__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| LA TACLALE CU ABBILBAL (III) | |
|
+9Cristina ostrovna dolion lutra vulgaris Emil Condor zuum aurora zaraza26 abbilbal 13 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 19 Feb 2012, 02:06 | |
| - Emil Condor a scris:
- Eh, da! A fost si pe la voi ceva zăpadă să se bucure cei mici, nu?
(Dacă am sti să ne bucurăm si noi precum copiii!) Noi ne bucurăm de bucuria copiilor şi ne ăndurerăm de tristeţea lor. | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Vin 24 Feb 2012, 00:41 | |
| Ziarul “Ziua de Cluj” din 23 februarie a.c. ne informează că: „Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă. Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile. O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană numită Năvalnic, de Maica Precista, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările. În lumea satului românesc, pînă la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului "Zile şi mituri". Probabil că, în vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi fac cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. În ziua respectivă, semnalul era dat de păsările nemigratoare, care se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau şi începeau să-şi construiască cuiburile. Despre "păsările" neînsoţite la Dragobete ştia toată lumea că rămân singure şi fără pui pînă în aceeaşi zi a anului viitor. După modelul zburătoarelor, fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Dacă timpul era favorabil, îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci flori de primăvară. În sudul României (Mehedinţi), fata se întorcea în sat alergând, obicei numit "zburătorit", urmărită de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă. Din zăpada netopită fetele strângeau de cu seara ultimele rămăşiţe - zăpada zânelor -, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste. Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea în care urmau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. La Dragobete satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala: "Dragobetele sărută fetele". Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat. Steaua acestui flăcău, a cărui evocare acţiona direct asupra fibrelor erotice ale tinerilor, a început să apună în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Într-un fel, Dragobetele a fost şi el o victimă a comunismului. După Revoluţie, locul lui a fost luat treptat de Sfântul Valentin, care a fost importat din lumea occidentală şi care este sărbătorit conştiincios pe 14 februarie. Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş şi neastâmpărat.” Mama îmi povestea că la ei în sat (Ciugud) de Dragobete se strângeau fetele şi feciorii la casa unuia din ei şi organizau şezători iar gazda le pregătea pancove (gogoşi) şi vin fiert. La şezătoare fetele ştrincăneau (împleteau) sfetăre (pulovăre) sau ciorapi din lână pentru a se lăuda cât sunt de gospodine iar feciorii sfârneau cucurz (curăţau boabele de porumb de pe ştiuleţi). Toţi se întreceau în a spune poveşti şi glume şi se tachinau reciproc. Spre seară se pregăteau pentru ghicit. O bătrână pregătea în ulcele (căni) de pământ diverse lucruri: lapte, apă, lână, scame de cânepă, bani, pâine etc. Şi unele erau lăsate goale, după care erau legate la gură pentru a nu se vedea conţinutul lor. Urma apoi ascunderea ulcelelor pentru a fi căutate de fete şi feciori. Pentru ca treaba să fie cât mai bună unii ascundeau aceste ulcele în garduri făcute din spini iar alţii, mai miloşi, le lăsau în casă pe masă. După ce se termina pregătirea fiecare băiat şi fată erau legaţi la ochi şi li se da drumul să-şi aleagă ulcica. Plăcerea era de partea celor care le căutau în spini. După ce fiecare şi-a ales ulcica erau dezlegaţi la ochi şi o desfăceau. În funcţie de ce era în acea ulcică se spunea că aşa-i va fi alesul (aleasa).cu care se va mărita (însura). | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Vin 24 Feb 2012, 18:34 | |
| Frumoase erau sarbatorile in Ciugud... acum se mai tin de traditie? _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Sam 25 Feb 2012, 15:27 | |
| Da, am auzit de sărbătoarea asta dar nicicând nu am întâlnit măcar o persoană ce să o celebreze! Probabil se tine în zone restrânse ale tării. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Sam 25 Feb 2012, 23:36 | |
| - dolion a scris:
- Frumoase erau sarbatorile in Ciugud... acum se mai tin de traditie?
Nu mai ştiu dar cred că s-au "domnit" şi au uitat de ele. | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Sam 25 Feb 2012, 23:38 | |
| - Emil Condor a scris:
- Da, am auzit de sărbătoarea asta dar nicicând nu am întâlnit măcar o persoană ce să o celebreze!
Probabil se tine în zone restrânse ale tării. A mai rămas tradiţională doar în Oltenia. | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Vin 24 Aug 2012, 00:56 | |
| M-am uitat după Abby, dar cred că e undeva la iarbă verde sărbătorind 23 August. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | IRBESTRA
Numarul mesajelor : 79 Varsta : 28 Localizare : Shielia Data de inscriere : 12/08/2012
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Vin 24 Aug 2012, 14:58 | |
| Adica la el nu s-a schimbat aiua!ieri era 23 August!Si ma rog ce motiv ar fi avut sa faca dintr-o zi mai multe! _____________________ Forum Crestin Ortodox Renascut
:http://abcd.top-me.com
l-am descoperit si ca necristina il recomand crestinilor!
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Sam 25 Aug 2012, 05:04 | |
| Abby nu este singurul comunist de la Popas, dar cu certitudine este singurul ce admite aceasta. Ceilalti se ascund sub diferite măsti (regale sau neregale ). De aceea l-am întrebat despre sărbătoarea aceea ce era atât de pretioasă în trecut. Pentru Abby am mult respect si el stie asta. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | IRBESTRA
Numarul mesajelor : 79 Varsta : 28 Localizare : Shielia Data de inscriere : 12/08/2012
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Sam 25 Aug 2012, 11:00 | |
| Eu cred ca era un parastras pt romani ,adica ziua ocuparii de rusi a Romaniei si aniversarea tradarii nationale regale! _____________________ Forum Crestin Ortodox Renascut
:http://abcd.top-me.com
l-am descoperit si ca necristina il recomand crestinilor!
| |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 26 Aug 2012, 17:11 | |
| Si nu crezi... tocmai departe de adevăr! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | ostrovna
Numarul mesajelor : 13562 Varsta : 67 Data de inscriere : 03/03/2009
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 26 Aug 2012, 17:32 | |
| - Emil Condor a scris:
- Abby nu este singurul comunist de la Popas, dar cu certitudine este singurul ce admite aceasta. Ceilalti se ascund sub diferite măsti (regale sau neregale ).
De aceea l-am întrebat despre sărbătoarea aceea ce era atât de pretioasă în trecut.
Pentru Abby am mult respect si el stie asta. Deci pe cuvint de onoare ca nu am fost decit utecista si pioniera,cind sa ma faca membra de pardid ori am nascut ori intram in concedii pt.copii dar sa stii ca nu orice chiulangiu,betivan sau cu comportamente deviante precum basescu erau comunisti.Se faceau dosare mai tari decit le face acum kovesi(el e o exceptie). Pentru mine ar fi fost o mindrie sa fiu secretara de partid as fi stiut sa conduc o organizatie dar na a trebuit sa ies in strada ca nu-l mai sufeream pe ceausescu dar pe basescu il dispretuiesc. Ti se pare normal ce face daca noi nu-l vrem pe voi va doare-n cot ca nu traiti aici de ce ne bagati bete-n roate??? Nu are pic de educatie ,sa plateasca pentru tot ce a facut,vad ca pe nastase l-au bagat la pirnaie pe el de ce nu se poate ca doar are n dosare? Atita ii doresc lui eba sa fie fericita si sa fie mamicuta si sa aiba si bebelusi . Sa aiba bani asa cam cit o muncitoare ca,carte nu are si sa vada cum se creste un bebelus. | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 26 Aug 2012, 17:39 | |
| Nu sunt membru al unei biserici (cu sau fără carnet! ), dar totusi sunt crestin. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | ostrovna
| | | | Emil Condor
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 26 Aug 2012, 17:45 | |
| În general, când răspund cuiva postând mesajul imediat după cel la care se referă, nu mai dau citat. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 26 Aug 2012, 17:45 | |
| - Emil Condor a scris:
- În general, când răspund cuiva postând mesajul imediat după cel la care se referă, nu mai dau citat.
OK. | |
| | | apocalyptica
Numarul mesajelor : 696 Data de inscriere : 17/11/2012
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Dum 18 Noi 2012, 12:05 | |
| abâlbâl, tot la postări de poze anoste cu flori sau nepoțica te-ai blocat? ia mai bâlbâie, ca "patrihotz" ce ești, ceva de 1 XII - ziua modiala a luptei împotriva sida... | |
| | | ostrovna
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) Sam 23 Sept 2017, 18:44 | |
| Cat de rau imi pare ca ai "plecat" om bun (( cred ca esti in biblioteca cerului cu Tati ! | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: LA TACLALE CU ABBILBAL (III) | |
| |
| | | | LA TACLALE CU ABBILBAL (III) | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |