Nu mă gîndisem să-i propun poliţistului aceluia că-i dau maşina, numai să mă lase să intru în ţară. Sînt convins că ar fi acceptat dacă i-o dădeam gratis. Dar eu ştiam atunci un singur lucru. Dacă Dumnezeu a fost Acela ce vorbise cu gura mea atunci cînd i-am spus omului roş că indiferent de faptul că voi rămîne fără bani, fără benzină şi fără mîncare în Polonia eu tot voi veni înapoi în ţară cu tot cu maşină şi sănătos, cu siguranţă trebuia să se împlinească. Dacă socoteam bine, fără bani rămăsesem, şi fără benzină deasemeni, dar am ajuns pînă la graniţa cu România cu tot cu maşină. Şi ce dacă n-am avut de mîncare timp de o săptămînă? Şi ce dacă am îndurat un frig continuu în această perioadă de minus 25 grade? Eram perfect sănătos în continuare. Mă simţeam doar un pic obosit. Mai trebuia să ajung în ţară. Dacă Domnul împlinise pînă aici proorocia, trebuia s-o împlinească pînă la capăt. Eu nu ştiam cum, dar EL ştia. Fusesem la un pas de a fi împuşcat, dar comandantul acela n-o-ndrăznit să strige ,,Foc". Puteam să mor îngheţat, dar moartea se pare că fusese trimisă în concediu. Eu nu ştiu cum de am rezistat, dar am rezistat.
Ştiam precis că Domnul mă introduce în ţară, fără să fiu arestat şi nici amenda penală n-aveam s-o plătesc. Doar ştiam asta fără să-mi imaginez cum. Deci n-avea rost să mă frămînt degeaba. Ce era pregătit de Domnul pentru mine, trebuia să se împlinească obligatoriu. Vedeam şi eu cum se lăsa seara, iar eu mă aflam tot în Ukraina. De băieţi nu ştiam nimic. Nici nu m-am dus să-i caut. Oricum, eu cu de la mine putere nu aş fi putut trece graniţa. Iar dacă-i găseam pe băieţi nu mai puteam să-i oblig ca să meargă cu mine. Şi-aşa cheltuiseră o groază de bani tranzitînd Ukraina. Şi mă simţeam vinovat. Eu îi convinsesem ca să nu meargă cu autocarul de acolo din Warşowia. Şi după cît de mult timp trecuse, eram ca şi sigur că se aflau în România deja. N-avea rost nici să-i caut, nici să-i aştept. De fapt nici nu-i aşteptam, ci doar aveam răbdare ca Domnul să-şi pună în practică planul Său de a mă trece graniţa aşa după cum a vorbit cu gura mea.
Priveam la maşinile acelea momeală şi la poliţia de frontieră cum pescuia pe cîte un novice. Îi compătimeam, dar n-aveam cu ce să-i ajut. Unii dintre ei scoteau ultimii bani cîştigaţi din greu prin Polonia ca să-i mituiască pe poliţişti. Alţii mai cu experienţă, ştiind unde-i pichetul, mergeau direct, dădeau şpaga şi plecau repede mai departe. Şi poliţiştii treceau pe lîngă mine oridecîteori mergeau la pescuit. Priveau la mine cu tîlc, în sensul să iau exemplu de la cei care se descurcau. Dar de unde bani ca să le dau? că le-aş fi dat. Şi timpul trecea. Auzeam o voce care-mi spunea ,,încă un pic de răbdare şi vei trece graniţa". Dar de unde auzeam vocea? Nu era nimeni lîngă mine să-mi şoptească. Mai trece ceva timp şi iar auzeam vocea care mă încuraja să aştept. Deja mă obişnuisem cu aşteptatul, dar nu apărea nimic la orizont; nimeni nu mă lua de mînecă ca să mă treacă graniţa. Am adormit aşteptînd.
Nişte ciocănituri uşoare în geamul portierei m-au trezit. Erau băieţii care veniseră înapoi la mine. Se săturaseră să tot fie refuzaţi de şoferii maşinilor cu care ar fi vrut să treacă graniţa fără mine. Erau şi îngheţaţi de frig. Le era lehamite de atîta deşertăciune. Unul din ei îmi zice: -Nene, se vede treaba că tot cu dumneata trebuie să intrăm în ţară. Nu n-i s-o-ntîmplat niciodată ca acuma. Nici nu ne gîndeam că nu găsim pe nimeni care să ne treacă dincolo. Întotdeauna am găsit pe cîte cineva. Dar azi avem ghinion. Totuşi cu dumneata trecem. -Eu n-am nimic împotrivă. Problema e că n-am cu ce plăti o amendă de trei milioane de cupoane. Şi trebuie să plătesc la Cernăuţi, nu aici. Iar la bancă deschide tocmai joi. -Lasă nene că ne descurcăm noi. Vorbim noi cu poliţistul. Se duc ei la pichet, pierd timpul pe acolo vre-o oră, şi vin înapoi dezumflaţi şi revoltaţi. Poliţistul nu voia să discute cu ei, ci doar cu mine. Iar eu n-aveam cu ce-l mitui. Mi-au dat ei 50 mărci pentru şpagă. Nu ştiu dacă era echivalent cu trei milioane de cupoane, dar i-am pus şi eu în procesul verbal împăturit şi am intrat în pichet.
Văd poliţistul şi-i spun: -Las aici pe birou hîrtiile astea, te uiţi prin ele, şi-mi spui ce mai trebuie. Eu aştept afară. După 10 minute de aşteptare, iese din pichet zicîndu-mi că, amenda ca să fie anulată mai trebuie unsă cu încă 50 mărci. Cînd i-am adus de la băieţi, am căpătat actele. Atunci am întrebat dacă pot pleca mai departe, şi primesc următorul răspuns: -Da ce, ţi-am spus eu să rămîi? De aici încolo ne aştepta o nouă coloană de maşini înainte de a intra în vamă. Băieţii făcuseră cunoştinţă cu cineva care vindea cartuşe de Kent, Malboro şi BT, şoferilor amatori de ţigări bune. S-au dus la el ca să intervină la un vameş care să ne cheme în faţă, fără ca să mai aşteptăm la rînd. Nu ştiu cît au plătit, dar după ceva timp numa văd că sîntem învitaţi în vamă, în timp ce ceilalţi şoferi ne huiduiau, înjurănd şi fluierînd.
Fără să fim controlaţi am ajuns în vama românească. Aici poliţia de frontieră l-a verificat doar pe cel care avea duplicat de paşaport, mai amănunţit. Apoi au primit şi ei ceva bacşiş, după care zburdam pe asfaltul românesc cu 140 la oră fără să-mi pese că ar putea să mă prindă radarul. Aşa am ajuns la Roman, rămînînd iar fără benzină în rezervor. Şi nu îndrăzneam să le cer băieţilor nimic. Trebuia să mă descurc. Eram deja în România. Băieţii s-au sfătuit între ei, zicîndu-mi să trag maşina la un PECO. Acolo mi-au făcut plinul, mi-au umplut şi canistra, şi mi-au dat ăia 50 de mărci înapoi, plus încă 200 de mărci pe deasupra. Deasemeni mi-au lăsat şi suvenirurile din bagajele lor, felicitîndu-mă pentru curajul de care am dat dovadă, dar şi pentru faptul că nu le lipsea nimic din bagaje, considerînd că aş fi putut să cotrobăiesc prin ele cît lipsiseră ei. În căptuşeala rucsacurilor aveau şi foarte mulţi bani. Chiar mi i-au arătat ca să văd şi eu. Nişte hoţi profesionişti apreciau cuminţenia mea şi faptul că nu mi-a fost frică să mă avînt în necunoscut.
I-am dus pînă la scară aşa după cum promisesem. Apoi ne-am despărţit prieteneşte. În final am ajuns şi eu acasă, gîndindu-mă prin cîte am trecut, şi cîţi bani au cheltuit băieţii aceia ca să trecem împreună prin Ukraina. Făcusem un calcul estimativ ajungînd la concluzia că numai ce ştiam eu erau peste 900 de mărci. Plus ce mai cheltuiseră ei fără ştirea mea depăşiseră binişor 1000 de mărci. Ba chiar şi-au permis să-mi mai dea şi mie atîtea cadouri. La suma asta puteau veni lejer cu avionul de două-trei ori direct din Germania fără să treacă prin atîtea pericole. Dar ei n-au avut de ales. Ei erau pregătiţi de Domnul în mod special ca să mă aducă pe mine acasă. Ei au făcut voia Domnului fără ca să bage de seamă.
Sfîrşitul ,,Coşmarului".
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: ACCENTE Lun 16 Feb 2009, 00:02
În sfârsit! Cosmarul s-a terminat. Ce aventuri nedorite ai avut si tu, fratele meu!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
ACCENT
Numarul mesajelor : 785 Data de inscriere : 03/12/2008
Subiect: Re: ACCENTE Lun 16 Feb 2009, 07:52
Da, am afişat ultimul episod mai repede decît am estimat ieri. Azi voi afla ceva despre care aştept răspuns de ceva vreme. Dacă e de bine, vă anunţ pe toţi. Pînă atunci o mică pauză.
Fabrika & Ricchi E Poveri - Acapulco
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: ACCENTE Lun 16 Feb 2009, 12:54
Emil Condor a scris:
Un lucru este clar pentru toată lumea, viata în comunism, cu certitudine a învătat pe oameni ceva: să fie tâlhari, potlogari, neseriosi, hoti, fără caracter, oameni de nimic! Si pot continua cu multe alte "calităti"... Trebuie totusi să specific: cele de mai sus nu sunt valabile pentru toti, multi au rămas caractere sănătoase, puternice pe care te poti baza. Cinste lor!
Comunistii, ajunsi ilegal la putere, cu ajutorul tancurilor rusesti, au facut tot posibilul sa-i indeparteze pe cei cu coloana vertebrala si pe cei care se opuneau lor. I-au omorat, i-au trimis in ihchisoare, unii au fugit peste granita. Vorbesc de perioada pana in 1965. Atunci oamenii s-au invatat sa traiasca in frica, au vazut ca nu se mai pune pret pe verticalitatea persoanei.
Subiect: Re: ACCENTE Lun 16 Feb 2009, 22:37
Eu nu mă bazez pe noroc, Zaraza. Mă bazez pe Dumnezeu. Norocul nu vine de la Dumnezeu. Deci îţi imaginezi de unde vine.
Tot ce vă pot spune este că pînă termină Emil de scris ,,Zborul de condor", eu voi face o călătirie în Mexic, şi nu-i exclus să mă stabilesc acolo cu familia. Cunosc zona, pentru că am fost cu ceva timp în urmă şi în Guatemala. Deocamdată totul este în fază de proiect. În momentul cînd primesc undă verde de la Domnul am decolat. Biletele de avion sînt deja asigurate indiferent de data cînd mă hotărăsc, fără limită de timp.
Guantanamera - Los Paraguayos
Ultima editare efectuata de catre ACCENT in Lun 16 Feb 2009, 22:46, editata de 2 ori
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: ACCENTE Lun 16 Feb 2009, 22:42
He.he-heeee! La o "aruncătură de băt" de mine! Doar două zile de condus cu masina! Din Mexic se poate intra usor în America, asa cum fac milioane de mexicani. Păi, Domnul să fie cu tine, dragul meu!
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: ACCENTE Mar 17 Feb 2009, 01:07
ACCENT a scris:
La suma asta puteau veni lejer cu avionul de două-trei ori direct din Germania fără să treacă prin atîtea pericole. Dar ei n-au avut de ales. Ei erau pregătiţi de Domnul în mod special ca să mă aducă pe mine acasă. Ei au făcut voia Domnului fără ca să bage de seamă.
Accent, fără să şti, tu ai avut pe Satan slugă. Nu a fost o magie neagră, a fost o realitate. Satan este supusul lui Dumnezei. Prin credinţa ta, Dumnezeu te-a răsplătit cu o slugă de nădejde. Unul din cei patru era satan travestit în om. El a acţionat aşa cum a ştiut şi nu s-a gândit nicio clipă să te părăsească. În timpul cât a lipsit de lângă tine el a săvârşit alte fapte menite să pedepsească pe alţii şi să te răsplătească pe tine. Pentru asta el scotea banii fără să se ştie de unde şi cum. Iar la urmă ţi-a dat ceea ce Dumnezeu ţi-a hărăzit şi satan nu s-a opus. Pentru asta la un moment dat ai simţit o teamă faţă de el şi pentru asta poliţistul din vamă a vrut să discute cu tine şi nu cu el. Şi pentru asta se spune că "întortocheate sunt căile Domnului".
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL
ACCENT
Subiect: Re: ACCENTE Mar 17 Feb 2009, 08:07
Mare dreptate ai Abby. Să vezi numai cum am ajuns în Spania... şi nu m-a costat nimic. Nici atunci n-am avut bani. Şi nici măcar nu ştiam că voi ajunge în Spania. Eu doar m-am trezit în Spania. Dar asta voi povesti după ce termină Emil de povestit Zborul lui de condor.
Hai să vezi ceva asemănător cam cum eram eu înainte de a pleca din ţară! Eram sărac lipit pămîntului, cam cum este rolul lui Raj Kapoor.
(Raj Kapoor)
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: ACCENTE Mar 17 Feb 2009, 09:14
Parintii mei aveau cel putin un disc de vinil cu Los Paraguayos...
Subiect: Re: ACCENTE Mier 18 Feb 2009, 00:19
ACCENT a scris:
Mare dreptate ai Abby. Să vezi numai cum am ajuns în Spania... şi nu m-a costat nimic. Nici atunci n-am avut bani. Şi nici măcar nu ştiam că voi ajunge în Spania. Eu doar m-am trezit în Spania. Dar asta voi povesti după ce termină Emil de povestit Zborul lui de condor.
Dă bice cailor, ACCENT! Emil nu este în cele mai bune momente pentru povestit. Am timp si eu. Asa că nu te înfrâna din cauza mea. Te rog...
ACCENT
Subiect: Re: ACCENTE Mier 18 Feb 2009, 07:09
Bine. Voi încerca. Sper să termin de povestit repede. Mîine dimineaţă încep.
Ichak Dana Beechak Dana - Shree 420 (With English Subs!)
nicuvar
Numarul mesajelor : 2464 Varsta : 68 Localizare : Timisoara Data de inscriere : 16/10/2008
Subiect: Re: ACCENTE Mier 18 Feb 2009, 10:48
ACCENT a scris:
... eu voi face o călătirie în Mexic, şi nu-i exclus să mă stabilesc acolo cu familia. Cunosc zona, pentru că am fost cu ceva timp în urmă şi în Guatemala. Deocamdată totul este în fază de proiect. În momentul cînd primesc undă verde de la Domnul am decolat. Biletele de avion sînt deja asigurate indiferent de data cînd mă hotărăsc, fără limită de timp.
Sa ne spui si noua daca primesti unda verde de la Domnul si daca te mai ajuta la examene. Dar daca pleci in Mexic, iti mai folosesc examenele de acum?
_____________________ Membru fondator al PSN: Puterea Suntem Noi!
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: ACCENTE Mier 18 Feb 2009, 18:06
Accentule ! Mare atenţie şi mare prudenţă ! Nu întinde coarda peste măsură, să nu-şi întoarcă Dumnezeu faţa de la tine că-ţi va lua tot ce ţi-a dat ! Mulţumeşte-te cu ce-Ţi oferă şi nu lăcomi la mai mult !
ACCENT
Subiect: Re: ACCENTE Mier 18 Feb 2009, 22:00
nicuvar a scris:
Sa ne spui si noua daca primesti unda verde de la Domnul si daca te mai ajuta la examene. Dar daca pleci in Mexic, iti mai folosesc examenele de acum?
abbilbal a scris:
Accentule ! Mare atenţie şi mare prudenţă ! Nu întinde coarda peste măsură, să nu-şi întoarcă Dumnezeu faţa de la tine că-ţi va lua tot ce ţi-a dat ! Mulţumeşte-te cu ce-Ţi oferă şi nu lăcomi la mai mult !
Apreciez mult că vă gîndiţi la mine, dar am luat în calcul şi faptul că ar putea fi o alarmă falsă. De aceea nici nu mă grăbesc. Mai întîi să termin cursurile, şi apoi mai văd eu dacă merită sau nu să merg în Mexic. De acuma sînt şi eu călit. Nu dau eu cioara din mînă pe cea din vîrful stîlpului.
Am timp berechet să mă informez, să testez toate variantele posibile... minus neprevăzutul. Despre lăcomie nici nu se poate pune problema. Nu cred că voi fi mai bogat acolo. Şi nu depinde de mine. Eu nu pot face nimic, decît ce vrea Domnul ca să fac. Dacă EL mă-ndeamnă să merg acolo, cum aş putea eu să mă împotrivesc? De m-aş pune de-a curmezişul şi tot mă va duce acolo unde vrea EL.
Eu nu mă aflu în Spania pentru că am vrut eu să ajung aici. Eu nici măcar n-am ştiut unde ajung. Ştiam doar că am ieşit din ţară. În rest nimic. Domnul m-a îndemnat să ies din ţară, şi tot Domnul m-a aşteptat aici. N-am cunoscut pe nimeni altcineva. Şi puteam să devin boschetar cum atîţia alţii au devenit, din cauza lipsei unui loc de muncă, lipsei banilor, neputinţei de a plăti o chirie, necunoaşterii limbei de comunicare, şi a multor alţi factori de natură nefastă.
La fel ar fi dacă ar trebui să ajung şi în Mexic. Promisiunile pot rămîne doar în faza lor de promisiuni, fără a se concretiza. Dacă nu-i nimic sigur, nu mă mai aventurez. Cel puţin aşa gîndesc eu, dar nu pot încă să ştiu ce plan are Domnul cu mine. De aceea aştept un răspuns de la EL. Nu-i exclus ca destinaţia să fie alta, de exemplu Ierusalim, dar cu trecere prin Mexic, ca să mai iau pe cineva cu mine de acolo.
Iona ca să ajungă la Ninive, nu trebuia decît să traverseze marea, dar el a trebuit să treacă chiar prin fundul mării, făcînd un ocol de trei zile. Numai aşa a trebuit să ajungă la Ninive. Căile Domnului depăşesc de foarte multe ori imaginaţia omului, raţiunea şi logica.
Veţi vedea din ce vă voi povesti începînd de mîine, că n-o depins de mine ca să ajung în Spania. Nici întoarcerea din Polonia n-o depins de mine, mai ales că rămăsesem fără bani, fără mîncare şi fără benzină. Dar m-am întors în ţară cu tot cu maşină şi sănătos, în ciuda tuturor încercărilor prin care am fost trecut. Sînt convins că Domnul ştie să-mi poarte de grijă, chiar dacă mi se pare că uneori mă prăbuşesc. Oridecîteori aş cădea, Domnul mă ridică.
zaraza26
Subiect: Re: ACCENTE Mier 18 Feb 2009, 22:49
Citat :
Ce amintiri! De cand eram mica si ma uitam cu mama la filme indiene!
Subiect: Re: ACCENTE Joi 19 Feb 2009, 03:33
ACCENT a scris:
Oridecîteori aş cădea, Domnul mă ridică.
Stiu exact despre ce vorbesti si îti dau dreptate. Asa să fie!
ACCENT
Subiect: Re: ACCENTE Joi 19 Feb 2009, 14:37
Citat :
zaraza26 a scris:
Ce amintiri! De cand eram mica si ma uitam cu mama la filme indiene!
Într-adevăr mi-au rămas bine întipărite în memorie (amintirile). Nu ştiu dacă mai găsesc şi altele. Oricum, la capitolul timp sînt cam înghesuit, ca să mai caut curînd. După cum vezi nici n-am reuşit să afişez azi începutul unei noi istorisiri. De aceea îl voi mai lăsa un pic pe Raj Kapoor drept companie pînă mîine cînd termin săptămîna de scoală.
MISRALARA YOLCULUK RAJ KAPOOR
Cine mă ajută să găsesc coloana sonoră din filmele ,,Pe aripile vîntului" şi ,,Vacanţă la Roma"?
Anahoret
Numarul mesajelor : 7444 Varsta : 63 Localizare : Deocamdată pe lumea asta Data de inscriere : 11/12/2008
Subiect: Re: ACCENTE Joi 19 Feb 2009, 17:28
ACCENT a scris:
... Ei erau pregătiţi de Domnul în mod special ca să mă aducă pe mine acasă. Ei au făcut voia Domnului fără ca să bage de seamă.
Sfîrşitul ,,Coşmarului".
ACCENT, eu cred că Bunul Dumnezeu a făcut deja o pasiune pentru tine! Prin câte ai trecut... nu ştiu dacă s-ar fi descurcat cineva altfel.
_____________________ Free your mind!
ACCENT
Subiect: Re: ACCENTE Joi 19 Feb 2009, 23:20
Anahoret a scris:
ACCENT, eu cred că Bunul Dumnezeu a făcut deja o pasiune pentru tine! Prin câte ai trecut... nu ştiu dacă s-ar fi descurcat cineva altfel.
Nu numai că a făcut o pasiune, dar simt că mă şi iubeşte. Şi ce dacă m-a trecut prin atîtea necazuri, important este că mă aflu în mîna Lui, de unde nu mă poate smulge nimeni. ,,Oile Mele asculta glasul Meu; Eu le cunosc, si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vecinica, in veac nu vor pieri, si nimeni nu le va smulge din mana Mea" (Ioan 10:27-28).
Meri soni yadon ki barat
ACCENT
Subiect: Re: ACCENTE Sam 21 Feb 2009, 07:46
În aşteptarea începutului unei noi povestiri, pe care o voi afişa în dimineaţa asta, vă invit, pe toţi prietenii mei, la film. Este titrat în româneşte.
O floare si doi gradinari ~ Ek pool do mali ~ Part.1
O floare si doi gradinari ~ Part.2
O floare si doi gradinari ~ Part.3
O floare si doi gradinari ~ Part.4
O floare si doi gradinari ~ Part.5
O floare si doi gradinari ~ Part.6
O floare si doi gradinari ~ Part.7
O floare si doi gradinari ~ Part.8
O floare si doi gradinari ~ Part.9
O floare si doi gradinari ~ Part.10
O floare si doi gradinari ~ Part.11
O floare si doi gradinari ~ Part.12
ACCENT
După ce am venit din Polonia, au mai trecut 4 ani destul de complicaţi, pînă cînd a trebuit să vînd Dacia cu te miri cît. Era imposibil s-o mai ţin. Cheltuiam mai mult decît trebuia cu reparaţiile şi întreţinerea. Apoi mi-am cumpărat o altă maşină străină. Părea foarte bună, şi preţul fusese foarte convenabil. Numai că nu puteam s-o înmatriculez din cauză că erau modificate seria de la motor şi de la caroserie. Aşa că banii s-au dus pe apa sîmbetei, iar maşina am dat-o la cineva care a demontat-o pentru piese de schimb. Alţi bani nu mai aveam. De aceea a trebuit să reiau mersul pe jos.
Înainte de a vinde maşina, lucrasem undeva într-un domeniu ce-mi plăcea mult de tot. Mă dedicasem total. Orele suplimentare se adunaseră atît de multe încît puteam să plec în concediu jumătate de an. Mă aveam bine cu toţi şefii. Cînd a început să se clatine cifra de afaceri mi-am luat trei luni de concediu (din orele lucrate suplimentar). Cît timp mă aflam în acest fel de concediu eram pontat, urmînd să mă prezint doar la salar. Dar prima dată cînd m-am prezentat, am aflat că aveam contractul de muncă desfăcut pentru absenţe nemotivate. Directorul fusese schimbat, iar noul director nu voia să recunoască orele lucrate suplimentar. Şi nu m-o anunţat nimeni. Nici o contestaţie nu a fost luată în considerare. În felul acesta nici ordonanţă de urgenţă nu puteam să iau. Alţii s-au îmbogăţit de pe urma ordonanţelor vremii. Eu din momentul acela începeam să mă prăbuşesc.
Scîrbit de deşertăciunea lumii acesteia preferam să mă ia Dumnezeu decît să fac umbră pămîntului degeaba. Dacă tot nu mă simţeam util, la ce folos să mai fi existat? Dar cum să-L înduplic pe Dumnezeu ca să-mi dea odihnă? Chinuiam şi sufeream parcă în zadar. Dacă toate strădaniile mele erau zadarnice, şi dacă tot ce agonisisem se risipea văzînd cu ochii, m-am decis pentru un pelerinaj prin ţară, căutînd să aflu ce-i cu mine, pe la mănăstirile şi bisericile ortodoxe existente [după ce trecuse mai bine de 10 ani de la revoluţia din 89]. Preţ de 100 zile, toată vara, am tot mers pe jos, doar cu cîteva schimburi strict necesare, fără bani, fără provizii, fără maşină. Eram hotărît să lămuresc odată pentru totdeauna cu Dumnezeu, ca să-mi spună şi mie pentru ce m-o adus în lumea asta de cunosc atîta sărăcie şi atîtea lipsuri, cînd alţii sînt ţinuţi să trăiască în îndestulare... chiar răsfăţaţi. Ce însemnau 100 zile? Erau ceva mai mult de trei luni... adică 14 săptămîni şi două zile.
Pornisem la drum cu ideea să aflu dacă Dumnezeu avea nevoie de mine pe acest pămînt. Dacă nu avea nevoie, nu m-ar fi ţinut 100 zile în viaţă şi muream. Dar dacă Îi eram de vre-un folos, puteam să aflu, deoarece avea să mă păstreze viu şi sănătos. Deci dacă depăşeam cele 100 de zile, rezulta că Domnul îmi purta de grijă pentru ceva special. Încă nu ştiam ce. Aşa se face că am vizitat multe mănăstiri. La unele dintre ele ajungînd aproape epuizat, frînt de oboseală, rupt de foame. Dacă-mi asigura un loc de dormit, eram fericit. Unii stareţi mă înţelegeau, alţi nu. Unii mă ţineau o zi sau două ca să-mi refac forţele. Alţii mă izgoneau, şi mă ameninţau să nu mai trec niciodată pe la ei, fiind obligat să plec mai departe fără o ţintă precisă.
Colindasem jumătate de ţară cînd am ajuns slăbit şi înfometat la o mănăstire din nordul ţării. Afară fiind o vreme rece şi ploioasă, hainele de pe mine puteam să le storc, atît de ud eram. Administratorul îmi oferise o cămăruţă unde m-am schimbat de haine. Am mîncat şi la cantină, măcar că trecuse programul pentru masa de prînz. Poate că era ora 16:00. Mi se închideau ochii. Nu mai puteam de somn. Cînd am terminat de mîncat mi-am pregătit un lighean cu apă ca să-mi spăl şosetele şi alte mărunţişuri. Pînă a doua zi aveau să se usuce. De cum m-am aşezat în pat, numai ce m-am învelit cu pătura, că imediat am şi adormit. Auzeam prin somn cum băteau clopotele. Nu ştiam de ce bat. Nici nu mă interesa. Voiam doar să dorm. După ce mersesem două zile (inclusiv noaptea dintre ele), continuu pe jos, cam 100Km în 35 ore, nu-mi mai trebuia nimic. Făcusem băşici la picioare, care sîngerau şi mă usturau... Deodată, uşa se deschide violent, ivindu-se stareţul cu o flcă-n cer şi cu alta-n pămînt. Speriat m-am trezit buimac, ca să aud următoarele: -Măi bagabondule, da tu n-ai auzit clopotul ca să vii la vecernie? Clopotul bate de aiurea pentru tine? Adică eu fac slujba, şi tu nici n-o bagi în seamă? Unde te crezi tu aici, la pensiune? Ai impresia că dacă ai venit aici unde se agaţă harta-n cui, poţi să fii indisciplinat? Ai cinci minute să-ţi faci bagajul şi să pleci bagabontule! Marş de aici, cîine împuţit ce eşti!
Ce ştia el ce era în sufletul meu... La cît de agitat părea, nu mă aşteptam la nici un fel de conciliere. Şi nu dormisem decît un sfert de oră. Mi-am strîns repede lucrurile, m-am îmbrăcat, şi-am pornit din nou la drum prin ploaia mocănească care nu mai înceta. Fiind un strat gros de nori, seara se lăsa mai repede. Mă aştepta o noapte grea. Eram sleit de puteri. Stareţul mă urmărea cu mercedesul nou-nouţ mergînd la relanti din urma mea ca să fie sigur că nu mă aciuez pe undeva pe lîngă mănăstire. Cînd eram destul de departe de mănăstire a făcut şi el cale întoarsă lăsîndu-mă să hălăduiesc prin întuneric de unul singur. Cine ştie ce fel de inimă avea stareţul acela... Aş fi vrut să dorm mergînd, că nu mă putem întinde pe jos din cauza ploii. Mergeam în neştire, închizînd ochii preţ de 10-20m ca să-i deschid iar pentru a nu nimeri în şanţ. Eram ud leoarcă, şi bătea un vînt rece... iar alte haine uscate nu mai aveam.
Mai făceam semn la maşini, dar nu mă lua nimeni. Şi se înoptase. Era destul de tîrziu. Un camion oprise special ca să mă ia. Şoferul, om cu suflet, zicea că merge undeva într-un sat, şi că mă duce pînă acolo. Poate mă găzduia cineva. Opreşte în apropiere de casa unor pocăiţi. Din punctul lui de vedere, ei ar fi trebuit să fie primitori de oaspeţi. Am coborît tremurînd de frig. În cabina maşinii fusese cald. Era o casă îngrijită şi cochetă. Sun la poartă. Văzusem lumină în casă. Iese un bărbat. Numai cît i-am dat bună seara, că din casă mai iese şi nevastă-sa, o zgripţuroaică care se zgîia la mine certăreaţă din fire. Nu l-a lăsat pe bărbat să zică absolut nimic. M-a certat aşa ca la carte, măcar că nu i-am dat nici un motiv, considerînd că eram un cerşetor. La final îmi întinde 10 lei îndemnîndu-mă să plec. I-am refuzat categoric. Nu mai îmi trebuia nimic. Bine că nu mai ploua. Ieşind din sat, de-oparte şi de alta a şoselei erau căpiţe de porumb. La munte toamna îşi face apariţia mai devreme. Am desfăcut o glugă şi m-am băgat în ea. Acolo m-am încălzit şi-am adormit.
Era ziuă cînd m-am trezit. Hainele se uscase pe mine destul de şifonate. Ieşise soarele. Părul şi barba crescuseră. Arătam ca o sperietoare. Ieşind la asfalt mergeam, dar nu ştiam unde. O maşină era parcată pe marginea şoselei. Şoferul mînca. A fost deacord să mă ducă undeva pe lîngă Baia Mare la un preot pe care-l cunoştea. Zicea că are har şi că lumea îl vizitează pentru tot felul de leacuri şi rugăciuni. Am ajuns într-un sat unde se afla preotul. În curte erau trei maşini, din care una mi-a atras atenţia avînd număr de Arad. Nu ştiam de ce. Căutam discret să aflu cine-i propietarul, fără să întreb. Oricum trebuia să aştept ca să-mi vină rîndul la audienţă. După mine era o femeie de 55 ani cu o nepoţică frumoasă de 5-6 ani. Funcţie de cum se comporta fetiţa mi-am dat seama că era oarbă, chiar dacă avea nişte ochi minunaţi. I-am dat de înţeles femeii că o las înaintea mea ca să intre la preot. Eu şi-aşa nu aveam de ce să mă grăbesc.
Timpul trecea destul de greu. La un moment dat femeia se duce la maşina aceea cu număr de Arad, pentru a scoate nişte fructe să-i dea nepoatei. În felul acesta am aflat a cui era maşina. Între timp, eu citeam într-un ziar ce l-am găsit pe o masă din cerdacul unde făceam anticamera. Ziarul era din Judeţul Bihor, şi la mica publicitate văzusem ceva interesant. Ar fi trebuit să ajung în Bihor, mă gîndeam eu, ca să mă prezint acolo. Cineva avea acolo o brutărie în Biharia şi-i trebuia un şofer să transporte pîinea la magazinele din împrejurimi. Problema era că nu aveam cu ce să ajung pînă a doua zi. Poate mai găseam valabilă oferta. Şi-aşa eram la finalul celor 100 de zile de pelerinaj. Dacă rezistasem atît de mult, însemna că trebuia să mai trăiesc. Deci trebuia găsesit ceva de muncă ca să-mi cîştig existenţa în mod cinstit. În rest se ocupa Domnul de motivul pentru care mă mai ţinea în viaţă.
Cînd a ieşit femeia cu nepoata ei de la preot, am rugat-o să mă ia şi pe mine pînă la Oradea dacă nu o deranjam. A zis că mă aşteaptă, deşi n-avea nici o obligaţie. Preotul fuma plictisit ascultînd necazurile pe care i le povesteau cei care veniseră la el să lase un pomelnic sau cine ştie cu ce alte motive. Sigur că era nerăbdător să vadă că primeşte bani sau produse alimentare şi băutură. Eu n-aveam ce să-i dau. De aceea nici nu m-a ţinut mult. Îşi turnase un pahar cu vin pe care l-a băut dintr-o suflare. A notat ceva pe un caiet murdar, după care sfatul lui era să mai trec pe la el cînd am ce să-i şi aduc. Chiar să-i fac şi ceva publicitate. Cu alte cuvinte discuţia cu el se încheiase. Băgase mîna în buzunar de unde a scos nişte bani atît cît a prins cu două degete, şi mi i-a dat mie, ca să-mi prindă bine. Mi-a dat de înţeles să nu-i refuz, că nu se ştia cînd mai făceam rost de bani. Am ieşit optimist.
Femeia mă aştepta. Eram impresionat. Ar fi putut să plece fără să primească în maşină o sperietoare ca mine. Fiind pe locul din dreapta, observam atent cum conducea femeia. I se închidea ochii de somn. Condusese toată noaptea ca să ajungă la preot. Era foarte obosită. Şi dorea foarte mult ca nepoata ei să se însănătoşească ca să nu mai fie oarbă. Altfel copilăria ei se consuma în zadar. Nici şcoală nu putea să fregventeze... Am rugat-o să oprească şi să mă lase să conduc eu pînă la Oradea, iar ea să doarmă pe scaunul din dreapta. A fost deacord. Era conştientă de un potenţial pericol dacă adormea la volan. Mai întîi a vrut să se convingă că aveam permis de conducere. Apoi am condus eu. La un moment dat se trezeşte şi mă întreabă dacă mai este mult pînă la Oradea. -Am trecut de mult de Oradea, îi zic eu. Ne apropiem de Arad. Nu v-am trezit. Vă duc pînă acasă, şi mă voi întoarce eu la Oradea cumva. Nu m-a lăsat să plec pe timp de noapte. Zicea că nu mă puteam prezenta în halul în care arătam la brutăria aceea. M-ar fi refuzat din start. Ea era dispusă să mă lase singur în casă, să dorm. Îmi pregătise şi de măncare. Apoi a plecat la fata ei. Era sigură că nu voi fura nimic.
abbilbal
Subiect: Re: ACCENTE Sam 21 Feb 2009, 19:13
Am citit Accent, dar m-am blocat în comentariu.
zaraza26
Subiect: Re: ACCENTE Sam 21 Feb 2009, 20:35
Citat :
Pornisem la drum cu ideea să aflu dacă Dumnezeu avea nevoie de mine pe acest pămînt.
Dumnezeu are nevoie de toti, indiferent daca vrem sau nu sa-i facem Voia.
Daca vrei sa faci numai Voia Domnului, trebuie sa nu-ti mai pese de tine. Esti ca o frunza in bataia vantului.