Top-ul celor mai puternice afrodisiace este realizat de revista GoodFood.
Feniculul[img]
[/img]
Crocant, aromat si racoritor, feniculul are numeroase proprietati curative.
Unul dintre compusii sai principali, anetholul, are efecte antiinflamatorii si contribuie la prevenirea cancerului.
Excelenta sursa de vitamina C si alti antioxidanti, cu un continut ridicat de potasiu, fibre si acid folic, feniculul ajuta organismul sa se detoxifice in mod eficient.
In plus, semintele sale sunt mestecate in multe tari din Asia, pentru a improspata respiratia.
Alege bulbi alb-verzui, nu prea mari, pe care ii vei pastra la frigider, cel mult 5 zile-dupa acest interval feniculul isi pierde din aroma si se inmoaie.
Foloseste-l pentru supe, salate sau gratinat, impreuna cu alte legume de toamna.
Se combina perfect cu somonul.
GhimbirulCultivat initial in China, ghimbirul a cucerit treptat teritorii din ce in ce mai vaste, ajungand in India, sud-estul Asiei, Africa de Vest si Caraibe.
Multe dintre retetele faimoase cu care ne delectam astazi si-ar pierde farmecul in absenta sa:
curry cu legume, sushi, stir-fry, turta dulce, kimchi sau ceaiul parfumat, de iarna.
Echilibrand activitatea sistemului digestiv, tratand eficient raul de miscare, si ajutand in ameliorarea multor altor afectiuni, ghimbirul pare un miracol. Stimuleaza circulatia periferica.
Poate fi consumat crud, murat, zaharisit, macinat.
Sparanghelul[img]
[/img]
Fie el verde sau alb, sparanghelul are o istorie lunga, ca aliment si medicament.
Cea mai veche carte de bucate cunoscuta, cea a lui Apicius, include o reteta cu sparanghel, iar grecii si egiptenii il cunosteau si ei.
Proprietatile sale nutritionale l-au consacrat. Sarac in colesterol si sodiu, bogat in acid folic, potasiu si fibre, el incanta prin aroma si textura sa, mai ales cand este tanar si fraged.
Crescut sub pamant, pentru a fi ferit de lumina, sparanghelul alb este mai delicat decat cel verde.
Pastreaza-l in frigider, cu cozile invelite in prosop de hartie umezit si pregateste-l in cel mult 2 zile.
Pregateste-l fiert la abur (vei sti ca esti fan al sparanghelului atunci cand vei avea o oala speciala inalta si ingusta), pe gratar sau la cuptor, impreuna cu alte legume, cu paste sau cu carne de pui si parfumeaza-l cu tarhon, rozmarin sau cimbrisor.
Coriandrul[img]
[/img]
In cartea celor "1001 nopti" se spune povestea unui negustor care nu a reusit timp de 40 ani sa aiba urmasi. Superbele sale sotii au alcatuit o dieta speciala, care includea coriandrul. Minune!-negustorul a devenit in curand tata.
Cu frunzele sale verzi, cu gust, dupa unii, citric, dupa altii, astringent, cu boabele parfumate, coriandrul este folosit in multe dintre bucatariile lumii.
Retete vietnameze, chutney-uri si curry-uri, salsa si guacamole mexican, preparate portugheze-toate includ coriandru.
Pastreaza frunzele proaspete in cutii bine inchise, la frigider, si consuma-le urgent dupa ce le-ai cumparat sau cules.
Pune boabele in borcane de sticla inchise la culoare, bine acoperite si isi vor pastra intreaga savoare.