Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Zona Euro Mier 15 Iun 2011, 19:10
Una dintre temele intalnirii membrii clubului Bilderberg este moneda euro și provocarile pe care zona euro le va avea in viitor. Cei mai puternici oameni de pe planeta s-au intalnit in zilele acestea sa discute despre modul in care pot fi schimbate lucrurile, astfel incat zona euro sa nu se mai confrunte cu dificultati precum cea de acum. Pe scurt, membrii Bilderberg discuta desfiintarea monedei euro și revenirea la monedele anterioare uniunii monetare, scrie site-ul infowars.com, cel care urmarește indeaproape intalnirea care are loc zilele acestea in Elvetia.
Chiar daca intrunirile anuale ale celui mai controversat grup, din care fac parte puternicii planetei, sunt invaluite in mister, jurnaliștii și activiștii elvetieni au reușit sa faca publica lista invitatilor. Ca in fiecare an, de la reuniunea Bilderberg nu lipsesc oameni politici, fosti oficiali de stat, presedinti ai celor mai importante banci si multinationale, conducatori ai organizatiilor internationale, profesori si jurnalisti.
"Ar putea zona euro sa se destrame? Acest lucru este posibil intr-un orizont de timp de cinci ani", este titlul unei analize realizate de profetul crizei, Nouriel Roubini, presedintele Roubini Global Economics. El spune ca uniunea economica și monetara nu a indeplinit niciodata in totalitate conditiile unei regiuni monetare optime. Totodata, Roubini explica, intr-un articol publicat in Financial Times, ca abordarea dezordonata a crizei zonei euro a dus la eșecul rezolvarii problemelor fundamentale ecomice și de competitivitate din cadrul uniunii.
Daca situatia continua in același mod, euro va fi implicat in reducerea dezordonata a datoriilor si, in cele din urma, se va apropia de spargerea uniunii monetare, daca unii dintre membrii sai mai slabi intra in colaps, a spus economistul. "Lasati euro, mergeti inapoi la monedele nationale pentru a atinge o depreciere masiva nominala si reala", este sfatul profesorului Roubini.
El spune, totodata, ca, deocamdata, ideea renuntarii la zona euro este de neconceput chiar si pentru tari ca Grecia si Portugalia. Daca aceste state ar iesi din zona euro, restul statelor care raman in uniune ar suferi pierderi comerciale mari.
Insa scenarii care par imposibile astazi s-ar putea sa fie realiste peste cinci ani, in special in conditiile in care economiile de la periferia zonei euro stagneaza, precizeaza Roubini.
Sursa: Capital - (Capital.ro)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Cristina
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
Subiect: Re: Zona Euro Joi 16 Iun 2011, 08:48
Pe tema desfiintarii euro se discuta de ceva mai mult timp, oricum este o tema de urmarit, mai ales daca ne tinem economiile in euro.
_____________________ Buna dimineata/ziua/seara/noaptea ! Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Zona Euro Dum 19 Iun 2011, 08:23
Drama solidaritatii
Cu aproape un an în urmă, responsabilii politici europeni au creat un plan de salvare al monedei euro care a fost între timp foarte solicitat. Mai mult de 110 miliarde de euro s-au dus pe creditul Greciei. Au urmat ulterior Irlanda şi Portugalia. Şi acum, din nou, Grecia. Responsabilii politici ai UE au trecut peste clauza de non-solidaritate a tratatului european (“Uniunea nu este responsabilă pentru angajamentele administraţiilor centrale”) pentru că era vorba de o situaţie de viaţă şi de moarte. Este prevăzut într-adevăr ca statele să poată ajuta un partener lovit de o catastrofă naturală. Faptul că Grecia afişează un procent de îndatorare de aproape 150 % din PNB (Produs Naţional Brut), trece deci de acum înainte ca un fel de decret al naturii şi nu ca o operă a oamenilor şi a politicienilor. În acelaşi fel, există tratate internaţionale care interzic FMI şi BCE să implementeze planuri de salvare atât de importante. Cumpărarea de către BCE a împrumuturilor de stat pe piaţa secundară – adică a băncilor creditoare – nu este decât un artificiu. În realitate, BCE devine astfel primul creditor al Greciei, şi în realitate “o bancă toxică”. Pentru economistul Roland Vaubel, “integrarea europeană nu a cunoscut niciodată în istoria sa o asemenea violare a tratatelor”. La nerespectarea principiilor statului de drept se adaugă o încălcare insidioasă, dar nu mai puţin gravă, a principiului democratic.
Grecia a devenit un şerb al Europei
De fapt, Grecia nu mai are autonomie politică de mai mult de un an. Libertatea Atenei se limitează la alegerea portului – Pireu sau Tessalonik – care va fi vândut în prioritate. Dilema guvernului constă în a decide dacă preferă să reducă salariile funcţionarilor cu 10 % şi pensiile lor cu 20 %, sau invers. Cel mai bine ar fi, evident, să facă ambele lucruri. “Bundestag face legea în Grecia”, scriau de curând ziarele. Ca şi cum ţara ar fi “un protectorat” german (potrivit lui Rainer Brüderle). “Exact ca în Evul Mediu, Grecia şi-a dat libertatea pentru bani şi a devenit un şerb al Europei”, explică Vaubel. Această ţară unde s-a născut democraţia şi-a vândut libertatea unor pretinşi salvatori care şi-au însuşit rolul de administratori ai insolvabilităţii. Uniunea solidarităţii trece printr-o castrare democratică. Din punctul de vedere al creditorilor, aceste miliarde cu dobândă mică par a fi de fapt ceva similar mitei. Este preţul pe care trebuie să-l plătească UE pentru a proteja băncile franceze şi germane. Din punctul de vedere al celor care primesc ajutorul, grecii acţionează asemeni unor şantajişti care cer neîncetat condiţii de credit mai favorabile cu pretextul de a nu lăsa să se prăbuşească băncile statelor creditoare. Europenii cinstiţi au devenit o bandă de hoţi şi de şantajişti.
Solidaritatea favorizează băncile statelor creditoare
Această formă de solidaritate dăunează Parlamentului European. În 9 mai 2010, o acţiune de comando condusă de responsabilii de la Bruxelles, la iniţiativa lui Nicolas Sarkozy şi după sfaturile lui Jean-Claude Trichet, a dat naştere Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), care va rămâne în posterioritate sub numele de MES (Mecanism European de Stabilitate). Guvernul nu încetează să-i pună pe deputaţii germani la zid şi să le smulgă consimţământul fluturând ameninţarea unei crize pe pieţele anonime (“Lehman, Lehman, Lehman”); criză care ar provoca de fapt o catastrofă (“efect domino”). Cine zice învins (democraţia, statul de drept, cetăţenii), spune şi câştigător. Aceştia ar fi de fapt partizanii centralizării, pe care Vaubel îi porecleşte “euromantici”. Scriitorul Hans Magnus Enzensberger vorbeşte, de partea lui, despre “monştri”: curatori ai propriilor lor cetăţeni, care îi descurajează cu ajutorul argumentelor morale pe toţi acei indivizi şovini şi anti-europeni care avertizează despre costul unei uniuni unde bogaţii ar plăti pentru săraci. Intelectualii de stânga (de la Jürgen Habermas la Joschka Fischer) sar în ajutorul elitei politice a euromanticilor denunţând o “renaţionalizare” a Europei, fără a observa că patosul şi discursul lor de solidaritate sunt în slujba intereselor capitalurilor financiare şi ale băncilor private. În realitate, în loc de solidaritate, este vorba, atât pentru intelectuali cât şi pentru responsabilii politici, de a creşte influenţa de care dispun în detrimentul libertăţilor civile. Ideologia centralizatoare se împotriveşte în mod constant concurenţei controalelor democratice şi a informării cetăţenilor şi se ascunde în spatele unui jargon ininteligibil, plin de acronime (EFSF, MES). Nivelul de preocupare afişat de ansamblul cetăţenilor faţă de un subiect în mod tradiţional plictisitor precum Europa demonstrează că aceştia simt că ceva se întâmplă. Atâta timp cât încrederea nu va fi revenit pe pieţele financiare, singura noastră speranţă este tribunalul constituţional suprem. În 5 iulie, Europa va fi pe ordinea de zi a instanţei din Karlsruhe [Curtea Constitutionala a Germaniei].
Politeia Europeana v-a prezintat un articol exceptional aparut in FAZ in editia lui duminicala (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung) si recomandat de PressEurope. Articol scris de Rainer Hank sub titlul “Drama solidaritatii” (Das Drama der Solidarität). Rainer Hank s-a nascut în 1953 si este jurnalist la Frankfurter Allgemeine Zeitung din 1988 şi responsabil al rubricii economice al Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung din 2001. Este autorul unei lucrări asupra capitalismului mondial, Das Ende der Gleicheit, publicate în 2000.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Cristina
Numarul mesajelor : 5897 Localizare : acolo unde ma regasesc Data de inscriere : 31/03/2009
Subiect: Re: Zona Euro Dum 19 Iun 2011, 10:19
Emilio Botin-Sanz, miliardarul spaniol care conduce Santander Central Hispano, cea mai mare banca din zona euro dupa capitalizarea bursiera, a fost pus sub investigatie pentru evaziune fiscala, impreuna cu 11 membri ai familiei sale.
In centrul anchetei, potrivit AP, se afla declaratiile de venit si avere ale familiei din anii 2005-2009, iar in joc sunt banii depusi de familia Botin in conturile din Elvetia, de la HSBC Private Bank, fara ca deocamdata sa fi fost facuta publica suma totala. Totalul impozitelor neplatite ar putea trece insa de 120.000 de euro de persoana, pragul de la care evaziunea se considera delict penal, conform El Pais.
Autoritatile spaniole au fost notificate de cele franceze in privinta prezentei banilor in Elvetia, dupa ce un angajat din sistemul informatic de la HSBC a obtinut informatii privind 24.000 de clienti ai bancii si le-a divulgat mai departe.
_____________________ Buna dimineata/ziua/seara/noaptea ! Dar ca sa fie buna, te rog: "Nu crede nimic, indiferent unde ai citit sau cine a spus un anumit lucru, chiar daca l-am spus chiar eu, nu crede nimic decat atunci cand el se potriveste judecatii tale si bunului tau simt." - Buddha
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Zona Euro Joi 04 Aug 2011, 20:51
A INCEPUT PROPAGANDA LA NEMTI: PRIMUL PARTID CARE CERE PUBLIC INTRODUCEREA MARCILOR
"Ieșirea din zona euro", "Nu vrem dictatura Uniunii Europene", sunt doar doua dintre mesajele prin care partidul german NPD și-a inceput o campanie de solicitare a reintroducerii marcii germane, care arata ca nu este de datoria Germaniei sa plateasca pentru niște state falimentare.
Membrii Partidului National Democrat (NPD) din Germania, de orientare extrema dreapta, considera ca Germania nu are decat de suferit de pe urma apartanentei la zona euro, pe care o considera o mare conspiratie europeana și impotriva careia au facut un cont pe reteaua de socializare Facebook, la care invita pe toti nemtii sa adere și sa militeze public pentru reintoarcerea la marca. Partidul, asimilat neo-nazismului german, intentioneaza ca manifestarile impotriva euro sa aiba loc și in spatiul real și sa obtina și sprijinul altor partide. Astfel, pe data de 20 August va avea loc un miting in fata Monumentului Luptei din Leipzig.
Britanicii: "Nemtii trebuie sa se intoarca la marca"
Cea mai buna optiune pentru Germania la ora actuala este sa se intoarca la marcile germane, moneda de dinainte de infiintarea monedei euro, este de parere Nigel Farage, membru al Parlamentului European, fondatorul Partidului Independent din Marea Britanie. "In Germania nu exista nimeni la ora actuala care sa se ridice in Parlamentul European și sa lupte pentru democratie", a spus Farage, care a aratat ca acum Germania are ocazia de a deveni din nou independenta. Nu este pentru prima data cand britanicii arunca "fitile" privind trecerea Germaniei la marca. Germania iși pregatește exitul din zona euro, se arata intr-un material publicat de britanicii de la Daily Express, preluat de presa internatinala, care scria ca Banca Centrala a Germaniei ar fi inceput sa tipareasca din nou marci germane. Guvernul britanic nu a ascuns faptul ca pregatește scenarii pentru un eventual faliment al Greciei și al desfiintarii monedei euro.
Adrian Vasilescu: "Germania va ramane in euro pentru ca nu are alta soarta in aceasta lume" "Germania nu este pe punctul de a parasi euro pentru ca spus asa deschis, nu a innebunit. Germania este inca cu scaun la cap si atata vreme cat va ramane asa, va ramane in euro pentru ca nu are alta soarta in aceasta lume", a declarat consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Sursa: Capital - (Capital.ro)
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Diaporevomenos
Numarul mesajelor : 1815 Varsta : 77 Localizare : Patria lui Homer si a lui Dionisie Areopagitul Data de inscriere : 05/10/2008
Subiect: Re: Zona Euro Vin 05 Aug 2011, 16:13
Cred ca e bine sa inițiem si un subiect cu Zona Dolarul. Vad ca o ia razna de tot, si ne influențează si pe noi Europeni.
Astăzi a fost afectata si Bursa sin Brazilia.
cuviosul ieronim
Numarul mesajelor : 36 Localizare : In lume Data de inscriere : 21/07/2011
Subiect: Re: Zona Euro Sam 06 Aug 2011, 10:29
Diaporevomenos a scris:
Cred ca e bine sa inițiem si un subiect cu Zona Dolarul. Vad ca o ia razna de tot, si ne influențează si pe noi Europeni.
Astăzi a fost afectata si Bursa sin Brazilia.
corect Mai ales ca in momentul asta dolarul este mult mai bolnav decat euro
_____________________ Pax vobiscum !
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Zona Euro Sam 06 Aug 2011, 16:15
Deocamdată, dolarul trebuie sustinut - dacă el se duce, toată planeta suferă, cel putin pe o perioadă care să rănească destul pe toti.
Încurajator este faptul că bogatii (n sfârsit!!!) au decis să ajute economia ce le-a adus atâtia bani în trecut. Era timpul!
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Zona Euro Mier 17 Aug 2011, 20:01
Statele din zona euro ar trebui să stabilească într-un an o limită maximă de îndatorare.
Liderii german şi francez ar mai dori ca toate cele 17 ţări din Uniunea Monetară să adopte în termen de un an o limită maximă de îndatorare care să fie trecută în constituţia fiecărui stat. Aceasta ar fi o iniţiativă dificilă, dar necesară, pentru a restabili încrederea în moneda comună, care ar fi - potrivit cancelarului Merkel - viitorul Europei şi baza bunăstării acesteia. Berlinul şi Parisul mai propun partenerilor din zona euro introducerea unui impozit comun asupra tranzacţiilor financiare. Obiectivul acestor măsuri este salvarea monedei unice şi păstrarea ei ca valută comună. Pentru ca acest lucru să reuşească, este nevoie de o mai mare interconectare a politicilor financiar-economice ale ţărilor din zona euro, a mai spus cancelarul german. Pe de altă parte, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy au reiterat opoziţia faţă de emiterea de obligaţiuni europene prin care datoriile unui stat membru ar fi garantate de celelalte ţări din Uniune.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Zona Euro Dum 11 Sept 2011, 18:55
Cateodată europenii sunt chiar mai cretini decât noi... Uniunea Europeană a alocat recent 17 milioane de euro unui institut spaniol pentru un studiu în care se arată că... legumele şi fructele fac bine la sănătate!
Aşteptăm cu emoţie zilele în care europenii vor finanţa noi programe de cercetare, precum: 114 milioane de euro care să demonstreze că în România trăiesc români; 237 de milioane că apa conţine oxigen şi e indispensabilă omului; 300 de milioane pentru un studiu care să spună lumii că Budapesta e capitala Ungariei, etc... Mă rog, asta ultima măcar ar avea dracului o utilitate, la cât de mulţi europeni sunt convinşi că Buda din Pesta maghiară e capitala României... Păi dacă europenii au risipit 17 milioane de euro pentru a ne spune despre binefacerile fructelor şi legumelor, adică ceva ce noi, ăştia din prostime ştim de vreo 6000 de ani, de la Hipocrat încoace, n-ar trebui să ne mai enerveze că Guvernul Boculeţ a dat 800 000 pe o frunză furată din reclamele altora cu care să facem din România „grădina” verde a europenilor pedofili!...
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Zona Euro Sam 01 Oct 2011, 01:42
Mi se pare foarte corect punctul de vedere exprimat de Isărescu: Creştem sau ne prăbuşim împreună cu Europa.
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)
ostrovna
Numarul mesajelor : 13562 Varsta : 67 Data de inscriere : 03/03/2009
Subiect: Re: Zona Euro Sam 01 Oct 2011, 10:38
dolion a scris:
Cateodată europenii sunt chiar mai cretini decât noi... Uniunea Europeană a alocat recent 17 milioane de euro unui institut spaniol pentru un studiu în care se arată că... legumele şi fructele fac bine la sănătate!
Aşteptăm cu emoţie zilele în care europenii vor finanţa noi programe de cercetare, precum: 114 milioane de euro care să demonstreze că în România trăiesc români; 237 de milioane că apa conţine oxigen şi e indispensabilă omului; 300 de milioane pentru un studiu care să spună lumii că Budapesta e capitala Ungariei, etc... Mă rog, asta ultima măcar ar avea dracului o utilitate, la cât de mulţi europeni sunt convinşi că Buda din Pesta maghiară e capitala României... Păi dacă europenii au risipit 17 milioane de euro pentru a ne spune despre binefacerile fructelor şi legumelor, adică ceva ce noi, ăştia din prostime ştim de vreo 6000 de ani, de la Hipocrat încoace, n-ar trebui să ne mai enerveze că Guvernul Boculeţ a dat 800 000 pe o frunză furată din reclamele altora cu care să facem din România „grădina” verde a europenilor pedofili!...
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Zona Euro Vin 02 Dec 2011, 08:06
Cinci soluţii pentru salvarea Europei
Povara datoriilor din zona euro conduce lumea spre un colaps financiar care s-ar putea dovedi mai devastator decât criza financiară din 2008, avertizează The Economist.
Până de curând, cei mai mulţi analişti erau optimişti că liderii europeni sunt capabili să facă faţă datoriilor şi vor face tot ceea ce este necesar pentru a salva moneda comună deoarece "consecinţele distrugerii euro ar fi atât de catastrofale, încât niciun politician raţional nu ar permite să se ajungă la o astfel de situaţie". Acum, însă, analiştii financiari spun că Europa mai are la dipoziţie în jur de 10 zile pentru a veni cu o soluţie salvatoare. La summitul care va avea loc între 8-9 decembrie la Bruxelles, liderii europeni ar trebui să ajungă la un acord privind schimbarea tratatelor europene.
Până atunci, însă, iată cinci idei pe care The Week le propune pentru salvarea zonei euro:
1. Emiterea de eurobonduri
Fiecare ţară din zona euro are propriile datorii, iar criza se extinde pentru că investitorii îngrijoraţi cer acum dobânzi ridicate pentru a cumpăra datoriile unor ţări precum Italia. Grecia, Portugalia şi Irlanda au ajuns deja în situaţia în care nu se mai pot împrumuta la aceste costuri exorbitante, în timp ce chiar şi cea mai puternică economie din Europa, Germania, se împrumută la costuri mai mari. Pentru a pune capăt acestei situaţii, toate cele 17 naţiuni din zona euro ar putea emite eurobonduri comune, profitându-se astfel, de solvabilitatea statelor puternice pentru a micşora costurile de împrumut ale ţărilor mai slabe. Dar cum această măsură i-ar creşte propria dobândă, Germania se împotriveşte introducerii euro-obligaţiunilor.
2. Banca Centrală Europeană tipăreşte bani
Lucrul cel mai frustrant în privinţa crizei din Europa este că "reprezintă una dintre problemele rare ce poate fi rezolvată cu bani", spunea editorialistul pe zona de business în The New Yorker, James Surowiecki. În cazul în care Banca Centrală Europeană i-ar asigura pe investitori că poate ţine în frâu datoria Italiei şi a Spaniei, cumpărând cât de multe obligaţiuni sunt necesare, "grijile cu privire la intrarea lor în incapacitate de paltă ar scădea, iar costurile de împrumut ar fi mai mici. Asigurarea de lichidităţi este ceea ce băncile centrale ar trebui să facă, să fie creditorul de ultimă instanţă în timpul crizelor financiare. Dar acea BCE obsedată de inflaţie nu va acţiona şi va alege să protejeze existenţa monedei euro", a mai spus James Surowiecki.
3. Rezerva Federală a SUA tipăreşte bani
"Dacă Europa are dificultăţi, atunci este mult mai dificil pentru noi să creăm locuri de muncă", spunea preşedintele american Barack Obama, subliniind temerile unei contagiuni financiare în SUA. De aceea, ideea ca Rezerva Federală a SUA să umple golul BCE, devenind astfel un creditor global de ultimă instanţă, "nu este atât de excentrică precum sună", scris The Telegraph.
4. Centralizarea fiscalităţii europene
Miniştrii europeni de finanţe discută o soluţie radicală, ce ar spori mult puterea oficialilor UE de la Bruxelles, oferindu-le dreptul de a cere schimbări în bugetele naţionale.
5. Restrângerea zonei euro
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel vor să stabilească un acord în afara tratatului UE care ar implica un nucleu de 8-10 ţări din zona euro. Sarkozy spunea în urmă cu câteva zile că singurul model pentru viitor este o Europă cu două viteze, în care zona euro va avansa mai rapid decât toate cele 27 de ţări în ansamblu.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
dolion
Numarul mesajelor : 23191 Varsta : 73 Data de inscriere : 31/05/2009
Subiect: Re: Zona Euro Sam 10 Dec 2011, 16:01
Sfat de la o banca elvetiana: cumparati aur, mancare si arme!
O nota deloc optimista a economistului UBS, cea mai mare banca elvetiana: daca euro intra in colaps, nu va ramane decat sa cumparati aur, mancare și arme. Asta pentru ca Larry Hatheway scrie ca sfarșitul zonei euro va avea drept rezultat "sfarșitul lumii" intr-un raport redactat impreuna cu Paul Donovan și Stephane Deo in care estimeaza o scadere de 20% a PIB-ului pentru state-creditor precum Germania și de 40% pentru state-debitor precum Grecia.
Practic, nu este departe de sfaturile nu mai putin pesimiste ale bancherului de la Deutsche Bank, Jim Reid, credit strategist, care spunea de curand ca daca Merkel nu va lasa Banca Centrala sa cumpere direct obligatiunile statelor aflate in dificultate, atunci investitorii nu au decat sa sape o groapa in pamant și sa se ascunda.
Roubini: "Daca sunteti paranoici, cumparati arme și duceti-va in munti"
Aceste sfaturi sunt exact pe linia de gandire a lui Nouriel Roubini, care, intrebat in ce ar trebui sa investeasca oamenii, a raspuns ca spune același lucru pe care il spune de ceva vreme tuturor celor care il intreaba: "eu imi tin majoritatea banilor cash". Motivul este unul cat se poate de simplu, spune economistul: "Este mai bine sa fii sigur decat sa-și para rau".
"Nu este timpul pentru active riscante", a spus Roubini, care arata in luna august ca daca ești paranoic, poti sa incepi sa investeși in mancare sau arme, munitie, lingouri de aur și sa te duci in creierii muntilor.
Costuri "atat de mari incat ar fi de neimaginat"
Rapoartele recente ale UBS cu privire la destramarea fostelor monede comune au concluzionat ca un astfel de scenariu in cazul euro ar avea costuri "atat de mari incat ar fi de neimaginat". UBS a identificat patru trasaturi-cheie in fragmentarea uniunilor monetare din trecut, inclusiv "scurgerea de capital de la acele parti ale uniunii care sunt considerate slabe, spre cele considerate a fi puternice". In situatia actuala, aceasta trasatura se reflecta in orientarea pe piata obligatiunilor guvernamentale, de la tari precum Grecia sau Spania, catre Germania. In plus, oamenii isi retrag banii din bancile economiilor periferice, in special din Grecia, si ii transfera in conturi bancare din alte economii ale zonei euro. Pe de alta parte, au fost si situatii in care ruperea uniunii monetare nu a fost costisitoare. Un astfel de exemplu este separarea dintre Irlanda si Marea Britanie in 1979. Cu toate acestea, costul destramarii unei uniuni este influentat de momentul in care are loc: daca se produce sau nu in perioada de criza. In opinia economistilor, recesiunea este cel mai prost moment in care poate avea loc o astfel de ruptura. Spre deosebire de perspectivele pentru Europa, unele uniuni monetare din trecut s-au dizolvat dupa o ruptura in plan politic si nu inainte. Uniunea monetara austro-ungara s-a destramat in 1919, dupa fragmentarea imperiului austro-ungar in urma Primului Razboi Mondial. De asemenea, zona rublei s-a destramat in 1992-1993, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Cazul austro-ungar ofera un exemplu de ceea ce economistii UBS numesc cea de-a doua trasatura comuna in destramarea uniunilor monetare: guvernele vad in aceasta ruptura o oportunitate de a creste veniturile prin confiscarea bunurilor cetatenilor. Succesorii catorva state au silit conversia depozitelor peste o anumita limita in obligatiuni. O a treia trasatura comuna este ca, de obicei, destramarile uniunilor monetare sunt insotite de zile in care bancile nu lucreaza si un control al capitalului pentru a impiedica scurgerea acestuia. In contextul de acum, site-urile bancilor ar deveni nefunctionale pe timpul trecerii la noua moneda. Cea de-a patra si ultima trasatura comuna in destramarea uniunilor monetare este populatia profund nemultumita. "Circumstantele economice in contextul unei astfel de prabusiri tind sa fie extrem de severe din cauza costurilor foarte ridicate, iar asta se traduce prin posibile revolte", mai spun analistii UBS.
_____________________ Pentru cine vrea să creadă, am o mie de motive. Pentru cine nu vrea să creadă, n-am nici unul.
Emil Condor
Numarul mesajelor : 22466 Varsta : 65 Localizare : mereu cu voi Data de inscriere : 23/08/2008
Subiect: Re: Zona Euro Sam 10 Dec 2011, 17:17
Un lucru îmi este clar: cât sunt împreună, europenii vor fi puternici, când unitatea se va destrăma, rezultatul poate fi jalnic. Bineînteles că si atunci când sunt împreună, nu toti pot fi în toate multumiti. Asa e viata...
_____________________ _____________________ Esti ceea ce lasi în urma ta.(EC)