ne încânta cu operele sale. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:23 | |
| Draga Adminule, Spune-mi unde sa postez si ma voi conforma. Citind lista membrilor, observ ca am cunostinte pe aici. | |
|
| |
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:27 | |
| Mihai dragă, Un Popas personalizat este în totalitate decizia fiecăruia, dacă-l vrea sau nu.
Cunoscându-te din alte părti, realizez că un Popas al tău este exact ce trebuie. Îl am deja făcut, doar să-l activez - depinde doar de tine. Astept decizia ta. Multumesc! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:37 | |
| Ok. Multumesc pentru sprijin. Voi continua postarile aici. Si ca un raspuns pentru Aurora, am 2(doi) nepoti. | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:40 | |
| IPOSTAZE
Ridic privirea, am în faţă, Chipul tău Păcat, că amândoi în viaţă Nu vom fi mereu Mă uit spre cer, e clar, senin Şi plin de stele M-aş bucura ca un copil De-ai fi prin ele Merg pe stradă. Sunt atent Altfel însă par Mai mult ca un om absent Cu un surâs amar.
„Singura cetate ce nu poate fi cucerită cu sila, este sufletul omului” Nicolae Iorga | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:41 | |
| PETALE DE TRANDAFIR.
Mă uit la-mprăştiatele petale Ale trandafirului, cândva o floare, Care a fost în mâinile tale Privindu-le, continuă să mă-nfioare.
Mă gândesc cu câtă fină gingăşie Le-ai sărutat, rupându-le uşor, Strecurându-le în hârtie Ca ele să-mi aducă al tău dor.
Când plicul l-am deschis cu grijă M-a cucerit al rozelor miros, Se pare că a fost surpriză Şi le-am privit aşa sfios.
Dă-mi voie iarăşi să mă-nfior La gândul că în suflet te doresc, Şi-n această strofă să strecor Sincer, eternul „TE IUBESC”.
19 ianuarie 1966 | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:42 | |
| STATUIA TA
Soţiei mele Ana LEONTE
Ţi-am dăltuit statui în suflet Acolo ai un sanctuar al tău Piedestale cu un etern antet Pe care le vei avea mereu.
Am adunat culori diverse Din nesfârşitul curcubeu Sa-ţi fac tablouri imense Să le descriu mi-e tare greu
Nu sunt poet că scriu un vers Sau că iubesc acum la bătrâneţe N-am trecut destul prin univers Mai am în suflet multă tinereţe.
În strângerea intensă de mână Îţi simt pulsaţia febrilă Aşteptând ca să rămână Ca imaginea fertilă
Corpul tău vibrând de viaţă Desigur, ca şi altădată Privirea ta încă semeaţă Şi mirosul ce îmbată.
24 noiembrie 2000 Moldova Veche | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:54 | |
| RENUNŢARE . . .
Las visătorul paradis În el nu cred În sentimente am zis Mă pierd Duc dragoste cu mine Curată Însă nu pentru tine Niciodată Duc dorul de la cineva Ascuns De durere aş striga De ajuns. Sufăr greutăţi enorme Nu mi-e greu Nu admit intime reforme Singur eu Te chem pe tine într-o parte Îţi vorbesc În tainice şoapte Te iubesc.
4 ianuarie 1966 | |
|
| |
Emil Condor
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:54 | |
| - Mihai LEONTE a scris:
- Ok. Multumesc pentru sprijin.
Si ca un raspuns pentru Aurora, am 2(doi) nepoti. Plăcerea este a mea! Cât despre nepoti, probabil foarte curând ne vei invita la nunta lor! Îmi imaginez că sunt deja mari... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 21:55 | |
| NU VREAU!
Nu vreau să treci sub cerul plin de stele Cu gândul sfărâmat pentru o plăcere.
Nu-mi scoate din minte iluzia supremă Că tu eşti muritoare, când eu te cred eternă.
Nu mă lăsa să mă înec în vise Sau în ale gândului inedite abise.
Nu încerca să-mi cânţi o melodie Căci voi aluneca iarăşi în reverie.
Nu-mi trebuie nimic din univers Căci mai am încă de mers.
25 noiembrie 1966 | |
|
| |
Franz Schneider
Numarul mesajelor : 3180 Varsta : 63 Localizare : Intr-o vagauna din Romania Data de inscriere : 09/09/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 22:35 | |
| Mestere, te asigur de intreaga mea simpatie. Asta in virtutea faptului ca avem aceeasi "dragoste" la baza : mineritul si poezia. Mineritul il mai practic si in prezent cu toate ca trebuia sa ies deja la pensie. Poezia mea ramane doar pentru mine, pentru moment. Poate ca esti singurul care stie cat de inspiranta este munca in subteran. Numai ca este o inspiratie pentru versuri sumbre nefiind loc de veselie in versuri. Asta prin natura muncii. | |
|
| |
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Dum 04 Ian 2009, 23:21 | |
| - Mihai LEONTE a scris:
- Si ca un raspuns pentru Aurora, am 2(doi) nepoti.
Să-ţi trăiască în sănătate şi noroc! Să te bucuri de ei mulţi ani! _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
|
| |
zuum
Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Lun 05 Ian 2009, 04:16 | |
| Mihai, imi place sinceritatea din poeziile tale. | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Lun 05 Ian 2009, 07:42 | |
| Distinsi colegi, Va multumesc pentru cuvintele voastre. Sper sa reusesc sa va aduc din creatiile mele cat mai multe. | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Lun 05 Ian 2009, 07:43 | |
| LA ANIVERSARE
a 60 a
Moşule ce tânăr eşti Zice cântecul aprins Vezi că-i bine să trăieşti Şi că dorul nu s-a stins.
La vorbe încă te simţi tare Doar la mers mă oboseşti Te lupţi cu viaţa în continuare La greutăţi mai şi zâmbeşti.
Bunicule, te strigă nepoţelul În suflet simt o bucurie Dar în pieptu-ţi clopoţelul Alarmă dă o sonerie.
E bine anii să-i aduni Să râzi de tot ce-a fost S-ajungeţi şi voi bătrâni Îndeplinind al vieţii rost.
19 ianuarie 2001 | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Lun 05 Ian 2009, 07:43 | |
| DE DEPARTE. . .
Fiicei mele Amelia Elena LEONTE
Draga noastră fată de departe Ne sună săptămânal la telefon Îi este greu, munceşte şi învaţă Dar luptă să ajungă om.
Plânge mama şi o doare Ştiindu-şi fata singurică Că nu e mamă fără supărare Considerându-şi fata încă mică.
Nu bucurăm şi nu mai ştim Ce să răspundem la-ntrebări Vrea să ştie că trăim Fără greutăţi şi supărări.
Că suntem bătrâni o ştie Luptându-ne cu bolile şi viaţa Însă noi o spunem cu mândrie Că ne e zâmbitoare fata.
11 mai 2001 | |
|
| |
Emil Condor
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Mar 06 Ian 2009, 05:10 | |
| Mihai dragă,
Chiar dacă poate uneori nu-mi vezi pasii pe aici, totusi vin aproape zilnic, mă strecor încet, îmi umplu inima cu rimele tale si plec multumit. Am multe de făcut si poate nu o să am mereu timp să postez un mesaj de multumire dar consideră că acela este mereu acolo, undeva... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
|
| |
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Mar 06 Ian 2009, 05:28 | |
| Eu cred că Mihai nu are nevoie de scărmăneală zilnică. El îşi face datoria scriind, noi ne facem datoria citind. Când şi cum citim, mai puţină importanţă are. Important este că citim şi el să fie convins că noi citim. | |
|
| |
Mihai LEONTE
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE Mar 06 Ian 2009, 07:46 | |
| TRANDAFIRII
Trandafirii, flori regale Au ghimpii foarte ascuţiţi Dar şi miresme ireale Cum aţi putea să nu-i iubiţi?
Trandafirii rupţi, se ofilesc în glastră Oricum vei încerca să ţi-i păstrezi, Vor muri ca visurile noastre Doar în amintire poţi să-i revezi.
Nu rupeţi trandafirii de niciunde Ei poartă simbolurile iubirii, Ce în inimi ne pătrunde Deci, nu mai rupeţi trandafirii! | |
|
| |
Continut sponsorizat
| Subiect: Re: VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE | |
| |
|
| |
| VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE | |
|