__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| A fi sau a nu fi... [român/unit] | |
|
+5yzzy aurora abbilbal Emil Condor Blake 9 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
Blake
Numarul mesajelor : 31 Varsta : 43 Data de inscriere : 07/11/2009
| Subiect: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 19:56 | |
| - yzzy a scris:
- Blake a scris:
Dar aș fi interesat cel puțin la nivel de curiozitate și de cele dinainte, dacă le aduci în discuție. Apropo doar de controversele iscate acum pe forum, înainte românii ştiau să fie uniţi. Acum suntem prea dezbinaţi pentru a reuşi să mai facem ceva pentru noi ca popor şi ţară. Cum știau înainte să fie uniți românii? | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 19:59 | |
| Cum stiau? Hmmm! Simteau unii pentru altii. Se pare că astăzi nu mai există acea unitate în simtiri. Sau poate mă însel... _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:09 | |
| Nu te înşeli Emile. Înainte românii făceau muncă voluntară unul pentru altul. Se ajutau să se descurce. Acum le este ruşine să mai facă muncă voluntară şi de aceea se sapă unul pe altul. | |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:30 | |
| - Citat :
- înainte românii ştiau să fie uniţi.
ma intreb in ce privinta erau romanii uniti? in teama de a vorbi? in lipsurile pe care toti care nu reuseau "sa se descurce" le aveau cu totii? in frigul constant de la bloc? Eram gravida in ultima luna, in 1979, la alimentara au venit ouale (era cota de 10 oua de persoana pe luna). Cu burta la gura, m-am asezat la coada, era magazinul plin, starnsoare de abia puteam respira. Nici o femeie, niciuna, nu a zis "du-te femeie in fatza, ca poate ti se face rau". Pana un barbat m-a luat de mana si m-a dus cu fortz aproape in fatza, sa ma serveasca cu prioritate. Eram uniti? Macar femeile intre ele sa fi fost, ca fiecare stia cum e sa fii cu burta la gura. Tot in vremurile alea, o colega de servici, si vecina de bloc, si prietena, ca doar ne vizitam, aveam copii de aceeasi varsta, m-a dus in fatza directorului, cu amenintarea cu reclamatie la partid, ca nu fusesem la sedinta de trageri, ca eram plecata in concediu de odihna. Eram uniti? Ne calcam in picioare sa supravietuim. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | yzzy
Numarul mesajelor : 1937 Varsta : 60 Localizare : Deva Data de inscriere : 16/01/2009
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:33 | |
| - aurora a scris:
-
- Citat :
- înainte românii ştiau să fie uniţi.
ma intreb in ce privinta erau romanii uniti? in teama de a vorbi? in lipsurile pe care toti care nu reuseau "sa se descurce" le aveau cu totii? in frigul constant de la bloc?
. Aurora, asta e percepţia mea faţă de acele vremuri. Şi asta nu înseamnă că regret acele vremuri. Chiar deloc. Le-am trăit şi eu,şi chiar cu copil mic. _____________________ Nimeni nu are dreptul să privească o altă persoană de sus, decât în momentul în care se apleacă şi îi întinde o mână pentru a-o ajuta să se ridice!Nu-ţi dori prea multe, nu o să ai unde le pune! | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:34 | |
| Da, Aurora, eram mai uniti în multe altele. Secventele ce le povestesti tu, se întâmplau în ultimii ani de dinaintea loviturii de stat când poporul era năucit deja de necazurile vietii. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:36 | |
| - abbilbal a scris:
- Nu te înşeli Emile. Înainte românii făceau muncă voluntară unul pentru altul.
Se ajutau să se descurce. Acum le este ruşine să mai facă muncă voluntară şi de aceea se sapă unul pe altul. Cum adica faceau munca voluntara unul pentru altul? Faceau munca voluntara ca era obligatorie, pe baza de tabel, cu sanctiuni daca nu te duceai, sau cel putin amenintari sau discutat in sedinta, infierat si aratat cu degetul. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:39 | |
| Si eu tin minte ceea ce spune Abby.
Aurora, tu iei istoria doar din ultima perioadă când lucrurile se înrăutătiseră considerabil. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:42 | |
| - aurora a scris:
- ma intreb in ce privinta erau romanii uniti?
Aurora, în zona unde ai copilărit nu mergeau oamenii benevol, fără plată, deci prin muncă voluntară, să ajute pe vecin la anumite lucruri (zidirea unei case, repararea unui gard, încărcarea într-un mijloc de transport a unui obiect mai greu etc.). Acum cine se mai "oboseşte" cu aşa ceva ? Dacă ai bani ai ajutoare câte vrei, dacă nu ai bani, hămăleşti de unul singur. | |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:47 | |
| Uniti mi s-au parut a fi romanii in august 1968, cand a fost invadarea cehoslovaciei de rusi.
Cred ca ideea asta de "uniti" se poate gandi atunci cand e vorba de un interes national. Uniti mi s-au aprut in 1996 cand l-au ales pe Constantinescu. Uniti cand l-au votat pe Iliescu impotriva lui Vadim.
In viata de zi cu zi, fiecare e cu "bucataria" lui. Asa a fost, asa este si asa va fi. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:49 | |
| - aurora a scris:
- Cum adica faceau munca voluntara unul pentru altul?
Faceau munca voluntara ca era obligatorie, pe baza de tabel, Aurora, nu confunda munca voluntară cu munca voluntar-obligatorie pe bază de tabel. Eu nici pentru munca voluntar-obligatorie (patriotică) nu făceam tabel. Îi cunoşteam pe oameni şi ştiam cu cine pot merge şi cine trebuiau lăsaţi "acasă", iar de raportat activitatea se făcea doar numeric, cu câţi oameni participan, şi de regulă interesa doar terminarea acţiunii cât mai repede. POuteau merge 20 de oameni şi să termine mai tîrziu decât alţii 10. | |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:50 | |
| - Emil Condor a scris:
- Si eu tin minte ceea ce spune Abby.
Aurora, tu iei istoria doar din ultima perioadă când lucrurile se înrăutătiseră considerabil. Iau istoria de cand o stiu, ca adult responsabil. Adica din 1971, cand m-am maritat, si mai mult, din 1974 cand am intrat in "paine" adica in servici. Pana atunci, cat am fost in intretinerea parintilor mei, mai putin pot spune. Spune tu chestii concrete, sa vad daca sunt de aceeasi parere. Abbi nu a zis nimic concret. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:52 | |
| Păi, tocmai că în viata de zi cu zi erau mai uniti.
Am înteles eu gresit sau zici că unitatea în simtiri se poate vedea doar în politică?! Tocmai că politica destramă - se vede clar în fiecare zi! _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:52 | |
| - aurora a scris:
- ...Uniti mi s-au aprut in 1996 cand l-au ales pe Constantinescu.
Îţi place sau nu, dar după 1989 uniţi au fost românii în 1990 când l-au votat pe Iliescu şi o parte din voturile lui Iliescu s-au dat lui Radu Câmpeanu. | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:56 | |
| - aurora a scris:
- ....Abbi nu a zis nimic concret.
Ce ai fi vrut să-ţi spun mai concret decât am spus ? Urmăreşte şi celelalte subiecte. | |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 20:57 | |
| - abbilbal a scris:
- aurora a scris:
- Cum adica faceau munca voluntara unul pentru altul?
Faceau munca voluntara ca era obligatorie, pe baza de tabel, Aurora, nu confunda munca voluntară cu munca voluntar-obligatorie pe bază de tabel.
Eu nici pentru munca voluntar-obligatorie (patriotică) nu făceam tabel. Îi cunoşteam pe oameni şi ştiam cu cine pot merge şi cine trebuiau lăsaţi "acasă", iar de raportat activitatea se făcea doar numeric, cu câţi oameni participan, şi de regulă interesa doar terminarea acţiunii cât mai repede. POuteau merge 20 de oameni şi să termine mai tîrziu decât alţii 10. Daca unii mergeau, altii nu, nu inseaman ca "romanii erau uniti"!!! _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 21:01 | |
| - aurora a scris:
- ...Daca unii mergeau, altii nu, nu inseaman ca "romanii erau uniti"!!!
Da Aurora, se poate spune că românii erau uniţi. Ţi-am mai spus. Nu confunda munca voluntară cu munca patriotică. Şi la munca patriotică nu trebuia să duc toţi salariaţii din CFR. Trenurile nu puteau fi oprite. Şi mai erau bătrâni sau bolnavi care trebuiau ocrotiţi. Sau aşa ceva nu se pune la socoteală? | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 21:04 | |
| Îmi amintesc când lua foc casa cuiva (nu aveau asigurări ca în ziua de azi), se ajutau toti să refacă acea casă. Aurora poate nu a întâlnit gesturi din astea de solidaritate dar erau pretutindeni. Eu le-am întâlnit. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 23:29 | |
| - Emil Condor a scris:
- Da, Aurora, eram mai uniti în multe altele.
Secventele ce le povestesti tu, se întâmplau în ultimii ani de dinaintea loviturii de stat când poporul era năucit deja de necazurile vietii. EMILE, se intamplau in '78... era cu 11 ani inainte de '89 si in ziua de azi, in caz de necaz, vecinii sau neamurile sdau chair oameni starini se ajuta... asta nu inseamna ca "romanii sunt uniti" _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 23:33 | |
| Prin '78, România era numită America Mică. În '78 zici? Atunci erau cozi unde te striveau??!! Mai analizează... Ce amintiri faine am de pe vremurile alea!
Aurora, în '78 erai în Bucuresti? _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
| |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 23:38 | |
| - abbilbal a scris:
- aurora a scris:
- ma intreb in ce privinta erau romanii uniti?
Aurora, în zona unde ai copilărit nu mergeau oamenii benevol, fără plată, deci prin muncă voluntară, să ajute pe vecin la anumite lucruri (zidirea unei case, repararea unui gard, încărcarea într-un mijloc de transport a unui obiect mai greu etc.). Acum cine se mai "oboseşte" cu aşa ceva ? Dacă ai bani ai ajutoare câte vrei, dacă nu ai bani, hămăleşti de unul singur. abbi, astea se intampla la tara, sau in orasele, intre vecini sau rude... asta se intampla si acum, in caz de nevoie. dar nu poti intinde acest fenomen la nivelul " romanii erau uniti" mai tine si de evolutia societatii, inainte erau clacile, sezatorile, era comunitatea satului, era tarditia si specificul locului. si boierul sau mosierul, facea ziua culesului, la care lua parte toata comunitatea, si apoi se lasa cu masa cantec si dans... dar asta o facea stapanul mosiei, sau viei, stim bine, daca ne luam dupa literartura si la tara, cel care organiza "claca" pentru ridicarea unei case, nu ii platea pe cei acre il ajutau, neamuri, vecini, prieteni, dar dadea mesele, mancare si bautura, ce se cuvenea, chiar muzica si dans la sfarsitul zile. Am trait si eu astea. si in plus, cine primea astfel de ajurtor, il dadea la vremea lui inapoi. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | abbilbal
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 23:40 | |
| Da, stai puţin Aurora. Acum înţeleg la ce te referi şi îţi dau dreptate. Una este unitaea românilor la care făceam eu referinţă şi alta este dezbinarea diasporei româneşti. În acest caz ai dreptate. Românii nu s-au ajutat şi nu se ajută. De asemenea când cineva era promovat într-o funcţie, colegii începeau să-l sape pentru a demonstra că nu era cel mai bun. După cum şi întoarcerea spatelui la conducător este boală veche pe care au gustat-o Decebal, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, A.I. Cuza, Ceauşescu, pentru a numi doar câţiva. | |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 23:41 | |
| - Emil Condor a scris:
- Prin '78, România era numită America Mică.
În '78 zici? Atunci erau cozi unde te striveau??!! Mai analizează... Ce amintiri faine am de pe vremurile alea!
Aurora, în '78 erai în Bucuresti? Exact Emil, la sfarsitul lui '78 eram gravida, am nascut in 4 martie 1979. Si in 1979, avand copil mic, mergeam la coada la lapte noaptea la ora 1-2, laptele venea la 6 dimineata in cantitate foaret mica, si nu se dadeau decat cate 2 sticle de 1 litru de persoana. Am plecat din bucuresti in iulie 1977, deci eram in hunedoara cand am nascut... norocul meu. Cum m-as fi descurcat in bucuresti gravida, sa merg la servici din berceni pana in cotroceni, la Leu, cu 2-3 mijloace de transport supra incarcate, pe scara sau alergand sa prind un tramvai sau un autobuz? plecam de acasa la ora 6 ca sa ajung la servici care incepea la ora 7.30. Ca sa ajungem mai usir la servici, in bucuresti, ne-am cumparat Mobra. Tu cand ai plecat din tara? _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Dum 22 Noi 2009, 23:47 | |
| Românii erau uniti în multe, mult mai uniti decât astăzi, oricine ar spune orice... Deci erai în Bucuresti - în orasele mari totdeauna oamenii sunt mai distanti, mai reci, altfel decât în alte părti. În ce priveste cozile din '78, dă-mi voie să mă mir. Numai după 1978 au început treburile să se împută la noi, iar prin '82 era deja insuportabil. În fine! Hai să mai căutăm si alte subiecte la Popasul ăsta. Aurora, am plecat câtiva ani înainte de '89 din tară. _____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
Ultima editare efectuata de catre Emil Condor in Lun 23 Noi 2009, 00:47, editata de 1 ori | |
| | | aurora
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] Lun 23 Noi 2009, 00:26 | |
| - Emil Condor a scris:
- Românii erau uniti în multe, mult mai uniti decât astăzi, oricine ar spune orice...
Deci erai în Bucuresti - în orasele mari totdeauna oamenii sunt mai distanti, mai reci, altfel decât în alte părti. În ce priveste cozile din '78, dă-mi voie să mă mir. Numai după 1978 au început treburile să se împută la noi, iar prin '82 era deja insuportabil. În fine! Hai să mai căutăm si alte subiecte la Popasul ăsta.
Aurora, am plecat în '85 din tară. Dupa cum am spus la sfarssitul lui '78 stiu sigur ca la noi in oras, era ratie in fiecare luna, pentru o persoana de 10 oua, 100 gr unt (dar nu venea unt, venea numai margarina), 1 kg faina, 1 kg zahar si 1 litru de ulei. Zilnic primeam jumatate de paine de persoana, pe baza de buletin. La bucuresti nu era ratie, se dadea la liber, stateai la coada daca nimereai cand se baga si primeai un pachet de unt. Puteai sa stai de mai multe ori la coada, daca apucai. Unii dadeau un ban cate unui copil si il puneaui si pe el la coada. Mama imi cumpara asa unt de la bucuresti si imi trimitea pe tren, sa am pentru copil. Cei care lucrau la combinat, erau mai ferciti, pentru ca primeau si cate un bon de 1 kg de carne pe luna ( de porc sau pasare, depinde de care aducea). Eu mai cumparam pe sub mana, de la bufetiera de la servici, pliculete de zahar penru cafea... le desfaceam si astfel imi spoream ratia de zahar. Sau cumparam oua de la restaurant, cu 10 lei bucata, la magazin erau cu 1 leu bucata. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: A fi sau a nu fi... [român/unit] | |
| |
| | | | A fi sau a nu fi... [român/unit] | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |