Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Vin 16 Aug 2013, 05:44
Personal urăsc eliminările, prefer ca acei ce se simt în plus să se autoelimine.
Referitor la cuvântul jidan: multi îl folosesc fără să stie sensul. Jidan înseamnă om care nu se descurcă, iar în cazul evreilor chiar că nu se potriveste.
Dar acum... ... la multi ani, domnită dragă! Mult noroc!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
lutra vulgaris
Numarul mesajelor : 1164 Varsta : 47 Localizare : Bucuresti - Romania Data de inscriere : 18/05/2010
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Vin 16 Aug 2013, 05:59
Pai, ba e corect folosit. Un evreu care nu se descurca, e corect sa fie numir Jidan...pt ca un evreu adevarat mereu se descurca. Cum spuneam si mai sus. Multi nu cunosc multe, da tare le mai place sa se dea rotunzi. Par example: jidauca e un regionalism moldovenesc si inseamna evreica.
Mersic, mersic! Inca o data! Si tie, Emile!
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Vin 16 Aug 2013, 07:13
jid (jízi), s.m. – Evreu. Sl. židŭ, cf. rut., pol. žyd, bg. žid „gigant” (DAR). Cu această formă este cuvînt rar, în Trans. de Nord şi Mold. – Der. jitcă, s.f. (evreu), cu suf. -că; jidău, s.m. (Trans., evreu), prin intermediul mag. zsidó; jidaucă, s.f. (Mold., evreică); jidan, s.m. (evreu), din sl. cu suf. -an, cf. sl. židinŭ, židomŭ, židochŭ (Miklosich, Fremdw., 137; Cihac, II, 158; Tagliavini, Arch. Rom., XVI, 365; DAR); jidancă, s.f. (evreică); jidănesc, adj. (evreiesc); jidăneşte, adv. (în felul evreilor); jidănime, s.f. (mulţime de evrei); jidov, s.n. (evreu; uriaş; Bucov., Meloe proscarabaeus, insectă), din sl. židovinŭ (pentru al doilea sens, cf. bg. žid; se explică prin ideea că cei dîntîi oameni au fost giganţii, îmbinată cu ideea că evreii au fost primii oameni); jidoavcă (var. jidoafcă), s.f. (evreică); jidoveancă, s.f. (dans popular); jidovesc, adj. (evreiesc); jidovetic, adj. (fricos, laş); jidoveşte, adv. (în felul evreilor); jidovi, vb. (a se converti la iudaism); jidovime, s.f. (adunare de evrei); jidovină, s.f. (prăpastie, abis), considerîndu-se la origine că sînt resturi ale unei locuinţe de giganţi (după Scriban, din bg. *duždovnica „apă de ploaie”; în dicţionare glosările acestui cuvînt diferă considerabil, după aspectul particular al locului astfel numit). Jidov se foloseşte mai ales cu sensul de „evreu, evreu din Vechiul Testament”; jidan a ajuns să fie considerat în epoca modernă drept termen ofensiv.
Dicţionarul etimologic român, Alexandru Ciorănescu, Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Vin 16 Aug 2013, 07:26
Right on!
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Lun 02 Sept 2013, 08:08
Dia, sa ne traiesti, sa infloresti, si sa ne inveselesti multi ani de aici inainte... La multi ani, cu multa sanatate, din toata inima si cu tot sufletul!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Mar 03 Sept 2013, 05:43
Datorită faptului că am fost plecat, vin cu întârziere aici pentru a-i ura lui Dia La Multi Ani Fericiti. Cerul să te binecuvinteze, prietene!
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Mar 03 Sept 2013, 08:51
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Mar 03 Sept 2013, 18:30
Diaporevomenos, îmi cer iertare pentru întârziere, dar am pierdut noțiunea timpului. Nu am mai știut în ce dată mă aflu. Nu am uitat că 2 septembrie îți aparține. LA MULȚI ANI TRĂIȚI ÎN LINIȘTE ȘI PACE !
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL
Diaporevomenos
Numarul mesajelor : 1815 Varsta : 77 Localizare : Patria lui Homer si a lui Dionisie Areopagitul Data de inscriere : 05/10/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Vin 06 Sept 2013, 16:34
Va mulțumesc din inima pentru urările voastre si pentru ca va gândiți la mine. Cu cat îmbătrânim cu atât avem mai multe griji. SI eu care credeam ca după ce voi ieși la pensie, scap de toate grijile.
Avea dreptate tata: Copii mici necazuri mici, copii mari necazuri mari.
Emil Condor
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Sam 07 Sept 2013, 05:55
Dia, de-a lungul timpului am învătat să mai las necazurile pe seama celor ce le crează. Doar asa trecem de ele fără să ne răpună. Si slavă Domnului am avut parte din belsug de asa ceva!
Emil Condor
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Lun 09 Sept 2013, 03:59
La Multi Ani cu multe binecuvântări, fratele meu, Dolion!
dolion
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Lun 09 Sept 2013, 08:05
Ca intotdeauna esti primul! Multumesc, draga Emil! Toti sa avem parte de o viata linistita si tihnita, pana vom fi in putere... dupa aceea, Dumnezeu cu mila!
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Lun 09 Sept 2013, 08:40
De ziua mea, mi-am facut un cadou frumos: 15.000 de mesaje postate pe acest forum!
Diaporevomenos
Numarul mesajelor : 1815 Varsta : 77 Localizare : Patria lui Homer si a lui Dionisie Areopagitul Data de inscriere : 05/10/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Lun 09 Sept 2013, 16:45
La multi ani fericiti si cu multa sanatate DOLION.
Viata e frumoasa cand o traiesti frumos.
Acum stiu de ce avem atatea lucruri comune. Suntem nascuti la inceput de Septembrie si asta spune multe, pentru cei ce stiu.
abbilbal
Numarul mesajelor : 17567 Localizare : Cetatea Bălgrad, Transilvania Data de inscriere : 28/09/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Lun 09 Sept 2013, 23:32
LA MULȚI ANI DOLION ! Să-ți ajute Dumnezeu să mergi înainte cu sănătate, în liniște și pace.
_____________________ Noa, seeerbus drajilor! .......BLOG PERSONAL
Emil Condor
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Mar 10 Sept 2013, 01:10
dolion a scris:
De ziua mea, mi-am facut un cadou frumos: 15.000 de mesaje postate pe acest forum!
La Multi Ani cu... multe, multe mesaje împărtăsite cu noi la Popas, fratele nostru!
Păi, cred că prin 2014 treci în pas de defilare pe lângă Abby si pe lângă mine. Asa să-ti ajute Dumnezeu, să te tină sănătos si cu spiritul treaz.
lutra vulgaris
Numarul mesajelor : 1164 Varsta : 47 Localizare : Bucuresti - Romania Data de inscriere : 18/05/2010
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Mier 11 Sept 2013, 22:41
Bravo, mai! V-ati destrabalat cat eu am fost plecata?! ADica fuse ziua lui Dolion si a lui Dia si nimeni nu m-a informat ca se lasa cu pupaturi, beutura si dans. Bine! Bine! Am sa mananc singurica mini-pateurile din cuptor. Si am sa las aici pupaturile de rigoare celor doi sarbatori, asa cume vorba: mai bine mai tarziu decat niciodata!
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Joi 12 Sept 2013, 07:43
Multumesc, Irina, toate cele bune si tie... si Stefaniei, bineinteles!
zaraza26
Numarul mesajelor : 8994 Varsta : 59 Localizare : Nasaud Data de inscriere : 02/10/2008
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Joi 12 Sept 2013, 11:48
dolion a scris:
15.000 de flori minunate sunt aceste mesaje! Hocus-pocus!!! Iata 15.000 de bucurii sa se reverse asupra ta! In fiecare zi daca ar incape!!
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Sam 14 Sept 2013, 16:55
lutra vulgaris a scris:
Bravo, mai! V-ati destrabalat cat eu am fost plecata?! ADica fuse ziua lui Dolion si a lui Dia si nimeni nu m-a informat ca se lasa cu pupaturi, beutura si dans. Bine! Bine! Am sa mananc singurica mini-pateurile din cuptor. Si am sa las aici pupaturile de rigoare celor doi sarbatori, asa cume vorba: mai bine mai tarziu decat niciodata!
Mulțumim mult Irina. Niciodată nu-i târziu.
La început de an școlar mereu ne aducem aminte de Stefy. Numai ca anul acesta ne-am rezumat la rugăciuni si la urari de succese in scoală si in viața.
Ion
Numarul mesajelor : 5072 Localizare : USA Data de inscriere : 29/10/2009
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Sam 14 Sept 2013, 17:58
Da si eu am fost plecat in aceasta perioada. Asa incat, fara scuze, dupa obiceiul american, in asemenea situatii se spune "belated wishes", le spun si eu "cu intarziere", din partea mea
La Multi Ani! Sanatate cat se poate, Pace-n lume si bucate! Ion
Diaporevomenos
Subiect: Re: ASTAZI E ZIUA TA... Mar 17 Sept 2013, 02:00
MULTUMESC ION, Ma bucur foarte mult cand vad oamenii cu inima buna si prieteneasca. Nu e intamplator faptul ca Iisusa spus:Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sînteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.