__Nu sta in poartă, intră!__ | Dum 24 Aug 2008, 20:37 Scris de Administrator |
VIZITATORII au si ei o sansă de a posta pe acest Forum.
Doar pe acest topic - cine doreste acces la restul Forumului trebuie să se înregistreze.
Ca membri puteti avea acces total la subforumuri ce nu sunt afisate vizitatorilor, cum ar fi Muzică, Politică, Popasuri si altele.
| Comentarii: 266 |
Ultimele subiecte | » Zile de naștereSam 16 Noi 2024, 09:25 Scris de zaraza26 » Colecţia de povestiri ştiinţifico-fantasticeDum 29 Sept 2024, 20:34 Scris de Anahoret » CANADAMar 24 Sept 2024, 21:35 Scris de zaraza26 » OFF TOPIC Dum 21 Apr 2024, 12:32 Scris de zaraza26 » Casuta din padureMier 27 Mar 2024, 09:13 Scris de zaraza26 » Urari de sarbatoriMar 26 Mar 2024, 22:50 Scris de zaraza26 » InvatamantJoi 18 Ian 2024, 16:02 Scris de Ion » cite ceva de risLun 15 Ian 2024, 11:51 Scris de zaraza26 » BANCURIJoi 21 Dec 2023, 16:07 Scris de zaraza26 » STIRI SOCIALEJoi 21 Dec 2023, 16:05 Scris de zaraza26 » Educatia in scoalaJoi 21 Dec 2023, 16:03 Scris de zaraza26 » In vino veritasJoi 21 Dec 2023, 12:00 Scris de dolion » La 22 de ani de la 22 decembrie, avem libertatea de a ne f--e singuri istoriaJoi 21 Dec 2023, 11:56 Scris de dolion » Cum ne petrecem Sarbatorile de IarnaJoi 21 Dec 2023, 11:51 Scris de dolion » FOARTE AVANSAT SI TOTODATA FOARTE INTERESANTJoi 21 Dec 2023, 11:49 Scris de dolion » POPASUL DOLION (III)Mier 15 Noi 2023, 08:09 Scris de zaraza26 » Povesti, povestioareMier 04 Oct 2023, 12:07 Scris de zaraza26 » CUVINTE DE FOLOS (III)Mar 19 Sept 2023, 06:14 Scris de dolion |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
|
| Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun | |
|
+11Anahoret Franz Schneider Karima bulache abba cactus zaraza26 zuum abbilbal Emil Condor aurora 15 participanți | |
Autor | Mesaj |
---|
aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Postul Crăciunului Joi 13 Noi 2008, 14:24 | |
| Mâine începe Postul Crăciunului Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului are 40 de zile, începând la data de 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie ( Sf. Filip); iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte, iar postul începe în miercurea sau vinerea respectivă ( aşa cum este cazul anul acesta – 2008). Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării marelui Praznic al naşterii Domnului. El ne aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Legea Decalogului ( Cele 10 porunci), scrisă de Dumnezeu pe table de piatră. Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. La început, creştinii nu posteau toţi la fel şi acelaşi număr de zile. De exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor. Sinodul local din Constantinopol ţinut la anul 1166 ( sub patriarhul Luca Chrysoverghi) a uniformizat durata postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie. Din punct de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, pot fi mâncate preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică în perioada 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie ( Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie ( Sf. Varvara), 5 decembrie ( Sf. Sava), 6 decembrie ( Sf. Nicolae), 9 decembrie ( Zămislirea Sfintei Fecioarei Maria), 18 decembrie ( Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie ( Sf. Ignatie Teoforul). În afară de dezlegare la peşte, în zilele menţionate pot fi consumate şi vin şi ulei. Abia după aceste 40 de zile de post şi rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Naşterea Domnului, de pe 25 decembrie. Ultima zi a postului Crăciunului ( 24 decembrie) este numită şi ajunul Crăciunului şi este o zi în care se obişnuieşte a se ţine un post ceva mai aspru decât în celelalte zile. http://www.basilica.ro/ro/stiri/maine_incepe_postul_craciunului.html _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Dum 16 Noi 2008, 03:03 | |
| - aurora a scris:
- 1. Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului are 40 de zile
2. Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică 3. El ne aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Legea Decalogului 4. primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. 5. toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile 6. este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. 7. în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie ( Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie ( Sf. Varvara), 5 decembrie ( Sf. Sava), 6 decembrie ( Sf. Nicolae), 18 decembrie ( Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie ( Sf. Ignatie Teoforul). 8. Abia după aceste 40 de zile de post şi rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Naşterea Domnului, de pe 25 decembrie. 9. Ultima zi a postului Crăciunului ( 24 decembrie) se ţine un post ceva mai aspru decât în celelalte zile. 1. De ce 40?! 2. Ce biserică are dreptul să rânduiască ce Dumnezeu nu a rânduit?! 3. Ce legătură are Legea lui Moise cu Crăciunul?! 4. Normal că era fericit: a fraierit atâta amar de omenire! 5. Ne cere Dumnezeu aceea?! 6. Cine a hotărât că asa trebuie tinut un post alimentar? 7. Cine sunt ăia?! Nu-i găsesc în Biblia mea!!! 8. Altcândva nu ne putem bucura de nasterea lui Iisus?! 9. Care-i logica? Să fim mai flămânzi când scăpăm la... îmbuibat?! Personal nu tin nicio zi de nastere, incluzând cea proprie. Pentru mine sărbători sunt acele zile în care mă simt bine. Dacă mă simt good 365 de zile pe an, atâtea sărbători am. Aurora, acest post nu are întrebări îndreptate către tine - sunt pentru toti si nici nu cer socoteală cuiva pentru iregularitătile remarcate prin răspunsul meu - fiecare decide asupra vietii lui, nu-i asa? Vă doresc tiuturor, un sfârsit de an foarte reusit! PS. Artă Culinară??!! | |
| | | aurora
Numarul mesajelor : 6983 Varsta : 73 Localizare : Hd România Data de inscriere : 04/09/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Dum 16 Noi 2008, 21:14 | |
| - Emil Condor a scris:
- PS. Artă Culinară??!!
n-AM STIUT UNDE IN ALTA PARTE SA DESCHID SUBIECTUL M-am gandit ca poate punem si retete de post... poate unii tin post. _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Dum 16 Noi 2008, 21:41 | |
| Nu-ti fă probleme Aurora! Totu-i fain! | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 05:27 | |
| Milule, nu ştiu dacă avem Biblii la fel de groase, şi asta mai puţin contează, dar în Biblia mea scrie că înainte de a fi răstignit, Iisus a postit 40 de zile. Acum ce nu pricep io este de ce s-a rânduit post şi la Naşterea lui Iisus. Şi pe urmă, această dezlegare la peşte în timpul postului nu este din totdeauna. Nu ştiu exact de când datează, dar pe moşu Lae şi buna Iova nu i-am auzit niciodată spunând că în Postul Crăciunului este dezlegare la peşte. În schimb ştiu că din bătrâni erau zilele slobode (harţi) la mâncare miercurea sau vinerea când erau sărbători.
Deşi sunt ortodox, am şi io un fel original de a posti. Discutând într-o duminică după vecernie cu pretinu meu popa oratorul (că popii de la Biserica Maieri II, unui orator şi altul cântăreţ, scrişi în ordinea vechimii), fără să-mi dau seama că de fapt era duminică, i-am zis: "Acum merg şi io acasă să mânc ceva că azi am reuşit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ţin post negru (fără mâncare, doar cu apă)" la care el şugubăţ: "Dar tu ce religie ai ?" Şi aşa se face că nu de puţine ori uit de mâncare în zilele care nu sunt sorocite postului, dar uit în ce zi sunt şi mănânc "de dulce" în zilele de post. La fel se întâmplă şi în perioada posturilor de peste an. Mănânc când cum, după cum se nimereşte. Pe vremea când era mama copil, la Ciugud era un popă bătrân, care a spus oamenilor că atunci când sunt călători, pot mânca "de dulce". Adică pită şi slănină, cum era obiceiul şăranului când mergea "cale lungă". Odată, în vremea sapei, o femeie ce mergea la sapă vede pe popa stând pe deal şi mâncând pită şi slănină vinerea. - Zua bună părinte, da az îi vineri şi dumneata mânci chită şi slănină. - Zua bună tu Ravecă, da tu nu vezi că io-s călător. Şi ce v-am zâs. Că atunci când sunteţi călători puteţi munca "de dulce". Io nu-s om ca şi voi ? | |
| | | zuum
Numarul mesajelor : 3492 Varsta : 60 Data de inscriere : 29/09/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 06:27 | |
| - Emil Condor a scris:
- 1. De ce 40?!
2. Ce biserică are dreptul să rânduiască ce Dumnezeu nu a rânduit?! 3. Ce legătură are Legea lui Moise cu Crăciunul?! 4. Normal că era fericit: a fraierit atâta amar de omenire! 5. Ne cere Dumnezeu aceea?! 6. Cine a hotărât că asa trebuie tinut un post alimentar? 7. Cine sunt ăia?! Nu-i găsesc în Biblia mea!!! 8. Altcândva nu ne putem bucura de nasterea lui Iisus?! 9. Care-i logica? Să fim mai flămânzi când scăpăm la... îmbuibat?! DE CE NU ? Ce e rau in a tine post ? De ce nu te uiti la partea buna. De cracnit poti cracni la orice daca iti pui mintea. Daca nu scrie in Biblie!!! Cate lucruri pe care le faci in fiecare zi din viata ta si nu sunt in Biblie, pe alea le accepti? Tu traiesti dupa Legea lui Moise ? Atunci esti mozaic. Postul nu este o moda sau nu ar trebui sa fie. are rostul lui important in reglarea vietii noastre prin lunile anului. Poate ca in trecut era mai bine legat de viata omului, acum nu din pricina miilor de tentatii care ne inconjoara si slabi cum suntem, cedam. Romanul zice, azi un ou maine un bou! Nu se refera la mania hotiei ci la slabiciunea in fata tentatiilor. Un om care nu se poate stapani de la o bucata de carne, nu se poate stapani nici la a sari la bataie dintr-o vorba. Postul nu inseamna doar abtinerea de la tetatiile burtii dar si abtinerea de la ganduri urate, rautati, cleveteli, uneltiri, barfe, este o curatire totala. Mens sana in corpore sano...nu poti avea un profil spiritual curat intr-un burdihan plin cu rahat! Personal am avut experienta unor posturi in care am simtit o schimbare reala pe toate planurile. Din pacate m-am lasat dus de ale vietii valuri si nu mai am puterea sa ma abtin de la mancare. Am observat ca asta mi-a adus si o stricare a vietii in general, o slabiciune si pe alte planuri.....lucruri incepute pe care nu le-am mai terminat, viata dezorganizata.... Mda, o bucata de friptura are alt gust dupa post in zi de praznic decat daca o maninci in fiecare zi si o mai maninci o data la praznic! Care mai e ineditul??? - Citat :
- Personal nu tin nicio zi de nastere, incluzând cea proprie.
Pentru mine sărbători sunt acele zile în care mă simt bine. Dacă mă simt good 365 de zile pe an, atâtea sărbători am. [quote] Da, e o modalitate comfortabila de a te crede sfant! | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 12:52 | |
| - Citat :
- 1. De ce 40?!
2. Ce biserică are dreptul să rânduiască ce Dumnezeu nu a rânduit?! 3. Ce legătură are Legea lui Moise cu Crăciunul?! 4. Normal că era fericit: a fraierit atâta amar de omenire! 5. Ne cere Dumnezeu aceea?! 6. Cine a hotărât că asa trebuie tinut un post alimentar? 7. Cine sunt ăia?! Nu-i găsesc în Biblia mea!!! 8. Altcândva nu ne putem bucura de nasterea lui Iisus?! 9. Care-i logica? Să fim mai flămânzi când scăpăm la... îmbuibat?!
Personal nu tin nicio zi de nastere, incluzând cea proprie. Pentru mine sărbători sunt acele zile în care mă simt bine. Dacă mă simt good 365 de zile pe an, atâtea sărbători am. 1. Pentru ca Isus a stat in pustiu 40 de zile. 2. Domnul fixeaza anumite conditii, pentru a deosebi credinciosii intre ei, si de necredinciosi. Cine vrea sa faca Voia Domnului, indeplineste cerintele. Cine nu, nu. Că teologii si preotii au adaugat tot felul de conditii...asta e alta poveste. 3. Exista coincidente mai mult sau mai putin intamplatoare. La urma urmei exista un singur Dumnezeu acolo sus. 4. Fericiti sunt cei care Il iubesc sincer pe Dumnezeu. 5. Unii au nevoie de indicatii precise. Altfel vin la popa si il bat la cap...e bine asa cum fac, parinte?... 6. Hotaraste acela care are influenta asupra maselor. 7. Exista si Sfanta Traditie. Biblia nu e formata din predictiile lui Nostradamus...care sfinti vor apare... 8. Ba ne putem bucura tot anul...Dar e aiurea sa serbez azi nasterea si prietenul meu sa serbeze invierea. 9. Sa invatam ca nu e bine sa preferam carnea si produsele animale. Alimentatia vegetariana e bine sa se intample din cand in cand, sa curete organismul. | |
| | | zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 12:58 | |
| Nu tin post, pentru ca mi-as lua o corvoada prea mare sa mananc altfel decat ceilalti. Dar nu sunt de acord sa se manance in post produse care inlocuiesc alimentele de origine animala, cu produse pe baza de E-uri. Margarina e foarte nociva, de exemplu. In familie nu mancam carne, de regula, miercurea si vinerea. | |
| | | cactus Trecut în nefiintă :(
Numarul mesajelor : 3260 Localizare : Paradis Data de inscriere : 26/08/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 14:15 | |
| @ Zaraza - TU CHIAR vorbesi serios cu postul ????? Groaza si mister... Oi fi io pacatos dar CHIAR sa tzin post nu cred ca am ashea de multe pacate; suficient pacatul cand trebe sa ma uit in oglinda cand ma rad; vrei ceva mai cumplit ????????? _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
| |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 14:41 | |
| - cactus a scris:
- @ Zaraza - TU CHIAR vorbesi serios cu postul ????? Groaza si mister... Oi fi io pacatos dar CHIAR sa tzin post nu cred ca am ashea de multe pacate; suficient pacatul cand trebe sa ma uit in oglinda cand ma rad; vrei ceva mai cumplit ?????????
Nu a fost decat un raspuns dat lui Emil, raspuns dat de acea parte din mine care intelege ce inseamna postul pentru un crestin. Dar, totusi, cu ce te-am speriat? | |
| | | abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 15:26 | |
| - zaraza26 a scris:
- cactus a scris:
- @ Zaraza - TU CHIAR vorbesi serios cu postul ????? Groaza si mister... Oi fi io pacatos dar CHIAR sa tzin post nu cred ca am ashea de multe pacate; suficient pacatul cand trebe sa ma uit in oglinda cand ma rad; vrei ceva mai cumplit ?????????
Nu a fost decat un raspuns dat lui Emil, raspuns dat de acea parte din mine care intelege ce inseamna postul pentru un crestin.
Dar, totusi, cu ce te-am speriat? A fost un răspuns corect şi frumos formulat din punct de vedere teologic, spre deosebire de al meu care exprimă practica cea de toste zilele. Când trebuie să postim, postim. Dumnezeu ştie cum trebuie să ne oblige la post indiferent de religia cu care ne lăudăm, indiferent ce opinii avem despre post şi indiferent dacă sunt zile de miercuri sau vineri, tradiţionale pentru post, sau zile de duminica, tradiţionale pentru mâncăruri alese, preparate din carne şi intens udate cu de toate. Când trebuie să postim, postim, chiar dacă nu am postit în viaţa noastră şi suntem adepţii ideii că nu putem sta fără să mâncăm. Atunci Dumnezeu ne arată că putem trăi fără mâncare şi apă săptămâni întregi. Când trebuie să nu postim, Dumnezeu ne pune în mână o bucată de "chită şi slănită, un ştampăl de tărie şi un pahar cu vin" în zile destinate postului, ştergându-ne din minte timpul real în care ne aflăm. Şi Dumnezeu a spus: "Nu este spurcat ce bagi în gură, spurcat este ce scoţi din gură. Nu este păcat să mănânci mâncăruri oprite când eşti oaspetele cuiva. Păcatul este al celui ce ţi le dă. Nu este păcat să mănânci ceea ce pofteşti, păcat este să pofteşti. Nu este păcat când mănânci cumpătat carne. Păcat este când devii hulpav după mâncare". | |
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 15:29 | |
| - abbilbal a scris:
- zaraza26 a scris:
- cactus a scris:
Nu a fost decat un raspuns dat lui Emil, raspuns dat de acea parte din mine care intelege ce inseamna postul pentru un crestin.
Dar, totusi, cu ce te-am speriat? A fost un răspuns corect şi frumos formulat din punct de vedere teologic, spre deosebire de al meu care exprimă practica cea de toste zilele. Când trebuie să postim, postim. Dumnezeu ştie cum trebuie să ne oblige la post indiferent de religia cu care ne lăudăm, indiferent ce opinii avem despre post şi indiferent dacă sunt zile de miercuri sau vineri, tradiţionale pentru post, sau zile de duminica, tradiţionale pentru mâncăruri alese, preparate din carne şi intens udate cu de toate. Când trebuie să postim, postim, chiar dacă nu am postit în viaţa noastră şi suntem adepţii ideii că nu putem sta fără să mâncăm. Atunci Dumnezeu ne arată că putem trăi fără mâncare şi apă săptămâni întregi. Când trebuie să nu postim, Dumnezeu ne pune în mână o bucată de "chită şi slănită, un ştampăl de tărie şi un pahar cu vin" în zile destinate postului, ştergându-ne din minte timpul real în care ne aflăm. Şi Dumnezeu a spus: "Nu este spurcat ce bagi în gură, spurcat este ce scoţi din gură. Nu este păcat să mănânci mâncăruri oprite când eşti oaspetele cuiva. Păcatul este al celui ce ţi le dă. Nu este păcat să mănânci ceea ce pofteşti, păcat este să pofteşti. Nu este păcat când mănânci cumpătat carne. Păcat este când devii hulpav după mâncare". Abby draga - stii ce ? Tot ce faci e un pacat (ma refer la mine) asa ca... DAC asta cu postitul e pacat atunci n-am ce face; sunt un pacatos... _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
Dacă cineva ţi-a făcut un rău, nu căuta să te răzbuni. Aşază-te pe malul râului şi în curând îi vei vedea trecând cadavrul. (Lao Ti)
| |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 15:31 | |
| - abbilbal a scris:
- zaraza26 a scris:
- cactus a scris:
Dar, totusi, cu ce te-am speriat? A fost un răspuns corect şi frumos formulat din punct de vedere teologic, spre deosebire de al meu care exprimă practica cea de toste zilele. Când trebuie să postim, postim. Dumnezeu ştie cum trebuie să ne oblige la post indiferent de religia cu care ne lăudăm, indiferent ce opinii avem despre post şi indiferent dacă sunt zile de miercuri sau vineri, tradiţionale pentru post, sau zile de duminica, tradiţionale pentru mâncăruri alese, preparate din carne şi intens udate cu de toate. Când trebuie să postim, postim, chiar dacă nu am postit în viaţa noastră şi suntem adepţii ideii că nu putem sta fără să mâncăm. Atunci Dumnezeu ne arată că putem trăi fără mâncare şi apă săptămâni întregi. Când trebuie să nu postim, Dumnezeu ne pune în mână o bucată de "chită şi slănită, un ştampăl de tărie şi un pahar cu vin" în zile destinate postului, ştergându-ne din minte timpul real în care ne aflăm. Şi Dumnezeu a spus: "Nu este spurcat ce bagi în gură, spurcat este ce scoţi din gură. Nu este păcat să mănânci mâncăruri oprite când eşti oaspetele cuiva. Păcatul este al celui ce ţi le dă. Nu este păcat să mănânci ceea ce pofteşti, păcat este să pofteşti. Nu este păcat când mănânci cumpătat carne. Păcat este când devii hulpav după mâncare". Eu la practica cea de toate zilele ma pierd printre filosofii. Practica ne-omoara... | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 15:56 | |
| - cactus a scris:
De obicei pacatele apasa si atunci postul nu poate decat sa te ajute! POstul este mai mult un element regenator al sanatatii decat un motiv religios. Daca te-ai uitat in medicina populara ai vedea ca la anumite boli se recomanda anumite alimente sau post. Infectiile urinare de ex, 24 ore post negru doar cu ceai din anumite plante si esenta de busuioc. Organismul in 24-48 de ore elimina o mare parte din balastul care il retinem in corp. Intestinele noastre sunt un fel de hazna daca bagam in noi tot timpul crapelnita!! POstul se practica din totdeauna, n-a fost inventat de ortodocsi! Corinteni 1:7 5. Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre. Daniel 6 19. Pe urmă, împăratul s-a dus în palatul său şi a petrecut noaptea în post şi nu au adus lângă el concubine, iar somnul nu l-a mai prins. Ieremia 9. În anul al cincilea al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, regele lui Iuda, în luna a opta, a vestit post înaintea feţei Domnului pentru tot poporul din Ierusalim şi pentru tot poporul care venise la Ierusalim de prin oraşele lui Iuda. Ioil 1 14. Postiţi post sfânt, strângeţi obşte de prăznuire, adunaţi pe bătrâni, pe toţi locuitorii ţării în templul Dumnezeului vostru şi strigaţi către Domnul rugându-L: Moise 16 29. Aceasta să fie pentru voi lege veşnică: în luna a şaptea, în ziua a zecea a lunii, să postiţi şi nici o muncă să nu faceţi, nici băştinaşul, nici străinul care s-a aşezat la voi, 31. Aceasta e cea mai mare zi de odihnă pentru voi şi să smeriţi sufletele voastre prin post. Aceasta este lege veşnică. Luca 5 33. Iar ei au zis către El: Ucenicii lui Ioan postesc adesea şi fac rugăciuni, de asemenea şi ai fariseilor, iar ai Tăi mănâncă şi beau. 34. Iar Iisus a zis către ei: Puteţi, oare, să faceţi pe fiii nunţii să postească, cât timp Mirele este cu ei? 35. Dar vor veni zile când Mirele se va lua de la ei; atunci vor posti în acele zile. | |
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 16:35 | |
| Si ce vrei sa fac io daca TU ai dreptate ?!???? Ai - asta e.... _____________________ "Să muriţi bine " (Băsescul )
| |
| | | zuum
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 16:37 | |
| - cactus a scris:
- Si ce vrei sa fac io daca TU ai dreptate ?!???? Ai - asta e....
Sa nu faci nimic....chiar acum, vezi tu cand | |
| | | | abba
Numarul mesajelor : 677 Varsta : 65 Localizare : Neaparat pe langa Dunare... Data de inscriere : 03/10/2008
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 18:46 | |
| Offf! Am incercat sa tin post, adica nu...de fapt am incercat de mai multe ori sa nu mananc carne macar cateva zile la rand. Nu merge! Pur si simplu, ma ia cu lesin, nu mai pot sa fac nimic, mi-e rau fizic, imi scade glicemia, ametesc...ce mai, e groaznic! La niste analize mai amanuntite, medicul mi-a zis ca ar trebui sa mananc mai multa carne, ca nu stiu ce am lipsa pe-acolo. Si m-a apucat rasul, gandindu-ma ca el habar n-are ca eu nu pot sa ma lipsesc de carne. Asa ca e o problema cu postul la mine! Si chiar as vrea sa reusesc sa tin, nu neaparat pentru faptul ca se tine post si asa e bine, ci pentru mine, ca o dovada de normalitate. Macar sa ma straduiesc sa respect celelalte forme de abstinenta, ca sa ma mustre constiinta mai putin! _____________________ Nici viitorul nu mai e ce-a fost candva!
| |
| | | zuum
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 19:13 | |
| - abba a scris:
- Offf! Am incercat sa tin post, adica nu...de fapt am incercat de mai multe ori sa nu mananc carne macar cateva zile la rand. Nu merge! Pur si simplu, ma ia cu lesin, nu mai pot sa fac nimic, mi-e rau fizic, imi scade glicemia, ametesc...ce mai, e groaznic! La niste analize mai amanuntite, medicul mi-a zis ca ar trebui sa mananc mai multa carne, ca nu stiu ce am lipsa pe-acolo. Si m-a apucat rasul, gandindu-ma ca el habar n-are ca eu nu pot sa ma lipsesc de carne. Asa ca e o problema cu postul la mine! Si chiar as vrea sa reusesc sa tin, nu neaparat pentru faptul ca se tine post si asa e bine, ci pentru mine, ca o dovada de normalitate. Macar sa ma straduiesc sa respect celelalte forme de abstinenta, ca sa ma mustre constiinta mai putin!
Abba nu este imposibil "it's all in your head" se zice pe aici...incerca cu fasole sau orice iti place tie din belsug in loc de carne..este atat de toxica...dar asa de buna | |
| | | zaraza26
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mar 18 Noi 2008, 19:52 | |
| - zuum a scris:
- abba a scris:
- Offf! Am incercat sa tin post, adica nu...de fapt am incercat de mai multe ori sa nu mananc carne macar cateva zile la rand. Nu merge! Pur si simplu, ma ia cu lesin, nu mai pot sa fac nimic, mi-e rau fizic, imi scade glicemia, ametesc...ce mai, e groaznic! La niste analize mai amanuntite, medicul mi-a zis ca ar trebui sa mananc mai multa carne, ca nu stiu ce am lipsa pe-acolo. Si m-a apucat rasul, gandindu-ma ca el habar n-are ca eu nu pot sa ma lipsesc de carne. Asa ca e o problema cu postul la mine! Si chiar as vrea sa reusesc sa tin, nu neaparat pentru faptul ca se tine post si asa e bine, ci pentru mine, ca o dovada de normalitate. Macar sa ma straduiesc sa respect celelalte forme de abstinenta, ca sa ma mustre constiinta mai putin!
Abba nu este imposibil "it's all in your head" se zice pe aici...incerca cu fasole sau orice iti place tie din belsug in loc de carne..este atat de toxica...dar asa de buna Conservele din comert cu fasole fiarta, in apa, in cutii de tabla, mie mi se par ca se digera foarte bine. Problema cu fasolea e pielita aia care imbraca boabele si care ar trebui foarte bine fiarta...si totusi in bucatarie tot timpul ramane mai tare. In principiu - ca poate totusi la abba nu se aplica, si mazarea e consistenta, si nucile...Cerealele, fasolea si mazarea suplinesc carnea. Dar totdeauna exista exceptii...A, ciupercile sunt consistente... | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mier 19 Noi 2008, 00:05 | |
| Cine poate să tină post, nu e rău. Eu nu pot si nici nu vreau. Nu vreau din cauză că a sta flămând mai mult de 10 ore este o crimă pentru mine iar a mânca (orice!) nu se numeste post! | |
| | | aurora
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mier 19 Noi 2008, 00:14 | |
| - Emil Condor a scris:
- Cine poate să tină post, nu e rău. Eu nu pot si nici nu vreau. Nu vreau din cauză că a sta flămând mai mult de 10 ore este o crimă pentru mine iar a mânca (orice!) nu se numeste post!
Eu nu imi propun si nu pot spune ca tin. Dar cand sunt pe langa persoane care mananca de post, mananc cu mare palcere cu ei. Si sa stii, Emile, ca mancarea de post este foarte buna si foarte gustoasa, de multe ori mai ceva decat mancarea cu carne. De exemplu, sarmalele de post, cu ciuperci in loc de carne, sunt foarte foarte bune. Salata orientala de post mie imi place foarte mult. Intr-un an in postul Pastelui ne-am nimerit sa fim la bunicii mei la Rodna. Toata familia tinea post, ca ei asa tin din mosi stramosi... numai noua, orasenilor, musafiri, ne faceau oua si carnati. Si intr-o zi pentru ei au facut ceea ce noi numim "salaat orientala"... adica simplu, simplu, cartofi fierti in coaja, curatati, pus ulei si sare pe ei fierbinti, ceapa tocata... si atata! Am lasat deoparte papara din oua si carnati, si am mancat toti cartofii lor de post! Si ciorba de fasole uscata, si fasolea batuta... orice mancare de post mie imi place! Si salamul de biscuiti! _____________________ Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoşi. ( Nicolae Steinhart ) | |
| | | Emil Condor
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mier 19 Noi 2008, 00:19 | |
| Eu nu cred în "mâncare pentru post", aia e problema!
Singurul post ce îl recunosc este cel negru: nimic nu intră în gură si nimic rău nu iese din ea.
"Postul" cu mâncare, eu îl numesc cură de slăbire sau cum vreti voi dar nu post. | |
| | | zuum
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun Mier 19 Noi 2008, 06:39 | |
| - Emil Condor a scris:
- Eu nu cred în "mâncare pentru post", aia e problema!Singurul post ce îl recunosc este cel negru: nimic nu intră în gură si nimic rău nu iese din ea."Postul" cu mâncare, eu îl numesc cură de slăbire sau cum vreti voi dar nu post.
Aurora e exprimat foarte frumos ideea, orasenilor li s-a servit pancos cu carnati ! E vorba de niste relatii de ordine inerioara, o structura mutual acceptata in sanul unei comunitati care in esenta impartaseste aceleasi convingeri...Chiar si cura de slabire, tot post e ! | |
| | | zaraza26
| | | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun | |
| |
| | | | Obiceiuri din postul Craciunului si de la Craciun | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| |