LUMINA LUMII
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


Pace!
 
AcasaFAQCăutareUltimele imaginiMembriÎnregistrareConectare
__Nu sta in poartă, intră!__
Clatite banatene EmptyDum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator

VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.

Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.

Comentarii: 266
Ultimele subiecte
» Zile de naștere
Clatite banatene EmptySam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26

» Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantastice
Clatite banatene EmptyDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret

» CANADA
Clatite banatene EmptyMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26

» OFF TOPIC
Clatite banatene EmptyDum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26

» Casuta din padure
Clatite banatene EmptyMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26

» Urari de sarbatori
Clatite banatene EmptyMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26

» Invatamant
Clatite banatene EmptyJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion

» cite ceva de ris
Clatite banatene EmptyLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26

» BANCURI
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26

» STIRI SOCIALE
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26

» Educatia in scoala
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26

» In vino veritas
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion

» La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoria
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion

» Cum ne petrecem Sarbatorile de Iarna
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion

» FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANT
Clatite banatene EmptyJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion

» POPASUL DOLION (III)
Clatite banatene EmptyMier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26

» Povesti, povestioare
Clatite banatene EmptyMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26

» CUVINTE DE FOLOS (III)
Clatite banatene EmptyMar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion

Cuvinte-cheie
drumetie reclame taieri comment-143 brasov nicuvar 1918 sibiu CPSF google mediu efremovivanantonovici Fantasy 1 curiozitati romana problema istorie Popasul padure 23 internet muzica_traditionala politica Limba humanitas
Noiembrie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
CalendarCalendar
Top postatori
dolion
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
Emil Condor
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
abbilbal
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
ostrovna
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
zaraza26
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
Anahoret
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
aurora
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
Cristina
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
Ion
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
zuum
Clatite banatene I_vote_lcapClatite banatene I_voting_barClatite banatene I_vote_rcap 
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 

 


Rechercher Cautare avansata

 

 Clatite banatene

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
dolion

dolion


Numarul mesajelor : 23191
Varsta : 73
Data de inscriere : 31/05/2009

Clatite banatene Empty
MesajSubiect: Clatite banatene   Clatite banatene EmptyVin 01 Iun 2012, 07:20

Oricine a trecut prin Timisoara sau prin imprejurimi si a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul sa observe, la capitolul "desert" al meniului, asa numitele "Clatite banatene" sau "Clatite ca la Ana-Lugojana". Cei care au avut curiozitatea sa le si guste, nu le-au uitat prea usor. Clatite fine, umplute cu branza cremoase si stafide, inotand intr-un sos de vanilie si acoperite de bezea caramelizata... ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat in zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget. Din pacate, anii ce s-au scurs au cam schimbat fata hanului, insa clatitele s-au raspandit in tot Banatul.
Desertul se poate monta in portii individuale de doua persoane sau pe platou, pentru atatea persoane cate sunt la masa (varianta preferata cand se fac clatitele acasa), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa!

Ingrediente (pentru 4 persoane)
8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia (preferabil cat de subtiri)
250 de grame de branza de vaci
5 oua
2 plicuri de zahar vanilat
200 grame de smantana dulce
250 de grame de zahar
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil

Branza se amesteca cu un ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele si un plic de zahar vanilat.
Se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana.
Clatitele se umplu cu amestecul de branza, se impacheteaza ca sarmalele si se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra (sau vase individuale cu cate doua clatite).
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga restul de 120 de grame de zahar si se continua baterea pana la completa dizolvare.
Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se introduc in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe margini, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua.
Se reintroduc in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.


_____________________
Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Sus In jos
ostrovna

ostrovna


Numarul mesajelor : 13562
Varsta : 67
Data de inscriere : 03/03/2009

Clatite banatene Empty
MesajSubiect: Re: Clatite banatene   Clatite banatene EmptyVin 01 Iun 2012, 14:05

dolion a scris:
Oricine a trecut prin Timisoara sau prin imprejurimi si a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul sa observe, la capitolul "desert" al meniului, asa numitele "Clatite banatene" sau "Clatite ca la Ana-Lugojana". Cei care au avut curiozitatea sa le si guste, nu le-au uitat prea usor. Clatite fine, umplute cu branza cremoase si stafide, inotand intr-un sos de vanilie si acoperite de bezea caramelizata... ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat in zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget. Din pacate, anii ce s-au scurs au cam schimbat fata hanului, insa clatitele s-au raspandit in tot Banatul.
Desertul se poate monta in portii individuale de doua persoane sau pe platou, pentru atatea persoane cate sunt la masa (varianta preferata cand se fac clatitele acasa), se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa!

Ingrediente (pentru 4 persoane)
8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia (preferabil cat de subtiri)
250 de grame de branza de vaci
5 oua
2 plicuri de zahar vanilat
200 grame de smantana dulce
250 de grame de zahar
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil

Branza se amesteca cu un ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele si un plic de zahar vanilat.
Se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana.
Clatitele se umplu cu amestecul de branza, se impacheteaza ca sarmalele si se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra (sau vase individuale cu cate doua clatite).
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga restul de 120 de grame de zahar si se continua baterea pana la completa dizolvare.
Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se introduc in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe margini, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua.
Se reintroduc in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.

Super bune am mincat de multe ori la Ana Lugojana mwah! hug
Sus In jos
 
Clatite banatene
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LUMINA LUMII :: SANATATE :: ARTA CULINARA :: DESERTURI-
Mergi direct la: