LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Pace!

AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Insula Ada-Kaleh EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
Insula Ada-Kaleh EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
Insula Ada-Kaleh EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
Insula Ada-Kaleh EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
Insula Ada-Kaleh EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Insula Ada-Kaleh EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Insula Ada-Kaleh EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
Insula Ada-Kaleh EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
Insula Ada-Kaleh EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
Insula Ada-Kaleh EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Insula Ada-Kaleh EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
internet Limba politica sibiu problema Popasul 1 google Fantasy reclame comment-143 nicuvar 23 efremovivanantonovici 1918 curiozitati muzica_traditionala drumetie humanitas istorie CPSF brasov padure taieri romana mediu
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
Insula Ada-Kaleh I_vote_lcapInsula Ada-Kaleh I_voting_barInsula Ada-Kaleh I_vote_rcap 
Emil Condor
Insula Ada-Kaleh I_vote_lcapInsula Ada-Kaleh I_voting_barInsula Ada-Kaleh I_vote_rcap 
abbilbal
ostrovna
zaraza26
Anahoret
aurora
Cristina
Ion
zuum
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Insula Ada-Kaleh

In jos 
+2
nicuvar
abba
6 participanți
Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul
AutorMesaj
abba

abba

Numarul mesajelor : 677
Varsta : 65
Localizare : Neaparat pe langa Dunare...
Data de inscriere : 03/10/2008

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 14:25

Levantul scufundat.
Insula Ada Kaleh
- un enorm cos cu flori plutitor pe luciul Dunarii.

In 1971 comunismul a scufundat Ada Kaleh, insula mirifica de pe Dunare, un Stambul miniatural de 1.750m lungime si 500 m in latime.

Astazi doar amintirile turcilor din Orsova si Turnu-Severin mai aduc la suprafata seraiul scufundat, in rest sunt doar ape misterioase. 30 de metri de apa sunt deasupra a ceea ce a fost un univers turcesc, o cetate-bastion, un oras mic in toata legea, cu scoala, minarete, gradini, o flora proprie tarilor calde, tigari, tutun rafinat si iahturile turistilor instariti.
Cum o iei in susul Dunarii, deasupra involburatelor intinderi de ape, in cotul grandios dintre Gura Vaii si Vechea Orsova, aproape de varsarea Cernei a fost odata Ada Kaleh.
Construirea barajului Portile de Fier a pecetluit soarta insulei in 1971, care a fost inghitita de apele lacului de acumulare Portile de Fier. Desi o parte din cetate si moschee au fost salvate, reconstruite si transferate pe insula Simian, ada-kalezii ca si comunitatea au disparut, preferand sa emigreze sau sa se stabileasca prin alte locuri ale Romaniei. Ruinele de la Simian sunt intr-o stare agravata de deteriorare, iar in cateva decenii nu vor mai exista deloc. Insula Simian este una mai ferita si practic nevizitata, iar o legenda spune ca un sarpe negru de pe Ada Kaleh strajuieste ruinele. Turcii care ajung pana aici stau cu privirea pironita si plang pentru destinul acestei insulite sacrificate pentru o constructie megalomana.
Marturia vie a raiului de pe Dunare, cum era supranumita insula Ada Kaleh, sunt cei cativa turci in varsta, negustori batrani care traiesc din amintirile si visele huzurului si ofteaza ori de cate ori privesc spre paradisul pierdut sub ape. Timpul nu a putut invinge durerea de a-si pierde casele si oranduirea.

Ada Kaleh, conform lui Eratosthene era supranumita Yernis, Erthya, Rusaya sau Cerne si apare in poema argonautilor. Hercule a trecut pe aici in drumul sau catre tara uriasului Geryon, un mare erou dunarean, zugravit pana si pe basoreliefuri descoperite in Cipru.
Tinutul era impanzit de maslini salbateci, pentru maslinul sacru venind pana aici si Hercule, care trebuia sa duca o crenguta in Olimp, in templul lui Zeus.

Iancu de Hunedoara se ocupa incepand cu 1440 de fortificarea insulei, transformand-o in cetate-bastion pentru contracararea ocupatiei otomane din sud-estul european. Turcii totusi pun stapanire pe insula in 1526, dupa caderea Ungariei si o numesc Ada-Kaleh (Cetatea de pe insula).
Dominatia turceasca dureaza un secol si jumatate, moment in care, sub jurisdictie austriaca, insula are alt nume -Carolina. Printul Eugeniu de Savoia a reconstruit cetatea dupa ultimele modele europene. Fortareata a avut o forma de stea alungita, iar insula era legata printr-un pod de malul de nord, iar pe malul sarbesc de astazi a fost ridicata inca o cetate numita Elisabeta.
Insula a trecut cand in mainile otomanilor, cand ale imperiului austriac, primii locuitori stabilindu-se abia dupa 1739, veniti pentru clima blanda si vegetatia luxurianta.
La sfarsitul veacului al 18-lea, insula a devenit refugiu pentru "adalai si cardalai", turci care nu se supuneau Istanbulului si traiau din atacuri pradalnice asupra satelor din Mehedinti si Banat. Aici a locuit celebrul Pazvantoglu (Pazvante Chiorul), un pirat turc, nesupus sultanului, care a condus cele mai cumplite atacuri si jafuri ale satelor romanesti de la nord de Dunare.
Dupa destramarea imperiului austro-ungar (1918), populatia Ada-Kaleh hotaraste, in schimbul unor privilegii economice, sa se supuna statului roman (1921) si se instituie o administratie romaneasca.
Se organizeaza din 1929 posta si o fabrica de tigarete celebre (care producea marcile “Maresal”, “RMS”, “Regal”, “Nationale”, “Bafra”, “Samsun”, “Ali Kadri” in cutii de 100 bucati).

Bogatiile insulei
-Moscheea de aici era detinatoare unui enorm covor persan, lung de 15 m si care cintarea 500 kg si oferit in dar de sultanul Abdul Hamid II.
-mormantul lui Mischin-Baba (sau Miskin-Baba), considerat sfint, facator de minuni.
-fabrica de tigarete pentru Casa Regala si producerea rahatului, sugiucului, halvitei cu nuci, dulcetei de smochine si a racoritoarelor turcesti.

Apele lacului de acumulare de la Portile de Fier au inghitit visele turcilor de pe Ada-Kaleh, dar si milenii de istorie. Fiind si unul din importantele centre sprituale geto-dace, micuta insula a fost mereu prilej de razboaie intre imperii, fie cel otoman sau austriac.
Dar toate bogatiile, legendele si pitorescul acestor locuri nu au avut nici o greutate in fata unei hidrocentrale.
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 14:32

Sus In jos
nicuvar

nicuvar

Numarul mesajelor : 2464
Varsta : 68
Localizare : Timisoara
Data de inscriere : 16/10/2008

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 15:09

Am fost pe Ada-Kaleh. Ai putintica rabdare si voi povesti ... Atunci nu stiam prea multe, am ajuns acolo, erau numai ruine, dar am gustat din rahat si halvita ...

... ca s-a mutat ceva pe insula Simian ?

aurora

aurora

Numarul mesajelor : 6983
Varsta : 73
Localizare : Hd România
Data de inscriere : 04/09/2008

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 15:24

abba, tu stii bine orasul Turnu-Severin?

eu am fost in acest oras in 1972 cred, am stat o noapte doar, nu prea imi amintesc decat ca am stat intr-un hotel foarte fain, pe malul Dunarii, o vedere superba si m-a impresionat atunci baia toata in marmura roz, cu o oglinda pe tot peretele baii Insula Ada-Kaleh 876722

in Turnu Severin, nu stiu sa spun unde anume in oras, nu stiu daca nu cumva in fatza postei (?!?!?) este amplasata o statuie care este lucrarea de diploma a sotului meu (el a terminat sculptura in bucuresti). A fost montata acolo in 1973 de colegii de grupa ai sotului, el fiind bolnav internat in spital in acea perioada, asa ca n-am reusit s-o vedem. Nici nu mai stiu cum arata, cred ca se intitula "tata si fiu", are vreo 3 m cred inaltime... as fi curioasa daca mai exista.
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 15:37

Fotografia postata in odaie este facuta in parcul de pe faleza, undeva in apropierea ruinelor cetatii medievale, iar mai sus , se afla chiar hotelul unde ai stat tu, Aurora. Este celebrul Hotel Parc! O sa mai pun poze de-acolo, chiar cu zidul cetatii. Numai sa le caut pe toate si sa fac un folder special, ca sa le pot pescui mai usor.
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 15:41

Nicule, nu stiu exact daca intentia de a muta Ada-Kaleh pe insula Simian a avut finalitatea scontata, fiindca ce vad eu de fiecare data cand merg la Severin, nu prea seamana a insula si nici nu are aerul unei atractii turistice. Uite cum se vede din elicopter Simianul:
https://www.youtube.com/watch?v=FfYLslgRSs0
Sus In jos
abbilbal

abbilbal

Numarul mesajelor : 17567
Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania
Data de inscriere : 28/09/2008

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMar 28 Oct 2008, 22:42

abba a scris:
Levantul scufundat.
Insula Ada Kaleh
- un enorm cos cu flori plutitor pe luciul Dunarii.

In 1971 comunismul a scufundat Ada Kaleh, insula mirifica de pe Dunare, un Stambul miniatural de 1.750m lungime si 500 m in latime....

Şi ce altă soluţie putea fi găsită pentru construirea hidrocentralei, proiect comun cu Iugoslavia, ce-i drept altă ţară comunistă, şi eliminarea dificultăţilor de navigaţie la Toance?

abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMier 29 Oct 2008, 19:51

Aici e locul potrivit ca sa va arat comorile mehedintene!
V-am promis ca postez imagini cu cetatea aceea medievala. Asta e!
Insula Ada-Kaleh Imagin20
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMier 29 Oct 2008, 19:52

Insula Ada-Kaleh Imagin21
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyMier 29 Oct 2008, 19:53

Insula Ada-Kaleh Imagin22
Sus In jos
aurora

aurora

Numarul mesajelor : 6983
Varsta : 73
Localizare : Hd România
Data de inscriere : 04/09/2008

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 30 Oct 2008, 00:55

scriu aici ca acuma mi-am adus aminte... nu stiu daca cineva dintre voi a fost sa viziteze locurile sfinte in Israel. Vazand aceste ruine, mi=am adus aminte cum au valorificat evreii fiecare loc acolo la ei, ca punct turistic si cum traiesc ei din asta. Peste tot sunt cate o pietricica sau o ruina sau o ingraditura, si o eticheta, o placuta pe care sunt explicatii... aici a ... aici se presupune... aici se spune...

Oare noi de ce nu suntem in stare sa ne valorificam vestigiile istorice? ca slava domnului avem foarte multe, si multe de mare valoare istorica.

Am vazut ca la Deva se reconstrueste Cetatea.

Emil Condor

Emil Condor

Numarul mesajelor : 22466
Localizare : mereu cu voi
Data de inscriere : 23/08/2008

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 30 Oct 2008, 05:21

aurora a scris:
Oare noi de ce nu suntem in stare sa ne valorificam vestigiile istorice? ca slava domnului avem foarte multe, si multe de mare valoare istorica.
Din păcate românul caută averi lăsând multe alte averi în paragină!
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyVin 31 Oct 2008, 06:06

Una dintre cele mai importante minuni naturale ale Romaniei, Podul lui Dumnezeu, se degradeaza pe zi ce trece.
Podul lui Dumnezeu din localitatea Ponoarele, judetul Mehedinti, este unic in tara si in lume,
Monumentul este afectat de infiltratii, dar si de traficul greu de pe Drumul National care il traverseaza.
Turistii care vin special sa vada creatia naturii nu isi pot imagina zona fara Podul lui Dumnezeu.
Autoritatile locale au declarat ca deja au luat primele masuri, de limitare a vitezei si a traficului. Insa, localnicii spun cu mandrie legenda locului.
"Locuitorii l-au rugat sa faca o trecere. Dumnezeu a trasat cu degetul un arc peste haul asta si l-a gonit pe diavol care a fugit peste dealul Peri", a spus Eleodor Popescu, unul dintre localnici.
Un pod natural asemanator se mai afla doar in Germania. Este insa mult mai mic dar este protejat de lege.
[i]
Cam asa scriu ziarele despre aceasta minunatie, iar eu pot sa va mai spun ca Eleodor Popescu nu e un localnic oarecare, ci coleg de-al meu, profesor de limba romana, un om deosebit, preocupat de pastrarea traditiilor si de promovarea valorilor locale.
Am fost acolo in primavara, la Sarbatoarea Liliacului, si am facut si poze.

Insula Ada-Kaleh Imagin25
Sus In jos
abba

abba

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyVin 31 Oct 2008, 06:08

Insula Ada-Kaleh Imagin26
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Numarul mesajelor : 13562
Varsta : 67
Data de inscriere : 03/03/2009

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 11:02

Frumoase locuri,am fost si eu acolo in excursie cu scoala,mare pacat:(
De curind am facut traseul pe la Cazane malul dunarii vedeam si partea sarba ,barjele stai sa vad daca nu am poze ca ne-am cazat la Herculane:)
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:46

Insula Ada-Kaleh P9157213.th

Plecare spre Orsova prima iesire cu Loganul:)
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:49

Insula Ada-Kaleh P9157226.th

Dunarea:)
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: copaci in Dunare   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:51

Insula Ada-Kaleh P9157253.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Ceva de la turci nu-mi amintesc cum se numesc un fel de cazemate   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:54

Insula Ada-Kaleh P9153925.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: tot ele   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:56

Insula Ada-Kaleh P9153926.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:57

Insula Ada-Kaleh P9153934.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Decebal   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 12:58

Insula Ada-Kaleh P9153956.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 13:00

Insula Ada-Kaleh P9153958.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Focul de tabara   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 13:02

Insula Ada-Kaleh P9154030.th
Sus In jos
ostrovna

ostrovna

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Manastirea Tismana   Insula Ada-Kaleh EmptyJoi 19 Mar 2009, 13:04

Insula Ada-Kaleh P9164091.th
Sus In jos
Continut sponsorizat

Insula Ada-Kaleh Empty
MesajSubiect: Re: Insula Ada-Kaleh   Insula Ada-Kaleh Empty

Sus In jos

Insula Ada-Kaleh
Sus 
Pagina 1 din 2Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: POPASURI personalizate si întretinute de autori :: PAVILIONUL POPASULUI :: ABBA-
Mergi direct la: