__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Raportul dintre predestinare si libera vointa | |
|
+6MIRCEA zuum Emil Condor TUDOR abbilbal adiel 10 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
adiel
Numarul mesajelor : 5 Varsta : 43 Data de inscriere : 25/11/2008
| Subiect: Raportul dintre predestinare si libera vointa Lun 01 Dec 2008, 20:53 | |
| Omul este predestinat sa traiasca cum traieste? sau Poate sa-si decida singur viitorul si vecnicia? In contextul Bibliei. | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Lun 01 Dec 2008, 20:59 | |
| În contextul Bibliei este greu de răspuns la întrebarea ta. În contextul dinafara Bibliei este şi mai greu. Este greu de răspuns pentru că în biblie sunt versete din care rezultă că Dumnezeu l-a lăsat pe om cu libertate deplină. Dar tot în Biclie găsim versete din care rezultă că Dumnezeu îl ocroteşte pe om şi nu-l lasă la voia întâmplării. In afara contextului Bibliei fiecare comentăm în felul nostru, după cum ne tzaie capul. Aşa că, alege şi tu răspunsul care-l preferi. | |
| | | TUDOR
Numarul mesajelor : 192 Data de inscriere : 17/09/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 01:41 | |
| Liberul arbitru este o născocire a celor de la Niceea. Această invenţie omenească este de natură al subestima pe Dumnezeu şi de a nu I Se recunoaşte suveranitatea. Cînd vrei să faci ceva de capul tău, înseamnă că-L dai la o parte pe Dumnezeu, ca să nu te mai conducă EL, ca şi cum ar fi incompetent. Consider că liberul arbitru este doar un virus ce nu-i străin de boala trinităţii. | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 06:05 | |
| - adiel a scris:
- Omul este predestinat sa traiasca cum traieste? sau Poate sa-si decida singur viitorul si vecnicia?
In contextul Bibliei. Care este părerea ta personală? Coincide cu cea biblică? Personal as vrea să ascult ce ai tu ca răspuns la propria-ti întrebare, dacă nu te deranjează. - TUDOR a scris:
- Consider că liberul arbitru este doar un virus...
Ce " antivirus" recomanzi? | |
| | | zuum
Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 06:39 | |
| - TUDOR a scris:
- Liberul arbitru este o născocire a celor de la Niceea. Această invenţie omenească este de natură al subestima pe Dumnezeu şi de a nu I Se recunoaşte suveranitatea.Cînd vrei să faci ceva de capul tău, înseamnă că-L dai la o parte pe Dumnezeu, ca să nu te mai conducă EL, ca şi cum ar fi incompetent.Consider că liberul arbitru este doar un virus ce nu-i străin de boala trinităţii.
Niceea ? Boala trinitatii? Ce-o mai fi si asta? Cum adica BOALA? A crede in Tatal, Fiul si Sf Duh inseamna ca esti bolnav? | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 06:44 | |
| Zuum,
Uite ce am găsit pe un alt forum, afisat de unul dintre fratii nostri în Hristos:
Biserica catolică dă următoarea declaraţie referitoare la Mt. 28:16-20, în „Biblia Herder” editată în 1965, în introducerea la cărţile N.T., anexa pag. 37: „formula de botez trinitariană (lungă) s-a dezvoltat în biserica primară din formula simplă „În Numele lui Isus”. Prin aceasta Biserica catolică recunoaşte că a modificat formula simplă a apostolilor şi odată cu aceasta a falsificat canonul biblic". | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 06:47 | |
| - Emil Condor a scris:
- Zuum,
Uite ce am găsit pe un alt forum, afisat de unul dintre fratii nostri în Hristos:
Biserica catolică dă următoarea declaraţie referitoare la Mt. 28:16-20, în „Biblia Herder” editată în 1965, în introducerea la cărţile N.T., anexa pag. 37: „formula de botez trinitariană (lungă) s-a dezvoltat în biserica primară din formula simplă „În Numele lui Isus”. Prin aceasta Biserica catolică recunoaşte că a modificat formula simplă a apostolilor şi odată cu aceasta a falsificat canonul biblic". Nu ti-am spus eu ca Biblia e plina de falsuri si contraziceri...? Si asta nu de la Constantin ci de la biserica primara! | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 06:51 | |
| Sunt contraziceri atunci când îmbrătisăm cele două versete "măsluite" de... stim noi cine, nu-i asa? În rest Biblia este într-o unitate desăvârsită dacă nu ar fi "cozile" alea!
Cu adevărat am plecat acum, până nu primesc si bătaie că stau atâta!
Mai vorbim... | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 07:01 | |
| - Emil Condor a scris:
- Sunt contraziceri atunci când îmbrătisăm cele două versete "măsluite" de... stim noi cine, nu-i asa? În rest Biblia este într-o unitate desăvârsită dacă nu ar fi "cozile" alea!Cu adevărat am plecat acum, până nu primesc si bătaie că stau atâta!Mai vorbim...
Eu nu cred ca " cele doua versete" poate influenta credinta si dragostea cuiva in Isus Hristos. Eu, ortodox fiind, nu le atribui insemnatatea covarsitoare pe care vad ca le-o atribuie ne-ortodocsii ! Ce ma revolta este gustul pentru galceava din nimic, din fleacuri.... de ce spui Tata, Fiul si Sf Duh in loc sa zici Isus ??? Pentru aceste VORBE oamenii s-au ucis intre ei! Pentru Tatal, Fiul, Sf Duh si ISus Hristos toti intr-unul si laolata....! Politica bat-o focul! Ce spunem , nu ce simtim! Si nu vrei sa vezi ca pana la coada e vorba de batalia 'traditiilor'... a cui e mai valabila! | |
| | | MIRCEA
Numarul mesajelor : 245 Data de inscriere : 09/10/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 10:22 | |
| - zuum a scris:
Niceea ? Boala trinitatii? Ce-o mai fi si asta? Cum adica BOALA? A crede in Tatal, Fiul si Sf Duh inseamna ca esti bolnav? Da. E un duh de boală răspîndit în lume, numit trinitate, tot aşa cum era pe vremuri lepra, ciuma... şi nu trece cu aspirină. Dacă-ţi mai aminteşti, oamenii loviţi de ciumă erau duşi cu căruţile afară din sate şi li se dădea foc de vii ca să dispară şi ciuma odată cu ei. Nu a fost de loc uşor de luptat împotriva acestei boli. Aşa şi cu trinitatea, pe cine-l loveşte devine contagios molipsind/contaminînd şi pe alţii. Carantina nu se va institui; deci să nu te sperii. Boala-i lungă şi nu te părăseşte dacă nu eşti copil al Domnului. Şi nu-i vorba numai de tine. Sînt atîţia. A crede in Tatal, Fiul si Sf Duh presupune să crezi într-un dumnezeu fragmentat; ori Dumnezeu este un Întreg. | |
| | | adiel
Numarul mesajelor : 5 Varsta : 43 Data de inscriere : 25/11/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 14:34 | |
| - TUDOR a scris:
- Liberul arbitru este o născocire a celor de la Niceea. Această invenţie omenească este de natură al subestima pe Dumnezeu şi de a nu I Se recunoaşte suveranitatea.
Cînd vrei să faci ceva de capul tău, înseamnă că-L dai la o parte pe Dumnezeu, ca să nu te mai conducă EL, ca şi cum ar fi incompetent. Consider că liberul arbitru este doar un virus ce nu-i străin de boala trinităţii. Liberul arbitru sau libera vointa a omului de asi decide vesnicia nu este o nascocire a celor de la Niceea. Pina la Niceea Parintii Apostolici au scris despre aceasta si pina la Augustin toti crestinii au crezut in liberul arbitru conform Bibliei. Exemplu: CARTEA A PATRA A LUI IRINEU din Lyons 175 - 180 D>H> Capitolul XXXVII – Oamenii posedă o voinţă liberă şi sunt înzestraţi cu facultatea de a alege. Prin urmare, nu este adevărat că, prin natura lor, unii sunt buni, iar alţii sunt răi.
1. Această expresie [a Domnului nostru]: „De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum îşi strânge găina puii sub aripi, şi n-aţi vrut” 597 prezintă vechea lege a libertăţii umane, pentru că Dumnezeu l-a creat pe om liber de la început, având o putere proprie şi fiind capabil să asculte poruncile (ad utendum sententia) lui Dumnezeu de bună voie şi nefiind constrâns de Dumnezeu. Căci Dumnezeu nu foloseşte coerciţia [faţă de noi], ci numai voinţa liberă. De aceea, El dă sfaturi bune tuturor. În oameni şi în îngeri, deopotrivă, Dumnezeu a pus puterea de a alege (căci îngerii sunt făpturi raţionale), pentru ca cei ce se supun, în ascultare, să aibă ceea ce este bun, dat de Dumnezeu şi păstrat de ei înşişi. Pe de altă parte, cei care nu au ascultat, pe bună dreptate, nu vor fi în posesia a ceea ce este bun şi vor primi pedeapsa meritată: căci Dumnezeu le-a dat ce este bun, dar ei nu l-au păstrat, nici nu l-au socotit preţios, ci au arătat dispreţ faţă de bunătatea Lui extraordinară. Prin faptul că resping binele, toţi aceştia vor atrage în mod meritat judecata dreaptă a lui Dumnezeu, după cum certifică şi apostolul Pavel în Epistola către Romani, unde spune: „Sau dispreţuieşti tu bogăţiile bunătăţii, îngăduinţei şi îndelungii Lui răbdări? Nu vezi tu că bunătatea Lui te îndeamnă la pocăinţă? Dar cu împietrirea inimii tale, care nu vrea să se pocăiască, îţi aduni o comoară de mânie pentru ziua mâniei şi a arătării dreptei judecăţi a lui Dumnezeu.” „Dar slavă şi cinste,” spune el, „va veni peste oricine face binele”. 598 Aşadar, Dumnezeu a dat ceea ce este bun, după cum ne spune apostolul în epistolă, iar cei care săvârşesc binele vor primi slavă şi cinste, pentru că au făcut ceea ce este bine atunci când stătea în puterea lor să nu facă astfel; însă cei care nu fac ce este bine, vor primi judecata cea dreaptă a lui Dumnezeu, pentru că nu au săvârşit binele când stătea în puterea lor să o facă. 2. Dacă prin natura lor, unii ar fi fost făcuţi răi, iar alţii buni, aceştia din urmă nu ar merita laude pentru faptul că sunt buni, din moment ce au fost creaţi astfel, nici cei dintâi nu ar fi de condamnat, dacă aşa au fost creaţi iniţial. Dar întrucât toţi oamenii au aceeaşi natură, fiind capabili să facă ce este bine şi, pe de altă parte, având de asemenea puterea de a îndepărta binele şi de a nu-l face – prin urmare, unii primesc laude pe bună dreptate, chiar printre oameni, care se află sub controlul unor legi bune (şi cu atât mai mult din partea lui Dumnezeu) şi obţin mărturia meritată că sunt oameni care aleg binele, în general, şi care perseverează în această direcţie; ceilalţi sunt blamaţi şi condamnaţi pe merit, pentru că au respins ce este bun şi drept. De aceea, profeţii îi îndemnau pe oameni să facă binele, să acţioneze corect şi să lucreze în neprihănire, după cum am arătat pe larg, pentru că stă în puterea noastră să facem astfel şi pentru că, din pricina unei neglijenţe excesive, putem ajunge să uităm şi de aceea avem nevoie de acel sfat bun, pe care bunul Dumnezeu ni l-a dat prin intermediul profeţilor. 3. Din această pricină a spus Domnul: „Lumina voastră să strălucească înaintea oamenilor, ca ei văzând faptele voastre bune să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri” 599 şi „Luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile cu îmbuibare de mâncare şi băutură şi cu îngrijorările vieţii acesteia”; 600 „Mijlocul să vă fie încins şi candelele aprinse; să fiţi ca nişte oameni care îl aşteaptă pe stăpânul lor să se întoarcă de la nuntă, ca să-i deschidă îndată când va veni şi va bate la uşă. Ferice de robii aceia pe care stăpânul îi va găsi veghind la venirea lui”. 601 „Slujitorul care cunoaşte voia stăpânului său şi nu o face, va fi bătut cu multe lovituri”. 602 „De ce Îmi ziceţi ‚Doamne, Doamne’ şi nu faceţi ce vă poruncesc Eu?” 603 „Dar dacă robul zice în inima lui: ‚Stăpânul meu zăboveşte să vină’ şi va începe să bată pe tovarăşii lui de slujbă, să mănânce şi să bea cu beţivii, stăpânul lui va veni în ziua în care el nu se aşteaptă, îl va tăia în două şi soarta lui va fi soarta făţarnicilor”. 604 Toate aceste pasaje dovedesc voinţa independentă605 a omului şi, în acelaşi timp, sfatul pe care i-l dă Dumnezeu, prin care El ne îndeamnă să ne supunem Lui şi prin care caută să ne îndepărteze de [păcatul] necredinţei faţă de Dumnezeu, fără să ne constrângă în vreun fel. 4. Fără îndoială, dacă cineva nu doreşte să urmeze Evanghelia, stă în puterea lui [să o respingă], însă acest lucru nu este indicat. Căci stă în puterea omului să nu Îl asculte pe Dumnezeu şi să respingă ce este bun, însă [un astfel de comportament] provoacă pagube şi necazuri însemnate. În acest sens, Pavel spunea: „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos”606 – referindu-se la libertatea omului, vizavi de care „toate lucrurile sunt îngăduite”, căci Dumnezeu nu exercită vreun fel de constrângere asupra lui; iar [prin expresia] „nu sunt de folos”, el arată că noi „nu trebuie să ne folosim libertatea ca o haină a răutăţii”, 607 căci aceasta nu este de folos. Pavel mai spune: „Fiecare să spună aproapelui său adevărul”608 şi „Nici un cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase, ci mai degrabă cuvinte de mulţumire”; 609 „Odinioară eraţi întuneric, dar acum sunteţi lumină în Domnul. Umblaţi deci ca nişte copii ai luminii, nu în chefuri şi beţii, nu în curvii şi fapte de ruşine, nici în mânie şi gelozie. Căci aşa eraţi unii dintre voi, dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi în numele Domnului nostru”.610 Dacă nu ar fi stat în puterea noastră să facem sau să nu facem aceste lucruri, ce motiv ar fi avut apostolul şi, mai mult, Domnul Însuşi, să ne sfătuiască să facem unele lucruri şi să ne abţinem de la altele? Dar pentru că omul a avut de la început voinţa liberă şi Dumnezeu are voinţa liberă, căci după asemănarea Lui am fost creaţi, omul este sfătuit mereu să se ţină tare de bine, lucru realizabil prin ascultarea de Dumnezeu. 5. Dumnezeu nu a păstrat liberul arbitru al omului numai în ce priveşte faptele, ci şi în domeniul credinţei, spunând: „Facă-ţi-se după credinţa ta”, 611 arătând astfel că există o credinţă a omului; „Toate lucrurile sunt cu putinţă celui ce crede” 612 şi „Du-te şi facă-ţi-se după credinţa ta”. 613 Astfel de expresii demonstrează că omul are controlul asupra credinţei lui. De aceea, „cine crede în El are viaţa veşnică, dar cine nu crede în Fiul nu are viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el”. 614 În mod similar, arătându-Şi bunătatea şi indicând faptul că omul este liber în ce priveşte voinţa şi puterea sa, Domnul a spus Ierusalimului: „De câte ori am vrut să îţi strâng copiii cum îşi strânge găina puii sub aripi şi n-aţi vrut. Iată că acum ţi se lasă casa pustie”. 615 6. Cei care susţin contrarul acestor [concluzii] Îl înfăţişează pe Domnul ca fiind lipsit de putere, ca şi cum nu ar fi fost în stare să-Şi împlinească voia sau, pe de altă parte, ca necunoscând faptul că ei erau prin natura lor „materiali”, aşa cum se exprimă ei, şi că nu puteau primi nemurirea Lui. „El nu ar fi trebuit”, spun ei, „să creeze îngeri cu o asemenea natură încât să fie capabili să păcătuiască, nici oameni care s-au dovedit îndată nerecunoscători faţă de El; căci ei au fost creaţi ca fiinţe raţionale, înzestrate cu puterea de a cerceta şi de a judeca şi nu au fost [modelaţi] ca lucruri iraţionale, nici nu li s-a dat o natură animală, care nu poate face nimic din propria voinţă, ci este împinsă de necesitate şi constrângere spre ceea ce este bine şi acţionează mecanic pe un singur făgaş (inflexibiles et sine judicio), fiind incapabilă de altceva în afară de ceea ce a fost creată să fie”. Dar în acest caz, comuniunea cu Dumnezeu nu ar mai fi preţioasă, binele nu ar mai fi căutat, ci s-ar petrece fără vreun efort, grijă sau cercetare a lor şi ar fi implantat fără vreo contribuţie a lor. Astfel, faptul că oamenii ar fi buni nu ar avea nici o consecinţă, pentru că ar fi aşa prin natura lor, nu în urma unui act de voinţă; ar deţine binele în mod spontan, nu ca o urmare a alegerii lor. În consecinţă, ei nu ar înţelege că binele este preţios, nici nu s-ar bucura de el. Căci cum s-ar putea bucura de bine cei care sunt ignoranţi cu privire la el? Sau ce merit au cei ce săvârşesc binele fără să fi urmărit aceasta? Şi ce cunună se cuvine celor ce nu au umblat căutându-l, asemenea învingătorilor dintr-o competiţie? 7. Acesta este şi motivul pentru care Domnul a afirmat că împărăţia cerurilor revine celor „care o iau cu năvală”; după cum spune El: „cei ce dau năvală pun mâna pe ea”, 616 adică cei care, prin căutarea sinceră şi stăruitoare vor să şi-o însuşească. De aceea, apostolul Pavel spune corintenilor: „Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul. Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte, se supun la tot felul de înfrânări, şi ei [fac lucrul acesta] ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veşteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt. Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat”. 617 Acest luptător ne îndeamnă să luptăm şi noi pentru nemurire, ca să primim cununa şi să o socotim preţioasă, căci a fost dobândită prin lupta noastră şi nu în pofida voinţei noastre (sed non ultro coalitam). Şi cu cât luptăm mai mult, cu atât devine cununa mai valoroasă, iar cu cât devine mai valoroasă, cu atât ar trebui să o preţuim mai mult. Într-adevăr, lucrurile primite spontan nu sunt preţuite atât de mult ca cele obţinute cu mari eforturi. Dat fiind faptul că nouă ne-a fost conferită aceasta putere, atât Domnul cât şi apostolul ne îndeamnă să Îl iubim mai mult pe Dumnezeu, ca să primim acest [premiu], în urma străduinţei noastre. Altfel, fără îndoială, binele săvârşit de noi ar fi [practic] lipsit de raţiune, nefiind rezultatul testării noastre. Tot astfel, capacitatea de a vedea nu ar fi de dorit dacă nu am şti ce pierdere înseamnă absenţa văzului; la fel şi sănătatea este mai preţuită când întâlnim boala; tot aşa şi lumina, prin contrast cu întunericul, iar viaţa cu moartea. În acelaşi fel este preţuită împărăţia cerurilor de către cei ce au cunoscut-o pe cea lumească. Şi cu cât este mai valoroasă, cu atât o preţuim mai mult; cu cât o preţuim mai mult, cu atât vom cunoaşte o mai mare slavă în prezenţa lui Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu a răbdat toate aceste lucruri din partea noastră, ca noi, învăţând din ele, să fim cu băgare de seamă în vremurile care vin şi, după ce am învăţat să Îl iubim pe Dumnezeu raţional, să perseverăm în iubirea Lui desăvârşită: căci Dumnezeu a arătat îndelungă răbdare faţă de apostazia omului, pentru ca omul să înveţe din aceasta, după cum spune profetul: „le voi vindeca vătămarea adusă de neascultarea lor”. 618 Astfel, Dumnezeu a stabilit dinainte toate lucrurile, pentru aducerea omului la desăvârşire, pentru zidirea lui, pentru revelarea dispensaţiilor Sale, aşa încât bunătatea Lui să se vadă şi neprihănirea Lui să fie desăvârşită, iar Biserica să fie modelată după chipul Fiului Său şi omul să ajungă în viitor la maturitate şi la coacere, în urma privilegiului de a-L vedea şi de a-L înţelege pe Dumnezeu. 619 In vremea aceea toate popoarele credeau in sau predestinare, exista documente istorice. Toti cei ce se converteau la crestinism veneau dintr-un context unde se credea in soarta.
Intelegere a suveranitatii lui Dumnezeu. Cind Dumnezeu creeaza persoane, El, in libertatea suveranitatii Lui, isi limiteaza suveranitatea pentru a face loc vointei acelei persoane de a se determina pe sine.. Numai asa isi poate face Dumnezeu fii care sa-L aleaga in libertate, sa-L iubeasca in libertate si sa traiasca in partasie cu El in libertate. Aceasta intelegere a suveranitatii lui Dumnezeu acorda cea mai deplina valoare si responsabilitate fiintei umane. Dumnezeu este acela care ni se reveleaza pe Sine in felul acesta. Pe de alta parte Cuvintul Lui Dumnezeu proclama DRAGOSTEA. 37. Isus i-a răspuns: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău." 38. Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. 39. Iar a doua, asemenea ei, este: "Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi." 40. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii." Matei 22
Dragostea se exprima doar in libertate. Fara libertate nu exista dragoste. Domnul Isus nu a constrins pe nimeni ci a invitat la Viata Vesnica. | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 15:29 | |
| - MIRCEA a scris:
- oamenii loviţi de ciumă erau duşi cu căruţile afară din sate şi li se dădea foc de vii
Mda, si cei ca tine aprindeau focul si se desfatau privind...tot asa cum fariseii se desfatau privind cu Isus se chinuia pe cruce! - Citat :
- A crede in Tatal, Fiul si Sf Duh presupune să crezi într-un dumnezeu fragmentat; ori Dumnezeu este un Întreg.
O minte limitata si un caracter troglodit nu poate vedea mai departe de varful nasului. Cine te pune sa crezi in Tatal, sau in Fiul sau in Sf. Duh....de ce nu-i stergi din Biblie....? | |
| | | TUDOR
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mar 02 Dec 2008, 20:27 | |
| Cine crede în Dumnezeu cu adevărat, ştie că Tatăl este Dumnezeu, că Fiul este acelaş Dumnezeu, că Dhul Sfînt este acelaş Dumnezeu, că Stînca este acelaş Dumnezeu, că Apa este acelaş dumnezeu, că Focul mistuitor este acelaş Dumnezeu, etc,
Deci nu neapărat trei însuşiri Îl caracterizează pe Dumnezeu. EL este totul şi nimicul.
Trinitatea a fost impusă de o minte obtuză, de un slujitor al celui rău care nu s-a dat în lături să deformeze/distorsioneze chiar şi pe Dumnezeu. Trinitarismul a fost pentru Constantin, noua metodă de a recuceri noi teritorii, nu pentru c-ar fi fost credincios.
Aşa că nu trebuie să refuzi mustrarea Zuum. Ea este de natură a te corecta. Ceea ce tu consideri doar că pui nişte întrebări nevinovate (mai ales că insişti în aceleaşi greşeli, măcar că ţi s-a explicat de nenumărate ori, cu dovezi Biblice contrariul), nu este altceva decît o bătaie de joc la adresa celor care se străduiesc să-ţi arate adevărul. În aceste condiţii, după cum te comporţi, simţi şi tratamentul. Tu eşti cauza şi tot tu simţi şi efectul. După cum vezi, nu este numai opinia mea. | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Mier 03 Dec 2008, 07:16 | |
| - TUDOR a scris:
- ]Cine crede în Dumnezeu cu adevărat, ştie că Tatăl este Dumnezeu, că Fiul este acelaş Dumnezeu, că Dhul Sfînt este acelaş Dumnezeu, că Stînca este acelaş Dumnezeu, că Apa este acelaş dumnezeu, că Focul mistuitor este acelaş Dumnezeu, etc,
Asta este o doctrina dintre multe alte doctrine crestine. Biblia nu specifica nicaieri ceea ce ai afirmat mai sus. Isus nu e identic cu Dumnezeu nicaieri in Biblie. Isus este IN DIALOG CU DUMNEZEU, Tatal lui, nu in dialog cu el insusi! Stanca e Dumnezeu??? Ca la daci ? Tu te inchini la stanca si la apa ? Faci progrese, incepi sa gandesti... - Citat :
- Trinitatea a fost impusă de o minte obtuză, de un slujitor al celui rău care nu s-a dat în lături să deformeze/distorsioneze chiar şi pe Dumnezeu. Trinitarismul a fost pentru Constantin, noua metodă de a recuceri noi teritorii, nu pentru c-ar fi fost credincios.
Fii mai specific, uite chiar ca nu m-am gandit la asta. Cum a cucerit Constantin 'noi teritorii' in numele Tatalui, Fiului si Sf. Duh ??? - Citat :
- Ceea ce tu consideri doar că pui nişte întrebări nevinovate (mai ales că insişti în aceleaşi greşeli, măcar că ţi s-a explicat de nenumărate ori, cu dovezi Biblice contrariul), nu este altceva decît o bătaie de joc la adresa celor care se străduiesc să-ţi arate adevărul.
Eu consider ca este o bataie de joc la adresa inteligentei umane sa refuzi sa gandesti si mai ales sa ignori dovezile limpezi atunci cand ti se pun sub nas. Pe langa asta este o dovada de inegalabila trufie si aroganta sa crezi ca numai tu detii Adevarul! Cand se vede cu ochiul liber ca ziua nu e noapte si noaptea nu e zi , e de-adreptul penibil sa sutii contrariul si sa continui sa lansezi o ideologie bazata pe talmaciri incompetente si rabufniri de ura nemotivate. - Citat :
- În aceste condiţii, după cum te comporţi, simţi şi tratamentul. Tu eşti cauza şi tot tu simţi şi efectul. După cum vezi, nu este numai opinia mea.
Aici ...te-am pierdut total!!! Ti-ai format o parere falsa cum ca as conversa cu tine sau altii ca sa-mi fac publicitate. Gresit! Nu ma baga in tagma revolutionarilor din care faci tu parte, inca nu mi-a spalat nimeni creierul! Trebuie sa te informez ( uite auzi direct de la sursa) ca ma simt minunat si nu "sufar" nici un efect din partea "acelor" opiniati! Deocamdata nu ati "produs" nimic de efect ca sa ma impresioneze....cantati toti acelasi refren monoton ca o flasneta ruginita! | |
| | | TUDOR
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Dum 07 Dec 2008, 11:50 | |
| Eu cred c-ar trebui să-ţi controlezi limbajul de maidan. Văd că-i pui în aceeaşi oală pe toţi cei care-ţi vor binele, privindu-i cu dispreţ. Vezi dacă nu cumva ai pierdut bunul simţ. Despre inteligenţa umană nu-şi bate nimeni joc de ea, numai că Dumnezeu nu o bagă-n seamă de loc. Nu corespunde principiilor Lui. | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Dum 07 Dec 2008, 17:02 | |
| - TUDOR a scris:
- Eu cred c-ar trebui să-ţi controlezi limbajul de maidan. Văd că-i pui în aceeaşi oală pe toţi cei care-ţi vor binele, privindu-i cu dispreţ. Vezi dacă nu cumva ai pierdut bunul simţ.
Despre inteligenţa umană nu-şi bate nimeni joc de ea, numai că Dumnezeu nu o bagă-n seamă de loc. Nu corespunde principiilor Lui. Limbaj de maidan ? De unde până unde ? Că eu nu am găsit nici un cuvânt trivial în toate postările lui Zuum. Sau tu numeşti limbaj de maidan opinia contrară opinei tale? Lipsă de bun simţ? Parcă nu ar fi o expresie creştinească şi mai degrabă se încadrează la judecarea aproapelui decât în dialog civilizat. | |
| | | MIRCEA
Numarul mesajelor : 245 Data de inscriere : 09/10/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Lun 08 Dec 2008, 12:36 | |
| Am avut ocazia să cunosc pe cineva care a insistat de 15 ori să dea examen la şcoala de şoferi şi tot în zadar. Avea maşină şi ar fi vrut să şi conducă... Dar ar fi fost un pericol public. Oricît i-am explicat eu, şi nu numai eu, tot invers vedea şi făcea. Cerd că persoana respectivă era programată pe invers în domeniul şoferiei, că în rest n-avea probleme.
Ş-am mai cunoscut pe cineva care deasemeni era programat pe invers, dar a mituit în stînga şi în dreapta, pînă a luat carnetul. Apoi să vezi numai de cîte accidente a avut parte. Mă mir cum de nu a murit. A fost scos de cîteva ori dintre fiarele contorsionate de către cei de la descarcerare. Are cîteva procese pe rol pentru ucidere din culpă. Urmează şi condamnarea. Interesant este că nu consumă alcool, dar boala de teribilism îşi face de cap. Trist este că s-au înregistrat victime omeneşti. Pentru ce? Pentru că cineva a primit mită şi a tolerat inaptitudinea să circule pe şosele. Acum va intra la apă şi cel ce i-a dat carnetul de conducere, descoperindu-se frauda.
Acelaş lucru se-ntîmplă şi cu Zuum. El este programat pe invers privitor la Cuvîntul lui Dumnezeu, şi devine un pericol public dacă se ia în seamă învăţăturile pe care le lansează. De aceea este necesar ca să nu fie încurajat şi nici tolerat, nici lăsat în pace ca şi cum nu ne-ar interesa ce postează. El face parte din tagma fariseilor care au zădărnicit planul lui Dumnezeu (a se vedea Luca 7:30). Dacă nu se ia în serios avertismentul pe care-l lansez acum, omul acesta va face multe victime. Nici el nu va intra în Rai, dar nici pe alţii nu-i va lăsa ca să intre (verificaţi Luca 11:52). | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Lun 08 Dec 2008, 16:11 | |
| Mircea, nu mai continua să-l judeci pe Zuum.
Cu ani în urmă, o doamnă din Anglia a insistat să ia carnet de conducere. Da examen după examen şi degeaba. Era antitalent la şoferit. Cu cât insuccesele erau mai multe, cu atât ambiţia ei devenea mai mare. Până la urmă s-a hotărât şi a dat examen pentru permis de conducere cilindru compactor. Că doar tot mijloc de transport era. Bucurie mare. A luat carnetul de conducere pentru cilindru compactor. S-a urcat la volanul unui cilindru compactor şi a pornit la drum pe o stradă necirculată. Ghinion. Fără să fie deranjată de cineva, a intrat într-un stâlp. Consecinţa, pierderea carnetului de conducere. | |
| | | grabillion
Numarul mesajelor : 97 Data de inscriere : 13/12/2008
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Joi 18 Dec 2008, 15:58 | |
| - adiel a scris:
- Omul este predestinat sa traiasca cum traieste? sau Poate sa-si decida singur viitorul si vecnicia?
In contextul Bibliei. Daca ne folosim de logica ne putem dea seama si singuri, si fara biblie, ca: 1) predestinul omoara libera vointa a omului 2) libera vointa implica libertate deplina si predestinul nu mai are loc 3) in general numai oamenii superstitiosi cred in predestin, deci aceia care sunt naivi, usor de influentat si creduli cu frica si necunoastere Orice necunoastere induce superstitii la oamenii fricosi si naivi! Si d.p.d.v biblica predestinul este o superstitie caci daca nu ar exista cuvantul "daca" in biblie la avertismente atunci de ce sa avertizeze Dumnezeu pe oameni daca oricum ii ajunge predestinul ??? Numai oameni perfect liberi, cu vointa libera, care pot cadea atat in cel mai adanc iad dar si si se pot ridica in cel mai inalt cer pot ajunge copiii lui Dumenzeu ! Acest lucru face predestinul imposibil. Chiar daca Dumnezeu conduce totul fara ca omul sa simta si sa vada, tot ce face si devine omul depinde in cea mai mare parte de el insusi, Dumnezeu indrumandu-l nevazut doar, lasand sau nu sa se intample lucruri din viata lui pe care si le face singur sau uneori sunt opera altora sau a imprejurarilor nefericite (accidente, lovituri de soarta) etc. Numai ca orice Dumnezeu lasa sa se intample, fie bun sau rau il aduce pe om mai aproape de Dumnezeu. In general numai suferinta mai aduce roade, vorba si avertizarile sunt ignorate de oameni. Predestinat nu exista nimic, ci numai previzibil caci viitorul reprezinta numai fructele prezentului. Cunoscund aceste fructe si copacii care lefac este usor posibil sa se prezica ce se va intampla maine sau in 1000 de ani. Cu exactitate insa nu se poate spune niciodata, si cu cat timpul e mai indelungat cu atat mai putin se poate preciza. Insa cred ca Dumnezeu cunoscand si cel mai mic atom si conducand absolut totul probabil ca este singurul care este in stare sa prezica cu exactitate viitorul chiar si foarte indepartat. Factorul posibil este insa faptul ca El si conduce totul dupa vointa lui aducand viitorul pe drumul dorit de el, insa lasand in mic vointa libera a fiecaruia ijn sfera lui de activitate. Oamenii de fapt confunda predestinul cu prezicerea viitorului care sunt doua lucuri complet diferite. Prezicerea nu implica un destin fixat dinainte ci numai cunoasterea lucrurilor care il vor crea. Chiar daca ceva se va intampla maine cu mare siguranta dupa probabilitatile din ziua de azi, Dumenzeu poate schimba mersul lucrurilor oricand. Pentru asta exista rugaciunea, printre altele. Insa cand lumea chiar este convinsa ca acel lucru se va intampla, atunci cu si mai mare siguranta se va intampla, mai ales cand nu il roaga pe Dumnezeu nimic. Iata de ce credinta in predestin nu este sanatoasa. | |
| | | grabillion
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Joi 18 Dec 2008, 21:40 | |
| Zuum draga,
nu te cunosc si nici sa nu crezi ca am ceva cu tine, daca iti scriu asa, dimpotriva. Tu vad ca te superi ca altul este pare arogant (sau poate ca chiar este). Uite care este treaba: atata vreme cat noi nu avem in noi anumite insuriri pe noi nu ne deranjeaza aceleasi insuri in altii.
Cand cineva se supara de insurile cuiva si i le reproseaza acel cineva are si el din acele insusiri in inima lui. Bineinteles ca atunci cand cineva exagereaza ii se poate spune direct si pe fata ca se comporta ciudat si enervant. Daca-i om bun nu se va supara.
Pe de alta parte aroganta din forumuri poate fi inteleasa gresit, noi ne exprima in scris, fara voce si atunci se poate interpreta gresit caracterul nostru.
Cel mai corect si simplu lucru este cand vorbim numai la subiect incercand sa facem abstractie de natura celui care le spune, mai ales ca nu il cunoastem de loc si putem interpreta gresit. Folosind argumente, rabdare si blandete (cu cei care le si merita) realizam mai mult decat cu invinuiri si reprosuri.
Nimeni nu este liber de greseala, dar exista oameni care au inteles ceva mult mai bine decat altii si ca urmare isi sustin si parerea ca atare. Asta nu e neaparat aroganta ci convingere fata de pararea obtinuta. Daca in acel punct cineva realizeaza ceva real si obiectiv, bineinteles ca nu se va mai intoarce inapoi la o parere gresita. Asta ar fi dovada de prostie.
Ceea ceea ce a scris Tudor este adevarat dar tu nu poti accepta sau intelege inca. De ce asta e treaba ta si dezavantajul tau personal. Poate cu timpul vei intelege si tu ceea ce poate am crezut si noi odata, lucru de care ne-am convins intre timp a fi o greseala. Noi nu te silim, ci ne spunem parerea.
Nu te enerva de aroganta lui si nici de a mea, caci aceasta nu este aroganta ci convigerea ca detinem adevarul. Ca daca noi doi avem pareri antagoniste sansa teoritica de a detine adevarul este de 50%, destul de mare !
Si eu am aceeasi convingere ca si Tudor, biserica a inventat 3 Dumnezei si eu nu sunt deloc arogant, desi poate vorbesc foarte sigur de ceea ce zic si asta ti-ar parea tie arogant. Aroganta nu se manifesta atat de mult prin siguranta in parerea proprie, cat mai ales prin enervarea fata de aroganta altora si de atacuri personale.
Cam asta e ceea ce cred eu si iti spun pe sleau. Sper sa ma intelegi cum trebuie. Grabillion | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Joi 18 Dec 2008, 22:21 | |
| - Citat :
- [quote="grabillion"] Ceea ceea ce a scris Tudor este adevarat dar tu nu poti accepta sau intelege inca. De ce asta e treaba ta si dezavantajul tau personal.
Vezi tu draga, grabillioane, eu il cred pe Tudor doar daca Dumnezeu imi spune ca are dreptate. Deocamdata, n-are. I-am dovedit-o temeinic, cu argumente pe care le-a ignorat consistent. Am combatut intotdeauna ideile dar am fost atacat "la persoana" fara nici un rost, doar asa de oftica ca nu s-au putut gasi argumente contra. - Citat :
- Poate cu timpul vei intelege si tu ceea ce poate am crezut si noi odata, lucru de care ne-am convins intre timp a fi o greseala. Noi nu te silim, ci ne spunem parerea.
NU stiu cine sunteti "voi", aceia foarte combativi si critici la adresa ortodocsilor. Eu nu fac parte dintr-un grup "noi" care sa fie impotriva lu' "voi"! Pe undeva incerc sa ma conving ca cei care vin aici la vorbe au o comuniune culturala, care se trage din Romania.....nu din Biblie! Nu stiu care sunt lucrurile alea de care v-ati convins voi. Erati neconvinsi????? Va trebuia sa fiti CONVINSI rational de ceva? EU domnule/doamna nu am dubii! - Citat :
- Si eu am aceeasi convingere ca si Tudor, biserica a inventat 3 Dumnezei si eu nu sunt deloc arogant, desi poate vorbesc foarte sigur de ceea ce zic si asta ti-ar parea tie arogant.
Nu stiu despre ce vorbesti. La mine la biserica nu exista 3 Dumnezei ! Taina Trinitatii , daca la asta te-ai referit nu poate fi ineleasa fara ajutorul Duhului Sfant , deci n-am ce sa-ti fac daca El nu va ajuta sa o intelegeti. No hard feelings! | |
| | | grabillion
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Joi 18 Dec 2008, 22:37 | |
| Cum zici tu asa sa fie frate ! Dupa cum am zis, fiecare este liber de propria parere, conform luminii duhului din sufletul lui. Cata lumina e atata si intelegere. Tine-o mai departe pe a ta, ca si noi o tinem pe a noastra. Io nu-s in nici o biserica si nici nu am fost vreodata si nici nu o sa fiu decat in biserica inimii lui Hristos. | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Vin 19 Dec 2008, 00:19 | |
| - grabillion a scris:
- fiecare este liber de propria parere, conform
luminii duhului din sufletul lui. Cata lumina e atata si intelegere. Tine-o mai departe pe a ta, ca si noi o tinem pe a noastra. Io nu-s in nici o biserica si nici nu am fost vreodata si nici nu o sa fiu decat in biserica inimii lui Hristos. Splendid! Păi ce să facem în bisericile unde se promovează minciuna?! Ajunge o singură Biserică, iar numele ei este... Hristos Iisus. De ea să avem parte cu toti... | |
| | | zuum
| | | | Emil Condor
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa Dum 15 Mar 2009, 04:02 | |
| Uite, aici era un topic deja deschis despre Liber Arbitru si Predestinare! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Raportul dintre predestinare si libera vointa | |
| |
| | | | Raportul dintre predestinare si libera vointa | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |