__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Gulas | |
| | Autor | Mesaj |
---|
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:19 | |
| Cuvântul "goulach", provine din ungurescul "gulyàs", care desemna demult, meseria de văcar. În gastronomia maghiară, "gulyàs" este o supă pe bază de carne de vită sau de miel, de legume şi de mici paste sau găluşti. Dar această tocăniţă de carne cu paprika, pe care o desemnăm în Franţa prin "goulache" şi în România prin "gulaş", poartă de fapt numele de "pörkölt" în bucătăria ungurească. Există, astfel, "pörkölt" de viţel, de vită, de porc, de miel, de pui sau iepure. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:24 | |
| Reţeta 1 – Gulaş ca la Sopron
Ingrediente: - 1,5 - 2 kg de spată tăiată în cuburi mari - 250 g ceapă - 80 g unt - 400 g de roşii - 1 căţel de usturoi - 1 legătură de verdeaţă (pătrunjel, cimbru, două foi de dafin,două cuişoare, frunze de ceapă verde sau praz, frunze de ţelină, într-un săculeţ din plasă, legat la gură! Acest săculeţ se îndepărtează din compoziţie la sfârşit) - 1 kg de cartofi - 1 lingură paprika (boia de ardei) dulce - 250 g de smântână, lichidă - 1 lămâie - sare, piper
Mod de preparare : 1. Curăţaţi usturoiul. Curăţaţi şi tăiaţi mărunt ceapa. Curăţaţi pieliţa de pe roşii şi eliminaţi seminţele. 2. Curăţaţi şi tăiaţi cartofii în două sau în patru. 3. Topiţi într-o tigaie untul şi dunstuiţi (căliţi) ceapa şi carnea până când se colorează uşor. 4. Presăraţi deasupra boiaua şi lăsaţi să se pătrundă câteva minute înainte de a adăuga roşiile, usturoiul, buchetul de verdeaţă, sarea şi piperul. 5. Puneţi apă până la nivelul cărnii şi aduceţi la fierbere, mestecând din timp în timp, înainte de a reduce focul şi de a lăsa să fiarbă pe foc mic 2 ore. 6. După ce carnea s-a pătruns bine, adăugaţi cartofii împreună cu 200 ml de apă clocotită. 7. Aduceţi din nou la fierbere înainte de a scădea focul şi lăsaţi să fiarbă până se pătrund bine cartofii. 8. Înainte de a pune in farfurii gulaşul, scoateţi bucheţelul de verdeaţă. 9. La masa, gulaşul, trebuie insotit de un bol cu smântână amestecată cu suc de lămâie. 10. Fiecare mesean îşi pune în farfurie acest amestec, după gust. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Ultima editare efectuata de catre dolion in Mar 23 Apr 2013, 11:32, editata de 1 ori | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:28 | |
| Reţeta 2 – Gulaş cu piept afumat Număr de persoane: 6
Ingrediente: - porc şi vită în cantităţi egale - piept gras afumat - ceapă - morcovi - rădăcină de pătrunjel - ardei gras verde - roşii şi cartofi - vin alb sec ordinar - paprika dulce - sare - piper măcinat - chimen - boabe de ienupăr - foi de dafin
Mod de preparare:
1. Tăiaţi carnea în cuburi: vita la 1 cm, porcul la 1,5 cm şi viţelul la 2 cm. Nu îndepărtaţi grăsimea. 2. Tăiaţi ceapa şi morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ardeiul gras în fâşii fine, cartofii în cuburi. 3. Dunstuiţi pieptul tăiat în cubuleţe şi ceapa, până se rumeneşte. 4. Luaţi vasul de pe foc şi presăraţi boiaua. 5. Puneţi din nou pe foc moale, adăugaţi cuburile de vită, amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit. 6. Când carnea de vită este pătrunsă pe jumătate, adăugaţi morcovii, rădăcina de pătrunjel şi carnea de porc. 7. Când carnea de porc este pe jumătate pătrunsă, adăugaţi cartofii, cuburile de viţel, boabele de ienupăr, dafinul, chimenul şi roşiile. 8. Cînd viţelul este pe jumătate pătruns, adăugaţi sarea şi piperul, după gust. 9. Adăugaţi vinul alb până la obţinerea consistenţei unei ciorbe. 10. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă. 11. Ca majoritatea mâncărurilor de la ţară, gulaşul este şi mai bun reîncălzit. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Ultima editare efectuata de catre dolion in Mar 23 Apr 2013, 11:32, editata de 1 ori | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:30 | |
| Reţeta 3 - Gulaş (Ungaria) Număr de persoane : 4
Mod de preparare: 1. Tăiaţi un kg. de carne de vită în cuburi mari; lăsaţi-o să se rumenească într-o tigaie în care aţi mai pus o bucată serioasă de unt cu trei cepe tăiate mărunt, doi căţei de usturoi şi 200 gr. de slănină tăiată în cuburi mici. 2. Săraţi, piperaţi şi presăraţi cu o linguriţă de paprika sau două. 3. Flambaţi cu un păhărel de coniac. 4. Adăugaţi 300 ml de apă şi o mică conservă de concentrat de roşii. 5. Puneţi capacul şi lăsaţi conţinutul să fiarbă înăbuşit cam două ore, pe foc mic. 6. Adăugaţi câţiva morcovi tăiaţi rondele şi un buchet de verdeaţă. 7. Înainte de a servi şi după 3 /4 oră prelungită de gătire, legaţi conţinutul cu câţiva cartofi sau amidon, diluat în apă rece. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Ultima editare efectuata de catre dolion in Mar 23 Apr 2013, 11:47, editata de 1 ori | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:41 | |
| Reţeta 4 - Gulaş (Ungaria) 2 Număr de persoane: 4
Mod de preparare:
1. Căliţi trei cepe mari, tăiată solzişori, în 100 gr. de untură şi 20 gr. de paprika. 2. Adăugaţi 200 ml. de apă şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit, timp de o jumătate de oră. 3. Adăugaţi 500 gr. de cartofi tăiaţi cuburi, două roşii în sferturi şi doi ardei iuţi verzi, apoi, 500 gr. de carne de vită, tăiată în cuburi. 4. Adăugaţi apă clocotită, o legătură de verdeaţă şi lăsaţi să fiarbă pe foc mic timp de o oră. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Ultima editare efectuata de catre dolion in Mar 23 Apr 2013, 11:47, editata de 1 ori | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:44 | |
| Reţeta 5 - Gulaş cu ciuperci şi slănină afumată slabă Număr de persoane: 4
Ingrediente:
- 1 kg de ciuperci de pădure, proaspete (sau ½ kg de mânătărci) - 75 gr. de slănină afumată, slabă - 1 ardei gras verde - 4 cepe noi - 4 roşii - 3 linguriţe de boia dulce - 1 legătură de pătrunjel - 1 pahar de smântână şi unul de smântână dulce (reţetă cu unt de arahide, ceapă, usturoi, smântână, morcovi şi cartof + ulei de măsline ) - 1 linguriţă cimbru.
Mod de preparare:
1. Curăţaţi ciupercile şi le tăiaţi în patru sau în bucăţi mari. 2. Tăiaţi slănina, ardeiul gras şi ceapa în cubuleţe. 3. Opăriţi roşiile şi curăţaţi-le de coajă şi seminţe. Tăiaţi-le în cubuleţe. 4. Puneţi slănina în tigaie şi adăugaţi peste ea ceapa şi ardeiul şi le lăsaţi să se dunstuiască (călească) 2 minute. 5. Adăugaţi şi ciupercile şi le lăsaţi să se călească două minute. 6. Adăugaţi toate celelalte ingrediente şi smântâna şi lăsaţi să se coacă, pe foc mic încă 15–20 de minute. 7. Pentru a termina, adăugaţi pătrunjelul tăiat fin. 8. Serviţi cu pireu de cartofi. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:50 | |
| Reţeta 6 - Gulaş de spinare de porc Număr de persoane: 4
Ingrediente:
- 400 gr. spinare de porc - 50 gr. de unt - 4 cepe - 4 roşii - 2 linguri de bulion de roşii - 1 căţel de usturoi - 1 legătură de verdeaţă (vezi reţeta 1) - paprica (boia de ardei) - sare - piper
Mod de preparare:
1. Într-o tigaie din fontă, căliţi ceapa tăiată mărunt cu untul şi carnea tăiată cuburi (dumicaţi). 2. Adăugaţi 1 linguriţă de boia , roşiile curăţate de sâmburi şi pieliţă , tăiate în cubuleţe, bulionul, usturoiul mărunţit, legătura de verdeaţă, sarea piperul şi o jumătate de castron de apă. 3. Acoperiţi. 4. Lăsaţi să fiarbă pe foc mic sau în cuptor la foc mic 1 h 30 (în oala sub presiune 25 minute şi un sfert de castron de apă). Amestecaţi din când în când. 5. Serviţi cu paste. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:55 | |
| Reţeta 7 - Gulaş de vită cu vin roşu Pentru 6 persoane
Ingrediente:
- Carne vită lucru: 1 kg. - Ceapă: 3 buc. - Concentrat de vită: 2 cuburi - Untură: 150 gr. - Roşii: 7 buc. - Boia de ardei: 3 linguri - Chimen măcinat: 2 linguriţe - Măghiran: 2 linguri - Vin roşu dens - Sare, piper
Mod de preparare:
1. Tăiaţi carnea în cuburi. 2. Curăţaţi şi tocaţi ceapa. 3. Topiţi untura într-o cratiţă (personal, prefer fonta!) şi căliţi apoi ceapa timp de 5 minute, amestecând permanent, apoi adăugaţi carnea. 4. Lăsaţi să se prăjească 5 min. amestecând, săraţi şi adăugaţi paprika, chimenul şi măghiranul. 5. Amestecaţi bine. 6. Puneţi vinul şi lăsaţi să se fiarbă 20 min. pe foc mic şi amestecând din timp în timp. 7. Introduceţi roşiile câteva secunde în apă clocotită şi le opăriţi. 8. Înlăturaţi pieliţele de pe roşii, scoateţi seminţele şi le tăiaţi în felii mari. 9. Adăugaţii roşiile în cratiţă. 10. Vărsaţi un pahar cu apă şi fărâmiţaţi cuburile de concentrat de vită. 11. Amestecaţi bine şi urmăriţi coacerea timp de 25 min, amestecând din timp în timp. 12. Goliţi gulaşul pe un platou adânc şi serviţi cald, cu pireu de cartofi. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 11:58 | |
| Reţeta 8 - Gulaş din Transilvania
Ingrediente:
- 1 kg. de carne de vită sau amestec de carne: 500 g de vită, 300 g de porc (spată) şi 200 g de viţel (nucă ). - 1 cutie de bulion concentrat de roşii. - 20 gr. de untură. - 700 gr. de ceapă. - 2 căţei de usturoi. - 1 legătură de verdeaţă (vezi reţeta 1) - 2 ardei iuţi mici roşii, de Cayenne sau paprika. - Sare.
Mod de preparare:
1. După ce aţi curăţat şi tăiat ceapa solzişori, căliţi-o timp de 10 minute în ulei sau unt până devine transparentă. 2. După ce aţi tăiat în cuburi (dumicaţi) carnea, o căliţi uşor într-o tigaie sau cratiţă mai adâncă. 3. Adăugaţi apoi ceapa, usturoiul, legătura de verdeaţă, ardeiul iute, concentratul şi apoi sarea . 4. Adăugaţi apă până acoperiţi ingredientele. 5. Lăsaţi să fiarbă 1h30' la 2 ore pe foc mic.
Sfatul bucătarului : Este un fel de mâncare care este mai bun a doua zi. Se serveşte cu paste proaspete, orez sau pireu de cartofi . _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 12:01 | |
| Reţeta 9 - Gulaş cehesc de porc
Ingrediente :
- 750 gr. spată de porc - 5 linguri ulei - 1 ardei gras - 4 roşii - 3 cepe mari - 2 căţei de usturoi - 1/2 linguriţă de paprika (boia de ardei) - 1/2 linguriţă de chimen - 1/4 l. de bulion de legume - 100 gr. de smântână - sare
Mod de preparare:
1. Tăiaţi spata în dumicaţi. 2. Încălziţi uleiul într-o cratiţă mare şi căliţi carnea. 3. Tăiaţi fin şi căliţi în acelaşi timp cu carnea, ardeiul, usturoiul, ceapa şi roşiile. 4. Adăugaţi boiaua, chimenul, săraţi şi adăugaţi şi bulionul. 5. Fierbeţi gulaşul timp de 45–50 min, pe foc moale. 6. Luaţi cratiţa cu gulaşul de pe foc şi adăugaţi 100 gr. de smântână. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 12:51 | |
| Reţeta 10 - Gulaş (Sursa: Arad–România) Pentru 4 persoane
Ingrediente:
- 1 kg. de carne de vită cal. a II-a - 6 roşii proaspete sau 1 cutie mare de roşii decojite - 2 cepe mari - 2 căţei de usturoi - 1 bulion de vită ( concentrat ) - margarină - ulei de măsline - 1 lingură de oţet din vin alb - 1 lingură boia - 2 linguri chimen - 2 foi de dafin - Sare, piper
Mod de preparare:
1. Dacă utilizaţi roşii proaspete aveţi grijă să le decojiţi şi tăiaţi în cubuleţe înainte de a începe. 2. Un mic sfat: treceţi-le câteva secunde prin apă clocotită. 3. Topiţi margarina într-o tigaie şi căliţi carnea fără să o prăjiţi, ci numai până devine maronie. 4. Într-o cratiţă sau oala adâncă căliţi ceapa până devine lucioasă, în ulei de măsline şi apoi adăugaţi oţetul. 5. Când începe să fiarbă, adăugaţi paprika şi bulionul de vită. 6. Cînd carnea este pătrunsă, adăugaţi ceapa. 7. Puneţi roşiile peste carne, săraţi şi pipăraţi, adăugaţi chimenul, usturoiul zdrobit şi foile de dafin. 8. Acoperiţi vasul şi lăsaţi un mic spaţiu de aerisire la capac. 9. Lăsaţi să fiarbă pe foc moale timp de 45 min şi amestecaţi din când în când. 10.Serviţi alături de cartofi prăjiţi şi o salată (andive). _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:17 | |
| Reţeta 11 - Gulaş (sursa: Socodor–Romania) Pentru 6 persoane
Ingrediente : - 750 gr. de carne de vită în cubuleţe de 3 cm. - 300 gr. de ceapă - slănină 50 gr. - 1 linguriţă boia de ardei (paprika) - chimen - 1 căţel de usturoi - coaja rasă de la o lămâie - 2 linguri de pastă de roşii - 1 ardei capia roşu, tăiat cubuleţe - 1 litru apă - 1 cub concentrat vegetale ciorbă - 2 linguri smântână - sare, piper
Mod de preparare:
1. Într-o cratiţă adâncă, încălziţi uleiul şi rumeniţi slănina şi ceapa. 2. Într-o altă tigaie, căliţi cuburile de carne pe toate părţile, amestecaţi-o cu ceapa, săraţi şi adăugaţi apă, acoperind carnea. Puneţi apoi jumătate din cubul de concentrat, ardeiul şi condimentele după gust şi lăsaţi să se pătrundă 10 min. 3. Adăugaţi restul de apă şi cealaltă jumătate de cub de concentrat, lăsaţi să fiarbă pe foc domol 1h30' - la 2 ore . 4. Legaţi sosul cu făina, gustaţi si apoi serviţi cald. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Ultima editare efectuata de catre dolion in Mar 23 Apr 2013, 14:22, editata de 1 ori | |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:20 | |
| Reţeta 12 – Gulaş de viţel cu smântână Pentru 4 la 5 persoane
Ingrediente:
- 1,2 kg. de fleică sau de burtă de viţel tăiate dumicaţi - 800 gr. de ceapă - 2 linguri de boia de ardei ungurească - 1 vârf de cuţit de ardei iute de cayenne - 200 ml. de vin alb - 200 ml. de supă de pasăre - 1 legătură verdeaţă (cimbru, dafin, pătrunjel, ţelină ) - 150 gr. de smântână , grasă - 1 lingură ulei - 10 gr. de unt - Sare, piper
Mod de preparare:
1. În tigaie, încălziţi amestecul de unt şi ulei. 2. Când este fierbinte, căliţi şi rumeniţi pe toate părţile dumicaţii de carne. 3. Supraveghind permanent carnea de viţel, curăţaţi şi tocaţi ceapa. Când carnea este bine colorată, o luaţi de pe foc şi o păstraţi într-o farfurie. 4. În locul ei, puneţi şi căliţi ceapa, la foc domol, cu grijă să nu se coloreze. 5. Adăugaţi paprika, ardeiul iute, sare şi piper, apoi puneţi înapoi carnea. 6. Adăugaţi buchetul de verdeaţă în săculeţul lui (care se scoate şi se îndepărtează după terminarea coacerii!), supa de pasăre şi vinul alb. 7. Acoperiţi tigaia şi lăsaţi să fiarbă la foc foarte mic, cca 1 oră şi jumătate. 8. Carnea trebuie să devină fragedă şi moale. 9. Serviţi acest fel de mâncare foarte cald, cu smântână, pe care fiecare mesean şi-o va adăuga înainte de sevire în farfurie. Pentru a îmbogăţi această reţetă, puteţi să-i adăugaţi 500 g de roşii fără pieliţe şi seminţe, tăiate în sferturi, cu puţin înainte de a reintroduce carnea în tigaie. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:27 | |
| Reţeta 14 - Gulaş (sursa: Viena) Pentru 4 persoane
Ingrediente:
- Carne vită: 1 kg. - Slănină: 150 gr. - Ceapă (mare): 4 buc. - paprika: 2 linguriţe - usturoi: 2 căţei - smântână - sare, piper
Mod de preparare:
1. Tăiaţi carnea în bucăţi . 2. Curăţaţi şi tăiaţi mărunt ceapa şi usturoiul. 3. Într-o tigaie căliţi carnea cu puţin unt, apoi adăugaţi ceapa şi slănina. 4. Lăsaţi să se pătrundă 5 min. 5. Adăugaţi apă până la nivelul cărnii. 6. Adăugaţi apoi condimentul şi usturoiul şi lăsaţi să fiarbă 45 min pe foc mic. 7. La sfârşitul gătirii puteţi dilua mâncarea cu smântână. 8. Serviţi cu cartofi. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:36 | |
| Reţeta 15 – Gulaş de filet de pui Pentru 4 persoane
Ingrediente:
- 400 gr. de filet de pui - 100 ml. de smântână lichidă - 200 ml. de suc de roşii - făină - unt, ulei - sare, piper
Mod de preparare:
1. Tăiaţi puiul în cuburi de 1 cm. 2. Rulaţi-l uniform în făină şi căliţi carnea în puţin unt şi un fir de ulei de măsline, săraţi şi pipăraţi. 3. Lăsaţi să fiarbă cca. 10 min. 4. Adăugaţi sucul de roţii, amestecaţi bine şi după încă 10 min. de fierbere, luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi smântâna.
Sfatul bucătarului: Puteţi servi gulaşul cu orez, paste sau pireu de cartofi. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:39 | |
| Reţeta 16 – Gulaş cu cartofi (sursa: Mailat–Romania) Pentru 2 persoane
Ingrediente :
- 6 sau 7 cartofi (vârtoşi) - 100 gr. de slănină - 3 linguri de paprika - 2 linguri mari de bulion de roşii, concentrat - 300 ml. de vin roşu - 1 litru concentrat supă de vită - 1 ceapă mare - 1 bucată unt cât o nucă
Mod de preparare:
1. Tăiaţi cartofii în cuburi mari. 2. Căliţi ceapa şi slănina într-o tigaie adâncă cu untul şi adăugaţi concentratul de roşii şi paprika. 3. Stingeţi cu vinul roşu. 4. Adăugaţi cartofii şi acoperiţi cu supa de vită. 5. Lăsaţi să fiarbă cca. 30 min. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:43 | |
| Reţeta 17 - Gulaş de pui (sursa: Salonta–Romania) Număr de persoane: 4
Ingrediente:
- 1 pui de 1 kg. - 500gr. - 3 cepe - 50 gr. de unt (sau untură, după gust) - 25 - 30 gr. de paprika (boia de ardei) - 2 vârfuri de cuţit de chimen - 150 gr. de concentrat de roşii (bulion) sau 250 gr. de roşii proaspete - 1 kg. de cartofi - morcovi - sare - piper de Cayenne
Mod de preparare:
1. Căliţi ceapa în grăsime până la colorare. 2. Adăugaţi puţină apă şi paprika. 3. Acest fel de mâncare se face înăbuşit şi pe foc moale, după ce aţi pus carnea şi aţi presărat-o cu chimen. 4. Când carnea este pe jumătate pătrunsă, adăugaţi cartofii tăiaţi în patru, rondelele de morcovi, bulionul sau roşiile curăţate şi tăiate cuburi. 5. Terminaţi gătirea încet, pe foc mic . _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 14:47 | |
| Reţeta 18 - Gulaş de porc cu tăieţei
Ingrediente:
- 2 linguri (0 ml.) de unt - 2 cepe de mărime mijlocie, tăiată mărunt . - 2 linguriţe 10 ml.) de paprika - 2 linguriţe 10 ml.) de cub concentrat de pui - 1 ½ linguriţă 7 ml.) de mujdei - 1 ¼ ceaşcă (300 ml.) apă, divizată - 1 kg. de carne de porc lucru, slabă, dezosată, tăiată în cuburi de 2,5 cm. - 3 linguri (45 ml.) de făină - 1 ceaşcă (250 ml.) de iaurt - 1 linguriţă (5 ml.) de zahăr - Orez gătit cald, sau tăieţei
Mod de preparare:
1. Într-un ceaun, topiţi untul la foc mediu. 2. De asemeni, căliţi ceapa până devine lucioasă. 3. Adăugaţi boiaua, cubul de pui şi mujdeiul. 4. Adăugaţi o ceaşcă (250 ml. ) de apă şi carnea de porc. 5. Aduceţi la fierbere la foc mediu. 6. Scădeţi focul la foc mic, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă 1 ½ ore, sau până ce carnea este frăgezită; amestecaţi din timp în timp. 7. Într-un bol, amestecaţi restul de apă cu făina şi amestecaţi până se omogenizează şi vărsaţi acest amestec peste carne. 8. Fierbeţi la foc mic până începe să clocotească, amestecând permanent să nu se prindă. 9. Amestecaţi iaurtul cu zahărul; adăugaţi amestecul peste carne. 10. Aduceţi la fierbere, amestecând permanent, până gulaşul este fierbinte. Nu lăsaţi să dea în clocot! 11. Serviţi cu orez sau tăieţei. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 18:52 | |
| Reţeta 19 – Gulaşul supă unguresc
Adevăratul gulaş unguresc este o supă mai groasă /gulyás în ungureşte/ specialitate ungurească , preparată cu carne /vită, porc, viţel, oaie, pui sau miel /cu ceapă şi boia de ardei, presărată din belşug cu chimen şi usturoi.
În tocană /pörkölt/ bucăţile de carne sunt mai mari. marhapörkölt - tocană de vită borjupörkölt - tocană de viţel birkapörkölt - tocană de oaie disznópörkölt - tocană de porc csirkepörkölt - tocană de pui
Ingrediente:
- 800 gr. de carne de jaret (carne de la articulaţia piciorului posterior de vită) - 5 morcovi tăiaţi rondele - 5 cepe - 1 căţel de usturoi - paprika (boia de ardei) - chimen măcinat - untură / sau unt, ulei/ - 500 gr. de cartofi - sare, piper
Mod de preparare:
1. Tăiaţi carnea în cuburi, morcovii în rondele , cartofii în sferturi şi ceapa în solzişori. 2. Într-un ceaun, puneţi 2 linguri de untură, sau unt, sau ulei, căliţi ceapa până la colorare, adăugaţi usturoiul tocat mărunt şi carnea şi amestecaţi până se pătrunde puţin. 3. Luaţi de pe foc, presăraţi boiaua (două linguri) amestecaţi, apoi puneţi din nou pe foc împreună cu 2 litri de apă, adăugaţi chimenul, săraţi şi piperaţi după gust. 4. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă, la foc mic. 5. După 1 oră de fierbere, adăugaţi morcovii şi cartofii şi continuaţi fierberea încă 20 minute. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mar 23 Apr 2013, 18:55 | |
| Reţeta 20 – Tocană de vită cu boia (Gulaş de vită) Pentru 6 persoane
Ingrediente:
- 1 kg de vită - 4 cepe - 2 căţei de usturoi - 2 roşii - 1 ardei gras roşu - 2 linguri de boia dulce - Supă de vită - Sare, piper - Ulei sau untură
Mod de preparare:
1. Tăiaţi carnea în cuburi de 3 cm, curăţaţi şi tăiaţi ceapa, curăţaţi şi decojiţi roşiile, le tăiaţi cubuleţe, tăiaţi în lamele ardeiul gras, curăţaţi şi tăiaţi mărunt usturoiul. 2. Încălziţi uleiul într-un ceaun, căliţi ceapa până se colorează uşor, adăugaţi carnea şi o dunstuiţi pe foc viu până se colorează, câteva minute. 3. Luaţi ceaunul de pe foc, presăraţi deasupra paprika (boia), puneţi ceaunul din nou pe foc, adăugaţi roşiile, ardeiul, usturoiul, supa de vită (sau apă dacă nu aveţi supă) până la înălţimea cărnii, săraţi, piperaţi şi aduceţi la fierbere înainte de a reduce focul şi a lăsa să fiarbă înăbuşit 2 ore... 4. Serviţi cu cartofi fierţi la aburi. _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Gulas Mier 24 Apr 2013, 02:09 | |
| Cine vrea să se „ otrăvească” cu tot felul de cărnuri si prăjeli, Dolion a sărit să ajute. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
| Subiect: Re: Gulas Mier 24 Apr 2013, 07:24 | |
| Da, Emil, dar ce bun e la gust gulasul... stiu ca nu face bine la sanatate, dar odata pe an nu strica! _____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
| |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Gulas | |
| |
| | | | Gulas | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |